A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » Ikrek + Veszélyeztetett terhesség

Én úgy tudom (olvastam+doki+stb) , hogy nincs fölkészülve rá a pocijuk. Nem tudják rendesen megemészteni, és kivonni belőle a szükséges tápanyagot.
Dehogy gondolja bárki, hogy rosszat akarsz a lányaidnak!!!
Lanyané (asszem te írtad, de mobilról írok és nem tudom most visszanézni) valóban sokkal hamarabban kezdték a hozzátápit régen. Aztán nézd meg hányan allergiásak minden vacakra. Tej, cukor, liszt, egyes gyümik stb. Ki tudja nem e attól, hogy mondjuk tartóstejet nyomattak a gyerekbe 2 hetesen?!
Vendég

nincs rá felkészülve a pocijuk. Ha ilyen darabos a kakijuk, akkor nem tudta megemészteni.

Banika! Adjál Bercusnak Duphalac-ot. ez székletlazító.

Mondjuk akkor tényleg ha valaki korán kezdi a hozzátápit, az adhat táp helyett 1,5 tejet, vízzel higítva...régen is ezt tették..na meg olcsóbb is :)

De tényleg MINDENKI azt csinál amit jónak lát . max ha lesz következménye, azt is ő viseli.

zsuzska80
Szombathely

Szerintem nem véletlen, hogy a tejtermékek bevezetését későbbre javasolják.

Meg azért a tápszer hipoallrgén, vitaminos, stb, szóval csomó olyan van benne, ami a bolti zacskós tejben nemigen.

Jaj, istenem!!! Lilitől megőrülök!! Komolyan mondom éveket öregszem minden vele töltött percben!!! :cry: Egyszerűen nem áll le a hisztiről! :evil: Nem alszik, nem játszik, nem akar csinálni semmit, nem jön a foga, mégis ordít, nyüszög egész nap. AMikor meg éppen nem, akkor vigyorog ezerrel. Mindez azóta, mióta "nyaraltunk". Amúgy meg olyan álmos mint a fene! És rendszeresen felordítja Jázmint, Pedig ő a másik szobában van.
Vendég

Lanyané,
Örülök, hogy minden oké, éééés nagyon édesek a lányaid! :D

Sotske,
Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy rosszat akarnál a gyerkőceidnek. Kíváncsiságból kérdeztem, mivel érdekel mindenki hozzáállása, véleménye, tapasztalata, mert ezek, plusz az olvasottak, és a védőnőm/dokim ajánlása alapján, együttesen döntök pl a hozzátápi ügyben is.
Én is azt olvastam rengeteg helyen, hogy az emésztőrendszerük még nem elég érett, illetve az ételallergia lehetősége csökken a hozzátápi későbbi bevezetése esetén. Persze teljesen más a helyzetünk, mivel csak tápisok vagyunk, így én sem gondoltam megvárni a 6 hónapot, ezért is gondoltam jónak a védőnőm tanácsát, hogy 4,5 hósan kezdjünk majd almával.
Amúgy – és nem bántásból írom – nekem azt mondta, hogy az elején fokozatosan vezessük be a gyümölcsöket egyesével, pl. egy hétig csak egyfélét kapjanak, pont amiatt, hogy kiderüljön, ha esetleg negatív reakciójuk van rá. Lányok, nektek mi a tapasztalatotok ez ügyben?

Kép
rebe
Dunaharaszti

Én is ammondó vagyok,mindenki ahogy érzi és meri! :wink:

Mariann!
Annyit változtak a lányaid!És jól "megpofisodtak"! :lol:

Megnyugodtam,hogy nem csak én találom hosszúnak a 6 hetes időszakot!Várok még egy hetet,aztán meglátjuk!Bár ennyi idő után lehet,hogy újra kell tanulni... :oops: :oops: :oops:

Csilla!
Én 5 órát nem hagytam aludni egyiket se!Kicsik még hozzá!Amíg 3 kiló alatt voltak,addig keltettem őket 3 óránként,hogy ne éhezzenek el nagyon!Meg a tejtermelés miatt is fontos a gyakoribb szopi.Nekem egyik mindig kel időben,csak a másikat kell ébreszteni.

binyek

Anny
Nálunk 4. napja borult a rend.Fogalmam sincs mitől,de kész vagyok.2,2és fél óránként ordítanak,semmi nem jó csak a kaja.Bercus hisztis mint állat,addig ordít amíg a Marcus is elkezdi.Gondoltam kevés a kaja,de ha többet adok,kibukják.Aludni nem akarnak,ha játszunk akkor meg ásítoznak.2 napja hajnalban is ébrednek,bőgnek a kajáért.Na onnét csúszik az egész nap.

Segítség!!!!!!!!!!!!

De lehet hogy tényleg hülye vagyok és vmit nagyon elb.....tam.
Vendég

Azt gondolom nem kell mondanom,hogy minél többet ordítanak én annál feszültebb vagyok ami átragad rájuk.Ördögi kör.
Vendég

jajajajajaja!!!! Pont ez! Nem hiszem, hogy ilyen szempontból el lehet rontani valamit. Én is feszült vagyok már reggel 10.kor, délutáni állapotom pedig a mély apátia. Plussz addigra hangom sincs, mert az általam ismert összes dalt, nótát, slágert, musicalt elénekeltem nekik . Talán ezért sírnak? :oops:
Vendég

hát, én csodálkoztam csak. ez az ikon: :shock: szerintem a csodálkozás jele. én nem ítélkezem senki fölött, de a véleményem azért leírhatom, nem?
Eszti, te is, más is azt csinál, amit akar. Banika, szintúgy. (az ordítás mögött nem állhat vmi növekedési ugrás? ideje....)
Rebe, én úgy tudom, h az emésztőrendszer érettségének köze sincs ahhoz, h a baba mit eszik: tejet v tápszert.
nekem inkább az fura, h olyan, mintha siettetnétek a dolgokat, de lehet, h tévedek. mindenesetre, így olvasva úgy tűnik. picik még, hadd erősödjenek.
az én kedélyeim, bár név szerint senki nem szólított meg vagy címezte nekem a válaszát, nincsenek felkorbácsolódva, sőt. csak értetlenkedem picit, de az meg az én dolgom... 8)

Banika, kamillát próbáltad kakilássegítőnek? tapasztalat?

Anny, nem lehet, h mégis a foguk? legalábbis Lilié? 7 hónapos... lehet, h csak belül mocorog, "köt" a foga... az is fájhat, nem csak mikor áttöri az ínyét. vagy csak rajtad akar lógni :wink:

Kép
an°°di

Meg ezek a piros pöttyök itt-ott, ami a melegtől kijön, hááát! Jázminnak most a pofiján van kettő. Úgy néz ki szegény, mint valami hormontúltengéses kamasz. Aztán jönnek az okosok, hogy megcsípte valami. De nem. Ilyenkor ezek a vackok 3-4 napig ott éktelenkednek, aztán eltűnnek. Nektek is?
Vendég

Amúgy anyós vasárnap megkérdezte nem akarok-e nekik sárgarépát adni ami a levesben főtt. :shock: Nem értem mit problémáztok itt egy kis almán meg egyéb gyümin :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2008.08.13 10:24-kor.
Vendég

hülye vagyok, nem az ordítás magyarázata a feljődési ugrás, hanem h éhesek és ezért ordítanak, mert az eddigi adag ne elég. Banika, érted? :wink: :D

Anny, séta? ha a gyerekek nyűgösek én mindig lemegyek velük sétálni.
ja és lógok a babakocsival.
ilyen: http://www.amazon.com/MARCO-Sky-Twin-Double-Stroller/dp/B000CE8V3C
csak bordó és szürke

Kép
an°°di

Banika! Megnéztem a fiúkat iwiwen :D Én Jázmint hívom kis buddhának :lol:

Lehet a fog...kentem párszor, nem használt. Adtam homeos bogyeszt, nem használt. Ezért gondoltam, hogy talán valami más...

Mindegy. Alig várom a huszadikát. Utána hűvösebb szokott lenni. Akkor a lányok is nyugisabbak.
Vendég

Ok fejlődési ugrás.Én is gondoltam erre.Adjak gyakrabban?Nincs szivem hallgatni a bőgést meg húzni az időt feleslegesen amikor úgyis kaja a vége.Meddig tart?
Vendég

hehe, olyan 18-20 éves korukig. :lol: :lol: tudod, fiúk..
komolyra fordítva: nálunk olyan 1-2 hét volt, ha jól emlékszem. és van 6 és 9 hónaposan is.

Kép
an°°di

Kamillát próbáltuk korábban.Azzal csináltam a tápot napi 2x,úgy jó volt.Most még csak 2-vel többet nyög a drága :lol: Nem sűrűbb a kaki mint szokott,csak nehezebben jön ki.
Vendég

Hihi! Jó lenne a kocsi, ha szeretnék. De csönd akkor van, ha Lilit magamra kötöm. Jázmin elvan a kocsiban. De 40 fokban nem akarok magamrakötött Lilivel sétálni :lol:
Problémás gyerkőceim vannak, na. Evvan. A barátnőm fodrász. Maj befesti a megőszült tincseket :wink:
Vendég

Úristen!!!!!!!!!!!!!!Mennyit kell dolgozni ezért a szar kis pénzért :lol:
Most komolyan várom az ötleteket.Több kaja vagy gyakoribb?Visszaáll a rend valaha?Vagy mire visszaállna kezdődik előről.
A legjobb,hogy totál szétcsúsznak egymástól.A kicsi alszik,a nagy beszélget a kiságyban és magára húzott mindent amit elért.
Én meg porszívóznék
Vendég

Andi,
Hű, hülyén fejeztem ki magam, egy gondolatot kihagytam az írásból, odaképzeltem, de leírni már nem írtam le. :lol: Igen, azt tudom, hogy semmi köze az emésztőrendszer érettségének hogy a baba tejet vagy tápot eszik-e. Én arra gondoltam, hogy ugye a tejből rengeteg immunanyaghoz, antitesthez jutnak a babák és ez a tápisokál nincs meg szerintem. Ha szoptatnék, akkor biztos hogy megvárnám a 6 hónapot, mivel ezeket nagyon fontosnak gondolom. De így talán a 4,5 hósan kezdett hozzátápi jó lesz. Siettetni semmiképpen nem siettetem, addig még bőven van időnk. Egyenlőre még csak tájékozódom, és tervezek. :oops:

Banika,
Az enyémekkel is van valami pár napja. Bár talán annyira nem gáz a helyzet mint nálatok. Ordítanak felváltva, elég sokszor. És semmi nem jó nekik. Még a séta elején is ordítanak pár napja, pedig akkor nem szoktak. Ma hajnalban is keltünk! :roll:

Kép
rebe
Dunaharaszti

Anny
én is szoktam leselkedni az iwiw-en
Vendég

húú nagyon szuper a kocsi!!! hol vettétek? és mennyi volt??

én is ilyet akarok...

zsuzska80
Szombathely

És az a baj, hogy csak 20 év múlva derül ki, hogy jó munkát végeztél e :D Nincs második lehetőség :wink:
Vendég

Rebe
Enyémek is keltek hajnalban.Mi van?Front?
Vendég

Banika,
Nálunk a többet egyszerűen nem eszik meg, gyakrabban meg nem kérnek! :lol: Bár most hajnal óta csend van, lehet hogy nekünk ma nyugodtabb napunk lesz. :oops:

Kép
rebe
Dunaharaszti

Zsuzska
Azt hiszem láttam az ikreseken ilyen kocsit,mint az Andié
Vendég

Zsuzska, az ikresek.hu-n "használtan" 28ezer pénzért

Kép
an°°di

akkor jó vétel volt....

nem is mondtam tegnap moziban voltam! a Mamma miát néztük meg nagyon szuper film!!! aki teheti menjen el :)

zsuzska80
Szombathely

Andi
Akkor ezt láttam :lol: :lol: :lol:
Vendég

ja én tehéntejet meg lisztes dolgokat csak eggy év után szeretnék adni én most csak gyümi meg ilyenekre gondoltam :D
binyek nem kell ujra tanulni :D :wink: de picit olyan fíling volt mint amikor az első volt eggyütt :lol: :oops: zavarban is voltunk :oops: :lol:

lanyané

Kép Találtam kocsit az e-bayen :lol: tetszik? :D :shock: :shock:
Vendég

Halihó!

Látom mindenki küszködik a gyerőcökkel. Én most (kivételesen) nem panaszkodom. Sikerült megnevelnem őket.
Norcika a fő hisztis. De pár napja azt csinálom, hogy ha nekikezdi, akkor berakom az ágyába és rácsukom az ajtót. (Persze előtte azért meggyőződöm róla, hogy tényleg hiszti és nincs semmi baja) Kb. 5 perc és elhallgat, sőt néha még be is alszik.
Márkó meg olyan angyalka, hogy soha nincs egy hangja se. Eszik, alszik és ha fent van, akkor beszélget a kezével. Nagyon bő "szókincse" van már és kacarászni is tud. :) Norcika nem ilyen beszédes, neki viszont sajtkukac van a seggében. Izeg-mozog forgolódik és mindenáron fel akar ülni, de megtartani még nem tudja magát. Márkócskának minden mozdulat nehezére esik, mert úgy néz ki mint egy Michelin gumiemberke.
Hajnalban még kelnek szopizni 4-5 körül, de vissza alszanak 9-ig, úgyhogy mostanában én is ilyen 8-9 órákat alszom (két részletben)

Hozzátápi: Én azt olvastam és a dokinéni is azt mondta, hogy betöltött 4 hónap után javasolt elkezdeni, mert addigra lesz elég fejlett az emésztő rendszerük. Addig a legjobb az anyatej vagy a tápszer. Mi szeptemberben fogjuk szerintem elkezdeni.
Honnan lehet tudni, hogy a gyerek már igényel mást is???????

Kép

Zsuzska! Ki vigyázott a babákra amíg moziban voltatok?

Kép

Kép
kamilla306

Száva babám legújabb hobbijaKép :lol:
Vendég

nálunk is hobbizott így a marcus,de elvettem tőle,mert bulimiás lett :lol: marad a cumi
Vendég

sziasztok!

hozzátápi ügyében én is amondó vagyok, hogy megvárnám a minimum betöltött 5. hónapot. Ha tápis ha anyatejes, mindegy.
Nálunk Dórinál én 1éves kor után kezdtem neki tejet adni, de be is fejeztük, mert szenvedett tőle. Tipikusan allergiás rekció nem jött elő, viszont fetrengett a hasfájástól és nem evett napokig utána. :shock:
Nem tudom ismeritek-e ezt az oldalt, akit érdekel érdemes elolvasni. Én e szerint etettem Dórit, picit szigorú, de minden megoldható.

http://www.babafalva.hu/portal/modules. ... =0&thold=0

Lányok, visszeresség ellen van tippetek??? Szörnyen néz ki a lábam, hétről-hétre rondább. :(

KépKép
tüccs

Sotske,
Nálunk ez így megy Zsannánál :lol:
Kép

Tüccs,
Nincs tippem sajna! :(

Kép
rebe
Dunaharaszti

Tüccs
Nekem terhesen nem volt,kentem vadgesztenye krémmel.Most annál inkább(amióta nincs időm annyi kenekedésre,meg el is felejtem)
Vendég

Binyek,megkérdeztem a védőnőt.azt mondta ha nappal vagy éjszaka átalusznak 6 orát az még nem gáz(tehát ha egy etetés elmarad) .De én sem hagyom Jázmint mostmár 3 orátol tovább aludni.Milán nálunk is kel időre.Néha félek ,hogy van valami Jázminnal,mert akármit csinálok vele csak aludna meg aludna.ha fenn is van akkor is csak nézelődik. :roll: Milánnak meg állandoan jár a keze meg a lába :D akkor nálatok is aluszékonyabb az egyik babo???
s.csilla

3 orátol- 3 oránál :oops:
s.csilla

Kamilla! Jó a nevelésed!! mi is ezt csináltuk, csak az volt a szar hogy nagyon áthallatszott :) de legalább bevált!! :)

Tesommal voltam, Apa itthon aludt a békákkal :)

zsuzska80
Szombathely

Kamilla
Hihetelen hogy mindenkinél van egy zsizsik meg egy nyugis gyerkőc.Nálunk a Marci a nyugisabb(nevezhetem értelmesebbnek is)ő tök jól lefoglalja magát.Bercus katasztrófa a köbön.Hisztis,"unatkozik",soha semmi nem jó neki.És persze sajtkukac a kis áramfejlesztő.

Csilla
Mit tettél az oldallal?
Vendég

Kép
a fekete igazi ereje kiütötte őket[/img]
Vendég

Csilla,
Már miért lenne baj, hogy Jázmin sokat alszik. Hiszen csak két hetes, mit vársz tőle, mit csináljon a nézelődésen kívül? :lol: :lol: :lol:
Nálunk is Blanka zsizsik, ahogy Banika mondaná :lol:, Zsani meg nyugodtabb. Habár mostanában nálunk már kezd kiegyenlítődni a dolog.

Kép
rebe
Dunaharaszti

Sziasztok!

Banika: óriásit nőttek a srácok, hihetetlen!

Tündérek a a babák nagyon!

Binyek, Csilla! Én is tandem szoptatok, ha apa is itthon van, nagyon vicces, Levike feje Léna lábán pihen... :D , sok időt meg lehet vele spórolni. Léna 33, Levi 46 dekát hízott egy hét alatt, most 3300 és 3800 g-sak, csak anyatejtől, a dokinéni írt fel tápszert az esti szopi utánra, hogy átaludják az éjszakát, mert ált.2X kelnek, kérdem én-mi a sz...nak adjak tápszert, ha így gyarapodnak, nem vagyok hülye :shock: :roll: , szerintetek??

Az én babáim arcán is vannak pattanások, azt mondták a tejtől van, de gyorsan elmúlik.

Hozzátápi: én megvárom a 6 hónapot...

Összebújás: nekünk már megvolt... :oops: , jó volt... :oops: :D , bocsi... :)

Tegnap éjszaka én is bekeményítettem, kimentem, becsuktam az ajtót, mikor a Léna rinyált-jól volt lakva, tiszta pelus, no bukás, no szenvedés, csak rinya-és lám, 10 perc múlva békésen aludt...

Kép
riddencs

Riddencs!
Szerintem is hülyeség tápszert adni,ha van tej!Meg miért is kéne egy egy hónapos gyereknek átaludni az éjszakát?Majd ha 3 hós lesz,esetleg.... :?
Azt mondják,hogy attól lesznek a pattanások,hogy erős a tej,jó zsíros!

Nekem annyira fáj a mellbimbóm,pedig nem sebes,hogy amikor egyszerre elkezdik szivni,rendesen lever a víz és úgy érzem,mintha 100 tűt szúrnának bele!El fog ez múlni? :roll:

Én is ridegtartásban nevelek gyereket:hagyom őket a kiságyban sírni,amikor már látom rajtuk,hogy azért sírnak,mert fáradtak.A szivem szakad meg értük,de általában 5-10 perc alatt álomba sírják magukat.Ha nagyon begorombulnak,akkor odamegyek és kicsit lenyugtatom őket egy kis hátsimivel meg a hangommal.Muszáj megtanulniuk egyedül elaludni,utána mindhármunknak könnyebb lesz az élete....én nem vagyok híve a ringatásnak meg kézben tartásnak.

Csilla!
Az enyémek is csak esznek-alszanak,sőt szopi közben is alszanak!De azért megeszik közben a maguk 80-ját!
:lol:
Naponta max. 2x van olyan,hogy nem alszanak el rögtön szopi után,olyankor hagyom őket a nappaliban "nézelődni",de egy óra után,ahogy kezdenek nyüglődni,mindjárt mennek az ágyba.

Nagyon édik a cumizós képek! :lol:
Az enyémeknek nem kell a cumi meg az ujjuk se....minek,ha nem jön belőle semmi??? :wink:

binyek

Kamilla :P
Tapasztalatom nincs ugyan, de szerintem a gyerek sosem fog más kaját "kérni". Ki kell próbálni, megeszik-e mást... csak így derül ki...

Kaja kiegészítés:
Én ha lenne elég tejem -nincs-, akkor biztosan nem adnék 6 hós korukig mást, csak anyatejet. Viszont már napi 3x tápizunk, a tápszer tartalmasabb, szerintem a gyomrot is jobban próbára teszi, így én 4,5 hós (4 hós+ a 2 hét, amivel korábban születtek) koruktól fogok hozzátáplálni. Az őszibarackkal fogom kezdeni, amiből Anyukám 20 adagot fagyasztott le :D Remélem, szeretni fogják...

Nálunk is van egy nyugis (Márkó) és egy zsizsik (Milcsi) :lol:

Ja és az én éjszaka evés után egyből beájulós gyerekem f2-től 4-ig üvöltött, úgyhogy biztos, hogy volt/van? valami front :?

Fanni

Fanni, Milán, Márk

Kép
fanni73

beszállok a nyugis meg a zsizsik párosítású gyerektartók közé :lol:
jázmin tündér eszik alszik ha fent van nézelődik csendben.
amikám nyügi ordít kaj pociban,tiszta a pelus,minden okes és mégis megfejthetetlenül sír de még nem tudom hogy hagyjam sírni az ágyban mert vörösödésig műveli meg felkelti jázmint :cry: most egy kicsit keménynek érzem tudom lesz ez még nehezebb is.

lanyané

Hű lányok, most rajtam a sor csodálkozásban. :shock: :shock: :shock: Ezek aztán a "nevelési elvek" :shock: Tanulják meg.... ?! Mit? Gyerekekről, csecsemőkről beszélünk, akik azt tanulják meg, amit megtanítunk nekik. Mi is segítséget kérünk, ha rossz napunk van, hisztisek vagyunk. Beszélünk róla, vagy akár ide jövünk egy kicsit panaszkodni. Hát nekem nem segítene, ha valaki rámvágná az ajtót és megvárná míg álomba sírom magam.

Tominál az elején minden elalvásnál hiszti volt. Ringatás elalvásig, ágyba be. Később már félálomban letettem. Ha megébredt már az ágyában próbáltam visszaaltatni. Majd már ébren tettem le és csak az ágyban kis simi. Valóban nem egy-két hét alatt tanulta meg az egyedül alvást és még most is előfordul napi 1X, hogy kézben kell elaltatni, de a többinél már önállóan megy. És ehhez egyszer sem kellett rekedtre ordítani magát. Minden Dévény tornán kénytelen vagyok végighallgatni, ahogy 60 percen keresztül keservesen sír. De az egészségéről van szó, ez ellen nem tehetek. Viszont, ha tudok tenni ellene én nem hagyom sírni őket.

Kép

Kép
szofi74

Szofi,
egyetértek. Megint csak Ranschburg bácsi szavaival élve, ha a csecsemő sír, azzal közölni akar valamit, amit nem szabad válasz nélkül hagyni. Amit ti elkényeztetésnek gondoltok, az még nem most van, az majd később jön, amikor már tudatosan cselekszenek, tudatosan hisztiznek. Akkor már lehet "nevelni". Ez még nem hiszti, mert még nem tudatosan csinálják. Én mindig rádöbbenek, milyen kiszolgáltatottak ezek a csecsemők, méghozzá nekünk vannak kiszolgáltatva. Na, nem ragozom. Én nem hagyok álomba sírni csecsemőt...

KépKép
lili73

Lili,Szofi
Szerintem amikor nem éhes,nem pisis kakis,nem fáj semmije,nem bukik ,pusztán csak akkor ordít amikor le akarom tenni,akkor azért abban van némi hiszti.Legalábbis az én gyerekemben tuti.Én is ilyen voltam anno.
Én speci nem altatom őket kézben ringatva.Most is épp elég nehezek,mit csinálok 2 hónap múlva?Volt egy-két esténk amikor kb 20x vettem fel őket,nyugtattam,visszatettem,simogattam,kezdtem előről.És csak sírtak-sírtak.Minden este rémálom volt számomra,de azóta egyedül alszanak el.Kis simi,cumi,mindegyiknek megvan a maga szokása.

Fanni
Nekem is azt mondta amúgy a védőnőm,hogy a tápszeres babáknál azért javasolják korábban a hozzátápit,mert a tápszerben több a rost,sűrűbb,nehezebben emészthető mint az anyatej,pont emiatt fejlődik az emésztőrendszerük.Azt is olvastam,hogy a tápszerből nem jutnak vashoz(bár láttam vérszegény anyatejes gyereket)Én is csodálkoztam,de csak tudja mit beszél.Ettől függetlenül engem nem zavar az sem ha valaki 3 évig tápszeren neveli a gyerekét.
Vendég

Ezt a babanet főoldalán olvastam ma :lol: :lol: :lol:

A tehéntej-érzékenység nem megelőzhető a kései bevezetéssel
2008. 08. 05.

A tehéntej étrendbe történő bevezetésének elhalasztása holland kutatók szerint nemhogy csökkenti, hanem növeli a két évnél fiatalabb gyerekeknél kialakuló allergia kockázatát. Mivel a széles körben elterjedt ajánlást, miszerint tejet csak egy évnél idősebb gyereknek adjunk, de a családban előforduló allergia esetén várjunk vele még tovább, kevés tudományos adat támasztotta alá, a Maastrichti Egyetem kutatói Bianca E. P. Snijders vezetésével, 2558 babát vizsgáltak meg.
Az étrendi adatokat a mamák terhességük végén, majd a szülés után három, hét, tizenkét és huszonnégy hónappal adták meg. Ezután minden gyermeknél megvizsgálták, hogy 2 éves korukban mutatnak-e allergiás tüneteket.
Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy ha egy baba kilenc hónapos kora után ismerkedett csak meg a tehéntejjel és a tejtermékekkel, azzal megnőtt esetében az ekcéma kialakulásának kockázata is.
Az ekcéma, és egyéb bőrtünetek, valamint az asztmás légzés kockázata más ételek esetében is megnövekedett, ha azzal a csecsemő hét hónapos kora után találkozott.
Bár a holland kutatók továbbra is a csecsemők anyatejes táplálását támogatják, a júliusi Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes ételek étrendi bevezetésének elhalasztását célzó ajánlások hasznossága megkérdőjelezhető.
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: