A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008/9 teli kismamik :)))

Sziasztok kismamik!
Bocsánat, hogy betolagodtam közétek, de van néhány szép téli kismmáknak való holmim! Mikor terhes lettem 55 kiló és 168 cm voltam, tehát a ruhák 36-38-asok! Egy kertész farmer(Mamma mia, eredeti ár 12.000ft), egy Esprit farmerszoknya(eredeti ára 17.000ft), egy babaházas barma kockás térdnadrág(eredeti ára 8.000ft), egy C&A-s fekete sportosabb 3/4-es naci(eredeti ára 5000ft), és egy fekete 3/4-es ujjú hosszú tunika, szintén C&A-s(eredeti ára 4000ft). Az összest odaadom 20.000 ft-ért. Ha valakit érdekel írjon privit, szívesen küldök képeket is!

zsebianya
Kép
Kép Kép
zsebianya

Ancsa, én nem tudok hozzászólni ehhez a dologhoz, mert még azt sem tudom eldönteni, hogy vannak e keményedéseim. Persze van olyan, hogy kicsit keményebb a hasam, de az inkább olyan érzés, mintha a bébi nekifeszülne a hasfalamnak. Ez lehet az? :?: A védőnőd nem tud tanácsot adni? Azért még marha sokára van, mire a dokiddal beszélni tudsz. 1 hónap szabi? Marha jól megy neki. :shock:

Eperke: édes pocid van. Tőlem meg szokták kérdezni, hogy ikreket várok e, akkorát nőtt a 19. hét óta. :roll: :oops: Pedig súlyban még csak most érem el a kiindulópontot. Szerintem vannak anyukák, akik ekkor hassal mennek szülni, mint amekkora most nekem van. :roll: Majd megpróbálok én is rakni fel, ha apa lefotóz :lol:

Kép
wruska

Sziasztok
neharagudjatok,visszaolvasok és majd reagálok is mindenkinek,de most nem vagyok jó passzban! :oops:

Sajnos rossz híreim vannak nagyon, most mégjobban félek,mint eddig bármikor :oops: :oops: :oops:

Tegnap sikerült elérnem a dokimat telefonon / tudjátok Augusztusban szabin van, majd csak Szeptemberben lessz / még nem utazott el, így tegnap délután fogadott soron kívűl a problémáim miatt.
Megvizsgált és nagyon rosszabbodott a méhszájam állapota, már teljesen nyitva van mindegyik, jelenleg C:2111 :oops: :cry: és mivel folyamatosan keményedik a hasam, megemelte a gyógyszeradagomat is, napi 6X1-re és most 4 hétig a Magnezii citritből a por granulátumot írta ki ,mert por formályában állítólag jobban hasznosul a magnézium, több szívódik fel a szervezetbe, így állítólag hatásosabb. Ha a por elfogyott, akkor tabeltta formályában kell tovább szednem a magnezii citritet, ugyanugy napi 6X1-et.
Szeptember 5-én lessz legközelebb,akkor kell mennem hozzá, a lelkemre kötötte hogy addig tartsak ki , nehogy megszüljek közbe.
Azt mondta az a 4,5 hét még nagyon kellene a babának odabennt, hogy jobbak legyenek az életesélyei :oops: :cry:
Már nem farfekvéses, megfordult a kisasszony és most fejvégű.
Súlyra kb 900 és 1 kg közötti. + - 10 %. A szívműködése jó.
Gyorsan levette a kenetet, rákszűrést,hogyha esetleg beindulna a szülés, legyenek friss eredmények,mert ha esetleg valami baci van, akkor nem is engedi hogy megszüljem simán, nehogy a baba is kapjon esetleg a baciból.

Sőt azt is megkérdezte a doki, és éppen ezért is van most veszély, mert lányommal C:2110-es méhszájjal mentem szülni, fiamnál pedig C:2111-el.És ezt az értéket 2 hétig tartottam akkor. Aztán beindultak a fájások.
És most ilyen korán már C:2111 a méhszájam.

NO Házimunka, de még csak söpörnöm se szabad, egyszerűen semmit nem csinálhatok. Pihenjek fekve vagy ülve felpócolt lábakkal, ha az jobban esik,mert érdekes ülve nem keményedik annyit a pocakom,mint fekve :shock: Ehetek-ihatok-fürödni is csak szigorúan tusolás és ha jól esik egy kicsit mehetek a lakásban 1-2 kört de azt is csak csiga tempóban, hogy megmozgassam a csontjaimat,de ezenkívűl semmit nem csinálhatok.

Nagyon elvagyok keseredve, félek, mert nagyon korai lenne a babának most megszületnie. :oops:

Csajok,aki már szült és estleg szülés előtt kinyílt a méhszája, szerintetek mennyi ideig húzhatom még ki ezel a C:2111-es méhszáj álapottal egyben? Várom a véleményeteket!

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727

Ancsa,
Hu, hat ez tenyleg nem jo hir. En meg nem szultem es nem is ismertem olyat akinek ilyen hamar kinyilt a mehszaja.
Nem tudok mast mondani, csak hogy pihenj sokat, es tartsd be az orvos utasitasait!
Szoritunk neked!
De azt hiszem tenyleg az a fontos, hogy pihenj! Es a baba a legfontosabb!

Kép
eperke25

Sziasztok!

Bocsi a zavarásért, csak pár sort szúrnék be, ha valakit érdekel priviben keressen nyugodtan :)

Eladó az alábbi szék:

Fisher Price Baby Gear 2az1ben deluxe pihenőszék
Jellemzői:

* 18 kg-ig használható
* háttámlája 2 fokozatban dönthető
* játszóállvánnyal( levehető)
* játékokkal
* 3 pontos biztonsági övvel
* vidám színes huzattal
* huzata 30 fokon gépben mosható
* rezgő funkcióval
* könnyen összecsukható
* újszülött kortól használható
* 2 db gombelem (tartozék)
* 1 db góliát elemmel működik( nem tartozék)
* közkedvelt Baby Gear termék

1 hónapja vásároltam, kb. 5x10 percet használtuk összesen, de kaptunk most egy hintásat, így ettől megválnék hely hiányában!
Nagyon szép, színes, ötletes kis szék, lányom nagyon szerette! 1 év garancia van rá, és az eladó üzlet cseregaranciát is vállalt rá! Doboza is megvan még!
Személyesen is átvehető a XI. kerületben, de érdeklődj erről, mert a közelbe még kocsival is eltudom vinni, hogy ne kelljen egy vagyont költeni postára! :)

Kép Kép
Kép

[img:4c8f9159cc]http://kep.ivpicture.hu/9393.t.jpg[/img:4c8f9159cc][img:4c8f9159cc]http://ticker.7910.org/an1cnVrNw0N0010MDAwOTY5MGx8Mzc0MDY5NmphfEFsZXhhbmRyYQ.gif[/img:4c8f9159cc]
[img:4c8f9159cc]https://lilypie.com/pic/080510/DU5s.jpg[/img:4c8f9159cc][img:4c8f9159cc]http://b1.lilypie.com/EDGjp2/.png[/img:4c8f9159cc]
nici

Ancsa, nagyon szorítok értetek, te meg tarts ki. A kisasszonynak pedig minden nap mond el, hogy még ki kell tartania és odabent kell maradnia. Feküdj, most tényleg semmit ne csinálj. Szerezz egy csomó újságot, tévézz, olvass a lakás és a rumli megvár. Most tényleg minden hét számít!

Kép
wruska

Sziasztok kismamik!
Bocsánat, hogy betolakodtam közétek, de van néhány szép téli kismamáknak való holmim! Mikor terhes lettem 55 kiló és 168 cm voltam, tehát a ruhák 36-38-asok! Egy kertész farmer(Mamma mia, eredeti ár 12.000ft), egy Esprit farmerszoknya(eredeti ára 17.000ft), egy babaházas barma kockás térdnadrág(eredeti ára 8.000ft), egy C&A-s fekete sportosabb 3/4-es naci(eredeti ára 5000ft), és egy fekete 3/4-es ujjú hosszú tunika, szintén C&A-s(eredeti ára 4000ft). Az összest odaadom 20.000 ft-ért. Ha valakit érdekel írjon privit! Kép Kép Kép Kép Kép

zsebianya
Kép
Kép Kép
zsebianya

Köszönöm lányok a bíztatást! :lol:
aranyosak vagytok :lol:

Mindent betartok,amit az orvos mondd, megpróbálok bízni hogy minden rendben lessz és legalább addig kihuzzuk így egyben amíg jobbak nem lesznek a picur esélyei :oops:
ennek ellenére nagyon félek, hogy mi lessz a picurral, ha mégis előbb jönne :oops:

nem értem miért történik velünk mindez, mert nincs hajlamom a koraszülésre :shock: lányom 38, fiam pedig 39 hétre született :shock: ebben bízik a dokim is

ti hogy vagytok?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ancsa2727 2008.08.07 13:03-kor.

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Szia Ancsa,

Ez csak termeszetes. Mindenki aggodik a masikert!
Mi jol vagyunk. Nagyon sokat mocorog Pocak Manci odabent!
Nagyon csikis erzes. De jo! Es egyszerre fura is.
Este fent van vagy 1 oran keresztul es rugdos ossze-vissza.
Most bejottem dolgozni, bar nem idegeskedem.
De holnap mar otthon maradok!
Es orulok, hogy nincs nagyon meleg.

De a lanyod is koran szuletett, nem?
Pihizz tenyleg sokat, de nagyon!!!!
Szoritunk ertetek!

Kép
eperke25

Korábban,de nem volt koraszülött :roll: 37+1 napra, tehát a 38 héten.

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

a haskeményedésnek utánanéztem, hogy mégis mennyi számít normálisnak! :shock:
mert ugye hiába vagyok 2 gyermekes anyuka, mivel előtte ilyen gondjaim nem voltak így én sem tudom igazán hogy hol van az a bűvös határ, ami még normálisnak számít. Így szeretném megosztani veletek, hogy nektek is segítségetre legyen az információ.Bemásolom.

Összehúzódások várandósság alatt

A méh a terhesség kezdetétől éppúgy mutat rendszeres összehúzódásokat, mint nem terhesen. Ezek a méhösszehúzódások, a terhességben semmilyen bajt nem okoznak, de az odafigyelő - és ma már igen élesen figyelünk - gyakran észleli és ijesztőnek, veszélyesnek találja őket (hiszen ez is az eredeti funkciója - figyelmeztetni a veszélyre).

Nem is mindig könnyű elkülöníteni ezeket a veszélytelen, normális összehúzódásokat a veszélyesektől, melyek vetéléshez vezetnek vagy koraszülést okozhatnak. Az orvosok rendelkeznek természetesen eszközökkel, melyekkel vizsgálni tudják, hogy van-e ilyen veszély, de a fájdalom természetéről, mivel az igen szubjektív, valós képünk nemigen lehet. Ez az oka annak, hogy ezeket a panaszokat gyakran túl komolyan vesszük, abból kiindulva, hogy inkább kezeljük feleslegesen a "beteget", mint elkésve - különösen a jelen helyzetben, amikor minden kudarcért valakit felelőssé tesznek, okkal, ok nélkül.

Pedig ezek az összehúzódások az esetek 90%-ban természetesek. Természetes az, hogy szexuális élményszerzés közben a méh erősebben húzódik össze, de ez, hacsak nincs valamilyen ismert betegség (pl. több előzetes vetélés a 12. hét után), semmi bajt nem okoz.

Természetes az is, hogy a 28. hét után egyre gyakrabban és egyre erősebben érzünk összehúzódásokat. Ha ilyenkor megtapintjuk a méhet, keménynek érezzük - ezek a közismert "keményedések", melyek, ha nem gyakoriak és nem fájdalmasak, teljesen ártalmatlanok.

Mi az, hogy nem gyakori? A normális összehúzódási gyakoriság a 25-28. héttől kezdve óránként egy-három "keményedés", de ez lehet úgy is, hogy órákig nem érezzük (pl. mert nem figyelünk oda, munka közben) és aztán egy óra alatt több is van. Közös jellemzőjük, hogy nem fájdalmasak, és hol rövidek (beleszúr), hol pedig viszonylag hosszabb ideig tartanak.

Nem csak a keményedések száma és jellege fontos annak eldöntésében, hogy normális vagy kóros (fenyegető koraszülés) jelenséggel állunk szemben.

Nagyon fontos az előzmények vizsgálata is. Akinek már volt koraszülése (nem ugyanaz, mint hogy fektették óvatosságból), azoknál későbbi terhességben is nagyobb az esély koraszülésre, általában jobban oda is figyelnek és jelentkeznek vizsgálatra.

Három dolgot lehet vizsgálni: lehet mérni a méh összehúzódásait, vizsgálni ultrahanggal, vagy "egyszerűen" a méhszájat és egy, a hüvelyben lévő anyag (fibronectin) jelenlétét.
A döntő a méhszáj állapota.

Ha a méhszájat a keményedések nem nyitották meg, akkor azonnali veszély nincs, általában teendő sincs, ilyenkor szoktak "óvatosságból" gyógyszert adni vagy "lefektetni" a kismamát. Ha a méhszáj nyílik, akkor ezt fenyegető koraszülésnek nevezzük, és kezelést kezdünk. Ilyenkor lenne jó segédeszköz a fibronectin, mely segít eldönteni, hogy tényleg van-e baj, de ez itthon nem bevezetett eljárás.

Kevesen tudják, hogy alig van hatásos eszközünk azokban az esetekben, ahol a méhösszehúzódások már a koraszülés megindulását jelzik. Ilyenkor ugyanis a teljes gyógyszertár sem tud többet tenni, minthogy a szülést egy rövid ideig késleltetik, amíg a szükséges kezeléseket (pl. az un. tüdőérlelést) elvégzik, és a vajúdót olyan helyre szállítják, ahol a koraszülött ellátása optimális körülmények között történhet.

Ez az időhúzás tehát életet menthet, az erre alkalmas gyógyszerek hatékonyságát nem szabad lebecsülni. Az "időhúzásra" használható gyógyszerek között említik a magnézium készítményeket is, nagyobb adagban, infúzióban adott magnézium szulfát használható, más magnézium készítmények (pl.MgB6), igen kevéssé hatékonyak, ha tényleg baj van.

Vannak azonban hatásosabb szerek is, ezeket infúzióban vagy szájon át is lehet adni. Ha a méhszáj zárt, a keményedések nem a fenyegető koraszülés jelei, akkor ezek a szerek mindíg "hatásosak", éppúgy mint pl. a fekvés. A közhittel szemben ugyanis a fekvésnek, kórházi fektetésnek alig van hatása, sőt a szigorú utasítások által kiváltott szorongás néha éppen ront a helyzeten. A MgB6 legalább nem árt, és néha, főként a hajnali alszárgörcsöket hatásosan csökkenti.

A válasz tehát az, hogy ha nincs az előzményekben nagyobb vetélés vagy koraszülés, akkor a "keményedések" szinte soha sem okoznak bajt, kezelést sem igényelnek, de ha az előzményben ilyen esetek fordultak elő, vagy egyszerűen nyugtalanok vagyunk a keményedések miatt, egy vizsgálat elég nagy biztonsággal megnyugtathat.

Bocsi, hosszura sikeredett, de remélem hogy így megnyugodtok, hiszen én sem tudtam, hogy óránként akár a 3 is normálisnak számít még!

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Sziasztok!

Regen voltam Ne haragudjatok!

Ancsa. Nagyon sajnalom, hogy ilyen rossz hireket kaptal. Tenyleg pihenj sokat, mond a lanyzonak meg ne bujjon ki!
Van egy ismerosom, o 28. hetre szuletett, es itt van el, mint hal a vizben! :)

A masik topikomban nagyon szornyu dolgok tortent. Az egyik kismamnal a 20. heten vettek eszre, hogy a babanak nyitott a gerince. Sulyos. Igy meg kell, hogy szulje szegeny, mert semmilyen elete nem lenne a babanak. Most az idopontot varja. Annyira szomoru. Napok ota sirok ertuk.

Mi amugy jol vagyunk. Babam nem mocorog tul sokat. O mar csak ilyen lusti. Teszek fel pocak kepet.
Kép

Eperke. Nagyon csini a pocid!

Remelem mindenki mas jol van!

KépKép
KépKép
mush589

mush
köszi a bíztatást! és neked is eperke :lol:

Ez tényleg szomorú hír! :oops:

Nálunk is volt ilyen, vagyis amit még én nyitottam topicot , ott szegény a 25. héten megindult a szülés, és sajnos nem maradt meg a baba, pedig 3 napig küzdött a kislány :oops:
Én is sírtam értük. :cry: Teljesen kikészültem. :oops:

ott nálunk olyan kismamák vannak, akiknek hozzám hasonlóan méhszáj gondjaik vannak :( ha van kedvetek, én nagyon szívesen látlak benneteket ott is :lol:

A C:2100 érték terhesség alatt címmel nyitottam, nagyon jó a társaság, aranyosak a kismamik és mivel más más idősek vagyunk, így bőven van mit tanulnunk egymástól :lol: tapasztalatot cserélni :lol:

Vigyázzatok magatokra! :lol:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Csini a pocakotok! Nagyon! :lol:

lassan én is csinálok pocak képet és dobok fel!

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Ma mennem kell mellvizsgálatra, de csak 2-3 hét múlva lessz szerintem eredmény :oops: annyira izgulok, hogy fogom kibírni, amíg nem tudom meg az eredményt :( minden összejön nekem mostanában,ami nem jó :(

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Ancsa,
Milyen mellvizsgalatra mesz? Lehet irtad, csak en nem figyeltem.
Sajnos az ember eleteben vannak olyan idoszakok amikor csak rossz dolgok tortennek. Most mi is ilyenben vagyunk, de szerencsere nem egeszsegugyi, hanem anyagi

Olyan hulye vagyok, mikor irtad hogy elozo gyerekeidet hany hetre szulted meg. En 28-et olvastam, de hogy? :oops: :roll:
Na mindegy. Szoritunk tenyleg erted, hogy rendben legyel.

Mush,
Beleszoktam olvasni a decemberi topikba, es lattam, olvastam hogy mi tortent Bettiekkel. Hat ez tenyleg szornyu. Nem is tudom, hogyan tudnam megszulni a beteg gyermekemet. Azt hiszem nem lenne hozza erom. En mar vetettem el egy babat, de meg az elejen, igy nem kellett megszulni. Az is szornyu volt, de ez. Hat engem is nagyon elszomorit. Es egyebkent eddig nem is vettek eszre UH-on?

Szep nagy pocid van. Nekem annyira nem akar noni. De majd beindul. Viszont cserebe olyan virgonc pocak Manci, hogy csak na. Mar ejszaka is felebredek a rugdosasra.

Vigyazzatok magatokra!

Kép
eperke25

sziasztok

megjöttem.Uh-án most sem találtak daganatot, de ez nem ujdonság, eddig se volt csomóm :?
a cytológiát levették mindkét mellemből, 2 hét mulva kb kész lessz az eredmény :oops:
De felakarnák tölteni valami folyadékkal a melleimet vagyis a tejutrendszert és ugy megvizsgálni megint, de mivel kismama vagyok, így nem lehet csak utána majd .
Azt mondták ők nem vállalnak felelősséget a szoptatásért, ezt beszéljem meg a nőgyógyógyászommal és a gyerekorvossal, hogy engedéjezik-e egyáltalán vagy most mi legyen.
A nőgyógyászom meg azt mondta, hogy ez az emlőcentrum szakterülete, mégiscsak nekik kell eldönteni mi legyen a szoptatással. Na faxa, akkor most kire is hallgassak? :?

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Sziasztok!
néhány napja jöttünk meg a nyaralásból próbáltam visszaolvasni...

Ancsa :lol: Kitartás, szigorúúú fekvés, relax!!!!!!!!!!!!!!!! :wink: és nem lesz semmi baj. Valaki írta, hogy beszélj hozzá, hogy most még bent kell maradnia, mert nagyon picuri!!! :roll: :roll:
A tbányai dokikról, meg ami itt történik, arról inkább ne beszéljünk... Pont tegnap voltam beutalókért...

Nekem is növöget a pocim. Ahogy így elnézegetem a képeiteket, néha nagynak, néha kicsinek látom a sajátomat. Tudom, hgoy mindenkié más, de akkor is... Olyan jó lenne, ha már mocorogna!!! De az még egy hónap legalább... :roll:

A nyaralás szuper volt, sokat pihentem, úsztam. Persze kocsiban is zötykölődtünk itt-ott, remélem, minden oké odabent. Így lgyorsan ment a várakozós 3 hét. jövő héten uh. végre!

pusza, a.

Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers
madaran

Sziasztok, bocs, hogy betörök a topicotokba, de hátha érdekel valakit pár dolog, amire nincs szükségem

eladó:

-chicco go kenguru 5500 Ft (eredeti ár: 7200 Ft)

- baközelben rugalmas kendő M-es bézs 5500 Ft (eredeti ár: 6200 Ft)

Suttogó titkai 1. 1800 Ft (eredeti ár: 2400 Ft)

A suttogó mindent megold 2300 Ft (eredeti ár: 2800 Ft)

A könyveket nem olvastam, a kengurut egyszer használtam, a kendőt pedig kb 10 szer, de ez ér a legtöbbet sztem:)
írj privit, ha érdekel.

köszi

zsófi

Ancsa érted ismeretlenül is nagyon szorítok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lolka_zs

Csajok

Köszi hogy drukkoltok! Aranyosak vagytok és nagyon jólesik! :lol:
Köszönöm

Hoztam nektek valamit, találtam leírást a szülésről -vajudásról orvosi szempontból, ha valakit érdekel,olvassal el.
http://www.josa.hu/osztaly/honlap/szuleszet/eloadasok/vajudas_szules.pdf

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

ancsa. mi baj van a melleiddel? miert csinaljak ezeket a vizsgalatokat? miert ne szoptathatnal?

eperke. eddig nem lattak uh-on. de nem ertem miert. Bettinek is van nyitto gerince, szerintem erre a betegsegre sokkal jobban kellett volna figyelniuk. aztan, amikor elment 4d-re, ott derult ki. iszonyatos lelkiereje van Bettinek. Holnap mennek a korhazba. aztan majd elmennek 2 hetre Olaszorszagba kicsit kiszakadni innen. Nagyon aggodunk es szoritunk ertuk!

madaran. orulok, hogy jol sikerult a nyaralas, es igy hamarabb eltelt a 3 het. 4d-re mesz jovo heten?

ott is pocsek ido van?

KépKép
KépKép
mush589

Sziasztok kismamik!
Bocsánat, hogy betolakodtam közétek, de van néhány szép téli kismamáknak való holmim! Mikor terhes lettem 55 kiló és 168 cm voltam, tehát a ruhák 36-38-asok! Egy kertész farmer(Mamma mia, eredeti ár 12.000ft), egy Esprit farmerszoknya(eredeti ára 17.000ft), egy babaházas barma kockás térdnadrág(eredeti ára 8.000ft), egy C&A-s fekete sportosabb 3/4-es naci(eredeti ára 5000ft), és egy fekete 3/4-es ujjú hosszú tunika, szintén C&A-s(eredeti ára 4000ft). Az összest odaadom 20.000 ft-ért. Ha valakit érdekel írjon privit! Kép Kép Kép Kép Kép

zsebianya
Kép
Kép Kép
zsebianya

Mi a helyzet lányok, nagy a csend. Ancsa, hogy vagytok?

Kép
wruska

Semmi wruska, fekszem :?

És te hogy vagy?

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Örülök, hogy jól vagy a körülményekhez képest. Pihenj sokat, abból nincs baj.

Velünk minden rendben. Pénteken voltam védőnőnél, mindent rendben talált, már szívhangot is hallgattunk :lol: nagyon jó volt. A kezdő súlyomhoz képest 1 kilót híztam, de az elmúlt 5 hét alatt hármat. :shock: Bár a hasamon egyértelműen látszik, hogy hova, de a dokim nem fog neki örülni szerintem. Hétfőn hozzá is megyek és akkor egy kicsit uh-on is megkukkanthatom Olivért. Már várom :wink:

Szerdán jön a védőnő háztűznézőbe, megkaptam tőle a kelengyelistát, meg a szoptatásról egy tájékoztatót és majd beszélgetünk.
Várom, hogy megjöjjön a "behívó" a szülésfelkészítő tanfolyamról és jövő héten a festéket is megvesszük a babaszobára, mert apa szabin lesz és kifestjük a lurkó a szobáját. Így mialatt "nyaralunk", addig van ideje száradni, kiszellőzni a lakásnak.

No és persze egy újabb cukorterheléses vérvételnek is eljött az ideje. A beutalót már megkaptam, csak az idejét nem tudom, de a doki majd úgyis megmondja, mikor menjek el.

Szóval egyenlőre ennyi.

Lakásfelújítással hogy álltok? Mivel foglalod le magad?

Kép
wruska

Mint tudjátok,nyitva van a méhszájam teljesen és sokat keményedek illetve sokat görcsöl a pocim .Egy kedves hölgy,aki ilyen problémával kihordta a kislányát :lol: megpróbál nekem segíteni, így megmutatta azt a növényt,amit ő is alkalmazott a terhessége során.

Egy szülész-nőgyógyász írt róla, szeretném bemásolni nektek,igaz hosszú, de érdemes elolvasni, mert nagyon sok kismamának akinél fenn állt a koraszülés veszélye, ezzel a növénnyel mégis sikerült kihordania időre a babáját.

Dr. Világhy István
szülész-nőgyógyász szakorvos

"A koraszülés gyakoriságának csökkentése Bryophyllum alkalmazása során." - cikk

Összefoglalás: A közleményben 23 év szülészeti gyakorlatának tokolízisre és koraszülésre vonatkozó adatai kerültek kiértékelésre. Az 1622 szülésből 253 esetben történt tokolízis. Összesen 29 koraszülés következett be, ez 1,8 % gyakoriságnak felel meg. A tokolízis sikeres kezelésében a döntő fordulatot a fitofarmokon Bryophyllum bevezetése jelentette. Az 1977-1983-ig terjedő periódusban a Partusisten kezelés ideje alatt a koraszülés gyakorisága 6,2 % volt. Bryophyllum bevezetése óta ez a frekvencia 1,07 %-ra csökkent. A legtöbb esetben elegendő volt az ambuláns, perorális Bryophyllum tokolízis részleges ágynyugalommal kiegészítve. A fentiekben említett koraszülés megelőzés pedig a kiadások lényeges csökkenésével jár.

Kulcsszavak: koraszülés, tokolízis, Bryophyllum

Ahhoz, hogy a perinatális mortalitás WHO által javasolt optimális -5% körüli értéket biztosítsuk - anélkül, hogy a császármetszés gyakoriságát emelnénk- két területen kell haladást elérni. Az első helyen a koraszülés gyakoriságának csökkentése, a másodikon pedig a ma még aktuális hüvelyi szülést befejező műtétek tökéletes elsajátítása áll. [5]

Ezen a két területen az elmúlt 30 évben világszerte nem sikerült előrelépést tenni. A perinatális mortalitás gyakoriságának csökkenése elsősorban a császármetszés frekvenciájának jelentős növekedésének eredménye. A betamimétikumok tokolytikumként az 1970-es évek elejétől történő alkalmazása a koraszülés 7-8% körüli gyakoriságát nem befolyásolta [4], ugyanakkor az érintett terheseknél és magzatoknál nem elhanyagolható mellékhatásokat okozott. Az USA-ban a koraszülés aránya az 1981. és 1994. közötti időszakban 9%-ról 11 %- ra emelkedett. 1994-es amerikai adatok szerint az összes szülések 2%-a a 32. terhességi hét előtt következett be.[2]

A koraszülés megelőzése elsősorban a terhességet gondozó orvos kezében van, és nem a klinikák feladata. A gondozás lényege a koraszülés veszélyének korai felismerése és annak megelőzése, és nem az akut koraszülés gyakran reménytelen kezelése.

Az általában kevésbé ismert, de saját gyakorlatban kiváló eredményeket felmutató fitoterapeutikummal történt kezelés arra ösztönzött, hogy az erre vonatkozó tapasztalatok széles körben is ismertetésre kerüljenek.

1983-ban a Herdecke/Ruhr-vidéki Közhasznú Közkórházban -Németország legnagyobb antropozófikus irányzatú kórháza- tett látogatásom alkalmával az akkori főorvos, Werner Hassauer hívta fel figyelmem a Weleda cég által forgalmazott Bryophyllumnak nevezett phytokészítményre. Hassauer 1970. óta jó eredményekkel használta a Bryophyllum nevű készítményt kórházi kezelésként, elsősorban infusio formájában. Tőle származik a Bryophyllum tokolytikus hatását elemző 1985-ben megjelent első közlemény is [3], valamint az Evelin Daub által először disszertációként , később monográfiaként publikált munka, melynek címe: „Az idő előtti fájástevékenység kezelése növényi anyagokkal. Klinikai tanulmány.” (Urachhaus, 1989), amely a Herdeckében szerzett tapasztalatokon alapszik [1]. Ez a munka -tudomásom szerint- a Bryophyllum ambuláns gyakorlatban történő alkalmazásáról szóló első közlemény.

Anyag és módszer

Azoknak a terheseknek az adatait értékeltem ki, akiket a magángyakorlatom megnyitása óta gondoztam, illetve szülésüket saját magam vezettem. Az általam gondozott, de később más kórházban szült asszonyok adatai sajnos, visszamenőleg már nem értékelhetők. Ezek a terhesek azonban a beteganyag 20%-át teszik ki, és ennek a tanulmánynak az eredményeit nem módosították volna.

A tokolízis eredményes voltának kritériuma a 37. terhességi hét elérése, mely a többes terhességekre is vonatkozott. A munkában a tokolízis-esetek számát a szülések számához viszonyítottuk, megállapítottuk a koraszülés frekvenciát, valamint a tokolízis sikerarányát az alkalmazott készítményekhez viszonyítva. Meghatároztuk a kórházi részben az intravénás tokolízisek és az ambuláns per os adagolt tokolízisek egymáshoz viszonyított arányát és a kezelés ellenére bekövetkezett koraszülések terhességi idejét és mortalitását.

Az alkalmazott Bryophyllum a Weleda cég által forgalmazott fitofarmokon, mely a Madagaszkáron található Bryophyllum daigremontiánum, valamint Bryophyllum calycinum leveleinek vizes kivonata. A növény nemcsak Madagaszkáron, hanem Nyugat-Afrika és India területein is fellelhető, és az ottani népi orvoslásban, mint elfogadott gyógyszer ismert. Forgalomban van 5 %-os ampullaként infúzios kezeléshez, valamint 33 %-os dilutio, illetve 50%-os trituratio is. Saját gyakorlatomban a 33 %-os dilutios kiszerelést választottam, mert így pontosabb adagolás érhető el, mint a trituratio adagolásával.

Az eredmények kiértékelésénél 3 csoportot alkottunk. Az első csoportba az 1977-1983-ig terjedő időszak terhesei tartoztak. Abban az időszakban kizárólag Fenoterol (Partusisten) került alkalmazásra. A második csoportba az 1983-1990. között kezelt terhesek kerültek, amikor kezdetben szkepszissel, később egyre nagyobb bizakodással és meggyőződéssel alkalmaztuk a Bryophyllum-kivonatot. Az utolsó, harmadik csoportban, amely az 1990-2000. időszakot öleli át, szinte kizárólag és teljes meggyőződéssel csak Bryophyllumot használtunk. A tokolízis indikációjaként kezdetben a terhesek túl gyakori fájásokról szóló szubjektív panaszait tekintettük. A portio korai éréséről, megrövidüléséről rendelkezésre álló adatok a kezdeti szakaszból sajnos, hiányoznak. További indikációként értékeltük a cervixelégtelenségre utaló terhelő anamnesztikus adatokat, akiket részben McDonald szerinti cerclage műtéttel kezeltünk. A későbbi időszakban egységesen a portió korai érését tartottam a tokolízis fő indikációjának. Az erre vonatkozó adatokat kizárólag manuális vizsgálat révén, ultrahang alkalmazása nélkül nyertük. A cervix hosszúságának felére történő megrövidülése a tokolízis indikációját jelentette még zárt méhszáj esetében is.

Többes terhesek a 20. terhességi héttől kivétel nélkül profilaktikus kezelésben részesültek.

A cervix megítélésében a következőképpen jártunk el. Minden terhesrendelésen hüvelyi vizsgálatot végeztünk. A cervixhossz (illetve megrövidülés) manuális megítélésében a következő módszert alkalmaztuk. A vizsgálat folyamán az előfekvő részt bal kéz segítségével lefelé nyomjuk, illetve a fundusra vagy koponyavégű fekvés esetén a magzati nyakszirtre gyakorolt nyomással. Így a koponya a belső méhszáj már meglévő kúp formájú bemélyedésébe nyomódik, mely lehetővé teszi az előfekvő rész és a külső méhszáj közötti hosszúság, tehát a cervixhossz megítélését. További, prognosztikai szempontból fontos tényező a portió konzisztenciája, valamint a méhszáj állapota (zárt, ujjkúpnyira nyitott, vagy ujj számára átjárható). Amennyiben a nyakcsatorna -beleértve a belső méhszájat- ujj számára átjárható, akkor az prognosztikai szempontból kedvezőtlen jelnek tekinthető.
I.Táblázat
A tokolízis indikációi
Csoport I. II. III.
1977-1983 1983-1990 1990-2000
(n=226) (n=696) (n=700)
Indikációk:
A portio idő előtti érése -* 47 49
Fájások 32 39 40
Cervix insufficiencia
Cerclage + 4 17 4
Cerclage - 1 5 1
Többes terhesség 5 10 4
Hydramnion 1 4 -
Vérzés 3 2 2
Egyéb indikációk 2 2 -
* Hiányzó adatok

Mint tokolytikum csupán csak két készítményt alkalmaztunk: Fenoterolt (Partusisten) intravénás tokolízis vagy tabletta formájában perorális alkalmazásként, valamint a Bryophyllum 33 %-os oldatát. A készítmények együttes per os alkalmazásakor a Partusisten-dózist feleztük.

A Bryophyllum 33 %-os hígításának adagja, mint egyedüli kezelés napi 5× (4 óránként) 20 csepp kevés vízzel. Gyakori fájások esetén ugyanaz a dózis 1-2 óránként is alkalmazható, természetesen szigorú ágynyugalom mellett. Általában a tokolízis alatt álló terheseknek betegállományt és 50 %-os ágynyugalmat rendeltünk el. Ez azt jelenti, hogy a terhes a nap felét vízszintesen és nem félig ülő helyzetben tölti el. A nap másik felében könnyű, nem megerőltető házimunka megengedett, amennyiben a munka következtében a fájások gyakorisága nem változik.

Eredmények

Az eredményeket a II. táblázatban foglaltuk össze, és feltűnő, hogy a koraszülés gyakorisága a Bryophyllum bevezetése óta drasztikusan, 6 %-ról 1 %-ra csökkent.

Összesen 253 esetben alkalmaztunk tokolízist, ez az összes szülések 15,6 %-a. A kezelés gyakorisága csökkent a harmadik csoportban, ahol a terhesek 13 %-a részesült kezelésben, míg az első két csoportban még 17 %. A kezelés gyakoriságának csökkenése a kifinomultabb diagnózisra és a kezelési igény jobb kiválasztására vezethető vissza. Az első csoportban tokolízis nélkül két koraszülés történt.

A kórházi tokoliziskezelés gyakoriságának csökkenése a sikeres kezelések számának emelkedésével járt együtt. A harmadik csoportban 10,5 %-os kórházi kezelés mellett található a legkevesebb kezelési kudarc: 6,3 %. Ezzel szemben az első csoportban 66,7 %-os kórházi kezelés mellett a Partusisten-kezelés kudarca 30,8 % volt ( III. Táblázat).
II.Táblázat
A tokolízis alkalmazásának gyakorisága és a koraszülések száma az összes szüléshez viszonyítva
I.csoport II. csoport III.csoport Összes
1977-1983 1983-1990 1990-2000 1977-2000
Partusisten Bryophyllum Bryophyllum
Szülések száma 226 696 700 1622
Tokolízis 39 119 95 253
Összes szülésekhez viszonyított %-ban 17,3% 17,1% 13,6% 15,6%
A koraszülések száma tokolízissel 12 9 6 27
Tokolízis nélkül 2 - - 2
Szülés számának %-ban 6,2% 1,3% 0,86% 1,8%
III.Táblázat
Az ambuláns és kórházi kezelések eloszlása és a sikertelen tokolízisek részaránya
I.csoport II.csoport III.csoport Összes
n % n % n % n %
Tokolízis 39 100,0% 119 100,0% 95 100,0% 253 100,0%
Kórházi 26 66,7% 25 21,0% 10 10,5% 61 24,1%
Ambuláns 13 33,5% 94 79,0% 85 89,5% 192 75,9%
Sikertelen tokolízisek 12 9 6 27
A kezeltek %-ban 30,8% 7,6% 6,3% 10,7%

A Partusistenről Bryophyllumra történő váltás a tokolízis sikerét növelte. Ezt ábrázolja a IV.-VI. táblázat, ahol a gyógyszeres kezelés és annak sikere az egyes csoportokban részletesen van kiértékelve.

Az első csoportban a 39 tokolíziskezelésből 15 esetben átmeneti intravénás kezelésre kényszerültünk, ennek ellenére 9 esetben koraszülés zajlott le. A könnyebb esetekben, akik csak perorális (p.o.) Partusisten-kezelésben részesültek, további három esetben zajlott le koraszülés.

A második csoportban csupán 9 esetben találunk kizárólagos perorális Partusisten-kezelést. Ebben a csoportban a kezeltek túlnyomó hányada 33%-os Bryophyllum-dilutio-kezelést kapott. Ez vonatkozik azokra is, akik a későbbiek folyamán intravénás Partusisten-tokolízisben részesültek. Ezeket a terheseket az intravénás tokolízis leállítása után kombinált perorális kezelésben részesítettük, 5× 20 Bryophyllum-csepp és 5× ½ tabletta Partusisten naponta.A második csoportban az eredmények lényegesen jobbak, mint az elsőben. A 696 szülésből 119 esetben alkalmaztunk tokolízist és ebből 9 esetben zajlott le koraszülés ( az összes szülés 1,3%-a), és 14 magzat született. Ebben a csoportban a perinatális mortalitást lényegesen terheli a 30. terhességi héten bekövetkezett hármas ikerszülés, ahol mind a három magzat elhalt (súlyos EPH gesztózis, intravénás tokolízis).
IV. Táblázat
A kezelés típusa és annak eredményessége az első csoportban
Szülések Tokolízis-kezelés Koraszülések Perinatális
Szülés Magzat halálozás magzat
226 n % n n n
Partusisten i.v. 15 38,5% 9 10 2
Partusisten p.o. 23 59,0% 3 3 1
Partusisten+Bryophyllum p.o. 1 2,5% - - -
Bryophyllum p.o. - - - - -
Összes 39 100,0% 12 13 3
V. Táblázat
A kezelés típusa és annak eredményessége a második csoportban
696 n % n n n
Partusisten i.v. 15 12,6% 3 6 3
Partusisten p.o. 9 7,6% 1 1 -
Partusisten+Bryophyllum p.o. 11 9,2% - - -
Bryophyllum p.o. 84 70,6% 5 7 1
Összes 119 100,0% 9 14 4

A harmadik csoport eredményei még jobbak, mint a második csoporté. A 700 szülésből 95 esetben alkalmaztunk tokolízist. Mindegyik kezelt terhes Bryophyllum 33%-os dilutiót kapott.

Kórházi kezelésben csupán csak 10 terhes részesült, és átmeneti intravénás Partusisten-tokolízisben mindössze 5 terhes részesült. Szájon keresztüli Partusisten-tokolízist senki nem kapott, és kombinált Bryophyllum+ Partusisten-kezelést is csak két terhes.

A Bryophyllum jól tolerálható készítmény, egyetlen esetben észleltem mellékhatásokat: egész testre kiterjedő pruritus miatt kellett a kezelést felfüggesztenem.
VI. Táblázat
A kezelés típusa és annak eredményessége a harmadik csoportban
700 n % n n n
Partusisten i.v. 5 5,3 % 2 3 -
Partusisten p.o. - - - - -
Partusisten+Bryophyllum p.o. 2 2,1 % - - -
Bryophyllum p.o. 88 92,6 % 4 5 1
Összes 95 100,0% 6 8 1

A Bryophyllum bevezetése óta (II., III.csoport) nem történt extrém kis súlyú koraszülés (28. hétig). A terhesség 29. és 32. hete közötti koraszülés is csupán háromszor ( egyszer hármas iker, egyszer kettős iker, egyszer sima koraszülés).

Ez 1396 szülésből 0,2 % -nak felel meg. Az egyetlen perinatális haláleset a 33-36. hetes terhességi csoportban egy 33 hetes ikerterhességnél zajlott le, a B magzat a súlyos EPH gesztózis következtében intrauterin elhalt.
VII. Táblázat
A sikertelen kezelések megoszlása a terhességi hetek alapján
a koraszülöttek perinatalis mortalitása
Koraszülés I.csoport II.csoport III.csoport Összes
Szülés magzat perinat. elhalt Szülés magzat perinat. elhalt Szülés magzat perinat. elhalt Szülés magzat perinat. elhalt
n n n n n n n n n n n n
25-28 TH 5 5 3 - - - - - - 5 5 3
29-32 TH - - - 2 4 3 1 2 1 3 6 4
33-36 TH 7 8 7 10 1 5 6 - 19 24 1
Összes 12 13 3 9 14 4 6 8 1 27 35 8

A harmadik csoportban található 6 koraszülést a következő esetismertetésekben foglaltam össze.

* 1. eset: 32 éves először szülő, aki ambuláns, perorális Bryophyllum-tokolízisben részesült a terhesség 25. hetétől rendszertelen kontrakciók, a 32. héttől pedig a portio korai érése miatt. A graviditás 34. hetében erősödő, nem befolyásolható kontrakciók után spontán szülés, melynek során 1210 g-os kora, illetve dyszmaturus leány születik, gyermekosztályra helyezve.
* 2. eset: 31 éves harmadszor szülő nő ikerterhesség miatt profilaktikus ambuláns Bryophyllum-tokolízisben részesült a terhesség 25. hetétől. A 34. héttől enteritis miatt kórházi felvétel és intravénás Partusisten-tokolízis. 3 nappal később hazabocsátva, majd 7 nappal később spontán burokrepedés (35.TH), és harántfekvés miatt császármetszés, melynek során 2540 g, illetve 2740 g leánymagzatot segítettünk világra. 24 órás gyermekosztályon történő megfigyelés után visszahelyezték a szülészeti osztályra.
* 3. eset: 31 éves másodszor szülő, aki a terhesség 34. hetétől a méhszáj korai érése miatt Bryophyllum-kezelésben részesült, majd hüvelyi vérzés miatt a terhesség 35. hetében kórházi felvétel -placenta praevia kizárva-, majd intravénás Partusisten tokolízis alkalmazása után 4 nappal otthonába bocsátva. 6 nappal később ismételt felvétel vérzés miatt perorális Bryophyllum+ Partusisten-tokolízis. A tokolízist 24 órával később leállítjuk, majd spontán szülés a 36. héten, melynek során 2600 g-os leánymagzat születik. A vérzés oka a placenta széli részének idő előtti leválása volt. A magzat a szülészeti osztályon maradt.
* 4. eset: 30 éves első szülő, ikerterhesség, profilaktikus, ambuláns Bryophyllum-kezelés a terhesség 21. hetétől. A 30. héten elvégzett ultrahang-vizsgálat az A magzatnál masszív hydrops kialakulását jelezte. A 31. héten spontán burokrepedést követően hüvelyi szülés. Az A 1960 g-os leánymagzat a masszív hydrops következtében 1 órával a szülést követően meghalt, a B magzat 1160 g , sérülés jelei nélkül megmaradt. Ebben az esetben fetofetalis transfusiós szindróma állt fenn monoamniotikus ikerszülés kapcsán.
* 5. eset: 38 éves harmadszor szülő, aki ambuláns, perorális tokolízis-kezelésben részesült a terhesség 32. hetétől, a portio korai érése miatt. Idő előtti burokrepedés 35. héten soorkolpitis mellett, majd spontán szülés, melynek során 2700 g-os leánymagzat született. Áthelyezést nem igényelt.
* 6. eset: 35 éves elöszőr szülő, aki ambuláns, perorális Bryophyllum-kezelésben részesült a méhszáj korai érése miatt. A 34. héten burokrepedést követően spontán szülés, a 2830 g-os leánymagzat áthelyezést nem igényel.

Megbeszélés

Az elmúlt évtizedben a koraszülések ellátásában kétségtelenül lényeges előrelépés következett be. Ezzel szemben a koraszülések megakadályozásában stagnálás állapítható meg. Egy sor -tokolitikus hatással minden kétséget kizáróan rendelkező- új készítmény került forgalomba, melyek jelentős mellékhatással is rendelkeznek.

Azok a remények, melyek alapján a koraszülés gyakoriságát 7-8 % alá lehet szorítani, nem váltak valóra.

A koraszülésarány csökkentése a terhességet gondozó orvosok kezében van. A gondozás sikere a fenyegető koraszülés korai felismerésétől és hatásos tokolitikumok alkalmazásától függ. 1983. óta alkalmazunk gyakorlatunkban Bryophyllum nevezetű növényi tokolitikumot.

Ez alatt az idő alatt a koraszülés gyakorisága 1,07%-ra esett vissza (1396 szülésre 15 koraszülés), szemben az 1977-1983. közötti 6,2 %-kal.

A 19 többes terhességből 12 esetben értük el a 37. terhességi hetet (63%).

Meg kell említeni, hogy a Bryophyllum mellett nem történt egyéb kiegészítő kezelés, pl. Magnesium vagy infekció prophylaxis.

A harmadik csoportban a 95 tokolikus kezelés kapcsán 10 esetben kényszerültünk kórházi kezelésre (10,5%), és csupán 5 esetben (5,3%) intravénás Partusisten terápiára. A 700 szülésből pedig csak 6 koraszülés (0,86%) következett be. Az utolsó 214 szülésből 29 esetben kizárólag Bryophyllumot alkalmaztunk. Egyetlen egy esetben -szociális indikáció miatt- javasoltunk kórházi kezelést és csak két koraszülés történt a terhesség 34., illetve 35. hetében. Mindkét magzat végig az osztályon maradt (lásd 5., 6. eset).

Gazdasági szempontokat figyelembe véve a kevesebb és nagyobb súllyal született koraszülések, valamint a ritkábban szükséges kórházi kezelések lényeges megtakarítást is jelentenek. 100 ml 33%-os Bryophyllum 2-3 hetes adagának költsége 35,75 CHF.

A Bryophyllum kivonat pontos hatásmechanizmusa és hatóanyaga a mai napig nem ismert. A Bryophyllum hatásmechanizmusának sajátossága, hogy a terhesek által jelzett kontrakciók nem szűnnek meg teljesen, de a fájásoknak fundus uteri dominanciája és a portióra való hatása vagy megszűnik, vagy pedig lényegesen lelassul. Ebben az anyagban a tokolízist a terhesség 37., többes terhességnél a 36. hetében felfüggesztettük.

A Bryophyllum által elért és itt közölt kiváló eredmények nyilvánvalóan nem véletlenszerű eredmények és nem tudatos szelekció gyakorlatának következményei.

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

sziasztok!
Ancsa :lol: Jól van...csak pihi!!! :roll: szigorúan! Mikor kell visszamenni kontrollra?

Mush :lol: szép nagy pocid van!! :wink: Igen , szerdán megyünk, és ha jól helyezkedik, kérünk 3v4D-s uh képet (igazából nem is tudom, mi a különbség a kettő között)

képzeljétek, lehet, hgoy holnapra meglesz az afp vérvétel eredménye. Félek, hogy túl korai volt múlt héten elmenni... De majd a dokinő megmondja..

Nem tudjátok, hogy most mennyi a szocpol támogatás, ha lakást akar venni valaki? Egy gyerek után? Vagy hogy hol lehetne utánanézni?? :lol:
az az igazság, hogy el akarunk innen húzni (Tbánya), most hallottam, hogy valami szemétégetőt akarnak ide építtetni a barmok!!! És meg sem kérdezik az egyszerű halandót, hogy akarja-e. Szóval, ha megépítik, tutti elhúzunk. Csak ahhoz tőke is kéne, az meg ugye nincs nagyon...
Szóval, ha tudtok valamit a friss hitelügyekről, szívesen venném a tanácsokat! :roll:

pusza, a

Ja, az átépítések folyamatban vannak. MEgrendeltük az ajtót, volt a vízvezetékes, szerintem szept. közepére minden meg is lesz... Jó lenne. MOst pakolászom a könyveket. Persze, csak óvatosan...

madaran

Wruska :lol:
a cukorterhelést mindig megcsinálják?
nekem ma lett meg a vérvétel-eredmény, a szérum Glucose lehet az, gondolom (4.17 mmol/l), ilyenkor is szoktak csinálni, ha referencia-tartományon belül van?
A festéket már kiválasztottuk -bár már ott tartanánk, hogy mázolunk!- nagyon világos, mustáros sárgát választottunk (így akár fiú, akár lány, jó lesz). Egyébként is fabútorokat szeretnénk, ahhoz is megy sztem. :wink:

madaran

Cukorterheléses vérvétel mindenképpen kell, mert az a fontos, hogy -ahogy a nevében van - nagyobb cukorterhelés esetén hogyan reagál a szervezeted. Tehát éhgyomri vérvétel esetén milyen a cukorszint és étkezés után hogyan változik, vagyis kb 2 óra után mennyire áll vissza. Ez főleg a 24. hét körül jön ki a kismamáknál, ezért nézik ilyenkor- de én veszélyeztetettnek számítottam, mert apukám és az egész családja cukorbeteg - ezért nekem már a 15. héten is vizsgálták.
Most lesz a második :lol:
De nem olyan szörnyű és fontos, hogy időben elcsípjük, ha van valami gigszer. Egyrészt a terhességi cukorbetegség koraszüléshez vezethet, másrészt a baba hatalmas lehet tőle (akár 6 kilós is...) :shock:

Szerintem az AFPvel nem voltál korán, a terhességi korhoz validálják az eredményeket - a védőnőm mondta nekem is. Szóval no para, minden rendben lesz.

A sárga jó szín én most már kitartok a kéknél, akár hogy is lesz :wink:

Ma voltam dokinál, mindent rendben talált, kivéve az 5 hét alatti 3 kiló plusszomat :roll: de ezt sejtettem..Úgyhogy no csoki, no tésztaféle, no pékáru, pedig úúúúúgy de úúúúgy szeretem. De valahogy majd csak kibírom. A méhszáj szép zárt, és Olivér is szépen fejlődik. Szeptember 8-án megyek hozzá legközelebb, de augusztus 30-ára bejelentkeztünk a 4D Genesisbe, úgyhogy mozizunk egyet. :lol: Már várom.

Kép
wruska

Sziasztok

Remélem mindenki jól van!

A terheléses cukorvizsgálatot mindíg megcsinálják :roll:
Mondjuk én kiakadtam itt Tatabányán,mert másképpen csinálják mint Tatán :roll: És így nagyon sokáig elhúzódik. :?
A végére tiszta rosszul lettem, hazafelé össze-vissza ettem mindent, minden bajom volt :?

Rólunk:
Egyenlőre kevesebbet keményedik a pocalom, ennek örülök :lol:
Remélem kihúzzuk még egy jó darabig így 2&1- ben :lol:

Én Szeptember 5-én megyek legközelebb a dokimhoz, de nagyon izgulok, remélem nem fog tovább nyílni a méhszájam :(

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Francia légáteresztős pelenkákat és Bio pelenkákat forgalmaznak. Ha valakit érdekel, nézzétek meg:
http://www.holloagi.eoldal.hu/

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Jön a kisgyerekes bérlet szeptember 1-jétől!
Budapesten illetve más városokban is bevezetésre kerül.
Nem tudom kit érint, de ha gondoljátok olvassátok el.
http://www.babafalva.hu/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=760

sajnos Tatabányán nem kerül bevezetésre :?
wruska
Viszont Győrben is tervezik a bevezetését! :lol:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Sziasztok!

Ancsa. orulok, hogy meg egyben! Maradjon is igy! Pihenj sokat!

Cukorterheleses vizsgalat? Az meg m? marmint tudom, hogy mi, de itt engem meg ilyenre nem kuldtek, es csak szept3-an megyek legkozelebb vedonohoz. :shock: en abban sem vagyok biztos, hogy fognak kuldeni.

Wruska. En 21-en megyek a Genesisbe! Mar nagyon varom, hogy ujra talakozzak a kisasszonnyal!

5 het alatt 3 kg? az nekem is megvan. miert akadt ki annyira a doki?
raadasul kiderult 2 hete, hogy liszterzekeny vagyok, szoval en nem tesztazok, meg peksutemenyezek (elotte se ettem sokat). van glutenmentes cucc, de szar, szoval inkabb kihagyom. egyszeruen nem tudom, hogy mitol hizok, de en mar 5.5kgnal tartok majus ota! es elotte sem a pehelysulyban indultam. :lol:

a masik topikomban levo szomoru esemeny miatt sokat voltam ott. most mar tul vannak rajta.

madaran. mi volt az ultrahangon? megmutatta magat a huncut?

nalunk a helyzet valtozatlan. neha bejelentkezik a baba, de nem tul sokat.
asszem itam, hogy en is vettem olyan szivhallgatos ketyeret. na szivhangot ugyan nem talaltam, de a baby rugdosta, nem tetszett neki, hogy ott van, szoval levettem.

jok legyetek!

KépKép
KépKép
mush589

Szia, kiollóztam egy cikket a cukorterhelésről:

A 26. héten glükóz-tolerancia vizsgálatot is végezhetnek. A nők 2-7%-ának terhességi (gesztációs) diabétesze alakul ki, ami mindig I-es típusú, és amely babára és anyára egyaránt veszélyes lehet, magzatelhalást is okozhat. A gesztációs diabétesz nehezen felismerhető, nem okoz jellegzetes acetonos leheletet, ezért nem érdemes megspórolni a kicsit talán kellemetlen cukorterheléses vizsgálatot.
Az állapot szűrésekor éhgyomri vénásan vett vérből vércukormérést végeznek. Ha a vércukorszint 6 mmol/l alatti érték, és nem lehet tudni más veszélyeztető tényezőről (családban cukorbetegség, előző terhességből 4 kg-osnál nagyobb gyermek, korábbi terhességi cukorbetegség, túlsúly, magasvérnyomás, stb.), további vizsgálat általában nem történik. Ha az éhgyomri vércukor 6,1-7 mmol/l közötti érték, glükóztolerancia-vizsgálatot végeznek: A vérvétel után cukros vizet itatnak a kismamával, majd két óra elteltével újabb vércukormérés következik. Ha vércukorszintje a normálisnál lassabban csökken, kezelésre van szükség.
Ugyancsak ez a helyzet, ha az éhgyomri vércukorszint ismételten 7 mmol/l feletti érték, ebben az esetben is gesztációs diabétesszel kell számolni, és diétára vagy inzulinos kezelést írnak elő.
Az esetek többségében szülés után már vércukorterheléssel sem mutatható ki eltérés, de a gesztációs diabéteszes nők később nagyobb eséllyel betegedhetnek meg cukorbetegségben, és erre érdemes lesz majd odafigyelni.

Kép
wruska

ezt jo tudni. lehet nekem rendbe volt a cukrom legutobb es azert nem kuldtek?
az eredmenyek kozott nem talaltam ilyen erteket.
lehet elugrom az egyik gyogyszertarba megnezetni a cukromat. vagy egy het mulva otthon megyek puncologushoz. aztan majd ott is megkerdezem.
jo ejt

KépKép
KépKép
mush589

Ezt jó tudni :lol:

nekem, éhgyomorra :5,8 lett
cukros lötyi után 2 órával:7,48
De szerintem az is a baj, hogy nem várták meg a 2 órát, és kb 20 perccel elötte levették a vért. :shock: az a baj, hogy későn vettem ezt észre :(

remélem jól vagytok! :lol:

Én olyan szarul alszok mostanában :? felriadok inni, pisilni :?
És ez a meleg is kikészít teljesen :(

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

wruska. feltenned majd a kelengyelistat, amit kaptal?

KépKép
KépKép
mush589

Gyakorlatilag ugyanaz, amit a neten is találni.. Ezt érdemes elolvasni, kiindulásnak és a hozzászólásokat is.

http://velvet.hu/poronty/2006/11/03/babakelengye

Nekem a meleg bár meglepő - nagyon bejön. Olivér is akkor a legaktívabb, valószínű azért, mert én akkor kevésbé :oops: úgyhogy mi bírjuk. De most már hamarosan eltelik a nyár és lemegy ez az őrült egyik nap 3 fok, másnap 18 fok időjárás.

Azért jó látni a vonalzókon, hogy mindenkiknél szépen telik az idő.

Mi ma nekiállunk a festésnek, persze esik az eső - de úgyis az előkészületek vannak mára, talán nem lesz gond.

Kép
wruska

Már többszőr is akartam kérdezni :oops:
Szenved valaki orrdugulással?

:shock: Hihetetlen,de mióta terhes vagyok, alig kapok levegőt az orromon :shock: nappal még csak-csak, de éjjel :shock: és reggelre annyira kiszárad a torkom,/mivel gondolom ez miatt nyitott szájjal alszom, különben megfulladnék / :shock: hogy alig bírok nyelni is. :?

Utánanéztem, állítólag ez természetes a terhesség alatt, mármint az orrdugulás.
De nincs valami jó ötletetek mit lehetne ezzel kezdeni?
Egy darabig használtam orrcseppet, jó is volt, de 9 hónapon keresztül nem akartam használni,így abbahagytam :?
Ötlet?

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Hello csajok!
Tegnap voltunk uh-n. Minden oké, de valszeg csak 15+4-en vagyunk. MÁr a múltkori két uh-n is látszott, h. egy héttel kisebb. Most már tuti. De minden rendben, 13.5 cm, folyamatosan mocorgott :lol: hol a kezét tette a szájába, hol a lábát keresztbe. Mondjuk a fotók most sem lettek a legjobbak, de a lényeg, hogy jól van a bébi :lol: :lol:

Az afp még mindig nincs meg,de a dokinő szerint nagyon ne is foglalkozzunk vele, mert így már tuti, hogy korán mentem, át kell számolni egy héttel korábbra. :wink:

Úgyhogy szept. elején megyünk megint, akkor vmi genetikai uh lesz. Nem tudja valamelyikőtök , hogy az mit takar? :roll:

Ancsa :lol: örülök, hogy jól vagy! Orrtuhadás nálam is van, de inkább olyan furán beszárad.. :oops: én is úgy tudom, hgoy ez természetes. Ez legyen a legnagyobb baj, nem? De az orrcseppet sztem ne használd!

madaran

madaran

Örülök neki, hogy jól vagytok mindketten :lol:

genetikai Uh-án gyakorlatilag mindenét megnézik a babónak, célja hogy az esetleges durva rendellenességeket kiszürjék.

Hozzáteszem itt Tatabányán alá kell írni 1 papírt, hogy nem tudják 100 %-al kiszüri a rendellenességeket és hogy te ezt tudomásul vetted :twisted: jó,mi?
Lehet hogy máshol is van ilyen.nem tudom.

Részemről ha egy doki nem mer 100%-os felelősséget vállalni a diagnózisáért, akkor nem is hiszek neki.
Ezen akadtam ki a multkor is, mikor volt a magzatvízszivárgás gyanum :? Doki azt állította minden rendben van,nincs magzatvíz szivárgás, de közben közölte, hogy nem vállal értem felelősséget, ha mégis beindulna a szülés. :?
Mondtam is neki, hogy ígyse meg ugyse vállalnak felelősséget, azért iratják alá a papírokat, ugyhogy hagyjuk a témát .
Elmegyek 1 másik orvoshoz,aki tudja is hogy mit csinál,mit mondd és kitart a diagnózisa mellett. :twisted:
Erről ennyit :arrow:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Hála Istennek Bpestre megyünk genetikaira. Tbányán nem is próbálkozom, MOst egyszer voltam -azért ugye a vérvételt itt a legegyszerűbb levetetni- és máris elbarmolták, hiába mondtam, hogy korai az afp...ÁÁÁ, mindegy. Holnapra meglesz az eredmény - nem mintha számítana túl sokat. :roll:

madaran

Csajok, a tengervizes orrspray tökéletes, én is azt használtam, mert én még allergiás is vagyok és nagyon bevált. Ezeket már a csecsemőknél is lehet használni, nincs benne semmi vegyszer, csak a sós tengervíz. És tényleg nagyon nagyon jó. Védőnőm ajánlotta, de azóta több ismerősöm is mondta, hogy babáknál is ezt használják. Bármelyik gyógyszertárban tudtok venni. Szenvedni felesleges.

Kép
wruska

LÁtom, jól telik a hétvége 8) Végre lehült a levegő! Mi egész nap heverésztünk, pihi volt. Elolvastam egy ősi könyvet (Katona MÁrta: Kismama voltam) sztem tök jó, bár elég elavult.
Tudtok ajánlani jó kismamás korszakról szóló regényt, könyvet? :P A történelmi kalandregények valahogy most nem kötnek le. :wink:

Hogy vagytok? imádom, hogy ennyi szezonális gyümi van. Szőlő, körte, most már a szilva is jó kezd lenni...!!! :lol:

madaran

Igen, mindenki jól eltűnt . Mi a hétvégén babaszobát festettünk és nagyon jó lett. Majd hozok fotót, ha rendesen berendezkedtünk - visszakerültek a bútorok a helyükre stb.

Holnap reggel 7kor vérvétel :? Cukorterheléses ráadásul, úgyhogy olyan leszek, mint akit fejbe kólintottak egész nap. De sebaj.

Madaran: én is nagyon jól érzem magam most, hogy nincs az az őrült kánikula, bár az átállás, mint mindig, most is megviselt (kicsit zaklatott alvás volt az éjszaka)..

Jó könyv: nekem bejött a Barátnőim a terhességről (igaz, ebben inkább hasznos infók vannak, kevésbé regény vagy sztori, de nagyon jó hangulatú). Többnyire én ifjúsági regényeket olvasok, ha ki akarok kapcsolódni és valami könnyűre vágyok. Az Eragont olvastam legutóbb, nekem nagyon tetszett és teljesen lefoglalt. Csak úgy teltek mellette a napok. :wink:

Gyümölcsök: nem győzöm mondani, hogy milyen szerencsés időben vagyunk terhesek. Végigehetjük a teljes gyümölcspalettát - horror árak nélkül - akkor és amit megkíván az ember lánya. Persze én spájzolok télire is, amikor majd nem lesz időm kompótot főzni, vagy lekvárnak teszem el a cuccost. Nem sokat, csak hogy két három üveggel legyen itthon nekem is. Meg hát a munka öröme :lol:

Többiek? Merre vagytok? Hogy vagytok?

Kép
wruska

sziasztok

Nem tüntem ám el :lol: csak annyi gondom van és nem akarlak benneteket terhelni vele :roll:
nálunk is apa tapétázta a hétvégén a babaszobát én meg asszisztáltam hozzá, mert én tudok tapétázni ő meg nem :shock:
lassan alakulni fog a babaszoba is remélem, mert a babóm idő előtt akar megszületni :oops:
nekem meg feküdnöm kell ugye, így meg aztán szegény apa egyedül munka mellett persze hogy lassabban halad :oops:

gyümölcsök? :shock: :lol:
Ne is mondjátok! én már vagy 3 hete nem is kívánok semmilyen főtt ételt, csak a gyümölcsöket eszem szinte! :shock:
De olyan fonomak,nem? :lol:

vigyázzatok magatokra! hamarosan jelentkezem bővebben is! :lol:
Remélem 2&1-ben! :oops:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Használt, márkás angol babaruhák és gyermekruhák kaphatók, ha valakit érdekel,nézzétek meg:
http://bolthely.hu/angolbebiruha/oldal/fooldal

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Ancsa :lol: Wruska :lol:
jajj, de jó Nektek, hogy már így alakul a babaszoba. Mi egyelőre csak várjuk, hogy megérkezzenek a megrendelt nyílászárók, és végre elkezdődjön a meló. Persze, nem én fogom csinálni, de asszem lesz utána mit kaparászni :shock:
Azt nem tudjátok, mennyibe kerülhet kb. egy parketta csiszolás-lakkozás egy kb 5x5m-es szobában? Bár talán az már nem oszt, nem szoroz. Elég csúnya a parketta, semmi kedvem ahhoz, hogy minden csodaszép, új, és akkor nézzük meg takargatjuk a régi, kopott padlózatot... ÁÁÁ, egyik hozza maga után a másikat.
Hűtőt is kell vennünk. Kinéztem persze egy 75 E Ft-osat, ami megint elég húzós tétel. De hát a bébinek külön polcon illik tárolni mindent, meg hát gondolni kellene a fagyasztásra (tejci).

Imádom a gyümölcsöket. Ráadásul van egy elég nagy kertünk -igaz, idén nem sokat tettem-vettem-kapáltam- de a gyümifák tele vannak gyümölccsel. mÁr most nézegetem az őszi almákat, alig várom. A szilvát szerintem én is be fogom főzni lekvárnak.

---most pofázok a gyümiről, aztán tudjátok mit zabálok itt a gép előtt??---tudatos kismami--- haribot! :oops:

Mesélj, miből állt a terheléses cukor vizsgálat :?: Nekem még olyan nem volt...

madaran

madaran
azt sajnos nem tudom, mostanában mi ilyet nem csináltattunk :roll:
hütőt nekünk is kéne vennünk :oops: de arra már nem fogja futni most :oops: annyi a kiadás, hogy csak na :shock:

Jujj, de irigyellek a kert miatt :shock: :lol:
Én is nagyon szeretnék majd szép nagy kertes házat, sok-sok gyümölcsfával persze :lol: :lol: :lol:
De sajnos egyenlőre marad ez a fránya tömblakás :twisted:
de remélem a jövőben majd csak lessz alkalmunk lecserélni :) legalábbis én bízom benne :wink:

terheléses cukorvizsgálat?
Reggel éhgyomorra levették a vért a laborba, utána átküldtek a nagy laborba hogy oda vigyem a vért, aztán várjam meg az eredményt,mert amíg nincs meg,addig nem engedik meginni a cukros löttyöt :shock: :? átvittem,vártam kb 2 órát az eredményre, utána szóltam a csajnak, hogy akkor megihatom-e cukros löttyöt , megengedte,megittam, aztán mondta hogy 2 óra mulva mennyek vissza vérvételre :? összességében reggel 7:30 tól -13 óráig ott voltam ez miatt :? akkor végeztem :?

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
ancsa2727

Ez borzasztó. Az afp+ egyéb vérvétel után is sz.rul voltam, nem hogy 13 óráig étlen-szomjan...Uhh! főleg ha erre a szánalmas Tbányai komplexumra gondolok.... :evil:

madaran

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: