Winona!
Az én munkahelyem sem tb kifizető hely, de a táppénzt azt ők intézték. Ha van olyan ember, aki intézi a személyzeti ügyeket, neki kellene a táppénzt is intézni. Már csak azért is, mert a táppénz első 15 napját a munkáltató fizeti nem az OEP, tehát azt a papírt hiába is adnád le az OEP-ben. Valamint a szülés után a TGYÁSt is nekik kell elindítani, mert ők igazolják, hogy volt munkahelyed 180 napig a szülés előtt. Bár ezt, ha nagyon lusták el tudja az ember magának is intézni, ha kitöltik a papírt.
Nálam úgy volt, hogy a táppénzes papírt leadtam a munkahelyen, ők pedig továbbküldték az OEP-be. Ha nem csinálják meg, neked kell az OEPbe bevinni, vagy beküldeni, de nem tudom pontosan hová.
Amikor kórházba kerültem, szólni kellett a körzeti orvosnak, mert a kórházi időszakra már nem ő tart táppénzen, hanem a kórház ad ki igazolást. Nekem azt javasolták a munkahelyen, hogy érdemes a szülésig táppénzen maradni, de ha úgy gondolod szülés előtt 4 héttel el lehet kezdeni a TGYÁSt.
Szülés után neked kell elintézni az Államkincstárban az anyaságit és a családipótlékot és a elvileg a munkahelynek a TGYÁSt. Ha ők nem intézik el, akkor az OEP honlapjáról le lehet tölteni az űrlapot és akkor elintézni a az OEP-ben, de mondom ezt elvileg a munkáltatónak kellene intéznie, akár kifizető hely, akár nem. Sajnos tudom, hogy sok helyen nem csinálják meg, hanem csak kiadják a papírt, pedig ezt az egyet nekik kellene.
TGYÁS lejárta után a GYED-et is magadnak kell intézni szintén az Államkincstárban, de ez még odébb lesz.