A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008. márciusi babák

Jajjj, azt elfelejtettem, hogy Lilla tegnap kereken 4000 gramm volt! :) HURRÁÁÁ!!! Holnap lesz 2 hónapos! :)

KépKép
KépKép
mni

Niki, kösz a linket, nagyon király. Ezen fetrengek még most is:
"Elérkeztünk Danihoz, aki valóban jóképű sármos előadó, ahogy Uri mondta, olyan mint egy filmsztár. Jól alakíthatná a Volt egyszer egy vadnyugat című film 32. percében balról az ötödik halottat, mert hát ahhoz sem kell beszélni."

grat a 4 kg-hoz! MArtint én majd holnap mérem.

juditkecsk: szakdoli...én anno úgy jártam, hogy Milán kinyomta a gépet és nem mentettem :x szegény te, mindig összejön vmi
Vendég

mni, majdnem Solymár.... Hidegkút. :) De mindent, orvost, bevásárlást, gyereknek támcot Solymáron intézek. Nem is tudom miért nem költöztünk már oda. :lol:

Judit, volt anno KÜRT KFT akik ilyesmire szakosodtak, esetleg, hátha!!!!

potyka

Judit(kmét)!
Ne is mond! :cry: Ez rettenetes! Teljesen megértelek, hogy kiborultál. :cry:

Judit (18 )!
Ti melyik tápot veszitek?
Én a Milumil Milupa HA startot, de úgy érzem, hogy a gyerekemet nem laktatja!
Van aki azt mondja, hogy a Beba jobb, vagy a Humana! A fene tudja. Igaz, mégcsak pótláshoz kell, de azért örülnék, ha rendesen laktatná a fiamat!

Mni!
Gratula a 4000 gr-hoz! :)
Nekem a csuklóim már most fájnak a 4 kg emelésétől, én el sem tudom képzelni, hogy mi lesz, ha majd 6-8-10 kg-s lesz és cipelni kell! Hogy fogja bírni a hátam, derekam! :? :lol: :lol:

Mi ma vagyunk 6 hetesek. El sem hiszem... :D Olyan jó! :)
Vendég

Kavics, szerintem próbáljátok ki a Bebát, olcsóbb is és sokkal jobb nekünk. Nekem mindjárt elsőre feltűnt, hogy sokkal jobban oldódik, mint a milumil, mert az a cumisüveg falán olyan bevonatot képez és sokkal jobban habzik, a bebát meg ha kiissza átlátszó az üveg. Blanka sokkal jóllakottabb tőle, a milumil után nyöszörgött, nem nagyon akart elaludni, ezzel meg nincs gond.

Böbi

Kép

Kép
bosek

Aranykavics!
Ne is mondd! Én már majd megszakadok most Nimród 6,5 kg-jától, ami ugye ruhában 7 kg. :?

A dolgozatomat újra írtam, ma már azért jobban haladt, mert sok mindenre emlékeztem, meg a nagy kutatómunka is lerövidült. Az egyik félig meddig kész van, a másiknak a 2/3-a. Csak az a baj, hogy nem bírom lazán venni a dolgokat, már megint nagyon alapos és precíz voltam. :( Megelégedhetnék vmi rosszabb jeggyel és akkor nem készülnék ki ennyire. Jövő hét pénteken 7 órát kellene Szegeden töltenem, mellé oda vissza 4 óra az út. Ez képtelenség és ezen eszem magam...

Jim!
Nekem is vannak még ilyen sztorijaim. Infarktusos beteg kórlapja elszállt (sürgősségin dolgoztam), mikor minden másodperc számított. És én voltam a hibás. Megnyomtam egy dosszié szélével az Esc gombot és dos-os rendszerben nem volt mentés.

Potyka!
Köszi, de százezreket nem ér a dolog, mert állítólag annyiért még ezt azt vissza lehetne hozni.

Mni!
De jó Nektek! Irígylem a 4 kg-ot. Nimi annyi sosem volt (idekint)....

Nimród jó baba bár a hasa sokszor fáj, de ő nagyon jól tűri....Üvölteni csak az éhség miatt szokott.

Pati meg a többiek végleg leléptek, itthagytak minket????? :( :( :( :( :( :( :( :(

Kmanna!
Örülök hogy nincs baj!!!

Kölyök!!!
Milyen érzés az anyaság? Ilyennek képzelted???

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Aranykavics, mi is Beba HA-t használunk, én eleve ezt kértem, hogy írja fel a gyerekorvos, bár ő nem ezt szokta, mert egy barátnőm mondta, hogy többen végigpróbáltak többfélét és ez volt a legjobb. nekünk teljesen oké.

Judit, 6,5! komoly. tegyél fel még képet róla!

a múltkor megállapítottuk Fanettával, hogy a fiúk hiába néha egy súlyúak lányokkal, nem annyira husik hanem inkább masszívak...
legalábbis Eszter 5,3-al olyan kis puhás volt Fanetta Nimijéhez képest aki ugyanakkora volt

KépKép
judit18

Mzx!

Teljesen megértelek...Krizsi fiam ugyanezeket produkálja sajna és én is hasonlókat érzek mint te :? Nagyon sajnálom a kis lelkét de másrészről meg más is túlélte hogy tesója született.....

bukás:nekem sajna nagyon ismerős a téma...a nagyfiam 2 hetes korától állandóan bukott...az egész szoba állndóan tejszagú volt...minden etetést újra kellett kezdeni előlről mert szinte az összes kiment és éhes volt.Kezdhettem előlről a szoptatást :? Elkeseríteni nem akarom akiknek bukik a babája,de náűlunk csak kb.8 hónapos korban szűnt meg amikor már ülni tudott.Persze kivizsgáláson is voltunk(nem-e reflux)de minden rendben volt.Egy kicsit tágabb volt a gyomorszája a kelleténél de nem kórosan.Ajánlottak speciálisan erre való tápszert(állítólag jó9csak nekem volt rengeteg tejem ezért nem akartam tápozni.

orrszívás:sajna mi már 2 hetesen szívtuk Olika orrát.Sztem jobban árt ha nem szívtuk volna mert eldugult volna szegénynek...Sterimar-t használtam előtte hogy jobban feloldja.

Olika is szokott "veszekedni"szopi közben,én is olyankor a hasfájásra gyanakszom mert pukizgat közben.

Jim:nagyon jól néztek ki :wink:

Sajna írtó beteg lettem :( lázam van,iszonyat torokfájás(nuku hangom van :( )írtó náthával...Műtüs maskban szoptatom Olikát hátha nem kapja el...

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

Boldog második hófordulót Lilla!!!
linocs

2 hónapos
2006. szeptember 20., szerda, 21:10

Babád két hónapos lett.

Súly
Az élet első 3 hónapjában az átlagos súlygyarapodás hetente 20 dkg. Fél éves korig a jól fejlődő csecsemő megkétszerezi, 1 éves korára pedig megháromszorozza a súlyát. Ma már nem adjuk meg a súlyhoz számított beviendő táplálékmennyiséget, mert kiderült, nem ez az elsődlegesen fontos, hanem az, hogy a fenti feltételek teljesüljenek.

Mit tud?
Babád már jobban kinyújtja a testét, tekintetével megpróbálja követni a mozgó színes tárgyakat ."legérdekesebb tárgy" számára az emberi arc, amire automatikusan rámosolyog.

Mozgása már nem olyan görcsös és hirtelen - fejlődik derekasan az idegrendszere. A rugdalózással, kapálózással jól fejlődnek az izmai is. A feje még ingadozik kicsit, de már a nyakizmok is erősödnek. A 2. hónap végére talán fel is tudja emelni a fejét, ha a hasán fekszik.

Most már képes az arca előtt mozgatott játékokat, tárgyakat követni a szemével, érdemes venni egy zenélő, forgó, ágy fölé lógatható, színes játékot - imádni fogja. A szopizás az egyik legélvezetesebb foglalatosság a babának - a kezed, az ujjad, vagy bármi, amit elér.

Nagyon kíváncsi - beültetheted egy hordozható ülésbe, és magaddal viheted a lakás minden pontjára, amíg a dolgodat csinálod. Díszítsd fel a szobáját képekkel, tükörrel, lógass fel színes, mozgó figurákat, amiket nézegethet.

Vigyázz! Babád jól megfigyeli azt, aki hozzá beszél. Ébren marad, ha foglalkozol vele. Megnyugszik, ha szopizhat, cumizhat, felveszed, vagy csak beszélsz hozzá és látja az arcodat.

Fürdetés
Talán már élvezi a fürdetést.

Alvás
Kialakulóban van a napi evés-alvás-ébrenlét ritmus. Próbáld összehangolni a család és a baba ritmusát, de ha nagy a különbség, alkalmazkodj a piciéhez - neki a legnehezebb ugyanis elmagyarázni, miért kéne türtőztetnie magát. Egyre több időt tölt ébren, ilyenkor csendben nézelődik. Remélhetőleg most már többet van ébren nappal, és kevesebbet éjszaka. Ha a babád keveri az éjt a nappallal, megoldásra van szükséged - nem is annyira miatta, hanem magad miatt. Kérj segítséget párodtól, anyósodtól, bárkitől - nem fogod bírni, ha nem alszod ki magad.

A mindennapok rendszerességét az újszülött kisbabánál alapvetően az étkezések és az alvási idők határozzák meg, és eleinte a szülő többnyire csak kiszolgálja a pici igényeit, alkalmazkodik hozzá. Az alvás nemcsak a szervezet pihenését szolgálja, hiszen testünk ilyenkor sem tétlen. Az emésztési folyamatok sem állnak le, a növekedés is zajlik. Sőt, az ember akkor alszik a legtöbbet, amikor élete legintenzívebb fejlődési szakaszát éli.

Az újszülöttek napi 16-18 órás alvásukat hároméves korukra fokozatosan csökkentik 10-12 órára, akkor majd a délutáni alvások is el-elmaradhatnak - de hol vagyunk még attól?!

Élete első néhány hónapjában a legtöbb csecsemő nappal és éjjel is rendszeres időközönként felébred, hogy egyen. Ez teljesen normális, és semmi értelme azzal próbálkozni, hogy ilyen fiatal csecsemőkre számunkra kényelmesebb napirendet próbáljunk ráerőszakolni. Persze próbálkozni lehet...

Néhány ötlet az altatáshoz:

Adj neki enni! Ez a legtöbbször hatásos.
Ringasd! Szinte minden baba megnyugszik ilyenkor.
Bugyoláld be meleg takaróba, ott összekucorodik és elalszik újra.
Sétálgass vele! A babák szeretik a ritmikus mozgást.
Autózz, kocsikázz! A legtöbb baba a harmadik kör után édes álomba szenderül. Más kérdés, hogy a szülők milyen állapotban lesznek egy-egy ilyen éjszakai furikázás után...
Énekelj halkan neki! Persze ne a legújabb heavy metal slágereket - bár hallottunk már olyan babáról, aki az elektromos gitár hangjától nyugodott meg...
Simogasd gyengéden a hátát vagy a pocakját, míg visszaalszik.
+ 1 Aranyszabály: Soha ne veszítsd el a türelmedet, bármennyire ordít, magából kikelve a baba. Gondolj arra, hogy a te dolgod segíteni neki - ő még nem tudja elmondani, mi bántja. A türelmes, nyugodt szülő sokkal hamarabb és hatékonyan nyugtatja meg zaklatott babáját, mint az ingerült.

http://www.babazo.hu/bebi/200609202honapos.html
linocs

Nagyon köszi mindenkinek a bukással kapcsolatos infókat..Küzdünk, mint hal abban a bizonyos szatyorban :) :) Most is gagyarászva,vidáman + összehányva ül a kisszékében -- várok még egy picit, hátha jön még belőle, mert megyünk el, egy szopihoz meg 3 átöltözés azért túlzás. (7végén egy nap alatt kitermelt a kiscsaj egy adag mosást :shock: -elég idegőrlő)

Viszont éjszaka nagyot aludtunk, el se hiszem! Ilyen jól indul a hetünk!!! :D :D
Mindenkinek hasonlókat :) !

KépKép
kmanna

És találtam egy cikket a sírásról, amelyben kiderül, hogy a babák legtöbbet a a 8-10 hét környékén sírnak....

Készülj fel rá: a baba sír is!
2005. augusztus 30., kedd, 12:42

Amikor egy kis csecsemőt látunk, vagy éppen azt képzeljük el, hogy milyen lesz majd, mikor a sajátunkat tarthatjuk karjainkban, akkor csupa boldogságot, nyugalmat, meghittséget képzelünk köréje. Mintha rózsaszínű, meseszerű ködbe burkolnánk az egyes jeleneteket, nem is gondolunk azokra a kellemetlenségekre, amelyek a gyakorló szülőket sokszor kiborítják, elbizonytalanítják. Az egyik sok álmatlan éjszakát és idegeskedést okozó csecsemőjelzés a sírás.

A kisbabák sírása mindig kifejezett figyelemfelhívó jel. A szülőkben létrejövő érzelmek széles skáláján keresztül többnyire valamilyen cselekedetet, a csecsemőről való gondoskodást eredményezi.

A kisbaba sírásának mennyisége, gyakorisága, és a sírást, nyűgösséget kiváltó okok is változnak az első év folyamán. Ugyanakkor a szülők viszonya saját csecsemőjük sírásához, érzelme, megértése is jelentős átalakuláson megy keresztül ezen időszak alatt.

Elsősorban tanulási folyamatról van szó: fokozatosan meg tudjuk különböztetni a sírások fajtáit és ezáltal a sírást kiváltó okot is meg tudjuk állapítani. A szülővé érés folyamatában egyre gyakrabban élhetjük át, hogy hatékonyak vagyunk szerepünkben, meg tudjuk nyugtatni, meg tudjuk vigasztalni gyermekünket. Mindemellett a szülő és a síró csecsemő közötti együttműködés könnyű és nehéz periódusai váltják egymást.

A születés utáni első két-három héten főleg az éjszakai, kora hajnali sírás jellemzően a legnehezebben kezelhető időszak. Az anyukák ilyenkor rendszerint kimerültek, álmosak, esetleg félnek, hogy a síró kisbaba felébreszti a másnap munkába menő apukát, vagy a szomszéd szobában alvó testvéreket, nagyszülőket.

A korai időszakban előforduló sírás oka legtöbbször - mind nappal, mind éjszaka - az éhség. A kisbaba igénye és az anyuka etetési ritmusának az összehangolódása után az ilyen jellegű sírás rendszerint megszűnik.

A babák legtöbbet általában a 8-10 hét között sírnak. Ilyenkor már inkább a késő délutáni órákban, etetési időtől függetlenül. A kutatók még nem tudják, mi lehet ennek a pontos oka, de valószínűleg a napközben őket ért ingerek feldolgozásának nehézségével lehet összefüggésben. Előfordulhat, hogy ezek az órák egyébként sem a legideálisabbak a családi harmónia szempontjából, mivel ilyenkor éhes és fáradt a hazatérő apuka, figyelni és enni kell adni a másik gyermeknek is, valamint a látogatók is ilyenkor szoktak érkezni.

Körülbelül 2 hónapos kortól csökkenni szokott az éjszakai ébredések száma, illetve ezek a szopikra, összebújásokra szorítkoznak.

Míg az első három hónapban a csecsemők többnyire a testükkel kapcsolatos szükségletek miatt sírnak (éhség, szomjúság, kényelmetlenség, stb.), a csecsemőkor későbbi szakaszában egyre inkább megjelenik a környezettel, a külvilággal való kapcsolatteremtés eszközeként is a sírás (pl. ha az anyuka kimegy a szobából, ha feszült a légkör, ha megijed valamitől, stb.).

A síró csecsemővel akkor sikerül hatékonyan felvenni a kapcsolatot, és őt eredményesen megnyugtatni, ha a vele való kapcsolatunk a sírós időszakon kívül kiegyensúlyozott, és saját magunkkal is harmóniában vagyunk.

Ha a sírás biztos okát nem is sikerül mindig kideríteni, rendszerint a leggyakrabban használt vigasztaló módszerek (beszélgetés, ringatás, babusgatás, figyelemelterelés, stb.) egy idő után eredményt hoznak. Ilyenkor maga a törődés, a gyengédség, az együttérzés segítő tényező. Sokszor egy kis séta a szabad levegőn hatékonyan elűzi a sírós időszakot, esetleg a feszültebb családi légkört.

Ha a csecsemő az egészségestől eltérő hangon sír, vagy sokkal többet (esetleg sokkal kevesebbet) sír, ezt még a tapasztalattal nem rendelkező szülők is felismerik.

Ilyen esetben győződjünk meg róla, nincs-e láza, megfelel-e az öltözködése az adott hőmérsékletnek; nem nyugtalan, feszült-e valaki a közvetlen környezetünkben.

Hinnünk kell abban, hogy a saját csecsemőnk sírás jelzéseit mi (szülők) tudjuk a legjobban megérteni, és olyan légkört tudunk teremteni, amiben természetes, hogy időnként sír és mi megfelelően meg tudjuk nyugtatni.

Benda Viktória

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:

http://origo.hu/bebi/20050830keszulj.html
linocs

Sziasztok, jó reggelt!

Linocs, leírnál egy napi menetrendet, ami nálatok általában bevált? Én még olyan ügyetlennek érzem magam, minden reggel szorongással ébredek, hogy mit fogunk csinálni egész nap. Az a legszebb az egészben, hogy Zalán tök nyugodt baba, nem sírós, kivéve a levegőn, de valahogy mégis félek, hogy mivel is kössem le a figyelmét, ha ébren van. Egyébként, ennek ellenére minden nap szépen eltelik, jókat alszik, eszik, szereti, ha énekelek Neki, közben viszem a kis popóját, dajkálom. Igazából a játékok, forgó-zenélő-kutya-macska még nem köti le, csak pár percig figyeli. Mennyit alszik Fruzsi? Nekem lelkiismeret furdalásom van, hogy már megint elaltattam szegény gyereket... Pedig lehet, hogy jól teszem, csak nem tudom mennyit is kellene aludni egy 2 hónapos babának.

Lányok, másoktól is szívesen fogadom, ha leírja, hogyan is telik el egy nap. Nagyon köszönöm!!!!

Ildi

Kép
kikó70

kiko: majd válszolok személyesen is, csak most szoptatok.
Addig is: http://www.babazo.hu/szakertok/20060911azaltatas.html

Javaslom amúgy is ezt az oldalt: http://www.babazo.hu/
linocs

Sziasztok,

Judit, álmomban nem gondoltma volna, hogy ez a vinyó visszanyerés százezres tétel.... Annyit tényleg nem ér meg. Sztem lazíts.

Linocs, jó ez a szöveg. :) Ha olvassa is az ember, inkább beletördőik, nem? Hát néha sírnak, néha tök hippik, néha meg tündérmogyorók, és esznek alszanak.

Ma voltam orvosnál (úgy tíz hét után... imádom, hogy nem KELL menni, csak időnként, mindig elmondja, hogy ha gáz van, tudom hol találom, és boldoggá tesz, hogy valaki hisz bennem, hogy képes vagyok önmagamért felelni....), csináltak UHt, és a kb. 28 hetes gyermekecske már 1800 gramm, feje meg a tábla szerint 33... nem cm, hanem hetes... Szóval jóég tudja mennyi idős, de majd jönni fog, ha jönnie kell.

potyka

Köszi a hiányolást. :oops: :wink:

Olvasok én folyamatosan, és képben vagyok Mindenkivel, de néha(mindig) nagyon lusta vagyok este írni. :oops: :oops: :oops: Szerencsére elég keveset vagyunk itthon Botival, mert Apával járunk "dolgozni". Így egy kicsit többet lehetünk együtt, és én sem érzem annyira elhanyagolva magam. :oops: :roll: Amíg Ő ügyfelezik, addig mi sétálunk a levegőn vagy rossz idő esetén plázázunk, mint a nagyok. :wink: :lol: Szopi nem okoz gondot akárhol is járunk. :D

Csatlakozhatok én is a muffinhasúak táborába??? :? :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Betegséggel sajnos mi is küzdünk. :? :roll: :( Másfél hete kezdődött nálam torok-, és arcüreg gyulladással. Hiába jártam maszkban, sajnos Botika is taknyos lett, így most szegényem folyamatosan szörcsög és köhög. Még az a szerencse, hogy nem lázas. Hiába porszívózom a kis orrát, hallom, hogy azért köhög, mert csorog le a torkán is a váladék. Tegnap délután ki is hányt egy jó nagy adag zöldessárga cuccot az Apjára. Utána láthatóan megkönnyebbült és szinte beájult 4 és fél órára. :shock:

Tök jó lehetett a tali! Sajnálom, hogy nem tudtam menni, pedig Linocs még fel is hívott előző este, hogy megyünk-e? :roll:
Minden baba nagyon szépséges, és szuper képek készültek! 8)

Beuska! Hatalmas gratula az 5-s végeredményhez! Szuper ügyi vagy! Csak ámulok és bámulok, hogy ilyenekre vagy képes 3 gyerek mellett! :shock: :D

Linocs! Haláli a bohócorr Fruzsin! :lol: A Babázót én is gyakran olvasom. Nekem már nagyon sok dologban segített a pocakosság elejétől kezdve! :wink:

Jim! TE TÉNYLEG BORZASZTÓ DAGI VAGY!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Csoda, hogy ráfértél a képre! :wink: :lol:

Juditkecskemét! Sajnálom, hogy még a számítógép is ellened fordult! Szegény, így is elég nehéz Neked, most még ez is! :roll: A hosszú hétvégét Békéscsabán töltjük. Biztosan átnézünk Gyulára is. Volna kedved találkozni??? :?: :wink: Küldöm priviben a számom. :wink:

Judit18 és Kavicska! Mi Novalac AC1 tápszert kaptunk. Szerencsére csak kétszer volt rá szükség, de a dokink szerint most ez az egyik legjobb és leglaktatóbb tápszer, és még a pocakfájáson is jelentősen javít. http://www.novalac.net/other/huabout_us.htm
Itt bővebben olvashattok róla. :wink:

Évi

KépKép
kvaszeva

Judit18 és Juditkecskemét! Küldtem privit!

Évi

KépKép
kvaszeva

Még egy fontos dolgot elfelejtettem...

NIKI ÉS FERI, ZSUZSKA ÉS MARCI! ELSŐ HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓTOK ALKALMÁBÓL NAGYON SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK NEKTEK!

Évi

KépKép
kvaszeva

Sziasztok!

Niki és Feri!
Kölyök és Marci!

Boldog 1. házassági évfordulót Nektek! :lol: :lol: :lol:
Ha nem titok, majd írjátok meg, hogy ünnepeltétek! :wink:

Judit(kmét), ügyes vagy, hogy ilyen hamar újraírtad a dolgozataidat. Anno én is jártam így a szakdogámmal, de egy haver szerencsére elő tudta ásni a gépemből. Én is rendesen kiborultam, főleg, hogy már csak néhány nap volt a leadásig.

Évi, jó, hogy írtál! Néha elég ám csak egy gyors helyzetjelentés, nem kell regény senkitől :wink: , csak írjatok, hogy tudjuk, minden oké!
Ez minden eltűntre vonatkozik!!! :wink: :lol: :D

A beteg babáknak és mamáknak is mielőbbi jobbulást kívánok!
Vendég

Évi, egyszerre írtunk, mégis megelőztél! :( :wink:
Vendég

Kikó: szóval itt. Először is! Szerintem: no para! Azt írtad, hogy
"Zalán tök nyugodt baba, nem sírós, kivéve a levegőn, de valahogy mégis félek, hogy mivel is kössem le a figyelmét, ha ébren van. Egyébként, ennek ellenére minden nap szépen eltelik, jókat alszik, eszik, szereti, ha énekelek Neki, közben viszem a kis popóját, dajkálom"
Akkor ezek szerint tök jól csinálsz mindent!!! A gyermek nyugodt, jókat alszi, eszik - mi kell még??? Ilyen pici korban még nem kell sokkal több! Valamelyik babázós cikkben le is írják, hogy igazából egyelőre még sokminden nem köti le a figyelmüket - vagyis egy dolog: ANYA, CICI, TEJ ;) Aztán lassanként, mindegyik gyermek a saját fejlődési ütemében (hisz mindegyik kis töpörtyű egy önálló kis személyiség, és véletlenül sem úgy működnek, mint ahogy a "Nagykönyv"-ben meg van írva!!!) elkezd érdeklődni más dolgok iránt!!! Van egy barátném, akinek a kisfia nem nyúlt a tárgyak után, nem szeretett fogni - szemlélte őket, kísérte őket a szemével, de nem nyúlt utánuk, nem szeretett fogni, aztán most fél éves, és vígan eljátszik mindennel...
Szerintem nem szabad hasonlítgatni a babókat... Persze, jó tudni, hogy mi az, amire elvileg képes lehet, mert ugye mindegyik új kézség egy következő alapja - de siettetni semmiképpen nem lehet.
És ami nagyon fontos (szerintem legalábbis) hidd el, hogy te vagy a legjobb a babádnak, és hidd el, hogy tök jól csinálod!!!

Ha már kérted, leírom, mi mindent csinálunk Fruzsival - de általában azt csinálom, amit ő igényel, nem szabály szerint élünk... Egy van: este fürdés kb. 8, fél 9 körül, mert akkor tudjuk tartani az este 10 körüli fektetést, és az előtte lévő evést.
Szóval:
1. Reggel 6-7 körül kel a gyermek.
2. Ekkor egy fél órát várunk vele, játszunk vele óvatosan, hogy felébredjen, és learatjuk az első mosolyokat :) Ekkor általában az édesapja van vele, én addig rendberakom a hálószobát, meg intézem a saját reggeli dolgaimat. A játszás annyiból áll, hogy folyamatosan dumálunk neki, nagy grimaszokat vágunk, a szemébe nézünk, és úgy tesszük mindezt.
3. Aztán jön az orrszívó porszívó - ezt van, mikor szereti, van mikor nem, mindenesetre előtte egy kis sós orrspray-vel bespriccelünk, aztán jön a szívás
4. Tisztába rakás - imádja! Bármi baja van, ekkor mindig motyog, mosolyog
5. Evés - Fruzsinál ez kb. 1 órás procedúra. Hagyom, hogy belealudjon, és ha látom, hogy már tényleg elaludt (nem mozog a csukott szemhéja alatt a szeme, nem ugrál a lába...), akkor rakom csak le.
6. Általában délelőtt az első evés után eszik még egyszer közte alszik. Hogy mennyit, az változó: 1-3 órát.
7. A harmadik evés olyan dél, egy óra körül van. Az evés végén (majd mindegyik végén) elalszik, ekkor felöltöztetem, és indulunk sétálni. Általában - attól függ, hogy mennyit alszik a sétánál - 1-3 órát sétálunk. Ezt végigalussza. Mostanában vettem észre, hogy ébredés után nem rögtön sírás következik, hanem raktunk be a babakocsiba egy nyulat, azt "becézi" egy olyan 10 percet.
8. 3-5 óra tájékán hazaérünk a sétából. Ekkor tisztábarakás, evés.
9. Ilyentájt már nem annyira van kedve aludni, és sokkal nyűgösebb, ráadásul ekkor jön haza az édesapja - szóval indul a szórakoztatás: vagy kézben van, és folyamatosan dumálunk hozzá, grimaszolunk neki, tornáztatom a pocakját (rányomom a térdét), vagy a játszószőnyegére rakjuk, ahol kedvétől függően elvan 10-40 percet. Ha jó idő van, akkor lemegyünk hármasban még egyszer sétálni, akkor tuti, hogy alszik még egyszer.
10. fél 7 tájékára azért próbálunk mindig hazaérni, hogy fel tudjuk fűteni a fürdőszobát. Ekkor megint csak az édesapjával "játszanak", addig én előkészítem a fürdést, a lefekvést. Illetve van még egy etetés a fürdés előtt.
11. fürdés kb. 8, fél 9 körül - mostanában az édesapja vetkőzteti.
12. Evés
13. 10 óra környékén alvás.

Én megpróbálom minden alkalommal mind több ideig a játszószőnyegén hagyni. Nem feltétlenül azért, mert nekem így kényelmesebb, és biztos, hogy nem azért, mert akkor nem kell foglalkozni a gyermekkel, hanem azért, hogy játszon, hogy fedezze fel a játékait, magát, a mozgás élményét, és annyira, de annyira édes, amikor gagyarászik a játékoknak, és mosolyog nekik, meg veszekszik velük.
Amit még nagyon élvez: én ülök, és úgy tartom, hogy a lába a combomon, és a hátát pedig az alkaromra fektetem, feje a tenyeremben, vagyis szemtől szemben vagyunk egymással - és így dumálok neki, meg grimaszolok - hát ez a kis csudapofa olyan néha, mintha válaszolni akarna... és mosolyog, meg mosolyog :) :)
Szerintem ne vedd alapul, hogy Fruzsi mit csinál - hisz a ti babátok más, és ti is mások vagytok. Nekünk egyelőre ez jött be. A fenti forgatókönyv nem tudatos, egyszer sem kényszerítettem Fruzskát a fentiek betartására, valahogy ő alakította így a dolgokat, mi csak követtük őt, mint hű alattvalói :)
linocs

potyka: hűha, akkor a kis "Potyautas" nem lesz kis méretű...
Emlékszem, kb kétszer néztem meg a terhességem alatt a netem a mérettáblázatokat - mekkora átlagban egy magzat az adott terhességi héten... A második alkalom az volt, mikor mondta a doki, hogy a gyermek fejének átmérője 10 centi felett, és még volt 3-4 hét hátra... Kicsit forgattam a szemem :shock: :roll: :shock: A lényeg, hogy jól van a kis poronty, és hogy találtál olyan dokit, akiben megbízhatsz!!!
Sírás: úgy vagyok a gyermek sírásával, hogy neki nincs más eszköze egyelőre, hogy elmondjon dolgokat. És ha már kipróbáltam mindent (etetés, tisztábarakás, tornásztatás, nyugtatás, centrifuga stb., ), akkor ráfogom a frontra, álmosságra stb. - mindenesetre teljesen természetesnek veszem, hogy sír is a baba - nem rózsaszín cukormáz egy babó ;)
linocs

Linocs, merre szoktatok sétálni? Mert itt a környékünkön nemigen találni friss levegőt. :?
Vendég

Zsu: SztIstván park, Magitsziget, Parlament, vagy csak a kerületben rójuk a köröket. Volt, hogy esőbe bementünk a West End-be. Hát ige, nem egy szmogmentes környék, de legalább van egy kis zöld... Szólj, ha van kedved közös sétához!
linocs

Linocs, kedvem az lenne, csak Alexával egy kicsit lassú a haladás. :roll: Tehetünk majd egy próbát, és ha neked nem akadály.....
Vendég

Sziasztok!

Most jöttünk meg a doktornéninktől. Mindent rendben talált. Zsombor 4800gramm. :shock: Igaz, hogy előtte evett, szóval reggel itthon még "csak" 4700gramm volt az éjszakai koplalás után. Csak egyszer eszik éjszaka.

Kiko!
Tényleg ne aggódj azon, hogy hogyan kösd le Zalánt. Ahogy Linocs írta, tényleg örülni kell, ha egyedül is elfoglalja magát, és tényleg nem azért mert az kényelmes, hanem mert sokat tanul ezekből a mini játszásokból. Ami a veszélye szerintem az állandó szórakoztatásnak az a túlingerlés. Hagyni kell, hogy a saját ritmusában fedezze fel a körülötte lévő világot. Persze, ha unatkozik, nyűgösebb én is bohóckodok, meg a nagytesók, mutogatom neki a dolgokat, mondókázok. Olyan is van amikor semmi nem jó neki.... :(

Jim!
Kíváncsi vagyok Martin mekkora, mert ő ugyanakkora súllyal született, mint Zsombor. :wink:

Potyka!
Nem semmi. Akkor nektek se lesz apró babátok...

Orszívó: Nekem is azt mondta a gyerekorvos, hogy hacsak lehet ne szívjam az orrát, az nem baj, ha szörcsög szopi közben, ha azért egyenletesen tud tőle enni akkor az még jó. Na hát az én gyermekem soha nem eszik egyenletesen, de nem az orra miatt. :wink:

A nem kötelező oltások közül ti mit adattok be???

Pumperka

Kép
Kép
Kép
pumperka

Niki és Feri!
Kölyök és Marci!

Kép

Pumperka

Kép
Kép
Kép
pumperka

Köszönjük a gratulációkat! Nagyon aranyosak vagytok! :)

KépKép
KépKép
mni

Köszi Linocs, aranyos vagy, hogy ilyen részletesen leírtad. Nálunk a többórás séta hiányzik még, meg hogy a párom időban hazaérjen. Hétvégén olyan jó, mert megoszlik a figyelem, mert együtt vagyunk hárman. Mégegyszer köszi!

Most éppen nyüglődünk, bent sem jó, előbb kivittem, gondoltam megyünk egyet sétálni ebben a szép időben, de elkezdett fészkelődni és nagyon sírni, úgyhogy visszajöttünk. Persze most is sír. Na sebaj, egykis popórázás talán megvígasztalja.

Kép
kikó70

Sziasztok!

Kb. 3-4 hete bejelentkeztem / tünk Dominik babával, azóta sem szóltam hozzá a topic-hoz, de azért olvasgatlak titeket.
Lenne egy kérdésem: ti játszotok valamilyen zenét a babának? Párom korán kezdi a zene 'nevelést' és jó kis rock-ot hallgatnak együtt, úgy tűnik Dominiknak tetszik is :D

Én babáknak való zenéket keresnék inkább. Van ötletetek milyen jó bölcsődal/ mondóka stb. CD létezik amit érdemes megvenni? Előre is köszi az ötleteket.

Andi

KépKép
andee73

andee73: nekem sincs nagyon tapasztalatom, de úgy gondoltam, hogy a www.bookline.hu -n körbenézek.

zsu: jövő héten kipróbálhatjuk a közös sétát.
linocs

linocs

linocs

nekünk van egy altatós CDnk, szerintem nagyon szép - Álomszép zene mamáknak és babáknak. én a terhesség alatt is hallgattam, nagyon kellemes, nyugtató.
amúgy meg az ágyán levő forgó játszik Mozartot meg Bachot, 2 perces kis részeket, az is nagyon kellemes...
énekelni meg jobb híjján mindent szoktam neki ami eszembe jut. gyerekdalokból nem sok jut eszembe, mostanában az Isztambult szoktam a Hungariától pl. :)
Kikó, te mit énekelsz?

nálunk egyébként a napi program-

reggel bevesszük az ágyba hozzánk kb 6tól mert akkor már nyugtalanul alszik, de mi még szeretnénk és így nem kell hozzá kiugrálni :)

9kor evés, büfi, pelenkázás - a pelenkázóra egy olyan pelenkát teszek amin kiskacsák vannak, ezeket imádja, ezekkel beszélget, gagyarászik nekik. ill. a falra pillangókat ragasztottam, azokat is szereti nézegetni.
ilyekor szoktam még dumálni hozzá, grimaszolni neki
után reggelizünk a férjemmel, közben ő a pihenőszékben van, általában ebben kibírja fél órát amíg eszünk, pakolászunk.
utána már átkerül a járókájába, ahol forgóját nézeget, ott is többnyire egyedül van mert ekkor még fürödnöm kell
majd altatom és ha minden jól megy délig alszik
ezután 3 óránként eszik, közben vagy sétálni megyünk, vagy magammal viszem látogatóba barátnőimhez, vagy ha vásárolni kell valamit.
illetve hurcolom körbe a lakásban, vagy a kenguruba teszem ha valamit csinálnom kell, de közben is beszélek hozzá folyamatosan

hát nálunk kb ennyi

Pumperka, mi a Rotavírus ellenit biztosan beadatjuk, azt már meg is vettem, vinni kell majd a 2 hónapos kontrollra, de szerintem a másikat is fogjuk, a pneumococcus ellenit, azt majd később kell...

Évi, köszi a privit, megnézzük!!

Niki, Kölyök,
boldog évfordulót!!!!

KépKép
judit18

Altatáshoz van egy FRIDERIKA cd, a pontos címét nem tudom, mert másolva kaptuk mi is - nálunk épp most is az megy a Kismanókának..Nagyon szépek a dalok! Majdnem én is beszunyókáltam szopi közben :D A keresőkben biztos fent van vhol.

Voltunk ma Dévényes gyógytornán, kicsit féltem, mit szól majd Panyóka hozzá, de látszólag bejött neki a masszírozás (irigykedve pislogtam, hogy de jó lenne, ha nekem is vki így nyomkolászná a hátam :) )!!! Csábos mosolyokat dobott a gyógytornásznak, nagyon cukipofa volt!!! Állítólag utána szeretnek aludni a babók, beájulnak a nagy "lazaságtól"- hát nálunk ez is fordítva működött, még a kocsiban hazafele se aludt be, pedig ott mindig beájul!
Jócakát és pihit mindenkinek!!!

KépKép
kmanna

ja, meg napközben is sokat van a járókában, abban van a játszószőnyege. (nem nagyon rakhatjuk le a földre a nappaliban a macskák miatt)

aztán 8kor kb fürdés, utána alszik is, többnyire szinte azonnal elalszik max negyed órát van még ébren.
már leszoktunk arról, hogy a kezemben altassam, mivel hason alszik és így gyakorlatilag hiába aludt el a kezemben, amikor leraktam úgyis felébredt, így egyből lerakom evés után ha látom, hogy már álmos...
és utána ha jó napunk van csak 4 körül ébred újra

most azon gondolkozom, hogy többen tanácsolták, hogy ébresszem még fel 11 körül enni mert úgy tovább aludna, csak félek, hogy ha nagyon álmos nem fog enni és akkor felesleges (pláne, hogy néha még napközben is probléma az evés....)

na jóccakát mindenkinek

KépKép
judit18

Sziasztok!

Oltás témához új infó: http://www.fn.hu/belfold/20080425/ingye ... us_elleni/

Erika

Kép

Kép
zsombi

Itt az éjszakai szopi műszak :wink: :wink: :wink:

Erika!

Kösz az infót,ez szuper!!

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

Helló Csajok!

Én is voltam már a 6 hetes kontrollon, és a doki azt mondta, hogy egy fajta fogamzásgátló van, amit szoptatás alatt lehet szedni, ha érdekel valakit, majd megnézem, hogy mit írt fel.

Pumperka! Igaz, hogy még nincs kész teljesen a kecó, mert a régi bútorokat még nem sikerült eladnom, de jövő héten valamelyik nap talizunk egyet?

Nem tudtok valakit, akit érdekelne komód, szekrény, tv állvány? bükk színű...

Kép
pété

igen, ezt én is hallottam, de azt hiszem ebből 3at kell beadatni 2 éves koráig, és az elsőt már 3-4 hónapos korában. az még szeptember előtt van, szóval azt még akkor ki kell csengetni.

nameg ki tudja az új egészségügyi miniszter is ezt akarja-e....

KépKép
judit18

Pété,
nekem is azt írták fel, a Cerasette nevű

nekem is azt mondták, hogy ez az egyetlen amit szoptatás alatt lehet szedni (vagy ha bárhogy tejet adok ugye)

KépKép
judit18

Szerintetek normális dolog, hogy Livike napközben csak akkor alszik, amikor lemegyünk sétálni? Tehát kb. 1,5 órát? Mit csináljak vele, hogy aludjon? Ha ringatom, az sem használ, a kiságyban nem marad meg csak éjszaka...

Kép
pété

pété: cerazett, ha minden igaz. Én is azt kaptam. Viszont nem emlékszem, hogy kezdjem el szedni... :oops: A logikám, és a használati útmutató szerint is az első menzeszkor kell elkezdeni. De az akár lehet egy év múlva is! Neked mit mondott a doki????
linocs

Azt mondta, hogy folyamatosan kell szedni, még szünetet sem kell tartani 21 naponként. Nem kell megvárni az első menzeszt.

Kép
pété

Pété,Linocs!

Én már szedtem ezt a Cerezette-t,és igen folyamatasoan kell szedni,természetesen nem kell megvárni a mensit hisz van akinek csak egy év múlva jön meg a szopi miatt.

Pété!

Átérzem a szitudat...a nagyfiam volt ilyen hogy csakis a babakocsiban a levegőn,tologatva volt hajlandó aludni.Se a kiságyban ,se sehol a lakásban nappal nem volt hajlandó.Így én mint egy kilométerhiányos akárki,hóban-fagyban,esőben,napsütésben meneteltem vele állnadóan :shock: :lol:Ez kb.fél évig így ment nálunk.Aztán hajlandó volt a lakásban is aludni babakocsiban.Ja és akkor a 4.-en laktunk.Most király,mert csak kirakom a fiatalurat a terszra és húzza is a lóbőrt :wink:

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

Oltás: a pneumococcus elleni az a Prevenar? Mert azt én is felirattam, itt csücsül a hűtőben, a 3 hós oltással együtt fogja beadni a doktornéni. Azt hittem lehidalok, amikor meghallottam az árát. Valami 15ezer volt 1 doboz. Azt gonodltam, hogy az a 3 oltás ára, de nem...
A rotában én is gondolkodom, illetve majd ha Erik közösségbe megy, akkor a bárányhimlőt is beadatom neki. A mi dokinénink nem túl oltáspárti, a műsorokban meg nyomatják a László kórházas oltás-specialisták, úgyhogy eléggé meg vagyok zavarodva.
A meningococcus ellenit is be fogom adatni.
Atyavilág, a gyerek egy tűpárna lesz... :(

Kölyök, átépítik a ringet, ezért nagy volt a felfordulás, szóval most jobb lett volna kihagyni a futamot így, hogy az öcsém is póruljárt. Laura a legnagyobb zajban alszik el leginkább (pl. porszívózás közben magától elalszik, amit egyébként sosem :) ), úgyhogy ő végig aludt.
A rokonság még nálatok van? Segítenek ilyenkor?

Kép

Kép
mzx

Pété, nálunk is ez volt Eriknél, úgyhogy tologattam én is kilómétereken keresztül. Van ilyen baba, sajnos :(. Ezen kívül szopi közben, vagy fél órás karban hordozgatással lehetett elaltatni, ami betett a derekamnak, úgyhogy a babakocsi még mindig jobb :? .

Kép

Kép
mzx

Andee, Blanka kizárólag rockzenét hallgat, vagy cd-ről, vagy rádióból (pont fm) :D

Judit18!
Sajnos nem tudom átutalni a pénzt, mert apa autójának hátsó szélvédője rejtélyes módon berobbant otthon a garázsban, ezért az enyémmel jár dolgozni, így nem tudok eljutni a bankba. Az lenne a legjobb, ha elküldenéd a címed, akkor postán feladhatnám!!!

Böbi

Kép

Kép
bosek

bosek, Martin a Red Hot-ot szereti :wink:

pumperka, Martin 5030 g volt tegnap a bébi.

A házassági évfordulósoknak utólag is gratula!!!!!

Milán be volt oltva a kullancsosra, de azt mikor kell ismételni?
Bárányhimlőn én is gondolkodtam, mert sok mutációja van...stb, szóval elég agresszív lett a vírus.
Én agyon örülök, hogy Martint ingyen beoltják rotára, az is rettenetesen alattomos vírus, legutóbb tavaly nyaraltunk Milánnal a kórházban egy hétig...infúzión!
Vendég

Judit, nálunk elég vegyes a repertoár, Hungária: Gyere, gyere Juli, Marina, István a király: összes Réka-dal, és különböző népdalok, gyerekdalok.

Kép
kikó70

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: