A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Szent Imre kórház azaz a Tétényi - Ikea szoba &eacut

Akkor most egy kis off. Elővettem a művészcuccaimat, mire Lencse odahurcolta gyorsan az övéit és egy kockás füzetbe rajzolni kezdett.

Első műve a CICA, amikor feleszméltem már a szempilláit rajzolta (hangosan kommentálta) és kért, hogy rajzoljak fület. Íme az eredmény:
Kép

Ezután elkezdte anyát és apát rajzolni, hatalmas nagy hosszú hajjal, ez kizárólag az ő fantáziája és munkája, semmit nem segítettem:
Kép

Majd a következőnél újból lerajzolta a nyagobb anyát, kisebb apát (de őt hosszabb hajjal, pedig apának millis haja van :) ), majd a kettő közé saját magát, s ezt mondta: "jaj, anya keze lemaradt, itt van, és fogja Henike kezét. EGYÜTT VANNAK." úgyhogy a képnek is ezt a címet adtam:
Kép

én teljesen el vagyok olvadva, hogy egy 2,5 éves gyerek ilyet tud rajzolni, sose tanítottam, eddig mindig csak firkált, legalábbis nem vettem észre, hogy értelmes rajz lett volna :), de most kommentálta, hogy feje, hasa, lába, keze, nagy-nagy haja. :D a hab a tortán, hogy az egészet bal kézzel rajzolta, nagy bazi vastag filccel.

ancsipancsi

Hé, most má' beszólok! A 10 hónap az miért hamar szopi-abbahagyás??? Majdnem egy év! És 5 hós + pár napos koráig only milk volt. Tegyük mán ezt helyre. :shock:

Adélnak gratula az első 3 önálló lépéshez!

Tápszert sose láttunk, dobozát is csak vendégségben, mert én hiszek a "bátyád már 2 hónaposan megkóstolta a körömpörkölt szaftját krumplival" családi urbánus legendában, no meg a mi családunkban ember kajától még nem lett rosszul. ;) Egyébként 8 hósan már kapott Eszter elég sokmindent, beleértve a rizspépet, tejpépet, majd a tejbegrízt, forralt vizes-tejet, majd egy éves kora utántól (asszem Juc (??) bíztatására) már nem is forraltuk. Szal 10 hósan már elég edzett volt a vizezett tejhez, egy évesen meg kezdtük a kakajót, és mivel sajtot, egyebeket is kapott, nem láttam értelmét a tápnek. (Ööö, ha védőnéni kérdi, 3 éves koráig kapta... :oops: )

A lagzit tényleg lakzinak kell írni, vagy ez ilyen netes izé?

Nem rémlik, h a KRESZ-en lett volna szó a szemüveg pótlásról, de ettől még lehet.

Lindi,
++++

Mai Eszterszáj, "Dr Votivra" gondolva:
Eszter felbök a konyhapolcra, amin a teák vannak és ilyet szól: "-Anyuuu, nézd, ott a kamomilla!"
Na, nem homeopatiából ilyen penge a ded, hanem kissé sok Krteket nézünk... (amikor a kisegér beteg lesz, és Kisvakond elindul kamillát keresni, és egy szót elegetnek végig benne: chamomilla)
neet
neet

Neet,
azért mert szopibuzi társadalom lettünk :). különben szerintem a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy 6 hós koráig csak anyatej (már ha van), s utána viszont hozzátápi, mondván nem elég a tej. van amelyik gyereknek elég, van amelyiknek nem. amelyiknek nem, az úgyse hízik, anyja meg megtömi körömpöcivel.

szerintem 6 hós kora után bármely lelkifurdancs nélkül lehet csökkenteni a szopik számát, de én is voltam olyan őrült, hogy 9 hós koráig fejtem, pedig utóbbi hónapokban csak 50-100 ml jött össze kb. 5 db fejés során összesen! :)
ancsipancsi

És aki a sok elírás mellett is el tudja olvasni, amit írtam, kap egy mentolos Bailey's-t. (Minek abba mentol? Nem After Eight az!)

Ancsi,
wow és wow! Lencsi művészkisasszony, és az avatar is jó!
neet
neet

Neet,
mondjuk nem művész, s a középső kép olyan, mint az akasztott ember :), de frankó. az ut. képen már hasunk is van. naná, hogy anyának bazi nagy. :)
ancsipancsi

Ancsi,
ja, jóvan, már azt hittem, itt tévedésben vagytok, és azt hiszitek, hogy 10 hetesen álltunk le az anyaggal. 8)
neet
neet

Mi van, Ancsi, csetelünk via babanet? :)
neet
neet

Hello, csak röpke bekukk, ma KO vagyok, hugomékkal éjjel dumáltunk, ittaludtak lakásavatni :) :)

Henike eléggé ugy fest, hogy müvésznö gyanus :D pont most olvastam egy cikket RJ-vel az Elixirböl a tehetséges gyerekekröl, nagyon érdekes.

Anyatej és tápszer meg elválasztás témához nem szólnék hozzá most, nehogy beszólás legyen belöle :lol:

KépKép
fibi

Fibi,
ilyent nem ér. Szójjá be, mert megint kezd uncsin édes lenni a topik. Legyünk már életszerűek! :lol:
neet
neet

Fibi :) BOldog 8hóst Ábelnek!! :D Mi is rokonyoztunk a hétvégén, jaj de mennyit! :lol: Kényszerképzeteid meg igazán ne legyenek! :wink:

Ríd :) Tehén :lol: :lol: Buljatok ++++++++++++++++ És Dédinek is sok ++++++

Szellőke :) Cicidnek ++++

Nuk :) 8fejlesztés/hét?! :shock: le a kalappal...! Rékának bulást+++

Rylie :) Szívesen kölcsönadom B-t a pisiléshez! :wink: :lol: W-ülésen nem idegelem magam, mert Bencus nem sokat ül így, térdből szokott lehuppani W-be, de ált. továbbmászik, mire átpakolnám "normál" ülésbe, szóval ha akarnám se tudnám megakadályozni... de azért köszi a megnyugtatást! :D

Barbi :) Alváskimaradás simán lehet 1-1 nap, úgy vettem észre ez inkább a szülőnek fárasztóbb mint a gyerkőcnek :mrgreen: :lol: nálunk a péntek volt ilyen, Bencus du. egyszerűen nem akart hunyni, végül másfél órás altatási mizéria után alvadt fél órát :roll:

Tinu :) Cicidnek +++++

Neet :) Eszti okos kiscsaj :wink: :D :lol:

Curse :) Hatalmas gratula Adélnak a járáshoz!! :D :D :D Tápszer: Bálint már elmúlt 1, mire vettem neki a kakaóhoz, ma is azzal issza (nem azért mert tápibuzi vagyok, hanem mert szorulást okozott a sok tej nála). Sztem Te döntsd el, hogy érdemes-e, mert nem hinném hogy olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetelenül fontosak ebben a korban és máshonnan nem szerezhetők be, viszont ha így több folyadékot tudsz megitatni a deddel (akár kakóként akár simán), akkor miért ne adhatnál neki :wink:

Ancsi :) Hű de ügyes Lencsi!! :D :D gratullla a művésznőnek!! Bálint is imád rajzolni, már több füzetet telerajzolt/firkált, és ő is mondja hogy mi micsoda, de csak akkor jövök rá mi az, amikor együtt rajzolunk :lol: kedvence változatlanul a törökbasa, amit a Bóbita, autó, ház és állatok követnek, és lelkesen színez is 8) családképet még nem csinált, de önmagát és Bencét már lerajzolta :D

Lindi :) Gyerkőknek bulást++++++++++
Ezt mentettem le H&F-ügyben anno:
hasmenésre: smecta vagy sodioral és/vagy normaflore. lehet még izotóniás italt is adni, az gyorsan feltölti. a humananak is van humana electrolit néven vagy Normolyt, vagy a HIPP ORS 200 répás-rizsnyákos ivóleve, a hasmenést is megfogja és gyorsan visszatölti az elvesztett energiát! és persze sok folyadék, kímélő kaja pici adagokban, egy kis sós keksz/ropi a sópótlásra, utána többet is iszik.teáztasd,háztartási keksz és sóba vízbe krumpli.
Podophyllum - minden folyós kaki után 1-2 golyó bele a szájcsücsökbe és baba szépen elszopogat - és segít.

Végül egy kép Bencusról az asztal alatt, még éppen elfér alatta:
Kép

Kép
Kép
denizsa

Neet,
Bocsi :oops: télleg rosszul fogalmaztam. Nekem korainak tűnik azokhoz képest, akik a ded 2-3 éves koráig szoptatnak, sőt vmelyik nap a tévében olyat láttam, h 5 éves korú gyerekét szoptatta anyuka (nekem mondjuk ez már túl sok :shock: ). De végülis relatív, h kinek mi a korai :?
Szal újra fogalmazva, akinek a gyerkőcei egy éves kora körül +-1-2 két hónappal hagyták abba a szopizást :wink:
És azért köll ilyen sok fajta baileys, mert a sörből sem, a borból sem, a whiskyből sem stbből sem egyfajta van :wink: :lol: 8)

Ancsi,
Művész csajodnak gratula :D

Deni,
Bencus nem semmi :D :D és akkor azt hiszem meggyőztetek Neettel, nem kő a tápszer. Mondjuk azt nem igazán értem, h folyadékpótlásra miért jó a tápszer :? Télleg nagyon hülye vagyok :lol:

Kép Kép
curse

Bencus nagyon éééééééééééééééééééééééééééééééééééééééédes! Meg kell zabálni!

Fibi,
RJ cikk megvan neten szted?
bár sok újat gondolom nem mondott. Akinek anyukája úgy látja, h gyereke tehetséges, az legtöbbször tényleg az, mert a szülők inkább lefele kerekitenek.
Volt még más is???
szeretem RJ-t! :lol:

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

Neet: 10 hó szerintem sem kevés. :wink:

Curse: én sem fogok tápszert adni Tüncinek. Teát iszik, tejterméket eszik eleget, sőt már most szeret beleinni a tejesbögrémbe. Gyümit, zöldet eszik eleget (többet, mint én sokkal). Miért kéne tápszer?

Kép
Kép
tinu

Ancsi: szuper ügyes a lányod rajzilag!!! És az avatar meg nagyon cuki, tök jó, hogy lecserélted a régit! Benyomathatnád esetleg nagyba is képet egyszer.

Kép
Kép
tinu

Tinu,
Eddig nekem sem fordult meg a fejemben a tápszer, csak amikor most mondta a dokinő, de ő sem azért, mert az összetétel stb, miatt, hanem a folyadékpótlás végett. Adél sajna egy nap max 2-2,5 deci folyadékot iszik, ami azért annyira nem sok.
Sok mindent próbáltam vele megitatni, hátha csak a vízzel van a baja, de semmi sem nyerte meg a tetszését. A tejtől egyenesen rosszul volt. Mondjuk a dokinő is csak esetlegesként ajánlotta a tápszert, mert h a főziket is elég hígra csinálom és azt mondta, h akkor annak már elégnek kellene lennie.
De tudod, az emberben mindig felötlik, h lehet, h kéne, lehet, h nem csinálom jól stb :? Útálom a kételyeket :evil:

És az újabb tudosítás a csajomról :) Mit nekem 3 lépés, most már a hálószobánkat totál bejárta vagy 50x 8) :D Hihetetlen, h egy hétvége alatt mennyit fejlődött :D

Kép Kép
curse

Curse:
Adélnak nagy-nagy gratula JÁRÁSHOZ!!!!!
Tápi téma nálunk is hasonló, már szerintem simán vacsizná a gyerek a vajaskenyeret tóbásszal, de ma döntöttük meg a rekordot az egy deci folyadékkal... :roll: :roll: :roll: :roll: Úgyhogy én örülök, hogy hajnalban/reggel és lefekvés előtt megeszi a tápi, mert ez így plussz 3 deci (összesen... más ekkora gyerek simán nyomja a 2,5-3 deciket/evés)
Azon gondolkozom, hogy a gyerek többet inna, ha látja, hogy én is iszom???? Mert én nem iszom semmit. De van, amikor szó szerint... :cry: :cry: :cry: :cry:

nukada

Curse,
nem bocsi! Mert nem is haragszom. :D Csak már párszor páran felhoztak példának, mint korai elválasztót, és nekem ez furcsának tűnik, mert Tinuval együtt azt gondolom, h ez egyáltalán nem kevés. Arról nem is beszélve, h mit csinálsz egy olyan gyerekkel, aki elfordul a cicitől? Nem kötheted oda a fejét.
Kis cirkálódnak hajrá, balesetmentes felfedezéseket! :)

Jut eszembe, a táp az folyékony? Én mindig úgy képzeltem el, mint egy pépet. Az meg hogy pótol folyadékot? Vagy folyik? És vízzel kell port keverni?

Zsan,
a szülők lefelé kerekítenek? Jéé, megesküdtem volna, hogy inkább túloznak, mert "az én gyerekem a legszebb, legügyesebb, legtehetségesebb, leg leg leg!" és így a szülők által zseninek kikiáltott dedeket a zseniközpont elnéző mosollyal utasít vissza nap, mint nap. :o
neet
neet

Jé, és én még azt hittem, h Eszter keveset iszik. Mert napközben keveset, 2-3 decinél sztem nem többet, viszont a reggeli és a vacsi a 2.5-2.5 deci kakajóval indul ill. fejeződik be. Az máris fél liter, és ezt kb egyéves korától csinálja/-juk így. Kösz, ez akkor most megnyugtató.
Egyébként én sem vagyok normális, és tudom, h napi 2 liter minima kéne, de ha megszakadok se megy több, mint egy vagy másfél, és ha ennél is többet iszom, le sem kelek a wc-ről, folyton pisilni kell, amit én úgy fogok fel, h nincs rá szüksége a szervezetemnek, mert nem is esett jól, ezért gyorsan távozik is. Vagy ez hülyeség, és az anyagcsere, átmosódás, stb annál inkább kell? Igyunk is és pisiljünk is egész nap??
neet
neet

Neet:
Király vagy a 10 hónappal!!!
Nekem 3ig sikerült, de mennyiségben annyit, mintha csak egy hétig csináltam volna!!! 8)

Kivégeztem Harryt!

nukada

Nuk,
ÉN tudom. 8) De azért kösz. :lol: És szegény Harry... hát te is? ;)
neet
neet

Már csak 46ot kell írnom az ötezerhez. Aki már elérte, kérdés: küldenek ilyenkor egy babanetes bögrét vagy sapkát vagy valami? :mrgreen:
neet
neet

Den,
azt is írhattad volna, hogy az utolsó kép, amikor még B befért az asztal alá. :lol: Ééédes!
neet
neet

Curse :) Hajrá Adél!!! :D :D Folyadékpótlás-tápi: ahogy Nuk írta, hogy annyival is többet iszik, ha azt megissza. Ha mást nem hajlandó vagy csak keveset, akkor ezt hátha... Mert ugye a tápit vízzel kevered el, vagyis folyadéknak számít, legalábbis szerintem, persze lehet kakaóval, karobporral, macikávéval vagy bmivel ízesíteni. Nálunk Bálint imádja a kakaót, ebből 2-3at iszik naponta, ezenkívül iszik még teát és gyümilevet, de ezekből sztem nem eleget, így a tápis kakaóval viszont elérjük a litert naponta. Szóval nem a tápi a folyadékpótló, hanem a segítségével több folyadékot könyöröghetsz a gyerekbe, ha az bejön neki :wink: de nem ragozom tovább már elég szájbarágós lett :lol:

Neet :) Igen, inni és pisilni egész nap, az a jó!! :wink: :lol: És van sűrű pép is, az a tejpép, de abban nincs nagy jártasságom.

Zsan :) Hogy vagy??

Fibi :) Engem is érdekelne, hogy mit mondott R.J. bácsi!

Nuk :) Gratula H.P.-hez!
denizsa

Neet :) :mrgreen: :lol: :lol:

És ha már kaja:
Bencust ma nagyon kínozták a fogai, ezért kapott egy kiflit, ez volt élete első kiflije... 8) hát nagyon bejött neki, a felét megette! :D :P (Amikor Bálint ilyen korú volt, örültem, ha sikerült pár kanál hozzátápival megetetni, Bencus meg zabááál... Ketteske mindig mindent előbb kap, kezd, csinál? vagy csak nálunk van így?)
denizsa

Curse,
éljen az önjáró Adél :lol: :lol: :lol:

szakdoli - sehogyse halad, nagyon feszült időszak párterápia miatt is, magam miatt is, anyu miatt is és Ábellel sincs egyáltalán semmi segítság, mert nem marad meg anyuval illetve anyu a tesóm gyerekeire vigyáz úgyhogy most tartok ott, hogy fogalmam sincs, mit kéne csinálni; persze az odakoncentrálással is baj van hisz félek az egésztől, de maxéjszaka tudnám csinálni, viszont már annyira fűradt vagyok éjszakára, hogy természetesen az elmarad
úgyhogy ha van ötletetek, hova lehetne Ábelt hetente párszor pár órára lepasszolni, ami nem beszoktatós, mert arra már nincs idő, akkor szóljatok :mrgreen: köszi

szopi - nekünk nem ment ugye, de azért belepofázkodok :lol: szóval tényleg kereslet-kínálat, ha anyucinak már nem jó, akkor se jó folytatni, meg akkor se, ha már a kőcnek nem kell; mondjuk nekem abszolút taszító, amikor már nagy, páréves gyereket szoptatnak, nem hiszem, hogy valóban kell és hogy valóban jó lenne, de persze abszolút határvonalat nem lehet húzni :D
mondjuk magammal kapcsolatban elképzelhetetlennek tartom, hogy másfél éves koránál tovább szoptassam a gyereket - de lehet, hogy mást fogok mondani, ha sikerül majd szoptatni)

Deni,
Bencus helyes :D

Kép

Kép

:D
szrekuc

Neet,
pont ezért nem szólok be, mert nehogy gyürüzö vita kerekedjen itten belöle :lol: inkább legyen "uncsi" itt, és apának szólok be helyette 8) vicc nélkül, de legalább sikerült megbeszélnünk a problémát ma....

ééés a 10 ho nem rossz, a gyerek tudja, meddig kell neki a cici.

Deni,
köszi :) Bencus az asztal alatt :D

Curse,
Adélnak naaagy gratula a járáshoz!!! Tápit én sem adnék. Dokitok lehet h jutalékot kap a Milupátol...

Nuk, Te meg igyá'! :wink:

Zsan,
megkeresem a cikket. de pont ellenkezöeg. azt irja, h MINDEN szülö tehetségesnek gondolja a gyerekét :)
fibi

nincs fent a neten a RJ cikk. szivesen leirnám a lényegét, de ma nekem kell Bálintot fürdetni mert megegyeztünk zapával.... és mire ö elalszik, kb 10 óra, utána nem nagyon szoktam magamhoz térni már.... de hátha...
fibi

na, nem akar még menni. akkor leirom a mai szövegét:

- Adjál Ábelnek a másik szopiból is! (miután mondom, hogy lehet h nem lakott jól az egyik ciciböl)

Aztán:
- Majd jön a tehén és feltölti tejecskével a szopidat!
fibi

Deni, ez úgy hangzott, mintha anno én írtam volna :lol:
sajnos úgy tűnik, mi vagyok a legtapasztaltabbak, mint gyakori és durva HF-es család :roll:
a homeopátiás szerek közül azóta már többet is használtunk
Pulsatilla "egyszerűbb" gyomorrontássra
Arsenicum album ételmérgezéses HF-re
Vincetoxikum vírusos HF-re
persze lehet kombinálni is, ha nem biztos az eredet...

Lindi, bár szerintem holnapra már túl is lesztek a kórságon, de még 1 ami kimaradt a felsorolásból: hűs, kipezsgetett kóla! csökkenti a hányingert, nyugtatja a gyomort.
és Normafloe v Protexin Restore, ezt is már lehet HF alatt. Segít helyreállítani/megmenteni a bélflórát. Mert egy jó kis HF vírus úgy le tudja gyanulni főleg a gyerekek érzékeny kis bélflóráját, hogy hetekbe telhet, mire helyrejön.

most legutóbb a HIPP ORS (Orális Rehidráló Folyadék) 200 is sokat segített, bár nem túl fincsi natúr répaíze van, de frankón rendbeteszi a gyomrot!
kisgyerekeknek 1:1 arányban táppal is lehet adni.

ha már lement a HF, akkor is érdemes még pár napig mellőzni az édességet és a zsíros ételeket, ill a húst. Víz helyett inkább enyhén édesített teát igyunk, vagy gyümölcslevet higítva.

votiv 8)
votiv

és apjuk ma 20 percet vigyázott Ábelre, majd teljesen kiborult, hogy minden veszélyes helyre bemászik, és nem lehet lekötni egy helyben a figyelmét meg nyafog (szegénynek egyszerre jön a két felsö foga). és utána megbeszéltük a "problémát", és véégre megértette. és azota empatikusabb felém. aztán majd meglátjuk, ez meddig tart...

na, tényleg L...
fibi

Sziasztok,
köszi mindenkinek: Cicik nem jobban, de nem is rosszabbul, szóval remény az még van:-)

Ancsi,
Új avatar naggyon komoly ;-) A rajzok meghatóan ügyesek :-)
És neked is köszi az ötleteket, sajna ezeket én is végig próbáltam már Ati miatt. De Számodra is én vagyok az élő példa, hogy tök simán szoptathatod ketteskédet majd! Eszterrel minden olyan simán ment ugyanis már az első perctől,h el sem hittem, h mások TÉNYLEG nem tudnak szoptatni ;-) Erre pár hónapnyi különbséggel, sok tejjel itt álltam és néztem,h mivan??? Miért is nem megy a szopi??És majd' belepusztultam,h ne adjam fel,de kitartottam, mert tudtam magamról,h ÉN képes vagyok szoptatásra,csak vmi nem klappol...Ha első gyerekről van szó, akkor sztem már pár hét alatt én is bedobom a törülközöt. (Nem mellesleg attól is paráztam,h hogy az istenbe fogok én tápszert kutyulgatni napjában 5-6szor két minimanó mellett egyedül...-szóval az én kényelmem is itt lebegett a szemem előtt)

Curse,
E 8,5 volt, mikor én már majdnem 4hós terhes voltam (hihi), és ezidőre kondícionáltuk magunkat: dokinéni javaslatára fölösleges volt a tápszer (majdnem 10kg volt), egyszerűen tejpépet nyomtunk neki a reggeli és a vacsi MELLÉ, és addig ő sem igazán ivott semmit, de ez bezzeg csúszott neki ;-)Mostanra napi kb6dl-t iszik, de én isállandóan iszom a szopi miatt és akkor kap rögötn is (Tehát Nuk, lehet,h jó a példát látni,vagy kérhetne a Tiédből.az azért mégiscsak más ;-) )
Adél járásához gratuuu!!!

Deni,
ééédes az asztal alatti cirkálód :-)

Neet és Fibi,
gyerekszájakat ide mééééég. Már ezért is érdemes gyereket tartani :lol: :lol: :lol:

Betegek gyógyuljatooooooooooooooooook!

Kép
Kép
szelloke

SZiasztok!

Fibi :) és jött már a tehén? :lol:

Deni, Bencus naaagyon édes a képen! :)
És nálunk is így van: 2eske mindent előbb csinál meg kap! :)

Curse, MenőManódnak gartula! Nálunk is így volt, egyik pillanatórl a másikra beindult, és azóta nincs megállás. :)

Szopi téma: ha vki kb 10-12 hónapig szoptat, az ált. elég is. Egy ismerősöm azért szoptatta 4ből csak az egyik gyerekét 3 vagy 3,5 éves koráig, mert mindenféle allergiája volt, és gyakorlatilag semmi tejfélét nem ehetett (meg tápot se nagyon, nemtom pontosan miért). De ez egy extrém eset.
P jó sokáig szopizott, 2,5 évesen hagyta abba. Amikor vártam őt, nagyon rákészültema szopira, és nagyon akartam a dolgot, és naagyon örültem,h sikerült, de a terveim szerint olyan 1-1,5 éves koráig tartott a dolog. Aztán olvstam,h a who 2 éves korig ajánlja, egye fene, legyen 2 év. (Ez már menet közbeni módosítás volt.) Ő nagyon ragaszkodott hozzá, sokkal jobban ,mint most B, és nem akartam leállítani, egészen addig, amíg nekem nem volt kellemetlen. (Na, nem a hülye sok beszóló, mert egy sokáig szoptató anya is majdnem annyi beszólást kap ám, mint a tápos babák anyukája!) B félidős volt a pocakomban amikor elkezdett zavarni a dolog, és elég hamar sikerült leállítani a nagylányt. (Akkor már nem is nagyon volt tejci, úh azért is könnyű volt.)
Szal, ne izéljetek már, mert kezdem magam butapichaősanyának érezni, mert sokáig szoptattam!!!
Egyénbként B kb anniyt szopizik most, mint P 2 évesen, szal sztem ő nem lesz ilyen hosszanszopó (csak,h mentsem magam :lol: ). Azt nem bánnám, ha kb nyárig még szopizna, mert jó a vírusok ellen (most is mindenki beteg, csak ő nem, bár még lehet).
Na, ez jó hosszú lett...sorry

Szrek, szakdoli-helyzet hasonló, csak annyiban jobb, h heti 2x1 dut bevállal Anyukám, meg most egy hasonlóan "lemaradt" évfolyamtársammal próbáljuk "húzni" egymást... +++++++++hozzá!
(Szrek, Anyóssal az a baj,h rettenetesen fontos neki a látszat, főleg ha a falubelijei látnak...)

Fibi, múltkor kérdezted a 3maskát, majd lesz, reményeim szerint, de most még van egy-két dolog, ami miatt várhatna. (Ezúttal szeretném előbb abbahagyn a szoptatást, minthogy teherbe esek, Apjuk még várna, le kéne államvizsgázni, B még hadd legyen egy kicsit "kicsi", stb...)

Na, miután írtam egy kisregényt, most eldőlök, mert elég vacakul vagyok, és P sem megy holnap oviba, mert ugyan nincs rosszul (sőt, pörög egész nap), de köhög kissé, és már a 3.nap lesz itthon, úh csinálhatom neki a programot egész nap...
Jóéjt!
rídonli#

Macs! Köszönöm :D
(belenézegettem Indi naplójába, de nekem nem esik le miért nem jön többet. Ahittem a munka és az egyedülinevelés eszi fel az összes idejét/energiáját)

Neet! E- és nemevilág rossz: szerintem itt is az arany középút. Nekem valami olyan elképzelésem van, hogy óvjam a tiszta lelkét, de ami bejön az életébe azt engedjük.
Krtekről jut eszembe: Eszci is tud már csehül :mrgreen: . A férjem és én már elég jól nyomjuk 8) . S mintha Angi egyszer azt mondta volna hogy tám(gőzöm sincs hogy kell leírni). Hála azért nem használja... :D

Tinu! Én már egy jó ideje „besokalltam” a cicizéstől. Szokták mondani, hogy ded megérzi. Biztos, de attól még nem feltétlenül áll rá anyuka igényeire. Angi egy ragaszkodóbb, érzékenyebb kislány, s tudom már jó ideje hogy pótlék vagyok. Mára már megerősödtem lelkiekben, s folyamtosan szoktatom le. Sokx már fáj, de egy picit még hagynom kell, mert különben túl drasztikus lenne, s azzal ártanék. Ja és megérzés nagy segítő :lol: !

Ancsi! Hát én is odavagyokmegvissza :lol: ! Micsoda képek :lol: :lol: :lol: !!! Főleg a cica (bár a fülén lenne mit javítani, egyébként tökéletes :mrgreen: :wink:
Az avatar is helyes :D .

Szopi: attól függetlenül hogy én milyen vagyok, s hogy csináljuk. Igenis igaz hogy átcsapott a szopizás a ló tulsajára. Tényleg nevetséges hogy anyukákra emiatt képesek csúnyán nézni :roll: !

Beeeeeeeeeeeeeeeencus!!! :lol: :lol: :lol:
Deni! Lenni egygyerekes, de szerintem teljesen normális hogy ketteske mindent előbb tesz/kap/történik.

Fibi! Apjukotok elszokott már a picitől, s szerintem most már emléxik :D :wink: 8) .

Szelloke! örülök, hogy alakulsz!

No miénk gyerekszáj:
Bugyog a kádban a víz (s nem a jacuzzi :mrgreen: ). Angi: "puki kádba ment" :lol:
Reggel odaállt az almalé elé s aszonta: "almavíz" :lol:

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
gödibarbi

Jajj, ezt elfelejtettem: Ancsi, szuper az új avartarod! És Lencse rajzain elámultam, ehhez képest az én majdnem4évesem csak firkál! (Bár ha tőlem örökölte a rajztehetségét, akkor ez nem fog sokat változni már... :? ) Nagyon ügyes!!!

És úgy tűnik, P eldöntötte a szülinapi dilemmámat: ma közölte,h nagyon szeretne egy "jojjit" (=rollit). Pedig nekem úúgy teccik az a ratzfratz!
rídonli#

Fibi, én is olvastam a cikket, és kb annyi maradt meg, hogy a tehetséges gyereknek mindenben nehéz :? a szüleivel, a kortársaival, a tanárokkal...
ezek után baj, hogy én egy teljesen átlagos gyereket (vagyis kettőt) szeretnék? :)

Neet, talán emlékszel, Istók is hajszálpontosan ugyanaddig szopott, mint Eszti, talán pár nappal korábban hagyta abba, teljesen magától. És ő is kakaóval kezdi/zárja a napot!! :D Csak egy különbség van, Isti azóta se lett olyan jó evő, mint Eszci :)
én is keveset bírok csak inni, pedig muszáj lenne, ahogy írtad is, az anyagcseréhez + vesék átmosása, mérgek kiöblítése, sejtek vízzel feltöltése stb. a szemünk is jórészt vízből van, meg az agyunk is, és a bőrnek is nagyon fontos (a KV és a cigi pl vizet köt meg, azért olyan ráncosak a cigizők)

Isti papája ma nem borotválkozott. Este Istók mondja neki:
Papának szakája van! Piapó! (télapó) :lol:

Ancsi, Lencse milyen kis ügyes! és az új avatar is rulez :D pocakfotót nem teszel be?

Pgabi, hogy vagy???

Curse :D :D tényleg rohamtempóban fejlődik Adél!! pár nap és felkötheted a nyúlcipőt :lol: Isti 2 éves koráig kapott tápot, mert ő meg a tejet nem tudta meginni. Sokáig aggódtam én is, hogy keveset iszik, a vizet szinte soha nem akarta elfogadni. Aztán ez is változott, ma már csak ritkán kér gyümilevet vagy teát, és szinte csak vizet és tejet iszik. szerintem nyugodtan tégy egy próbát, ha ezt jobban elfogadja Adél, mint bármi mást, akkor hajrá.

Deni, nekem is folyton az az érzésem, hogy ketteske mindent gyorsabban csinál, de ha utánagondolok, nagyon nem is. Pár dolgot hamarabb kapott, amiktől Istit még óvtam, pl. csokit (mindig felporszívózza a bátyó által elpottyantott dolgokat, ma pl. egy hómméd nyalókát csaklizott el a bratyótól :oops: és tök ügyesen szopogatta, csorgott a nyála ezerrel és vigyorgott, mint a tök)
Sokmindenben ügyesebb, pl. már most egyedül eszi a falatkákat, iszik pohárból - Istinek az egyedül evés a mai napig hendikep, mindent magáraönt, nehezen talál be a szájába :?
Viszont a mozgásfejlődésben Isti fényévekkel előbb járt, ilyenkor már stabilan állt és bútorokba kapaszkodva totyogott, Józsi meg még egy kis keljfeljancsiként billeg ülve is. Viszont már ezerrel kommunikál... Szinte semmiben sem hasonlítanak :)

Melody, a gipsz tényleg menő ebben a korban :D tegyétek el emlékbe!! a 9-es Arncia is tök jó, de sztem ez az az eset, mikor érdemes a magas potenciát is bevetni, és végigszedni mondjuk egy 30-as tubust. Ezt a baleseteknél, szülésnél, v műtétek utánra ajánlják, nem csak a csontokat forrasztja, hanem a lelket is :wink: :)
mék, elteszem magam holnapra
jó szakállt mindenkinek!

votiv 8)
votiv

Ja és elfelejtettem gratulálni Adélnak :oops: :lol: :lol: :lol:
gödibarbi

Melody,
nekem a farokcsonttörésemnél csodát tett: sympthum officinale 15ch. 2*2hétig kellett szedni (de a második két hetet már elhanyagoltam,mert gyakorlatilag rendbejöttem)

Lindi,
gyerekek????
Tornáról: biztos voltam benne,h a Budafitnessbe jársz,mert én is ott (a lágymányosiban)szerettem meg a mozgás eme formáit! És örökké hálás leszek az üzletpolotikájuknak,hogy nem egy agyonszolizott csodatestű cicababa fogadta a betévedőket, hanem egy édes-aranyos Géza bácsi, aki "kellemes tornázást csillagom"-mal adta oda az öltözőkulcsot! :) MOst is oda fogok járni (bár itt nincs gyerekmegőrzés és spinning sem..),csak jöjjön el a 6.hónap...

Kép
Kép
szelloke

jaaa és Isti és LiliRóza képek is naggyon elnyerték tetszésemet :lol:

Ríd,
jól emlékszem,h nem emlékszem képre a csajaidról?! Én ölég vizuális típus vagyok,szóval ha unod a szakdógozást, akkor tegyél képeket :!: :!: :wink:
szelloke

És bízom benne,h már csak röhögtök az állandó félrepötyögéseimen, mindenki helyett én írok félre ;-) :lol:
(Általánosban egyszer nem tudtam megcsinálni a matek dogát, mert előzőleg le kellett másolni a tábláról a megoldandó feladatot és én egy+ helyett - -t írtam és sehogy sem jött ki a dolog. Azt hiszem nekem senki nem mondta,h diszes lennék, de talán mégis :wink: :? :oops: :lol: Sebaj, több,mint 1 diplomám lett mégis :wink: )
szelloke

Köszi csajom nevében a gratulációkat :D Olyan jó érzés és olyan boldog vagyok, h az én piciny csomagom most már járni is tud :D :D De ezt gondolom, nem kell Nektek ecsetelni :wink:

Nuk,
Az lehet, h segítene, ha látná Réka, hogy iszol :? Bár így belegondolva, engem Adél rengeteget lát inni és még sem jön meg a kedve, de szerintem ez is gyerek függő :?

Neet,
Én hogy örülnék annak, ha Adél ennyit inna (sóhajtószmájli)
A tápszert én is pépesnek gondoltam, ezért nem értettem a doki felvetését :lol:

Deni,
Köszi, h felhomályosítottál a tápszerrel kapcsolatban, egyáltalán nem volt szájbarágós :D :wink:
Éljen az első fél kifli :D

Szrek,
Nagyon nem irigyelek :( +++++++!!!

Fibi,
Nem hinném, h a doki ilyen lenne. Eléggé félve ajánlotta a tápszert, ráadásul még márka nevet sem mondott. Szerencsére ő nem olyan típus, szerintem látta rajtam, h fosok ettől a folyadékbeviteles dologtól :?
És tök jó, h sikerült pároddal megbeszélni a problémát :) Bálintod dumája nem semmi :lol: :lol:

Szellőke,
Továbbra is mennek a +++++!! Az legalább jó hír, h nem romlott a helyzet :)
Táblamásolás :lol: :lol:

Barbi,
Angi dumája :lol: :lol:

Ríd,
Szakdolihoz kitartást!!

Votiv,
Olyan jó olvasni a soraidat mindig Istiről és LiliRózáról. Most az a rész tetszett a legjobban, amikor LiliRóza csoki porszívózását írtad :lol: :lol:

na azt hiszem télleg elteszem magam holnapra, jóccakát!!!

Kép Kép
curse

Lindi,
kitartás a fostihoz. ilyenkor én is pelust adnék rá. a Smecta nagyon jó erre a kórságra!

Neet,
a tápszer pont olyan, mint a tej, csak icipicivel sűrűbb. (sőt, 1-6 hóig még csak sztem nem is sűrűbb) szigorú előírások mellett kell elkészíteni (az oldhatósági szabályok miatt), hogy minden feloldódjon és folyékony legyen. simán cumisüvegből kell inni.

FEJÉS, SZOPI:
én - noha fejtem 9 hóig - kénytelen voltam tápot adni, s mivel első perctől kapta, így nem is álltunk le vele, mert ő igényelte, úgyhogy 2 éves koráig azt itta. mai napig mondja, hogy vegyünk már tápot, de nem veszek, mert kb. 1,5 éves korától már tejet is adtam neki. én nem flancoltam a felezéssel, adtam az UHT tejet, azt slussz. mai napig reggel és este benyel 2-2 decit belőle.

viszont a kórházi depim kb. 90%-át az adta, ahogy viselkedett velem a gyerekorvos. csupán azért, mert a csecsem totál üres és lapos volt, azt mondta, hogy "van ott tej, csak nem akar maga szoptatni". teljesen kivoltam. az ötödik napon lett igazán tejem, még csak előtejem se volt, de már tetűnek könyveltek el. (különben bejött a nőgyógyász, megfogta a mellemet és mondta, hogy nincs benne semmi!) mindenesetre most más a szitu, néha tökre bemirigyesedik a mellem csak úgy, hogy még meg se született a kicsi. és hogy őszinte legyek, nem bánnám, ha szopna, mert nem egy leányálom napi 4-5x tápot készíteni (első 6 hóban eléggé sterilen, folyton forralni a vizet, lehűteni, kavarni, mosogatni sterilizálni), és napi 8x fejni (és ezt is mosogatni , sterilizálni). én direkt annyiszor fejtem, ahányszor evett, s a tejet mindig külön adtam. (kb. napi 3x tej, 5x táp) és kényelmesebb lett vón csak csecsre rántani a kőcöt, mint kikelni az ágyból, szédelegni, közben nyugtani az üvöltő gyereket, hogy mindjárt kész a táp, megetetni, tisztába tenni, altatni, fejni, és mikor letettem a fejem a párnára, már sírt is, hogy fájt a hasa.
persze jó oldala is volt: mindig X grammot evett, hamar "átaludta" az éjszakát, rendszerességre szoktattam.
egyébként 1 éves korán túl nem igen óhajtom szoptatni a köv. gyereket sem (főleg nem éjjel), ez lehet lustaság, szemétség, de perpill így érzem.

IKEA JÁTSZÓ:
ma elmentünk az Ikejába, és benyomtam Lencsét a játszóba.(előzmény, hogy a KIKÁBAN nem engedtem játszani) csak utána jöttem rá, hogy aláírattak velem egy papírt, hogy felelősség, meg minden (mert aszontam, hogy persze 3 éves :D). mindegy. végig rohantuk a bótot, minden hangosbemondásra azt hittük, hogy minket fognak hívni, hogy a gyerekünk keres... :), aztán mikor mentünk érte, nem akart kijönni, hagytuk még 10 percet játszani, mert annyira jól elvolt. azt mesélte, hogy beszélgetett a kislányokkal, hogy ő milyen aranyos, meg úszott a labdákban, meg volt nagy Pannika meg sárkány, stb. nagyon jól érezte magát egyedül is, ide-oda rohangált. nagyon furcsa érzés volt most először idegenre bízni a gyereket, de annyira szeretett volna játszani a labdák között.
Ikejából kapott egy piros sátrat és most este abban bújkáltunk.
ancsipancsi

Ancsi,
bocsi,de elképzelek vkit,aki 7hós terhesen sátorban bújkál: :lol: :lol: Szopptatásra feeeel, ne hagyd,h fogdossák a cickót, lesz ott minden! ;-)

Na és még1 holnapra Nektek:
a mai oktatás helyzetéről azt hiszem sokat elmond a következő: anyukám előadást tartott x db (kb30) ált.iskolai tanárnak és kérte őket,h jelöljék be egypapíron a magyarországon található világörökség-része helyeket, ha már úgyis ezt tanítják. És persze nem tudták... Na, ez nem lep meg nagyon,de az ,hogy megkérte írják a papírra a nevüket, email címüket és az iskolájuk nevét, és erre ahányan voltak annyiféle dolgot írtak végül (lakcímet tel.számot stb) a kért adatok helyett, az már kiakaszt!!!!!És ilyenkor látszik mennyire igaz,h "nem vettek fel sehova: elmentem hát a tanítóképzőbe..."
REMÉLEM AZ ITT JELENLÉVŐ KIVÉTELEK NEM VESZIK MAGUKRA A FENT LEÍRTAKAT! Az én szüleim is tanárok és tudom,h léteznek igazi Pedagógusok is, csak ritkán botlik beléjük az ember :cry:
szelloke

Csak gyors helyzetjelentés, emrt még 1,5 oldal hátravan a mára kitűzött adagból.

Bajnim lázilag teljesen jól van, éppen hőemelkedés.
Grétim reggel óta se nem hányt, se nem fosikázott.

Viszont mind a 2 gyerek extra nyűgös és extra bújos volt, semmi nem volt jó, úgymond ízetlen volt még a kaka is.
De most legalább Peti megtudta, milyen egy napom hiszis manókkal. Mert én majdnem egész nap fordítottam, sőt voltam olyan önző dög, hogy 4-kor még leléptem tornázni is.

Vízivás: egy felnőtt szervezetnek 2-3 liter vízre van szüksége, nem 2-3 liter folyadékra, hanem vízre! Minden folyadék, amit megiszunk, és nem víz, nem számít bele a 2-3 literbe. Itt a miért:
http://www.viztisztito.hu/elettani.php

KépKép
KépKép
lindicita

Egy kedves régi barátnőm szült januárban és Zente babája eléggé hasfájós. Tudnátok ötleteket adni, hogy mivel segítheti a babát? Ábel nem nagyon volt hasfájós illetve már nem emlékszem :oops: :lol:
köszi :D

Ancsi,
szuper az avatar és a rajzok is :D
mellemet nekem is tapizta a doki, mondta is, hogy nem vagyok egy fejőstehén - tényleg nem mivelhogy ember vagyok :mrgreen: :lol: úgy látszik ez a kórházi protokoll :mrgreen: de minden tök jó lesz és annyira nagy vagy h ilyen sokáig fejtél! :D

Szello,
világörökség :shock:

Lindi,
++++++ :D

tápszeres elképzeléseken jót derültem :lol: jó, akiknek ez kimaradt ;) (a korábbi szomszédunk egyébként felnpttként is babatápszert evett néha, mert rendes kajához nem volt kedve :shock: mondjuk én meg nem ittam volna a tápot, pfuj :lol: és különben is nekem jól csúszik a pöri :lol: :lol: )

Kisün de dógozik ;) :D

Kép

Kép

:D
szrekuc

Sziasztok!

Curse!
Gratulálok Adél első, önálló lépéseihez! Nagyon gyorsan ráérzett a dolog ízére. Nálunk több nap kellett ahhoz, hogy a kisfiam hosszabb távon is elinduljon.

A nagyobbik fiam nem tud tejet inni, így már lassan egy éve tápszerből készült kakaót iszik reggel. A mi adagunk 180 ml vizet tartalmaz. Az én ízlésemnek büdös, de a gyerek nagyon szereti. Napközben elegendő folyadékot fogyaszt, nekünk a tej helyett, a kalcium pótlására ajánlotta a gyermekorvos.

Ancsipancsi!
Döbbenetes rajzokat alkotott a kislányod! Nagyon szépen, egységben együtt vagytok. Kíváncsi vagyok, vajon hová rajzolja majd a testvérkéjét, ha a pici megszületése után újból kedve támad a családját lerajzolni? Aranyos rajzokat láttam ebben a témában.

Szellőke!
Osztom a véleményedet. A pedagógus pályát választóknál valóban sok esetben az a motiváció, amit te is írtál. Rengeteg alkalmatlan ember van ezen a pályán (is). A tárgyi tudás hiánya is nagyon aggasztó, de én még ennél is nagyobb problémát látok az emberi alkalmatlanságban. Szerintem minden felsőoktatási intézményben, ahol gyerekekkel foglalkozó szakembereket képeznek, alapvetően pszichológiai alkalmassághoz kellene kötni a felvételt. Sok történetet hallottam trágár, a gyerekeket megalázó, a saját lelki nyomorát a gyerekeken megtorló, alkoholizáló tanárról. Persze a mai „gyerekanyag” sem olyan már, mint pár évtizede, és ezért nem a pedagógusok, hanem elsősorban a családok a felelősek, meg a társadalmunk, mindaz, amit közvetít. Kötelesség, tisztelet, állhatatosság: sok gyereknek még a fogalmak szintjén is teljesen ismeretlen dolgok. Az is fontos lenne, hogy a megfelelő anyagi elismerést is megkapják a pedagógusok, mert nagyon nehéz, felelősségteljes a munkájuk. Ha növekedne a pálya erkölcsi súlya, akkor jobban lehetne szelektálni a jelentkezőkből is.

Üdvözlettel!
zsini
zsini

Jó reggelt :)

Szrek,
hasfájósságra meg lehet próbálni: chamomilla ch15, sab simplex, infacol, anya-igyo- pár-korty-kamilateát-ha-szoptat, pocakmaszír+torna kombó(ha valami, akkor nekünk anno ez segített a legtöbbet), szenteltvíz, ima-hegyek, sok türelem a 3. hónap leteltének kivárásához.

Szopi: hát én renegát vagyok, Fülest a 9. hónapig szoptattam, viszont még nem töltötte be a 4. hónapját, mikor elkeztük az almát, őszibarit, majd fokozatosan a többit. Azért, mert úgy láttam/éreztem, nem elég neki a tejecske. Szerencsére ízlett neki. Engem már bődületesen zavart, hogy anya méretű cuminak használ a kölek, így a nyolcadik hó magasságától fokozatosan leszoktunk a ciciről, éjjeli ébredésnél pár korty víz, aztán ritkuló nappali cicizések, legutoljára az esti elalvás előtti szopi maradt el. Nem különösebben hisztizett miatta, elég könnyen belenyugodot, hogy nincs több szpi, így mindkettőnknek jó volt.
Nekem abban is szerencsém volt, hogy nyár elején keztem el a plusz víz adagolását és elég hamar rájött, hogy a kánikulában jól esik neki a víz. tul.képp azóta is 90%-ban vizet iszik.
Tápit sosem kapott.

Megyek, met ébredt a Brügyli

szép napot!

csók

macsek
macskanyu

Banyek,
az én mellemet egy orvos sem fogdosta!!!!
azt hiszem ombudsmanhoz fordulok!
:wink:

pedagógus témáról már kifejtettem, osztom az épp előttem szólókat. Nagyjából.
Szoptatásról meg furi, ha vki azt mondja, h visszataszitó, ha egy "nagy" gyerek szopizik. Persze kinek mi a nagy. Nekem egy két éves még nem nagy. :roll:

Aranyér jobban, de ez már sosem lesz a régi... :wink: ideje komolyan lépnem az ügyben! :lol:
mindenkinek köszönöm a segitséget!

szép napot, pár egésznap a gép előtt ül és fordit ezerrel...

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

Ancsi: a védőnőm azt mondta, hogy egyáltalán nem kell vizezni a tejet. Én is simán adok Tüncinek, ha adok a poharamból. 2,8-as tej.

Zsan: az unokahúgom elmúlt két éves, mikor végül a sógornőm elválasztotta. Tünci akkor még nem volt fél éves. Ebben a helyzetben nekem is fura volt, hogy a nagylány még mindig szopizik. Nem mondom, hogy visszataszító, de valahogy úgy tűnt, hogy az már neki túlhaladott. Nem tudom másképp mondani az érzésem. Nem sokkal később tényleg elválasztotta a sógornőm is.

Kép
Kép
tinu

Kölket leadtam a böliben " Annya csinálok neked szíp lagasztásból kípet neked, szija, mennyél dógozóba addig!" felkiáltással 8)

ami lemaradt:

Curse,
gratula az első lépésekhez! :)

Ancsi,
csoda ügyes a kis Rajzművésznőd :D

Deni,
Bencus éédes :D

Neet,
Eszci gyerekszája :mrgreen:

Barbi,
Angié is :mrgreen: neked privi is ment

Rájli,
a te méled is folyamatban :)

Lindi,
a gyerekek mindig tudják, mikor a legroszabb ha megbetegednek (persze ez sosem jó, de határidős munkakor még rosszabb) és ügyesen időzítenek, valamint egyeztetnek is sztem, hogy mind egyszerre betegedjenek meg.. Úgyhogy sok sok ++++++++

Johi,
mi van Fannika lábával???! Pár sort ha van időd plííz!

öööö.... remélem mindent leítram, amit akartam... Kép
macskanyu

jajj igen! Füles tegnapi versikéje:

"...szólaka tiki--taka,
bilim balam bam-busz
bekakált a klam-pusz!"

valamint énekli:

" elöl ül a masiniszta
hátul meg a rumlifejű kalacsinta!" mondom neki, hogy Krumplifejű és palacsinta, erre ő: Annya az nem jó, azt megesszük pocakba...

imádom na!

:mrgreen:

nu én L

csók
macskanyu

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: