Sziasztok!
Orvostéma: én egy kicsit másképp látom a dolgokat, tekintve, hogy magam is orvos vagyok, sőt, a párom is az.
Röviden: 1. igazságtalannak tartom, ha az állami rendelőben zajló vizsgálatért pénzt kér a doki, de a magánrendelőjében persze kell, hogy legyen tarifája.
2. szülés "díja". Munkaidőben (reggel 8-tól du. 4-ig) a szülészedet az állam fizeti. Ha ügyeletes, akkor ügyeleti pótlékot kap, ami az alap óradíjának a fele. Ha nem ügyeletes, és nincs munkaidő, (tehát délután ötkor szülsz, amikor épp nincs ügyeletben) akkor egy vasat sem kap az államtól, ha te nem fizetsz neki, akkor ingyen volt benn.
Itt valahol az lenne a megoldás, szerintem, hogyha az orvos a munka - és ügyeleti idején felül, tehát a szabadidejében bemegy a kórházba, hogy levezesse a szülésed, akkor igenis, neked kell fizetned. Akkor már nem az állam által biztosított szolgáltatást veszed igénybe.(Hiszen, ha este 10-kor kihívod a villanyszerelőt, hogy probléma van, ő se ingyen fogja megjavítani a hálózatot, nem?)
Ugyanakkor a munkaidőben, vagy ügyeleti időben levezetett szülésekért nem járna a "hálapénz" szerintem.
Persze ehhez szemléletváltás kellene a nőgyógyászok részéről is, de ne általánosítsatok! Rengeteg szülésen voltam benn, láttam jó és rossz példákat is. Ha egy orvos lelkiismeretes, akkor akkor is ellát téged, ha köszönömöt se mondasz, ha pedig nem az, akkor hívhatják professzornak is és fizethetsz neki százezreket is, akkor se fog téged jól gondozni.
Azok alapján, amit a kórházakban tapasztaltam, szerintem legyen választott orvosotok és szülésznőtök is, mert ez a legbiztonságosabb mindkettőtök számára. Én magam kezdő orvoskollégánál fogok szülni, de ismerem őt évek óta, láttam dolgozni, tudom, hogy megbízhatok benne. Ő nem fog pénzt kérni tőlem, ami nagy megkönnyebbülés, mert a férjem kezdő orvosi fizetéséből élünk ketten, mert terhesen orvosként valahogy nem kapkodtak értem a munkáltatók. Ez van.
Na, most gondolom jól ki leszek közösítve, mert az utált másik oldalhoz tartozom