Mátrai borzas
A húst besózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, lisztet, sót, borsot, köményt, belereszeljük a hagymát, fokhagymát, és almareszelőn a krumplit. Sűrű masszának kell lenni. Ha nem elég sűrű még tehetünk bele lisztet.
A húst lisztbe forgatjuk, és a masszába mártva nem túl forró olajban kisütjük. A megsült húsokat lecsepegtetjük az olajtól, tálra rendezzük, tetejére tejfölt kenünk, és egy kevés olajban felszeletelt fokhagymát pirítunk, egy keveset teszünk a tejföl tetejére. Petrezselyemmel díszítjük. Köretnek bár mi illik hozzá.
Bakonyi szelet:
4-6 kisebb szelet pulyka vagy sertés szelet hús
50 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
fűszerek, liszt
A szelet húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. Mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd kis vizet öntünk alá és majdnem puhára pároljuk. Egy lábasban a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk (aki nem szereti benne a pörcöt, kiszedheti, én benn hagyom). Egy kp. fej hagymát a zsíron megdinsztelünk, lehúzva a tűzről 2 teáskanál paprikát adunk hozzá, felöntjük kb. fél dl vízzel, beletesszük a laskára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, kis fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt pároljuk, míg jól levet enged. 1 pohár tejfelben elkeverünk 1 evőkanál lisztet, a gomba levéből is teszünk hozzá, belekeverjük. Belerakjuk a húsokat és fedő alatt még 10-15 percet összefőzzük.
Nokedlivel a legfinomabb.
Búbos hús
5 szelet sertéskaraj
Kb. fél cs. sültcsirke fűszer
Töltelékhez:
2 db setés májkrém
3 db zsemle belseje (áztatva, kinyomva)
2 egész tojás
1 kis fej hagyma
3 ek. olaj
petrezselyem zöld
2 csipet majoranna
1 csapott mokkáskanál bors
só
15-20 dkg trappista sajt
A húsokat befűszerezzük sült csirke fűszerrel, utána jól kiklopfoljuk, és hirtelen a kb. 3 ek olajban kisütjük. Kivesszük, és félre tesszük.
Elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát nagyon apró kockára vágjuk és az olajban amibe húsokat kisütöttük megfonnyasszuk. A zsemléket jól kinyomkodjuk, és egy tálban, villával összekeverjük a máj konzervvel (csomómentesen) .Hozzáadjuk a vöröshagymát, petrezselyem zöldet, majorannát, bors, és a sót., és végül a tojást. (Az állaga ne legyen nagyon puha)
A húsokra szépen ráhalmozzuk a tölteléket, és kizsírozott tepsibe, vagy jénaiba rakjuk. Pici vizet kell alá önteni. A sajtot félidőben kell rátenni, és akkor finom ropogós lesz (én sajnos kicsit későn tettem rá) .
Először letakarva, és az utolsó 15 percben fóliát levéve sütjük.
Sütés: légkeveréssel 1 óra. Az első 10 percben 190 fok végül 165-170fokon.
Talán így könnyebb lesz a hús evés. Ha gondoljátok majd keresek még jó recepteket. Ezeket én kipróbáltam és nagyon finomak lettek. Ezért elég sűrűn el is készítem.