Sziasztok!
Hű, de sokat írtatok tegnap óta... nem igazán tudtam követni.
Gratula azoknak, akik már tudják, hogy ki lakik a pociban...
A képek pedig nagyon jók.
A
cukrozott narancshéj receptjénél Mamackához csatlakozom. Én is hasonlóképpen csinálom. Nekem Stahl-féle receptem van, de bemásolom.
Hozzávalók:
6 narancs héja
60 deka cukor
a hempergetéshez:
20-30 deka cukor
Elkészítés:
1. Az üres narancshéjakat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 10x1 cm-es csíkokra vágjuk. Ha marad benne fehér bunda, lehúzzuk róla. A csíkokat jókora fazékba tesszük, bőséges mennyiségű vizet engedünk rájuk, és felforraljuk. 1-2 percig erős forrásban tartjuk, majd leszűrjük, és a narancshéjat visszatesszük a fazékba. Ismét feleresztjük hideg vízzel, és megint forralunk, szűrűnk – összesen 4 alkalommal.
2. Az utolsó menet után félretesszük a leszűrt narancshéjcsíkokat, és az üresen maradt fazékba fél kg cukrot szórunk, amit felöntünk fél liter vízzel. Kevergetve felforraljuk, és amint a cukor feloldódott benne, a fazékba dobjuk a héjakat. Megnézzük, hogy teljesen elmerülnek-e a cukros vízben, és ha nem, annyi sima vizet töltünk hozzájuk, amennyi szükséges. Erős lángon felforraljuk, majd takaréklángon, néha megkeverve, 1 órán át főzzük, gyöngyöző, szolid forrásban.
3. Amikor a narancshéjdarabkák már puhák, szinte átlátszók, de azért még egyben vannak, abbahagyjuk a főzést. Gyorsan leszűrjük, majd alaposan lecsepegtetjük őket, és egy nagy tálcára kiszórunk 20-30 dkg cukrot. Egyenként meghempergetjük benne a héjdarabokat, hogy bundásak legyenek, majd egy rácsra kitesszük, és 12-24 óra alatt megszikkasztjuk őket.
4. A cukrozott narancshéjat kupacokra osztjuk, celofánba csavarjuk, és a csomagocskákat díszes szalaggal átkötjük. Hűtőben 1-2 hónapig is eláll.
Bő fél kg lesz belőle.
Hú ez aztán sok lett.
