Sziasztok!
Gyorsan leírom, mielőtt felébred a ded, hogy mit találtam gyes melletti munka ügyben. Akit nem érdekel ugorja át, de van más is rajtam kívül akit érint a dolog.
Szóval Pocak, az nem igaz, hogy minden ugyanúgy jár, mintha normál munkaviszonyban lennél.
Ahogy már eddig is írtam és be is tettem azt a jogszabályt, valóban ahogy nekem is mondták, csak a gyes mellett ledolgozott munkanapokat veszik figyelembe a táppénz-nél. Mondjuk azt nem sikerült eddig kiderítenem, hogy ha nem vagy jogosult táppénzre és mégis otthon kell maradnod, és már szabid sincs, akkor mi van? Csak annyi a retorzió, hogy nem kapsz zs-t? Vagy fizetés nélküli szabi? vagy? ezt nem tom.
Emellett még ha jól értelmezem a dolgokat, akkor ha táppénre mész, csak a minimálbér után fogsz táppénzt kapni, amíg nem dolgoztál 180 napot gyes mellett. (nekem már nincs is annyi hátra a gyes-ből)
Tényleg Neet majd számolj már be, hogy mennyi táppénzt kaptál, most te is voltál otthon a deddel, csak, hogy tényleg így van-e! köszi
És még valami ezzel kapcsolatban, hogy van egy betegszabadság nevű intézmény is. Ez az, amikor a munkáltató fizet, 15 napig, de ez nem táppénz, nem a tb fizeti és ha te beteg vagy, akkor 15 napig ezt kell kapnod, (fizetés 80 %-a) viszont ha már nem te vagy beteg, hanem a gyermeked, akkor rögtön táppénzre kell menni és nem betegszabira. Ellenben ha te is beteg vagy, akkor ez jár. Viszont az nem derült ki számomra, hogy ha nem év elején mész vissza dolgozni, jár-e a 15 nap ebből vagy csak az arányos rész, amennyit ebben az évben dolgozol, mert a munka törvénykönyve csak annyit ír, hogy ez is jár a gyed első évére, viszont a betegszabi mindig elévül, azt nem lehet továbbvinni másik évre, úgyhogy ezt nem értem, hogy akkor ez hogy van.
A időközben felgyűlt szabadság ügyében pedig megtaláltam a munka törvénykönyvében az erre vonatkozó részt, hogy kötelező kivenni, 30 napon belül meg kell kezdeni.
Hát eddig ennyire jutottam, kérdeztem szakértőt is egy fórumon, de eddig nem válaszolt.
Úgyhogy ez van, de továbbra sem értem, hogy ha gyes mellett mész vissza dolgozni akkor miért nem jár minden ugyanúgy, vagy akkor a járulékokat sem vonják majd a fizetésemből, hisz folytatom a munkámat tovább és a gyes, tgyás, gyed, táppénz, nem minősül szünetnek! Akkor miért nem kapok mindent ugyanúgy, mintha normál módon mentem volna vissza?????? Undorító az egész!!! De most már pont ezért nem fogok lemondani erről a rohadt gyes-ről, azért se, velem nem szúrnak ki!!!!!!!!!!!!!!! A szocpolt még lenyeltem, hogy nem adtak, de ezt már nem, valahogy megoldom.
Egyébként találka nagyon jó lehetett, csuda édesek a kölkök!!
Betegeknek pedig jobbulást!++++++++++++
ruz