SÜTŐ VS KENYÉRSÜTŐ:
a gép nagyon jó dagasztásra, de csak egy fajta forma kenyeret tud sütni, míg a sütőben a lehetőség korlátlan, szóval akinek nagyon jó villanysütője/gázsütője van, csak nyugisan süssön abban, nagyon jó kenyér lesz.
van egy olyan érdekes ÉS KIPRÓBÁLT receptem, hogy magát a meggyúrt tésztát egy sütőzacskóban kell megsütni, és kiváló az eredmény, s ez nem hagyja kiszáradni. és rendesen megpirul ám! nagyanyáink úgy csinálták, hogy alulra egy tálba tettek vizet, ami sütés közben párologhatott, ezt is ki lehet próbálni.
és ha valaki rendes foszlós kenyeret akar, akkor próbálja ki gyesznózsírral/libazsírral. ég és föld a margarin/olaj és zsír közti különbség.
LISZT:
alapvetően BL55 lisztből (finom liszt) sütik a háziasszonyok otthon a kenyeret (mert ez van otthon), ennek elvileg megfelelő a sikértartalma, de sajnos csalhatnak vele (jó tapasztalat), tehát egy márkát kell megszeretni és mindig azt venni. ha a kenyér mellé dobunk egy marék búzadarát (gríz) jobban fel tud jönni a buci. a rétesliszt is ugyanilyen megfelelő, de a kenyerek nagy része FÉLFOGÓS lisztből készül, ami annyit tesz, hogy fele finom, fele rétes, ezzel az első kenyeret se rontja el az ember.
ha valaki teljes kiőrlésűből v. rozslisztből csinálja, ne várjon puffancs kenyeret (a hélyak lehúzzák, a rozslisztben meg nincs sikér), de ha mégse súlyzót akar (én sütöttem ilyen súlyzókat, rettentő finom, igazi savankás rozskenyér), akkor vegyen egy zacskó sikért (bio boltokban van) és egy ek-t tegyen a liszthez (ezt búzalisztből nyerik) és tegyen egy késhegynyi C vitamint is akár (askorbinsav), ami segíti a sikér munkáját.
és hát ugye kukoricalisztből meg csak batárt lehet sütni, majd Recca beszámol, de pl. a búzaliszt mellé valamennyi kukoricadara se rossz!
és vitázni Reccával, nekem tök jó lett, habár az az igazi, nehéz , de nagyon jó a teljes kiőrlésűből is a kenyér.
KENYÉRLISZT nevezetű szarság kb. 300 Ft-ba kerül, előre összekverik élesztővel, de semmi más extra nincs benne, úgyhogy nem érdemes erre költeni.
KENYÉRFŰSZER:
az olívaolajos kenyerekbe nagyon finom pl. a bazsalikom, vagy egyéb olaszos fűszer, de a kenyeret (tessék kipróbálni annak is, aki utálja) nagyon finommá, sőt, a barna kenyeret totál igazivá teszi az őrölt kömény. szóval elengedhetetlen!
ezen kívül, aki nem akar, nem musz cukrot tenni bele (habár az az egy teáskanál nem sok), anélkül is feljön az élesztő. és hát finom a kenyérbe a lenmag, tökmag, napraforgó, meg persze a kimarat krumplipüré (be kell számítani, hogy az vizes kissé), kimaradt tört krumpli, miegymás.
Barbi!
sajna mi nem jutunk ki Nukhoz, pedig nincs messze, de arra nem merek bkvzni, apa meg itthon sincs a j. héten (habár úgyis minden este melózik)
Deni!
a kenyér sütésközbeni behorpadása azt jelzi, hogy túl sok a folyadék a tésztában. érdemes gyúrás közben tapizni és ha ragacsos, akkor kis búzadarát tenni hozzá (maréknyit), a búzadara amúgy is megdobja a kenyeret, segít a puffasztásban.
Mutya!
dokim gátvédelmes, szülésznőm is, ám elmodták, hogy aki nem tágul, annál még rossz is ez a módszer,mert repedhet. erre vannak ők, s a kellő pillanatban lépnek. tehát ne ragaszkodj mindenképp, hogy csak és kizárólag, hanem keress egy jó párost és viszonylag bízd rá magad.
Ríd!
ne nagyon pöcsölj

, a husit is bele lehet kavarni a főzelékbe, és nem kell majd külön a kockatartóból kivadászni. üvegeket 3/4-ig tenni,s utána forró vízben simán felolvad. mikrózni nem szoktam.