A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

Korkülönbség: ezt a témát nem olyan régen Kata is felvetette. Én nem szeretném ismét elmondani a korábban elmondottakat. Azonban sztem tesó témában azt is figyelembe kell venni, hogy van-e segítség (nagyszülők, nagynénik stb.), akikre -főleg az elején- számítani lehet. Erről sajnos nem sűrűn teszünk említést, pedig igen fontos tényező a család életében.

Egyébként én is úgy tudom, hogy mind a terhesség, mind a szülés, mind a szoptatás a szervezet számára nem kis megterhelést jelent. Így nem mindegy, hogy a következő babánkat egy minden szempontból regenerálódott szervezettel hordjuk ki, vagy még mi magunk is ásványianyag és vitaminpótlásra szorulunk. (A kipihentségről nem is beszélve!) A baba elveszi amire szüksége van. Kérdés, hogy mindent biztosítani tud-e az anya szervezete anélkül, hogy ő maga ne sínylené meg? Vetélések, halvaszülések után az orvos min. 6 hónap szünetet javasol.

T.

Kép[/url]
mtücsi

Korkülönbség. Nálunk 3,5 év van. Tesóm 15 évig nem tudott velem mit kezdeni. Havernak túl kicsi voltam, pátyolgatni valónak túl nagy. 15 éves voltam, amikor először dumáltunk egy jót. Azóta is szupi a kapcsolat.
Tücsihez hasonlóan, én is ajánlom, hogy a család életét is vegyük figyelembe. Egyrészt Anya önértékelése miatt sztem fontos a karrier szempontjából is körbejárni (akinek ez fontos!), másrészt költözés, és bölcsibe/óvodába iratás is megfelelő távolságba kell, hogy legyen a következő gyerek érkezésétől. Sztem. Egyszerre csak egy lovat!
(Bocs, Uxi! Féltelek is ám rendesen!!!)

Dámciboy megkapta a 2 hónapos oltást. Istenien alszik tőle. Felkel, eszik, picit nézelődik, azt szunya... Nem lehetne mindennap egy ilyen? ;) Na jó, inkább ne, mert sztem még mindig fáj neki :(
Van egy kis izomgyengesége a doktornő szerint. :( Nem tragikus, de mindenképpen kell vele foglalkozni. Már múltkor is mondták a csípő UH-n, hogy gerincferdülése van. Dokinéni szerint emiatt. Szal neurológus, és gyogyitorna. Megijedtem, pedig egyébként is menni akartam mindkettőhöz. Aszondja, fél éves korára emlékezni sem fogunk rá! Remélem!
Mindenesetre: hasrafordítást, és a babamasszázst senki ne hanyagolja!
(nem azért lett, mert hanyagoljuk, csak ezekkel lehet korrigálni a lemaradást)
Vendég

Esztora
Szorítunk, hogy Nyunyival minden simán menjen!!
Lynia Emi
:x :evil: :twisted:

Csajok
Én arról kérdezlek benneteket, hogy az apukák hogyan állnak a segítéshez? Olyan szempontból érdekelne, hogy ők mégiscsak dolgoznak?! Szarul veszi ki magát, hogy nálunk ma éjjel is 3-kor az aptya kelt fel a gyerekhez, aztán 6-kor meg megy dolgozni...
Nálatok hogy van ez?

KépKép

KépKép
szivvi

Én vhol azt olvastam, hogy a terhesség is 9 hónap és ugyanennyi kell minimum a visszarendeződéshez a szerveknek! Nekem azt mondta a dokim, hogy min 1 évet várjunk, monnyuk asszem a csaszi miatt :roll:

KépKép

KépKép
szivvi

Bori - hasznos amit írsz leveled második felében (no nem mintha az elsővel nem bírnék azonosulni).
Épp ezért kérlek, hogy majd írj bővebben a neurológusról, gyógyitornáról.
Ugyanis Grétunak ezt a szülészeten mondta a gyerekorvos, igaz a másik gyerekorvos az elbocsátás napján meg csodálkozott ezen, s megkérdőjelezte.
Ortopédiára is majd viszem (önszántamból, mett itt nem kéri a kutya sem ezt, de nővérek is vótak, ő sem fogja kihagyni).
Egyébként én reggel 5180-at mértem, dokinál 5200 vót. Na, akkó 4 hét alatt 1 kiló, meg vok vele elégedve.
Ellenben a kutacsával nem vótak elragadtatva, kéne neki adni calcium lacticumot. Há asszem erre beszavazok, pedig álltalában nem reagálom le túl pozitívan ha kölkeim valamit kell szedjenek.
Na, mék mett menyen a sorozatom.

Kép
kissmanó

Esztora: Beirtam a talán-t, és gondolunk nagyon Nyunyira!

Korkülönbség: Daniella és Peti között 18 hónap van. Irtóóóó rosszak! Örök a rivalizálás, és állandóan "ölik" egymást. :twisted:
Most viszont Tömzsikét mindketten rajongásig imádják. :D

Annee + Tömzsi OKÉ
Gurgi + Samu OKÉ
Lynia + Maja NEM OKÉ
Mtücsi + Gáborka OKÉ
Hemej + Benjamin NEM OKÉ
Kispiskóta + Marci OKÉ
Szivvi + Lilkó TALÁN
Ckat + Bors OKÉ
Esztora + Álmos Zétény (Nyunyi) TALÁN
Kindernay + Samu (Dömpike) OKÉ
Szarvasbori + Főni OKÉ
Brigi + Samu + Máté OKÉ
Kissmanó + Grétu TALÁN
Lidikóka + Boti OKÉ
Dikó1 + Jázmin + Rolcsi OKÉ
Zsuzsi + Panna Királylány TALÁN
Vendég

Szilvi! Most humorosan közelítem meg a dolgokat.
Apa a bal fülére nem hall valami jól (pontosítás: asszem szinte semennyire). Gyerekkori kezeletlen középfülgyuszi eredménye. De nem ez a lényeg.
Hanem ahogy ő csinálja: ráfexik arra a fülire amékkel hall, oszt szevasz tavasz, ordíthat a béb. Amúgy én sem hagyom ordibálni, mett (bár most nincsenek itthon, de akkor is érvényes) a házban még van 2 kiskorú, s nekik is aludni kell. Szóval hamar kikapom az ágyból, oszt nesze cici. Soxor el is gondolkodom, hogy vajon nem kéne-e hagyjam picit tovább? Vagy úgy teszek vele mint Gurgi mesélte egyszer az elején, hogy felkapta a pöttömöt, mikor az valószínű csak nyögött a poci miatt. Nem tom. De nekem most valahogy jól esik. S azért is gondolok erre amit írtam, mett soxor cuppan párat, oszt utána csak tartja a szájában, s alszik. Vagy csak én alszom, s már nem tom mi történik?

Amúgy már épp ideje, hogy a Dorka kérdését is kitárgyaljam. Szóval kézben nem bírnám meghatározni mennyit is van. Szerintem határozottan többet mint nővérei. Igaz, szopi úgy van mint Edónál volt, azaz ha egy mód van rá akkor fekve (Adria útált vizszintben kajálni). Utána büfi vállon, majd akkor van kézben ha nyöszörög s nem bírom lekötni dumcsival vagy játékok mutigatásával. S ez napfüggő. Soxor elég nyűg a poci miatt, nem sír, csak panaszkodik, én meg inkább felveszem. Tegnap is elég sokat volt ölben mikor elmentünk vendégségbe, végül az autósülésébe betettem, abban ringattam, s akkor elaludt. De persze előtte volt vagy 3 rendben is cicizés. S nem voltunk mi 3 szopinyi időt ottan. Ellenben ma mint kisangyal, délelőtt elmentünk a rendelőbe, onnan az irodába. Ott volt egy rövid szopi, majd rengeteg alvás. Hazajöttünk, óriás szopi, jó 2 nagy buki, s most békés nézelődés a rozzant pihiszékben. S midezt a nézelődést már egy órája csinálja szép csöndben. Délutánonként ilyent nem szokott, inkább akkor van a nyűgi. Délelőtt meg az alukák. szóval ha nyöszörgi van hiosszabban, akkor én felveszem.
Tehetem, mert a nagyok nincsenek itthon.
Már előre rettegek mi lesz, mert ugyi a naggyal sulit kezdünk. Brrrr.

Kép
kissmanó

Hát igen, vannak gyerekek akik nem létezhetnek rivalizálás nélkül
Meg ugyi van az is, hogy azonos nemek-e vagy sem.

na, most írtam, hogy nézelődés van.
Pontosítok: volt. Megjött a panaszkodás: unatkozom, anya. gyere, míg szépen kérlek. utána követelem.

Kép
kissmanó

Annee! Baráti körben is kétneműek a gyerekek, 2 év 2hónap korkülönbséggel születtek és nagyon durvák tudnak lenni. Szinte ölik egymást még mostanság is, pedig a kicsi már 6 éves lesz. Tudom, nem vígasz, de nem vagytok egyedül ezzel a "testvérhaccal". Ki tudja, lehet, hogy ez kell ahhoz, hogy később jó tesói legyenek egymásnak.

Manó! Mit mondtak, mit kifogásoltak Grétánk kutacsán?

Kép[/url]
mtücsi

ja, mi is csépeltük egymást a húgommal, egész addig míg én 19 évesen nem kerültem el egyetemre, távol otthonról

Kép
kissmanó

há, hogy kb. 3x2-es méretű, s állítólag túl nagy

Kép
kissmanó

Köszönöm a válaszokat.

Esztora (illetve, ha nem csal a memóriám, Manóék is anno átestek rajta), mesélnél az átmosásról? Nagyon félek tőle. Nagyon sírt? Fáj ez? Találtam ezzel kapcsolatban egy cikket: http://www.gyaloglo.hu/gyerekszemesz.html

kétfiús anyuka
babdorka

Petimnek is nagy kutacsa volt, a doktorbácsi meg is jegyezte, de rögtön hozzá is tette, hogy nem jelent semmit, legfeljebb kicsivel később nő be a "fejelágya". Most Gabónál is hasonló a helyzet, neki is nagy kutacsa van. D-vitamint Vigantol formájában adom, és igyekszem "változatosan táplálkozni". :lol: És én is imádom a tejtermékeket, főleg a joghurtot kívánom, de nagyon. Az ekcémától én is félek, mert Ádikámnak 8 hetes korától kezdve még mindig tart. Nekem pedig a parlagfű keseríti meg az életemet.

Kép[/url]
mtücsi

Köszi lányok!Sokat segítettek,hát igen érvek ellen érvek.De azt hiszem min hat hónapot én is várok.Segítség:Nálunk apa itthon van egyenlőre talán szeptemberben kezd újra dolgozni.Mivel júliusba sajna munka nélküli lett de mindegy nem is ez a lényeg.Mi egyenlőre be osszuk egymás között a teendőket.Na jó szopiba nem tud segíteni de minden másban igen.(A kakis pelusnál nem igazán lelkes de a többi mindenbe segít)Éjszakára nekem sokszor kevés a tejcsi így pótlást kell adni.Azt ö szokta adni.:-)A cumis üveget mi csak apa cicinek hívjuk.Jut eszembe még egy kérdés:Aki néha tápit ad melyiket?Mi vetünk DM-est nem vált be nagyon nem ízlett neki most a Milupát adom neki nagyon tetszik neki.Na megyek anyós várható.:-(
Kata:Boldog szülinapot!!!Köszi mindenkinek a Benis dicsértet.:-)Na megyek itt a banya. :wink: :roll:

Lilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
hemej

Szivvi! Nekem Párom szinte semmit nem segít. Nincs rá ideje. Hiába a gyerek, az élet megy tovább. Igyexik többet itthon lenni, de ez még mindig jóval kevesebb, mint az átlag apukák. Éjjel felébred ugyan, de nem kel fel (már, ha Ádám ébred, ami ugyebár mostanság nem jellemző). Mivel úgy is cici kell, nem látom értelmét, hogy kiverjük az álmot a szeméből. Délelőtt, ha itthon van, akkor pelusozik, meg talán hetente 1x akad ideje játszani fél-1 órát. Este, ha hazaér fél10előtt, akkor megvárom, hogy ő füröszthesse. Ha addig nem jön meg, akkor 8-9:30 között akkor fürdünk, amikor Ádám szeretné. Ha korábban jön, akkor játszik, pelusozik, hétvégén, ha nem dolgozik, szintén, bár akkor még családlátogatások, tecsó, meg ilyenek elviszik az időt.
Szóval, hogy kérdésedre válaszoljak, mi nagyon toleránsak vagyunk a kedves apuka munkakedvével, és nem terheljük a mindennapjaink kellemetlenségével... Persze engem ez igazából soxor bosszant, de amióta vele vagyok, ennyit dolgozik. Lehet, ezért vagyunk még együtt? :? (nem!)
És igazából azt gondolom, hogy tényleg így igazságos, ha ennyit dolgozik. Mi kb. ugyanannyit gürizünk, én itthon, ő máshol. És én néha le tudok pihenni itthon.

Manó! Írok majd. A neurológust egyébként még ajánlanám Neked, ha felmerült a kérdés. Ők jobban látják ilyenkor az idegrendszer fejlődését. (reflexek, részképességek megjelenése, sorrendje, tökéletessége).

Basszus, sztem fáj neki a szuri! :(
Vendég

Tücsi - s vigantolon kívül semmi más?
most gondolkodóba estem :roll:

Dorka - fájásra nem tok reagálni.bár ha gyermekem ordításából lehet erre következtetni, akkor valószínű. ellenben ordíthat kellemetlenség miatt is. nem tom. miképp arra sem emléxem mikor, mennyi idősen volt neki eme beavatkozás. tuti még 1 éves kora előtt. majd októberben valamikor Grétu is megismerkedik szemdokibával (apának öröklődő szembaja miatt is), bár nem mind arany amit dokik mondanak. Adri is a környéken híres Sisak dokinál vót, aki első perctől kezdve azzal riogatott, hogy jányom kancsal lesz. Fél éves koráig tuti. Majd egy éves koráig bíztos. Na, a másfél éves előrejelzésnél már nem pánikoltam. Igaz, először ilyet ha hall egy anyuka, akkor álló hétig bőgtem.
de visszatérve a könnycsatorna mosásra, adtak utána gyogyót meg cseppeket. miután cseppek elfogytak, könnyezés ismét előjött. ismét cseppek, amit nem fogyasztottunk el teljesen, én szakítotam meg. igaz, gyerek olyan 2,5-3 hós korától elég sokat volt takkos, ergó a szemei is csipáztak (nővére hordta haza az oviból a földi jót). persze orrszívó mindig üzembe téve, s mihelyst orrocska megtelt, megjelentek a kicsorduló könnyek. ami elég idegesítő volt, mára már elég ritka eset, bár még előfordul. igaz, azóta már közelharc egy orrszívás, mert az sokkal jobban tisztítja a járatokat mint egy 3,5-4 éves gyerek orrfűjási tudománya

Kép
kissmanó

Neurológus? Hmm... Bori feladtad a leckét. No, nem baj, kikérdem a menyasszony véleménuét, hisz ő is doki. Legalább orvosi látogatás címet is kap a Grétu No-i vizitje.

Aha, az apukát hagyjuk pihizni szitu ismerős. Azért nálunk hamarabb gazaér, álltalában este 5-6 között. De tökre kimerítőek napjai (hja, míg én jártam be nekem is vót részem belőle, amit most próbálok minimálisra venni), ám néha nyöszörgő lányát így is megkapja, míg nekem akad valami más is, s tv nézés közben tarthatja a lányát. fürcsinél nála max ott kimerül, hogy a vödörbe kieresztett vizet kiönti, bár most, hogy térünk át a vízi fotelre a nagy kádban ez sem lesz. pelusozni sem szok (asszem pár alkalommal Adrit míg én egyetemre jártam, s néha muszáj volt megjelennem). de azért nem mondhatom rossz apának, szabadtéri foglalkozásokban ő az első. ehhez azért Grétunak még nőni kell.

Kép
kissmanó

Manó! Semmi mást, de sztem mindenki azt adja M.o.-on a kisbabájának.Eleinte napi 1 csepp az adagolása.
mtücsi

Manó! Nem kell megijedni a neurológustól! Ő úgy lát a gyerek fejébe, hogy nem piszkálja, és nem UH-ozza. Egyszerűen átmozgatja, megvizsgálja a reflexeket, és ebből ő már tudja, van-e lemaradás. És minél korábban, annál jobb. Az ilyen korban felfedezett lemaradások nyom nélkül gyógyíthatóak gyógytornával. A zoxigénhiány veszélye miatt (ami nálunk necces a meconium, a köldökzsinór és az inkubátor miatt), ki kell zárni a részképesség zavarokat (pl. dyslexia, dyskalkulia stb.).
Vendég

mán nem emléxem, mi vót Ádi köldökmadzagjával? nyakratekerte?

Grétu mint egy sálat, a nyaka mögé csapta, állítólag ez a leglájtosabb nyakratétel

Kép
kissmanó

ja, amúgy nem megijedtem ám a neurológus szótól (röhely, ahogy írtam a megijedni szót, összerezzentem - miért? jány a vállamon büfizik, s ismételten kaját kapott a pelus is, s a rotty ért váratlan gangként :lol: ), csak há erre én így kerek perec nem gondoltam.
de minden jogos amit írsz

Kép
kissmanó

gank = hang, csak há bötűk egymás mellett vannak a klaviatúrán, én meg nem néztem a monitort

Kép
kissmanó

gank :lol: :cry: :lol: :cry: :lol: :cry:
mán idézni sem tom magam, jobb ha menyünk bűzteleníteni

Kép
kissmanó

Megjöttünk a 6 hetesről jelentem rendben vagyunk. Fogigátlót nem kértem, egyenlőre azt mondta nem is látszik, hogy elindult volna ciklus - remélem még 3-4 hónapig így lesz - 7-8 hónapos korában meg már annyira vadul nem lesz védekezés.
1-kor elmentünk, kalézoltunk a városban, kocsiban (állóban persze) etettem, 6-ra értünk. Zalán angyal volt!

Testvérharc: szerintem nem csak korkülönbség kérdése, hanem alaptermészet + nevelés is nagyon közrejátszik. Meg ahol jó a kapcsolat, ott is rengeteg veszekedés van, szerintem ez hozzá tartozik - tesómmal mi is csajok látünkre is még püföltük is egymást, de soha egy percig sem unatkoztam, és nem volt kérdés, hogy ki játszik velem, meg apa-anya nem kellett, hogy állandóan velem babázzon :)

Apa-téma én csak áradozni tudok! Párom siet haza, onnantól, szinte övé a béb, dajkálja, játszik vele, pelusozza, imádja... Együtt fürdetünk, és mindenből kiveszi a részét. Mindezt úgy, hogy elég felelősségteljes és jólkereső állása van, szóval két fronton áll helyt :D imádom :D

Kép
Kép
emma1976

Emma, jó Nektek!
Manó! Ládikó 3x tekeredett bele a köldözsinórba. 1x nyak, még 2x test (mellkas, láb). Nagyot nézett mindenki. És mivel így jól megrövidítette a madzagot, elég szoros is lett. Elvileg nem gond, mert nem vágták el, csak miután felsírt, de túl sokat tanultam a részképesség zavarokról...
Vendég

Húúú, Bori! Nem semmi! Ádi jól beletekerte magát a madzagba. :shock: Én meg a minap jutottam el odáig hogy elolvassam a kórházi zárómat. Meg Tömzsiét is! Rajta: valódi kzs csomó :shock: :shock: Milyen remek! :roll: :roll:
Vendég

átmosás elmaradt elfogyott a steril eszköz 3-at csináltak ma (magánrendelőben) 1 hét halasztás .
Babdorka akkor mindenképp leírom a részleteket.előtte annyi van hogy nem ehet 1 órával meg utána sem.

Ricsi ha itthon van sokat segít sőt már itthon is hagytam őket 2x2 órára.viszont éjjel nagyon alszik meg reggel is.

Bridzsi

Kép
esztora

Köldökzsinór ránk is jól ráijesztett. Az én Ádim nyakára csak egyszer, Gabó nyakára 2x, törzsére 1x volt rátekeredve. Ctg végig jó volt, születésekor 9/10 -es Apgart kapott.Bízunk benne, hogy minden rendben van Gabókámmal.

Bori! A dyslexia és dys...társai én úgy tudom, hogy csak később, nagyobb gyerekeknél ismerhetők fel. Babakorban csak a mozgásminták vizsgálata zárhatja ki vagy erősítheti meg az idegrendszer érintettségét.

Szép estét mindenkinek.

Tücsi
mtücsi

Hemej! Köszike! :D

Emma! Örülök, hogy minden ok veletek.
Apa nálunk is nagyon besegít. Miután hazajön szinte csak az övé Egon :P Èjjel nem kell Egonhoz kellni, mert nem sír, csak szolóngat, hogy már éhes. Akkor megetetem és megy tovább a szunya.

Bori! Van egy tornagyakorlat, amit nekünk a vedöönöö a babamassz´zson tanított. Az jó a dys-ek megelöözésére. A lábakat fel kell emelni és 6 mp-ig keresztbe tenni, ezt vagy 5-ször és aztán a jobb lábat a bal kézzel összeérinteni és fordítva- ezt is többször.

Esztora! Hátha, egy hét alatt meggyogyul Nyunyi.

Na, mennem kell, mert apa egyszerre Egonozik és vacsorát csinál. Segítek neki. :D
molkata

Az én Violám is részképességzavaros sajna :cry: :cry: . Neki is 2x a nyakán, 1x a törzsén és 1x a lábán volt a zsinór :shock: + még toxémiás is voltam vele :cry: szal nálunk azért halmozódtak a kiindulási problémák. :roll: :x
Az első jel, hogy gond van a mozgásfejlődés elmaradása/késése volt. Tehát nem véletlen, hogy x mozgásfejlődési lépcsőt, kb. x hónaphoz kötnek :roll: :!: A korai mozgásfejlődés egyenes arányban van a későbbi értelmi képességekkel, úgyhogy nagyon oda kell figyelni a gyerkőcre és ha gyanús szakembert hívni, gyógytornászt, gyógypedagógust vagy neurológust...stb! :roll:

Ezért járunk mi a korai fejlesztőbe Violával, lassan 1 éve....

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged

Enikő! És miben maradt el Viola mozgásfejlődése? Hogyan vetted észre, hogy valami nem stimmel?
mtücsi

Igen, én is úgy tudom, ahogy Enikő írja! A részképesség zavaroknak igenis vannak korai jelei, csak ezt az édes titkot az orvosok nem hiszik el a fejlesztőknek, vagy azok nem mondják elég hangosan... Vagy az orvosokat nem érdekli a kicsi hiba...
Nagynéném fejlesztő pedagógus (25 év pető intézet). Minden részképességzavaros (dyses, hiperaktív) gyerek kórtörténetében nagy nehezen előkerül, hogy volt vmi a szülés vagy a várandósság alatt. Ha vmit, hát ezt nem szabad fél vállról venni. Minél hamarabb kezelik, annál hamarabb múlik el, és annál kevesebb nyommal.
A mostani mozgásfejlődési lemaradás ugyanannak a tünete, aminek később a dys-ek lesznek!!!!
Ezek persze nem életveszélyes betegségek, de arra pont elegek, hogy az egész életét tönkre tegyék. Hiába lesz okos a gyerek, ha nem tud megtanulni pl. olvasni, teljesen lemarad. És a mai iskola rendszer nincs felkészülve a részképességek korrigálására, sőt a felismerésére sem. Ha az anyuka nem tudja, mit kell figyelni, mire kell gondolni az első rossz jegyek esetén, senki nem lesz, aki helyette gondolkodjon!!!! A tanároknak pl nem is tanítanak ezekről a betegségekről. A pszichológusoknak igen. Csak mindenki azt hiszi, oda csak a hüjék járnak... (meg hát néhány piszológus is megéri a pénzét...)
Szóval 7/9-es apgarral eléggé ajánlott neurológushoz menni.

Én ezt eldöntöttem már a szülés napján. Nektek azért nem írtam, mert akkor még szinte mindenki a szülés előtt állt, nem akartam, hogy megijedjetek. De mostmár mindenkinek nagyobb a babája, tudunk tárgyilagosan visszatekinteni a szülésre. (ugye?)
Szóval no para, még minden javítható, ha most megtaláljuk a hibát.
Vendég

Kata! Igen, igyekszem csinálgatni... De azt nem tudom, keresztbe hogy kell rakni, mindig elakadok. Össze kéne érjen a könyöke a térdével, mint nekünk, felnőtteknek? Mert örülök, ha a tenyerével eléri a térdét.
Most elsősorban a hátát akarom, mert ott van kevesebb tónus. Vsz ezért sem fordult még át, és ezért nem tartja még a fejét. Szóval masszír és simi ezerrel, aztán jövő szerdán neurológus, majd megmondja, milyen gyogyitorna kell. Ja, meg kell huzogatnom a karjánál fogva is.

De szegénykém a szuri óta csak enni kel fel. :? Ez rá nem jellemző. :roll:
Most megyünk fürdeni úgy, hogy fel kell keltenem.
Vendég

Tücsi: hát pl 7 hónaposan letettem a játszószőnyegre és úgymaradt. Gyakorlatilag se mászni, se kúszni, se megfordulni nem tudott. :cry: Nekem is azért tűnt fel, mert volt egy nagyobb gyerkőm összehasonlítási alapnak, ugyebár... :roll: A gyerekdokinak persze nem tűnt fel (azóta le is cseréltük) Elhívtam egy Dévényes gyógytornászt, aki megvizsgálta és megállapította, hogy hypotón. 7 hós korától 13 hós koráig járt hozzánk a gyógytornász tulajdonképpen addig, amíg el nem indult....

A beszédértése, szövegértése is el van maradva, egyáltalán nem beszél még a mai napig se :cry: Nagyon nehéz vele, mert nincs kialakulva még a finommotorikája és elég durva a mozgása (ezért nem tudom őket egyedül hagyni Zalánnal, mert félek h bántja) azontúl borzasztó az, hogy ha bármit szertene "mondani" akkor ordít-kiabál- vagy sír, mert gondolom őt is zavarja hogy nem tud beszélni... :shock: :cry: Próbál nagylányos lenni utánozza bogit, de nem sikerül neki sok minden, ezért általában nincs sikerélménye és ezt nehezen éli meg. Gyakorlatilag egész nap kajabál vagy sír :cry: :x A játékokkal nem játszik rendeltetés szerűen, dobálja szájába veszik, tehát kb úgy viselkedik -értelmileg- mint egy 1-1,5 éves gyerek... :cry: :shock:

A fejlesztőbe is magamtól vittem el, mert éreztem, hogy gond van. Sokan ilyenkor csak legyintenek,hogy majd beszél, ráér még...ahham, na ez ami nem igaz!!!!

ceniko
Szeged

Mármint tartja a fejét, csak nem emeli, ha hason van.
(irígykedem is Dorka Balázsára :) )
Vendég

Enikő! Jó, hogy ilyen tudatos vagy! Violának nagy szüksége van az akaratos anyukájára! ;) Fejlesztgesd csak, ahogy időd engedi.
Zalánnál mi volt? Esetleg korábban leellenőriztethetnéd a gyogyitornásszal, jobb a békesség!
Vendég

Bori: Igen minden mondatoddal egyetértek! :wink: Még annyi kiegészítéssel, hogy pl lehet egy baba arca is rossz tónusú, ami miatt nehezen, vagy rosszul vagy egyáltalán nem szopik a baba :( Ez viszont nagyon jól kezelhető a Dévényes gyógytornász segítségével 1-2 arckezeléésel. :wink:

A fejlesztőbe amikor vizsgálták Violát (lényegében játszatták, és engem kérdezgettek róla, a szokásairól, a terhességről szülésről ilyen anamnézist vettek fel) szóval ott mondták, hogy pl ha x hónaposan nem használja csippentéshez a mutató és hüvelykujját azaz nem 2 ujjal vesz fel a földről valami pici szöszmöszt, hanem marokra kapja, akkor az milyen dys-nek az első jele... :shock: teljesen ledöbbentem, egyszerűen csúcsszuperek ezek a gyógypedagógusok, módszerek!
Amúgy nekem a nővérem is gyógypedagógus, csak ő nagyobb gyerekekre van specializálva. Igazgatóhelyettes egy kisegítő suliba Pesten!

Hja Viola elsősorban figyelem zavaros, ezért figyelem tréningünk van heti 1x, és TSMT nevű gyógytornánk heti 1x. Holnap lesz az évnyitó a fejlesztőbe, mert most nyári szünet volt. Alig várom, hogy újra nekilássunk :) :D

ceniko
Szeged

Bori meglesz Zalán is :wink: csak nem hívom ki a gyógytornászt (mert az fizetős) hanem a fejlesztő keretein belül megkérem az ottani gyt-ét, hogy nézze már meg :wink: Violát úgyis hordom még oda egy darabig ha valami gond van zalánnal úgyis szólnak, és ha kell Őt is viszem majd!!!! :wink:

Amúgy Viola 9/10/10-es apgart kapott -meg Zalán is-, míg Bogim 6/9/10-et :? :shock: És Bogi az átlagnál sokkal okosabb intelligensebb kislány :wink: És hát Violára ezt sajna nem tudom elmondani :( :cry: Úgyhogy a kettő (születéskor kapott apgar érték és később bármilyen problémák) nincsenek feltétlenül szoros kapcsolatban egymással... Nekem az a véleményem, hogy MINDEN babát meg kéne nézzen egy szakember, ugyanúgy mint ahogy a doki nézi 1,3,5 stb éves státuszt.... :roll: Úgyhogy ez az amire se energiát, se pénzt nem szabad sajnálni...

ceniko
Szeged

Enikő! Igen, Te még időben megteszel mindent a gyerekedért, hogy az induláskori hátrányából minél többet behozzon. Ilyen egy szerető, gondoskodó anya!
Egyébként Petikém is aránylag későn kezdett beszélni. 2-2,5 évesen kezdett kisebb mondatokat mondani. Ma sem a szavak mestere, de stratégiai játékokban nagyon ügyes, sőt 1 osztály második félévében megtanult sakkozni(!) és azóta is nagyon szereti. Egyébként kicsinek állandóan futott, mászott, szinte sosem maradt egyhelyben. Én pedig hagytam, hadd gyakoroljon. Persze mindig ott álltam mögötte. Jónéhányszor leesés közben kaptam el, de hagytam. Beszédfejlődésre visszatérve: Einstein mint ha 4 éves kora után szólalt volna meg először. Úgyhogy semmi sincs elveszve! :D
mtücsi

Eniköö! Fantasztikus, amit teszel Violáért. Biztos, a maximumot fogod/fogjátok kihozni.

Bori! Amikor mutatta a gyakorlatot nem emlékszem, hogy a könyökéig kellett volna. Èn nem is úgy csinálom, mert nagyon meg kéne huzogassam szegényt...ameddig sikerül :D A lényeg a keresztbetétel és hogy megérintse a kezével a lábát.

Tücsi! Hol jelentkezett nálatok az ekcéma. Egonnak olyan érdesebb böörfelület csak a pelenkába zárt területen van és ott sem mindenhol. Lehet, az új popsitörlöö az oka?

Pár napja úgy használjuk Egonnal a trapézt, hogy néhány játék leérjen hozzá. Hát, elkezdte a kezecskéjével megérinteni és figyelgeti, hogy olyankor mozognak :D Nagyon élvezem :P
Most meg, mielött elaludt hivogatott engem és mikor odamentem teli szájjal nevetett. Hát, nagyon édi volt. Ilyenkor olvadozok és odaragadok a kiságyhoz... :P
molkata

Hja még annyi gyanús volt Violával, hogy nem mosolygott :( Bogimtól az első célzott tudatos mosolyt 5 hetes korában kaptam! Violától kb 3-4 hónaposan, de lehet hogy még később :roll: Ez lesz az első amit Zalánnál is figyelni fogok, de nagyon!

Viola is nagyon mozgékony, és nincs veszélyérzete :x mellé még az egyensúlyával is vannak gondok (sima terepen is sokat esik kel), úgyhogy én folyamatosan megyek utána ha pl játszón vagyunk! Ő tart karban súlyilag! :lol: Most 12 kilóval vagyok kevesebb mint a teherbe esési súlyom :lol: :oops: :D Hmm Viola ápdéjt, ég a zsíííííííír! :lol:

ceniko
Szeged

Enikő! Ez ismerős számomra is. Petikém mellett a futkározástól én is hamar visszafogytam. De most még Tonna Madonna a fedőnevem. :lol:

Kata! Nálunk az újszülöttkori ekcéma testszerte jelentkezett. Ádikámnak naponta többször piros volt a bőre az arcocskáján, hasán és tisztességes koszmója is lett, amit a hosszú haja miatt szinte lehetetlenség volt eltávolítani. Jelenleg csak az egyik ujján száraz a bőre.
A legbiztosabb, ha gyermekbőrgyógyász nézi meg.
mtücsi

Jó reggel(i)t! :D

Csak bekukkantok és megyek vissza hunyni. :D

BOLDOG SZÜLINAPOT KATA! :D

Kép
Vendég

Azta. Annee beelőzött. Na, mind1. Akkor a pontos napon íme mi is:

DRÁGA KATA! MÉG NAGYON SOK ILYEN NAPOT KÍVÁNUNK NEKED ERŐBEN EGÉSZSÉGBEN ELTÖLTENI CSALÁDOD KÖRÉBEN

Kép
kissmanó

Olvastam még az este amiket írtatok az (esetleg) Apgarral már gondolható előrevetülő problémákból. Azért nem semmi amit Enikő is leír konkrét ellenpéldának.

Egy megjegyzés azért engedtessék meg a későn megszólaló gyermekekről. Első gyerek álltalában később kezd beszélni (mondom álltalában, ergó létezhet ellenpélda is). Én 2 éves koromban még nem mondtam egy mukkot sem, aztán 2,5 évesen már oda is r betűt tettem ahova nem muszáj (fűtőtest, azaz más nevén kalorifer helyett karorifer). Anyós szerint Zoltán is későn kezdett dumálni (szintén első gyerek).
Edina 2 év 2,5 hósan mondta ki először az Edi szót magára, addig a mama baba tata volt a maximális szókincse. Aztán 2,5 hónap múlva már ododába készült a lelkem. Elég sok bajunk volt a V betűvel, de zsarnok anyája kijelentette neki egyszer a bótban, hogy csak akkor veszek virslit neki, ha nem firslit :wink: akar enni. Meg vasárnap ne finetét hanem vinetét (mint már elhangzott padlizsánkrém) kérjen reggelire. S annyira szerette akkor még a hasát, hogy vevő volt a zsarnokságomra.
Ehhez képest Adrikám már 1,5 éves korában szövegelt, legtöbbször ott kellett legyek mellette mint fordító. A mai napig az R betű helyett L van a helyén. Igaz, ritkán (olyan 1,5 hónaponta) néha beszabadul egy R, ilyenkor észreveszem, szóvá teszem, nagyon örülök neki, de ő elszégyenli magát (pl. június elején valamire kijelentette, hogy az majd a Grrrrétáé lesz, jól kihangsúlyozva az R betűt, nyomatékot adva, hogy azt nem másnak adjuk, hanem a tesóé lesz). S ugye elmúlt 4 éves. A húgom pedig 5 éves volt, mikor neki az Ő Ű betűk nem működtek igazán (megjött az ósz, lepedó van az ágyon stb).
Szóval szerintem aki később kezd el beszélni, az pár hónap alatt tisztán ejt ki minden betűt. Aki pedig korábban, annál nincs minden kész a betűk helyes kiejtésére, így fixálódik náluk, s aztán tiszta csupa kényelemből sokáig így is marad.

Akkor más téma: kinek mi a véleménye a gyerekek újjszopásáról? S itt nem a pár hónapos, 1-2 évesekre gondolok, hanem mint pl. Adri: ő 4 éves, s egyre jobban szopja az ujját (exkluszív bal hüvelyk). Igaz, az ő keresztanyja 14 évesen szokott le, de már ő is szenvedett vele vagy 2 éve, s nem tudott megszabadulni attól a rossz reflextől. Nos?

Kép
kissmanó

Apropó koszmó. Tücsi tett utalást erre.
Kinek hogy áll a babója ilyen téren?
Nekünk van, szerencsére (még) nem sok. Szemöldökök között is akad, bár ott eléggé sikeresen eltávolítottam: szopi közben a stand by-ban lévő ciciből kicsöpögő tejcsit kentem oda. Ha mán minden "szart" gyógyít az anyatej, há kipróbáltam (anno hallottam, hogy koszmóra is javasolták). Hát a fejünk búbján még van, annyi tej nem távozik. Hát lehet majd 1-2 jégkockát bevetek ilyen célra.

Kép
kissmanó

Enikő
Köszi, hogy megosztottad velünk, mire kell figyelni.
Én 6 hetes kortól vártam a nagy mosolygásokat, és még csak félmosolyok vannak ránk nagy ritkán, totális vigyort cicinek tartogatja a drágám :D Azért még 7-8 hetes koráig nincs okom izgulni, ugye?

Manó
Nálunk az első gyerekek a korán beszélők (másfél éves korra), másodikak kicsit lassabbak

Ez a hideg idő nagyon jó Zalán alvókájának :D :D 11 órája durmol egy negyedórás kaja megszakítással :D

Kép
Kép
emma1976

Jó reggelt Mamik!

Annee és Manó! Nagyon szépen köszönöm! Drágák vagytok!

Beszéd! Manónak igaza van, hogy a 2. gyerek hamarabb kezdi. Neki már van példaképe :D és rengeteget számít.
Ùjszopás: Manó- általában, ha valamilyen korai szükséglet kimarad, azt késööbb, amikor már nem a kor jelegzetessége, próbálják pótolni a gyerekek (felnööttek is). Pl. ha a gyerek keveset szopott, késööbb szopizhatja az ujját (felnööttnél a cigi is jelentheti ezt). Vagy túl hamar lett szobatiszta, késööbb visszaesik...Az ujjszopás összefüggésben lehet még az anya-gyerek kapcsolattal is. Lehet vmikor picit kevesebb figyelem jutott rá- na nem kevés, csak kevesebb, mint amennyitt megszokott- pl a testvér születése miatt.
Èrdekességként: az elsöö gyerek nehezebben viselheti a második vagy a 3. gyerek érkezését, mert öö a legnagyobb vesztes. Elööször nagyon sok figyelem jutott rá, majd osztoznia kell. A 2. sosem volt olyan kivételes helyzetben, de pont emiatt a középsöö, az aki legrosszabb helyzetben van. Van egy nagyobb és egy kisebb...öö meg... Néha szoktak figyelemfelkeltésböö rossz szokásokat felvenni vagy extrém esetben...na ennyi elég aszem.
Manó! Remélem nem bántalak meg! Sztem, te nagyon jól csinálsz mindent és csodállak téged és a többieket is, akiknek 3-4 gyerekük van. Ezek sokszor elkerülhetetlen dolgok, de jó ha tudja az ember lánya, hogy mi a helyzet.

Bárcsak, én is lehetnék egyszer olyan szerencsés, hogy lehessen 2-3-4..gyerekem.

Ja! Ha lesz majd Egonnak kistestvére, én meg fogom mondani a látogatóknak, hogy a kicsinek semmit, csak a nagyobbiknak hozzanak ajándékot, ha akarnak. A pici úgysem tudja értékelni, a nagyobbiknak, meg nagyon fontos, hogy ne "tüünjön el"... Sööt! Èn még azt is elööre leszögezném, hogy elööször a nagyot csodálják és közben is ráterelném a figyelmet....

Mi az a koszmó? Egonnak a két szemöldöke szélén olyan száraz a bööre...be szoktam kenni pici olajjal, mikor masszírozom, vagy popsikrémmel. Ès masszírkor kijön neki néhány piros pöty a hasára, a hátára és az arcára (ahhol masszírozzom, de a végtagokon nem). Ez mitööl van? Ez már lehet ekcéma?
Hú, lesz mit kérdezzek jövööhéten a dokitól!
molkata

Közben megjött az ellenpélda :wink:

Emma! Egon is sokat alszik. Pl éjjel majdnem 10 órát....mikor ébredt, aztán nagyon gyorsan cici kellett. :D
molkata

Szép jó reggelt!

Örülök, hogy beszéltetek ezekről a zavarokról, sokat lehet belőle tanulni és figyelni a babákat és mindenkinek a legjobbakat kívánom!

Manó!
Nemtom de én első gyerek vagyok és 8 hónaposan egyedül felálltam a kiságyban, 1 évesen pedig beszéltem, 2 évesen pedig hosszú verseket-dalokat tudtam (magnó felvétel is van róla) sőt! apukám mondta, hogy 1 évesen úgy köszöntem mindenkinek, hogy good by :lol: és ezt figyeljétek: volt egy néni aki néha vigyázott rám (kanalas néni így hívták) volt egy agglegény fia akitől én 2 évesen megkérdeztem, hogy Jancsi neked kukid vaaan??? aztán volt még egy intim beszólásom, hogy anyukámnak van ám punci törölőjeee :lol: szüleim égtek, mint a rongy.

Tegnap voltam 6 hetesen kontrollon, minden ok. Samuka is ott volt, végig aludt. Nagyon aranyos volt a dokim, kérdezte Samutól kedves hangon, hogy na megismersz?? és tök halkan beszélt nehogy felébredjen..de Samu ha eccer elalszik ágyút lehet dörgetni mellette.

Viszont amire ma reggel jöttem rá. Samu elalszik a vállamon ugye és ha leteszem (hátára) soxor kipattan a szeme. Ma viszont hasra tettem és lám alszik, azóta is ugyanabban a pózban. Vszínű azért sztem mert magzati pózban helyezkedik el a vállamon és ugye hason is abban marad. (erre gondoltam) :roll:

Kata!!!!
Hepi börszdéj! sálálá
torolve_20131003125716

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: