A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Szent Imre kórház azaz a Tétényi - Ikea szoba &eacut

Akata,
A tévénézés - a gyerekeknek - sok szempontból rossz dolog, legalábbis bizonyos szakemberek szerint:
Dr. Vekerdy Tamás
"Az egészen rettenetes, ami nem egy óvodában van, hogy moziznak. Hogy miért rettenetes?
Azért rettenetes, mert a kisgyerek zseniális belső képkészítő. Mi a belső kép? Amit megtudunk a világról, és a saját belső világot azt mind belső képekben dolgozzuk fel. A fantáziaképekben, az álomképekben... mind belső képek. A belső képkészítést a pszichológia elaborációnak, feldolgozásnak hívja. Amikor egy kisgyereknek mesélek, rám függeszti a szemét, és én mesélem, hgy felhúzza a hétmérfdöldes sárga csizmát, átlépi az Arany-hegyet, átlépi az Ezüst-hegyet, átlépi az Ópercniást... és akkor látni a gyerek szemén, hogy már nem engem lát, hanem belül csinálja a mozit hozzá. És minél több az ismétlés, minél dallamosabban, rtitmikusabban mesélek, annál jobban tud belső képeket készíteni; a dallam, a ritmus formája, figurája a kép, a belső kép formájává alakul át... Ezzel oldja, feldolgozza a napközben belerakódott szorongást, vágyat, dühöt, tapasztalatot - mindez beleömlik az ő belső képeibe. Ugyanez történik, amikor szabadon játszik a gerek. "Ne lépj a szőnyegre, az a tenger!" Ez a kettős tudat; tudja, hogy szőnyeg, de azért olyan izgatott, mert neki az a kivetített belső képben tenger is. Ez is belső képkészítés. Ezek nagyon fontosak a gyerek számára, mert a külvilágból és belső világból szerzett tagolatlan tapasztalatokat ezekben tagolja, dolgozza fel. Ezért fejlődik a szabad játékban és mesehallgatás közben. De: óriási a képéhsége és nem tud különbséget tenni a külső kép és belső kép között. Odalököm a tévé elé, nem tud elszakadni. Ez kép. Ez az, ami nekem olyan jó. De ez neki nem jó, mert a külső kép megjelenése pillanatában leáll a belső képkészítés! Ha a gyerek csak a legszelídebb, legkitűnőbb angol természetfilemet nézi, akkor is izgatottabb és agresszívabb lesz, mert nincs feldolgozás. Egyrészt testileg lebénítottam - Henry Wallontól tudjuk, hogy a kisgyerek csak akkor dolgoz fel, ha mozog, ezért örökmozgó -, testileg lebénítottam, ül a tévé előt és lelkileg is lebénítottam, merállt a belső képkészítés. Arról már nem is beszélve - nagy amerikai vizsálat hogy a valóságban látott agressziót pontosan tudja utánozni, de nem nő nagyon az álalános agressziós szintje (szorong is a látottaktól). A filmen látottat kevésbé jól utánozza, de tetemesen megnő az agressziós szint. Ez egy virtuális világ, nem baj, ha megölték, tizenkétszer elölről kezdem, megint él, miért ne lehetnék én is ilyen agresszív...A legkevésbé utánozható a rajzfilm. Tom ráugrik Jerryére, vagy fordítva, az belapul, de felugrik, és fut tovább. Ez dramaturgiai csalás, ezt nem lehet lejátszani. És itt az agressziós szint felszökken. Amikor szombat délelőtt, amikor én, az anya , főzök, mosok, takarítok és férjem az autót polírozza vagy jobb esetben proszívózik és a agyerk csak a neki való Cartoon Networköt ésMininmaxot nézi, akkor - tudnom kellene - azt nézi, amitól a legargesszívabb lesz. Úgyhogy ne csodálkzzunk ezeken a hatásokon...."

Hogy ki a franc az a Henry W. nem tudom. A vizsgálat részleteit sem ismerem (hány fő, mikor, milyen vizsgálatban vettek részt).

És ez - számomra - csak egy dolog. A másik, hogy a tévéműsorokat, a műsorszerkesztést általánosságban úgy ahogy szarnak találom. Tényleg el tudjátok hinni, hogy ha nem nem nézem a híradót és lemaradok arról melyik párt prominens okosa mit mondott és, hogy x faluban Lajos bácsi leszúrta a feleségét, a szomszédjait és épp a tyúkjait kergette, mikor a stáb megérkezett, akkor lemaradok vmi fontosról? Hogy szombat délelőtt - 14 óra előtt - az ebéd mellett simán belefér 2 halott egy filmben (közeli kép, véres ábrázatok, persze csak film). Sokunknak fel se tűnik mit nézünk. A reklámok egy másik ügy. (A gyerek, vagy legalábbis a pszichológusok szerint az átlagos gyerek nem tud különbséget tenni a látott dolgok és a valóság között. Nem tudja mi az a reklám, akkor se, ha elmondjuk neki és akkor se ha megismétli, hogy jeklám, jeklám).

Sztem egy gyerek nem tud megbírkózni a hülyítéssel. Nem tudja azt mondani, hogy a nekem káros rajzfilmeket nem nézem, hanem átkapcsolok a természetfilmre vagy az országjáró műsorra (mert vannak ám klassz műsorok is, amik sztem nem túl ártalmasak és némelyik nem is unalmas még a gyerekeknek sem).
Én is leragadtam a múltkor egy rajzfilm mellett, két köldökmutogató szöszi szupercsajszi mentette meg a világot. Csodás alakjuk és hajuk volt, pont mint egy átlag gyereknek!!!!!! Ja, és megmentették a világot, de legalább nem gyilkoltak le senkit.

Ezzel együtt Peti anyáméknál szokott tévét nézni, bár én baromi ideges vagyok ilyenkor. És tényleg vannak olyan műsorok, amik egész jók gyereknek is. És nem gondolom, hogy aki tévét néz, vagy tévét nézni engedi a gyerekét az vmit elront, mert lehet viszonylag jól csinálni (megválogatja mit nézhet a gyerek és nem egész nap, megbeszélik....). De sztem az ideális világban a gyerek nem néz tévét. És persze nem ordít vele az anyja és mindenki vidám és mosolyog, a gyerek nem egyke, de iszonyú sokat foglalkozik vele mindkét szülője (akik a legharmonikusabb kapcsolatban élnek, na ja, mert anyuka és apuka nem felejtettek el egymásra figyelni akkor is ha épp 2 napja nem aludtak és anyuka haja mindig frissen fodrászolva várja apukát, aki minden nap baromi korán hazaér, de azért jó sok pénzt keres, hogy megvehessék a biokaját és a fajátékokat...) A gyerek falun él és tehenekkel barátkozik és városban él és kiállításokra jár, hogy a művészettel már fiatalon és spontán megbarátkozzon. És tengerparton is él, mert ott nincs parlagfű és hegyek között is (a hegyi levegő az jó).

....És ki tud a nap 18 órájában mesélni az Óperenciás tengerről 2 ordító gyereknek és emelett főzni és mosni is rájuk. (És fodrászhoz járni és aktualitásokat olvasni, hogy nő és értelmiségi vagy mi maradjon gyerek pesztrálás mellett is.)
És lehet hogy amíg vmi műsort beteszek a gyereknek (amiről úgy gondolom nem árt) én nyugodtan tudok vmit csinálni és 10-20-30 perc múlva két nyugodt lény találkozik egymással (én és a gyerek) és ezért megérte lemondani a belső képkészítésről (arra a 30 percre).
De ettől még a tévé a gyereknek nem jó.
(Bár lehet hogy vannak más vizsgálatok és máshogy is lehet az élethez állni, mint én.)

És-és-és én imádnám a Szex és New York-ot, ha lenne tévém. És baromi sok jó műsor van rajta, tudom! Pl. a sport nem biztos, hogy olyan rossz egy gyereknek. A természetfilm lehet jó - keményebb srácoknak. "Izé, kisfiam, az antilop és a tigris most barátkoznak". Tényleg, ti ilyenkor mit mondanátok? Őszintén, az antilopot megeszi az aranyos tigriske vacsira? Mert nálunk a tyúkot megeszik, és a szaladgáló hús-vér tyúkot eszik meg, de azért egy antilop más. (Nem más, csak én vagyok béna.?.)

Csak azért írtam le ilyen hosszan a véleményemet, mert antitv-s véleményt akartál. Indi is írt, én is írtam.

(Indi) Ja, és én családom is tévéfüggő - borzasztó idegesítő!!!!!! Családi ebéd 4 hullával (a tévében, nem a családtagjaimról beszélek. Másnak nem veszi el az étvágyát, de én nem vagyok ehhez szokva.)

Móni
Kép
Kép
monisa

Indi,
Francia manikűr, ráadásul lábon!!! Ajjaj. Én meg, ha egy kis szempillaspirált használok azt hiszem klassz csaj vagyok :? .

Móni
Kép
Kép
monisa

Móni: :lol: :lol: :lol:
IGEN-IGEN!

Nálunk pl Anyóséknál van az, hgoy ott non-stop megy a TV !!!!!!
:shock:
És persze, hogy Kamilla leragad előtte és akkor Anyós: jaj de édi, hogy nézi! Tetszik neki!! Én meg ilyenkor gondolhatod mit gondolok magamban és vmit igyekszem kinyögni diplomatikusan, hogy ez azért nem ennyire jó dolog.. :?

R
rylie

Móni,
én bizony megmondom, hogy az oroszlán antilopokat eszik. Hidd el, a gyereknek ez sokkal kevesebb problémát okoz, mint nekünk :lol: Szerintem is a sport a legártatlanabb :lol: A teniszezők egy részét már névről ismeri, szokta kérdezni, hogy kivel játszanak. A legaranyosabb az, amikor egyikük elesik, és a visszajátszásra azt mondja, hogy "megint elesett" :lol:
Rajzfilmcsatornát egyáltalán nem nézünk, van helyette Vizipók-csodapók, Kisvakond, Lolka-Bolka 8) És természetesen ezen kívül rengeteg vers, mese stb.
És hát igen, az asztrológia... elég sokat jártam utána, de sajna nem tudtak meggyőzni, hogy több lenne hitre épített "tudománynál".

Indi,
lehet, hogy nem így érzed, de ÓRIÁSI a különbség hangulatban a vasárnapi és a mostani hozzászólásaidnál :lol:

Rylie,
Dubrovnik 8) 8) IMÁDOM!!! Az egyik kedvenc városom :D
A reklámok nagggyon durvák... félelmetes nézni, ahogy rákattan a gyerek :?
kisün

Indi: még nincs hír...majd talán szeptemberben, akkor kell leadni a második részét! Szal van időnk még...

R
rylie

Vera: úgy örülök, hogy mindig megtalálom a kedvenc helyeidet :lol: Tavaly Rodosz, most meg D!
Azt hiszem "Kisün nyomában" címmel utisorozat írásába kezdek :lol:

R
rylie

Sziasztok!

Megjartam ma is a CTGt.
Ha addig semmi,akkor holnap irany a H....
Koszonom szepen a drukkokat,ezutan is jol jon majd :wink:
Ha barmi van Curse-nak megy az sms!
Remelem sokat mar nem varat magara a mi kis Dragank!
Raadasul ma 4 eve volt az eslo randink a ferjemmel,szep lenne eza datum.
Probalom ot szuggeralni,de hat nagyon tudja mit akar :wink:
Este amugy voltak fajasok,de ezen mar nem is lepodom meg :lol:

Macs remelem jo hirekkel jon a korhazbol!!!

Marcit Isten eltesse!

Vigyazzatok Magatokra es picikre is!!!
Majd amint tudok jovok!Most meg atrendezem a korhazas cuccost...
Pusziiiiiiiiiiiiiii

Kép

Kép
arwen07

Arwen,
Sok-sok drukk és itt már annyian átéltük azt a várásos-kórházban gyerek nélkül dekkolós érzést. Tényleg próbáld meg élvezni, egyre jobban ráhangolódni. Nekem utólag nagyon szép emlék az esti séta és sírós telefon haza, gyerekemmel a pocakomban (és nem tologathatós bevásárlókocsiban, mint a többieknek).

Votiv,
Olyan klasszakat írtál Istiről. Nem semmi krapek (de ez nem újdonság)!! Muszáj lesz megnéznem 20 év múlva!!

Móni
Kép
Kép
monisa

Cilvus,
hát akkor én csak a sajátomat tudom ajánlani, mert a többit nem ismerem, viszont ő olyan.
de elmondom kik itt a "favoritok", ők nagyjából hasonlóak.
Szülőszobára be fog vinni, sőt néha ott csinálják az nst-ket, emiatt ne izgulj, ált. minden szépen elmagyaráznak, nekem legalábbis ez volt...
és persze az is jó,ha te is tudsz mit kérdezni, és akkor legjobb arra válaszolni... :lol:
szóval, az itteni kedvencek:
Kecskemétiné Vera
Molnár Gabi (Leni kedvence :wink: )
Kondor Kata
Fantha Zsuzsa
Csizmadia Erika
Nyulas Jolán
V-né Ica
V-né Éva
de az összes szülésznő neve fent van a sztimre H honlapján:
http://imreszul.neologik.hu/
én priviben szivesen megirom,h kit nem ajánlok, de ez sajnos csak magánvélemény, teljesen szubjektiv.
Akiket itt felsoroltam, egyetlen hibával birnak, mégpedig azzal, h nagyon népszerűek, tehát lehet, h már nem tudnak bevállalni aug végére...
elérhetőséget én Molnár Gabihoz tudok, a többiekhez majd mások adnak.

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

Móni, ez nem is volt annyira anti :)

természetfilm: nekem az egyik kedvenc sorozatom a Rókamanguszták udvarháza (Meerkat manor, Spektrum). szerintem annyira aranyosak és nagyon családiasak, és az egész banda (a "Bajusz család") neveli a gyerekeket, és tök jó feladatmegosztás van, vigyáznak egymásra, meg közös otthont építenek stbstb. sztem sokat lehet tőlük tanulni is, ráadásul irtó cukik :mrgreen:. DE volt olyan rész, hogy az egyik kölyök elcsatangolt, és elvitte a sas vagy vmi ragadozó madár. ez biztosan megrázó egy gyereknek (én is bőgtem), de attól még ez a természet rendje, csacsi és álszent dolog lenne mást magyarázni a gyereknek, hogy csak megszagolja vagy elviszi repülni...
van a mese, ott tényleg lehet belső mozizni, meg van az élet. ott meg nem érdemes (ezt most kifejthetném bővebben, filozófikusabban is meg minden :)).
nem lehet, és ha tudnánk, sztem akkor sem szabadna vattába csomagolni a gyerekeket, úgyis át kell éljék a csalódásokat meg a konfliktusokat, ahogy annó mi is tettük, és meg kell tanulniuk oldani a szorongásaikat is. csak az nem mindegy, hogy mivel meg milyen töménységben és mennyi idős korban találkoznak (ezért fontos sztem az életkornak megfelelő mese, játék, magyarázat, vagy urambocsá tv-műsor).

ugyan nem vagyok egy szinten Vekerdyvel, de szerintem meg lehet tanítani a gyereknek, hogy különböztesse meg a Tom és jerryt a valóságtól... és sztem meg lehet beszélni és fel is lehet dolgozni a tv-ben/moziban látottakat - bár ilyen koncetrációjú mocsoknál és brutalitásnál, ami most jellemző, ez még egy felnőttnek is nehéz, szóval a felnőtteknek is észnél kell lenniük, hogy mit néznek és mennyit.
Annak pl. örülnék, ha a nagyim kevesebb vérhíreket nézne a híradóban, de úgy látszik neki ez az adrenalin-fröccse.
Mi akciófilmet ritkán nézünk, de egy jó krimit nagyon lehet élvezni (pl az előbb a Hajóút a Níluson-t néztük - Isti NEM nézte, itt játszott a szobában az autóival :mrgreen:) és ha a helyére tudjuk tenni, ettől sztem senkinek nem lesz maradandó lelki károsodása. (ill. vannak olyan filmek, műsorok, könyvek vagy témák, amelyek egy egészséges felnőtt lelkének sem tesznek jót, ezeket tényleg jobb kerülni)
mondjuk ha elérnek a kölkeim a megfelelő korba, akkor inkább könyvben adom a kezükbe Agatha Christie-t (én is előbb olvastam), vagy a Gyűrűk urát, vagy Harry Pottert, ne oldjon már meg mindent helyettük a film, ebben egyetértek Vekerdyvel.
És a tv-ben mesenézés ill. mesélés sem zárja ki egymást, akár párhuzamosan is, ahogy Rylie csinálja :)
sztem ez azért is tök jó, mert közben azt is tudod, kb. mennyit ért belőle a gyerek.
különben meg én a mesék hűdejó szorongásoldó képességéről sem vagyok annyira meggyőződve, itt sem kell messzire menni a brutalitásért, gondoljunk csak a Piroskát megeszi a farkas-ra, meg a királyné megmérgezi Hófehérkét, meg megbízza a vadászt, hogy vágja ki a szívét, stb. - nekem konkrétan ilyenektől voltak rémálmaim, nem a Pom Pomtól meg Süsütől...
azt nem kétlem, hogy van a meséknek nevelő ereje, de nekem ez a freudiánus (vagy bettelheimi) elmélet, amit a Vekerdy is magyaráz a beleélés csodálatos feloldó erejéről, kicsit túlzás (csak ha a saját meseélményeimre gondolok)
na nem papolok (de rossz az idő, és mindenki alszik :mrgreen:)

votiv 8)
votiv

MACSRÓL MI HIR??????????????

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Zsanci, nagyon szépen köszönöm. A Molnár Gabi számát megtaláltam itt a társalgó régebbi hozzászólásai között, fel fogom hívni. Bár őszintén szólva lehet hogy picit furcsállani fogja, hogy így "látatlanban" bejelentkezem nála?... A vélemények alapján szimpinek tűnik, asszem bepróbálkozom.
Egybként az NST érdekes lesz esetemben, ugyanis terhesgondozásra a margitba járok változatlanul és tudtommal ott fognak nst-zni, de már tényleg nem tudom, mi vár rám, mert ha viszont az imrébe kell bejárnom óbudáról naponta, az is szép mutatvány lesz......
cilvus

Móni, nekem is azt jutott az eszembe előbb, hogy milyen jó lenne 18-20 év múlva végignézni a gyerekeinken, hogy kiből mi lett :) (mint egy topikos érettségi találkozó :wink:) én nagyon kíváncsi vagyok rájuk!

Deni, nagyon szuper a kiscsónak, Isti abban is rengeteget játszott, de most asszem elfelejthetjük már a Balatont a hétre :( két méterre se lehet kilátni, minden szürke, szakad az eső, üvölt a szélvihar...
és a legszomorúbb: bezárt a lángosos :(

Kisün, gratula Marci szülinapi önálló lépéseihez :D

Arwen, lazíts, pihenj, bújjatok össze apjukoddal (az is segíthet ám előcsalogatni az ifiurat :P)

na megyek, felkelt egy kis tündérbogár Istók :)

votiv 8)
votiv

Képzeld, most hívtam és azt mondta, hogy már nem tud vállalni!... Ezt nem hittem volna őszintén szólva. Nem is értem ezt a "rendszert". Honnan tudja, hogy pont akkor lesz-e más szülése? És mi van az ügyeletes szülésznőknél történő szüléssel? Nem is foglalkoznak velem, ha nem választottam ki őket??????
cilvus

Votiv,
a mesékben levő brutalitás és a szorongásoldás nem zárja ki egymást: a mesei konfliktus egyrészt ritualizált, tehát mindig azonos sémák mentén működik, azonos a frazeológia, és nagyon alapvető félelmekkel, archetípusokkal dolgozik. Kiszámítható, nem tartalmaza "meglepetéseket", a gyerek tudja előre, hogy jön a sárkány és elviszi a királykisasszonyt, de aztán jön a királyfi, és jól tökönrúgja a sárkányt. Tehát fel tud készülni.
Másrészt a merev keret lehetővé teszi, hogy a konfliktushelyzetet szabályozott körülmények közt élje meg.
Harmadrészt a SZÜLŐI jelenlét - tehát hogy anya vagy apa meséli a mesét - szintén egy nagyon fontos szabályozó tényező, hiszen olyan személy az egész folyamat irányítója, aki magát a BIZTONSÁGOT jelenti a gyermek számára, úgy élheti megy a konfliktusokat-félelmeket, hogy közben ott a garancia, hogy semmi baj nem fog történni.
A tévés brutalitásban tudtom az az egyik legnagyobb veszély, hogy nincs semmilyen rendszerező elv (rituális keret, szülő személye), és így inkább generálhat szorongást.
Egyébként tartom, hogy egy gyereknek nem feltétlen annyira kétségbeejtő, hogy elviszi a mangusztát (imádom őket én is :D ) a sas, mint nekem, akiben ez egészen más asszociációkat kelt (saját gyerekem elvesztése stb.)

Rylie,
majd én is követlek, és akkor bezárul a kör 8)

MACS,
remélem, mire elküldöm ezt a hozzászólást, már írtál, mert IZGULOK :D
kisün

Votiv,
Én azt hiszem egy átlag gyerek nem tudja megkülönböztetni - egy kor alatt - a tévében látottakat a valóságtól. Peti már nagyon szépen és értelmesen beszél és az ő, vmint bnője beszédéből ez derül ki. A tévében látottakat (piros autó, állat akármi) 1-2 nap múlva teljesen természetesen keresik a lakásban vagy bárhol.

Hajóút a Níluson A. Christie???? Annyira szeretem - bár én olvasom (parázom a filmeken, pedig elég lazák, de tényleg el lehet szokni a tévétől!!!). Az a baj, hogy A.C. nem írt elég könyvet!!! Az íróknak sose lenne szabad meghalni (mondjuk akkor több író lenne).

Ha mindenki alszik az csodás lehet!!!!!!! (Bár most itt a szitter, így nekem is csodás.)

Érettségi találkozóra jelentkezem, mi lenne ha a szigeten lenne júl. 10-i hét szombatján reggel 10-kor 18 év múlva a szökőkútnál?

Móni
Kép
Kép
monisa

Votiv,
Én azt hiszem egy átlag gyerek nem tudja megkülönböztetni - egy kor alatt - a tévében látottakat a valóságtól. Peti már nagyon szépen és értelmesen beszél és az ő, vmint bnője beszédéből ez derül ki. A tévében látottakat (piros autó, állat akármi) 1-2 nap múlva teljesen természetesen keresik a lakásban vagy bárhol.

Hajóút a Níluson A. Christie???? Annyira szeretem - bár én olvasom (parázom a filmeken, pedig elég lazák, de tényleg el lehet szokni a tévétől!!!). Az a baj, hogy A.C. nem írt elég könyvet!!! Az íróknak sose lenne szabad meghalni (mondjuk akkor több író lenne).

Ha mindenki alszik az csodás lehet!!!!!!! (Bár most itt a szitter, így nekem is csodás.)

Érettségi találkozóra jelentkezem, mi lenne ha a szigeten lenne júl. 10-i hét szombatján reggel 10-kor 18 év múlva a szökőkútnál?

Móni
Kép
Kép
monisa

Kisün,
A tökönrúgját értem, de mi a frazeológia??

P-nek szeme se rezdülne a manguszta és sas találkozóján. Én meg próbálom minél természetesebb hangon előadni, de néha elbicsaklom...

Móni
Kép
Kép
monisa

Cilvus,
nyugiiiiiiiiiiii 8) A szülésznők csak havi meghatározott számú "magán-szülést" vállalhatnak, azt hiszem valahol 10 körül. Ezért nem tudott már Gabi elvállalni.
Az ügyeletes szülésznők általában úgy bánnak veled, mintha saját szülő nőjük lennél, és tényleg majdnem mind szuper :D Ha tehát nem sikerülne a választott, akkor sincs nagy gond.
Természetesen nagyon megértlek, egy ennyire bizonytalan helyzetbe belecsöppenni szülésznő nélkül egyszerűen horror. Elküldöm priviben az én szülésznőm számát is (Kecskeméti Vera), 2x szültem vele, nagyon jó, egy próbát megér.

vera
kisün

Móni,
azonos frázisokkal, szókapcsolatokkal, kifejezésekkel dolgozik (ld. "egyszervolt, holnemvolt", "éltek, amíg meg nem haltak" stb.), ezek is mind hozzájárulnak a mese ritualizáltságához.
Egyébként nagyon káros, ha a szülők a gyerekek lelki békéjét óvandó, szépen kihagyják a mesékből a brutális részt, hiszen így pont azt a lehetőséget veszik el a gyerektől, hogy ellenőrzött körülmények közt "gyakorolják" a konfliktushelyzeteket.

v
kisün

Votiv, Móni,
A.C.-t én is nagyonnagyon... az én kedvencem "Az Ackroyd-gyilkosság", ami harmincegynéhány A.C. után is képes volt hatalmas meglepetést okozni 8)
kisün

Ne ijedj meg, itt sokan nem választanak szülésznőt, és még egysem csalódott az ügyeletesben!!!
az a baj, h asszem megvan nekik, h egy hónapban hány kismamit vállalhatnak, bár lehet, h ez is csak városi legenda. De valszeg sacc/kb már tudják, h mennyi nem megy a minőség rovására, mert az irtó ciki tudna lenni,ha pl egyszerre 3 kismamija szülne...
és az is lehet, h pl épp programja van aug végére, és akkor tudja, h nem lesz, és nem is vállal olyat, aki akkor szül.
De persze ez az egész elég lutri, mert simán lehet, h egy kismami előbb/később szül, és pont akkor nincs ott, és az elég vacak tud lenni (mármint a kismaminak, aki készül rá, h ott lesz vele vki, akit ismer, és akiben megbizik)

sajnos nem lesz egyszerű szülésznőt találni...
ja, de eszembe jutott,h van egy Orsi nevű szülésznő és őt nagyon dicsérte a szobatársam, ügyeletes volt, de nagyon odafigyelt rá, sőt utána is bejárt napi szinten hozzájuk.

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Deni,
csípőszűrés :shock: :? :evil: :evil:
kisün

Köszönöm a bíztatást! Tényleg elkezdtem pánikolni..... Egyébként egyszerre hány szülésznő van bent? Mi van, ha az én vajúdásom alatt műszakváltás van, akkor egyszerűen "átadnak" a másiknak?
Kisün, köszi, szeretném elkérni Kecskemti Vera elérhetőségeit, megpróbálom őt is, miután sikerül összekaparnom magam....
cilvus

Móni :) Ha már VT-t emlegetted: tőle tanultam, hgoy a gyerek kérdéseire mindig válaszolni kell és mindig az igazat. Persze azon a nyelven, amit ő is ért. Igen, az oroszlán megeszi az antilopot. Bizony és a róka meg a nyulacskát. (Az ember meg a barikát)
Ami pedig a meséket illeti: Grimmek és népmesék azért a legfontosabbak bizonyos életkorban, mert segítenek a gyerek megfogalmazhatalan félelmeit, szorongását oldani - a legfélelmetesebb Grimm-mese sem okoz semmi zavart egy egészségesen, meséken edzett gyereknek.

No és a mesélést sem kell ám túlzásba vinni. Nem kell napi 18, de még napi 3 órában sem mesélni. Elég az alvásidőben, esetleg egy plusz időben beiktatni a megszokott rituálék szerint a mesélést. Az anya nem a gyerek szórakoztatására kirendelt alkalmazott - a w-pedagógia szerint. Nálunk bejönni látszik a dolog egyelőre.

Vera :) tényleg ég és föld a hangulatom :) Viszont bármennyire szeretem a csendet és a békességet, falulakó földművesnek nem engem teremtett a Teremtő :wink:

Na és például Agatha Christie filmjei miatt nagyon nehéz az önmegtartóztatás :lol: én is bármikor - na jó, relative bármikor - szeretem olvasni és nézni

Arwen :) idd azt a bábakoktélt, legalább egy kis feszültségoldásban lesz részed, no meg apafej öleljen meg amúgy rendesen :)

indianyo

Cilvus :) YNugi, nem fog két gátmasszír közt lepasszolni az ügyeletes a következőnek :wink:
Te fogsz szülni, nem a szülésznő, ennél jobban bízzál magadban, no! És menjél el BS relax csoportjába, ott egy kicsit megnyugszol.

Asszem mennünk kell aludni, 3 órás déli alvás után 3 óra séta és itt nyűglődik a kölök :shock:

Csak Macsek miatt itt tűkön ülök

indianyo

Cilvus,
igen a relaxot próbáld ki, ha van rá lehetőséged!
szerdánként 9-től van a kórházban...nagyon helyre tudja tenni az embert!

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Móni :) Csak még annyit, hogy Petinek itt arany élete lenne, annyi a traktor, favágó szerkezet meg mindenféle munkagép, csak lesek! akkora forgalom az utcában és elvétve egy-egy személyautó, a többi mind vagy von vagy tol valamit és zakatol hozzá :)

indianyo

Szia Mindenki, egyenlőre nem tudok visszaolvasni, de majd ha elaludt éjjel a Ded.

hírek: kissé nyitott a méhszáj, Mirka jól beékelte a kobakját a fájások/keményedések nagy valószínűséggel ettől+ a kettős fronthatástól vannak/voltak. Minden esetre emelni max. 2 kg, sokat pihenni.. Mirka drága össze vissza rugdosta a dokit, úgy ugrált a hasamban, hogy a folyosón mindenkinek feltűnt az ALIEN-jelenség :mrgreen:

szóval nincs nagy baj, csak most már tényleg vissza kell venni mindent a minimumra... :( De Füles jó fej, úgyhogy megbeszélem vele is :D

később jövök

és jajj... szóval: BOLDOG SZÜLINAPOT MÁRTON SIMON!!!! Kép
macskanyu

jaj csajok,
annyira fáááradt vagyok!
segitsetek:
mit ehetek, h ne sirjon HÁROM órát éjjel a Meme? tényleg nem tudom...
mi lehet a bűnös???
elmondom mit ettem tegnap, jó?
és monnyátok meg, mit nem ehetek.
tejeskávé 2 dl
chocolate chip cookie 1 db
petrezselymes krumpli tonhallal, kis citrom rajta
jégkrém, tejszinhab (cukormentes) 1 db banán
piritós toast kb. 4 szelet, sonka 1 szelet, sajt 2 szelet, szalámi
almalé vizzel (kissé bubissal) higitva

ma:
tejeskávé 2 dl
piritós 3 szelet, sonkával
petrezselymes krumpli, rántott hús
jó reggelt fügés rágcsa
banán
még egy tejes kávé (végemet járom)
kevés csokis keksz
vacsi még nincs
MIT EGYEK?????? lécci lécci lécci!

annyira kivagyunk, olyan mintha egy hete folyamatosan buliznék, és a gyomrom ettől totál kivan már...
hányinger, fáj a méhem...

na jó, ettől függetlenül jól vagyunk, Igi jobban van, HURRÁ!

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Zsanci,
Sztem tök mindegy (sajnos), de hallottam olyat, hogy pl. tej tud egyes kölköknél hasfájást okozni (már ha az anya tehéntejet iszik). Próbáld ki helyette a zab vagy rizstejet.

Móni
Kép
Kép
monisa

Votiv,
Olyan jó olvasni a beszámolódat :) és milyen klassz srácod van, biztos nagyon büszke voltál rá, amikor mindenki csak őt nézte :D :wink:

Kisün,
NAGYON BOLDOG SZÜLINAPOT MARCIDNAK :D Önálló lépésekhez gratula :D

Rec,
Jövő hét tutifix és ha még másnak is van kedve, szívesen látjuk itten nálunk :wink:

Deni,
Ez a csípőszűréses dolog :shock: :evil: viszont tök jó, h ilyen jó helyen voltatok uh-n :) Azt hiszem én is rákérdezek erre az uhára, azért mégis csak nyugodtabb lennék :?
Szerintem mos tök érthető ha nem vállalsz be torta sütést, a cukisnak is ugyanúgy fog Bálintod örülni, bár az biztos nem lesz annyira finom, mint amit te csinálsz :wink: És hát a virággyűjtögetés, de jó is az :D

Indi,
Olyan jó olvasni, h ilyen jól érzitek magatokat :)

Cilvus,
Üdv itt :) Én ügyeletes szülésznőnél szültem és nem vettem észre különbséget, ugyanúgy ott volt velem, ha szükséges volt.

Rylie,
Nem ismerős a neve, lehet, h már akkor ment oda, amikor én meg már elfele :? Dubrovnik, de jó :D

Arwen,
Hajrá és én mit a hülye egyfolytában sasolom a telómat, h mikor jön az sms :lol:

Macs,
De jó, h nincs nagy baj, viszont tényleg szigorúan relax!!!! :D :wink:

Zsanci,
:( Abszolút nem látok olyan kajcsit, amitől pocifájás lehetne, először a füge jutottam eszembe, mert h apró magvas, de gondolom nem eszel mindennap :? Sok +++++++!!!!

Kép Kép
curse

Nem tudom mennyire írok értelmes dolgokat ma. Egyfolytában kavarognak bennem az érzések és a gondolatok, már bele is fájdult a fejem. Totál kivagyok :(

Az interjú jól sikerült, továbbküldik az anyagomat két helyre is. Ugyanakkor kaptam egy mikulás csomagot. 2 percen múlott a dolog, sajnos nem vásároltam kellő mennyiségű időt az automatából lévén, h kevés apróm volt és az a kedves emberke rápakolta, épp a harmadik autónál tartott, probáltam meggyőzni, de esélytelen volt. Akkor legyen boldog :evil: :evil: :evil: Parkolás után rögtön megállítottam vagy öt járókelőt (mint egy kunyeráló), h fel tudnának-e váltani egy 200 ftosat, de meglepő módon senkinél sem volt apró. Ennyit az emberek segítőkézségéről :roll:

Azt hiszem el is teszem magam inkább holnapra, mert most nagyon nem vagyok jó társaság....

Mindenesetre, aki gondolt rám: NAGYON KÖSZÖNÖM!!!! Olyan jó, h vagytok :D

Kép Kép
curse

Curse :) Interjúhoz gratula, remélem összejön!! miki-csomag :evil: :evil: (lehet, hogy rosszul tudom, de nincs vmennyi "türelmi idő" lejárás után?)

Móni :) Naribőr-fejlesztés :lol: nekem már nem is kell, mert már van :mrgreen: akkor most trendi vagyok? :lol:

Cilvus :) Szülésznőtaláláshoz drukk! Én is Kecskeméti Veránál szültem, akit Kisün is ajánlott :wink:

Indi :) Csípőszűrés az Ortopédiai Klinikán (a Karolina úton) volt, ezért is volt fura, hogy nem volt sehol egy orvos ilyen sokáig... :roll: Mesék iránt csak mostanában kezdett érdeklődni Bálint, eddig max. a mondókák kötötték le, szóval ne aggódj! És amit írtál, hogy: "Az anya nem a gyerek szórakoztatására kirendelt alkalmazott" - ezt a gyerek is tudja???? :lol: :lol: :lol:

Rylie :) francia manikűr :lol: én a műkörmökkel vagyok így, szinte már ciki, hogy nekem nincs... sőt annak is örülök, ha sikerül levágnom a körmöm anélkül, hogy közelharcot vívnék az ollóért és reszelőért.. :lol:

Votiv :) rosszidő :( lesz ez jobb is! :wink:

Macs :) Vigyázz magadra és sok ++++++ Alien-Mirka :lol:

Zsan :) hát nem tudom, mi lehet a ludas a kaják közül... sztem nem Te tehetsz a hasfájósságról, egyszerűen van :? éjszakázás rémes lehet, sok ++++

Ded már alszik, a bátyó meg várja már a mesét, megyek is... jó éjt mindenkinek!

Kép
Kép
denizsa

Enyém is elaludt már... 8)

Ki fogtok közösíteni, de nekem franciára van festve a lábkörmöm... Most dobáljatok meg pláza-picsákkal :lol: :lol: :lol: :lol:

Móni:
Ok, hogy csinosabb is akarok lenni, de elsődlegesen a Ketteske miatt szeretnék lefogyni, mert sztem nem lesz még1x ilyen szerencsém, hogy csak 5 kg-t hízom a terhesség alatt. Meg UM is azt tanácsolta, hogy előtte khm-khm kerüljek versenysúlyba (most lassan vágósúlyban leledzem :oops: :oops: , mielőtt szeretnénk, hogy kopogjon a gólya megint!

És úgy látszik ez egy kiközösítendő hsz, de
Indi:
Melyik, ami még jobb, mint a Nandu? Igazándiból befektetnék, mert reményeim szerint 2eske, 3aska (4eske, 5öske.... :wink: :wink: :wink: ) is használni fogja! És még 2 hónapig tgyást kapok, abból még talán futja, GYEDből már nem... De ha Te azt mondod, hogy elég a Nandu, hiszek neked!

És még 1, hogy jobban utáljatok, ma voltunk masszíroztatni, nagyon jól esett!!!

nukada

Zsanci :) nekem is a tejtermék és a csoki ugrott be így elsőre. Érdemes lenne egy hétig próbából elhagyni - de könnyen beszélek én, akinek ez még a böjt alatt se megy, hiába határoztam el :shock: szóval csak a számat jártatom. Rizstej finom, csak p.... drága, azzal nem mentek messzire, de hátha!

Deni :) Persze, vannak gyerekek, akiknél ez nem, jön be, de ha elég következetes az embör lánya, meg elég jó technikával kezeli a korbácsot, akkor megtanulja a büdös kölök, hogy ne zargassa a zannyát úton-útfélen :mrgreen: Tényleg nem tudom, hogy mia kulcs, tudom, hogy nekem irtó nagy szerencsém van egy ilyen önálló gyerekkel, de valahogy mégis ez lenne a cél a többi gyereknél is - az ő érdekük is.

indianyo

Nukada :) Hű, ekkora felelősséget nem vállalok be! Én azt gondolom, hogy teherbírás szempontjából a Nandu kibír 2-3 gyereket - de nem próbáltam még, ugye... Mostanra mindenképpen elégnek gondolom, esetleg az izgő-mozgó korszakra hozzá egy Ergo és ezzel a kettővel kifutná. De a hordozós topikban érdemes lenne körkérdezni, ott sokfélét használnak a lányok.

indianyo

Indi,
köszi!!! Most láttam Lana típust a neten, jó drága... Azért ezt még párszor átrágom!!!

nukada

Deni,
Az én gyerekeim simán alkalmazottnak néznek, de azért eléggé meg vagyok becsülve. Odafigyelnek rám, feladatokat adnak csak kicsit szigorú a fő főnök.

Nuk,
A francia manikűrért én irigykedem. Nekem is jól állna csak még életemben nem voltam szakembernél. Tudom, hogy otthon is lehet, próbáltam is és háááát, fura lett.
Masszázs nekem is volt csak az volt fura, mikor a végén mondta, hogy most magamra hagy 15 percre, hogy relaxáljak. Akkor a nyelvemen volt, hogy mi a fenének nem mondta az elején, akkor hozom a HVG-met (tudják ezek egyáltalán mikor van fényes nappal!!! 15 nyugodt percem a gyermekeimtől hermetikusan elzárva)?!
Nekem még Lana kendőm van és nagyon-nagyon jó!!!! Jobb, mint a Nandu, de nem biztos, hogy annyival jobb, amennyivel drágább (kölcsönkendő, nem tom mennyi volt). És nekem a Nandu is bejött. Hosszút vegyél!!! A Nandu is simán kibír 2 gyereket. Legrosszabb esetben 4 gyerek 2 Nandu vagy 6 gyerek és 3 nandu. (A sokadik gyereknél már lehet a nemek és évszakok szerint váltogatnod a színeket!)

Curse,
Majd meséld el a végeredményt!

Kisün,
The Murder of Roger Ackroyd - kedvet kaptam hozzá. Talán most olvasnám el 4x. Igazából nekem Poirot egy beteljesületlen szerelem. Volt már ilyen, de azért Sandokan-ban és Starsky-ban még kicsit reménykedtem. És Poirot az első (és utolsó?) pasi, akiben egyáltalán nem a külseje vonz (szépségkirálynőnek vagy legalábbis vmi klassz celebnek érzem magam ez miatt, már hogy a külső nem számít csak a belső értékek).

Más:
Tényleg, ti mit mondtok vagy mondanátok ha pl. halott állatot találtok? Mondjuk egy macskát vagy madarat. Rajtam a múltkor kifogott, stikában próbáltam kikerülni persze Peti résen volt és jól meg kellett néznünk és beszélni róla (abban azért meg tudtunk egyezni, hogy messziről nézzük). És majd lesz a kérdés, hogy ő és mi meghalunk-e... (Barátnőm 2.5 évese már elsütötte.)

Fibi,
Hogy vagytok?

Zsanci,
Remélem Meme csak a hidegfrontot üdvözölte. Nálunk Marcinál az elején éjszakánként csak a hasamon aludt órákig. Kényelmetlen volt eléggé...
Fülfájás akkor már csak emlék, ugye?

Móni
Kép
Kép
monisa

Móni :) Hát mi is meghalunk, bizony. No meg az állatkák is. Ha valaki hisz valamilyen túlvilágban, akkor a magyarázat elég könnyű(nek látszik). A test elfárad, a lélek pedig eltávozik egy másik világba, majd - nekem újraéled egy új testben, mert én ebben hiszek. A kisgyerekek eredendően vallásosak, a materialista magyarázatot kell igazán megrágni velük, mert azt nehezen fogják fel - na mondjuk én is :wink:

indianyo

mi az a francia manikur? :oops: :lol:

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca

BOLDOG SZÜLIMARCIT!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D
és grat a lépésekhez!!!! :D
(és köszi Sün a mesemagyarázatpt - ez valahol tök "ijesztő" nekem, hogy a gyerekek mennyire kis csodálatos lények, mennyire más érzékeléssel, tudással)

Rec,
vmi ilyesmi Kép

Den,
szűrés :twisted:

Arwen,
drukkolok én is!!!!!!!!!! :D

Curse,
nyugi-nyugi, pihend ki magad :D puszi :D

Indi,
:D :D :D :D :D :D :D :D

ma szuper napunk volt, bútorcipelés legnagyobb esőben :mrgreen:
úgy megáztunk, hogy csak na, szegény szomszéd is,mert ő is cipelt - Ábel kapta meg tesóm egyik régi komódját, mert a pelenkázót szétszedtük - hétvégén festés, mert újabb helyen penészedik a lakás, ráadásul bonyolult oka van :( és utána kiságy is szét, és jhet az új - gyakorlatilag egy hete csak tárolásra használom Ábel nem hajlandó már benne aludni - nagy fiú ;)

Nuk,
:mrgreen:

Mon,
szempillaspirál ;) :mrgreen:

Vot,
meddig lesztek Balcsin? Lilike hogy van?

Zsan,
kitartás :( :)

Macs,
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ :D

Kép

Kép

:D
szrekuc

Recca,

ez a francia manikűr:

Kép

persze dístvirágocska nélkül... szóval testszínű lakk, a köröm teteje pedig fehéren hagyva...

Zsána,
nekem is mondták, anno, hogy laktózmentes tejet igyak, ha már muszáj nekem tejet innom, mertmivel attól fáj a hasa Fülinek... a végén már jószerével üres főtt krumplit ettem, meg üres főtt durumtésztát és akkor is hasfájt.... szóal nem biztos, hogy a hiba benned van, de őszinté remélem, neked nem fog 3,5 hónapig tartani a sírás...
sok +++++++++!!!!!!!

Nuk,
igen és mostan utálni foglak, meg irígyelni a masszázsért.. :mrgreen: :mrgreen:
macskanyu

ez itt a szabadkozás helye:

Szrek,
bocssesz, hogy nem hívtalak vissza, de ahogy hazaértem, a nyakamba esett egy súlyosan anyahiányos Fülesmanó, sok-sok oaadandó puszival, aztán hazjött egy anyahiányos Apa , aztán most jutottam lélegzethez... :)
macskanyu

sziasztok!

ígértem jövök sűrűbben, de történtek dolgok... nekem nehéz ilyet leírnom...apósom meghalt vasárnap. infarktus. derült égből, senki sem számított rá. nem mintha erre lehetne, de értitek

amit most hirtelen felfogtam:
Deni Bálintja csudaédes, s szívesen látnám beszélni.

Rylie! izotópiás eredmény?

Indi! éljen a nyugi

Nagy gratula Másáéknak!

Boldog szülinapot a rohangálást kezdő Marcinak!

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
gödibarbi

Votiv,
további jó nyaralást nekrtek, meg a Színpad Sztárjának külön is :D :D :D

Curse,
akkor drukkolok neked, az álláshoz, ha te is akarod :)

Nuk, Neet,
ne is fájdítsátok a szívem mindenfél kismacskákokkal.... úúúgy hiányzik már egy gombócnyi dorombolás....

Képzeljétek, UH-on mondták, hogy Mirka is kosaras lesz, olyan hosszú a combcsontja. Most épp 2800g-ra becsülték a súlyát, bár ugye tudjuk, mennyire pontos a becslés... :roll: viszont az egyéb méretei alapján meg 34-35 közé tették a korát.. :roll:

nu húzok elfele szunyni, mert már mindenki alszik körülöttem...

szép éjjt!

csóók

Macsek
macskanyu

óóóó.... Barbi.. :( :( :( :( :(
+++++++++++++++++++++++++++++++
macskanyu

Barbi,
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++3 :( :cry: sok erőt nektek

Kép

Kép

szrekuc

Mon,
Poirot nekem is nagy kedvenc, févörit nyomozó :)

Kép

Kép

szrekuc

Barbi,
együttérzek, enyém após ugyanez már 7 éve és nagyon szerettem...+++++++++++++

Moni, Indi :)
tudtam én, hogy anti véleményeket is olvasni kell, már értem a szempontjaitokat, bár ez az idézett pszichomókuskodás kicsit sokkk. :) és a Minimaxtól nem lesz a gyerök agresszív, mert azon csak "jó" mesék vannak, nekem évek óta egyik kedvenc csatornám. Nils Holgerson meg a Vizipók nálam nem a veszélyes kategória.. :D viszont a rádiót én is szeretem, igaz ez manapság egyetlen -politikamentes- adóra korlátozódik :)

Vera,
Marci önállóan megy? mi még nem büszkélkedhetünk ezzel :wink:

Kép
akata

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: