Szopi:
Azért nem gondoljátok néhány fura példa alapján (amiket én is annak tartok), hogy csak így lehet 1 évesnél idősebb gyereket szoptatni.
Nekünk soha nem volt egyik gyereknél sem olyan, hogy hangosan ordított volna bárhol is a gyerek, hogy cici, és olyan sem, hogy játék közben 5 percre odarohangált volna szopizni, aztán tovább.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerek magától válassza el magát, ha lehet, és mi tagadás, szeretek is szoptatni. Jó összebújni. Ezért fontosan tartom az egy éven túli szopit is.
ugyanakkor a korábban írtakhoz az is hozzátartozik, hogy a szoptatás ugye kétoldalú dolog, és én is alakíthatom. Ha nem tetszik, hogy ciciért ordítva a pólómat tépdesse az utcán, akkor eleve úgy alakítom már a kezdetektől, hogy ne ez történjen. Hisz elég sokáig ugye nem a baba irányít (értem ez alatt azt, hogy nem tudja a pólót fehúzni, kikapcsolni a melltartót stb.), hanem mi, ezért bőven van időnk szokásokat kialakítani.
Winnie!
Azért remélem, hogy olyan fülbevalót, amit Hanna hord, nem hordanak fiúk (bár ma már a fülbevaló sem egyértelmű, igazad van). De a fülbevaló + rózsaszín ruha talán már igen!
Szilvi!
Ülés: ha jól tudom:
Ülni biztosan még nem tudó gyereket csak menetiránynak háttal lehet bekötni (gerince és nyaka miatt ütközéskor). Ha már tud biztosan ülni, akkor lehet menetiránynak megfelelően bekötni. Ilyen szempontból tehát nem az ülés súlyhatára a mérvadó (bár az első üléseket 0-13 kg-ig írják, azt azért még nem értétek el

), hanem a gyerek fejlettsége. Vannak olyan ülések, amik mindkét irányban beköthetők (0-18 kg), de ha nektek már van babaülésetek, akkor a következő kategória a 9-18 vagy a 9-36 kg-ig. Nekem szimpatikusabb a 9-18-asok, mert az jobban a gyerekhez alkalmazkodik méreteiben, még akkor is, ha később (4 éves kora körül) újabb ülést kell venni. (Lehet, hogy csak én vagyok erre érzékeny, de nálam az olyan dolgok, amik mindenre jók, általában azt jelentik, hogy semmire se tökéletesen (lásd univerzális tisztítószerek

).)
Szóval hiába nagy gyerek Ákos, még mindenképpen várnotok kellene az újabb üléssel.
De azon belül, hogy mi a jó: azt gondolom, hogy a bababoltokban kapható márkák között nincs akkora különbség. Mindegyik meg kell, hogy feleljen az Eu szabványnak.
Szerintem egyetlen élenjáró dolog van, ami viszont nem minden autóba alkalmazható: ez az ún. Isofix. Ez egy bekötési rendszer, ami tényleg nagyon jó, nagyon biztonságos. Ilyen üléseket pl. a Römer, Bébé Confort gyárt. (Nekünk Hannának van ilyen ülése, és anno nagyon meggyőző volt a bemutatója a bababoltban

:D (az eladó megpróbálta az ülést kirángatni a kirakott "mintakocsiülésből", és az ülés meg se mozdult).) Hozzátéve, hogy sajnos persze pont ezek az ülések a legdrágábbak.
Andi!
Hogy bírom sok gyerekkel? Néha nehezen...

:D De azért jól!

:)
Ugyanakkor azt gondolom (bár már sok tanácsot kaptál), hogy nem biztos, hogy az elköltözés a jó út.
Nekünk is voltak már gondjaink a férjemmel (bár soha nem ilyen szintű és előre le kell szögeznem, hogy az én férjem azt hiszem mintaférj

:)).
Az első és legfontosabb: legyenek közös céljaitok, és azt egyformán akarjátok megvlósítani. Ezt meg kell beszélni. Én nem gondolom (már bocsi), hogy egy olyan férj, aki állandóan a munkájának él, az későbbiekben, ha az aktuális célt elértétek, akkor már megváltozik, abba bírja hagyni. Sokan mentegették azzal a párodat, hogy legalább nem rossz dolgokat csinál, hanem értetek teszi. De ha ezt a célt már elértétek, akkor nem lesz újabb? Akkor majd esetleg kocsi (nagyobb ház, nyaraló, utazás, kinek mi) kell, meg a gyerekek taníttatása, meg később nekik segíteni az életkezdésben, meg később az unokák, stb.
Ha neked ez a helyzet nem jó, akkor ezen most kell változtatni.
De szerintem nem úgy, hogy otthagysz mindent. Próbáld meg magadnak is megfogalmazni, mit szeretnél (érdemes leírni), min kellene változtatni. Mi az, amit szeretnél, ha elérnétek, de ehhez milyen kompromisszumokra vagy hajlandó.
És egy nyugodt ebéd/vacsora keretében (a gyerekekre vigyázhatna addig valaki) próbáljátok megbeszélni.
Mi az, ami biztosan kell, mi az, ami várhat, csúszhat, mennyire fontos a két állás, mit lehetne ezen változtatni. Ha hétköznap esetleg nem lehet változtatni, akkor hogy lehet a hétvégékkel tartalmasabbá tenni az életeteket. Mivel tudná ő is bevonni magát a gyerekek körüli teendőkbe (ami nagyon fontos, hogy részt vegyen az életükben, ezt nem lehet később behozni, és egy ház vagy anyagi jólét sem pótolja).
Én egyébként úgy vállaltam a 4 gyereket, hogy ezt nem egyedül csinálom. Hogy érjen haza időben, legalább a vacsit együtt együk meg. Nagyon szerecsés helyzetben vagyok, mert a páromnak olyan munkája van, hogy megteheti, hogy időben hazaéer és még anyagilag sem gond. Ugyanakkor van, hogy különböző okok miatt csak későn jön (tegnap este 11), de ezt én tolerálom, hisz fontos, és nem rendszeres.
Tinu!
Persze fontos, hogy ne nyeljünk le mindent, de koránt sem mindegy, hogy milyen formában mondja el az ember.
Egyébként mi az a határ, amire azt lehet mondani, hogy már nem megy? Szerintem ha az ember tényleg akar dolgozni a házasságáért (hozzátéve, hogy ehhez két egyformán gondolkozó ember kell és mindkettőnek akarnia kell), akkor nincs ilyen határ.