Tej. Szülés előtt egy csepp tejem sem volt,és a mellem is alig feszült. Duzzadtabb lett, de semmi extra.
A szülés után kiköveteltem, hogy az első 2 órában meztelenül lehessünk együtt. Ott már mellre raktam. Nem jött semmi, de nem keserítette el (engem sem). Azt mondta egy szoptatási tanácsadó, hogy ilyenkor csak jól tudja csinálni.
Amikor lementünk a gyermekágyra, akkor is mindig mellre raktam, ha ébredt. Ahogy leértünk, megnyomtam a cicim, és jött belőle a sűrű, sárga előtej. Csak pár csepp, de az kb 15 perc alatt újratermelődött.
Ez ment másnapig. Aztán délután éreztem, hogy valami történik a cicimmel, mondtam is a Páromnak, hogy estére be fog durrani. És tényleg. Kőkemény lett, és ha felmasszíroztam, már bőven volt tejem.
Amikor ébredt, megintcsak cicire raktam. Reggelre azonban sárgás lett a bőre, megcsinálták a tesztet, és berakták a kékfénybe (ez még külön sztori, mert a csecsemőorvos nem mondta meg, menyi lett az érték, és mennyinek kéne lennie, ezen összevesztem vele). Ezután 3 óránként kaptam meg. Párommal piszkáltuk, hogy ne aludjon el olyan hamar, egyen többet. Szegényt, mindig felráztuk, meg hideg tárgyakkal nyomkodtuk (mert a sztetoszkóptól felriadt, azt akartuk utánozni), és tényleg többet evett így. Fejtem is, ebből egyszer adtak neki a táborban. Ekkor még sárga volt a tej.
Baszogattak, hogy keveset eszik a gyerek, biztos kevés a tejem. Egy olyan mérleggel mérték, hogy mennyit eszik (5-20 g körül lehetett talán...), aminek a legkisebb egysége 10 g volt... A mérlegek hibahatára tudtommal a legkisebb mért egység +-1. Szóval 10 g...
Igyekeztem elvonatkoztatni tőlük (csecsemős nővérek), és optimistán, boldogan a gyerekemre figyelni. Már reggelre éreztem, hogy kevesebb a tejem. Szerencsére 9-kor visszakaptam, és már nem is kellett visszatenni. Egyből bedurrant a cicim
Azóta ömlik a tejem. Ha az egyikből eszik, a másikból is csöpög.
Szóval, végül sikersztori!
Ott rontottam el, hogy már korábban kicsit jobban kellett volna nógatni, és többször ébreszteni, mert az aluszákonyság, és a sárgulás ördögi körként kapcsolódnak egymásba. A sárgaságtól aluszékonyabb, kevesebbet szopik, így lassabban bontja le a bilirubint, sárgul.
A legfontosabb. Nincsne sok, vagy kevés tej. A baba állítja be a mennyiségét. De ezt a titkot a csecsemősnővérek nem ismerik! A technikát, hogy hogyan tartsd, jól megmutatják, de a mennyiségben nem szabad rájuk hallgatni!!!
Levegőztetést nem tudom. Most olvastam egy pampers füzetkében, hogy már lehet. De persze no szél, no hideg, no tűzőnap.
És a huzat tényleg nem jó! Mi huzatot tartunk, és a gyereket kivisszük a szélcsatornából