Sziasztok Csajok!
Továbbra is ezer a meló, és folyamatosan szét vagyok esve és kész vagyok, és minden.
Na de
Szóval
Valaki kérdezte, hogy miért fáj a lábam? - nos 2 év után elmentem konditerembe Krisztivel, sőt én hülye még egy 1 órás spinninget is bevállaltam...szóval azt hiszem nem kell részleteznem ezek után a lábfájást.
Lexi:
Legyél vidám, és ne gondolj a rossz dolgokra légy szíves!
Valamikor talizunk és pozitív energiákat adok át, oké?
Aztán valaki kérdezte azt is, hogy miért csináltattunk genetikai vizsgálatot? - nos azért, mert:
nem szeretném ha az utolsó lombiknál derülne ki, hogy baj van, egyébként a kutya nem mondta, hogy csináltassuk meg, de így talán nyugodtabb leszek (vagy nem). 2 hét múlva kiderül.
A vizsgálat neve: Kariotipizálás, bemásolom és olvassa el akit érdekel:
Kariotipizálás
A DNS-molekulák sejtosztódáskor összetömörödnek, és kromoszómákat alkotnak. A kromoszómák száma egy adott faj minden egyedének minden sejtjében azonos (kivétel az ivarsejtek): az embernek 22 pár testi (1-22) és két ivari (XX v. XY) kromoszómája van.
Ritkán előfordul, hogy az osztódás során hibás sejtek képződnek, és ezeket a javító mechanizmusok sem tudják kijavítani. A kromoszóma-vizsgálattal az ilyen rendellenességeket lehet kimutatni. A vizsgálat lényege, hogy a levett vér sejtjeiből kivonva speciális festéssel láthatóvá és megkülönböztethetővé lehet tenni a kromoszómákat. A kromoszóma-rendellenességek nem minden esetben okoznak tüneteket. Vannak emberek, akik úgynevezett kiegyensúlyozott transzlokációt hordoznak, vagyis két kromoszómaszakasz kicserélődik. Amennyiben a transzlokációval nem képződnek fals gének, ez a hiba semmilyen tünetet nem okoz, azonban hibás ivarsejtek, és ennek következtében a megtermékenyítés során kóros kromoszómakészlettel rendelkező embriók jöhetnek létre. Vizsgálatok során kiderült, hogy egy olyan párnak, ahol az egyik szülő kiegyensúlyozott transzlokációt hordoz, az embriók akár 70-80 százaléka kóros kromoszómakészlettel rendelkezik, és ezt az arányt a mesterséges megtermékenyítés sem javítja. Amennyiben a gyerek egészséges, ő is hordozhatja a szülőre jellemző transzlokációt. Ez a rendellenesség egyaránt előfordulhat a férfiaknál és a nőknél.
A kromoszómavizsgálatot vérből végezzük, egyszerre mind a két szülőnél. Ezzel a vizsgálattal eddigi tapasztalataink szerint az IVF-re vállalkozó párok 3-6 %-ánál olyan elváltozásokat lehet kimutatni, melyek miatt mesterségesen sem, vagy csak kis eséllyel alakul ki normális terhesség.
A vizsgálat egyszerű, és nem jár nagy beavatkozással, ezért ajánljuk minden IVF-re jelentkező párnak, illetve olyanoknak, akiknél spontán vetélések történtek.
Van e megoldás azok számára, akik ilyen rendellenességet hordoznak?
Azoknál a pároknál, ahol a meddőség mögött kromoszóma-rendellenesség áll, a preimplantációs genetikai vizsgálat nyújthat megoldást. A vizsgálat lényege, hogy a visszaültetésre alkalmas, 6-8 sejtes embriókból kivesznek egy vagy két sejtet, és ezeken genetikai vizsgálatot végeznek. Az eredmény alapján jó eséllyel ki lehet választani azokat az embriókat, amelyek egészségesek, és csak ezeket ültetik vissza. Nemzetközi irodalmak alapján kijelenthető, hogy az ilyen korai stádiumú embrióból annak károsodása nélkül el lehet távolítani egy-két sejtet.
Egyébként
www.gendiagnosztika.hu - ez az Istenhegyi úti magánklinika honlapja.
Szép estét mindenkinek!
Estrella