A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » "Friss" kismamák topicja

Mano,
Ne vedd zokon, es gyere nyugodtan! Szerintem mindenki szivesen fogadja a szivbol jovo jo tanacsot! (En is neha probalok mindenkit elrettenteni a sajat rossz peldammal!!!) Kép Kép

Az ilyen beszolasokkal nem lehet mit kezdeni. Orulok, hogy vannak tokeletes anyukak, akik mindig mindent tudnak, es baromi magabiztosan, tokeletes gyerekeket nevelnek!
Szoptatasi kerdesekben viszont tenyleg erdemes az LLL-hez fordulni, es a web-oldalukat (szoptatos fuzeteiket) mar joval szules elott tanulmanyozni, mi tobb, beteve megtanulni! LEgalabb az elmelettel legyunk tisztaban, aztan a gyakorlat megint mas kerdes, ha valami nem szuperal meg mindig kerhetunk szemelyes segitseget!

Leszter,
Valoszinuleg a mehtarto szalagok a bunosek! En is neha ugy meghuzom a pocakom aljat egy rossz mozdulattal, hogy utana nagyokat nyogok, es a ferjem azt hiszi szulunk! Kép

Zsuzsi
40
zsuzsi74

Zsuzsi !

Aranyos vagy, mint mindíg! Csak mint Viki is írta, kezd sok lenni az ilyen beszólás. és csak elszégyeltem magam, hogy az én írásom kapcsán most ide is bejött ez a téma. KépKép Pedig nem ez volt a szándékom.Kép De azért gratulálni meg drukkolni továbbra is jövök.

Üdv:
Manó és Emma

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
manó

Sziasztok!

Olvaslak ám titeket rendszeresen, csak nem nagyon volt kedvem meg erõm írni. de azért most már jelentkezek, mert még azt gondoljátok, hogy eltûntem, és kivesztek a táblából, vagy valami...

Már a 29. hetet taposom, HURRÁ! Nemsokára 3-assal kezdõdik a hetek száma, akkor meg már tényleg közel a cél..
Mostmár nagyon kezdek fáradni, minden bajom van néha. Néha nagyon vágyom rá, hogy csak legalább egy napot tölthessek olyan nyugiban, mint amikor az elsõ babát vártam!! Egész nap csak pihiztem, simogattam a hasam, ilyenek. Na most aztán két ördögfióka mellett egy percem sincs magamra, csak ilyenkor este, amikor már alszanak.( Dani 2 és fél éves, Sári 13 hónapos).

Ma egész nap szarul voltam. Alig bírtam felállni, meg járni, olyan erõs fájdalmat éreztem a medencémben, a szeméremcsont környékén fõleg, de végig alul. Olyan érzés volt, mint amikor a terhesség legeslegvégén beilleszkedik a baba feje, és nyomja ott alul a dolgokat..Nagyon rossz, 29+0lépni is alig bírok. Volt/van valakinek ilyen ennyi idõs terhesen? Mert én az elõzõ kettõnél csak a legvégén éreztem ilyeneket. Persze pont ilyenkor a leghisztisebb a Sári is, így este kerek 40 percet rázogattam a karomban a 10 kilós gyereket, miközben csillagokat láttam...mire végre elaludt.

Én is úgy elmennék talizni!!! Nincs kire hagynom a kicsiketKép

Anyakati
29+0
Anyakati

Csak nem tudom megállni.KépKépKép

Csatlakozom Gumicukorhoz és Zsuzsihoz.
Én a tágulási szakaszt nagyon nehezen viseltem, kiabáltam, hajtogattam hogy "nem bírom ki", a vizsgálathoz ketten húzták fel a lábam, mert semmi erõm nem volt megemelni. Aztán jöttek a tolófájások, ami egyébként nálam nem hasonlított székelési ingerre, csak éreztem hogy nyomnom kell, és minden jó lett. Volt erõm, megszüntek a fájdalmak, csak a babára koncentráltam, és 10 perc alatt vége volt az egésznek. Komolyan mondom hogy ez a része a szülésnek nagyon szép élmény volt!!!

Manó és Emma

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
manó

Anyakati,
Nem lehet egyszeru neked ket pici mellett! Nekem picibol meg az egy is sok tud lenni neha, foleg, amikor emelgetni kell! Nekem vegig voltak jobb es rosszabb napjaim a terhesseg soran. Most is van, hogy alig tudok megmozdulni, aztan meg megint ugy erzem magam, mintha nem is lenne pocakom! Ne izgulj, a szemeremcsont fajas is atmeneti, de ezt mar biztos tudod! Aztan ha elmulik, majd mas fog fajni! Kép Kép Kép
Azert neha tenyleg jo lenne, ha valakire ra tudnad bizni a gyerekeket, hogy picit pihenhess, vagy egyedul lehess! De majd meglatod par ev mulva mekkora orom lesz nezegetni oket, ahogy orakig egyutt legoznak, jatszanak, es nem rajtad lognak majd!

Mano,
Kép !

Zsuzsi
40
zsuzsi74

Jaj, lányok, olyan aranyosak vagytok!!!KépKépKép
Két hét múlva, ha minden oké az UH-n, jövök ám hozzátok! Persze addig is olvasgatlak ám titeket!Kép
Addig is a szülés elõtt állóknak drukk-drukk, meg legyetek nagyon ügyesek, a kisebb pocakosok meg gömbölyödjenek szépen!

Szép álmokat:

Viki
vikici

Sziasztok!
Megjöttem, az exanyósjelöltemnél voltam, mert nagyon jóban vagyunk, habár már 4 éve nem "járok" hozzájuk, de nagyon jó fej. Teljesen oda van és vissza, és mondogatta, hogy milyen jó lett volna, ha az õ fia lenne a kispapi.

LeszterKép
Nekem is voltak megmagyarzáhatatlan szúrások, fájások, húzódások. A legtöbbször mindig másmilyen volt, ezért nem tudtam hova tenni, hogy most ez tényleg szalagok-e vagy mi. Valószínû tényleg csak a biológia változások teszik a dolgukat. Ezt most jólmegmondtam. Kép

Anyakati
Nálam a 30-34 hét környékén volt fizikailag a legnehezebb. Olyan derék és csípõfájdalmam volt, hogy néha menni is alig bírtam. És egyszer csak elmúlt. Kép Szorítok!

Manó Kép
Gyere csak nyugodtan, engem speciel mindenki élménye érdekel, ha a megfelelõ módon tálalják. Kép
Emma baba nagyon falat!

Viki
Szerencsére itt mindig nyugis a hangulat, és ezek után is az lesz! Kép

Franyó
Nekem már a huszonxedik héttõl fejjel lefelé van, és soxor éreztem, hogy igencsak lent vanna a mocorgások is. Szerintem nem jelent semmi különöset, hogy lent van a feje. Ott van és kész. Kép
Ha mész dokihoz, akkor lesz NST (CTG) és biztos UH is.

Manócska Kép
Tessék megtudni azt a jelszót!

Zsuzsi
Ma mit sütsz ki? Kép

myssnia
38+3
myssnia
Budapest XI. kerület

Viki Kép
Köszi a drukkot!
Levente nagyon szép baba!
myssnia
Budapest XI. kerület

Sziasztok!

Mindenkinek jó estét kívánok!
Valami olyasmit mondott a védõnõ, hogy kell a gyermek nevéhez olyan papír amivel igazolom, hogy házasságban élek, és idõközben nem váltam el, 2 éves házasok leszünk májusban, de ez nem elég, mert azóta sok minden történt.
Mit is kell beszerezni tulajdonképpen?

Ja jut eszembe ne felejtsétek az adópapiron beírni a 91. nap után járó havi 3 ezer ft adókedveznémt!

Most fejeztük be a lakás átrendezését, kicsit elfáradtam, hát néha rájövök ez a 49m2 nem valami nagy tér...

Jók legyetek
Manó2
36+2
Úgye jól gondolom a baba cuccokat külön kell mosni, mint a mienket? Silán baba öblítõrõl mi a véleményetek?
Amit lehet mindent ki kell úgye vasalni?
Mennyi ruhát készítsek össze a babának, és mennyi pelenkánt?
manó2

AnyakatiKép

Én is pont azt mondtam a múlt 29. héten a dokimnak, hogy olyan lágyék, szeméremcsont fájdalmaim vannak, mint a másik kettõvel közvetlenül szülés elõtt. Azt mondta, nem számít, ált. tényleg a vége fele panaszkodnak erre a kismamik, de van, akinél hamarabb bejön. Úgyhogy nyugi, semmi összefüggés ezek szerint a szülés indulással.

LeszterKép
Nekem is szokott így fájni idõnként pont a petefészek tájékom. És fõleg a jobboldalam, a kivett vakbelem alatti részen. Tuti, hogy kissé erõltetett Kép nyúlás.

ZsuzsaKép
Látom, egész jól bírjátok még! Mindig azzal nyitom ki a fórumot, hogy vajon??? Mivel otthon szülsz, internet közelben, tkp. direktben közvetíthetnéd saját szülésedet!Kép

Urszila
29
urszila

Manó2 Kép
Pont azt keresem a neten, hogy hogy kell kitölteni azt a papírt, amit írtál (0253-04, nyilatkozat a várandóságról). Tudnál segíteni, hogy hogy egészítetted ki a mondtatot? Akár mailben is.
Elõre is köszi.
Voltál CTG-n?

myssnia
38+3
myssnia
Budapest XI. kerület

Zsuzsi Kép
Webkamerám elküldjem? Kép Kép
myssnia
Budapest XI. kerület

Sziasztok!

Már régen írtam, mert olyan sokat írtok,hogy örülök, ha végig tudlak titeket olvasni, azután beesem az ágyba.

Gombóc, Pirus, Nyúlandi!
Gratula a babóhoz és kívánok nektek sok-sok tejcit.

Márti!
Boldog szülinapot.

A taliért én is írígykedem, de a következõre megpróbálok majd elmenni.

Saci!
Remélem már jobban vagy. Szerintem ne félj a második szüléstõl. Nekem 10 év külömbséggel nagyrészt annyi volt a különbség, hogy feleannyi ideig tartott az egész. Az elsõnél azt hajtogattam a szülésznõnek, hogy én soha többé nem szülök, a másodiknál pedig azt, hogy ezt akár mégegyszer bevállalnám egy babáért.

Mariann, Beu!
Ti is faljátok a mandarint? Én is. Kép Általában 2 kilót veszünk egyszerre, és megy a harc a gyerekekkel, mert ha nem vagyok elég gyors,akkor felfalják az egészet.

Lányok!
Az én dokim CTG-nek hívja azt a vizsgálatot, amit itt NST-nek leírtatok. Ezek között van valami különbség?

Manó2!
El kell menned az anyakönyvi hivatalba, ahol az esküvõtök volt és csináltatni egy Házzassági anyakönyvi kivonat másolatot. Ez teljesen illetékmentes, csak szólj, hogy a szüléshez kell.
Most búcsúzom, mert már leragad a szemem.
Mindenkinek puszi

Magdi
20+1
gallainémagdi

Magdi, Beu, Mariann Kép
A 20-30 hét környékén megörültem a narancsért, és mandarinért. Most meg nem tudom letuszkolni a torkomon. Csak az alma jön be. (meg tudnék enni epret és cseresznyét is...)Értitek ez? Kép
myssnia
38+3
myssnia
Budapest XI. kerület

Hahó! Megjöttünk a kisfiúnézöböl Kép Még mindig nagyon cukorbárány! Kép

Csucsuka Kép
Danó nagyon szép, én is ilyet akarok!!! Kép

Magdi Kép
én is falom a mandarint!
(bár azt itt többen tudják, hogy én mindent falok Kép)

Zsuzsi Kép
gratula a hajvágáshoz! És drukk, hogy Mikibaba bújjon már ki!

Gumicukor Kép
köszi a hozzászólást. Én ugyan most még nem tudom, hogy fogok szülni, igy faros babával, de tök jó, ahogy leirtad. Én eléggé próbálom uralni az életemet, és ezért olyan riasztó, hogy valami olyasmi fog velem történni, aminek nem vagyok ura. De te azért megnyugtattál kicsit Kép

Muszáj aludni mennem. Holnap apõsomat megint kórházba visszük (ezúttal Korányi, tüdö vonalon vizsgálódnak tovább) Kép, úgyhogy valszeg csak délután jelentkezem.

Pussz
Kangi
37+3
kangi

Sziasztok!

Manó!
Mi csak a felnõtt fehéreket mossuk külön a baba-fehérektõl. Tekintettel arra, hogy a felnõtt fehér tele van egészségügyi munkaruhával. Ha mindent külön mosnál, akkor jó sok kell mindenbõl, hogy a babánál is tele mosógépet várhass össze...
Mi semmit nem vasaltunk, csak igyekeztünk napon szárítani. Az is fertõtlenít. Mondjuk én útálok vasalni, persze sokan vannak akik szeretnek, vagy legalább nem útálnak...
Mi lesz két babánál, vajon? A nagyobbik sáros és mindenféle maszatos fehér cuccai egy helyre fog kerülni a kicsi lebukott és összekakilt fehéreivel???? Még nem tudom.

Mindenféle pocakfájdalmak. Szerintem szalagok, egyebek. A dokim nem mondott semmi okosat. Most már eszembe sem jutna megkérdezni.

Szopi témában szerintem is kár veszekedni. Pláne ismeretlenül mind a helyzetet, mind a babát tekintve. Szerintem legeredményesebb technika, ha az ember még pocakosan megszerez minél több információt az alapvetõ élettani ismeretek közül (tejtermelõdés, annak serkentése, mikor legerõsebb a szopási reflex), a baba számára az egészségileg legjobb táplálékról, az általánosan érvényes babatulajdonságokról (igények, hízás-fogyás) illetve azokról a tévedésekrõl és hibákról, amiket a kismamák aggódásból, vagy nem jó tanácsok által elkövetnek (hogy tudjuk, hogyí mit kell kerülnünk), illetve azokat a telefonszámokat és címeket is érdemes megtudni, hogy hol kaphatunk megbízható segítséget, ha valami gond adódna. Ezen kívül szükség lehet a felismerésre, hogy hiszen ez alapvetõen teljesen természetes dolog, így önbizalom is születhet, hogy miért ne menne ez nekünk is ügyesen. Ez a legjobb alap arra, hogy tényleg menjen minden. Kis nehézségek persze mindig adódnak, de ennek legtöbbjét az ember saját kútfõbõl is meg tudhatja oldani. Csak bízzon mindenki a megérzéseiben és próbálja logikusan átgondolni mi történt, és mi lehetett az oka. Higgadtan, hüllõszerûen.
Higgyétek el, menni fog. Ha mégsem, akkor sem kell pánikba esni. Keressük meg azt a személyt, akiben megbízunk, ebben a témában és tõle kérjünk segítséget. Ha ad tanácsot, akkor tartsuk magunkat ahhoz. Ne cserélgessük gyakran a tanácsadókat és ne tegyünk mindent, mindig másként.

Abszolút nem kioktatásnak szántam, hanem õszinte jótanácsoknak Kép
Nekünk így bevált. Mindamellett fenntartom a lehetõségét annak, hogy vannak másmilyen babák is, mint a miénk. Lehet, hogy Prücsök is másmilyen lesz. Azért kiváncsian várom, hogy mit fogunk alkotni együtt. Egyelõre hiszem, hogy mindent meg tudunk oldani. Ha az ember mindent megtett, amit tehetett, akkor utána a tápszer ellen sem szólhat senki semmit, még a saját lelkiismeretünk sem.
Eleget okoskodtam mára.

Hajrá Zsuzsi!
Aztán halljunk rólad!

Snoopy
26+1

KépKép
snoopy

Manó

Igazad van, olvassatok el mindent a szoptatásról, amit csak lehet, többféle nézõpontot, már tapasztalt anyukákat is!

Én szinte mindent csak a szülésrõl és a várandósságról olvastam, abban profi vagyok, de a szoptatásról szinte alig olvastam, gondoltam ,majd hamár ott leszünk, akkor elég lesz olvasgatni + miért ne menne nekem a szoptatás? gondoltam én, naívan... Mert mintha az olyan egyszerû lett volna, legalábbis nekem...

Szóval, amilyen szép és gondtalan volt a várandósság és könnyû a szülésem, ,annál pokolibb volt a szoptatás kezdete. Votl, hogy a 3.-6. hétig tápszert kapott a babám napi 1x kiegészítésképpen, mert gumicukorkának úgy berepedt és begyulladt a melle, hogy csak na + majdnem 2 hétig 40 fokos lázzal kóvályogtam és nem volt mese, így is szoptatni kellett, mert azt tudtam, hogy csak a baba ürítheti ki a fájó mellett a legjobban (nincs az a fejõgép, ami õket felül tudná múlni) + ha nem szoptatok nem múlik a láz, ,elapad a tej stb. Aztán fokozatosan csökkentettem a tápszer adagot, ,szoptattam a berepedt vérzõ mellekkel (hozzáteszem helyesen volt mellretéve, nemcsak attól repedhet be, hanem az én fiam, mint egy búvárszivattyú esett nekem, akinek a szíyáserõsségén nem igen tudtam állítgatni). ez tartott kb. 2 hónapig, , de a mi napig is szoptatok, hála a kitartásomnak! ehhez tényleg akarat is nagyon sok kell, mert sokszor megfordult az én fejemben is, hogy hagyom az egész szenvedést a francba, de mindig az volt a szemem elõtt, hogy ez a legjobb a Daninak, és ameddig adhatom neki, annál jobb! Így kezdetben minden szoptatás nagy levegõvétellel kezdõdött és a levegõt úgy vettem a fájdalmam enyhítésére, mint a szülésnél, lassan be és lassan ki. Aztán helyreállt a rend, sõt még adtam is le tejet + vitte is tõlem egy anyuka.
Szóval csak annyit, hogy tényleg nem szabad feladni, csak ha már minden kötél szakad! És olvassatok el mindent a szoptatásról, fejésrõl és ne hagyjátok magatokat eltántorítani majd a nézõpontotoktól, mert bizony sokan lesznek!

most gumicukor el aludni
szép gömbölyödést nektek! akinek pedig a babája úgy dönt, hogy kíváncsi végre a nagyvilágra, akkor mindent bele és csak elõre!szép és könnyû, ,gyors szülést kívánok nektek!

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

A baboca csuklik, aztan tekereg egy kicsit, es folytatja a csulkast, majd a tekergest... Biztos nem tetszik neki a dolog... Amugy teljesen jobb oldalon erzem a csulkast (mar ha ez az, mert nem olyan eros, inkabb, mint mikor egy izom finoman rang)), lehet, hogy keresztben fekszik? Na majd penteken kiderul.Kép

Koszi mindenkinek a szalagos-nyilallasos valaszt!Kép

Anyakati,
Jo, hogy tudtal kicsit irni, gyere gyakrabban, ha lehet. Bar gondolom, ha van egy kis idod a ket lurko mellett, akkor talalsz magadnak mas elfoglaltsagot is.Kép

Na jo ejt:

Leszter
30+4
leszter

Hali Kismamekok!

Myssnia, Franyo, Urszila, Leszter, Kangi köszönömKép, dagadna is a májam, ha lenne helyeKép

Úgy látszik, ezt a szopi-vihart sehol se lehet megúszniKép. Csatlakozni tudok csak a "tapasztalt" anyukákhoz... Nagyon rosszúl tud ám esni egy ilyen beirás az ember lányának... Meg a többi, kéretlen jóakaró, hajaj! A lényeget már leirták a többiek (Urszila, Zsuzsi, Snoopy), én még egyet szeretnék hozzátenni: nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a kérdésben igazán úgy adhat tanácsot az ember, ha látja a babát, a mamát, a mama cicijét és magát a szopizást. Mert a látszólag egyforma gondoknak lehet teljesen más az oka, ami lehet akár hiba is, de ezt látatlanba nem SZABAD kijelenteni! Remélem nem gázoltam bele senki lelkivilágába, és remélem Gombóc sem veszi a szivére a dolgokat, hanem jó nagyokat pihen és egyre jobban belejön az anyaságbaKép.

Zsuzsi, ez nagyon tetszettKép, csak az a kár, hogy mire megszokod a pocakodat, kiköltözik a kis albérlõKépKép...

Leszter, szerintem is a szalagok lehetnekKépKép

Franyo, szóval akkor Te sem vagy egy átlag-kismamaKép Bár, ha a törökülés a kényelmes...Kép

Myssnia, két megoldás van a fekvõs fájásokra: ha szülni akarsz, feküdj leKép, ha még nem, próbálj meg ülve aludniKép tudom rosszkislány vagyok, neharagudj, hogy disznólkodom, jó?

Na megyek, pusszantás!
Zsófi
31+4
Csucsuka

Leszter Kép
Nekem mostanában igencsak gyakran csuklik. Sokat és sokáig. Az elõbb hagyta abba. LEhet, hogy a két babó egymást emlegette? Kép
A könyv szerint 40. héthez közeledve már érett a tüdeje, ilyenkor ezért nyel gyakran a magzatvízbõl. Nálad még inkább csak izlelget. Kép

Gumicukor
Hihetetlen csajszi vagy, gratulálok a kitartásodhoz. Ösztönzõ! Kép

Kangi Kép
Szerintem megfordul még az a baba!

myssnia
38+3
myssnia
Budapest XI. kerület

Leszter,
Adj neki egy kis citromlet! Kép

Kemenyedgetek, nem rendszeresen, es nem is faj egyelore, de valamit mar csak jelez a dolog!
Baboca meg meg mindig szepen mozgolodik, ezzel azert megnyugtat, hogy valoszinuleg nem erzi rosszul magat odabent! Csak hat minel tobbet mozog, annal inkabb bekemenyitek neki, akkor csondben van, mert jol osszenyomom szegenyket, aztan megint rugdos, amire a valasz megint egy mehosszehuzodas! jol elvagyunk! Elobb- utobb azert lesz valami!

Myssnia,
Van webkameram, de valamiert a yahoo chat most lefagy tole...ferjem meg karacsony elott megmachinalta a dolgokat, azert nem mukodik! Kozvetites csak azert nincs, mert rovid a madzagja...Kép Kép Kép
Meg nem is vagyok az az exhibicionista tipus ezen a teren! Fenykepek is csak a babarol keszulhetnek majd!

Zsuzsi
40
zsuzsi74

Zsuzsi,
Vigyazz, mert kapsz a fejedre, hogy ilyen fiatal babonak mindenfele allergizalo kajat javasolgatsz!Kép
Hajraaaa!!!KépKép

Myssnia,
Remelem, csupa jot mondanak egymasrol a kis csuklosok.Kép

Na befejezem mara, puszi:

Leszter
30+4
leszter

Zsuszi
Én egyenesen szégyenlõs vagyok, így nálam kizárolag babaképek lesznek. Kép
(Nekem pedig olyan webkamerám van, amihez win98-as a legújabb driver, így esélyem sem volt kipróbálni, akármit is csináltam vele...)

Leszter
Tökmag jónevelt gyerek, eddig. Csupa szépeket mondott.

Naaaa, csak megvártam:
38+4
myssnia
pusz mindenkinek, jó éjt!
myssnia
Budapest XI. kerület

Mikor elküldtem az üzit,nálam már kedd volt... Kép
myssnia
Budapest XI. kerület

Sziasztok!

Beu,
udv, gyere gyakran!

Miszike,
nagyon csondben vagy, mizujs? :-)

Timici,
gratulalok, fantasztikusan turelmes es pozitiv vagy!

En soha senkit nem "vetnek meg" a tapszer miatt. Szerintem szinte minden anyuka szeretne szoptatni es probalkozik is, de biztos nagyon nehez lehet az elso idoszak, ugy altalaban is, nemcsak emiatt. Nem is vennem a batorsagot, hogy "beleszoljak", csak jo lenne sugarozni biztatast, hiszen a tapasztaltabb anyukak kozul annyian irjak, hogy erdemes probalkozni.

Azt magamon is eszrevettem, hogy a lelki tenyezok mennyire befolyasoljak, hogy mit erzek. Pl. amikor ez a mehlepeny dilemmam volt, ket hetig sokkal feszesebbnek es erzekenyebbnek tunt a pocim. Azelott, es azota meg megint teljesen stabilnak es biztonsagosnak erzem.

Ugyhogy kivanok minden friss maminak elsosorban lelki beket es derut :-)))))))

Csucsuka,
mert, mire vallalkozom? :-) Meglepodnek, ha egy csapat kismama vad orgiakat csapna, vagy eloadna a "Felelem es reszketes Las Vegasban" c. film jeleneteit, ha ez mond nektek valamit :-))) Gyerekek meg mar voltak nalunk tobbszor, kisebbek es nagyobbak is.
Hogy tudom megnezni a fenykepeket, mert ha a profilodra kattintok, e-mailt akar kuldeni az ostoba gep :-(

Pisiturak: en azzal szoktam vigasztalni magam, mikozben halkan szuszogva igyekszem nem lefordulni a WC-rol (bocsi), hogy most gyakorlok arra az idore, amikor majd fel kell kelni a babahoz...

Manocska,
jobbulast!!!
Nekem a teli szunetben volt csunya torokgyuszim es nem volt semmi gyogyize keznel, de utolag megneztem a Strepsyls betegtajekoztatojat, es azon semmi olyat nem irtak, hogy terhes kismamak vigyazzanak vele. Pedig a legtobb gyogyszeren rajta szokott lenni (sajna a kedvenc hurutoldo teamon is :-(
Hasznald ki az alkalmat es lustizzal sokat! Drukk az UH-hoz!
Csulkos...
Bableves...

Snoopy,
Zsombi mit fog majd szolni Susuhoz: "Varj meg, lepke-pillango, varj meg" ;-)))

Leszter,
o szegeny, nagyon tre lehet ez a benzinlopas...
Ilyenkor nem banom, hogy nincs kocsink, pedig sokan ugy neznek rank amiatt, hogy auto nelkul vallalunk gyereket, mintha jurtaban akarnank felnevelni...
Amugy nekem is szokott nyilallni oldalt, csak ugy magatol is, ha meg fekve megfordulok, akkor mindig.

Norka,
ugyes vagy es drukk!
Szegeny durcas Kispolak :-)

Urszila,
wow es irigy-irigy bulizas miatt :-)) Kepek nem keszultek? :-))

Saci,
nagyon klassz, hogy meg a korhazi napokat is tudtad hasznositani :-), es jo, hogy ujra itthon vagy!
Szurkolok, hogy ne kelljen sokaig fekudnod!

Apropo szules es torna:
nem vagyok egy sportos alkat, ezert ugy gondolom, fel kellene keszulnom, hogy birjam a kitolast. Egy darabig csinaltam a Kegel-gyakorlatokat, de Kriston Andrea a Nok Lapjaban ram ijesztett, hogy ha csak ugy amator alapon csinalom, meg arthat is. Ezert gondolkodom intimtornan, szakemberrel. A kolleganom a kismamajogat ajanlja, neki nagyon jo tapasztalatai voltak vele. Most kedden pedig elmegyek megnezni az itteni kismamatornat, aminek a nagy elonye, hogy 5 percnyire van innen.
Ti mit tanacsoltok?

Viki,
varunk kopp-kopp-kopp :-)))

Franyo,
en is csak fellapoztam a fuzetet. Amit lattam: keresztbe rogzitett ket hurkapalcara vagy ilyesmire voltak rogzitve a figurak, es ugy keszulnek, hogy foliara fested uvegmatricaval, de nem kell lekaparni rola, csak korbevagni. Biztos tudod, azok a fellogathato szines figurak, amiket boltban is lehet kapni, csak ebben nekem az tetszik, hogy biztos a legaramlattol is mozognak, hiszen konnyuek. Meg persze az, hogy magunk csinalhatjuk a babanak :-) A fuzetben voltak sablonok is hozza.

Zsuzsi,
nagy drukk es eljenek a malnalevel orgiak :-) meg a jol megerdemelt gyumisali :-)
(amugy finom az a malnaleveltea? :-)

Anyakati,
ugy mondanam, hogy szivesen latunk gyerekestul, de most neztem, hogy pont akkortajt jon a baboca... Korabbra meg nem merek szervezni, mert kint uldogelni nem jo hidegben...

Uristen mekkora bohom levelet irtam, bocs, ha mar nagyon faraszto...
Minden jot es szep almokat, es holnap oltozzetek fel jol, ha kimentek, mert sajnos minusz tizenfokokat mondanak :-(

Kaska
20+2
kaska

Sziasztok!

Zsuzsi, Myssina, Urszila, megnyugtattatok. Azt hittem már a sok megerõltetéstõl még a végén koraszülök.. de ma reggelre már kutya bajomKép

Kaska!
Köszi, de azt hiszem amúgy se lenne nagy élmény a két picivel a tali...rátok már nem is tudnék figyelni. De majd szervezünk babás talit, ha megszületnek a babák!

Zsuzsi, nagyon drukkolok!! Olyan bátor vagy, hogy otthon szülsz. Én is szívesen kipróbálnám, de nem merem, mert a második babával volt egy kis gond, és a doki kerek perec megmondta annak idején, hogy ha ez a baba otthon született volna, meghalt volnaKép Pedig minden teljesen rendben volt a terhesség alatt, abszolút rizikómentesnek számítottam.
Nálatok biztos minden rendben lesz!! Nagyon várjuk, hogy jelentkezz, és tudósíts az eseményekrõlKép

Nekem egész nap ehetnékem van, folyton éhes vagyok... a mérleg nyelve meg kúszik fölfelé...na de sebaj!

Szakad a hó.. miért nem jön már a tavasz??????

Anyakati 29+1
Anyakati

Anyakati,
Orulok, hogy jobban vagy! Latod, egyszer fent, egyszer lent!Kép
Dokik szeretik magukat eletmentokent beallitani! Neked is jo, hogy utana Istenkent tisztelheted, neki is, mert ugy erzi megszolgalta a boritekot! Kép Persze alairom, hogy vannak olyan esetek, amikor jobb, ha van keznel orvos, de egy ugyeskezu, hozzaerto baba szerintem tud annyit, sot!

Kaska,
Nem rossz a malnalevel tea. En uresen iszom, meg igy sem!

Azon gondolkodtam az ejszaka, hogy lehet, hogy a tudatalattim nem akarja elengedni a babat? Este mar tuti biztos voltam, hogy legkesobb reggel beindulnak a dolgok. Erre tok jol vagyok, Miki meg vegigtancolta az ejszakat a hasamban! Ejszaka csak a szokasos hasfajast produkaltam, de szerintem csak azert, mert elfelejtkeztem a zoknirol! Kép
Mar felek kimenni wc-re is, mert az egesz csalad felebred es ijedten kerdezi, hogy mi van, szulunk? Viccesek!
Most mar tenyleg kivancsi vagyok meddig tart meg a szimbiozisunk?!

Zsuzsi
40- ma is leszek 40, ha nem baj, ugyis "elvileg" mara irtam ki magam!
zsuzsi74

Kaska,
köszi a bókot, hogy Liv Tylerre hasonlítok! Nem lenne rossz...
Nagyon tetszett a "halkan szuszogva igyekszem nem lefordulni a WC-rõl" beszólásod Kép Kép Kép!
Én még semmi jelét nem érzem, hogy közeledne a szülés. Csak annyi a változás, hogy napról napra fáradtabb vagyok.

Manócska,
sajnálom, hogy minden képen eszel! Kép Pedig becsszó nem direkt akkor kattintottam! Kép
Ha még olvasod a meggyógyulásod elõtt, próbáld ki a Bioparox nevû torok- és orrsprayt, nekem használt (recept nélkül kapható, kismamakompatibilis).

Leszter,
sajnáltalak a kocsitok miatt, szégyen, hogy milyen emberek vannak... De azért fel a fejjel, küldök sok vidámságot!!! Kép Kép Kép

Beu,
nekem is nagyon tetszett a személyi szám ötleted! Már csak a babóval kell megbeszélni...

Myssnia,
hihetetlen, de már megint egyeznek a tüneteink! Kép Én is kilószámra falom az almát mostanság! És régebben pedig a mandarint, narancsot!

Voltunk a Cora-ban, vettünk néhány 62-es és 68-as bodyt. Szégyen, hogy milyen ronda rugik voltak csak! A sétálástól meg jól elfáradtam...

Nem tudom, nektek javasolták-e, hogy vigyetek zoknit a szüléshez, mert nagyon szokott fázni olyankor a kismamák lába. Biztos kimegy a vér belõle. Úgyhogy tegnap vettem 2 pár hófehéret.

Én örülök, hogy esik a hó, elvégre tél van. Persze könnyen beszélek bentrõl a meleg szobából ;).

Pusz
Miszike
39+2
miszike

Hát, lányok, én megpróbáltam, de nem sikerült. 40 percig tartott, mire kispapát elvittem a Mexikói útra. A Korányival már nem is próbálkoztam Kép Úgyhogy szegény Öreget taxival viszik most a kórházba Kép Nem vagyok puhány, de ez a forgalmi örület betette a kaput. Utána megpróbáltam bemenni a munkahelyemre, mert beigérkeztem mára, de arrafelé is csödöt mondtam Kép
Úgyhogy most itthon vagyok, mint egy igazi családanya. De ahelyett, hogy ebédet föznék, babanetezem Kép Jó, mi? Kép

Azért megpróbálok kicsit dolgozni itthon (van még mit), de nagyon kedvemet szegte ez a reggeli mizéria ...

Zsuzsi Kép
ha keményedgetsz, az jó!!! Drukk! Kép

Se éjjel, se reggel nem voltak fájások. Viszont ha már tegnap elmeséltem, hogy én nem pisitúrázom, akkor azt is elmesélem, hogy ma éjjel negyed háromkor mégiscsak ki kellett menjek Kép

Miszike Kép
zoknit nekem is mondták, viszek is. Neked is lassan megy már a drukk!

Myssnia Kép
mizujs ma?

Norka Kép
Pécsett is szakad a hó?

Kaska Kép
minden szervezett, szakember vezényelte torna csak jót tesz. Én megpróbáltam a kismamajógát, nekem túl "lassú", én inkább a dinamikusabbra szavazok, de egyénje válogatja. Egyszer érdemes megnézni.

Na tényleg dolgozom kicsikét.

Pussz
Kangi
37+4
kangi

Sziasztok!

Pár hete olvasgatlak titeket, és most szeretnék csatlakozni hozzátok.
Ma vagyunk 12+1 naposak, tegnap voltam UH-n és hát ezt azért megvártam, amúgy nem vagyok babonás, de már veszítettem el egy babát, és most kicsit nehezen jött össze.
Leszter, bevennél a táblázatba? Hermi vagyok, 25 éves, pécsi (Norkával már jó ideje levelezgetünkKép)ez az elsõ baba, nov.11-én volt az utolsó mensi, és a POTE Klinikán fogok szülni várhatóan, Dr. Pankánál. Nem tudom mi hiányzik még?
Gratulálok az új anyukáknak és drukkolok ám mindenkinek, aki a finisben van!Kép

Hermi
12+1
Hermi

A zokni jo otlet, Anyu is epp most kerdezte, minek nekem az a vastag zokni, ami a szariton log, es errol beszelgettunk, hogy szules utan mennyire razza az ember lanyat a hideg a vervesztesegtol, na meg az oromtol! Sot, ha van egy vekony takarotok, meg azt is vihetitek, elofordulhat, hogy addigra mar senki nem figyel ratok, es nem adnak takarot, hiaba kertek!

Narancs, mandarin, alma szindroma nalam is stimmel, lehet, hogy ez is terhessegi tunet?

Kaska,
Nyugodtan csinalhatod a Kegels-t egyedul is, nem hiszem, hogy azt nagyon el lehetne rontani! En anno a Kallai fele kismamatornat csinaltam tobb-kevesebb (inkabb ez utobbi) szorgalommal! Az elejen meg nevetsegesen konnyu, de aztan 30-on tul...Az uszas is jot tesz, ha egyeb okokbol nincs megtiltva! Amugy meg ne izgulj, a kitolasra lesz erod! Kép

Otthon tenyleg havazik? Kép De joooo!!!

Zsuzsi
ma is 40
zsuzsi74

Sziasztok!

Leszter!
Meg van a megoldás!Csak panaszkodnom kellett tegnap ,hogy én milyen sokat járok pisitúrázni,és lám az éjjel csak 2x kellett mennem!(kicsi örömök) Kép

Lányok!
Tudja e valaki ,hogy az otthoni C&A-ban vannak e kismama ruhák????Ha jól tudom a SKÁLÁt vette meg a C&A.
Én tegnap vettem 2 nagyon jó bugyit,mert hogy a régi bugyiaim már kényelmetlenek voltak.
Mikor este megmutattam a kispapimnak,vigyorogva csak annyit mondott,hogy nagyon sexi leszek benne.(kb a nyakamig ér)Kép Viszont nagyon kényelmes.

Olvastam,hogy a nemsokára szülõk tanakodnak ,hogy ha meg lesz a baba hová is fognak tartozni,hová irjanak majd.
Javaslom ,létre kellene hozni egy új topicot aminek igen hasonló nevet adhatnánk:"Fris" anyukák topicja
Ez amolyan társ topic lehetne.
Csak egy gondolat volt.

Milyen az idõ otthon ?Itt 7ágra süt a Nap.(Belgium)

Ma reggel voltam vérvételen ,és nagy nagy meglepetésemre egy Magyar nõ vett tõlem vért!Sokkal ügyesebb volt mint az eddigiek!Kép

Mariann
24! Kép
Névtelen

Zsuzsi!

Egyetértek, ami a dokik "mindenhatóságát" illeti.Kép Nálunk sajnos tényleg komoly volt a helyzet, olyan ritka rendellenesség adódott, hogy az orvosom szerint tele volt velünk az orvosi szakirodalom akkoriban.. és valójában nem látszott eleinte semmi, csak egész picit sápadt volt a baba, amit lehet, hogy otthon én nem vettem volna észre. Azonnal vérátömlesztést kellett kapnia, inkubátor, infúzió, miegymás, ezúttal tényleg életmentésrõl volt szó..

Na, mikor szülsz már??? Már annyira drukkolok, hogy óránként benézek..

Hermi,
üdv közöttünk, boldog babavárást!

Miszike,
én is a meleg szobából nézem a hóesést, de nekem már elég volt, alig várom a tavaszt.. nekem sokkal könnyebb lenne a két picivel, ha kinn játszhatnának a kertben..

Anyakati
29+1
Anyakati

Sziasztok!

Boldog pockosodást és könnyû szülést kívánok mindenkinek! Kép

A megint megjött topicban szóba került, hogy a régiek közül kik szültek már meg és kik indultak onnan. Akik valaha is jártak közöttünk, azoknak a bátorító szavait várjuk a szülési adataikkal együtt. Kép Úgy gondoltuk, hogy összegyüjtjük egy táblázatba, hogy legyen kikbõl erõt merítenünk! Köszönjük!

Üdv:
Gitta
gitta

Sziasztok!

Kérdezni szeretnék tõletek:
A decemberi Kismama újság 78.oldalán van egy hírdetés: OSZTOZUNK ÖRÖMÉBEN címmel. Van egy telefonszám, ezen kívül még az, hogy " a mi ajándékunk a kismamának a kórházakban". Baby Service 2000.
Tudtok errõl valamit? Érdemes felhívni õket? Mit takarhat ez? Mennyibe kerülhet, és mit tartalmaz?

Docika
docika

Sziasztok!

KangiKép
Semmi különös ma velem, éjszaka 2-ig nem tudtam elaludni, egyszerûen nem voltam álmos. 4-5 wc-vel társítva most kicsit nyomi vagyok. Hajnalban kicsit görcsöltem, de elmúlt. Valami programot kellene kitalálnom, hogy jobb kedvem legyen. Lehet, hogy varrok egy kicsit.

Mariann
Egy C&A van Mo-on, és ott vannak kismamaruhák. Szerintem némelyik egész jó volt. Az Árkádban van, de a Skála projektrõl nem tudok semmit. Kép

HermiKép
Üdv itt, boldog, gondtalan pocaknövesztést!

ZsuzsiKép
Itt rengeteg hó esett, bár imádom, de most nem tudok örülni neki.
Tulajdonképpen azért néztem be, hogy megnézzem van-e fejlemény veletek, de gondoltam, hogy még nem. Most hogy már te is "biztonságban" vagy (anyukád megérkezett, stb...), biztos te is nyugodtabb vagy, amit Miki is érezhet. És ilyenkor jól érzi magát. Persze ez csak egy feltételezés. Semmi nem történik, ha még ma sem születik meg. De azért drukkolok! Kép

Anyakati
Én is várom már a tavaszt, már jó lenne egy kis virágillat.

Miszike
Én pakoltam be zoknit, jó meleget. Biztos ami biztos. Kép

myssnia
38+4
myssnia
Budapest XI. kerület

Leszter!

Ha fel lehet kerülni a táblába akkor szeretném ha bevennél.Megküldöm az adataimat:
Mariann, 2002.aug.10.az utolsó mens., 24.hét, 32éves vagyok/1 baba, lakhely :Belgium szülés várható ideje:2003.május 27. helye:Hopital Edith Cavell,Dr.Gergelyi Judit

Köszönöm szépen
Mariann
Névtelen

Myssnia!

Köszi,ha haza megyek megnézem ,az Árkádban még úgy sem voltam.(én az itteniben sok jót találtam és jó néhányat vettem is,mivel még tervezünk bébit,gondolom jó lesz késöbb is)

Egyébbként valamelyik kismamás újságban olvastam a Formes üzletrõl,és láttam néhány áraikat-hát szerintem barokkos túlzás egy nadrágért 26ezret kérni.(ez egyéni véleményem,nekem drága)Kép

Mariann
Névtelen

Mariann
Szerintem is baromi drágák, én direkt el sem mentem az üzletükbe, és örülök is hogy nem vettem semmit. A legtöbb modell félidõs, és akkor még jól mutat rajtuk a ruha. (Ennek ellenére a múlt héten külték a tavaszi katalógust, és némelyik nagyon csini.) Mondjuk, én már akármit felvehetnék, úgysem... Kép

myssnia
38+4
myssnia
Budapest XI. kerület

Myssnia!

Szerintem Te nemsokára már megint akármit felvehetsz!KépKépKép
De szeretnék már én is ott tartani!Kép

Mariann
24
Névtelen

Docika!

Nem érdemes felhívni Õket, mert ez egy ajándékcsomag, amit szülés után kapsz a kórházban, ha a céggel van szerzõdése a kórháznak.
A körmendinek nem volt. De jó cuccok lehetnek benne.

Zsuzsinak Drukk!!!!!!!!
Üdv. az új kismamáknak!

Heni és Dorina
heni1979

Itt kb. 5 percig hatalmas pelyhekben szakadt a ho, es kozben sutott a nap!

Anyakati,
Mi volt a gond a babaddal, miert volt sapadt?

Sutottem egy citromtortat, hatha Karin neni is vevo lesz ra, ha meg nem akkor a csaladom biztos!
A fiuknak tok edi lett a hajuk, igazabol mindig ilyen tusifrizurasnak kene lenniuk, csak sajna mindig megno!

En sem tudom mar mit kezdjek magammal...lehet, hogy en is varrni fogok? A fuggonyprojekt meg hatravan- Timicinek is csak ez maradt, szolidaritasbol en is ki akartam hagyni. Bizzuk Mikire! Kép

Zsuzsi
40
zsuzsi74

Zsuzsi!

Te már ott vagy a finisben és csak arra vársz....,gondolom szivesen túllennél már rajta.Szegény- ,a bizonytalanság meg az állandó ugrásra kész állapot mennyire visel meg ?
Még jó hogy a népes kis családodnak ilyen jókat sütsz és lefoglalod magad.
Mindig mikor irod hogy miket sütöttél csorog a nyálamKépKépKépKép(fõleg hogy diétáznom kéne)
De megyek is veszek valami finomságot !KépKépKép

Mariann
24
Névtelen

Sziasztok Lányok!

Sajnos jó ideig nem tudtam jelentkezni, mivel otthon kipurcant a számítógég és Kispapi éppen Bécsben volt egész héten. Ma jöttem két hét után elsõ nap dolgozni, úgyhogy ismét tudok csatlakozni közétek. Remélem még szabad? Kép

Olyan depi hangulatom van, pedig semmi objektív okom nincs.
Vigasztalódom a tudattal, hogy Picurkával minden rendben van. A múlt héten voltunk UH-n, fel is vettük videóra. Szép nagyocska már, láttam a dobogó szívét,a köldökzsinórt,ahogyan rugdalódzott a lábacskáival, integetett a kezével és csuklott is. Megható és felemelõ élmény volt. Mikor Kispapi is megnézte a kazettát õ is teljesen meghatódott tõle. Kép

Mindjárt jobb kedvem is lett, ahogyan ezt leírtam.Kép

Manócska!
A bioparox tényleg nagyon jó. Én is azt kaptam és segített.

Nálunk is ömlesztik a havat, csütörtökön indulunk a Tátrába síelni, már nagyon várom a jó friss hegyi levegõt a pozsonyi szmog után.

Zsuszi!
Megy a druuuukkkk és mindenkinek, akinek szüksége van rá.Kép

Tündimami
17+5
tündimami

Sziasztok

Latom ma mindenki nyuglodik! Kép Itt szakad az eso, de meg mindig jobb mint a ho! Ha barmi van ,beerunk a klinikara...Kép

Szia Hermi!
Jo,hogy jottel!!!! Kép Tenyleg problemamentes pocakosodast!

Zsuzsi
Mindig ennyit szoktal sutni v. most csak megszallt az ihlet?

Kangi
Kép Kép En is voltam kint ejszaka. Nekem is pont eszembejutott,hogy tegnap irtam,hogy AAAA en ugyan nem szoktam! Kép

Na megyek reggelizni. Nemtom mi volt velem 10.30ig ugy aludtam, mint akit fejbevertek... Kép

Norka
37+3
norkini

Sziasztok!

Myssina:0253-04 oldalon kell kitölteni, nyilatkozat várandóságról címû rovatot kell kitöltei, én úgy számoltam az utolsó mensi 05,25 + 90 nap az 08 22 lett, így 08.09.10.11.12 hó azaz 5 hó 5*-3000

tehát: Alulírott kijelentem , hogy a 2002 08 hó 22 napjától 2002 12 hó 31 napjáig terjedõ idõszakra várandóságra valõ tekitenttel ............1 magzat után jogosult vagyok családi kedvezményre.
Ez az én esetemben van , neked úgy 2 hét eltérés lehet,,,
(dátumoktól függ)

0253-b oldalon az 56. sorban kell feltüntetni. és ennyivel kevesebbet kell számolni.

Nem voltam ctg, 11-én kell menni, mikor egyeztessek idõpontot, még van több mint 1 hét?

Ha valami nem érthetõ írj nyugottan!

Sziasztok
Manó2
36+3
mano2

Mariann

Szerintem azert nem lenne olyan jo uj topicot inditani, mert akkor ugye csak mi mennenk oda. Akik szerintem,egy NAGYON jo tarsasag vagyunk, csak nem sokat tudnank 1masnak segiteni. Az Elso napok, heteket - mar gyakorlo anyukak is olvassak es szerintem az o tapasztalatuk nagyon fontos lehet. De ez az en velemenyem! Kép

Norka (aki mar reggelizett)
norkini

Manó2
Köszönöm szépen a kitöltési útmutatót! Kép
Ha délelõtt mész CTG-re akkor hívd fel Idácskát (Kép), 458-4500, és kérj idõpontot tõle. Jó ha egy héttel elõtte kérsz, mert sokan vannak.
Ha délután randizol a dokiddal, akkor nem kell idõpontot kérned már, megcsinálják soron kívûl. Leglábbis nálam így van.
Nálad?

myssnia
38+4
myssnia
Budapest XI. kerület

NorkaKép
Ez nekem is megfordult a fejemben, hogy sokan elsõbabások nem biztos, hogy tudunk segíteni. De valahol meg az sem jó, hogyha nagyon sokan vannak egy topikban, vagyis nem tudom. Totál káosz.

Görcsölget a hasam... Kép

myssnia
38+4
myssnia
Budapest XI. kerület

Norka,
Altalaban sutok, es amikor elfogy, akkor itt az ideje a kovetkezonek! Na meg akkor is sutok, ha valamibol tul nagy mennyiseg gyulne fel, es mielott a hutoben v. szekrenyben rohadna, inkabb megsutom. Pl. felig kiszaradt sajtok, eppen lejarofelben levo turo kituno alap egy pogacsahoz, sajtosrudhoz! De amugy is jobban szeretem, ha nem a bolti vackokkal tomik a fejuket, hanem inkabb azzal, amiben nagyjabol tudom mi van! En ilyen E-betuseket legalabb nem szoktam beletenni! Kép

Anyukam levitte a gyermekeket setalni! Dani par oraval korabban jott haza, kb. masfel orat lehetett suliban...

Mariann,
Elvezem ezt a plusz idot, amit Miki baba adomanyoz! Feltehetoleg utoljara van baba a pocakomban, es szerencsere nem "terhes" szamomra ez az utolso par nap, nagyon jol erzem magam! Raadasul baromira felek is az elkovetkezendo hetektol! Amennyire szeretek pocakos lenni, annyira nehezen viselem a szules utani idoszakot! Ne vessetek meg, de legszivesebben hibernaltatnam magam az elso hat hetre!

Zsuzsi
40
zsuzsi74

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet: