A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Anyaságról » Szoptatás- Kitõl ne fogadj el tanácsot!

ViráááágKép

Most kicsit belepirultam, csak nem tudom mibeKép Azt hiszem, hogy rajtam kivül azért még akadnak csak szopis anyukák a 2.-ban. Egyszer már tettem egy kisérletet és hivatkozva az LLL-re éa rátok, de sértõdés, és kezdõdõ "komolyabb" vita bontakozott ki és így lezártuk a témát.

Védõnénim azt akarja 4,5 hósan kezdjem a gyümit. Alkudozni kezdtünkKép Én 7-8 hóról indultamKép 6-ig lementemKép Azt hitte elõnye van, merthogy vele többet találkozom, de mikor mutattam a 24 órás eléhetõséget veletek, akkor mintha kicsit megszeppent volnaKép

sasha

Kép
sasha

sasha,
igen, bizti akadnak. A reakciókat olvastad? Én semmiféle bántó hangnemet nem használtam, de nekem estek. Talán érzékeny pontot érintettem...? Kép Védõnõ Kép Kép Csak határozottan. Kép

Virág
Virág (fiore)

Virág!

Igen elolvastam a reakciókatKépKép
sajna mennem kell, nincs idõm több szóra

sasha

Kép
sasha

Sziasztok!
Csí! mail ment Kép

Iboly!
Megnéztem most az LLL lapján "Hogyan lehetsz LLL-tag?"s ezt találtam: "Az éves tagsági díj 2001-ben 1000 Ft (A tagság a fizetés idõpontjától számítva egy évig érvényes.)".
Kérdésem: 2003-ban?

Másik: szeretnék egy 'szoptatós füzetet' viszont a honlapon található telefonszámot ((1)316-6762) nem sikerült felhívnom. Mit tegyek?
Köszi

Sziasztok, Phaedra
phaedraa

Csi,
magánban tenném, de nem regisztráltál, így itt: Köszönöm, amit az osztályban írtál. Nagyon jól esett. Kép

Virág
Virág (fiore)

Phaedra! Küldj a 1024 Bp., Margit krt. 55-re egy saját címedre megcímzett, felbélyegzett A/5-ös borítékot és õk abban visszaküldik neked.
Menta
menta

Virág! Én is próbálkoztam mûár náluk egyszer régen, de már nem is tudom ki nagyon diplomatikusan azt írta, hogy õ ismeri a mi álláspontunkat, de õ nem hajlandó vitatkozni. Nos, ez van. Te írtad, hogy mi néha jobban szeretnénk, ha õk tudnák szoptatni a babájukat. El kell fogadnunk, hogy õk máshogy csinálják a kapott információk ellenére is. Kép
Menta
menta

Menta!

Engem egy kérdés foglalkotat, de nagyon! Miért kell egy babának fehérjepótlás gyanánt tápszer? Nem emlékszem ki irta....

sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Felpörgött ez a topic, amíg nem voltam gép közelben.
Én is próbáltam õket tessékelni egy kicsit az "új" irányzatok felé, most már egyre kevesebbet olvasok bele inkább abba a topicba...

Csi,
az egyik szoptatási tanácsadó ebbõl írta a szakdolgozatát (sajnos én nem olvastam), mármint a régi-új irányzatokból. Valóban ez régebben nem volt kérdés, hogy hogyan és miként, Mo-n mindig is a szoptatást pártolták. Ha nem az anyuka, akkor a szoptatós dajka... Szerintem elég szomorú, hogy sok anyukát szinte rá kell beszélni, hogy ne válassza el idõ elõtt a csemetét, ne adjon neki tápszert, mikor van ott tej, csak egy kicsit jobban oda kellene figyelni a babára, a pihenésre...stb.Kép Az eü-i szeméylzetrõl már nem is szólva.
Az e-mailt megkaptam, szervzkedjük!Kép
Ágci

Kép
Ágci

Virág!

IGENIS regisztráltam, csak a jelszót tartalmazó papírt elkutyultam, és azon volt a freemailem jelszava is..., tehát, ha oda bármit is írtál volna, akkor sem tudtam volna elolvasni. Az én koromban tudod már elkélne egy kis Cavinton. A minap múltam 31, és ebben a hajlott korban már minden nap ajándék.....
Komolyan:
Megdöbbentõ a reakció, én gyanítok valami olyat is, hogy azok az emberek, akikkel nap-mint-nap beszélgetnek egymással, mindannyiuk elleni támadásnak vélik azt, ha valakinek eszébe jut a badarságokra felhívni a figyelmet. Remélem inkább ez történt, mert szomorú lenne, ha valaki is komolyan gondolná azt, ami ott elhangzott némelyik beszólásban. Sok normális ember is megszólalt, de a Sashán kívül igazán nem merte vállalni senki, hogy esetleg más a véleménye... Ezért gondolom, hogy személyes ellenségnek hiszik azt, aki pl. elmondja, hogy a tejpép tejet tartalmaz... Szomorúnak tartom ezt az egészet. És jellemzõnek.

Tudjátok mire gondoltam?
Ide kéne még néhány "szakírót" hívni. Snoopy bárkit elaltat, Menta belgyógyilag rendel, Iboly "laktat", de én a véletlenszerû barangolásom közben nem nagyon találkoztam védõnõvel, gyerekorvossal, dietetikussal, meg hasonló szakképzett emberekkel. Én anno találtam egy dietetikust, és valahol felvetettem, hogy idecsábítanám, de a dolog érdeklõdés hiányában elmaradt. Azt válaszolták, hogy van olyan topic, ahol mindent megtudhatok a többiektõl a kölkök etetésével kapcsolatban. Ez így is van, de talán egy szakembernek elhinnék, hogy a tejben tej is van, és ez csak egy példa. Olyanokra gondoltam, mint a Csákány doki a nõdokik között. Ezzel tehermentesíthetnénk a Ibolyt némileg. /Nyugi Iboly, azért a megszavazott harminc óra marad!/
Ötlet?

Más:
A minap elhagytam a bázist /idén másodszor/, és láttam egy autót, ami minden napra friss tehéntejet ígért. Megvenném a háromévesemnek, és az egyéves is ezt kaphatná madj késõbb a dobozos helyett, apránként bevezetve. Csak nemtom, hogy nem jobb-e a bolti, bár gondolom, hogy amit a pasztõrizálással nyernek, azt rontják az egyéb higéniamentes gyártás során. És létezik a házi, "kondérból" árult tejnek olyan veszélyforrása, amit tudnom kéne? Szerintetek? Tudom, hogy ez nem a topic témája, de Ti itt vagytok egy csokorban, és mire rátalálnék valahol a válaszra, addigra letelik a NET-elõfizetésem.
Sziasztok
Csi
Névtelen

Virág!
Phaedra!
Mail ment!
Ágci!
Ne is olvass bele!
Holnap folytatjuk!
Csi
Névtelen

Csi,
OK, OK, regisztráltál, emléxem. Kép Ne harapd le a fejem. Kép 31 év... Hmmmm. Kép És ami az osztálytopicot illeti: teljesen egyetérek veled. Még annyit hozzá, hogy milyen érdekes, a "mi" topicunkban, a Túl az elsõnben a szoptatási arány 100 %. Vajon miért? Oda csak akiválasztott szerencsések járnak, akiknek van tejük? Kép

Tehéntej: a férjem szerint ha rendesen felforralod, az általában jelenlévõ kórokozók kipusztulnak. De várd meg Ibolyékat, mert nem biztos, hogy egy egyévesnek is OK a dolog.

Szakíró: a férjem olvasgatta velem "azt a" topicot, és végigszörnyülködte, aztán sorolta, hogy kinek mit írna válaszul. Már azon gondolkozik, hogy regisztrálja magát, ami jól jönne nekünk, mert õ mikrobiológus orvos.

Csákány dokival egy idõben rövid ideig váltottam méleket. Ha van konkrétan megfogalmazott "meghívó ok", akkor szívesen meginvitálom.

Menta,
most írjam csúnyán? Kakiba nyúltam, na! Jelen pillanatban nyalogatják egymás sebeit, vígasztalják egymást, hogy "hiszen jó anyák vagyunk, mi szeretjük a gyerekünket, ollllllyan édes, boldog, ahogy eszi azt a tejpépet, semmiképp sem venném tõle el ezt a boldogságot, te is jó anya vagy, igaz, semmit nem tettünk a kizárólagos szopiért, hiszen nagyon izgi azt a fincsi sütõtökpürét már a 3 hónapos manónak adni, de azok a gonosz LLL-esek és szopipártik most idejöttek, és felébresztették a nagyszerûen elaltatott lekiismeretünket, a francba is, mindig bekavarnak!" Kép Ami meg a hozzászólásodat illeti: még soha senkivel nem találkoztam, aki ennyire diplomatikusan és kedvesen tud fogalmazni, ráadásul még emiatt meg is fogadják a tanácsát. Hihetetlen számomra, én ehhez túlságosan forrófejû vagyok. Kép Szuper vagy! Kép Ja, és én elfogadom, hogy máshogy csinálják, csak vagyok (talán sajnos) annyira empatikus, hogy együttérzek a bébikkel. És emiatt nem bánok egy kis csetepatét. Ha csak egyetlenegy baba kap emiatt több anyatejet, már megérte. Pusszancs, kedves militarista LLL-esek Kép :

Virág
Virág (fiore)

Sziasztok!

Virág: ne csak a Túl az elsõnt nézd, hanem a másik osztályt is, és ott is közel 100% a szoptatott babák aránya (azok közül, akik a kezdetek óta írnak). Ez szerintem is érdekes. Pont nekik nem sikerült, a többieknek meg igen.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Sziasztok,
mindennel egyértek, amit írtatok.Kép

Csi,
nekem azt mondta a védõnéni, (JÓ), hogy a piaci jobb mint a bolti. Akár tej, akár tejtermék. Õ ugyan évek óta nem iszik már tejet (azért érdekes nem!?), de a túrót, sajtot stb. ott veszi. Épp a minap olvastam egy másik honlapon, ahol egy állattenyésztõ csajszi vázolta röviden, teljesen meggyõzött, hogy sokkal jobb. Ez is anyuka csevegõ volt, szóval nem a boltot akarta fellendíteni. Még talán annyit, hgoy szigorúan folyamatosan ellenõrzik ezeket a készítményeket. Azért nem árt óvatosan bevezetni, mert kicsit más mint a bolti. (Kaki hatásra gondolokKép)
Bocs, az offért.

Egyébként a védõnõ, gyerekorvos témán már én is gondolkoztam. De biztos sok a dolguk...

Ágci

Kép
Ágci

Csí! Elég az is, ha 65 fokra felmelegíted és akkor adhatod nyugodt lelkiismerettel az 1 évesnek is! Biztos vagyok benne, hogy több benne a tej, mint a bolti zacskósban.

Virág! Szerintem a diplomatikusság nagyon fontos ebben a témában. És ha megfigyeled én sokszor dícsérettel kezdem. Mindig van valami, amit õszintén meg lehet dícsérni egy anyukában és az bizony jól esik nekik, szívesebben veszik utána a kevésbé dícséretes dolgokat is.
Egyébként teljesen megértelek ám, hogy ilyen harcias vagy. Tudod könnyû nekem az éteren át diplomatikusnak lennem. Sokszor mondom én is a férjemnek, hogy egyesek milyen korlátoltak. Ezt persze nekik nem mondom. Ha 1 baba is csak szopizhat az írásod miatt, akkor tényleg megérte felkavarni õket!

Sasha! Ha egy babát rendesen szoptatnak 1 éves koráig (ez kb. 2-2.5 dl anyatej/nap legalább), akkor felesleges tápszert vagy más fehérjeforrást adni. Én a húst is csak a vas miatt adom Helenának. Viszont ha már viszonylag korán elválasztják (6-7 hónaposan), akkor mindenképpen érdemes korán bevezetni húsféléket, hüvelyeseket. Ha ebbõl eszik eleget a baba, akkor felesleges a tápszer, ha nem, akkor szükséges.

Menta
menta

Hali!

Menta!
Köszönöm! Valahogy énis így gondoltam a tápszer-anyatej összefüggéstKép Sõt, tudtam, és félig-meddig költõi kérdésnek szántam...

Akkor ezek szerint a mi osztályunkban ilyen pocsék a helyzet? Van egy sejtésem, hogy miért. Túl sokan táplálnak már hozzá, és akik újonnan jönnek azt olvashatják, hogy hú de jó, hogy izlik a gyereknek ez és ez a tejpép, gyümi. Pár anyuka alig várja, hogy 4 hónapos legyen a csemetéje és elkezdhesse a hozzátápit, mert a gyerek már igy is "kinézi a szájából a falatot"KépKép Gabi is kinézi a falatot a számból én meg még annál jobban csámcsogok, mire jól ki leszek nevetveKép Tudom, hogy nem azért mert izlene neki, hanem azért mert érdekes és új dologKép
Mindenesetre sürün jövök ide, mert feltett szándékom addig csak szoptatni a fiamat amig tudom. Igaz pár hónap és belevágunk a kistesóba, de reménykedem, hogy nekünk is menni fog a tandem szopiKép
Jaaa!!
Virág!
Hehe! Amit most készülök irni nem biztos, hogy népszerüvé tesz az "osztályomban", de lehet, hogy néha-néha elkélne ott egy kis "vihar".... Érted ugye?Kép Sajnos nem igazán merem bevállalni az állandó viharkavarást, mert a fiammal egykorú babák ott lelhetõk fel és velük voltam kismami is. A reakciók meg elárulják, hogy elõbb-utóbb kiutálnának, ha állandóan "zaklatnám" õketKépKép

puszi!
sasha

Kép
sasha

Sziasztok,

nem veszekedni akarok, és nincs is semmi bajom azzal , amit az "osztályban" irtatok, csak azzal, ahogy irtátok.

Én személy szerint ott annyit kérdeztem, hogy mivel most van szezonja ennek-annak, ezért szerintük mi a jobb:
1. bébiétel
2. most megvenni, elkészíteni, lefagyasztani és majd már-ápr-ban odaadni.Merthogy akkor már nem lehet majd kapni
Na erre ugrott nekem Virág, hogy egy 4 hónapos babának még semmi nem kell.
Röviden: tudom, nem is kap mást.
Nem vagyok abban biztos, ahogy ezt félreolvasta/felreertette Virag, ugy semmi mast nem erett felre. Es igenis banto volt a hangnem, legalabbis szamomra.

macsek
macsek

Es ha mar itt vagyok es artam is, akkor szeretnek kerdezni is toletek. Nem teljesen szopi, de azert az a lenyege, hogy megmaradjon a tejcsi, sokaig. (Van, amit csak atmasolok, de azt hiszem fontosak az elozmenyek is)
Elli már az els? perct?l kezdve rengeteget bukott. Aztán úgy hat hetes kora körül megszólalt el?ször a légzésfigyelonk. És utána is, még jópárszor. Sokszor sugárba jött vissza belole a tejcsi, csattant egy nagyot a földön. Napjában 10-15* öltözött/öltözik ?, én egy kicsivel kevesebbszer.Befektettek a Heim Pál kórházba, kiderítették, hogy refluxa van, sok a sava. Kapott rá gyógyszert, Coordinax,amit fel oraval eves elott kell bevennie, meg suritot, Nutriton, szentjanoskenyerfamag-por. A gyogyszerrel nincs is gond, szegeny lassan megszokta a varakozast, de a surito beadasa nem olyan egyszeru. Elvileg vízzel összekeverni, várni(na ekkor jó nyúlós, ragadós lesz) és bekanalazni.Nem sokat,par kanallal csak, de az se megy . Az én kicsi lányom öklendezik a kanaltól, a péptol, mindentol. Mellesleg elég undorító a trutyi és íze nulla.
Na próbáltam tejjel, úgy sincs sikere. Próbáltam, hogy nyalogassa le az ujjamrol, az se tetszik neki.
Ezert most már lefejek neki 70-80 ml tejcsit, minden evés elott, abba beleteszem ezt a port és villámgyorsan megetetem vele cumisüvegbol. Fozelékes cumival, mert így is elég suru.És ha nem, issza elég gyorsan, akkor beleköt az üvegbe.De komolyan. Ezért nem nagyon lehet kanalazgatni sem( azért mindennap megrpóbálom) mert ahogy telik az ido, úgy lesz egyre keményebb.
Viszont mostanában többször hisztizett utána a cicimen. Mondjuk nem hiszem, hogy a cumiból túl könnyen jönne és nem is emlékeztet már a tejre állagában és mégis. Tudom, cumizavar , de muszaj lenne minel gyakrabban megennie.
Nincs valakinek valami jó ötlete?
Sajna kevesebb tejjel nem tudom adni neki, mert akkor odakenodik az üveg falára és szinte semmi nem jut a pocijába. Beadni meg be kellene.

Es én elvileg igény szerint szoptatok. Csak éppen elotte fejek, (hogy ne csökkenjen a tej, minden evés elott, rendszerint addig a ygerek nyügos), mert kell a gyógyszerhez,aztán keverem neki az anyatejjel a port, melegítem ha kell, utána cumisüvegbol odaadom neki, aztán szopizik, utána mosogatok és fertotlenítem a fejogépet meg a cumisüvegeket.
A másik kérdésem, az lenne, hogy tudnám elhagyni az ejszakai fejeseket?
Elli már elég régóta végigalussza az éjszakát (este 9-tol reggel7-ig, csak én kelek fel fejni 5 körül, mert szétduirran a cickóm különben).
Es fagyaszto le a tejcsit szorgalmasan, csak mar lassan a fel melyhuto azzal van tele.
LEadni nem tudom, mert van egy alapbetegsegem, amire gyogyszert kell szednem.

hat elore is koszonom az otleteket es a segitseget.
Virag, remelem, nincs harag.

macsek
macsek

Szeretnek meg valamit bemasolni abbol, amit masik topicba irtam, mert kivancsi avgyok a velemenyetekre.
" Azt még elmondhatom, hogy mivel nekem van egy alapbetegségem, amire folyamatosan gyógyszert kell szednem, kérdés volt, szoptathatok-e majd egyáltalán. Aztán sikerül eléldegélnem minimális gyógyszerrel és közben folyamatosan aggódhatok, nehogy hirtelen rosszabbodjon a dolog, mert akkor tuti olyan gyógyszereket kell szednem, amivel már nem lehet majd szoptatni. Így is sokszor a határon egyensúlyozok, megvan a max adag ,amit be lehet szedni és néha bizony rosszul vagyok vele, de úgy gondolom, megéri. Csak vajon meddig? Hol a határ?"

Es ha nem "uldoztok" el, akkor leirok majd egy remtortenetet arrol, milyen az ha valakinek van teje, es megis parizerrel meg tejbegrizzel(zacskos tejbol!) tomi az ot honapos gyreket.
macsek

Szia, macsek!

Elõször is, ha félreértettem, amit írtál, elnézésedet kérem. Még azért fontosnak tartom, hogy a hangnem nem megy át az éteren. Ha élõben hallottál volna, nem találtad volna bántónak. Éppen azért írtam a bevezetõt is, hogy érzékeltessem, nem kioktatlak benneteket, hanem segítenék. Ha újra elolvasod azt a hozzászólást úgy, hogy ezt észben tarod, láthatod, hogy semmi bántó nincs magában a szövegben, de bele lehet "látni", érteni, pláne, ha valaki meg akar miatta haragudni, de ezt nem rólad írom. Kép

Nagyon jó, hogy nem kap mást Elli, mint anyatejet. Én úgy tudom, de a profik majd javítanak, ha butaságot írok, hogy a bébiétel jobb, hacsak a gyümit, zöldséget nem saját kertben termelik, mert több vegyszert tartalmaz a bolti termés, mint a babakaja.

Sajnos a sûrítõhöz nem tudok hozzászólni. Nagyon kitartó vagy, hogy ezt végigcsinálod anyatejjel. Elismerésem. Kép Remélem, nem üldöztelek el. Úgyhogy várom-várjuk a történetedet. Kép És részemrõl nincs harag. Akikre meg haragszom, azokhoz ez a szólás igaz: Nem rád haragszom, hanem érted.

Virág
Virág (fiore)

Szia Virag,

igazabol nincs sok valasztasom, hogy vegigcsinalom-e vagy sem. A ferjem is allergias egy csomo mindenre, en is, plusz astmas vagyok plusz valamikor gyerekkoromban coeliakaiasnak neztek.(azert ez hala Isten teves diagnozis volt, nem kell dietaznom, de dietaztam vagy hat evig) Szoval vegig kell csinalni es kesz. Ezzel nem is lenne gond, mondhatni megszoktam. Meg aztan mi azert siman ki tudunk mozdulni, max meg se probalom a surítot. Ugy is csak minden masodik-harmadik alkalommal csuszik le neki. Es en nagyon szeretek szoptatni, igazabol nem is varom a pepecselest, tul kenyelmes vagyok hozza. Meg aztan elkepzelsem nincs,a bba hogy teszem bele a suritotKép

Na a tortenet.
En nagyon kaikadtam rajta, mar az egesz csaladom unta, mert mindenkinek elpanaszkodtam, hogs lehet ilyen csinalni.
Szoval anyukamek szomszedjanak az unokajarol van szo.
Megszuletett a kislany, bababarat korhazban voltak, gondolom ezt abbol, mert panaszkodott a szomszed neni, hogy enm hagytak a lanyat pihenni, mindig szoltak neki, hogy tegye mar mellre a babat, ha nagyon sirt.
Volt is teje boven, egeszen a masodik hetig, amikor lekezdett a lanyka sokat sirni. Ktalaltak, hogy ehes. Jott a vedono, kertek tole tapszert, de nam adott. mondta, tessek gyakrabban szopiztatni. Erre megkornyekeztek a korzeti orvost, de az e irta fel a tapot, mondvan a gyerek jol nez ki, szepen fejlodik.
Erre kerestek egy masik orvost, egy masik faluban, akit kihivtak. Az kiment, a gyerek eppen aludt. Fel sem kellett ebreszteni, a doki ranezett, megfogta a csuklojat, kozolta,hogy ez a ygerek ehezik es adta a tapszerreceptet.
Hat meg mindig nem sikerult elapasztani a tejet, mert ket het mulva mar nem sikerult beletomkodni a kislanyba a tapot, eleg lett hirtelen a tej.
Azt hiszem, akkor jott het hetesen az alamale es a tobbi.
Amikor en lattam, meg nem volt negy honapos es tejbegrizt adtak neki vacsorara, mert nem alszik ejjel. Meg repat, villaval osszetorve. Szegeny gyerek majd megfulladt, ok meg csak vigyorogtak rajta, milyen edes, ahogy kohog.
En persze kerdeztem nagy naivan, nincs eleg teje a lanynak? de volt, meg fejnie is kell minden nap, hogy ne durranjon be a melle. (HOgy hova teszi a tejet, arrol gozom nincs, talan a disznok kapjak a moslekba). Aztan meg naivabban, hogy akkor anyatejjel fozik a grizt? A, dehogy, bolti tejjel. Kerdem en miert?
Valasz: mert ot is igy neveltek es semmi baja nem lett tole. Nagymama buzgon bologat.
Aztan meg megtudtam akkor, hogy a gyereket egesz nap a haloszobaban tartjak, az agyaban es milyen jol elvan egyedul! De bekapcsoljak neki a radiot, hogy megse unatkozzon annyira! Az anyja megeteti es rakja is vissza az agyba. Este meg foglalkoznak vele, egyutt nezik a tv-t.
Aztan most a hetvegen ujra talalkoztunk, amikor buszken meseltek, hogy tegnap megevett 5 szelet parizert uzsonnara a baba. Aki nemreg volt 5!! honapos.
Na, itt akadtam ki teljesen.
elmondtam a velemenyemet, hogy ez mar szerintem a kiskoru veszelyeztetese kategoria.
Mert egy dolog alat adni negy honaposan es egy masik parizert. Amit mellekesen en se szivesen eszek meg, csak ha nem jut masra.

Szoval en kiakadtam.
Azota veluk persze ori-hari, amit nem is banok, mert csak felhuztam magam ezen a sok butasagon, segiteni meg ugysem tudok.

A szep az egeszben, hogy volt egy jo orvosuk es kerestek egy olyat, akiegyteert? rajuk hagyja? nem tudom.
Es mindezt azert, mert anno vele is igy csinaltak.

A vicc az egeszben, hogy a "lany" 37 eves es vagy 10 evet vartak erre a babara.

Szerintetek lehet ilyenkor valamit tenni?
En meseltem nekik, hogy az en gyrekem csak tejet kap, ugy neztek ram, mintha hulye lennek. Es buszken mondtak, hogy de az ovek mar 6,7 kg! Na bumm, harom hettel idosebb a lanyomnal es 20 dkg-mal tobb.
De hat nekik ez sem volt erv.Szerintuk ez igy jo es pont.

na, most jol kiduhongtem magamat, remelem, lassan sikerul tullepnem ezen. Bocs a hosszusagert.
Most nem olvasom ujra, mert ebredezik a kicsi, mennem kell. Mert o kb akkor van el a szobajaban, ha alszik(de csak ha ugy vittem be, hogy mar elaludt), vagy ha pelenkazom. Amugy meg egesz nap rajtam log. De hat nem ez a dolgom?

macsek
macsek

Sziasztok!

Bevezetõként, ez lett a kedvenc topic-om Kép mióta harmadszorra itt jártam ("jó anya" efektus, ezért nem elõszörre)

"Új" irányzatok (vicces), a nagymamám a hat kölkébõl ötöt 4-5 éves korukig szoptatta (lehet, hogy idõutazó volt?). Rövid emlékeztetõül; mi nagyon megsínylettük a szopizást az elsõ hónapokban és kis hijján majdnem abba is maradt. Én részemrõl nem akarok bántani senkit, de sajnos egyre több olyan mamit ismerek meg, hogy azért nem szoptat tovább, mert megunta (mármint az anyuka), pedig még egy éves sincs az emberke Kép

Nekem tetszik a dietetikust és más szaktekintélyek ide csábítása (ha ez egyáltalán számít), ezt a topicot jobban szeretem, mint a többit, máshova (ebben a témakörben) nem is szeretek írni.

Tej: az unokahúgomnál anno elég hamar bevezetésre került a tehéntej (ez egy szomorú történet és most nem is az a fontos, hogy miért) hígitva. Friss (!!!) tejet vettünk és felforraltuk. Akkor is és azóta is több hozzáértõvel (élelmiszerip. szakemberrel) beszélgettünk, s õk mondták, hogy a zacskós tejnek csak x%-a tej a többi mindenféle adalékanyag. Pl. amit 'reggeli tejital'-ként lehet kapni, annak csak 1,6%-a tej.

Csak kíváncsi vagyok, hogy milyen "osztály"-ról írtok?

Macsek! részemrõl ötletet adni sajnos nem tudok, de nagyon drukkolok, hogy megoldódjon a problémátok. Hála az Égnek nekünk nem volt ennyire komoly a problémánk, de együtt tudok veled érezni.

Csí! nagyon várom a "hosszú mondókádat". A hajlott korodról jut eszembe; ez a GYED/GYES mintha megölné a szürkeállományomat :| (Nana, azért nem kell félreérteni, semmi pénzért nem hagynám ki az együtt töltött idõket Kép )

Sziasztok, Phaedra
phaedraa

Sziasztok!
Most olvasom az Indexen Mr Spock-ban, hogy a dokibá szerint 10! hónapos korban már csak a mamának kell a szopi! Kép
És ami a szomorú: az internetezõ hölgykoszorú tetemes részének õ a szülészet-nõgyógyászat orákuluma.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Borcsa.... Tudod Mutert nem feltem irt o mar erdekeseket Piglettel egyetembe babanetrol es a szoptatas nepszerusitesunkrol. Neki teljesen mindegy mit valaszol az a doktor.

Kiscica
Névtelen

Sziasztok Lányok!

Nagyon tetszenek a hozzászólásaitok(a Virág ominózus megszólalása isKép),nekem ugyanez a véleményem.A második kisfiam lassan 14 hónapos,még mindig sokszor szopik(éjszaka is),hat hónapos koráig pedig csak szopott.A nagyobbik fiam egy betegség miatt nem tudott szopni,tejem volt,így fejtem.Fejéssel kb.8 hónapos koráig tudtam fenntartani a tejtermelést,akkorra viszont már valóban kínlódás volt 10ml-ért.Így õ hamarabb kapott üvegeseket,illetve tápszert is.
A második babánál viszont pont itt a neten segített pl.Norcsi,Iboly,stb.abban,hogy ne izguljak a gyarapodás miatt,ne görcsöljek a mérleggel,ne nézzem az órát,hanem bízzam a babára.Bejött.Pedig mennyien mondták a környezetemben:még teát sem iszik ebben a melegben?De legalább egy kisbabapiskótát a kezébe...Nekem az a taktika jött be,hogy bólogatok csendben,aztán egyik fülemen be,a másikon ki.
De Virághoz hasonlóan én is nagyon sajnálom a kisbabát,aki a barátnõm kezében sírdogál,mert szopni szeretne,de még nem lehet,mert nem telt le a 4 óra,amit a doktornõ mondott.Pedig a cicije kidurran a feszülés miatt.

Mariann
Mariann

Nyugi lányok, járnak ide azért védõnõk, még ha nem is reklámozzák. És olyan védõnõ is van, aki a gyerekét 2 éves koráig szoptatta, szóval biztos , hogy nem fogja kilóra megvenni egy tápszerügynök sem.De vannak ilyen és vannak olyan emberek, nem kell mindíg általánosítani, ha éppen olyat fogtál ki.
Névtelen

Macsek!
Én nagyon korrektnek tartom, hogy leírtad ide a fentieket, szerintem mindannyiunknak jobb, ha ezt így sikerül tisztázni, és nem marad szálka... Köszike!
Reflux:
Nálunk is megállapították, bár szerencsére kórházba nem kerültünk emiatt. Nem kaptunk azt, amirõl írsz, mert rájöttem, hogyha sokáig /volt, hogy 40 percig!/büfiztetem, akkor egy nagy adag levegõ, és kis tej távozik, és az õrült nagy bukások elmaradtak. Ez nekem azért volt fura, mert a fiam kb. hat perc alatt kibüfizte magát, de ez az Encinél tényleg sokáig váratott magára. Persze ez nem "nagy" reflux volt, és mára /1 éves/ kinõtte. Volt egy szerkezet, ami az éjszaka nekem bevált, a Kenguru Gold gyártja, ez egy háromszög alakú párna, ami úgy kitámasztja a picit, hogy nem tud a hátára fordulni, hanem az oldalán fekszik, és ha bukik, akkor nem kerül a légcsövébe. Ismered? Egyébként mi az a cöeliakalis? Már hallottam, a minap az Iboly is említette, de nemtom mi az?
Rémtörténeted: Brrrr..... Üdv a fedélzeten!

Tejcsi: Nem nonszensz, hogy arról beszélünk, hogy a tehéntej, vagy a bolti-e a jobb???? De nagyon köszönöm az infókat! Az egyévessel még várok, mert amíg rajta van a kizárólagos húsevés, addig nem próbálkozom új étellel. Ma is befalt egy fél bálnát!

Phaedra!
A "Gyermekek"-ben van egy topic, ami a 2002május 1-tõl szültett babák anyukájának a társalgója. Remélem jól írtam le. Szóval, két korosztály van ott, a fiatalabb a 2. osztály. Oda írt a Virág a minap, és erre igen nagy felhördülés lett a válasz, az írás már az archívban van.

Még jövök, ezt nem fenyegetésnek szántam!
Ott is 5 centi a hó?!
Csi
Névtelen

Sziasztok,
Macsek,
remélem még benézel? Ha igen volna egy nagyon fontos kérdésem: iszol tejet, eszel tejterméket?

Csi,
cölikália: lisztérzékenység. A gluténtartalmú gabonafélékre allergiás vki. A rizs és kukoricaliszt gluténmentes, a többi nem.

Névtelen Védõnõ,
nem negatívként lett megemlítve szerintem, ha pont ellenkõzel, hogy az olyan anyukákat, akik az "egyszerû", sikeresen szoptató anyukáktól nem fogadják el a tanácsot szoptatás és babakaja ügyben (mer' ügye, miért is tudná jobban) vagy a szopõtatási tanávcsadóktól, akik lehet hogy évek óta képzik magukat, annak hátha jobban megpendítené a meghallgatás húrját egy védõnõ, gyerekorvos, dietetikus... Szerintem erre gondoltak a többiek is. Legalábbis én erre.KépKépKép

Ágci

Kép
Ágci

Ágci! Névtelen!

Ja,ja,ja!Én is erre gondoltam! Jó lenne, ha az a védõnõ, aki erre jár, beszállna a beszélgetésbe! Én is azért gondoltam ezt, mert ha több szakember beszélget itt, sokkal több hasznos tanácsot kaphatnánk, és most persze nem "csak" a szoptatásra gondolok. Egy példa, a félreértések elkerülése végett: a MÁV-os topicban sok olyan dologról beszéltünk, amit egy ott dolgozó nagyon gyorsan el tudott volna magyarázni, és egy csomó tévhitet el tudott volna oszlatni.
Csi
Névtelen

Phaedra!
Ne haragudj Kedvesem, de nem értem az összefüggést a hajlott korom, és a szürkeállomány pusztulása között........!/most képzelj ide egy mosolygó sárga arcot/
Virág!
Azt írod, hogy nem jön át a NETen a hangnem. Igazad van! Pl nem tudom, hogy amikor a 31 mellé tetted a Hmmmmm kifejezést, hogyan is értetted?! Ne feledd, ez a néhány év elõnyöm tapasztalattal is jár! Én tudom, milyen, amikor az ember megünnepli a harmincadikat, és tudom milyen az, amikor nem tegeznek le a Mc'Donaldsban.... Beeeeee!
Komolyan:
A mikrobiológus orvos, az mit jelent?

Macsek!
Azt még meg akartam kérdezni, hogy ez a sûrítõ végül megodotta a refluxos gondokat?
És a légzésriasztó megszólalása vakriasztás volt, vagy akkor is bukott?

Csokorlakók!
Mailek mentek!
Csi
Névtelen

Sziasztok!

Phaedra! Nagyon örülök, hogy megvagytok és hogy még szopizik a csöppséged. Nem is tudod, mennyit aggódtam értetek, anno.

LLL: a tagsági díj még mindig 1000,- Ft, ezen legfeljebb a tavaszi közgyûlésen változtatunk, a tagság jóváhagyásával. Ha szeretnéd, küldök csekket, csak írd meg a címed magánban: eboy@freemail.hu Örülök, ha csatlakozol hozzánk. Ha van kedved, írd meg a Liga újságba a történeteteket, jó?

A Szoptatásért Magyar Egyesületbe küldhetsz egy borítékot, ahogy Menta írta. Ha beszélni szeretnél valakivel, kedden érdemes telefonálni (kb. 10-14-ig), amúgy üzenetrögzítõ mûködik.

Sasha, kizárólag szopó babának nem kell fehérjepótlás. Az anyatejben elegendõ fehérje van,, ráadásul fajazonos, míg a tápszer fajidegen, nehezen emészthetõ fehérjét tartalmaz.

Csi, megkértem Jaminát, válazoljon neked a friss tejcsis kérdésedre, õ ezt tanulta valamikor. Én egy egyévesnek elõször inkább a hõkezeltet adnám, elég sok baktérium van a friss tejben.
Hó: itt egész este szakadt. Most meg az esõ.

Virág, Cory, mondjátok már el nekem, légyszi, miért hívjátok "osztálynak" azt a két topicot?

Macsek, gondolom, a kórházban egyértelmûen kiderült, hogy Ellinek refluxa van, ugye? (Mert vannak bukós babák, akikre elõszeretettel ráfogják, hogy refluxos.) Akkor bizony be kell neki adni, amit a doki javasolt. Jó sok mindent megpróbáltál, érthetõ, hogy a cumisüveg mellett döntöttél. Cumizavar nem feltétlenül a lyuk nagysága miatt alakul ki, hanem a melltõl alapvetõen különbözõ mûcumi zavarja meg a babák szopási technikáját. Én a helyedben megpróbálnám lehetõleg félálomban szoptatni Ellit, ez általában beválik a sztrájkoló babáknál. Ha pedig másképp nem megy, nos, ez az a KIVÉTELES eset, amikor bimbóvédõt lehet használni, azzal valószínûleg elfogadja a melledet. Próbálj nagyon vékonyat venni, hogy a használata ne menjen a tejmennyiség rovására. Ha pedig már nem lesz szükség cumisüvegre, le lehet szoktatni a bimbóvédõrõl is.

Az éjszakai fejéseket fokozatosan hagyd el. Elõször valamivel kevesebb ideig fejj a megszokott idõpontokban. Pár nap után hagyd el valamelyik közbülsõ fejést. Utána, a többi idõpontban fejj, de ismét valamivel kevesebb ideig (tehát kisebb mennyiséget). Pár nap múlva megint elhagyhatsz egy fejést. És így tovább.

Ha megírod (akár magánban is), hogy milyen betegségre, pontosan milyen gyógyszert szedsz (név+hatóanyag), és milyen dózisban, akkor szívesen utánanézek, hogy szopis szempontból mit kell tudni róla. Nem ígérek jobb híreket, mint amit te is tudsz, de hátha van megoldás.

A rémtörténet: jaj! Azért keseredj el! Igazán megpróbáltál segíteni. Nem lehet mindenkit megmenteni, bármennyire is szeretnénk. De azért próbálkozni érdemes, több a sikerélmény, mint a kudarc.

Borcsa, egy idõben Spock doki volt az etalon. Én is hivatkoztam rá egyszer-egyszer. Aztán megtanultam a leckét... Bárcsak inkább LLL-es könyveket olvastam volna akkoriban!

Marian! Nagyon ügyesek vagytok a babáddal!

Még szerettem volna mindenféle "militárisat" írni, de leragad a szemem. Átnéztem az írásomat, de ha valahol kimaradt egy betû, vagy 3 tével írtam a múlt idõt, bocs! Ilyen korán...

Iboly
iboly

Egy apró kérdés: érezzem magam rossz anyának, mert a porontyom egészen pontosan 5 nap alatt leépitette a szopizást? Rá sem hajlandó nézni a cicire. Birizgálja vigyorog és távozik. Nemhogy bekapná. Napra a nyolcadik hónap betöltésekor hagyta abba. Ilyenkor mi van? Ha megfeszülök sem tudom megszoptatni, bár tejem van még most is.

Zsunya Kép

zsunya

Sziasztok!
Csí! "Az én koromban tudod már elkélne egy kis Cavinton..." az összefüggés ennyi ... erre asszociált az elmém ... de ha vigasztal a korom még hajlottabb és nem félreértelmezni éteri gondolataimat (jaajjj) Kép
Mail ment!

Iboly!
Küldtem mail-t.

Sziasztok, Phaedra
phaedraa

ZsunyaKép

Én pont így jártam decemberben a 10 hónapos fiammal.Kép Akkor írtam is ide, december 14 környékén. Napra pontosan 10 hónapra befejezte a szopizást, és nem lehetett mit tenni. Esetleg keresd vissza, nekem mit írtak.

Csak azt tudom tanácsolni, amit nekem is mondtak, hogy légy türelmes, próbálgasd, hátha megjön a kedve, de csak játékosan, ne erõszakosan. Sajna nálunk ez sem mûködött, azóta be sem kapta a mellemet egyszer sem, pedig elõtte soha semmi gondunk nem volt a szopival. Úgy látszik, õ ennyire volt hitelesítve. Idõközben az is kiderült, hogy nem vagyok terhes, nem jön a foga, semmi rossz emlék nem kapcsolódott nála a szopihoz. Szóval a mai napig nem jöttem rá arra, hogy miért történt így.

Szorítok, hogy Nálatok csak sztrájk legyen, és újra szopizzon a baba!

Puszi, Lina

Ui: Azért nekem még mindig összeszorul a szívem mindig, ha azt olvasom, hogy más babája másfél, két évesen még mindig szopizik.Kép
Lina

Lina köszi a biztatást. De ennek már 3 hete legalább. Próbálkoztam, de semmi eredménye nem volt. Csendben azért megjegyzem, hogy titokban reméltem, hogy nem elapadni fog és nem kell leszoktatni róla, hanem õ maga amikor akarja abbahagyja. Kép
Nem vagyok elkeseredve, mert tudom, hogy mindent megtettem. De ettõl õ még ugyanúgy nem szopott egy éves koráig.

Ne légy te sem szomorú. Kicsit talán harcos itt a szoptatás topik hangulata. De attól még lehet az is jó anya, akinek nem szopott ovodáskorig a gyereke.

Sajnos én is ismerek olyat, aki mindent megtett (LLL, szaporitó kúrák, napi ezer mellretétel, homeopátiás bogyók,stb) mégis elapadt, mert a gyerkõc egyszerûen nem akart szopizni. Azóta sem dolgozta fel, és hatalmas kudarcnak élte meg. Pedig 8 hónapos volt a baba, mikor végleg elmúlt a szopizás.

Azért irtam ezt ide, mert ha a gyerek nem akar szopizni, azon a legnagyobb jóindulat és segiteni akarás sem segit. Hát igy. Nem vagyok valami összeszedett ma sem. Kép

ehh Kép
Zsuny

zsunya

Iboly!
Bocsi, ügyetlenül fogalmaztam! nem dr. Spock csecsemõgondozási könyvére gondoltam, hanem erre a topikra az Indexen.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

ZsunyaKép

Igen, én is ezzel bíztatom magam, hogy jobb, hogy így alakult, hogy õ döntött így, és nem az van, hogy még szopna, de nincs mit.

Tudom, hogy én is megpróbáltam mindent, és nincs lelkiismeretfurdalásom, vagy ha kicsit rossz érzésem is van néha, akkor az azért van, mert van olyan ismerõsöm, aki még szoptatja a két éves gyermekét, és érezteti velem, hogy biztos valamit rosszul csináltam, amiért az enyém már nem szopik. Pedig el kellene fogadni mindenkinek, hogy igenis vannak olyan babák, akik hamarább választják el magukat, és nem lehet mit csinálni. És ettõl igenis jó anyának érzem magam, de azért nem esik jól, ha ferde szemmel néznek rám.

Puszi, Lina
Lina

Sziasztok!

Iboly: Osztály: az elsõ napok hetekbõl nem a Túl az elsõ napokba mentünk, mert ott meg kicsik lettünk volna, hanem nyitottunk egy új topicot, ami a miénk marad: 2001. június 1. - 2002. május 31. közöttiek címmel, mert hosszú távon õk majd egy évfolyam lesznek a suliban. Az eggyel fiatalabbak pedig ennek mintájára nyitottak egy másik osztályt, csak nem június 1-tõl számolják magukat, bár így pont az "osztály" vész el, de ez apróság.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Lina, zsunya,
szerintem legyintsetek arra, aki ilyen badarságokat mond nektek, hogy rossz anya, meg hasonló... Mit tud õ a helyzetetekrõl. Az megint más mint amit fentebb írt tegnap Macsek, olvassátok el a rémtörténetét.
Zsunya,
esetleg, ha van kedved, és hogy ne durranjon be a cicid, fejjél még pár napig, hétig, add oda pohárból neki. Az egyik szegedi anyuka is csinálta, reggel, este kapta a baba, még azt hiszem 2 hónapig. igaz, akkor már minden ismerõse szabályosan hülyének nézte, de õ így szerette volna. Aztán mikor nem tudott tovább fejni, mert nem volt mit, akkor leálltak. De a tápszert azóta sem komálja a kislány.

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok,

tegnap este irtam mar, erre ma eszrevettem ,hogy elszallt.

Szoval ujra.

Agci,

eszem/iszom tejtermekeket meg tejet, senki nem mondta hogy nem szabad. Kerdeztem a korhazban is, meg dr Salai Katalintol is. Sajna a refluxot valoszinuleg az apukajatol orokolte a kislanyom, A ferjemnek a mai napig van.

Csi,

ismerem a bolcsoparnat, csak az a baj vele, hogy Elli az elso perctol kezdve hason alszok. Csak igy tud aludni, ha oldalra vagy hatra tettuk, par percen belul felebredt. Most meg mar meg is fordul, szoval nem tudom, hogy meg erdemes lenne-e vele kiserletezni.

A legzesfigyelo megszolalasa sajnos nem volt vakrisztas, a korhazban bizonyitast is nyert.

Bemasolom, amit a masik topicban irtam errol:

A vizsgalat tobb reszbol allt. Vettek egy csomo vert meg delutan, aztan este jott az igazi szadi. Ledugtak egy csovet(szondat) az oran at a nyelocsovebe, es ott is maradt masnap reggel otig. Aztan volt meg egy erzekelo az ora elott meg egg csomo elektroda mindenhol. Hat nem volt egy szep latvany. De o igazabol csak kicsit sirt (na jo, nagyon uvoltott, de csak rovid ideig), aztan szopizott es aludt masnap reggelg, amikoris kivettek a csovet és vettek tole vert ismet.

Aztan reggel volt egy nyeleteses vizsgalat (teat itattam vele es kozben atvilagitottak, rontgeneztek), itt kapott eloszor cumisuveget, na meg teat is. Hat nem volt egyszeru, csak az segitett, hogy elotte nem kaphatott enni ket-harom orat es kellokeppen ehes volt.

Aztan meg egy UH.

A vegen kiertekelte a doktorno es kitalaltak mi a baja.

Nemsokara megyunk vissza kontrollra.

A legzesleallasokra azt mondtak, ejjel almaban is jon neki vissza a kaja, meg a sav , meg ha nem is jon ki a szajan ettol megijed, ez gatolja a legzest. Ha ez tul sokaig marad igy, nem kezd el ujra lelegezni , vmi idegrendszeri fejletlenseg miatt. Ott a vizsgalat alatt volt kb 20 db legzesleallasa, 5-18 sec kozottiek. Nalunk csak azert jelzett relativ ritkan a keszulek, mert csak 20 sec utan jelez. Igazabol a bukas annyira nem is zavar, mint inkabb ez. Mert a bukas csak tiszta ruha kerdese, azzal meg fel vagyunk szerelve.

A surito segit valamennyit, meg gondolom a gyogyszer is, amit kapott. Annak elvileg gyomorszaj osszehuzo hatasa van.De azert meg mindig eleg sokat bukik. Rendesen beterit mikndenkit, aki a kozelebe kerul. Mar valtoruhaval jonnek hozzank babazni a baratok. Es ebben a honapban mar enm is hizott, csak 410 grammot. De eves utan probaltam parszor megkinalni meg tejcsivel, nem kellet neki. Szoval nem ehes, szerintem. Tej meg van boven.

Iboly,

az a baj a felalomban valo szoptatassal, hohy naponta negyszer be kell adni neki a Coordinaxot, fel oraval eves elott. Fel ora alatt meg ugyancsak felebred a gyermek. Es ritkan eszik naponta 6-nal tobbszor.

A bimbovedo meg nem jutott eszembe, lehet, hogy kiprobaljuk.

De tegnap delutan egy hiszti alatt egyszeruen nem probaltam visszaedesgetni a mellemre Ellit (eddig volt, hogy fel orat is probalkoztunk, mire rendesen elkezdett enni), hanem egyszeruen elvettem tole es kesz. Nezett nagy szemekkel, de belenyugodott. Azert van ilyenkor mar a pocijaban kaja az uvegbol, szoval nem fog ehen halni. Fel ora mulva ujra megkinaltam (akkor surito nelkul, gondoltam, meg talan van a pocijaban) es akkor evett rendesen. Most egyelore meg ezt probalom legkozelebb is. De nem minden evesnel cirkuszol, szoval ezrt nem tragikus a helyzet.

Fejni igazabol csak egyszer kell felkelnem, mert alvas elott lefejem aztan hajnalban meg egyszer. A vedono szerint jo is ez igy, mert igy nem csokken a tej mennyisege. Akkor szerinted szepen lassan leepithetem? Mondjuk en elso korben az elalvas elottitol szabadulnek meg, amert addigra mar alt-ban nagyon faradt vagyok es az sokkal nehezebben is megy.

Csak egy kerdesem lenne meg. Mivel Elli az elso vizesebb tejet szinte mindi suritve kapja, ilyenkor sincs szuksege valami masra? Bár tartok tole, az is visszajonne.

Most mennem kell hazimunkat vegezni. Kép

mindenkinek koszonom a segitseget.

macsek
macsek

Sziasztok Ti legjobb anyukak .

Es mielott meg letamadnatok hogy miert nevtelenul irok,a valasz az hogy azert mert nem vagyok regisztralva viszont egy valaki aki nagyon kedves nekem annak a bizonyos osztalynak a lakoja es mivel O tul joindulatu hogy lemenjen a ti stilusotokra azert irok helyette!!!!
Abban topicban egy csomo anya szoptat es az is akinek csak keves teje van veszi a faradtsagot hogy minden etetes elott szopjon a baba es az uveg utan meg mosogat fertotlenit stb. Az nem jut el az agyatokig ,hogy aki idejar a netre az talan tajekozodik mindenrol es nem poenbol nincs teje hanem mert a hetekig torteno minden kiprobalas es segitsegkeres ellenere sem szaporodott a tej.
Nem mindenki olyan kover tejcsarda mint Sasha aki allandoan azzal dicsekszik milyen jo hogy a 3 honapos babaja 8 kg ami amugy sem normalis.
Hat azt hiszem nektek agyatokra ment a szoptatas.
Nem inkabb azzal kene foglalkozni, hogy mit is kap majd a gyerek 18 eves koraig amig fejlodesben van a szervezet hogy ne a gyorsettermekbe jarogassunk ahol csokolomot koszonnek nektek hanem friss es valtozatos dolgokat adjunk a gyermekunknek.
Divatos ez az allergia dolog mostanaban es szerintetek minden allergizal ,hat ez mar tobb mint vicc!!!
Es a tancsotok soha nem mas mint az hogy szoptatss.szoptass.Hat ehhez aztan nem kell tanacsadonak lenni.Valami ujat is kitalalhatnatok mar.
JA igen es ahelyett hogy itt neten toltitek az idot inkabb a gyerekkel kene jatszani,mert ugy nezem nektek a sok okoskodas mellett erre mar nem jut idotok!!!!
Névtelen

Sziasztok!
Hûha, azt hiszem, ezért az elõttem levõ írásért most megint kapni fogunk abban a bizonyos másik topicban!
Én vállalom a nevemet, és engedjétek meg, hogy leírjak valamit, amit csak jótanácsnak szánok. Ha segíteni szeretnétek, szerintem sokkal jobb lett volna, ha valami ilyesmit írtok:
"megszólítás (tetszés szerint)
Szomorúan olvasom itt a topicban, hogy sajnos többen vannak közületek, akiknek nem, vagy csak részben jön össze a szoptatás. Biztosan tudjátok ti is, hogy az anyatej a legjobb táplálék a babáknak. Aki gondolja, jöjjön át hozzánk ebbe és ebbe a topicba, szívesen segítünk, és hátha van megoldás arra, hogy mégiscsak tudjatok szoptatni, ne kelljen esetleg feleslegesen tápszerrel etetni, illetve idõ elõtt hozzátáplálni a babákat.
Pont. Aláírás."
Nem kétlem Virág segítõ szándékát, de ha teljesen pártatlanül is olvasom a hozzászólását, tényleg úgy tûnik, mintha olyan anyukáknak szólna, akik lesz**-ják, hogy mit eszik a baba, ezt viszont nem feltételezem egyik topic-társamról sem. És az ilyen hozzászólásoképpen pont azoknak az anyukáknak esnek rosszul, akik tényleg próbálták és nem sikerült.
Ami meg itt elhangzott köztetek, olyan, mintha kretén anyukák lennének a másik topicban, és ha ezt bármelyikünk is elolvassa, hogyan jöjjön Hozzátok segítséget kérni?
Nem értek egyet Sashával abban, hogy idõnként kell a vihar. Szerintem nem vihar kell, mert ezeket a problémákat normális stílusban is meg lehet oldani, és szerintem az igazi segítség csak akkor jöhet létre.
Remélem, nem bántottam meg senkit, további jó munkát Nektek!
Viki
vikici

Sziasztok!
Egyetértek Vikivel. A tegnapi társalgást olvasva nekem sem lenne túl sok kedvem itt tanácsot kérni.

Névtelen!
Sashát miért kell bántani?!
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Ágci szia!
Nekem is eszembe jutott, de nem túl sokat tudtam fejni. Szinte semmit. Ahogy végig mig szoptattam sem ment igazán. Most sem. Mostanra már semmi. Ez van. Gyerek meg egy hónap alatt gyarapodott 1 kilót, mig eddig, napi 5 szopival és két hozzátáplálással 250-300grammokat. Kép

zsunya

Szia Zsunya,
értem. Hát akkor ez van. Szerintem semmi, de semmi okod nincs Kép. Fõ, hogy a babának és neked is jó legyen!KépKépKép

Macsek,
azért próbáld meg, hogy nem iszol tejet és esetleg egy idõre hagyd el a tejterméket. Leírom miért: a kisfiam nagyon bukós volt egy idõben, olyan 4-5 hónapos korában. Iszonyú mekkora mennyiségek jöttek ki belõle. Mi is szedtük a Coordinaxot, de a hasi uh szerint nem volt semmi baja. Hozzá kell tennem, ahogy kijöttünk a rendelõbõl odahányt egy nagyot a vállamra. Sûrítettünk rizslisszttel, semmi nem használt. Más okból kifolyólag abbahagytam a tejivást, nem a baba miatt, és láss csodát, egyik napról a másikra teljesen elmúlt a gyerkõcnél a bukás. Valszeg nem tudta megemészteni a szervezetem a tejet, és így átkerülve a tejen keresztül, ez okozta a babánál a problémát. Nem tudom van-e rá magyarázat, én utána többször megpróbáltam, mert rögtön nekem sem esett le, de mindannyiszor visszatérõ bukás lett a vége. Késõbb írtam itt is egy anyukának a neten, és hamarosan megoldódott a problémája. Szerintem egy próbát megér.Kép
(ja, egyébként az egyik barátnõmnek még a kórházban megkérdezték a csecsemõsök mikor ment be szoptatni-koraszülött lett a kislánya, ugye tartja a tejmentes diétát?)

Viki,
én nem olvastam az óminózus hozzászólást, valószínû több oldalról megközelítve, vhol mindenkinek igaza van. Azért szerintem nem kell senkinek megsértõdni, aki kér segítséget, általában meg is kapja, és általában nem hülyeségeket szoktak mondani a lányok. Csak az elmúlt héten több anyukát olvastam a Szoptatás topicban, aki nem is kért segítséget, de olvasta az írásokat, és tud szoptatni, azelõtt nem ment, visszahozta a tejcsit, úgy hogy már mindenki lemondott róla, megnyugodott, mert a védõnõ hülyesége miatt teljesen magába volt szakadva...stb. Lehetne sorolni.

kedves Névtelen,
attól még, hogy nem vagy regisztrálva, alá lehet írni.Kép
1. én nem vagyok kövér tejcsárda, mint ahogy szemléletesen fogalmaztál, még akkor sem voltam az, mikor hazajöttem a gyerekkel és azóta fogytam 15 kilót. És még mindig szoptatom, pedig elmúlt egy éves.
2. nagyon szépen eszik mellette, abból amit mi eszünk, nem turkál, nincs rossz étvágya. Nem járunk gyorséttermekbe, pedig itt van a közelben, nagyon könnyû lenne mondjuk minden vasárnap ott tölteni az idõnket...
3. azt hogy minden allergizál, nem tudom honnan vetted? Szerintem itt senki nem írta ezt.
4. mióta úgy érzem ötletet adhatok, mert van annyi tapasztalatom, és annyi információ birtokában állok, nagyon sok anyukával váltottam levelet mind magánúton, mind az interneten. Soha nem írtam szoptass, szoptass. De a jószándék és a bíztatás is sokx elég volt, hgy kicsit helyreálljon az önbizalma az anyukának, és egybõl volt már más út mint a tápszeres kiegészítés. Vagy esetleg a teljes tápszerre átállás.
5. Itt ülök a gép elõtt a fiam pedig édesen eljátszogat mellettem. Elég jól gépelek, szóval nem is tart sokáig bepötyögni ezt a sok-sok írást. Minden tekintetben megkapja tõlem a figyelmet, imádjuk egymást, mint ahogy az apukájával is. Mindig mindenre van idõ, játszunk, sétálunk, eszünk, sõt már együtt pakoljuk be a mosógépet, tesszük rendbe a szétpakolt játékokat. Azért ez elég jó egy 13,5 hónapostól, nem?Kép

Ágci

Kép
Ágci

Kedves topic Gyilkosok
remélem töbet nem teszitek be a 2.osztályba a lábatokat mert akor nem 1-2 keresetlen véleményt kaptok hanem 100 kerestlen véleményt a 2.osztály nélkületek is megvan

Üdv egy második osztályos
Névtelen

Akárki is vagy, az én nevemben ne beszélj így!

-Afonya
afonya

Lányok!

Szeretnék valamit tisztázni a Ligával kapcsolatban. A La Leche Liga kizárólagos célja, hogy segítse a hozzá szoptatási tanácsért, segítségért forduló családokat. Nem célja, hogy valami ellen harcoljon. A tápszergyártók elleni harcra ott vannak más szervezetek, mint pl. az IBFAN, vagy a BabyMilkAction. A Liga nem ezért jött létre.
Nagyon fontos, hogy még véletlenül se sugalljuk, hogy az LLL-nek bármiféle köze volna ahhoz, hogy mi itt a tápszerek vagy bébiételek vagy adalékanyagok, vagy akármi más ellen beszélünk. Mi itt a magánvéleményünket mondjuk el.

Az is nagyon fontos, hogy ne úgy beszéljünk errõl a témáról, hogy "hirdetjük az igét", mert ennek a kifejezésnek amolyan "szekta-szaga" van. Az LLL nem szekta, hanem az egyik legnagyobb, legtekintélyesebb szoptatást segítõ világszervezet.

A másik, hogy a Liga nevében kizárólag a képzett, az LLLI által akkreditált LLL vezetõk nyilatkozhatnak. Jelenleg 7 ilyen vezetõ van az országban. A többiek, akiket még LLL-eseknek szoktunk nevezni, aktív LLL tagok, mamák, akik szívügyüknek érzik, hogy még sokan szoptassák a kisbabájukat. Õk (Ti) nagyon sokat segítetek a Liga munkájában, abban, hogy többekhez eljussunk. Az ötleteitek felbecsülhetetlen értékûek!
Azt szeretném kérni, hogy mindig tegyétek világossá, hogy a Ligával kapcsolatban beszéltek, nem a Liga nevében. Volt már ebbõl probléma, hogy a Ligának tulajdonítottak olyan megnyilatkozásokat, amelyektõl az LLL valójában elhatárolódik. És olyan dolgokat is mondtak már lelkes mamák a Ligáról, ami nem is igaz, csak azért, mert rosszul tudták. Ez nagyon sokat tud ártani egy szervezetnek!

Azért ez a nagy szigorúság ne szegje kedveteket, és folytassuk a beszélgetést!
Kép
Iboly
iboly

Névtelen!
Hi-Hi.
Jót nevettem!

És mivel nem megy át a hangsúly, pontosítok!
Rajtad röhögtem!!!!
Névtelen

Lányok!

Nem érdemes a névtelen írásokra reagálni. Véleményem szerint azért, mert

1. nem írtak semmi értelmeset, dühödt fröcsögés az egész
2. nem érdemes lealacsonyodni azoknak a szintjére, akiknek annyi gerincük sincs, hogy névvel válalják a véleményüket
3. ha elolvassuk a másik topikban az írásokat, hamar rájövünk, ki írta ezeket. Nem olyan valaki, akinek a véleménye számít.

Iboly
iboly

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: