Sziasztok!
Megint sikerült eljutnom odáig hogy írjak, szóval megint egy háromkötetes regény lett
Annyira édes minden gyerkőc, változatlanul itt vannak a legfesseb kislegények és a legszebb kicsi lányok

. A betegekenk jobbulást, talán most már jön egy kis hideg. A hó, évfordulósoknak nagyon sok boldogságot.
Mi megvagyunk, sikerül lecsúsznia a kisasszonynak az ágyról, igaz csak 20 centi magas. Addig ficánkolt míg lecsúszott. Ő vígan röhögcsélt a földön amikor mentem be a szobába, mire én fölkaptam, na lett is nagy óbégatás úgy megijedt a lüke anyjától
Megvolt az első hányásunk is, éjjel felébredt és a torkáig dugta az öklét. Hát igen, remélem többet nem teszi
Na akkor sorban remélem senki nem marad ki
Zsuzsu:
Szerintem a legjobb a pihenőszék nem ülő baba etetéséhez, nem tudom van e belőle nagyobb a miénk 9 kilóig bírja. És szerintem az ilyen cuccokat nyugodtan meg lehet venni használtan, én pl a miénket a neten vettem egy aukciósházban, kb a negyedéért mint amibe eredendően kerül. De azért én leterítettem egy "majd egyszer jó lesz valamire " pamutlepedővel, ugynis már csak gumisat használunk én meg sajnáltam kidobni és hát csak jó lett valamire

. De belerakhatod autóülésbe is, a mienk kitámasztható a fogójával és akkor olyan mint egy kisszék.
Köpködni pedig fog, örülj neki hogy élvezi az evést, jobb mintha tömni kéne hogy csak még egy falatot...
Javaslom egy csomó műanyag pohár beszerzését. Olcsóbb és ugyanúgy lehet vele dünöngeni ha gyűri meg tapossa az ember. Nem vicc, nekem volt egy időben itthon dögivel ilyen célra
Niki:
Izé, nem nagyon akaródzik beleszólni, de ha rendszeresen használjátok a gépet akkor nem túl jó helyen van a kiságy. Talán célszerűbb lenne a pelenkázó a gép mellé. A monitor viilódzása ugyanúgy zavarja a babákat mint a tv.
EDA. Nem elég beadni, bekötni, adagolni is kell, és arra nem nagyon van ember a kórházban, az anesztes nem ül ott más kórházban sem végig a beteg mellett. Én is azt kértem műtéthez, de az anesztes lebeszélt. Olyan bűn rossz szettjük van hogy az ellenségének sem szívesen kötné be, szóval én spinált kaptam. De be sem kötik a tágulás legvégéig, mert lelassítaná, akkor meg már olyan gyorsak az események a legtöbbször hogy idő sincs rá.
Tüdőérlelőt nemcsak a 36. hét előtt adnak? Eddig úgy tudtam...
Gira:
Nincs meg neked véletlenül az a könyv, hogy Anya, tanits engem! ? Mert abban vannak napról napra foglalkoztató játékok, amik fejlesztik az önálló játéktevékenységet is, talán meg lehetne próbálni, hátha rájön, lehet játszani egyedül is. Esetleg mutasd meg neki hogy kell oldalra fordulni, vagy hasról hátra (kis segítség a lábainál vállánál),és elképzelhető kedvet kap hozzá. MOndjuk nálunk is vannak nyügisebb időszakok, de én kezdetektől abban a pillanatban eltűntem a látóteréből, ahogy elkedzett valami iránt érdeklődni, mondjuk nézegette a bárányokat a rácsvédőn. De lehet hogy csak szerencsém van.
Éjjelente pedig tuti nem éhes 1 óránként. Vagy eszik rendesen olyankor? Mennyiséget? Esetleg keljen föl pár napig apa és kínálja meg vízzel. Előbb utóbb rájön hogy nem buli felkelni a vízért. Ha este belekik tápszerrel és felkel akkor csak szórakozik. Szandra is rájött hogy van kaja amikor csak kér, így nekiállt óránként 60 tápikat enni. Én rontottam el,adtam neki ő meg lusta volt rendesen teleenni magát. Most bekeményítettem. Kap tápot, rá két órára tea van vagy max gyümölcspüré, arra két órára megint táp, stb... Estére megette a rendes adagját pedig már egy hete evett ilyen hülye módon. Azért egy babának más is kell az anyatejen kívül, azt meg hulla fáradt maminak nagyon nehéz prezentálni, ha meg újszülött cumit veszel abból nehezen jön, mert neki már kis lyukú. A pohárból mi nem tudtunk inni, folyton telenyelte magát levegővel, akanalat meg kilökdöste reflexből...
Karmen:
A megyében nem volt oltóanyaghiány, mindig egy picivel többet rendelünk így van tartalék kb egy hónapra előre.
Nem tudom mi bajuk a védőnőknek a súlyoddal, láttalak a kórházban, bőven rád fért már egy kis plusszocska...
Hogyhogy nem szokták engedi az altatást program császárnál? Ez új nekem... Nálunk programozott volt és megkérdezte az orvos hogy mit akarok, mert neki mindegy alszom vagy ébren vagyok, a műtét szempontjából lényegtelen. Csak nekem kellett eldönteni mit akarok, de azt tiszteletben tartották.
Zozo:
Kár lenne a kórházért ha bezárnák, mert akkor a klinka nyakába zúdulna az a nem kevés problémamentes és kevésbé problémás szülés ami most a kórházban zajlik, akkor pedig olyan tömeg lenne a klinikán, hogy ihaj. És ellátási színvonalról olyan sok beteg és olyan kevés személyzet esetén már nem lehetne beszélni....Anesztes pedig van bent a kórházban mindig, csak nincs külön anesztes az osztályokra, oda mennek ahol szükég van rájuk. És nem tom, nekem az orvosom keresett anesztest aki jól tud gerincbe szúrni, én már csak az előkészítésnél találkoztam vele. Az epidurál okait pedig leírtam Nikinél
Eszter:
Mi a negyedik szinten lakunk, nincs lift, babakocsi lent, hogy lefele kézben viszem, vállra akasztható szatyorban egy egyszerűbb kenguru. Azt lennhagyom a tárolóba és felfelé jövet abban hozom a picit. Még marad kezem egy bevásárló szatyorhoz is. Nekünk nagyon bejött. Amíg kisebb volt addig egy könnyebb mózeskosárban hoztam, vittem le és föl.
A kéjgáz hivatalos neve nitrogén-oxidul vagy dinitrogén-oxid, de tökéletesen helyes kéjgáznak is
Szerintem elég kölcsönkérni járókát, ha nem kell a családnak. Én most raktam bele Alexát, mert már leficánkolta magát az ágyról, igaz csak 20 centi magasról. Szerintem jobb olyankor belerakni amikor még nem tud mozogni, akkor megszokja hogy pl délelőtt abban játszik, amikor neked dolgod van, beépül a napirendjébe. Amikor már tud mászni, járni szerintem piszok nehéz beleszoktatni egy babát. Nekünk az van amit 8 évvel ezelőtt vettünk Daninak, most használja az 5. gyerek
Zituska:
Nem lehet hogy Boti szomjas és azért kel? Én is feébredek éjjelente emiatt, gondolom a kicsik is néha...
Szerika:
De azért lázcsillapított adott az orvosd? A láz nagyobb kockázat a babának mint egy lázcsillapító... És köptetőt tudok amit lehet szedni terhesen, a leiratában is benne van ez pedig a Sinupret.
Toxoplazma vizsgálatot a szegedi kismamáknál automatikusan nem csinálnak de elég ha a háziorvosod elküld vérvételre toxoplazma gyanújával. A diagnózist nem szokták megkérdőjelezni semelyik laborban, a toxoplazma pedig igen változatos tüneteket tud produkálni... Rutinszerűen csak a szeged környékieknél szűrnek, neki me rubeolát nem csinálnak, de ne kérdezd miért, ezt a mi laborunk sem tudja....
Én nem vetettem le, nem volt rá ugyanis anyagi keretünk

Mondjuk most sem lenne...
Exi:
A barátnőd nem az EDÁ-tól volt kába hanem a nyugtatótól amit kapott. Nekem szerencsém volt, az anesztes megvárta, hogy megmutassák kétszer is a lányom és szólt hogy akkor most ad egy kicsit, had aludjak, mert tudja milyen kényelmetlen az asztal. De nekem végig mondtak mindent, mikor mit csinál, mi történik, sőt a műtősnővér végig mesélte hol tartanak az orvosok hogy ne aggódjak. Meg amíg fönn voltam végig símogatott, amikor meg toltak ki, szaladt megmondani mennyi a pici súlya meg hossza. Szóval nekem csak pozitív élményeim vannak az ébren levős csasziról. A másik borzalmas volt brrr.... soha többé altatásban.
Dancsi:
A rossz tarkóredő nem akarok hazudni de olyan 30-40 féle rendellenességre utalhat, pl. szívfejlődési zavar ami nem génhez kötött. Genetikai vizsgálattal a csak a szám feletti, vagy hiányzó kromoszómákat, esetleg az alaktani (pl. letört kromoszóma karok eltéréseket tudják meghatározni. Egy ilyen vizsgálattal nemcsak a 21-es de a leggyakoribb, azaz 13-as és 16-os triszómiát (kettő helyett három kromoszóma van) is vizsgálják. Ezek a leggyakoribbak. De sajnos nem tudnak pl mozaikos Down-szindrómát kimutatni, a legtöbb egyébb rendellenesség pedig olyan súlyos hogy spontán véget is ér a terhesség.
Nálunk is volt amnio, mi szerencsére megúsztuk, nincs semmi bajunk.
A Williams-szindrómát pedig egy DNS vizsgálattal lehet csak kimutatni a 7-es kromoszómán van egy extra gén, ahhoz pedig ki kell csomagolni az egész DNS-t, szóval nem rutin eljárás

. Az arányok pedig, 2,5-3,4 -es nucha értékig 92%-a egészséges a babáknak, 3,5-4,4-ig 85%, 4,5-5,4 ha jól emlékszem 70%, de tovább el sem olvastam a papírt amikor genetikusnál voltam. Sajnos ez sem egy 100%-os vizsgálat de legalább valamennyi beteg babát ki tudnak szűrni
Macsek:
Szerintem elég 56-ból néhány darab, még mindig el lehet szaladni venni párat apucinak, nagymamának ha kicsike lenne a baba, inkább 62, 68, az meg ugye jó lesz később. Én biztos hogy nem túl sok hosszú ujjú rugdalózót vennék, inkább ujjatlant, ráadásul azok mintha kicsit tovább használhatóak lennének tapasztalatom szerint. Pár hosszú ujju body, néhány rövid, ki tudja nem lesz e 30 fok áprilisban, egy ilyen tél után bármi lehet. Egy mértet nem sokáig hordanak, és inkább szeretnek laza ruciba lenni legalábbis a lányom, a hossza meg megoldható egy kis zoknival akkor nem tudja kihúzni belőle a lábát. Nekem hálózsákból nem túl vékony van, két rétegú pamut vászonos, ujjatlan, abban alszik a lány egy szál hosszú újjú bodyban mert 24 fok van a lakásban még lekapcsolt radiátorral is

. Már oldalra fordul szóval lerugná a takarót, meg persze tudja ha beteszem a zsákba akkor alvás lesz éjszakára, és már kéri is a tápit és alszik el. Megszokta hogy ez a menet, fürdés, zsák, tápi, alvás. Az angol turik jó de vigyázni kell, egy csomó tipegőnek van nem elasztikus anyagból a nyaka-gallérja, vagy a "mandzsettája" azt meg szinte lehetetlenség rájuk adni. Pedig szépek... Én mostanában egy bababizományosnál vásárolok a Szillérin, kb ugyanolyanok az árak mint a turiban. És nem szeretem a nagyon újnak kinéző dolgokat, ott valami bibi van a legtöbbször, amiért nem használták. Megéri jó minőségűt venni, nálunk van olyan ami 8 éves rugi és a negyedik gyereken van rajta, de olyan mint újkorában. Mi most érünk oda hogy kell egy garnitúra játszós, amit nem sajnálok, meg egy garnitúra kimenős
És még valami, jéghideg kezű kisbaba is simán kaphat hőgutát, a szájukat kell nézni ha kicsit is kékül akkor fázik. A kezük a rosszabb kapilláris keringés miatt hideg nem azért mert fáznak.
A kórházban tuti nem kell friss anyakönyvi, még a vidékieknek sem, a klinikán nem tom, de gondolom ott sem.
Cukorterhelés, ha valaki rákeres itt van a fórumon gyuri, aki szülész mellesleg a terhességi diabetes társaság fejese, szóval elsőre mindenkinek zsemlézni kéne tejjel, és akinél ez 7 fölött van annál kéne a cukorlötty, csak a legtöbb helyen a legtöbb orvos a legyszerűbb utat választja. Cukorlötty be, a labor éték eltér, akkor már rögtön cukorbetegséget kiálltanak. Mindig felhúzom magam, ha látnátok a cukros kismama fórumot, sorban írják hogy ennyi meg annyi értékkel cukorbetegek gyuri meg folyton írja hogy nem és nem lesz a babának semmi baja...
Enikő:
12 hetes uh hüvelyi volt bár nálam még megnézte direkt hasival is mert nem stimmel a nyaki redő. De ebben az időben még túl kicsik a hasi uh-hoz, ahhoz képest milyen vastag a hasfal.
Ági