A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

Sziasztok!

Emma, gratulálok a pindurkához és a szívdobbanásokhoz! :lol:

Én mintha a mi babánknál egy kis kukit látnék de sztem csak félre nézek vmit. :roll:
2x álmodtam kisfiúval...hm.. :D
Van amikor már a 12ik heti UH-n is lehet látni..

Kismamik!
Nagyon Boldog, Békés Karácsonyt és örömökben, babákban gazdag Új Évet Kívánunk, Szerettel: Gurguláék

Pusziiii, ja és a bejglit ki ne hagyjátok! :lol:
torolve_20131003125716

Mütyürke!
Sajnálom a megfázásod. Nagyon rossz lehet. Azon kívül, amit már te is írtál nem tudok mit ajánlani. Esetleg, próbáld ki a kamilla teát, vagy kérdezz meg egy homeopátiával foglalkozó orvost. Az én dokim, megelöözéskép alovera gélt ajánlott.
A szállítási költség brutális. Nem tudod visszamondani?
Errööl is kéne tájékoztassák a jó népet. :evil:

Nekem is kellene kismama ruhákat venni, de egyelööre nem találtam. De már tudom, hogyan nem próbálkozom. Köszi az infót.

Gurgula és Lynia!
Köszönjük a jó kívánságokat! Nektek is boldog karácsonyt és egy nagyon sikeres új évet! Szerintem, fantasztikus lesz az új évünk! :P
molkata

Lányok!

Mindenkinek békés, boldog, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok, jó étkezéseket, rosszullétek nélkül és nagyon boldog babavárós szentestét! :D
baba24

Mütyürke! Jobbulást neked! Sajnos én sem tudom mivel próbálkozhatnál még :roll: A csomagot is nagyon sajnálom! Azért ez szemétség :twisted:
Gurgula! Az állmok árulkodnak :wink: :lol:

Én is kívánok Mindenkinek Nagyon Boldog, Békés Karácsonyt és egészségben, szeretetben és persze babákban gazdag Boldog új évet!

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Sziasztok! Mindenkinek nagyon boldog, meghitt karácsonyt kívánok!

Kép

Ancsa
Kép
ancsa00

sziasztok,

újra a géphez vonszoltam magam... :)

NAGYON BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

köszönöm a jobbulás kívánságokat, rám fér nagyon!

ps. ha jól látom nem csak az én vonalzóm nem megy.... miért? kell vmit csinálni? frissíteni?
jah és a csomagot nem tudom már visszaküldeni, mert a kártyáról levették a pénzt, és a ups minden várakozott napért csomagtárolási díjat számol fel.... hát így jártam.

KépKépKép
mütyürke

Sziasztok!

Én is beteg vagyok, garatgyulladás, egy kis náthával megspékelve! :(

Én is kívánok mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket!!!

kispiskóta

Betegek gyógyuljatok!

Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt kívánok!

Kép
Kép
emma1976

molkata

Kellemes Karácsonyt, boldog új évet!

_*______*___*_______*___*___________*_____*____
_*______*___*_______*___*___________*___*______
_*_____*____*_______*___*_*_*_*_____*_*________
_*______*___*_______*___*___________*___*______
_*______*___*_______*___*___________*_____*____
_*______*___*_______*___*___________*_______*__
_*_*_*_*______*_*_*_____*_*_*_*_*___*________*_

_______*____*_______*____*_______*________*___
_____*______*_______*____*_______*_______*____
___*________*_______*____*_______*______*_____
_*__________*_______*____*_______*______*_____
_*__________*_______*____*_______*______*_____
_*_*_*_*______*_*_*________*_*_*________*_____

Anti és Kati
molkata

sziasztok

Kellemes Karacsonyt es BUEK innen a palmafak tovebol.

M.

mandarka

Sziasztok!

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
Kép

KépKépKépKépKép
uxi

Bocsánat Lányok, hogy csak most, de elég nagy a rohanás, gondolom nem csak nálunk :D

Szép ünnepet kívánok nektek! Mosolyogjatok sokat !

Orsi
Vendég

szép napot mindenkinek!

hogy telt a karácsonyotok?

mi elárultuk a nagyszülőknek :D volt ám meglepődés! először párom szüleinél voltunk, nagyon örültek, már fél padlást ránk is hagyták (teli babaholmikkal), apósom nagyon ari, imádkozik, hogy lány legyen (van 1 10éves fiú unoka), majdnem sírva fakadt, mint kiderült, páromnak is azért volt vörös a szeme (én hüle meg azt hittem a bortól, amivel koccintottak). Szóval volt nagy öröm! Aztán a következő anyum volt, ő kicsit visszafogottabban vette, de a végére már azt tervezgette, hogy mikor hívja fel a testvéreit, és kiknek mondja először (7 testvére van+15unokatesóm, szóval nagy a család!)

jövő 7en végre 12heti uh! :) alig várom, párom is jön velem!
hasi vagy hüvelyi lesz???

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers
lynia-

Sziasztok!

De nagy itt a pangás mostanában! Remélem mindenkinek jól telt az ünnep!
Mi csak anyóséknál voltunk, ott gyült össze a család.

Sógornőméktől kaptunk egy csomó babaruhát, mivel én az enyémeket már eladogattam:shock:

Lynia! Akkor jól sikerült a bejelentés. Az olyan jó amikor így meghatódnak a nagyszülők!
Szerintem az uh még hüvelyi lesz. Nekem legalább is mindig az volt a 12. heti :roll:

Szerintetek mehetek 11+2héten a tarkóredőmérésre, vagy meg kell várni a 12.hetet? Olyan jó lenne már a jövő héten látni kismanót :P

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Jó reggelt, jó reggelt! Nálunk is tök jó volt a karácsony. Tegnap vendégségben volt nálunk az auralátó rokonom, és látta a kicsi auráját. kb. 10 cm átmérőjű. Mármint az aura. A Baba persze kisebb. :lol:
Lynia, én is annyira várom a jövő szerdát, a 12. hetit! Szerdán még nem jön a párom, de csütörtökön, amikor a genetikaira megyünk (ott 4D is lesz), már ő is ott lesz. Nagyon bízom benne, hogy hasi, mert múltkor teljesen kiakadt, amikor kiderült számára, hogy az eddigi ultrahangok hüvelyiek voltak. :D

Kép
nenoke

Brigi, szerintem a dokit kérdezd, ne minket. :lol: De pl. olvastam egy hétről-hétre portálon, hogy a betöltött 10. hét után már lehet nézni tarkóredőt.

Kép
nenoke

Brigi, most találtam egy másikat is: A tizedik és tizennegyedik hét között – legalkalmasabb időszak a 12. hét – az embrió nyaki bőrredőjének (tarkóredő) ultrahangos mérésére is sor kerülhet.

Kép
nenoke

Köszi!!! Akkor a jövő héten én is megyek :lol: JAJDEJÓ!

brigi73

Lynia, nekem hüvelyi UH volt, én úgy tudom, ez az utolsó hüvelyi.

Én híztam egy kilót. Ti? Szerintetek ez már a baba, vagy a karácsonyi süti? Kép

kétfiús anyuka
babdorka

Még egy kérdés: szerintetek mindenképpen szükséges, hogy a doki havonta megvizsgáljon, vagy erről le lehet beszélni? Úgy értem, elmegyek megbeszélni a laborleleteket, meg hasi UH-n jó lenne látni a babócát, de nem szeretném, ha megvizsgálna.

kétfiús anyuka
babdorka

Szerintem nem árt, ha a doki havonta meg is vizsgál. Jó én sem szeretem a matatást, de megnyugtató, hogy tudom, hogy minden oké és a méhszáj zárt!

brigi73

De ezzel az erővel naponta megnézhetné, hogy nem nyílt-e ki. Mi értelme van ezt havonta ellenőrizni? Ha valami rendellenesség van, akkor úgyis érezni fogom, nem?

kétfiús anyuka
babdorka

Szerintem is fontos tudni, hogy zárt-e a méhszáj, én biztos nem hagynám ki, akármennyire is utálom én is a matatást.

Kép
nenoke

Sziasztok Lányok!
Látom visszajöttünk :-)

A 12. heti uh még hüvelyi, csak a 13. után csinálnak hasit. De nagyon jó lesz látni picurkát, aki már nem is annyira picurka :P

Èn két hét múlva megyek megint. Akkor lesz AFP is.
molkata

Sajnos nem mindig lehet érezni, ha gond van. Ha viszont havonta megnézik jobban észrevehető a gond.

brigi73

babdorka, én nem híztam, hanem fogytam 1-1,5kg-t!

lynia-

Tyű, te jó ég! Pedig nem tudom másképpen elviselni az émelygést. Kép

Amikor kezdődik, bekapok valamit. Pl. banánt, almát, narancsot, kiwit, mandarint, vagy napraforgómagot, vagy nem tudom, de valamit muszáj, mert különben elviselhetetlen.

A vizsgálattal kapcsolatban értem, amit mondotok. De valahogy én alig bírok megbírkózni a gondolattal, hogy havonta túrkálnak bennem, és az nem a férjem. Olyan feleslegesnek érzem. Bezzeg, ha csak simán betegek vagyunk, nem foglalkoznak velünk ennyit az orvosok! Kép

kétfiús anyuka
babdorka

engem sokszor az émelygés sem tud rávenni az evésre, emiatt van, tudom, hogy jobb lenne ha ennék, de nem megy!

lynia-

Eleinte én sem tudtam még csak ránézni sem egy falatra, de rájöttem, hogy ilyenkor muszáj. Tudom, olyan, mintha megégetnéd a kezed, és utána azt mondanák, hogy rakd forró víz alá, de hidd el, segít!

Nekem segített még, ha volt lehetőségem vízszintesbe kerülni, de sajnos napközben ezt nem tudom megoldani, mert dolgozom. Kép

kétfiús anyuka
babdorka

:D elképzeltem magam vízszintesben, ahogy az asztal mellett fekszem és körülöttem járkálnak az ügyfelek :P

lynia-

:D elképzeltem magam vízszintesben, ahogy az asztal mellett fekszem és körülöttem járkálnak az ügyfelek :P

lynia-

Nekem is megint hányingerem van. Kb 2-3 napja újra kínoz és most az evés sem segít :( Csak várom, hogy egyszer majd csak elmúlik.
molkata

pedig azt mondják a ti korotokban már múnia kellene! :( remélem nálam nem tart tovább, mert :cry:

lynia-

A hányinger nekem is visszatért. Az ünnepek alatt szerencsére nem volt, de tegnap este óta megint jelentkezett :cry: Én próbálok nem összeenni sok mindent, de néha nehéz mert a tényleg segít ha eszem :oops: Hízni még nem híztam, de én nem is nagyon szeretnék. Nem tudom, hogy fogom megvalósítani :shock: :lol:

brigi73

Èn is azt hittem, hogy múlni fog :( Egy ideig jobb is volt.
molkata

Nem akarok senkit elkeseríteni, de előfordul, hogy a hányinger egyálltalán nem múlik el :cry: Én így jártam Marcival, és szörnyű volt, de még aznap is hánytam amikor szültem :shock:

brigi73

hízni én sem szeretnék sokat! +10nél jó lenne megállni!

lynia-

Ezt találtam a 12. heti uh-ról.

A 11-13. hét
Az ülőmagasság
A vizsgálatok során fontos tudnunk a pontos terhességi kort, amit az utolsó menstruáció első napjától számolunk. Abban az esetben azonban, ha a menstruációs ciklus nem szabályos, jelentősen eltér a klasszikus 28 naptól, vagy a kismama nem tudja, hogy mikor volt az utolsó menstruáció első napja, csak az ultrahangra hagyatkozhatunk. A terhességi kort legkönnyebben az ülőmagasságból számolhatjuk ki. A leleten az ülőmagasságot a CRL jelzi, ami az angol Crown-rump length (fejtető-far hossz) rövidítése. Ez az érték 11 hetesen körülbelül 40 mm, 12 hetesen 50-55, 13 hetesen 65-70, így egy táblázat segítségével megadható a terhességi kor, amit a leleteken a Grav.s. jelez. Néhányan beleesnek abba a hibába, hogy összekeveri a terhességi kort és a magzat korát. A terhességi kor két héttel több, mint ahány hetes a magzat, tehát ha pontosan ismerjük a fogantatás időpontját (lombik terhesség, hőmérőzés, csak akkor voltunk együtt stb.), akkor ehhez hozzá kell adni két hetet.

A tarkóredő mérés
Az első trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat során mérik a tarkóredőt. A leleteken általában NT (Nuchal Translucency) rövidítésként szerepel, de használják a nucha, tarkóredő vagy nyakiredő kifejezéseket is. Az NT mérést 11 – 13 hetesen kell elvégezni.A magzat tarkójánál, a bőr alatt folyadék gyülemlik fel. Bizonyos rendellenességek esetén (Down-szindróma, egyéb genetikai rendellenességek, szívrendellenesség) jóval több a folyadék található ezen a területen, így tarkótáji ödéma alakul ki, ami magas NT értéket ad. A tarkóredő értéket általában 3 mm-ig tartják normálisnak, azonban a mért érték sok mindentől függhet. Az egyik ilyen tényező, hogy a tarkóredő vastagsága a baba méretével együtt nő, így természetesen más eredményt kapunk, ha valakinél méréseket végzünk 11, 12 illetve 13 hetesen. Az ultrahang eredményeknél figyelembe kell venni az emberi és egyéb tényezőket, így nem mindegy, hogy ki és milyen készülékkel végzi a vizsgálatot. Azon felül, hogy a mérést végzőnek gyakorlottnak kell lennie, figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes szakemberek mérései között következetesen lehet különbség, ezért az eredményt mindig a mérést végző orvos vagy szonográfus méréseinek átlagához kell viszonyítani. Az ultrahang készülékek között a képfelbontásban van különbség, természetesen minél jobb a felbontás, annál pontosabb diagnózis adható. Sajnos a jó minőségű ultrahang készülékek igen drágák, így sok helyen nincs lehetőség ezek beszerzésére. A tarkóredő mérés során a magzatnak semleges pózban kell feküdnie, mivel ha a fejét előre vagy hátra hajtja, az NT eredmény a tényleges értéknél kevesebb, illetve több lesz.

Orrcsont jelenlétének vizsgálata
Langdon Down, amerikai háziorvos, már 1866-ban lejegyezte, hogy a Down-szindrómás egyéneknek általában kisebb az orruk, de vajon látható e ez az eltérés az ultrahang vizsgálatok során? Vizsgálatok igazolták, hogy Down-szindróma esetén később kezd el kifejlődni az orrcsont, így az első trimeszterben még általában hiányzik. Az orrcsont jelenlétének az igazolásával nagyban lehet csökkenteni a Down-szindróma kockázatát, ezért a közelmúltban már pár centrum végez orrcsontmérést. Az első trimeszteri vizsgálat során nincs értelme az orrcsont megmérésének, csak a jelenlétét határozzuk meg. Az orrcsontot a leleten NB-vel szokták jelölni. Az első trimeszteri vizsgálatoknál megadhatóak még az embrió egyéb méretei: BPD (fejátmérő), HC (fejkörfogat), AD (hasátmérő), AC (haskörfogat), FL (combcsont-hossz).
molkata

Nekem az orvosom azt mondta, hogy maximum 8 kilót hízhatok, pedig elég sovány vagyok. Na, ez annyira nem érdekel, mert ha éhes vagyok eszek :D
Képzeljétek, naponta többször is szoktam érezni szúrkálás szerüüséget a hasamban (szerintem öö a kis babóca). Kávézés közben mindig (biztosan felébred) és éppen most is.
Brigi, neked volt hasonló tapasztalatod?
molkata

Én még 10kg-ot sem szeretnék hízni, bár nem tudom ez mennyire lehetséges :shock: Én 5-6kg-ban húztam meg magamnak a határt :lol: sajnos eleve nagy felesleggel kezdtem, és ha erre még ráhízok, hát tényleg elgurulok :oops: :lol: Meg én a szoptatás alatt sem tudok fogyni, inkább hízok :cry:
Kata! Én úgy tudom, hogy a szurkálás attól van, hogy nyúlnak a szalagok!

brigi73

Brigi! Neked mekkora különbségek voltak a terhességeid között? Marcival végig hánytál is, vagy "csak" hányingered volt és néha hánytál?

Ez olyan borzasztó. Kép

kétfiús anyuka
babdorka

segítsetek nekem lécci, jövőre szeretnék fősulira jelentkezni, és most olvasom, hogy aki (gyed,gyes, tgyás, gyet) kap, annak jár 8 pont pluszban! Jól jönne!
szóval akérdésem az, hogy a tgyás mikortól jár? ha jól tudom, igénybe lehet venni szülés előtt 30 nappal???????????
mert persze, hogy a hiányzó igazolásokat a jogosultsághoz 07.11ig kell majd küldeni, én meg ugye 0717re leszek kiírva ha minden igaz! :(

lynia-

lynia, itt egy nagyon részletes leírás a tgyás-ról:

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=3 ... ema=PORTAL

kétfiús anyuka
babdorka

Egy másik helyen ezt találtam google barátunkkal:

"Szülési szabadság - Terhességi Gyerekágyi Segély (TGYÁS)
Ha az anyának volt munkahelye, akkor a szülés után 168 napig fizetése 70%-át kapja. A szülés előtt 28 nappal már meg lehet kezdeni, de ezt levonják a szülés utáni szabadságból."

Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=230

kétfiús anyuka
babdorka

szuper!!!!
"28 nap lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.!
jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.
"
ez jó, akkor kb. 06.10. felé kérhetem! húúúú, ez jól jön!

köszi

lynia-

az meg nem hiszem, hogy baj, hogy levonják aszülés utániból, akkor ott a gyed, vagy nem?

lynia-

"A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár."

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=3 ... ema=PORTAL

Kép

kétfiús anyuka
babdorka

akkor ez teljesen jó, folyamatos lesz, 28 nappal előtte igénylem, és utána közvetlen gyed

lynia-

Tehát ha a tgyást a gyerek -1 hónapos korában igényeled, akkor a gyedet a gyerek 5 hónapos korától igényelheted, akkor jár le a tgyás. Ezt a gyerek 2 éves koráig kapod. Utána még 3 éves koráig jár a gyes, ami igen kevés...

Összefoglalva:
-1 hónapostól 5 hónaposig: tgyás
5 hónapostól 2 évesig: gyed
2 évestől 3 évesig: gyes

Persze mindegyiknek más az összege. Kép

kétfiús anyuka
babdorka

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: