Juci!
Köszönjük nagyon a vendéglátást, a kosztot és a folyamatos takarítást utánunk
Én is gondolkoztam most Marci problémáján, ha nem baj, akkor leírnám, hogy mi ötletem támadt. Nem akarok okoskodni, de hátha valami olyat dobok fel, amit még nem próbáltatok...
Szóval az öcsémnek és a húgomnak is voltak székrekedés problémái, a húgom kinőtte ahogy elkezdett szilárd ételt enni, az öcsémnél viszont egyre rosszabb lett a helyzet, és szerintem főleg azért mert anyukámnak nem volt szíve őt normális étkezésekre fogni (ez már jóval nagyobb korában volt, nála 5-6 évesen is még hatalmas kaki gondok voltak). Szóval mivel anyu nem tudta rávenni az öcsémet, hogy a tejbeáztatós csokis puffasztott rizsen kívül mást is egyen (mondjuk zöldséget vagy gyümölcsöt) ezért rendszeresen kapta mellé a kisfiú a hashajtót.
Tehát elsősorban az lenne a fontos, hogy Marci étrendjébe be kéne vinni a növényi rostokat, mert ez képzi a széklet űrtartalmát, ettől lesz nagyobb, és minél nagyobb, annál könnyebben/gyorsabban mozog végig a beleken. Ha nincs elég rost az étrendjében, akkor az a kevés salakanyag ami hátramarad, az nagyon kemény formát tud ölteni, pláne ha még vissza is tartja.
A másik a félelem a kakilástól, mert fáj... ezt kéne valahogy "elfelejtetni" vele, ami csak akkor lehetséges ha valamilyen módon rendszeres székletet lehetne neki varázsolni. Ha rendszeres széklete lenne (bármilyen módon), akkor nem lenne alkalma olyan keménnyé válni, hogy fájjon neki, és akkor egy idő után nem kötné a fájdalmat a kakiláshoz.
Én a helyedben azt tenném (nem tudom, próbáltátok-e), hogy minden egyes alkalommal mikor látom, hogy tartja vissza, olajos beöntést adnék neki... hogy kijöjjön a széklet mikor természetes bélmozgása van, ne tudja akkor visszatartani. Ez persze akkor lehetséges a legjobban, ha van elég széklete hozzá, ehhez kéne a rost az étrendjében. És mikor már nem naponta többször fordule elő hogy bélmozgása lenne de sír és visszatartja, azután is naponta egyszer csinálni a beöntést kúraszerűen, amíg saját magától nem kakil fájdalommentesen. Elvileg a beöntéssel nagyon kell vigyázni, mert "elfelejtheti" a szervezet, hogyan kell reagálni a székelési ingerre, de szerintem az ő esetében szükséges valamilyen módon elősegíteni, hogy kijöjjön a kaki, ez az első szempont.
Egyébként szerintem a rost és a víz az elsődleges a puha széklet képzésében és a rendszerességben, az összes többi az csak hab a tortán, van akit meghajt, van akit nem. Gondolok itt a kamilla teára meg cukros vízre meg ilyenekre, ez szerintem teljesen egyéni, kit hajt meg és kit nem, de akinek eleve kevés a széklete a rost hiánya miatt, azt nehezebb meghajtani bármivel. A víz illetve folyadék is azért szükséges mert a rostos salakanyag magába szívja és akkor nagyobb lesz a széklet, lazább és puhább állagú, könnyebben mozog a belekben. Szájon át olaj is csuszamlósabbá teszi a dolgokat, pláne ha olyan olaj ami nem szívódik fel, azt hiszem a ricinus meg paraffin olaj lényege ez.
A doki, akiről meséltél, ez az "ország legjobbja" ő milyen orvos? Proktológus?
Biztos van babáknak is adható gyógyszer székrekedésre. Most olvasom, többfajta gyógyszertípus létezik székrekedésre. Van, amelyik a széklet méretét növeli (gondolom ezek növényi rostból készült porok amiket fel kell oldani vízben és meginni, ez pl Amerikában recept nélkül kapható, talán érdemes lenne megkérdezni a gyógyszerészt, hogy Mo-n van-e ilyen). Akkor vannak székletpuhító gyógyszerek. Aannak ú.n. ozmotikus gyógyszerek ami valami megemészthetetlen anyag ami vizet vonz a belekbe, és ezáltal puhítja a széklet állagát. Van olyan ami a bélmozgást serkenti. Szóval lenne miből válogatni, és el nem tudom hinni, hogy ezekből egy sem adható kisgyereknek. Ha visszamentek ehhez az orvoshoz, én a helyedben tuti rákérdeznék valami székletpuhító gyógyszerre...
Elnézést ha ez mind olyasmi amit már kipróbáltatok... remélem van benne azért használható új ötlet is, hátha...

Kristófbaba, ünnepi télapós ruhában. Nagyon édes, szépséges kisfiú
itt anyával, aki tényleg szupercsini már most és fitt
és Barbival, aki ma a fiúk nélkül jött és tudott Kristófszitterkedni jó sokat
olyan jól aludt Kristóf Barbi karjában, hogy öröm volt nézni
ezalatt Bodza szórakoztatta a csibészeket, akik szájtátva hallgatták az énekét

mintha összebeszéltünk volna Kuhával, hogy milyen szerelésben hódítsák meg Lénát a fiúk
gyere Léna, elviszlek egy körre
de én vezetek ám!
azért ehhez Gergőnek is lesz egy-két szava
Léna megtekinti közelebbről a másik udvarlót is
és íme a híres csók
ez nem volt szép haver, lecsapni Lénát a kezemről!
sebaj, Saci a kedvességével le is vesz a lábamról
Szegény Marci, néha nehezen viselte, hogy a sok kis töpörtyű elveszi a játékait
Danival is harcolnia kellett, de feladta, mert....
.... kicsi a bors, de erőszakos
hihetetlen, de mind a négy gyerkőc idenéz
gyere Saci, dumáljuk ki a fiúkat
addig Léna én lenyúlom a szép színes üvegedet, ami nem egy sima vizespohár mint az enyém