2002.11.14 12:01
Szerző: mmoni
Ja meg gondoltam am Ratok .Idebiggyesztek ket linket:o)
[url=http://www.geocities.com/babatakarok/linkajanlo.htm" TARGET="_top]http://www.geocities.com/babatakarok/linkajanlo.htm[/url]
Ez meg az angolosoknak:
[url=http://www.fertilitext.org/siteindex.html" TARGET="_top]http://www.fertilitext.org/siteindex.html[/url]
Tobben bizonytalanok ha jol olvastam a Clostyt illetoen...nos bar en meg soha nem szedtem de van itt par info:
Kérdés:
Hogyan hat a Clostylbegyt és a Serophene?
Válasz:
Ami az adott gyógyszereket illeti: a hypophysis-hypothalamus szinten, a gonadotrop hormonok termelésébe avatkoznak be, azt stimulálják.
Tulajdonképpen egy kis pofont adnak az élettani feed-back-nek: a meglevõ egyensúlyt egy magasabb szervi hormon szintre "lökik fel". Teratogén hatás nem ismert, túladagolásnál a petefészkek cisztás túltermelése jelentkezhet.
A sors iróniája, hogy hasznosnak bizonyulhat a polycystás ovarium szindrómában is.
A szervezet számos feed-back mechanizmus által uralt bonyolult rendszer. Nagyon sokszor egy tényezõ megbomlása pont emiatt egy ördögi körbe viszi a rendszert, és ennek a körnek az áttörésére alkalmasak ezek a szerek. Viszonylag magas szinten avatkoznak be (FSH, LH szintje) és megfontolt adagolás mellett tulajdonképpen kevés kockázattal bírnak. És az orvoslásban bizony kockázat-mentesség nincs, csak a kezelhetõ kockázat mértéke...
Dr. Nagy László
Kérdés:
Mit csinál a Clostilbegyt tabletta a nõi testben?
Válasz:
A részletes magyarázathoz az egész hormonális rendszer "vezérlési" metódusát le kellene írnom, ez meghaladja az e-mail lehetõségeit ( az élettani tankönyvekben ez legalább 20 oldal...) Ami a lényeg: az agyfüggelék-mirigy, szoros összeköttetésben bizonyos agyi, az agyalapon elhelyezkedõ részekkel (hypothalamus), vezérlõ hormonok által irányítja sok belsõ elválasztású mirigy, köztük a petefészkek mûködését is. A szabályozás bonyolult visszacsatolásos mechanizmusokon keresztül valósul meg. Ami a fontos: a petefészkek mûködését (magyarul, hogy legyen peteérés és az megtermékenyülhessen) serkenteni lehet az ezen a szinten ható gyógyszerekkel. Ezt teszi a clomid, gyári nevén a Clostylbegyt is. Az eljárás okozhat ugyan kisebb szövõdményeket, de a megfogant terhesség szempontjából veszélytelen és széles körben alkalmazott eljárás olyan esetekben, amikor a peteérés nem kielégítõ volta, hiánya az oka a gyermekáldás elmaradásának. Huszon egynéhány éves praxisom alapján elmondhatom, hogy átlag kb. minden századik nõ részesül ilyen kezelésben. A saját húgom is kapta. Nagyon sok egészséges gyermek igazolja, hogy megfelelõ ellenõrzés és odafigyelés mellett ragyogó módszer.
Dr. Nagy László
Kérdés:
A Clostylbegyt mennyire tekinthetõ hormonkészítménynek?
Válasz:
A Clostylbegyt nem hormon a szó valódi értelmében. Egy olyan anyagról van szó, amely az agyalapi mirigyben serkenti a nemi hormonokat szabályzó anyagok kiválasztódását. Ebbõl következik, hogy hatását csak az adott szerven (az agyalapi mirigyen) fejti ki, célzottan és általános hormonhatásai nincsenek.
A molekulaszerkezetbõl következõen nem okoz allergiát. Ritka szerencsés szer!
A gyakorlatban egyetlen "mellékhatással" lehet számolni: adagját a szokásos sémákon túl egyénre szabottan kell meghatározni: van akinek több, van akinek kevesebb a szükséges. Túladagolásánál a petefészkekben többszörös tüszõérés valósulhat meg, ezért elõfordul ikerterhesség vagy akár a petefészkek átmeneti cisztás betegsége is. Ez utóbbi az esetek többségében enyhébb más (hormon)gyógyszereknél tapasztaltaknál és spontán is rendezõdik.
Tehát: ne féljen tõle, de tudomásul kell venni, hogy óvatosan, fokozatosan emelve az adagot a szükségesig - magyarul szakszerû orvosi javallat alapján szedhetõ.
Dr. Nagy László
Kérdés:
Mindkét oldali petefészkemben PCO-t mutatott ki az UH, ELÕTTE 3*1 Clostylbegitet szedtem. Kérdésem az lenne hogy ez a gyógyszer következménye? Elmúlik e magától vagy kezelést igényel?
Válasz:
A PCO maga a petefészkek sokszoros cisztaképzõdéssel járó betegsége. A cisztákon kívül másodlagos ultrahang tünetei is vannak. Ha gyógyszer hatására több tüszõ képzõdik és esetleg nem reped meg, azt túlstimulálásnak hívjuk (hiperstimuláció). Az ultrahangot végzõ kollegának a kezelés ismeretében különbséget kell tudnia tenni a két dolog között, annál is inkább, mert szakmai véleményem szerint a kismedence ultrahangos vizsgálata nélkül stimuláló kezelést elkezdeni felelõtlen dolog. Ha pedig elõtte nem volt ilyen elváltozás, akkor a gyógyszer hatását kell feltételeznünk.
Az esetek többségében a gyógyszer hatására kialakult hiperstimuláció magától is rendezõdik.
Dr. Nagy László
Kérdés:
Nagyon szeretnénk egy második babát, a kisfiunk már 3 éves lesz márciusban. Vele is 1,5 évig próbálkoztunk mire megfogant. Az orvosom clostilbegytet írt fel. Elõfordulhat-e a gyógyszertõl, hogy ikreim legyenek?
Válasz:
Igen, elõfordulhat. Orvosa valószínûleg arra gondolt, hogy nincs rendben a peteérés, ezért írta a gyógyszert. Elõírt adagban általában alig nõ az ikerterhesség valószínûsége, ez inkább a nagydózisú, mondjuk így: a lombikos "turbózás" eredménye szokott lenni.
Dr. Nagy László
Kérdés:
Fogamzásgátló gyógyszerem szedését 1 éve abbahagytam, azóta vérzésem rendszertelen, 3 havonta van egy kevés vérzés. 25 éves vagyok, panaszom nincs. Szeretnék teherbe esni, ami nem sikerül. Érdemes-e ebben az esetben Clostilbegyt-et szednem, vagy elõször a ciklusomat kellene beállítatni?
Válasz:
Ha vérzései ilyen rendszertelenek, és szeretne teherbe esni, akkor valószínûleg jó lenne endokrinológiában jártas nõgyógyászhoz fordulnia.
Érdemes lenne megvizsgálni, hogy van-e egyáltalán peteérése, illetve, hogy milyen a sárgatest mûködése. A Clostilbegyt valóban nagyon hasznos eszköz a kezünkben, de arról mindenképp lebeszélem, hogy a saját feje szerint szedni kezdje, ennek ugyanis akár súlyos szövõdményei is lehetnek. E gyógyszernek a szedése a ciklus egy meghatározott szakához kötött, de ezen belül a terápia finomabb beállítása mindenképpen szakértelmet igényel. Sajnos tudom azt is, hogy van olyan nõgyógyász, aki minden elõzetes vizsgálat, illetve a terápia ellenõrzése nélkül szedeti a Clostilbegytet, de ez semmi jóra nem vezet. A minimum az, hogy a kezelés megkezdése elõtt hormonvizsgálatot végezzünk, a kezelés megkezdése után pedig a hatást legalább ultrahanggal, de jobb esetben ismételt hormonszint mérésekkel ellenõrizzük. Ha a peteérést beállítjuk, akkor a ciklusa is szabályossá fog válni.
Dr. Ács Nándor
Kérdés:
Fél évnyi próbálkozás után a nõgyógyászom tanácsára Serophene nevû gyógyszert kezdtem el szedni. Nem találta igazán kielégítõnek a hõmérsékleti görbém (tudom nem egy pontos eszköz). A kérdéseim: ez a gyógyszer valóban segíti a peteérést? Érdemes-e szedni, nem hat negatívan a szervezetemre?
Válasz:
A Serophene, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a Clostylbegyt valóban elõsegítheti a peteérést, ha megfelelõen alkalmazzák.
Nekem egy kicsit az a gondom ezzel, hogy sok nõgyógyász elég könnyen alkalmaz ilyen típusú kezelést, anélkül, hogy a megfelelõ hormonális kivizsgálás megtörténne. A peteérés hiányának ugyanis számos oka lehet.
Ahogy Ön is írta, a hõmérséklet reggeli mérése meglehetõsen bizonytalan dolog, pontos diagnózist biztosan nem ad. Egyébként a meddõség kivizsgálásának elengedhetetlen része a partner vizsgálata, és a petevezetõk átjárhatóságának tisztázása is, mert, ha ezek közül valamelyik nincs rendben, akkor beszedhet Ön bármennyi hormonális gyógyszert is, akkor sem lesz terhes.
Dr. Ács Nándor
Kérdés:
Mi a clostylbegyt gyógyszer helyes szedési módja? Néhány nõnek a vérzés elsõ napjától kell az 5.napig, nekem pedig azt mondta az orvos, a 3.naptól szedjem 5 napon át. Mi a helyes?
Válasz:
A Clostylbegyt kezelésének többféle sémája létezik, a legtöbbször a vérzés 5. napjától 5 napon át történõ kezelést alkalmazzuk, ami után a 12. napon ultrahangos tüszõvizsgálat esedékes. A harmadik napon történõ kezdés is belefér a szokásos rendbe. Elõfordulhat, hogy célszerû már az elsõ naptól adagolni, ekkor általában 5 napot meghaladó ideig adjuk.
Dr. Nagy László
Kérdés:
A võlegényem valamelyik amerikai weboldalon szerzett (nem tudom, hogy hibás) tájékoztatás arról, hogy Clostylbegytet szedve hat hónapig megnöveli az izomzatát akár egy szteroid (doppingszer). Veszéllyel lehet-e ez, ha gyermeket szeretnénk a közeljövõben? Hogyan gyõzhetném meg, hogy ne szedje?
Válasz:
A Clostylbegyt végülis a nemi hormonok elválasztását serkenti, tehát a testépítést eredményezõ férfi hormonok termelõdését is serkenti. Terápiás céllal férfinak nem kielégítõ sperma-funkció vagy alacsony tesztoszteron szint mellett adják az urológusok; elõfordul 3 hónapos kezelés is napi 2x1 tablettával. Kérdés, hogy egy egyébként normál szervezet "turbózása" hasonló adaggal mire vezet.
Én egy nagy veszélyt látok: amikor abbahagyja. Mert a szervezet hozzászokik a magas adagokhoz, és mint ahogy a gereblye is visszacsap, ha belelépünk: nos az abbahagyás után akár hónapokra mélyponton lehetnek a nemi és hormonális funkciók. Nem véletlen tehát, hogy nemigen hallunk ennek sportbeli alkalmazhatóságáról...
Ami a Webet illeti: nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy mi minden fordul meg kontrollálatlanul ott.
EZ egészen egyszerûen egy olyan hazardírozás, ami BIZTOSAN visszaüt. A gyógyszer tudniillik (ellentétben a szokásos testépítõ anabolikus szteroidokkal) a vezérlés szintjén (!), az agyfüggelék-mirigy és idegi vezérlõje szintjén avatkozik be.
Dr. Nagy László
Bocsi ha hosszu lett.
tovabbi kellemes napot:o)
mmoni