Kata,
sok dologban egyetértünk! Én pl. abszolút egyetértek az olyan védőoltásokkal, amelyek alapból súlyos/halálos kimenetelű dolgoktól védenek (pl. diphtéria, kanyaró stb.). Mint ahogy az elektív oltásokból be fogom adatni a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellenit, mivel igen sokat mászkálunk mindenfelé, és kutyákból-macskákból rengeteg kullancsot szedünk ki, és legalább ezt kivédjük.
De a többit egyelőre nem tervezem beadatni, a következő okokból: a többi oltás nagyrészt olyan betegségek ellen véd, amelyek egy erős immunrendszerrel könnyen leküzdhetők, ill. nagyon ritkák. És több orvos ismerősöm is mondta, hogy az oltottság és a betegség leküzdése egyrészt azért másképp "edzi" az immunrendszert, másrészt az oltottak körében nagyobb az úrjafertőződés veszélye, mint ha már pl. egyszer átestél a bárányhimlőn (természetesen ez sem ad 100%-os védettséget!).
A fiam szervezetét még nem ismerem nagyon (bár az oltások olyan szinten meg sem kottyantak neki, hogy a legmagasabb mért hőmérséklete 36,9 volt), és a mostani takonykórt is könnyedén és vidáman letudta. De a lányomról már elég világos, hogy az én immunrendszeremet örökölte, és én négyévente egyszer vagyok beteg, akkor is egy 2-3 napos enyhe lázas taknyos rohammal letudom (és max. aspirint szedek). Ilyen körülmények közt meg vállalom a kockázatot, hogy nem oltatom orrba-szájba minden ellen, ami él és mozog.
És azért azt se felejtsük el, hogy az oltásoknak is megvan a kockázatuk (férjemnek pl. az mmr-oltása után 2 évig megmagyarázhatatlan eredetű lázrohamai és izületi gyulladásai voltak...)
Szóval szerintem azt kell mérlegelni, hogy a gyerekünk szervezete milyen erős, és mennyire lehet adott esetben szüksége ezekre az oltásokra.
Én egyébként inkább arra vigyázok, hogy felesleges antibiotikumot ne kapjanak a gyerekek. Az orvosunk, aki egyébként nagyon sok tekintetben konzervatív (még az én gyerekorvosom volt, tehát nem mai gyerek), szerencsére két dologban nagyon jó: abszolút szoptatáspárti, és antibiotikumot csak végső esetben ad. A hajam égnek áll attól, hogy egyes orvosok minden takonykórra antibogyót írnak, holott ezek nagy részét vírusok okozzák, amelyek ellen az antibigyó teljesen hatástalan és szükségtelen

A mostani kismamában egyébként van egy meglepően intelligens cikk e témában!
hűűűűűűűű de hosszú voltam, de tökjó a téma
Naptár szuper ötlet, én is gyártok ilyeneket karácsonyra!!!
Pocak,
köszi nagyon a programokat!!!!!
És Marci, aki ma nem marcizza szét a topikot, már hív is, hogy SZOPITÁJM
v