Cukker, Roz,
Adriknak utólag boldog névnapot kívánok, Nikinek meg előre!
Roz,
elkéstem, de boldog szülinapot! Mit csináltál tegnap? El tudtál szabadulni egy kicsit?
Ha jó a talpa a csizmának, akkor megvenném neki. Ha csúszik, az tényleg nem jó. Ha nőcisen akar öltözni, sztem azt nem lehet túl korán elkezdeni (mondom ezt én, aki a férfias cuccokat szereti).
Lina,
remélem, nincs baj!
Nana,
babajelek?
A Kismamában olvastad egyébként a sírásról szóló cikket?
Dóra,
de jó lenne, ha Ti is tudnátok jönni a talira! Kutyust nem lehet majd behozni az Arborétumba.
Cipő: még csüt-ön este utánanéztem a lábboltozatok fejlődésének. 3 éves korig zsírpárna tölti ki a talpat, azaz úgy tűnik, mintha lúdtalpa lenne. Egyébként az is van, mert még nincsenek kialakulva a boltozatok. A zsír 3 éves kor körül tűnik el, a hosszanti boltozat (ezt emelik a cipőben lévő betétek) 3-4 éves kor között emelkedik a legtöbbet, kb. iskolás korra alakul ki rendesen.
A mezítláb járó népeknél nincsen lúdtalp, mi a cipőben ill. betonon járással tesszük tönkre a lábunkat.
Saját véleményem a cipőkről: ami fontos, h légáteresztő anyagból legyen, ne izzadjon be a lába,
puha talpa legyen (1 kézzel lehessen hajlítani a járni tanulós cipők talpát)
az sem árt, ha az egész cipő puha,
széles és magas legyen az orra, h kényelmesen elférjenek a lábujjai, még terpeszteni is tudja.
És ennyi. Sztem nem kell az emelő bele és a magas kéreg sem feltétlenül szükséges (mezítláb járáskor ugyan mi tartja a bokát? Ráadásul ha ismételten a cipő tartja azt is az izmok helyett, akkor nem fognak még azok az izmok sem erősödni.)
Szóval nem szükséges egy egészséges babalábra a Siesta és más b... drága cipő. Ja és ami még fontos, h több legyen, lehessen váltogatni.
Vki kérdezte még, h mikortól kell. Onnantól, h a szabadban jár a gyerkőc, a cipő uis arra való, h a hidegtől, nedvességtől óvja a lábat, más funkciója nem kellene, h legyen.
Ha már egyébként vmilyen "emelő", akkor az ék alakú, ami kifelé dönti a lábat, ezzel egy instabil helyzetbe hozza és folyamatos munkára készteti az izmokat. A Dr LEO ilyen, a többit nem tudom. Ha megfigyelitek a kicsit nagyobb gyerekeket, gyakran állnak külső talpélen, ezzel pont a lábukat edzik - és a cipőt tönkreteszik

.
Dóra,
örülök, h egyetértünk a gyógytornászotokkal

.
Mennem kell...