Sziasztok Lányok!
Csibe 78, Cseppek: nekem a kórházban igazából mindent tudtak adni, ami kellett, a betét kivételével. Kaptam elég fájdalomcsillapítót is, aki "jóevő" és valamikor gyerekkorában esetleg napközis ebédelős volt, annak szerintem a kaja is ehető és elég volt.
Fájdalomcsillapítóként Algopyrint és Panadolt adnak, ha esetleg ezekre érzékenyek vagytok, akkor szerintem kérdezzetek utána, hogy ez mivel helyettesíthető. Ebből esetleg célszerű sajátot is vinni, ha nem tudsz nővért előkotorni valahonnan. Ha az orvosod azt javasolja, hogy a magzatvédő vitamint továbbra is szedd, akkor azt is, mert azt viszont tuti nem adnak. Ha esetleg van olyan gyógyszeretek, amit folyamatosan kell szednetek, akkor valószínűleg azt is vinnetek kell, bár erre érdemes rákérdezni, hogy adják-e, de szerintem nem.
Még a gyógyszer témához: simán szülőknek a kakilás általában nem szokott olyan könnyen és rögtön menni, s úgy emlékszem, ha 24 órán belül nem sikerül, akkor adnak székletlazítót/hashajtót. Mikor nekem adtak, akkor 2 nővér/szülésznő 2-félét hozott a két alkalommal: az egyiket Incike adta - Bolus laxans a neve, s recept nélkül kapható a gyógyszertárban, ez olyan halványbarna színű -, a másikat (ez egy kis kékes/zöldes tabletta volt) egy másik nővérke, de az jó kis hasmarsot csinált nekem, s friss gátsebbel, hát hogy is mondjam...nem annyira élveztem a dolgot... Szobatársaimnak mondjuk azzal sem volt gondjuk, dehát ugye embere válogatja. Az Inci-féle viszont nagyon bejött, itthonra is azt vettem, mert 1-2 alkalommal még szükség volt rá. Ha gondolod kérdezz rá erre is, hogy mit érdemes.
Betétet mindenképpen vigyetek, mert, ha viszonylag erősen véreztek, akkor nem lesz elég tuti. Mellszívót, ha már van, akkor szerintem is vigyetek, hátha olyan szerencsések lesztek, hogy hamar beindul a tejcsitek, s olyankor sokkal kényelmesebb, ha a saját motyótokat használjátok és mellesleg nem kell várni az "ipari fejőgépre":) Poharat, kanalat, kést és villát feltétlenül, mert valamelyik vacsinál nálunk előfordult, hogy azt nem tudtak adni:( Nekem volt saját, így nem volt gond. Tányért is érdemes, ha a látogatóitok közül van esély arra, hogy valaki házikosztot visz, bár én azt is megettem a mikrós dobozból, amiben hozták. Szalvétát feltétlenül, papírzsepit, jó sok WC-papírt. Szoptatós melltartó, fürdőköpeny, min. 2 papucs (az egyik a kórterembe, meg csoszogni, a másik meg a fürdéshez!!!), bár én még így is néha elfelejtettem tusolás előtt megcserélni, így volt, hogy mindkét papucsom vizes volt. Zoknit vigyetek, mert könnyen előfordulhat, hogy fázik a tappancs. Rajtam, már amennyire emlékszem, a zokni azt hiszem még a szülésnél is rajtam volt, mert elég fázós lábú vagyok, ha kicsit hűvösebb van. Hálóingből is célszerű többet, ha véletlenül az első napokban baleset történik és átvérzel.
Telefon, telefontöltő. Innivalóból jó sok, vagy ha folyamatosan látogatnak, akkor egyszerre elég 2-3 üveg/doboz. Nekem a szénsavmentes ásványvíz jött be nagyon, naponta min. 2-2,5 litert meg kellett inni. Reggelire (és talán vacsorára is) tej, tejeskávé és tea közül lehetett választani, bár tea nagyon ritkán volt, mert mire hozzánk értek elfogyott. Én meg a tejet és a tejeskávét nem bírom meginni, ezért ha meleget szeretnél inni, akkor vigyél be teafiltert stb. Ha gondolod szoptatós teát is lehet, már ekkor. Ha megisszátok a sört, akkor azt mondják, hogy az alkoholmentes sör is nagyon jó terserkentő.
Betét és hálós bugyi (min.2) szerintem feltétlenül, ez utóbbit sokkal egyszerűbb kimosni és hamarabb is szárad, mint a normál fehérnemű. Betétből nekem volt a TENA is, meg normális is, de el is kélt.
TENA betét és hálósbugyi: nőgyógyásszal receptre felíratva sokkal olcsóbb, mint egyébként (nekem a fogadott orvosom nem írta fel, de a Vasasban a terhesgondozós nőgyógyász, ha kéred, felírja; bár elég hülyén nézett rám is, amikor mondtam neki, de megmutattam azt az e-mailt, amit a TENA cégtől kaptam válaszként az ezzel kapcsolatos kérdésemre, s utána simán felírta. Ha felíratjátok, akkor előtte nézzetek utána a
www.tena.hu oldalon, hogy melyik betétméret hány darabos, mert a doki kérdezte, hogy hány darabot írjon fel), de recept nélkül is kapható a gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszközboltban, sőt a bugyit még anno a Brendonban is láttam.
Csibe: neked Incike lesz a szülésznőd, ha jól emlékszem. Kérdezz rá tőle bátran, hogy mi az, amit javasol még, hogy vigyél be. Én is azt hiszem, hogy 2-3 alkalommal is rákérdeztem dolgokra, amik eszembe jutottak, hogy kell-e vagy nem érdemes. Nagyon segítőkész, 2 hete voltunk bent nála egy kicsit beszélgetni: még mindig imádom;) Babának kissapi, kesztyű, pelus (néhány darab csak) nem árt, ha van nálad, de nekünk nem kellett, mert volt mindegyik. Incike azt mondta, hogy pelus csak akkor kellhet saját, ha pl. hétvégén elfogy a csecsemősöknél, amit lekértek a raktárból (legközelebb ugyanis csak hétfőn tudnak motyókat lekérni), de nem jellemző. Sapit, meg kesztyűt nekünk adtak, bár néha volt, hogy elveszett a Dórika benne, mert kicsit ki volt nyúlva a sapi. Ha nagyon sírós lesz esetleg a baba, előfordulhat, hogy betömik a száját cumival, bár szerintem ez sem jellemző, de már hallottam ilyet. Ha sírósak lesztek, szerintem mindenképp tegyetek be a kórházi kis tológatós ágyába egy saját cumit, hogy ne a minden gyerek által bekapottat adják neki.
1-2 textilpelust vigyetek büfiztetős pelusnak (legalábbis szerintem).
Amit én elfelejtettem (s csak 1-2 nap múlva hozattam be a férjemmel) de nagyon hasznos: nedves törlőkendő, amikor WC-re mész, mert gátsebbel a WC-papír dörzsije (bármennyire is Zewa Softis stb.) elég siratós tud lenni! A budiülőkére meg lehet kapni ülőkevédőt:én a Rossmannban vettem, bár ha elfelejted, vész esetén akkor budipapírral is körbe tudod bélelni az ülőkét. Zuhanyzáshoz valami semleges tusfürdőt és több törülközőt!
Cseppek: szülésznőt az orvos mellé, ha gondolod fogadhatsz is, de ha nincs ilyened, akkor is automatikusan, aki akkor van műszakban, az megy! Én nagyon örülök, hogy volt fogadott szülésznőnk, mert már a szülés előtt is rengeteget segített (CTG-ket is ő csinálta és bátran kérdezhettem tőle, bármikor), szülés közben nem is beszélve, sőt még szülés után is.
Remélem, hogy tudtam nektek segíteni. Üdv: Mónika