Recept-abc (IV. rész)

Alábbi receptjeink főszereplői többnyire a zöldségek. A kellemes, enyhe őszi időjárás ugyanis nem csak számunkra; hanem a bacilusok számára is kedvező, így kiemelten fontos, hogy gyermekünket kellő mennyiségű vitaminhoz juttassuk – ha lehet, természetes forrásból; ételekből.

R, mint répapüré
A sárgarépa gazdag  β-karotinban, mely nagy része a szervezetünkben átalakul A-vitaminná, ami látásunk, bőrünk, hajunk épségéért felel. E hasznos zöldségből így készítsünk pürét: főzzünk puhára 2 szál karikára vágott sárgarépát és egy felkockázott krumplit. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze őket. Pici sóval, adalékanyag-mentes vegetával ízesíthetjük, de el is hagyható.
Sárgarépa püré, egészséges táplálkozás
 
S, mint shake
Fontos tudnivaló, hogy tejet, tejes turmixot csak egyéves kortól adjunk csemeténknek! Ha nincs laktóz allergiája, akkor viszont 12 hónapos kortól szuper reggelit készíthetünk tejből, tejszínből, kis vaniliás cukorral, fruktózzal, fahéjjal, banánnal, málnával, fagyasztott; vagy bármilyen idénygyümölccsel.
 
T, mint téli főzelék
Hűvös őszi, téli napokon testet-lelket melengető bébiételt készíthetünk 3 egyszerű alapanyagból: burgonya, sütőtök, alma (1:1:1 arányban). A meghámozott burgonyákat kockázzuk, feltesszük főni, félig főtt állapotban hozzátesszük a kimagozott, felszeletelt sütőtököt. Mikor puhára főttek a zöldségek, akkor rakjuk bele a feldarabolt, meghámozott almát, és turmixoljuk. Kevés ánizzsal, fahéjjal fűszerezzük. (A fahéjjal csínján bánjunk, mert ugyan jót tesz az emésztésnek és stabilizálja a vércukorszintet, allergén hatású és „erős” fűszer; így ezt is inkább 1 éves kor felett ajánljuk.) 
 
U, mint uborkapép csirkemellel
Az uborka kb. 95-97 % vizet tartalmaz, valamint jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, B1-, B2, B6- és C-vitamint. (Gondolom, nem kell tovább ecsetelnem, miért is olyan szuper alapanyaga bármilyen receptnek ). A következő ételt 7 hónapos kortól adhatjuk a babának: 2 db kovászolni való uborka végeit levágom, majd felszeletelem és egy kevés kaporral, lefedve, 20 perc alatt megfőzöm őket. Ezzel párhuzamosan egy felkockázott krumplit, kevés feldarabolt csirkemellet is megfőzök – ennek a levébe tehetünk petrezselymet is-, a két lábas tartalmát pedig összeturmixolom.
 
Z, mint zeller
Az előzőekben leírthoz nagyon hasonló bébiételt készíthetünk zellerből is. Kitűnő forrása többek közt a nátriumnak és az étvágytalanság ellen is remek segítség. Hámozz meg és kockázz fel, egy darab zellergumót, és főzd meg (gyorsabban elkészül, mint az uborka, kb. 15 perc alatt), külön lábasban pedig párolj meg egy krumplit (akár fehérrépával együtt). Turmixold össze a zöldségeket és adj hozzá egy kanál olíva olajat. Ez a mennyiségű főzelék kb. 4 adagnak felel meg.
 

A receptek csak gondolatébresztőként szolgálnak, variáljátok kedvetekre őket!

 
 

Plézer Panna, 2016. szeptember 16.

 
 
 
Címkék:  

készítsd magad

X
EZT MÁR OLVASTAD?