Recept-abc (III. rész)

E heti otthon, saját kezűleg elkészíthető babaétel-receptjeink közt találsz majd könnyű tízórait/uzsonnát, ebédnek való levest, és sós-édes desszertet is.

N, mint narancsos sütőtökpüré

A narancs, a citrusfélékhez tartozik, így magas a C vitamintartalma, e mellett A-, B-vitaminokat és antioxidánsokat is találhatunk benne, és már 6 hónapos kortól adható a kicsiknek. A tök lutein-tartalmának köszönhetően, segíti a szem egészségét, a benne lévő magnéziumsók pedig az izmok fejlődéséhez járulnak hozzá. Szintén kiváló C vitaminforrás; ami, így az ősz és a lehűlés közeledtével különösen fontos szerepet kap, a megfázás megelőzésében, leküzdésében. A tápláló püréhez szükségünk lesz tehát egy közepes méretű sütőtökre, amit meghámozva felkockázunk, és egy sütőedénybe rakunk. Ráöntjük két narancs kifacsart levét, és lefedjük; ezután puhára pároljuk (kb. 30 perc), majd összeturmixoljuk. Kölest is adhatunk hozzá: kb. egy marék kölest főzzünk puhára és ezt is öntsük a péphez!

O, mint olíva bogyó

Az olíva bogyó a bőr, a szem, a csontok és az emésztés egészségéhez hozzájáruló vitaminok forrása, gyulladáscsökkentő és gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Adhatjuk csemeténknek magában is: akár konzervben, akár üvegesen, maggal, vagy mag nélkül vásároljuk; vágjuk négybe vagy turmixoljuk bele valamilyen zöldségpépbe. (Nem mellékesen, az esetlegesen az anyukákon maradt súlyfeleslegtől való megszabadulásban is segít: alacsony kalóriatartalma mellett jól laktat és segíti az anyagcserét.)

P, mint paradicsomleves

Egyesek szerint annyira egészséges ez a piros zöldség, hogy minden nap kellene fogyasztani, hiszen likopin-tartamának köszönhetően védi a sejteket. Főzzünk meg egy negyed bögre lencsét, vagy vegyünk egy lencsekonzervet és turmixoljuk össze egy teáskanál olívaolajjal, amíg simává nem válik. Ezt adjuk hozzá az előre főzött paradicsomleveshez (vehetünk alacsony nátrium tartalmú paradicsompürét is; ezt melegítsük fel) és szórjunk a tetejére reszelt sajtot.
Paradicsomleves

Q, mint quinoa- golyók

Ennek a lúgosító hatással bíró, gluténmentes gabonának nagyon magas a fehérje-aránya (14%). Kétszeres mennyiségű vízben főzzünk kb. 15-20 perc alatt készre egy bögrényi quinoát. Két praktikus tanács az elkészítésénél: a kesernyés ízt elkerülve; főzés előtt alaposan mossuk át vagy áztassuk elő, ill. pici olajon pirítsuk meg (mint a rizst szokás). Adjunk hozzá két teáskanál vajat, fél bögre reszelt sajtot és egy csipet sót, várjuk meg, amíg kihűl a massza, és formázzunk belőle apró labdákat.
 
 

Következő alkalommal a receptsorozat utolsó részével találkozhattok, ami szintén izgalmas tudnivalókat tartogat!

Plézer Panna, 2016. szeptember 06.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?