Még az első gyermekem születése előtt, 2000-ben vettem egy könyvet: Prof.Frydman-Dr.Cohen-Solal:
KISMAMÁK és KISBABÁK EGÉSZSÉGKÖNYVE
Ebből idéznék néhány ínyencséget, amikre ma bukkantam rá. Szerintem három évvel ezelőtt is ugyanazok az ajánlások voltak érvényben, mint ma, a babák táplálásával kapcsolatban, mégis polcra kerülhetett egy ilyen könyv, amiben eféle jótanácsokat olvashat a tapasztalatlan és e könyvhöz forduló édesanya:
"Már régen véget értek azok az idők, amikor a gyermekek 18 hónapos korukig szoptak, és még két-két és fél éves korukban is kóstolgatták az anyamellet"
"Ha nincs kedve szoptatni,nem kell mentegetőznie, indokot, vagy magyarázatot keresnie.""Napjainkban már szabadon választhat, hogy szoptatja vagy mesterségesen táplálja-e gyermekeit."
"Az újszülötteknek két hónapos kora előtt nincs szüksége gyümölcslevekre, kivéve, ha székrekedése van. Akkor ugyanis a narancslé három-négy hetes kortól sokat segíthet. A csecsemők a narancslevet eleinte gyakran visszautasítják. Szívesebben fogyasztanak grépfút-,mandarin-, vagy higított citromlevet....fokozatosan lehet emelni a mennyiséget, ami azt jelenti, hogy 5-6 hónapos korában már elfogyaszthatja egy egész narancs kifacsart levét."
"Négy hónapos kor után gondoskodni kell a csecsemő vasszükségleteinek kielégítéséről, ami az ilyen korú babáknak gyártott megfelelő öszetételű tápszer vagy az orvos által előírt gyógyszer biztosíthat."
"A csecsemő körülbelül két hónapos korától elkezdheti a gyümölcspépek fogyasztását.Adhat neki alma-,vagy körtepürét....Igyekezzen variálni a különböző gyümölcspüréket. Ha gyermeke sokat eszikbelőle, csökkentse a következő tejes táplálék mennyiségét."
"Három-négy hónapos kortól(ha a csecsemőnek nincs tehéntej-allergiája)elkezdődhet az enyhén cukros joghurtok és krémsajtok bevezetése."
"Három-négy hónapos kortól a zöldségfélék kitűnő élelemként szolgálnak."
"A zöldségfélék mennyiségének növelése lassanként egy sűrű...főzeléket eredményez..ez a folyamat kb 4, 4 és fél hónapos korig megy végbe. Ekkor kezdődhet el a hús és a hal bevezetése, fokozatosan adagolva az említett zöldséglevesbe."
"Négy-öt hónapos kortól a tejen kívül más állati eredetű fehérjét is szokás az étrendbe iktatni. Kezdetben sonkát,negyed vagy harmad keményre főtt tojást...vagy fehér halhústkeverhetünk jól összetörve a zöldségpüré közé."
"Öt és fél-hat hónapos kora körül a gyermek már kellően gazdag étrenddel rendelkezik"
"A csecsemőt hat hónapos korig sterilizált vagy pasztőrözött forralt tejjel lehet táplálni,amelynek kétharmad része tej és egyharmad része higító folyadék,például víz. Az édesítéshez közönséges répacukor vagy dextrin-maltóz tartalmú cukor használható....
Hat hónapos korától viszont nyugott lelkiismerettel adhat a csecsemő püréjéhez vagy a délutáni tejes ételéhez egy kevés sterilizált(tartós UHT) tejet."
"A kezdeti időszakban napi hat-hét szoptatásra van szükség.Később, az éjszakia kiegészítés elhagyásával, körülbelül hathetes kortól,napi öt-hat, majd két és fél-három hónapos kortól már a napi négy szoptatás is elegendő lesz.""Ha egy kis szerencséje van, gyermeke hajlandó lesz öt-hat hetesen megelégedni a napi négy szoptatással"
Azt hiszem, ez több, mint elképesztő. És még a minap is láttam ezt a könyvet egy könyvesbolt polcán
Én kizárólag szoptatom öt hónapos kislányomat, igény szerint, még vizet se kapott soha, de már látom, hogy hogy is kéne ezt csinálni...már régesrégen citrusféléket kéne iszogatnia, forralt tehéntejet, joghurtot, sajtot eszegetnie, főzeléket ennie husival, sajttal, sonkával,tojással, és tuti vasat se kap már eleget, jöhet a vastartalmú tápszer.
Mindenkinek javaslom, hogy A táplálkozás fejezetet nagy ívben kerülje ki ebben a könyvben!!!
Anyakati

Ellenzi a fél mellből való szoptatást?