A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » "Friss" kismamák topicja

Huuuhaaaa! Hat ez meglepi hir, de mar nagyon vartuk!!! Gratulalunk Pilinkenek a nagy teljesitmenyhez, nem semmi ez a "tobb, mint negy es fel kilo", es persze Isten hozta Robit!

Zsuzsi
29+2
zsuzsi74

Pilinke, Robi és büszke apuka! Hatalmas gratula, sok tejcsit és jó egészséget!!!

Na a mai suli elég szar volt.Kép Holnap meg a klinika egész napKép

Ányez,
de van összefüggés a mozgás és a cukor között, ugyanis, ha mozogsz, akkor a szervezeted lebontja a cukrot, tehát a diéta mellett ajánlott a sok mozgás is.Kép Így holnap én minden vizsgálat közben kimegyek a városba vásárolni, nézelõdni, ugysem tudnék egész nap ott ücsörögni.Kép
Remélhetõleg, így az eredmény is jobb lesz.

A lepénnyel kapcsolatban már Gombóc leírta mire kell figyelni. Nem szabad emelni, hajolni, nyujtózni, ha lehet kerüld a rázós közlekedési eszközöket. Nekem a busz tett be mindig, még most is nagyon nem esik jól, ha rossz utakon kell buszoni és Bp-en sehol se jók az utak.Kép
Pihenj sokat, amennyi lehetséges, beszélj sokat a törpével, hogy magadat és õt is megnyugtasd, sírni viszont próbálj minnél kevesebbet.Kép Tényleg sokszor van ilyen és az esetek többségében semmi gondot nem okoz. Nálunk tilva van a sex is a sok vérzés és egyéb gubanc miatt, mert az orgazmus is kiváltja a méhösszehúzódásokat, sõt a melledet se nagyon kenegesd, mert az is ugyan ezt eredményezi. Most, hogy már van némi elõtej nálam, azt ugye az ember eltávolítja és határozottan érzem, ahogy a méhem összehúzódik. Be is vagyok parázva ilyenkor, viszont azt olvastam, hogy a 36.hét után ajánlják a mellek ingerlését, hogy felkészüljön a szoptatásra és kiválassza a prolaktint.Kép

Pocok, ez szörnyû, nem is gondoltam, hogy ennyi baj lehet a lepény miatt. Azt hittem ha már elnõ a méhszájtól nem kell tovább aggódni, pedig ezek szerint...van miért.

Zulu,
tényleg, most, hogy betöltöd a 38.hetet is nem mondta a dokid, hogy esetleg megindítja vagy feküdj be??? Mert az tény, hogy ezek a szûrések csak az adott idõpontban adnak választ a baba hogylétére, utána bármi lehet. PERSZE NEM LESZ!!! De olyan jó, hogy a 32.héttõl eljutottatok idáig, én úgy drukkoltam, hogy a kiscsaj szépen kigömbölyödjön.Kép

Érdekes, ezt a flowmetriát mindenhol máskortól kezdik csinálni, mindegy majd rákérdezek a dokimnál, mert mint kiderült a SOTE I-n csak akkor csinálják a III.szûrõvizsgálaton, ha a szakorvos külön kéri.

Brokkoli, igen olvastam, hogy ez 2Dn is látszik, csak éppen nem mondot róla semmit a szonográfus ill. nem szerepel a leletemen semmi ezzel kapcsolatban(méhlepény, köldökzsinór, keringés). Az is lehet, hogy megnézte és nincs semmi kóros és ugyan az a helyzet, mint anno a nyaki redõnél. Hiszen akkor is mérték, csak éppen nem szóltak egy árva szót sem és a leletre se írták rá. Ezzel csak annyi a gond, hogy nem szeretem, ha elhallgatnak elõlem valamit, ami miatt idegeskedhetek.Kép

Gombóc,
a diabetikus sütik nagyon csalókák, iszonyú sok CH van bennük, szóval én a helyedben inkább kihagynám(átlag 60gr CH/db, ami több, mint amit ebédre megehetekKép). Ha érdekel vettem ki egy könyvet a könyvtárból, abban van diéta veseproblémákra...ha gondolod bepötyögöm. De csak akkor ha megígéred hogy betartod.Kép

Pálma, köszi és is ezt kívánom magamnak.Kép

Orsoly, hát nem mondom jól belehúzott a baby, ha tényleg ilyen ütemben nõ...hát nem is tudom mit kívánjak.Kép

Zsurló,
nem tudom, hogy be lehet-e vinni a babát az államvizsgára, de én a helyedben inkább nem vinném be. Biztos lesz valaki, akit meg tudsz majd kérni, hogy vigyázzon rá. Az szinte biztos, hogy a többieket zavarni fogja, de szerintem Te is idegesebb leszel ettõl a helyzettõl. Egyrészt a vizsga miatt, másrészt, hogy esetleg sírni kezd vagy éppen enne, szóval szerintem nagyon rossz ötlet.
Nekem is vizsgaidõszakom lesz a baby születése után, de eszembe se jut, hogy majd magammal vigyem, azt hiszem ez mindkettõnk(babáé+enyém)érdeke, hiszem a gyerek megérzi, ha a mamája ideges és átragad rá. Szerencsére van apja is a gyereknek...Kép
Félre ne érts, nem bántani akarlak, csak egy vélemény volt.

Megyek elteszem magam/magunkat holnapra, jók legyetek!!!Kép Talán holnap este benézek, ha még élek az egész napos klinikalátogatás után. Pusssza,
Timici
30+5
timici

Pilinke és Párja, gratulálok nektek Robihoz, és sok-sok boldogságot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KépKépKép

Emma, szívesen! Kép

Pálma, már fel is raktam, mail ment vissza!

Bocs, hogy most csak ennyit tudok írni, de mindenkit puszilok, és jó éjszakát nektek!

Franyo
26
franyo

Orsoly!

Írtam Neked mailt sok kérdéssel. L.sz. válaszolj ha van egy kis idõd!
Köszi
Puszi
Nyuszat
nyuszat

Pilinke!
Sok tejcit, és még több boldogságot ezzel a "pici" fiúval, na meg persze az apukával. Gratula!

Sziasztok
buksicica
18+1
buksicica

Nagy gratula Robi babához szüleinek Kép !

Timici Kép
Köszönöm Neked is a tanácsokat lepényügyileg. Úgy tûnik, hogy ebbõl a rossz utak rázása a legnehezebben betartható.
Sok sikert a mai vizsgálatokhoz!

Gombóc Kép
De jó, hogy javul a helyzet.

Orsoly Kép
Örülök, hogy nincs gond Veletek sem. Most már tudom legalább, hogy mi az a BPD Kép Nálunk 43 mm-es a bukó!

Zulu Kép
Olyan jó, hogy ilyen sokáig nem jött ki a pici lány, hát ezért szorítottunk! Biztos, ha már nem jó neki bent elindul szépen kifelé hozzád!

Zsurlo Kép
Hát, én sem vinném be a babát. Inkább próbálj meg elsõ lenni, hogy ne legyél sokáig távol tõle, biztos, hogy úgy Te is kevésbé izgulsz. Tejcsit is érdemes lefejni és majd apuka megeteti. Ez is csak egy ötlet...

Puszi
Ányez
18+3
Anyez

Gombóc!
Örülök a jó hírnek.KépKépKépKépKépKép

Tóth Rita!
Üdv a kismamik között!

Zsurló!
Jól összejött minden. Sok energiát és kitartást!

Pilinke és családja!
Gratulálok a nagyfiúhoz! Sok boldogságot és örömet!Kép

Most egy kicsit OFF leszek. Tegnap voltam a dokimnál. Kiderült, hogy egy kicsit alacsony az AFP MOM értékem.Kép adott beutalót genetikai tanácsadásra, majd ott megmondják, hogy csináljunk-e amniot. Próbált biztatni, egész jól csinálta. Csak hát kispapa elég peches és pesszimista (egyébként is), szóval teljesen lehangolódtam. Most izgulhatunk amíg meg nem születik?
Tudja valaki hol van az I. Nõi Klinika? Mikor van rendelés, kell-e idõpontot egyeztetni vagy (ha nem) sokat kell várni?

Maci_2
19+2
maci_2

Sziasztok, jó reggelt mindenkinek!!! Kép Kép

Gratulálok Robihoz! Hatalmas baba!!! Sok boldogságot! Kép

Judó
26+4
judó

Maci_2!

Sajnálom, de reméljük nincs ok a pesszimizmusra!!!

I-es Klinika, Genetikai tanácsadó: Baross u. 27.

Tel: 317-6178, H, K, Cs.: 8-12h
Bejelentkezés: 266-0120/4250-es mellék, péntekenként. Itt kérj idõpontot, ezek szerint holnap!!!!!!

Puszi, és fel a fejjel!
Judó
26+4
judó

Judó!
Köszi az infót.
Érdekes, a dokim azt mondta bármelyik délelõtt odamehetek. Még jó, hogy van babanet.
Maci_2
19+2
maci_2

Maci_2!
Szorítok, hogy minden rendben legyen, és csak elszámolás vagy valami ilyesmi legyen a dologban.

Sziasztok
buksicica
18+1
buksicica

Sziasztok!

Heni, köszi a választ, így már értem. Bevallom, amikor 10 hetesen a terhesgondozóban levették a vért, akkor a laborostól én is megkérdeztem, de akkor a választ nem nagyon értettem - mintha vizes vatta lett volna a fülemben, a szemem elõtt meg lila karikák ugráltak. Pedig nem vagyok egy ájulós alkat, vérvételen is résztvettem párszor, csak valahogy nehezen viselem, ha 10 percen keresztül matatnak tûvel a karomban, hogy: "nahát, nem találok eret". Ráadásul, amikor beadtam neki a papírjaimat, akkor megkérdezte, hogy: "és hányadik hétben van? 30?" (mint írtam, a 10.-ben voltam).
Pedig én még mindig 1 kg-val el vagyok maradva a terhesség elõtti súlyomhoz képest.

Szóval, mégeccer: köszi!

Szép napot mindenkinek!

Azel
azel

Jó reggelt!
Pilinke, sok boldogságot az egész családodnak:o)

Orsoly,
IKEA lámpák nem tetszenek? most egész olcsókat láttam

Manócska
8+1
Manócska

Sziasztok!

Pilinke es csaladjanak NAGY GRATULA! Kép Nem semmi suly!

Lanyok
Most jottem cukorterheles elso felerol. Most telik a bizonyos 2 ora. De annyira hanyingerem van..Kép Mar voltam lent kutyazni a mozgas miatt, de felek,hogy osszeesem,folyton ilyen hulye erzesem van. Mennyire gaz,ha netan hanyok? Ugye nem kell megegyszer meginnom ezt a trutyit????

Norkini
26+5
norkini

Norka! Kép

Kibírod, inkább ne gondolj rá, írogassál nekünk!
Valszeg újra meg kéne inni, úgyhogy tartsd bent valahogy!

Judó
26+4
judó

Maci_2,

fel a fejjel, az én AFP-m 0,58 volt, vissza is hívtak, a genetikai vizsgálaton csináltak egy olyan UH-t, ami semmivel nem volt hosszabb, mint általában, csak a doki volt morcosabb, aztán a méretekbõl megállapították, hogy a baba rendben. A genetikai tanácsadáson pedig kikérdeztek a családi adataimból, kiderül, hogy tudom mi a nevem, anyukám neve, telefonszámom (még a mobilom számát is sikerült elsõre pontosan megadnom!) , így a végén "átmentem" és azt mondták, minden rendben van. Kép
Szóval ne aggódj!
Persze, az is lehet, hogy ez csak gyõri sajátosság ... Kép

Azel
23+5
azel

Sziasztok Lányok,

Bocs, hogy mostanában nem irogatok, de egyfolytában tanulok a vizsgákra. Egyik nap már majdnem feladtam, hogy inkább évet ismétlek, amikor sikerült a marketing tanárommal megbeszélni, hogy marketingbôl a vizsgám egy öt-perces beszélgetés lesz (merthogy kismamáknak könnyitett vizsga jár Kép) Ezek után mégsem adtam fel, bár azért nem tanulok annyit, mint szoktam. Most úgy vagyok vele, hogy ha meglesz, akkor meglesz, ha meg nem sikerül valami, akkor az sem tragédia....szóval ma is megyek 1-re pézügybôl vizsgázni, úgyhogy szoritsatok...

Tegnap voltam a dokinál, mert úgy éreztem, hogy sokat keményedek. Amikor éppen nála voltam, én akkor is úgy éreztem, hogy keményedek, de a doki mondta, hogy az nem az...és a méhszáj is teljesen zárt. Én eddig meg voltam gyôzôdve, hogy néha nekem is volt keményedésem, de ezek után rá kellett jönnöm, hogy nem is tudom, hogy milyen. (amit én érzek, az egyáltalán nem fáj, és ha fekve tapizom a hasam, akkor nem is kemény) Lehet, hogy butaság, de egy kicsit örülnék neki, mert valahol azt olvastam, hogy aki sokat keményedik és kinyilik a méhszája, annak könnyebb szülése lesz. Vagy ez butaság?

Munka...az én fônököm is szerette volna, ha dolgozom, mint egy állat, de én kategorikusan kijelentettem, hogy az ôszi tervezési idôszakban max mint értelmi szerzô leszek benne, az effektiv munkát meghagyom az utódomnak...és túlórázni sem fogok. Jól meg is ijedt a fônököm, úgyhogy 4 hónapig tanitgattam az utódom....ja és a tervezésre meg jól eljöttem táppénzre...hivogatnak is bentrôl, néha naponta többször is, de ez egyáltalán nem zavar. Szóval én amondó vagyok, hogy pocaklakó fontosabb, mint a munka...

Üdv minden friss kismamának, és gratula a friss anyukáknak is...húúú nekem már csak 4 hét Kép

Na megyek, átfutom még a pénzügyet...

pusz,

gömb (35+6)

ps.: picimaci, de most nincs idôm végigolvasni az elmaradásom, de ha lesz idôm, akkor igyekszem...
gombolyu

Judo Kép

Koszi! Igyexem...Most epp hajat mostam, meg hasonlo csuda dolgokat muvelek,hogy elussem az idot! Fel 11re kell visszamennem... De mar kicsit jobb.

Mi ez a csond lanyok? Nincs nagy forgalom ma! Kép

Norkini
norkini

Sziasztok!

Pilinkének gratulálok és sok tejcsit meg jó egészséget kívánok!

Remélem Urszilánál tegnap rendben ment minden, lestem ott a lányokat, lehet, hogy láttam õt is (rengetegen voltak arra tegnap), de persze nem ismerem.

Ez a vércsoport dolog érdekes. Mégis, ha valaki +, akkor milyen ellenanyag-szintet néznek nála???? Egyébként nekem a második terhességnél egyszerûen beírták az elsõnél kapott eredményt. MOst meg eddig senkit nem érdekelt... (mondjuk + vagyok). A B és 0 meg sárgulás is érdekes kérdés. ÉN B vagyok, és mindkét fiam 0. Ezzel szemben a nagyobbik -aki szöszibb fehérbõrûbb típus (nem szõke, csak relative)- keményen besárgult, 24 óra kékfényezték. A kisebbik -aki sötétebb bõrtípus, sötétebb haj -viszont nem sárgult be. Ugyanakkor a szintén szöszibb típus lányom, AB vércsoporttal besárgult. Szóval én a magam kis apró statisztikája alapján inkább a típusaik között látok összefüggést (ez egyébként érdekes dolog, egy csomó dologra másképp fogékonyak a kül. típusú emberek, például a kruppra, allergiára is a szöszibb fajtáknak a rosszabb.)

Tegnap én is láttam a babámat, most kevésbé tûnt nagynak, mint eddig, de simán szórás. Csináltunk fotót, és ezen látszanak a számok, és ott van a korbecslésnél, az egyik a BPD-bõl számol és +-12 nap, a másik a többi méretbõl, ott +- 11 nap van. ("18. heti" UH) Szóval igen tekintélyes a szórás az UH féle kormeghatározásnál, már ilyen korban (pláne késõbb).

Nem tudja véletlen valaki, hogy a por formájában levõ magnézium (amit vízben kell oldani jó kis citromos, olyasmi, mint Snoopy írt tablettában), mokkáskanalanként mennyi magnéziumot tartalmaz?

Ja, megtudtam, hogy lazult a SOTE I, és most már csak 75 g cukrot itatnak az emberrel.

Sziasztok:
Ildi (19+5)

Ildi
pildi

Sziasztok Lányok!

Képzeljétek, tegnap voltam a dietetikus orvosomnál. Megnézte a 2 heti eredményeimet, és egy-két kivételtõl eltekintve meg volt vele elégedve. Azt mondta, hogy ezek alapján a nõgyógyászomnak kell eldöntenie, hogy megindítja -e korábban a szülést. Elvileg nem biztos, hogy szükség lenne rá. Ja, és a 35. héttõl már nem romlik tovább a cukor. Úgyhogy már csak 1 hetet kell kibírni, és utána már nem kell emelgetni az inzulin adagot. Ma délután megyek dokihoz. Kíváncsi vagyok, mi mond.

Tegnap sikerült kiderítenem, hogy engedélyezték az elõrehozott vizsgáimat, úgyhogy most 2.5 hét alatt 4 vizsgát kell lezavarnom, de igazából még csak most álltam neki tanulni. Ami a gáz, hogy az egyik vizsgám (operációkutatás szigorlat ráadásul Kép ) Szolnokon lesz dec. 5-én. Jó móka lesz 10 nappal szülés elõtt. Már csak azon parázok, hogy a baba kibírja odabent.

Lenne még egy utolsó kérdésem: nem tudja valaki, hogy az apasági nyilatkozatot pontosan hol kell intézni, és mi kell hozzá?

Üdv
Tüni
34 (kb)
tüni

Pilinke!Kép
Hatalmas gratula Robi babához, sok tejcit és jó egészséget!

Gombóc!
Amit munka ügyben irtál fentebb, azzal tökéletesen egyetértek. Annó én is végigdolgoztam az elsõ terhességemet, mert nagy-nagy szükség volt rám, pótolhatatlan voltam... meg ilyenek. Aztán mikor 1 év múlva becsattogtam, hogy akkor most én, a pótolhatatlan visszajönnék, úgy néztek rám mint egy marslakóra és közölték, hogy hááát most nincs hely, és miért nem maradok még otthon a kisbabámmal, meg miért nem szülök inkább mégegyet... Ez utóbbi egyébként lehet, hogy szöget ütött a fejembe, mert aztán inkább szültem mégegyet.
Végül a második volt 8 hónapos, amikor visszajöttem, de persze nem az eredeti szakmám szerinti helyre, mert azt idõközben betöltötték, hanem azóta én vagyok a Jolly Joker a cégnél. Ez a mostani a negyedik hely ahol kisegitek pár hónapra. Mindez kb 1 év 2 hónap alatt. Unom is már a banánt rendesen....Kép
Szóval nekem az a tapasztalatom, hogy nem kell a munkáltatóra különösebben tekintettel lenni, mert õk sem lesznek tekintettel rád. Csak azzal törõdjetek, ami nektek meg a babának a legjobb. Persze tudom, hogy nem könnyû, amikor valaki vállalkozó meg kell a pénz, meg minden...Kép Én mindenesetre letaposok úgy március elején legkésõbb asszem. Na nem jelentem ezt be elõre nekik, hanem majd egyszercsak nem enged a doki tovább dolgozni, betelefonálok, hogy ez van aztán szevasztok. A cég meg majd megoldja a problémáját. Nagyon leleményesek tudnak ám lenni, ha muszáj.
Bocs, hogy igy túltengtem, de mindig felhúzom magam ezen a témán.
Na fel a fejjel!KépKépKép

Sziasztok,
Vercsi
vercsi

Sziasztok!

Tuleltem, es nem dobtam ki a taccsot! Kép
Megyek eszem valamit vegre!

Norkini
26+5
norkini

PIldi,
én úgy tudom, hogy a súlyodtól függ, hogy mennyi cukrot kell meginnod a terheléses vércukorhoz. Testsúlykilónként 0,1 gramm, nekem legalábbis mindig igy irta fel a doki.
Állitólag kormeghatározásnál inkább az elsõ ultrahang a legmegbizhatóbb. Nálam a 9. heti június 11-ét mutatott, ami teljesen jó, mert mensibõl 7-ét számoltak, de hosszabb a ciklusom 4-5 nappal, meg tudom is , hogy mikor volt az ágyjelenet, úgyhogy én eleve június 11-12-ét jósoltam, és az UH igazolta ezt.
Én nem tudom sajna, hogy milyenek a gyerekeim vércsoportjai. Ezt neked még születéskor nézték meg a kórházban? Nem tudod lehet ezt kérni?
Egyébként én hallottam már olyanról, hogy van egy fajta vércsoport, ami változtatja az RH-ját, tehát hol pozitiv hol negativ. Kolléganõmnek van ilyen, nagyon ritka, és akinek ilyen van az többnyire tud róla, mert öröklõdõ dolog.

Tüni,
apasági nyilatkozatot állitólag közjegyzõ elõtt kell tenni. Hallottam olyat is, hogy meg van szabva, hogy milyen régi lehet a szüléshez képest. Talán 30 vagy 60 napnál nem lehet régebbi. Szerintem hivjál fel egy közjegyzõt, biztosan megmondja.

Sziasztok,
Vercsi
vercsi

Sziasztok!

Pilinke gratula a babócához sok boldogságot és egészséget kívánok nektek.

Brokkoli: Elég jól viselem én is azt leszámítva, hogy éjjel alig birok aludni a csipõm miatt. Ma megyek a dokihoz kiváncsi vagyok, hogy mit fog mondani.

flowmetria: Nekem nem csináltak ilyen vizsgálatott nem tudom, hogy azt kell-e vagy hogy miért nézzik?

Rita üdv a csapatban remélem sokat fogsz írni nekünk.

Sziasztok
Andy
34+2
vagy 35+2
andy78

Zulu, Kangi, Gomboc, Maci2

Köszi, hogy hozzászólatatok a munkahelyi problémámhoz, mára tisztább lett a helyzet. Annyit dolgozom, ammenyit tudok. Vagyis nem maximális kihasználtság, hanem csak kényelmesen. Kép Nincs több hétvége!!! Kép

Gömb Kép

Már hiányoltunk, hogy hova lettél. Kép Hogy elszállt az idõ. Már te is a vége felé haladsz.

myssnia
28
Névtelen

Pilinke és férje Kép
Sok-sok gratula! Nem semmi, hogy milyen nagy Robika Kép. Remélem, Pilinke azért nem szenvedett meg túlságosan. Majd ha lesz kép, tegyétek fel!

Hayimpapa (34+6)

Hayim Apuka
hayimpapa

Tüni,

úgy tudom, kell egy igazolás a dokitól, hogy terhes vagy, valamint kell hozzá a Kispapa és Te személyigazolványostól, és mindez a Gyámhivatalban történik.

Azel
24+5
azel

Pilinke Kép
Nagyon gratulálok, sok boldogságot! Kép

Lányok!
Ti hol néztétek meg a kicsi fotóját?

myssnia
28
Névtelen

Sziasztok!

Nagyon régen voltam itt, mert 2 hónapig táppénzen voltam, de már jó ideje rendben van minden, és egy hete újra dolgozok.

Elõször is gratulálok mindenkinek, aki ezalatt az idõ alatt adott életet a babájának. Legyetek mind egészségesek!

Gombóc, itt-is-ott-is olvastam mi a helyzet, drukkoltam, hogy ne legyen vesekatéter a dologból. Nagyon örülök, hogy végül megúsztad. Sajnálom, hogy nem ehetsz finomságokat, én most átszoktam az édesre a sósról.
Hetek óta egy jó kis cukrászdára vágyom. :-)

Vercsi, szerintem a kolléganõd rosszul tudja ezt a vércsoport változtatási dolgot. A vércsoportok lényege, hogy a vörösvérsejtek sejthártyáján vannak bizonyos specifikus fehérjék, amelyek lehetnek A-félék, B-félék. Ebbõl jön össze a négy ismert kombináció. Vagy csak A, vagy csak B, mindkettõ, egyik sem. Az RH vércsoportnál is ugyanez van, akkor egy fehérje van vagy nem. (Léteznek ezenkívül még más vércsoportok is, de azok már nem annyira fontosak, csak szervátültetéskor, pl.) Képzeld csak el, tegyük fel, hogy ez a "változás" létezik. A vöröscsontvelõ termeli a vörösvérsejteket, mondjuk rá, hogy egyszercsak "másfajtákat" kezd el termelni. A magzati fejlõdés nagyon korai szakaszában a magzati fehérvérsejtek egy csoportja elkezdi "körbejárni" a szervezetet, hogy megtanulja, milyenek a saját fehérjék, saját szövetek. Ezek aztán tudni fogják, hogy ha valami nem olyan, akkor azt pusztítani kell! Lásd bacik, és egyebek. Ebbe a más "kinézetû" vörösvérsejtek is beletartoznak. Egyszerre meg nem lehet átjavítani az összes vörösvérsejtet, a fehérvérsejtek tudásával egyidõben. Szóval itt valamit rosszul tud ez a hölgy.

Többiektõl bocs a hosszú tudományos szövegért, csak nem akartam, hogy Vercsi rosszul tudja.
Ja, és a baba születése után ki jobban, ki kevésbé besárgul, de valamilyen mértékben mindenképp, ezért is nevezik élettani sárgaságnak. Az oka az, hogy a magzatnak több vörösvérsejtje van, mint az újszülöttnek szüksége lenne rá. A vörösvérsejtek bomlása okozza a sárga színt, pontosan, mint amikor jól beütöd valahol, és egy hét múlva már inkább sárgás, mint kékes-lilás. Csak ez testszerte van. Akkor van gond, ha ez nagymértékû, nagyon felhalmozódik a baba vérében, ekkor a kékfény elõsegíti a sárga színû festékanyag tovább-bomlását.

Na, megint jó sokat írtam.
Csók: Csík (22+6)
csík

Sziasztok!

Pilinke és Büszke Apuka! KépKépKép
Ezer gratula Robihoz, sok boldogságot az egész családnak!!

Franyó,
köszi. Kép

Vércsoport. Mikor a vércsoportot és a macacus rhenus ellenanyagot (Rh) ellenörzik, néznek még valami más ellenanyagokat is (az én védönöm nem tudta megmondani, mit és miért). Tehát a vércsoport és Rh +/- itás nem változik, viszont a többi ellenanyag változhat. Nekem se fogadták el a terhesgondozáson a pár hónapos vércsoport-eredményt, és ez volt a magyarázat.

Norkini,
ügyesen kibírtad, jók legyenek az eredmények is.

Timici,
gondolok Rád, aztán majd számolj be a mai napodról.

Kormeghatározás: azt írja a könyvem, hogy a 13-14. héten lehet legkésöbb UH-gal 2 nap pontossággal meghatározni a szülés várható idöpontját. A többi UH alapján már nem kéne átirogatni a kiírás napját. Itt legalábbis ez a gyakorlat, de ha Mo-n más, akkor nem is szóltam.

Pálma
16+6
pálma

Vagyis (21+6) (hova sietek!)
csík

Csík!
Lenne egy kérdésem, ha már ennyire értesz hozzá: ha én 0, Rh+ vagyok a férjem pedig A Rh+, akkor milyenek a gyerekeink? Én nem tudom sajnos a fiam vércsoportját, ezért nem is akarok vetetni tõle, de azért nem lenne rossz tudni. Köszi elõre is.

Norkini!
Tényleg ügyes voltál.

Sziasztok
buksicica
18+1
buksicica

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni. Azt hallottam, hogy nem jó sok E vagy A vitamint fogyszteni, mert valami gondot okoz a magzatnál?! Szóval vettem reggel Olympos sárgarépa-naramcsitalt amint itt jobban szemügyre vettem. Van benne A C és E vitamin. A C-bõl gondolom nincs semmi baj. Kiszámoltam az 1,5 literre mennyi E és A vitamint tartalmaz: E-bõl > 15 mg, A-ból > 8 mg-ot kb. Szedem az Elevitet is. Nem lesz ebbõl valami gondom (vagyis a babusnak?). Nem merek inni belõle addig amíg nem gyõztök meg az ellenkezõjérõl. Elõre is köszi, ha valaki válaszolna.

Beus 15+2
beus74

Sziasztok!

Buksicica, szerintem ettõl még elég sok minden lehetnek a gyerekek. Ugyanis két génbõl jön össze a tieitek is, és lehet közte recesszív. Pontosabban a 0 csak úgy lehet, hogy 0 és 0-t kaptál mindkét szülõdtõl, ezért te is csak 0-t tudsz továbbadni. Az A viszont lehet AA vagy A0, mert utóbbi esetben (tehát ha A-t és 0-t kapott a két szülõjétõl), az A fog dominálni. Hasonlóan van a + és -, csak akkor lesz valaki -, ha mindkét helyrõl - t kap, de + eredményt ad az is, ha ++ vagy ha +- t kapott valaki. Így a gyerekeitek lehetnek A vagy 0-sok, és lehetnek + és - is.
Nekünk anno mindjárt a születés után valamikor megnézték nekik, mindenesetre a kórházi zárójelentésen már rajta volt, onnan tudom.
Ezek szerint illet volna, hogy engem is gyepáljanak az újabb vércsoport meghatározós jellegû vérvétellel? Mindegy,nem hiányzik nagyon.
Azt én is tudom, hogy a korai UH-k a pontosabbak (nálam azok 7,9,8 nappal hozták idõsebbnek a mensinél, ez most 4-el), csak tényleg sokakat ijesztgetnek a kisebb 1 héttel a koránál meg hasonló szövegekkel, nos ezek ennyire pontosak, hogy már 18 hetesen van ekkora szórás, pláne késõbb!
(mondjuk nekem most kicsit mozdított a kiírás napján, de én eddig is azt tekintettem, amit most végre õ is papírra vetett...., valahogy a múltkor a 9 napos pluszból az uh 10 nappal korábbi szülést deklarált, és õ ezt írta be, ami azért a 7,8,9 átlagaként is túlzás, most meg a 4 mérést átlagolta)

Eszembe jutott mirõl akartam még írni. Pociméret. Nekem szerintem most sokkal nagyobb, értem ezalatt, hogy hamarabb nagyobb, mint az elsõvel volt, vele kb ennyi idõsen volt a lagzim, és csak a beavatottak tudtak róla, meg még utána is egy-két hétig simán felvettem a standard cuccaimat. HOzzá kell tennem, akkor sem voltam sovány, a 169 cm-hez ha 60 kg voltam, már elégedett voltam magammal, de mondjuk annyiról kezdtem õket. Most közel 10 kg-val feljebbrõl kezdtem, és szerintem a kitágult poci gyorsan nõ alapon sokkal nagyobb a pocim. De! Mivel mindig is ducibb típus voltam, eléggé a lezser cuccokat szoktam meg. Ebbõl adódik val. hogy sokan mondják most rám, hogy alig van pocakom, kicsi meg hasonlókat. (én meg fel vagyok háborodva, hogy nem is kicsi, csak épp nem bikiniszezon van, pulcsival dzsekivel meg kevésbé feltûnõ) Viszont tegnap eszembe jutott még valami. Ugyanis a dokim mondta (19 hetesen) hogy ugye szoktuk mondani, hog hátrahajló méhem van. Tényleg mondta már párszor, de meglepett, hogy ez ilyenkor még mindig észlelhetõ? És esetleg ha ez igaz, akkor ez nem függhet össze azzal, hogy máshogy rendezõdik el a dolog, és emiatt kisebb az ember pocakja? (Nekem az ikrekkel sem volt nagy pocim, kb mint másnak eggyel, vagy annál is kisebb)

Vercsi: cukros írás tök jó, mert pont ezen szoktam filózni. Ugyanis én a saját környezetemben eddig ezt nem tapasztaltam, tipikusan 50, 75 vagy 100 g-os cukoritatásról hallok, meg a másik topikon CsMGy is ezekrõl és az ezekhez tartozó értékekrõl beszélt. És éppen most kérdeztem én is rá nála, hogy nem kéne-e ennek a paciens súlyával is összefüggésben lennie. Ezek szerint vannak dokik, akik ezt hasonlóan gondolják!! Mondjuk a kilónként 0,1 gramm, az elég kevésnek tûnik, szerintem egy tizessel odébb van, legalábbis akkor jön ki nagyságrendileg az emlegett 75 g és társai körüli érték.

Sziasztok:
Ildi

Ildi
pildi

Beus!

E-rõl nem tudom, arról nem hallottam, hogy sok lenne, mindenesetre a dokim standard napi 100mg-ot (vagy 100 NE-t? ez ugyanis nem ugyanez, szóval Richter Gedeon gyógyszergyár féle 100-as E vitaminból egy szemet, amúgy egy másikfajtán az van, hogy 100 mg és az 74,6 NE) szedet a kismamákkal az elsõ idõszakban, szándékosan, pluszban.
Az A vitaminnál tényleg létezik túladagolás. Huh, mindjárt megkeresem a számokat, mert rémlik, hogy 3000 valami az jó, és a 6000 valamitõl fölfelé van a sok , csak hogy itt NE vagy mg van... Ja, és az sem mindegy milyen formájú A vitaminról van szó, mert ha jól értem a dolgokat, az elõvitaminja (a béta karotin) az még nem gond.
Ildi

Ildi
pildi

Beus,
naponta pár decit nyugodtan megihatsz, hígíthatod is vízzel. Ha pl. 2 nap alatt megiszod a pároddal együtt, el se romlik addig. Nyugodtan ihatsz belöle, de legközelebb inkább ne ilyen gyümölcslevet vegyél.

Az E-vitaminról én se úgy tudom, hogy ártana a babának, söt. A beta-karotént meg tényleg nem lehet túladagolni, kiválasztja a szervezet, ill. nem alakítja át A-vitaminra.

Pálma
16+6
pálma

Ne csináljátok már! A terhesség nem egy veszélyztetett állapot, alapesetben persze. Nyugodtan igyál meg egy-egy pohár Olympos levet, ha épp azt kívánod. Sokkal többet árt, hogy stresszeled magad midenféle hülyeséggel, hogy mitõl milyen baja lehet a babádnak. Tessék élvezni a terhességet, változatosan, mértékletesen étkezni, fizikailag nem túlterhelni a szervezetet, de a túlzott kímélet sem szükséges, mert csak súlytöbblethez, tunyuláshoz vezet, nomeg gondoljatok bele, hogy pár hónap múlva igencsak topon kell lenni a szervezetnek a sok éjszakai keléshez, szoptatáshoz, babacipeléshez. Persze, ez normális terhesség esetén ajánlott.
Névtelen

Ildi
Köszi a választ, álmomban nem gondoltam, hogy ennyi mindenbõl összetevõdhet. Sokkal okosabb nem letettem, de ez most annyira nem is érdekes.

buksicica
18+1
buksicica

Beus!

Szóval a 6000 az NE-ben van. És
"Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (µg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlo 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezoen befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását."
(házipatika.com)
Mondjuk ezen az oldalon azt írják várandósságra 1000 mikrogramm, és nem írják oda, mibõl... Máshonnan nekem a 3000NE szám rémlik (tán a maternán írják). A 3000 NE az eszerint 3000 mikrogramm (3mg)retinol vagy 18mg bétakarotinnal lenne egyezõ. A 6000 meg a duplájával.
Aztán találtam még: "Túladagolás
Az A-vitamin túladagolása ritka, foleg vitaminkészítmények nem eloírásszeru szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkezo tünetek: fejfájás, borhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bor foleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszínezodhet, ez azonban nem mérgezo hatású.
"
Még azt kéne megnézni, mennyi és micsoda van az Elevitben. (nem tudom, nekem végül is maternám van, fene vigye, hogy a multivit terheseknek még ott se volt, ahol Pankamama javasolta)

E vitaminrõl ugyaninnen:"Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlo 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.
A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévo zsír mennyiségétol és minoségétol, a növényi eredetu zsiradékokban többet találunk belole. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet." Szükségletnek 12 mg-ot ír. ÉS :
"Hiányállapotok
Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

Túladagolás
Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.
"

Egyébként félelmetesen rossz ezen a téren a média. Kedvencem a folsav, amirõl helyenként (védõnõtõl kapott szóróanyag) azt írják 400-800 mg kell. Ehhez képest a multivitaminok 1 mg-ot, a folsav tabletta 3 mg-ot tartalmaz, ami röhejesen semmi lenne, ha tényleg 4-800 mg a szükséglet.

Sajna a házipatika.com-on a vitaminkészítmények (elevit, materna) pontos összetételi listáját nem adják meg.

Ildi

Ildi
pildi

Megint én. Jó, megnéztem, folsavról ugyanitt írnak 0,4 mg-ot. Eszerint val a védõnõtõl kapott könyvecske a mili és mikrogramm elõtagokat sajnálatos nyomdai okból egyformán m betûvel jelölte (sima ügy, mert a mikro mû-je a görögbõl van és általában a m karakterrel lehet összehozni sok helyen), és akkor a 4-800 mikrogramm az általuk javasolt mennyiség. És akkor a mulitvit. meg a tabletták reálisan adják a napi adagot (pláne a felszívódást is figyelembe véve).
Ildi

Ildi
pildi

Hali Kismamekok!

Pilinke, nagy gratula Robihoz, hát nem pehelysúllyal jött világraKépKép

Rita, üdv körünkben, jó pocakosodástKép

Maci, drukkolok, hogy ne legyen semmi baj, remélhetõleg, csak elszámoltak vmit...

Gömb, már egy félórája drukkolok, légyszi írd meg, hogy milyen hatásfokkalKépKépKép

Tünci, hát téged sem irigyellek a vizsgák miatt, neked is drukk ezerrelKépKép

Buksicica, bár nem tõlem kérdeztedKép: kispocok vércsoportja attól függ, hogy a párod homozigóta-e. Ha igen akkor A Rh +, ha nem, akkor lehet 0 Rh +. Különben nálunk is ez a helyzet. Danónál én termeltem is ellenanyagot (nem Rh-t), és tényleg a kispocok A-s lettKépKép

Pusszantás!
Zsófi (21!!KépKépKépKép)
Csucsuka

Egész éjjel olyan volt a hasam, mintha kiöntötték volna betonnal, pedig még csak 6-7 hetes vagyok. Normális ez? Olyan nehéz... Kép

saci
charlottee

Sziasztok!

PIldi!
Ha még nem késõ, akkor megnézem a vitaminodat, de anno azt hittem, a PM által ajánlott gyógyszertárban kaptál. Kép
Elõttem egy doboz Materna:
Folsav: 1,0 mg
A-vitamin (Béta karotinum): 1500,0 NE
A-vitamin (retinolumaceticum formájában): 1500,0 NE

Két kérdés:
Menjünk-e vendégségbe, ahol bárányhimlõs gyerek van? Én már voltam, így azt hiszem védett vagyok, bár egy kolléganõm váltig állítja, hogy a fia kétszer volt bárányhimlõs. Kisfiam egyszer produkált 10 db kiütést (3db mellkas, 4 fenék, többi elszórva), láz nélkül, amirõl a doktornéni 1 m-es távolságról azt mondta, hogy valószínûleg bárányhimlõ. Niylván csak ellenanyag-vizsgálattal derülne ki ténylegesen, hogy az volt-e. Szóval menjünk, vagy inkább egy héttel késõbb?
Másik kérdés (kissé humoros!): Mostanában bepirosodik az orrom, minha leaglábbis 10 liter borral kezelgetném magam napközben, vagy én lennék az a bizonyos Rudolf. Van valakinek hasonló tapasztalata? Ez a megnövekedett vérmennyiségtõl lehet?

Judó
26+4
judó

Saci,
nem tudom, de két napja nekem is nagyon "tele volt a pocim betonnal":o) , szerintem valami kajától lehet, nálam a káposzta lehetett:o) én nem aggódtam miatta, másnapra elmúlt

Manócska
8+1
Manócska

Judo,
Nem lehet, hogy csak hideg van? Kép Kép Kép

Timici,
Gondolok Rad es drukkolok!

Saci,
A varandossag masallapot...remelem csak ezzel fugg ossze a beton-pocid! Majd megszokod, lesz az meg nehezebb is, sot, olyan erzesed is lesz, mintha karot nyeltel volna! Kép

Tuni,
Reszvetem a sok vizsga miatt, de elobb utobb kezedben a diploma. Az elso fiamat erettsegi utan ket hettel, es a foiskola kezdete elott 4 hettel szultem a nyari szunetben! Ugy jartam le Gyongyosre foiskolara hajnali negykor, hogy anyukam vigyazott otthon a babara, es en lepten nyomon fejtem az erre kolcsonkert helysegben...de megmondom oszinten, neha "csaltam", a kollegistaktol kertem egy szobakulcsot, es inkabb kialudtam magam egy-egy eloadas helyett!!! Igy is iszonyat volt, de tuleltuk! Neked is menni fog!!! Drukkolok, hogy a baba bent maradjon a vizsgaig!!! Kép

Gombolyu,
Neked is szoritok, hogy gorbuljon az a jegy!!! Kép

Gyuri osszefirkalta a tapetat -persze tollal, nem jon le...kellett nekem egyedul vecere mennem!
Aztan leszedte a szaritorol az apja alsogatyait, es mindet a fejere huzta...amikor nem fert ra tobb, elkezdte a zoknikat feldobalni a falon logo kepkeretekre, es szanaszet dobalt mindent!

[url=http://yonkis.ya.com/imagenes6/tititatitututu.htm" TARGET="_top]http://yonkis.ya.com/imagenes6/tititatitututu.htm[/url] -Legyen jo kedvetek, de csak akkor nyissatok meg, ha tudtok a gepeteken zenet hallgatni! Nekem tetszik, persze teljesen off! Kép

Zsuzsi
29+3
zsuzsi74

Szia Judó!

Szerintem halasszátok el. Az tutibb. Fiadnál ki tudja, az volt-e, bár tény, sok ilyen alig pöttyösödõrõl hallottam már, meg az is igaz, hogy nálunk is épp csak ránézett a doki a fiamra a bárányhimlõnél, szóval elég jellegzetesek. De mi van ha mégse? Kell most neked a két hétre szobafogság, betegápolgatás? Kétszer szerintem nem jön ki, viszont van hasonló valami, az övsömör, ami rokon vele, felnõttekben van olykor és elég durva. Nem hiszem, hogy ártana neked, de minek a rizikó, ha megoldható kicsit késõbb a találka?

Piros orr (van egy ilyen nevû bohóctársulat, kórházlátogató): erre nem tudok mit mondani. De valószínûnek tûnik belõle, hogy nem vagy vérszegény Kép, végül is ez jó. Hihetõ az elképzelésed.

u.i:nézz át a túl az topikra, érdemes!
Ildi

Ildi
pildi

PIldi!

Igazad van, ezt elirtam, szóval cukor 1 gramm/ testsúlykiló. Legalábbis nálunk. Bár a 0,1 g jobb lenne. Nagyon úúútálom!Kép

Vercsi
vercsi

Sziasztok Kismamik!

Pilinke, nagynagy gratula!KépKépKép Micsoda szép nagy baba! Nagyon kíváncsi vagyok a sztorira.Kép

Brokkoli is eltûnt...KépKépKép

Köszönöm szépen hogy eddig is szorítottatok a bébimnekKép, sikeresen, mertugye már 3 kiló körül járunk! Azért ez már emberes méret!

Maci_2!
Remélem nem lesz semmi gond, és csak elszámolták. Ilyen esetben nem számolják újra, mielõtt elküldenek a genetikára?

Timici,
már nagyon várom a jó híreket!KépKépKép

Zsurló!
Én úgy vizsgáztam, hogy elvittem magammal a Kispapit, megbeszéltem a többiekkel, hogy bepofátlankodok. És persze a tanárok sem nyúznak sokáig egy anyukát(fõleg, ha ivadéka ordításától zeng a folyosó...Kép)

PIldi!
Én is hamarabb pocakosodtam kiKép. Sõt, nagyobb is lett a hasam, mint elsõre. Szóval biztos van abban valami, hogy már ki van járva az út, és könnyebben terjeszkedik odabent a bébi.

Zsuzsi,
együttérzésem a tapéta miattKép. Nálunk is nagyon kreatív a gyerkõc, a múltkor egy céges pecsétet kaparintott meg, és az egész szõnyeget kidekorálta vele, mire kiteregettem.
Egyik parám, hogy eljön a rettegett nap, amikor véletlenül elõlfelejtünk egy alkoholos filcet... Lehet, hogy ki kellene dobnom az összeset? Hmmm...

pusz
Zulu
38+0

Kép

Kép

Kép
zulu

Sziasztok!

Ma voltam az orvosomnál és õ is megállapította, hogy nagyobb a babóca egy héttel.

Pocok: arra szeretnélek kérni, hogy írd át létszives a táblázatba az új kiirás December 23. És ma 35+2 napossak vagyunk. Elõre is köszönöm.

Vitaminok: Szerintem nyugodtan ihatsz abból az olympos lébõl mert nem ilyen kis arányban veszélyes. Nem veszel magadhoz naponta 10l belõle. Ne aggodj amiatt, hogy a babának valami baja lesz tõle. Folsav meg nem számít mert folsav tablettát mindeféle képpen kell majd szedned mert az együtt van a vastabletával.

Na most csak ennyi
sziasztok
Andy
35+2
andy78

SziasztokKép

Megjöttünk a doktor bácsitól. Képzeljétek: azt mondta, ha tudjuk tartani ezeket a cukor eredményeket, akkor nem biztos, hogy szükséges lesz megindítani a szüléstKépKépKép De azért mostantól már hetente kell járnom. Kitért még a honorárium kérdésére is. Végülis itt már tájékozódtam, úgyhogy nem ért váratlanul az összeg. De azért jobb, hogy tisztáztuk.

Válaszolt az egyik tanárom is, akivel e-mailben egyezkedem a vizsgáról. Szóval, adott egy idõpontot, de "halkan" hozzáfûzte, hogy ha esetleg nem tudnék elmenni, akkor elõfordulhat, hogy e-mailben küld néhány kérdést. Hát, ha mindenkinek ilyen lesz a hozzáállása, akkor nem is lesz olyan nehéz dolgomKép

Ja, és köszi mindenkinek a válaszokat apasági nyilatkozat ügyében. Már fel is hívtam a polgármesteri hivatalt, és felvilágosítottak, hogyan is zajlik a dolog.

Üdv
Tüni
34
tüni

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet: