Sziasztok!
Karmen: Gyönyörűségesek
Jöttem dicsekedni picit...lehet ez egy 2 éves összefoglaló is a lánykánk tudományairól:
Gréti is számol 10-ig, mondja a számokat ügyesen, de ő még nem számlál, száfogalma még annyira nincs kialakulva, de az egy és a kettő az megy neki, azokat érti, határozottan.
Formabedobózáskor szokta kérdezgetni hogy melyik forma micsoda, olyankor mondom neki, hogy háromszög alapú hasáb, trapéz alapú hasáb, henger, stb

Ja, kiszabadul belőlem a matek tanár, de hát nem mondhatom azt hogy kocka ha egyszer nem az....úgyhogy mondja is ezekre, hogy: alapú hasáb

Azt még nem tudja hogy melyik milyen alapú.
Fél angol ÁBC-t ismeri. Micimackós tányérja van, aminek a peremén betűk vannak, és egyszer végig kérdezgetett párat hogy ez meg az mi. Akkor elmondtam neki hogy ez Anyuci,Apuci betűje, az a Dédi betűje, Cica betűje, stb. Egyetlen egyszer mondtam el neki, nem is gondoltam hogy megmarad benne. aztán este apjának elmutogatta hogy nézd apa, ez a Nagyi betűje, ez Grétike betűje, az a Mama betűje, stb.

Apa azt hitte egész nap ezt "tanultuk"

De aztán rájött hogy nem, mert akkor még tőle is kérdezett Gréti pár idegen betűt, és azt is megtanulta azonnal. A nagy nyomtatott betűket minden körülmények közt felismeri. Könyvben, utcán plakáton....múltkor egy TESCO-s autót látva újjongott, hogy ott a Tata betűje
Múltkor simán lebetűzte azt hogy AVENT (anyuci, villamos, egérke, nagyi, tata betűje).
Egyik nap összetűzésbe keveredett apával, mert az ásványvizes palackon volt kisbetűs írás, és megkérdezte hogy mi az egy betűre. Aztán apa mondta hogy az a tata betűje. Mire Gréti leállt vele veszekedni, hogy neeeeeeeeeeeeem, az nem a tata betűje, és megmutatta apának hogy melyik is a Tatájé, ami természetesen a nagy nyomtatott T
Ja és szépen ki tudja mondani már azt hogy csipa

(eddig ez picsa volt

)
Bilibe naponta többször pisil, néha kakil is. De pelenkában van amúgy. Amikor cserélem ki a pelusát akkor szoktam megkérdezni hogy szeretne e a bilibe pisilni, és akkor néha igen, néha nem.
Mostanában többször kéri itthon a bugyikáját, és akkor megbeszéljük hogy vigyázunk a bugyikára, és nem pisiljük le, hanem a bilibe pisilünk. Ma reggel levetette a pelusát, belepisilt a bilibe, egyedül kiöntötte a wc-be, aztán kérte a bugyiját. Szóval azt hiszem jó úton haladunk.
Kicsit meg voltam ijedve, mert már volt egy ilyen jobb korszaka amikor magától levette a pelust és bilibe intézte a dolgait gyakran, aztán néha olyankor is mondta hogy pisilni kell amikor mondjuk siettünk valahova és olyankor nem vettem le róla a pelust és mondtam hogy pisiljen bele nyugodtan...aztán pár ilyen után el is ment a kedve a bilibe pisiléstől

Akkor utána mérges is voltam magamra, hogy elrontom a gyerek hajlandóságát a szobatisztaságra szokásra

:( Ráadásul nem is volt olyan jó idő, féltem nehogy megfázzon.
Pár hete megpróbáltam hogy levettem a pelusát és adtam rá bugyit. De miután 2 óra leforgása alatt 4x pisilt bilibe és további 4x a lakás különböző pontjára, így visszaadtam a pelust.
Ez után jött egy olyan korszak hogy nem nagyon akart bilire ülni. Aztán most 2 napja megint lelkes bilizős lett. Most igyekszem nem elrontani, és nem a saját kényelmemre figyelni.
Tegnap pl. a játszótéren elkezdett levetkőzni hogy akkor ő most pisil (pelus volt rajta). Hirtelen azt se tudtuk mit csináljunk. Aztán levetkőztettük, és apával próbáltak pisilni, de nem sikerült.
Most bugyiban flangál, kb. 2 órája pisilt bilibe....azóta száraz a bugyi...nemtom mi lesz belőle...
Mondókákat mond, énekeket is, a Kicsi vagyok én, majd megnövök én mindkét versszakát tudja, a többiből csak részleteket....
néha keveri is...pl. múltkor így énekelt: Csiga biga gyere ki te tubarózsa, vár a viola
Érdekes mert ezeket se tanítottuk neki, csak mondani, énekelni szoktuk és ráragad, és egyszercsak elkezdi ő is mondani.
Csak előttünk énekel, vagy akkor amikor olyanja van, felszólításra nem szokott mások előtt. Amit nem is erőltetünk, mert tudom hogy nem jó dolog. Szóval nem produkáltatjuk a gyereket. Ha kérem hogy a nagyinak mondja el, akkor se mondja, de lehet hogy utána fél óra múlva magától elkezdi.
Egyedül eszik, kanállal, villával. A leves azért kicsorog, de egyébként szépen eszik szerintem.
Beszél szépen, mindent mond. Rendesen lehet vele kommunikálni. Összefüggéseket megérti, ragozás is egész jól megy. Ilyenkor mindig rájövünk hogy mennyire nem logikus a magyar nyelv...a gyerek meg milyen logikusan gondolkodik. Pl. néha előfordul ilyen, hogy: játék-val. Bár főleg csak ismeretlenebb szavaknál.
Egyébként szerintem nagyon kezelhető, értelmes kis csaj. A dackorszak jeleit érzem néha, de még nem vészes, és ész érvekkel meg lehet még győzni. Földhözverős hisztink még nem volt, csak nyafogások. (tudom, ami késik nem múlik, fel vagyok készülve mindenre azt hiszem) Néha amikor nyafog alig tudom visszafolytani a röhögésemet, vicces ahogy küzd saját magával.
anyaaaa rakd ide a vizikéééééééééééééét, neeeeeeeeeeeeeeeeeem, ne rakd ideeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, oddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem, nem odaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, anuciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, nem kell a vizike....deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kérem a vizikéééééééééééééééééééééééééééééééééét.......szal ilyen és ehhez hasonló szituk azért vannak...
No...azt hiszem befejezem már
bocsánat aki unta...
egy nagyon-nagyon büszke anyuka