A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Lakóhely szerint » Babaproject elött álló Székesfehérváriak

Nem izgulnék, csak már idegesít, hogy sosem végzünk. Túl rendmániás vagyok!

Kata! Óvatos leszek, megígérem! Nem akarom, hogy baj legyen, mégegyszer biztos nem tudnám elviselni.
Vendég

Kata!

Fent van a gépen, csak nincs semmilyen programom.
Vendég

Ani
MÉG-MÉG-MÉG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chrissyy
Megértelek. Nekem is tele volt a cipőm, mikor felköltöztünk fehérvárra és még hónapok múlva is a kisszobában dobozdzsungel volt. Persze, sikerült felszámoni. :)
Vendég

És ha megnyitod, jobb klikk, ott nincs olyan, hgy szerkesztés, vagy ilyesmi??

Kép

Kép

Kata & Gege & Nórika :)
hoppá

Valamilyen programnak kell lennie, amiben megnyitod!! Ha megnyílik, mi van a bal felső sarkában??

Kép

Kép

hoppá

Windows kép és faxmegjelenítő!
Vendég

és ott nincs olyan, hogy szerkesztés, vagy átméretezés?? Várjál csak, asszem nekem is van olyan, mindjárt megnézem!!

Kép

Kép

hoppá

Nem találom, pedig serintem van.... :?

Kép

Kép

hoppá

Ani, ki volt a fotósotok?? Persze, csak ha publikus.. Bár ilyen fotókkal csak reklám lehet neki!!

Kép

Kép

hoppá

http://www.fentfoto.ini.hu

A fotósunk, fehérvári csajszi: Fent Fruzsina. Nagyon de nagyon rendes és kedves, segítőkész. Az iwiw-en hirdetett onnan kerestem fel. Az esküvő elött egyszer taliztunk, de nem bántam meg hogy őt választottuk. Bárkinek ajánlom, baba fotózást is válal.

madiani

Kata!

azzal nem tudom lekicsinyíteni, mert túl nagy a kép és már a lényegből alig látszik vmi!
Vendég

Ani!

Nekünk is ő volt a fotósunk!
Mi is meg voltunk vele elégedve és én is ajánlom bárkinek!
Vendég

Nagyon köszönöm nektek :D Olyan arik vagytok.

Fruzsi csinálta az összes képet Seregélyesen a kastélykertbe. És természetesen nem titok a neve.

madiani

Megnéztem a honlapot. Némelyik menyasszony úgy néz ki, mint aki citromba harapott.
Szerencsére a ti képeiteken nem így van. Nagyon szépek!!!
Vendég

Ani,
gyöngyörűek ezek a képek és Ti is csodaszépek vagytok!!!! Rakjál csak még, én is szívesen nézegetem őket!!!! A kisfiú Levi baba? Nagyon édes!!!! Hamarosan a sajátodat is így dédelgetheted!!!!

Chrissyy,
én is rendmániás vagyok, de néha teljesen jól el tudok tunyulni :lol: . Csak annyit pakolgass, amennyi jól esik, vigyázzatok egymással a babókával!!!

Vicuska,
érezd nagyon jól magad, kapcsolj ki és élvezzétek Apával minden másodpercet és felejtsd el az időzítéseket, hőmérőzést és minden egyebet!!!! Tuti nagyon jól fogjátok magatokat érezni!!!!!

Kata,
jobban vagy már? Enni tudsz már? Már tényleg csak pár nap és mehettek 4D-re :lol:

Judy,
gyerkőcök? Sokat tanultok hétvégenként? A legkisebbik még nem mocorog? Holnap mész AFP-re, drukkolok nagyon!!!!

Vikike,
hogy érezte magát Levi a vízben? Szeret fürdeni?

Maci,
nagyon drukkolok, a cicibizsergés nem rossz jel :P , reméljük dupla csíkos lesz!!!!

Nálunk minden a legnagyobb rendben :P Ma reggel megrepedtek a tüszőim, szép erősen éreztem őket, aztán Apával mindent megtettünk a siker érdekében :P Kiskatonák a helyükön, remélem már a dolgukat is elvégezték :P :oops:
Képzeljétek, voltam este a parkban Mazsival és orgonát szedtem.... Hihetetlen, nem??? Szeptemberben orgona... Ma beleztek ki egy tököt és raktunk bele gyertyát + az orgona, hát nem nagyon tudom összeegyeztetni :shock:

Szép álmokat!
Vendég

Mennyaszonytól is függ a kép, ez nem csak a fotóson mulik.

Chrissyy, keresem a képkicsinyitésre a megoldást

madiani

Chrissyy, micsoda véletlen. Nem jöttem rá hogyan tudnék segíteni, más progi nincs a gépen? Azzal amit irtál nem lehet.

madiani

Nati, igen a babóca Levi (kis drágám).
Ha megtettetek mindent az jó, de azért még ne hagyd békén apát. :)

madiani

Ani!

Sajna más progi nincsen.
Vendég

Nati
Hajrá kiskatonák!!! 2 hét múlva várjuk a +++++ választ. :D

Ani
Elviekben minden kislány erről a napról álmodik és ha minden jól is megy, akkor egy egyik legszebb nap egy ember életében. És ekkor savanyú pofát vágni..... Barátnőm lagziját végigvigyorogtam, pedig nem is én mentem férjhez. :D :D :D
Vendég

Chrissyy, küld el emilbe nekem, én lekicsinyitem és vissza küldöm, akkor fel tudod rakni. Küldöm privibe az emilcímem

madiani

Köszi, Ani! Várom!
Vendég

Ani!

Apa elmegy melózni és küldöm!
Vendég

Ani
Én se látom...
Vendég

Na majd holnap újra próbálom az avatar képet, most kicsit besokaltam.
Chrissyy, küld az emilt, ma már nem csinálom meg (remcsi nem baj) holnap viszont küldöm.

Jó éjt nektek. Pusszantás

madiani

Ani!
Folyamatban van, csak lassan csatolja a képeket. Dehogy baj, hogy nem lesz ma kész.
És előre is köszönöm a segítségedet!

Jóéjt nektek is!
Vendég

Chrissy, ma már 33. hetes vagy!! Tök jó!! Apás szülés lesz nálatok?? Bocs, ha már kérdeztem... Nálunk tuti az lesz, csak jussunk el addig! :wink:

Maci?? Piri? Reméljük nem jön..... :lol:

Ani, nagyon jók a képek!! Nagyon jó lehet a fotós!!!! Mintha egy profi modell lennél!! :lol: Már csak 9 nap a zebracsíkhoz!!

Nati, orgona?? Most?? Tényleg hihetetlen!! Örülök, hogy érezted is a repit, én is így voltam.... Remélem ez a repi szuris dolog segít, és két hét múlva zebracsíkos tesztet prdukálsz te is!!
Köszi, enni tudok, bár néha még mindig nem jó a gyomrom. de kibírom.

Judy?? nem jöttél hétvégén, remélem Bazsival minden oké!! Érzed már a babát?? Én minden este a pocimra teszem a kezem, hátha érzek valamit. a sógornőm szerint nem fogok a kezemmel érezni semmit, majd csak kb 2 hónap múlva. Így van ez?? Majd csak a hasamban fogom érezni a pici buborékokat az elején?? pedig én fogdosom a pocimat rendületlenül!!

Vicuska, szerintem már ott van Törökben. Reméljük jó idejük van!!

Kép

Kép

hoppá

Csajok, ugye azért jöttök ma.... :roll:

Elindultam a hízás útján: már kb. 1,5 kg-ot híztam :? Bár ez lehet, hogy csak a tegnapi dínom-dánom hirtelen utóhatása?? :roll:

Kép

Kép

hoppá

Kata,
még csak másfél kg!!! Az semmi, az én súlyom naponta változik :lol: . Bár most már örülnék, ha csak lefele menne!!!!
Szerintem ez a 1,5 teljesen normális, valószínű a vukok miatt nem híztál eddig többet...

Ani,
Mesések ezek a képek, tényleg gyönyörű voltál / vagy!!!! Sugárzol a boldogságtól!!!!
Elvileg 17-én megyek főorvosi bemutatásra, beírod majd a tábliba?

Még mindig megy a dilemma, műtét vagy hsg, de igencsak úgy fest a helyzet, hogy hsg mellett döntök :roll:
Bár most úgy döntöttem, hogy én irányítom az életemet és nem ő engem, és most eldöntöttem, hogy terhes vagyok :P :P . Persze csak semmi para és hagyom, hogy minden a maga útján menjen és minden úgy lesz jó, ahogy történik :P

Kata, Judy, Chrissyy, írjátok le légyszi milyen érzés terhesnek lenni, milyen 3 méterrel a Föld fölött lépkedni és mit éreztetek amikor sikerült, amikor hallottátok az első szívhangokat, aztán a másodikat, aztán láttátok az arcát, a mozgását, stb...
Ne csak a cicifájás, hasgörcsről szóljon ez a topic, hanem a mámoros gondolatokról, élményekről is!!!!

Na, inkább leállítom magam, nem tudom, ez hogy bújt elő belőlem... Reggel óta létszámokat gyártok.. Biztos az túl száraz volt :wink:
Vendég

Kata!

Bizony repül az idő, de azért úgy érezzük, hogy sosem megyünk szülni. Apa már nagyon várja, de szerintem nem jobban, mint én! Már nagyon kiváncsiak vagyunk az arcára, meg mindenére. És természetesen apás szülés lesz. Tavaly is végig velem volt és el sem tudom mondani, hogy mennyit segített. Alapból is jó volt a segítsége, de a jelenléte felülmúlt mindent. Most meg a drágám arra vár, hogy végre elvághassa a köldökzsinórt és a karunkban tarthassuk végre a kisfiúnkat!!!
Ja és ne aggódj, el fogtok odáig jutni! Most már hamarosan megmozdul, aztán közeleg a félidő, onnantól meg még jobban repül az idő!
Nekünk is hihetetlen, hogy mindjárt szülünk, holott nemrég teszteltünk egy pozitívat. Majd a babákkal is így lesz, megszületnek és észre se vesszük, már fel is nőttek!

Nati!

Hát nem is tudom, hogy írjam le...
Tavaly nagyon örültünk, mikor pozitív lett a teszt. Aztán utána is minden szép és jó volt és a finish előtt jött a tragédia. Ennél a baby-nél más minden. Örömömben elsírtam magam a teszt láttán, amit tudok, hogy öröm és félsz volt egybe. De emellett nagyon boldogok voltunk, hogy ilyen hamar sikerült. Az első szívhang felemelő érzés, akkor is potyogtak az örömkönnyek. És minden egyes alkalommal felüdültem, hogy minden oké. Aztán a 4d-s uh-n is elsírtam magam, mert ott mondták meg, hogy fiú lesz, megint. Az megint olyan érzés volt nekem, mint a teszt-öröm és félsz, hogy minden rendben lesz-e és többet nem fordul elő.
Szóval részemről leírhatatlan érzés milyen a föld felett 3 méterrel járni!
De az elejétől fogva csodálatos érzés, ahogy a tested változik. Először megtudod, aztán elkezd nőni a pocakod, hétről hétre látványos a változás. Aztán megmozdul, vmi fantasztikus érzés és utána meg egyre nagyobbakat rúg, ami néha kellemetlen, de akkor is imádni való. Apa nagyon sokat szokott vele beszélgetni és én is. Apának mindig visszajelez, hogy itt vagyok. Ha odabújok hozzá, egyből aktivizálja magát.

Nem tudom mire vagy még kiváncsi, de kérdezz nyugodtan!
Igazából nem tudom leírni ezt az érzést, de ez a 9 hónap a legcsodálatosabb egy nő életében!!! Még ha a végén már minden nehézkes, akkor is imádom, hogy ekkora hordóm van, hogy alig férünk el egymás mellett a konyhában.

Na befejezem, mert így is már összevisszaság, amit írtam!
De egyszóval fantasztikus érzés terhesnek lenni, én legalábbis imádom és hiányozni fog!!!
Vendég

Chrissyy,
valami ilyesmire gondoltam :P
Nagyon jó azt olvasni, hogy élmény, öröm és mámor ez a 9 hónap és nemcsak az én elképzelésemben, hanem a valóságban is tud ilyen lenni!!!
Persze különbözőek vagyunk, biztos mindenki másként éli át, de már én is nagyon várom, hogy ilyen fantasztikus élményekben legyen részem :P

Maci,
mi újság? Zebracsíkok alakulnak??? Most valahogy nagyon "hallgatsz", semmi izgulás, előjelek, megérzések, Apa gondolatai? Vagy azért már most óvatosabbak vagytok?

Judy,
mi van veled??? Gyerkőcökkel minden rendben? Mai vérvételnek mikor lesz eredménye?
Vendég

Sziasztok!

Anta, még nem is láttam ezeket a képeket, eszméletlen jók lettek!!!
Hőddel meg ne foglalkozz, attól még simán lehetsz és leszel is babás :D !

Chrissyy, megkönnyeztem ahogy leírtad a terhességed, eszembe juttattad nekem is azt a gyönyörűséges 9 hónapot, de most is csuda jó dolog nevelgetni a kis Bucikánkat(így becézem Levikém) :D . Nemsokára te is a karodban tarthatod a kisfiatokat és agyon puszilgathatod, később meg jöhet a dögönyözés :D ! Még gyönyörűszép 49napot kívánok!

Judy, mi van veletek, gondolom most hogy beindult a suli sok a dolog, meg szegény Bazsival járni kell dokihoz. Mi volt a vérvételen?

Nati, Levi is nagyon jól érezte magát, 1órán keresztül a vízben voltunk. Persze mindegyik medencében meleg volt a víz, a babamedence meg olyan pici volt, hogy felállt és csak a derekáig ért a víz.

Jaj mennem kell mert felébredt és sír, bocsi, hogy csak ilyen gyorsan, majd jövök még. Puszi mindenkinek!

Kép
vikike_

Chrissyy, nem kaptam emilt....Nem sikerült elküldeni? Lehet túl nagy a méret, küld egyesével, macerásabb de úgy biztos átjön. :)

madiani

Kép

+0,05 fokot csaltam a 17 és 18 napon, de igy már berakta a pé-m arra a napra amikor éreztem is az ovulációs fájdalmat. Ma egész nap mensisen fáj az alhasam (lehet felfáztam :cry: )

madiani

Ani!

Nekem kiírta, hogy elküldve. Na mindegy majd akkor ma este ha apa elment melózni.

Ja és van még 1 dátumom:okt.4. első NST

A terhességgel kapcsolatban még annyit, hogy szívből jött, én így érzem! Ma is olyan aktív a drága, hogy már sehogy sem jó. Apához sem merek odabújni, mert felébred rá.
Vendég

Ani,
Na ez már igen, látod, lett péd!!!! A felfázást nagyon sajnálom, mondanám, hogy végy egy meleg kamillás ülő fürdőt, de ha babás vagy nem tudom milyen lesz a hatás.... Vigyázz magadra, melengesd a pocid!!!

Aludjatok jól!
Vendég

Még egy kicsit jövök:

Ani, na látod, mondtam, hogy volt pé-d!! :wink:
A felfázásra pedig jó, ha a talpad alá valami meleget teszel, pl. nagyon jó meleg vízbe áztatod a lábad, vagy forró sót teszel valami textil zsákba, és arra teszed a talpad!! És ez a babának sem árt, ha netán.... :lol:

Én a babavárásról annyit tudok csak mondani, hogy ha újra születnék, és valaki megkérdezné, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, rögtön azt válaszolnám: ANYA :wink:

Épp ma mondtam apának, hogy imádok kismama lenni: egyre jobban gömbölyödök, egyszerúen isteni érzés!! Nem érdekel, hogy néha hánynom "kell", vagy rossz a gyomrom, annál csodálatosabb nem lehet a világon, amikor kibújik belőled egy (vagy több :lol: ) kisbaba, akinek te leszel az édesanyja, a mindene... Nélküled nem tud létezni, te táplálod 9 hónapon keresztül!

Ma voltam a kolleganőmnél, aki augusztus 20-án szült. Hát egy pici "nyunyi" a kisfia, nagyon édes. Végigfogdoztam a pöttöm sarokcsontját (azért vagyok oda a csecsemőknél :wink: ), pici kis kezeit, sőt, az anyukája megmutatta, milyen incuri-pincuri popsija van :wink: Hihetetlen...

Sőt, megnéztem a videófelvételt a szüléséről, hááát, a végén, amikor kibújt a pici, kirázott a hideg, és folytak a könnyeim..... Végignéztem ahogy a férje segített neki, és nagyon bensőséges volt az egész!! Bár nagyon gyorsan szült, de akkor is megható volt így látni. Ahogy kibújt a pici, és sírt, majd elhallgatott, amikor anya mellkasára tették, majd megint sírt, amikor elvitték. Hihetetlen csoda egy ilyen kicsi élet kezdete. Az is, hogy a te szívdobbanásod nyugtatja meg csak igazán. És milyen jó érzés lesz majd, amikor azt mondja: anya, majd, hogy szeretlek.... Ezért érdemes élni!!!

Na, abbahagyom, mostmár tudjátok, mi a véleményem a babavárásról.... Bár gondolom, itt mindannyian így vagyunk ezzel! Ezért kell kitartani, és soha fel nem adni! Mindenkihez eljön az ő gyönyörűséges, édes kicsi fia, vagy lánya.

Minden nap többször megsimogatom a pocimat, és elmondom a babánknak, hogy nagyon várjuk, hogy majd megszülessen, fejlődjön szépen, ügyesen, apa és anya már most nagyon szeretii, nem fogja megbánni, hogy a mi kis családunkat fogja majd gyarapítani...

Jó éjszakás, babás álmokat mindenkinek!!! :wink:

Kép

Kép

Kép

hoppá

Kata!

Ez szép volt. Én is így gondolom, csak nem mindig vagyok a szavak embere!
De a nő életében a legszebb a babavárás! ÉS erre lehetünk a legbüszkébbek!

Holnap este megyünk dokihoz 19.40-re, szorítsatok, hogy minden rendben legyen!!! Már nagyon várom! Aztán 28-án jön a védőnő, 1-én utsó uh, 4-től pedig nst!!! Ez vezérel, hogy hamar elmegy majd a fenn maradó idő!!!

Jó éjszakát és szép babás álmokat mindenkinek!!!

Remélem holnap este tudok jelentkezni!

Azért majd vki megadhatná a számát, hogyha baba van tudjak nektek szólni! Gondolom ti is úgy várjátok már, mint mi
De azért előtte mindenképpen szeretnék veletek találkozni!
Vendég

Szép estét!

Kata
Nagyon szépek a gondolataid. Barátnőm is azt mondta, hogy élete 2x9 legszebb hónapja volt, mikor kismama volt.
Piri néninek még se híre, se hamva.... Remélem, pár hónapig így is marad. :D

Crissyy
Olyan jó a soraidat olvasni! Már nagyon szeretném ugyanezt az érzést átélni.
Minden jó lesz holnap! Aztán 1 hónap múlva majd várni fogjuk a baba-híreket. :)

Nati
A héten kellene jelentkeznie Piri anyónak. Vannak jelek, csak kérdés, hogy nem vágnak-e át, mint előtte.
Apa olaszban van, talán a jövő héten ér haza. :(
Arra gondoltam, ha nem lesz semmi, akkor jövő hét vége fele csinálok tesztet, mert megyek hétvégére Szegedre, és ha kell, akkor dokihoz is el tudok menni. Addig meg nem akarom magam feleslegesen izgatni.
Vendég

Hello,

megint szórakozott a bnet. Volt, hogy beengedett, sok-sok várakozás után, viszont nem küldte el a hsz-emet.

Mindjárt esik az eső, már nem hiányzik, de fog. Ma elkezdtem a hálószobai szekrényünket rendberakni... a gond csak az, hogy tök rendetlen vagyok, és nincs is kedvem befejezni... De majdcsak meglesz...

Remélem ma is jöttök.

Judy, már régen jelentkeztél!!! :roll:

Kép

Kép

hoppá

Sziasztok,
nagyon húzós délelőttöm volt, de most már talán nyugi lesz :roll:

Kata, Chrissyy, könnybe lábad a szemem, amikor a soraitokat olvasom!!!! Csodálatos!!!! Vannak ismerőseim, akik így gondolják és olyanok is akik nem... De én nagyon lelkis vagyok és gyerekkorom óta arra várok, hogy kismama és anya legyek, úgyhogy legyen bármi is, én egész biztos át fogom élvezni ezt a kilenc hónapot :P Jó lenne, ha már a kisgyerkőcünk is úgy gondolná, hogy itt az ideje :wink:

Chrissyy, doki után gyere ám, nagyon drukkolok, de amíg érzed mocorogni, nincs gond, ugye??

Kata, nálatok is már csak két nap és jöhettek Pestre 4D-re!!!!! A 4D szuper, Pest jelenleg járhatatlan a rakpartok lezárása miatt. Induljatok el jó erlőre!!!!
Én pár szál hajamtól tegnap este megszabadultam a dugóban és félek, hogy ma sem lesz másként....

Judy,
mi van Veletek????? Tegnapi vérvétel??? Bazsi hogy van!!! Napok óta nem jelentkeztél!!!!

Maci, Te még két hétig birod a teszttel????? Van ám türelmed rendesen!!!! Bár tudom, hogy így a jó, mint mindig negatív tesztet látni..... Kitartás és reméljük, hogy tényleg kétcsíkos lesz!!!

Kata,
tüszőrepi szuri után hányadik nap lehet elvileg tesztet csinálni??? Lehet hogy csinálok egyet előtte, hogy végre lássak egy saját duplacsikos tesztet :wink:

Vikike,
biztos Neked is van kismama élményed, oszd meg velünk!!!! Levi képét kicseréletd a vonalzódban a régire??

Ani,
hol voltatok karoson? melyik helyen? rendszeresen jártok oda? Most hogy Kata írta én is forró vízbe áztatott sóban áztattam a talpacskáimat és használt felfázásre!!!!

No megyek tovább dolgozni, gyertek és írjatok !!!
Én este valószínű nem jövök, visszatértem a téli időszámításra mert 9-kor már alszok és ráadásul ma kezdődik a született feleségek :lol: Szoktátok nézni????

Puszi
Vendég

Sziasztok csajszikák!

Jelentkezem ám. Nagyon nincs időm mostanság ne haragudjatok.

Chrissyy, javítom a táblicseket, még mindig nem kaptam képeket (nem értem).

Nati, Karoson a Hotel Karos SPA-ba voltunk édesapám munkahelyének van ott apartmanja, csak az étkezésért és a takarításért kell fizetni. Van szauna, saját medencék, de tudjátok mit, inkább nézétek meg a neten. Ha keresőbe beírjátok egyből ki fogja dobni.

Szilvi, hát nagy türelmed van tesztelés ügyileg, én bizti nem bírnám.

Vicuska, de jó lehet most neked (irigykedek)

Judy, merre vagy???

Kata, hát talán nem fáztam fel, nem olyan érzés. Érdekes olyan mintha meg akarna jönni, néha érzek kis szurkálást is, olyan mint pé-kor. Pisilni nem kell sokat, na meg felfázáskor nem ilyen. Már bebeszéltem magamnak hogy vagy petefészek gyulladásom van (bár az se teljesen ilyen érzés) vagy PMS-em (pontosan nem tudom hogy írják). Na mindegy nem képzelődök. Komolyan nem fáj épp hogy csak néha érzem. Dokihoz addig nem megyek míg tényleg nem fáj. Most görbét nem kaptok (majd holnap), megint emelkedet 1 teljes fokot :)

Most megyek pusszantás, holnap jelentkezem

madiani

Szép estét!

Kata
Sok sikert a szekrényhez!
Tegnap beszabadultam a kamrába és végre rendet vágtam. Már csak takarítani kellene. :)

Nati
Kitartást a dugókhoz!
Nem biztos, hogy kibírom 2 hétig. Esz a fene, szeretnék már 2 csíkot látni. :)
A született eleségeket nem szoktam nézni, a tesóm teljesen otthon van benne. Gondoltam, majd egyszer kölcsönkérem valakitől az eddigi évadokat.

Judy
Merre vagy? Bazsi jobban van?

Ani
Tudtommal premenstruációs szindrómának a rövidítése a PMS.

Ma elhoztam az új szemcsimet. Kicsit szokatlan, de nagyon tetszik. Majd ha apa hazakeveredik a jövő hét vége fele, akkor majd teszek fel képet.
Olyan hülyeségeket álmodok mostanában. Tegnap azt álmodtam, hogy a barátnőm szül, nekem meg nagy pocakom van, de fogalmam nem volt, hogy mikorra várható a baba, mert nem mentem el orvoshoz. Ma meg azt, hogy zebrás tesztet vettem.....
Vendég

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet: