Kriemhild,
Igen, én még fejek, mert Blanka csak így jut anyatejhez.
Sok mindent elolvastam a szoptatásról már a szülés előtt is, és utána is, és persze én is úgy indultam neki, hogy igenis szoptatni fogok a gyerek 1 éves koráig. Persze olvastam azt is, hogy az anyák (ha jól emlékszem) 97%-a képes lenne szoptatni. Ennek ellenére én 1 hónapos korában feladtam, nem bírtam tovább a kínlódást. Bimbóvédővel szopizott valamennyit, hamar elfáradt, aztán csak ordított, hogy éhes. Vagy bealudt egy kevés kaja után és aztán 20-30 perc múlva újra kaja. És mivel sosem tudta kiszívni, utána mindig kellett fejni is. Elkezdtem adni a lefejt tejből pótlást, aztán persze már még kevésbé ment a szopi, mert a cumisüvegből könnyebb volt. (Szoptatási tanácsadók ezt biztos tipikus hibának neveznék.)
1 hónap után úgy döntöttem, ha úgyis mindig fejnem kell, akkor legalább a kínlódást kihagyom, és akkor eszünk csak cumisüvegből. Sokkal kiegyensúlyozottabbak lettünk mindketten.
Elektromos mellszívóval fejek (kézzel nem is jön nekem semmi), valószínűleg nehezen jön ki a tej a melleimből, mert akikkel én eddig beszéltem, mindenkinek sokkal rövidebb ideig tart egy fejés. Kezdetben csak Avent Isis IQ Uno mellszívóm volt, de aztán többen ajánlották a Pesztonkát, mondván, hogy bár az drasztikusabb, de sokkal gyorsabb. Kb. 2 hónapos kora körül vettünk Pesztonkát is. Valóban gyorsabb lett valamivel a fejés, de nekem a Pesztonka csak a tejem kb. 1/3-át szívja ki, utána előveszem az Avent mellszívót és az lassabban ugyan, de alaposabban dolgozik.
Eleinte napi 6x fejtem, mostanra fokozatosan lecsökkentettem 2-re, már csak reggel és este fejek, ez így már elviselhető. Bár a reggeli fejéssel csak 10 óra körül szoktam végezni, mert a gyerektől függően csak több részletben tudok fejni. Este könnyebb, mituán letesszük aludni, akkor elkezdem és akkor csak azzal kell foglalkozom. Ilyenkor szoktam újságot olvasni vagy titeket olvaslak közben, de az kicsit nehezebb, mert az egerezéshez időnként szabaddá kell tenni az egyik kezem.
Most 60-70 perc egy fejés, amikor gyakrabban fejtem, kicsit rövidebbek voltak, de kb. 45 perc volt a legrövidebb akkor is.
De egyébként szerintem nekem az Avent mellszívó indította be a tejem, a kórházban még nem volt tejem, a gyerek csak nem mérhető mennyiségeket szopott. Itthon elkezdem a mellszívóval strapálni a mellem, akkor beindult hamar. Szóval lehet, hogy ha Blankán múlik, akkor nem is lett volna tejem. De lehet, hogy ő azért nem tudta jól kiszívni, mert nehezen jön. (Bár azt szokták mondani, a gyereknek van a legjobb technikája.) Persze, lehet a bimbóvédő is nehezítette a dolgot, de anélkül meg nem tudta bekapni sem a cicit, laposak a mellbimbóim.
Na mindegy, mostanra már nem problémázom ezen, úgy gondolom inkább, az a lényeg, hogy anyatejet kap.
Bocs, ha untattalak benneteket, kicsit hosszúra sikeredett.
Nálunk a kiságy kezetben a gyerekszobában volt, de aztán Blanka 6 hetes korában 1 hétig kórházban volt (meg kellett műteni a pocakját), és miután a kórházból hazakerült, csak pár napig bírtuk, hogy olyan "messze" legyen tőlünk. Akkor a kiságy szépen kiköltözött a mi ágyunk mellé a nappaliba. (Korábban a gyerekszoba volt a háló, de abból Blankának gyerekszobát csináltunk, a mi ágyunkat kivittük a nappaliba, és aztán ugye a Blanka ágya is kijött a nappaliba. ) De szerencsére a nappali jó nagy, kényelmesen elférünk.
1 éves kora körül tervezzük visszaköltöztetni, bár az ismerőseink azzal riogatnak minket, hogy akkortájt fog a gyerek a mi ágyunkba költözni éjszakára, ha addig nem tette is.
Ja, a kórházról jut eszembe. Ott elég nehézkes volt megoldani a fejést, de a szoptatást még nehezebb lett volna. Mi mindig fekve szopiztunk (császáros seb miatt is kényelmesebb volt, és a melleim is nagyok, így jobban tudtam tartani), de a kórházban nekem nem volt ágy, csak a gyereknek volt kiságy, azon nehezen fértünk volna el, a műanyag székben pedig szintén elég nehézkes lett volna. Brrr.
De akkor nem ez volt persze a legnagyobb problémám.