A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

Manó! Nem ette meg a vonalzómat senki, csak amikor sokat írok egymás után, akkor ki szoktam kapcsolni, hogy annyival is kevesebb legyen az oldal.
(én vagyok az egyik Fő Hőbörgő az offtopikokkal és a topik túlterjengéssel kapcsolatban!!!)
Vendég

Üdv köztünk Rózsa! Ìrj magadról böövebben!

Bori! Gratula a nagy pocakhoz! :lol: Már én egyre nehezebben húzom fel a czipzárat.

Manó! Jó étvágyat!

Emma! Sztem a védöönéninek fontosabb, hogy jó kapcsolata legyen veled, mert neki ez a munkája és egy ideig még "örülhettek" egymásnak. Még jó, hogy az enyém normális. :D Egyébként, az öö mérlege annyit mér ruhástól, mint az enyém ruha nélkül. Nemtom, hogy csinálja....de jó.
molkata

Kismanó
a 70 dkg csak jan. 8 és ma közöttre vontakozik. Előtte híztam már 2,5-3 kg körül 2,5 hónap alatt szóval ideje volt, hogy ne folytatódjon úgy tovább :D

Kép
Kép
emma1976

Na, gyorsan bevallom mielőtt meggondolom magam, hogy nekem már van szinte 6 kiló plusszom. Na jó, vigasztalom saját magam: csak 5 kiló s valamennyi.
Szal azért ha belegondolok, hogy mi lesz itt még ezután, akkor brrr.

Oké Bori, ha majd hosszabb lére engedem a szövegem (s eszembe is jutsz az elküld gomb lenyomása előtt), akkor majd kikapcsolom én is. Most megpróbálom, mett tegnap sem jött be az apróbetűs N.
kissmanó

na, ez most az eccer nem vágott át, bejött :lol:

Kép
kissmanó

Csá Csajok!

Megjöttem! Sok dolgom volt.

Rózsa: Üdv köztünk, várjuk az infókat rólatok! :D

Kissmanó: Minnnyá írok egy privit...

Kép
zsuzsi**

Sziasztok!

Üdv Rózsa! Add meg, amit bele szeretnél, hogy rakjak a táblázatunkba, és szívesen beleraklak!

Nem tudom, Ti hogy csináljátok, de én már 5 kilónál tartok, vagy 5,5? Kép
Viszont a munkahelyemen pocakosnak becéznek már, és a kis Balázsnak külön köszönnek, és ez olyan jó érzés!
A villamoson még nem adják át a helyem, mert még be tudom gombolni a kabátom, és úgy nem látszik.

kétfiús anyuka
babdorka

Mindenkinek köszönöm az üdvözlést, aranyosak vagytok.
Szeretnék feltenni magamról képet, meg a babavonalzót, csak nem tudom, hogyan kell.
Segítsetek légyszike, böte vagyok. :lol: Debrecenben élek a férjemmel. Én 28 éves vagyok ápolónőként dolgozom, párom 30 éves lesz mindjárt, ő informatikus.Az első babucinkat várjuk, július 31-re vagyok kiírva, de majd ő eldönti, mikor érkezik :lol: Két orvos is azt mondta, hogy valószínűleg kisfiút várunk, de ez még nem biztos.Ha tényleg fiúcska , Balázs lesz a neve, ha lány, akkor meg Gréta.Múlt héten volt afp vérvétel, kicsit aggódva várom az eredményt.

Kép
Kép
christine

Halihó!

Hát a kép... mostmár kezdek izgulni.
Ezzel a testsúly méréssel az a bajom, hogy az első karácsony előtt volt. Ez így nem ér!!!!
Nekem kicsit "gumibotos" a védőnőm: egy hónap-egy kiló. Még nem híztam sokat, de (szépen kifejezve) nem vagyok egy nádszál. :oops: Saját mérlegem nem túl megbízható, de a bizti kedvéért nem is veszek újat. Pénteken megyek a védőnőhöz, szerintem ha többet mér, kizavar az udvarra és addig futtat, míg le nem adom a felesleget.
ckat

Ma az irodában a könyvelő csajszi volt kilakoltatva, átrendezés, felújítás alatt áll a dolog. Bútrai kiköltöztetve, így ha egyik irodából a másikba akarunk menni, akkor két ember aligha fér el egymás mellett. Ma, miután szembementünk, s ő tolatott vissza, meg is állapítottuk, hogy hárman aztán tuti nem bírjuk egymást elkerülni.

Zsuzsi: válaszoltam.

Na, még 12 nap, már neeem bíííííííííííírom. Olyan messze van ám az a márc. 5, mikor megyünk uh-ra.

Ugye, ha Briginek bejön a kiscsaj, akkor nekem is bejöhet a kék sáv a táblicskuban?

Ja, jut eszembe, asszem Babdorkának kevés a rózsaszíne készleten, kékje meg sok van, azétt néz ki így a tábla.

Hogy én millen okos vagyok..... :roll:
kissmanó

Megfőtt a bableveském! Nyami!

Rózsa: üdv itt! Várjuk a részleteket, mesélj magadról!

Manó: olyan jót nevetek mindig az írásaidon. Írjál sokat :wink:

Én kb 3-3.5kg +nál tartok :roll: Anyós tegnap megjegyezte, hogy jé, már látszik a hasad!. Megjegyzem akkora a hasam mint másnak 7-8hónaposan :roll: :lol: Viszont a kabátomat simán fel tudom cipzárazni, így nem látszik. Na jó én nem is utazom, így nem is adják át a helyet :lol: Na de majd ma mikor megyek a dokihoz, ha sokan lesznek a buszon lecipzátazom :lol: :lol:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Rózsa. Ez aztán a lista. Ízlések összefutnak ám, Balázst is meg Grétát is nézte ám ki magának itten még anyuka.
Amúgy én a Grétáról szívesen lemondanék, bár azt nem tom, hogy Bori mennyire osztozna velem a Főni hivatalos nevén.

Kép
kissmanó

Hahó csajok!

Elmaradt: Zsuzsáknak boldog névnapot :)

Nenoke: a "jókora újszülöttfej" olyan, mint a "jelentős mennyiség"...én nem is értem, miért írnak ilyeneket. van "vonalzó" is azokon a nyomorult UH készülékeken! :evil:
pyelectsaia= pyelectasia, ami vesemedence tágulatot jelent. Nem rémisztgetlek, ez simán kinőhető, de azért a későbbi UH-kon is szólnod kéne, hogy nézzenek rá, biztos, ami tuti. Ezt az UH-t a dokid csinálta, vagy genetika volt?
A múltkor én nem "terhesrendelésen" voltam, hanem "maszekban" a dokimnál. Vagy nem is tudom, hogy írjam. Szóval, nem a magánrendelésén, hanem a kh.-ban vizsgálaton, de nem csak én mentem hozzá, hanem más is, aki nem terhes. Uhh, ezt bogozd ki :oops:

Minibébi: hát, nem tudom...én elég szkeptikus vagyok ezekkel a "szuper" hírekkel kapcsolatban. Ahogy uxi is írta, azt még nem tudni, mennyire marad retardált szegény csöpp :? A másik, hogy szvsz elszámolták azt a 66cm-t, vki nem jól válthatott át inch-ből :roll:

dorka: melyik kh.-ról és mit kéne tudnom? Margitról semmi hírem...

Szoptatós hálóing: szerintem kár nagy pízí' venni pl. a Brendonban...gondoljatok bele, jó eséllyel 200 fok lesz. Pont elég lesz a kombinépántos, ezerforintos hálóing is. Naponta min. 3-4x cseréljük majd úgy is (vagy beleizzadunk, vagy csupa tej lesz).

esztora: hoppá, kenyeresnéni! Jó, hogy írtad, amióta helyhiány miatt a szekrényben lekik a kenyérsütőm, tök ritkán csinálok...pedig sokkal jobban szeretem, mint a boltit (ráadásul 2 nap múlva sem kell kidobni).

lynia: japán muffin: :lol: nekem sem jön össze néha :oops:

Vizitdíj: terhesgondozásért (ebbe a vérvételek, UH, genetikai tan.adás is beletartozik) nem kell fizetni! Remélem, nem vertek át senkit.

Na, magunkról: tegnap megvolt a hasbabökés. Hihetetlen különbség van a Schöpf és a Szabolcs u. között. Nem "alapszinten", mert itt sincs a klotyóban papír, hámlik a vakolat, szóval undi, hanem emberségben. Egyszerűen tök normálisak voltak, egyenrangú félnek tekintettek. A szuri megvolt pikk und pakk, sokkal "jobb" volt, mint a corinbiopszia. Ja, ha minden OK, levélben értesítenek, ha gáz van, telefon. Szóval, postást várunk :wink:
Genetikai UH is volt, most már tuti, hogy fiunk lesz :)

A család meg totál elkényeztet. Apa ugrált éjjel Bercihez, nem is engedte, hogy kikeljek az ágyból, nem emelhetem föl, nem hajolhatok. Virágnak ma nincs suli, így Apánk frissen fiatalosan elhaladt a dolgozóba, Viri meg szitteli az öccsöt. Én pedig megadóan hallgatom a "dedek" fejhangú párbeszédét :oops: :lol:

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Rózsa, PL. a http://babafalva.hu/portal/modules.php? ... ers&type=v oldalon tudsz vonalzót csinálni. Ha ezzel megvagy, kapsz két kódot, egy html-eset és egy bbcode-osat. A BBcode-osat kell bemásolni az aláírásodba. Azt meg fönt a segédletek/profilban találod meg. És amikor írsz eg ylevelet, beikszeled, hoyg menjen az aláírásod is. A képet nem tudom, de gondolom, atz is a profilban kell, csak arra kell figyelni, hyog eléggé limitált a méret, lehet, hoyg le kell kicsinyíteni.

Kép
nenoke

Rózsa: üdv :)
Jéé, de jó...én is eü-s (műtősnő), az én emberem is "kocka" (informatikus). Mi az a "böte"? :oops:

Én csendben mondom, hogy (meglepő módon!) még egy grammot nem híztam :oops: Mondjuk, dekára annyi vagyok, mint amikor 2005. novemberében kijöttem a szülőszobáról :lol:

Most már tényleg elhúzok vízszintbe :)

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Ja, igen, kissmanó, de Brigit most leküldtem egy kis rózsaszínért, remélem, lesz raktáron! Kép

Rózsa, látogass el ide: http://babafalva.hu/portal/modules.php? ... ers&type=v
Készítsd el a vonalzódat, és ahova ez van írva: Vonalzó link (PHPBB): azt másold bele az aláírásodba!

kétfiús anyuka
babdorka

Jajj, Bori, kimaradt az előbb: jól jegyezd meg ezt a helyátadást, jó eséllyel nem fog ilyen többet előfordulni :roll: :?

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Szia Rózsa!

Üdv. közöttünk! Mesélj!

Már én is helyátadós fázisban vagyok! kisgyerekektől, nyugdíjasokon, fiatal srácokon keresztül...
baba24

Brigi!

Ezt hogy csinálod? Bevallásod szerint terebélyes méret, de csak 3,5 kiló? Lehet, hogy csak túlfújod a dolgot, s nincs is akkora pocód?

Jovika! Ez az, a pozitív kisugárzás érkezett tőled. Ezek után meg mi a csudi baj lehet? Amúgy akkor a hír csak csöngessen kéccer.

Helyátadás? Na, ilyen sem az elkövetkezőkben lészen. Titta szerencse, hogy autóval közlekedünk. Így max az marad, hogy a benzinkútnál a fiúk hatalmasabbat ugranak. Pocakomat láthatják, mert bár még összeér a kabárom, nem szokom sem begombolni, sem felzipzározni, hacsak nem fú a szél.

Na mék, háha megfőtt a lében a zőccség, hogy mán hasznosat is kövessek el, ha mán nem dógzom a melóban.
kissmanó

Oké, akkor Brigi, szólj a raktáros uh-snak, hogy a lista táblavezetője rózsaszínű helyet foglalt neked, s ne mán félrevezessen valami izémizével a gyerek lábaközt.

Kép
kissmanó

HÁT, KÖSZI A TIPPEKET, DE NEM SIKERÜL EZ NEKEM SEHOGYSE. MAJD ESTE HA APA HAZAJÖN, SEGÍT. BÖTE=SZERENCSÉTLEN, NEM HOZZÁÉRTŐ, AZ ÉN SZÓTÁRAMBAN.

Kép
Kép
christine

Jovi: akkor várjuk azt a postást! Gratu a kukishoz!

Kismanó, Dorka: köszi! Remélem lesz raktáron abból a rózsaszin festékből :lol:

Kismanó: hát döntsd el akkor te, hogy kics vagy nagy :lol: Kép

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Manó
Ma nagyon elemedben vagy!! Már fáj a hasam a röhögéstől!

KépKép

KépKép
szivvi

Rózsa
Rámész a babafalva.hu-ra. Válaszd a vonalzók feliratot, ott is a várandós vonalzót. Válaszd ki az alapot, aztán a figurát. Majd menj rá arra, hogy volnalzó elkészítése. Kapsz 2 kódot, a másodikat küldd el a mélcímedre. Ha megjött a mél, a profilodba be kell másolnod azt a szöveget amit kaptál és kész!

KépKép

KépKép
szivvi

Jovi, ha a többi kórházról tudsz valamit, a többiek is biztos örülnek minden hírnek, de valóban a Margitra gondoltam. Már nagyon várom, hogy meghozzák a JÓ döntést!

Nekem is informatikus a párom, sőt én is az vok. Kép

kétfiús anyuka
babdorka

Hahó csajok!

Megjöttünk a hasi Uh-ról. Semmit nem tudok kivenni belőle, csak hogy a veséimnek nincs baja. (egyébként köszi Jovika a latin- magyar fordítást, és már akkor értem, hogy miért foglalkoztak a vesémmel). A vakbélről egy szó sem esett, a dokim meg "hál' istennek" ma szabadnapos és csak holnap tudunk talizni. A belgyógyászos Uh -s szerint még lehet hólyaggyulladás, ami szintén csak holnap derülhet ki, mert a vizelet eredményt már átküldték a nőgyógyászatra a dokinak. Ez tök jó nem :?: :!: :!:
Tehát várjuk a holnapot :!:

Kismanó: semmi sértődés csak jól esett, ez az egész nem a sértésekről és sértődésekről szól, hanem, h jól érezzük magunkat

Kép
szücsi

Na jó na, akkor most ígérem, hogy pár óra pihenőt kaptok a mai napra, mielőtt újból jelentkeznék. Most fejezem be a kaját, sül valami félkészen vett pizzaféle a sütőben, viszem apjuknak a hamit, oszt rohanok a picomókushoz.
Addig jók (ne) legyetek, szaporítsátok az oldalak számát jó sokkal a 116 után.
S ha apjuk bedől, akkor megkérem készítsen a 3-ik gyerekéről csomagolásban fotót, s oszt jöhet az ítélőtábla. Bár lehet, nem én nyerek, de akkor 1-1 lesz Brigivel, pocakot átadom, kilókat megtartom.
Na tsók.
Ja, mielőtt azt hittétek vóna, hogy elmentem, még annyi, hogy vonalzós kódot a dög babafalva nem kűdött nekem mélcímemre, bármelik címem adtam be nekije. Csak rafinált módon én ott ahogy vót a honlapon, fülöncsíptem, s áthoztam ide, s bepakoltam a helyére.
kissmanó

Nenoke: a kép csúcsszuper, nagyon tetszik. Na ezért is vállalok be egy rózsszín csíkot a táblázatban.

Jovika: gratula a kisfiadhoz.

Szerencsére (vagy sem) én "még a WC-re is kocsival járok", így nincs "szerencsém" átélni a helyetfoglalásért való harc "szépségeit". Minden elismerésem a Nagyvárosokban tömegközlekedő kismamáknak.

Uxi: mi az a 30%-os körzeti kórházas dolog ami felháborít ?

Rózsa: Örülök, hogy csatlakoztál

Kép
szücsi

Jovi!!! Nagyon örülök, h viszonylag könnyen átestél rajta. Sok pihit neked!

Brigi! Szépen növögetsz.

Az én párom is informatikus és matematikus. :lol:
molkata

HÁT EZ NEKEM SAJNA CSAK NEM SIKERÜL.
BÉNA VAGYOK.EGYÉBKÉNT ÉN 41.5KG-RÓL INDULTAM ÉS MOST 42.5 VAGYOK.SENKI SEM LÁTJA RAJTAM A BÉBIT APÁN KÍVÜL, DE SZERINTE GOMBOLYODTAM SOKAT.AZ ÉDESSÉGEKET NEM ESZEM MEG GYREK KOROM ÓTA, NEM SZERETEM ŐKET. A BUSZON MÉG SENKI SEM ADTA ÁT NEKEM A HELYÉT.DE AZT NAGYON SAJNÁLOM, HOGY NEKTEK SE NAGYON.
EGÉSZSÉGÜGYIS LÉVÉN ÉN MINDENEN AGGÓDOM, MOST AZ AFP EREDMÉNY MIATT. FÉLEK, HOGY BETEG A BABA, DE SOKAT IMÁDKOZOM A JÓISTENHEZ,HOGY NE LEGYEN BAJA.

Kép
Kép
christine

Már értem, hogy miért mindenki ilyen profi (rajtam kívül) a számítógépes világban. Informatikus papákkal könnyű :!: :!:

Kép
szücsi

Az enyém is informatikus. :lol:
Rózsa, 41,5 kiló???!!! Hány centi vagy?

Kép
nenoke

Egy kicsit lelépek a gépészmérnök papának ebédet főzni. Elárulom, hogy igazi falusi disznótoros hurka lesz sütve, de hogy a városiasság is meglegyen sültkrumplit kap hozzá (na és mi is), de nem a MCD-os fagyasztottat, hanem az is a vidéki (hogy szépen fogalmazzak) jelleget fogja képviselni.

Kép
szücsi

hát én kicsi vagyok, 150 cm. apa meg 183, szóval, lehet, hogy a bébi sem lesz kicsi :lol: , de ha igen, majd megnő utána.

Kép
Kép
christine

Sziasztok!

ma este 7-kor megyek uh-a.nagyon várom.még 5 óra meg amig bekerülök.
én chilis babot főztem a fiúknak.ma vendégünk lesz.

Bridzsi

Kép
esztora

No, sajna mennem kell csekkeket befizetni, szép napot kívánok mindenkinek.Jók legyetek!Még este benézek.Sziasztok! :roll:

Kép
Kép
christine

Rózsa

Hogy nem lehet megenni az édességet????? Kérek szépen tippeket!!

Esztora, Brigi
De jó nektek, hogy mentek láthatásra!!!

KépKép

KépKép
szivvi

Brigi, gratulálok a motyódhoz!!!
Az én férjem is informatikus. :lol:
ckat

Rózsa: komolyan 41.5kg vagy? nanemá? Én a duplája és csak kb 5cm-el vagyok magasabb :oops: :oops: :oops: Hogy csinálod?

Nálunk Dani az informatikus :lol:

Megyek lassan készülődni mig alszanak a srácok, különben nem hagynak! Akinél van feleslegben rózsaszin festék, ceruza akármi kéretik nekem elküldeni :lol:

brigi73

Sziasztok!

Megjöttünk mamakörről, Emi egy 8 és egy 3 éves kisfiúval játszott, úgy lefárasztották, hogy itthon egyből kidőlt. :D

Bori, az a vicces, hogy általában csak nők adják át a helyet, azok közül is inkább az idősebbek (akiknek feltételezhetően már van gyerekük...)

Jovika, most melyikben voltatok amnion, a Szabolcsban?

Szücsi, hát az, hogy július 1 utána szülés 30%-át fizetni kell, ha nem az ügyeletesnél szülsz. A körzeti kórházat még nem hozták be, csak akarják, hogy csak oda lehessen menni (szülni is).
Akkor papíron elköltözöm a 9. kerületbe, már csak ismerős kéne, aki "befogad"... :roll:

Hehe, a változatosság kedvéért az én férjem is informatikus :wink: .

KépKépKépKépKép
uxi

Kép
Brigi csak neked!

KépKép

KépKép
szivvi

Szivvi, jöhet nekem is!
Babdorka, foglaljál már a táblában nekem is rózsaszín festéket! :D

Bakker, nekem egyre nagyobb a köldöksérvem, és néha fáj is. Úgy utálom már! :? :cry:

KépKépKépKépKép
uxi

Mennyi informatikus :D

Itt nagyon szép idöö van és meleg. Ezt kihasználva most ablakot mosok, mert már nagyon-nagyon ronda. De lehet, hogy ma csak kívülrööl és holnap majd bent is... Közben pihizek is és ilyenkor olvasgatlak benneteket.

De jó Esztora, hogy te is mész ma uh-ra. Aztán tegyetek fel képeket!!!

Ma ebédnél Picurka apát is megrúgdosta :lol: Olyan jó volt!
molkata

Kép

Uxi csak neked!

KépKép

KépKép
szivvi

Kata
Itt minden szürke, így nem látszik, hogy koszos az ablak! :lol:
Az enyém ember autószerelő! De érdekli az informatika! :D

KépKép

KépKép
szivvi

Sziasztok bébik!!

Jovika!
örülök, hogy túl vagy az amnion. Minden rendben lesz, Gurgula érzi!
Gratulálok a kiskukishoz, én megmondtam!!! Ugye Jovikám?? :lol:

Esztora!!
Macskátok megharapta a doktornénit? hm..a mi pepink anno nagyon támadós cica volt, rettegtek tőle a vendégek..viccen kívűl.

Brigi!!

Szép a pocod, szépen növöget :P

Szücsi!
Megy a további szorítás, egészséges vagy, mint a makk :lol:

Szivvi!
Gratu az AFP-hez!
Nekem is tegyél fel valami figurát, lécccike..
Én mesét olvastam a babuskának..mazsolát :lol:

Bori!
Nekem nem adták át a helyet pedig már kabátban is látszik a pocakom..a postán a postásnéni észrevette és mondta, hogy lehet csináltatni saját bélyeget a baba fotójával..
Szal, nagyon figyelmetlenek az emberek, bámulják a pocakom de át nem adnák a helyet..(tisztelet a kivételnek)

Rózsa!!
Üdv közöttünk, gratu a babához, szép pocakosodást kívánok!

Puszi mindenkinek

Mi jól vagyunk, ma elég sokat sétáltam..most viszont eszem finom csirkecombot amin tejföl és sajt van, párolt zöldséggel..
torolve_20131003125716

Bár Szivvi nagyon jó képeket küldött én csak szóban küldöm a sok rózsaszint Briginek, Uxinak és persze magamnak is.

A 30% oké, de mennyinek a 30 %-a? mennyibe kerül a szülés?
És ha behozzák a körzeti kórházat és eddig nem oda jártam, akkor "feleslegesen " nyomtam a pénzt a választott dokinak :?:

Kép
szücsi

Szivvi: köcccci!

És kinek adják a 30%-ot? Most akkor a választott doki bejöhet levezetni a szülést? Mert én úgy halottam, hogy nem :roll: Én nem akarok kétfele fizetni, de a dokimról sem szivesen mondnék le :cry:

Na tényleg bevetem magam a fürdőszobába!

brigi73

Ha már bkv-s élményeknél tartunk: tegnap láttam a metrón egy édes kisbabát. Be nem állt a szája, folyamatosan azt modnta, hogy dájdájdájdáj. Rózsaszín cipő volt rajta, rózsaszín plüss nadrág, fehér-rózsaszín bundácska rózsaszín üvegkövekkel díszítve, rózsaszín kordsapkácska. Egyszerűen meg kellett enni, annyira édes volt. De látszott a szülein, hogy ők sem nagyon bírják megállni, hogy ne egyék meg ott helyben. Nekem is kislány kell!!!!!!! (most épp :lol: )

Fú, micsoda macsekok! :wink: A férjemé meg nagyon féltékeny volt rám, amirko megismerkedtünk, és midnig lepisilte mindenemet. Aztán összebarátkoztunk, és mindig kikísért a WC-re, aminek főleg éjjel örültem, mert a macskák ugye elijesztik a kísérteteket. (Azért szoktak ők lenni az alvilág őrei külnböző mitológiákban)

Kép
nenoke

Nem az a lényeg az egészben, hogy azért kell fizetnünk a kórháznak, hogy abból fizessék azt, hogy a választott dokinak be kell jönnie, és emiatt túlórát kell fizetni neki?
nenoke

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: