Én anno ebből a listából indultam ki. Egy ismerősöm írta össze 2 gyerek tapasztalatával
Babának
Felszerelés (bútorok és kiegészítok)
- Babakocsi (lehetoleg könnyu, nagykereku – de nem kell drága! használt is tökéletes, úgyis hamar kinövi a gyerek)
- Bébihordozó (ha autó van, mindenképpen, ha nincs, akkor is hasznos)
- Kiságy (olcsó IKEA-s, nem éri meg sokat költeni erre)
- Pelenkázó (nem feltétlenül a „klasszikus" pelenkázó, egy asztal, komód, fiókos szekrény is jó)
- Matrac (mindenképpen ajánlom a kókuszmatracot, kicsit drágább, mint a szivacs, de átszellozik, átfolyik rajta minden, mosható, kemény, természetes anyag stb.; nekünk nagyon bevált)
- Pelenkázó feltét/alátét (felesleges babaáruházban venni sokezerért, Ikea-ban olcsón van felfújható, fehér, mosható, teljesen oké)
- Rácsvédo, vagy másképp fejvédo (KIKA-ban szépek és olcsók vannak)
- Zenélo forgó (nem létszükséglet, de a babák szeretik; „hivatalos" neve bébimobil)
- 4 db lepedo (a félbevágott felnott-lepedo is megteszi)
- ágynemugarnitúra is elvileg kell, nekünk egy vastag plédre, illetve kispaplanra volt felhúzva egy felnott párnahuzat
- Matracvédo vagy gumilepedo (mivel a kókuszmatrac legfontosabb tulajdonsága a szellozés, szerintem felesleges, sot káros egy muanyag vackot rátenni, elzárja a levego útját)
- 2 db vastag takaró (a babakocsiba is kell huvösebb idokön)
- 2 db vékony takaró
- Kiskád
- Kis muanyag szemetes vödör a használt pelusnak
- Éjjeli lámpa vagy éjjelifény
- Néhány textileloke, bár amíg szopizik, nem lesz rá nagy szükség
(Fontos kérdés a mosás. Van, aki sokáig külön mossa a babaruhákat, én, mivel nem végzünk „piszkos" munkát, együtt mostam a mi ruháinkkal, jó minoségu mosóporral, és sensitive öblítovel, soha nem volt gond a borével.)
Babaápolás
- 2 db frottír kifogó (magyarul törülközo

, szerintem felesleges, elég a Tetra kifogó)
- 2 db Tetra kifogó (magyarul olyan anyagból van, mint a textilpelus; mi úgy csináljuk még mindig, hogy sima fürdolepedore rá a Tetra, így puha is, meleg is)
- 20 db textilpelenka
- Bébi hajkefe
- Körömvágó olló
- Vízhoméro
- Lázméro (érdemes digitálisat venni – nem kell drága, jó az 1500 forintos is -, mert a sima vége eltörhet)
- Orrszívó (nekünk az elektromos nagyon bejött {Pesztonka; patikában kapható} – az ára húzós, 7000 pénz – , de nem hangos, kis helyen elfér, gyerek nem retteg a porszívótól)
- Muanyag kiskanál - a D és K vitamin beadásához (szerintem felesleges, jó a fém kiskanál is)
- Baba fültisztító (köldökcsonk-tisztításhoz)
- Pelenka - újszülött méret (Kútvölgyiben is Libero 'Newborn' pelust használnak, de nekünk is ez vált be a legjobban, vagy a DM-es Babylove)
- Popsitörlo (DM-es Babylove nagyon jó, van belole sensitive is – bármilyen jó, csak Johnson's-t ne!!!)
- 2 db cumisüveg, cumikkal + üvegmosó (meg lehet elore is venni, legfeljebb áll a polcon)
- 2 db játszócumi (szilikonos, fogszabályzós)
Ezeket a gyerekorvos írja fel, amikor megnézi hazaérkezés után a babát:
- gyógyszertári babafürdeto-krém
- Babahintopor (hexachlorophenes, gyógyszertári, köldökcsonk-ápoláshoz)
- Babaolaj (gyógyszertári)
- Popsi kenocs (gyógyszertári)
- Steril gézlap (gyógyszertári, köldökcsonkhoz)
- Steril vatta (gyógyszertári)
- 2 dl 70%-os alkohol (gyógyszertári, köldökcsonkhoz)
Babaruha (osz végi, téli babáknak)
- 2-3 db hálózsák 62-es vagy 68-as méretben
- 2 vékony és 2 vastag sapka
- láb-vagy bundazsák, illetve overall – közös néven levegoztetozsák
- 5-6 ujjatlan és hosszú ujjú body 56-os és 62-es méretben
- 3-4 ujjatlan és 3-4 hosszú ujjú rugdalózó 56-os és 62-es méretben
- 2-3 hosszú újjú póló nem baj, ha magasabb nyakú
- néhány bébi-zokni
- kis kardigán, kiskabát és/vagy pulóver
Mamának
- Melltartóbetét (szintén szuper a DM-es Babylove, nem kell a méregdrága Avent)
- Bimbókiemelo (nem igazán tudom, mi ez, szerintem elore felesleges)
- Bimbóvédo (kórházban ki lehet próbálni, sot, ha szükséges, venni is, elore nem kell)
- 2 db szoptatós melltartó (megteszi akármilyen olcsó, merevíto nélküli pamutmelltartó, a szoptatós drága, és mivel nem nagyon szoptat az ember társaságban, felesleges is)
- Hasszorító (nem tudom, mi ez)
- Garmastan krém – mellbimbó-védo kenocs (szuper, kell, én is a kórházban vettem)
- 1 cs TENA betét
- 1 cs maxi intim betét
Szoptatás, fejéshez, mindenféléhez:
- Mellszívó (nekem csak olcsó szájjal szívható volt; elore, amíg nem derül ki, megy-e a szoptatás, nem érdemes beruházni, mert bár szuperek az Avent és Medela termékek, de borsos az áruk – 15-20e körül –; ha szükséges, apuka el tud menni bármikor egy babaáruházba; vagy bababoltokban bérelni is lehet)
- Tejgyujto zacskók (fagyasztáshoz) (amíg ki nem derül, hogy megy a dolog, nem kell, lehet, hogy nem lesz elég tej)
- Szoptatós párna (nekem nem volt, de sokan dicsérik; nem érdemes elore venni, a kórházban ki lehet próbálni)
Kórházi csomag
Ez kórházanként változó, mert mindenütt mást adnak. A Kútvölgyiben pl. hálóinget adnak, amennyi csak kell. De ha otthoniban akar lenni az anyuka, akkor vigyen jó sokat, mert hamar szennyes lesz. A Kútvölgyiben anno korlátlanul lehetett pelust használni, most állítólag csak napi X darabot adnak, ami lehet kevés is, ezért érdemes bevinni egy adagot. A babák kapnak ruhákat, nagyon csinosak, de aki akar, természetesen saját holmiba is öltöztetheti a babát – szerintem felesleges. A Garmastan kenocs a kisebesedett mellbimbóra jó, de alaposan le kell törölni szoptatás elott. Vécépapírnál nagyon fontos, hogy puha, több rétegu változat legyen. A textilpelenka megint csak a saját (és a baba) kényelmét szolgálja.
- 5 db elol gombos hálóing vagy kétrészes pizsama igény szerint
- 1 db köntös
- 2 pár papucs (egyik sétára, másik zuhanyzáshoz)
- 2-3 db törülközo, 1 db kis kéztörlo
- 1 db (szoptatós) melltartó (nem is muszáj, ilyenkor még jó szabadon hagyni a kebleket)
- 1 cs eldobható melltartóbetét
- 1 db Garmastan kenocs
- 2 cs vécépapír
- papírzsebkendo
- 1 cs TENA betét (a Kútvölgyiben adnak korlátlanul betétet, de nem árt, ha visztek)
- 2 db TENA hálósbugyi (nélkülözhetetlen!!!)
- gátsebre valamilyen körömvirágos, vagy Aloe Vera krém
- úszógumi, a gátmetszés után a könnyebb ülés érdekében
- Piperecuccok (hajszárító is!!!)
- Kanál, villa, kés, pohár, konzervnyitó, tálca, szalvéta-konyharuha (esetleg tányér)
- 1 cs eldobható pelenka a babának
- 5 db textilpelenka a babának
- iratok (teljes terhességgel kapcsolatos dokumentáció, személyi, TAJkártya, és ami FONTOS!!!: 30 napnál nem régebbi másolat a házassági anyakönyvi kivonatról)
- telefontölto
- igény szerint: könyv, notesz telefonszámokkal, fényképezogép, újság, toll, keresztrejtvény, walkman, fülhallgatós kisrádió stb.
- ruhák a hazamenetelhez
- gyógyszer, ha valaki bármilyen gyógyszert szed!!!
Külön a szüloszobába (teljesen igény szerint)
- rágó, VitaC (szájszáradásra)
- ásványvíz
- magnó/CD
- jégkocka
- papírtörlo
- apukának szendvics, innivaló
- szolocukor
- virágspriccelo – vajúdás közbeni felfrissüléshez
- masszázsolaj a gátmasszírozáshoz
- fényképezo/videó
- benti papucs férjnek
- papírzsebkendo
- ajakápoló
Hazajövetelkor
Ezeket nem érdemes elore becipelni, elég, ha apa behozza a hazajövetel napján. (A kórházban útban is lenne.)
- rugdalózó
- kombidressz
- kiskabát
- kissapka
- bundazsák
- pléd
- textilpelus
- bébihordozó