Jajjj akartam még valamit...
A nagynéném nagy sütő főző elrakó a konyhában,az mondta hogy kell mascarponét csinálni házilag.. Valaki még tudja? Még soha nem hallottam róla... Ezt találtam a neten:
Egy ritkaszövésű ruhát vagy összehajtott gézt beleteszek a szűrőbe, ezt egy magasabb tálra teszem és beleöntöm a 20%-os tejfölt, amelyet előzőleg mikróban hűtőhidegről 30fokra (tulajdonképp kézmelegre vagy szobahőmérsékletre) felmelegítettem. A melegítés a savó kiválását könnyíti meg, azért előnyös. Túlhevíteni nem szabad, most nem túrót készítünk! A melegítés akár el is maradhat, anélkül is működik, akkor egy kissé tovább kell csepegtetni. Amit ne tégy, ne kavard össze a tejfölt, hagyd úgy egyben, ahogy a dobozból kicsusszan. Így nem vész el a homogenizálás eljárás, a sajt is homogén lesz. A ruhát összecsomózom, és hagyom a savót kicsöpögni. Néhány óra múlva az egészet beteszem a hűtőbe.
24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 36-48-60 órásat készítek. A kész krémsajtot üres műanyag dobozban 4-5 napig eltarthatjuk, később már egy picit savanyodhat az íze.
Direkt az összehasonlítás miatt vásároltam egy philadelphia krémsajtot. Családtagjaim kóstolással nem tudták megkülönböztetni, melyik krémhez melyiket használtam.
A lecsöpögő tejfölsavót egy kis csavaros üvegbe összegyűjtöm, két tejföl csöpögtetéséből pontosan annyi savó lesz, hogy egy nagyon finom kevert süteményt lehet sütni vele. Ha pedig nem sütöm el, akkor kenyérsütéshez 1-1 teáskanállal szoktam adagolni. Nagyon jól használható ecet helyett pl. vajas tésztába is.
Felhasználhatjuk mascarpone helyett, és más édes krémsajtos sütibe, de ehetjük sósan is, különböző fűszerekkel, zöldekkel ízesítve.
Egy 375g-os tejfölből kb. 200-250g krémsajt lesz.
Update1:
Mivel mostanában hetente felöntök 2 nagy tejfölt, egy-két tapasztalatot megosztanék veletek.
1. Ha azt akarjuk, hogy gyorsan legyen krémsajtunk, akkor melegítsük fel a tejfölt kb. 40 fokra, szobahőmérsékleten pár óra alatt lecsöpög. Súlyméréssel állapíthatjuk meg, hogy mikor kész. Egy 375g-os tejfölből 200-250g-nak kell lennie. Gyártótól függ, milyen volt a tejföl. Ezt a krémsajtot azonnal használhatjuk, vagy bedobozolva mehet a hűtőbe, nem kell tovább csepegtetni.
Nagyon-nagyon fontos azonban, hogy ennél jobban ne melegítsük fel, mert akkor már hajlamos a túrósodásra és az íze is változik. A melegítés után csepegtetett krémsajt nem lesz olyan sima, mint a hidegen csepegtetett, mert a hő "elrontja" a homogenizálást. Mi azonban botmixerrel kikeverhetjük teljesen krémesre.
2. Ha ráérünk, azaz időben gondoltunk rá, hogy szükségünk lesz krémsajtra, akkor hidegen, a hűtőben csepegtessük ki. Fontos, hogy a tejfölt egyben üssük ki a pohárból, akkor megmarad a homogenitása. Ilyenkor a csepegtetés eltarthat 1-3 napig is. Süteménybe én a hidegen csepegtetett változatot többször használom.
3. Mostanában a tejföl csepegtetését organza anyaggal csinálom. Sűrű szövésű, jól kezelhető, és ami fő, pillanatok alatt maradéktalanul ki lehet mosni, újra felhasználható. Kézzel szoktam, kevés mosogatószerrel, egy perc az egész.
Most már tényleg megyek