A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008 április-májusi babavárók

Melanie,

jól tetted, hogy kiírattad magad. Én még dolgozom ugyan, de csak december 14-ig :) Legközelebb pedig januárban megyek.

Mary,

biztos finom lesz a karácsonyi menü. Már az tök jó, hogy anyukáddal együtt fogtok sütni-főzni.

Kép
emi29

[quote="kritta"]E írta:krittami 29

Én kerestem a Te gyönyörű vonalzódat annyira szemnyugtató,de nincs már az oldalon :)

Pedig ott van. :) Ugyanaz az enyém is mint a tiéd, csak jobb oldalon a background flowers-re van állítva.

Kép
emi29

Kriszta,

egyébként honnan tudod ilyen biztosan, hogy fiú lesz?

Kép
emi29

Sziasztok!
hú, jó sok minden történt, mióta nem voltam, de azért olvasgattam ám, mikor gépközelbe kerültem... :roll:
Látom, nagy hangsúlyt kapott már most a karácsony. Én (kis csitriként) még nem dolgozom, suliba járok, de szerencsére (vagy sajnos) jövő héten vége is lesz. Utána már nem sok esélyt látok arra, hogy bmilyen munkát is kapjak. Ebbe már beletörődtem.
Én páromat tavaly nyáron ismertem meg, és ahogy lennie kellett, pont az évfordulónk környékén össze is hoztuk a kismanónkat. :) Na ebből azt akartam kihozni, hogy én egy éve kezdtem el igazán főzni tanulni és állítólag nics is gond a kajákkal.
Szerintem szabad óráimat idén is különböző ünnepi kaják készítésével töltöm majd... tavaly Mikulásra cukrozott narancshéjat készítettem... isteni volt. Még későbbre is maradt, és palacsintatésztában mennyei. Nah... abba is hagyom, mert nem szép dolog kismamáknak ilyeneket írkálni pláne mostanában. :roll:

Mariann
Kép

Kép
fmarian

Jajj .. mennyit írtatok.
Majd elolvasom mindjárt :) vagy reggel .. amikor még nem ennyi a termés :D

Most csak egy kérdés:
Tudom, hogy a szénsavas üdítő nem egészséges .. de konkrétan miért árthat?
(sajnos néha én sem bírom ki .. és megiszom egy pohár colát .. az nekem is a gyengém .. de igyekszem :))

Kép
szösszenet

Sziasztok!

Karácsony: Nálunk szenteste kizárólag 4-esben, az a mienk, és a gyerekeké. Tavaly volt az első ilyen, és annyira, de annyira jó volt együtt készülődni :) Én szerencsés helyzetben vagyok, a férjem SZAKÁCS :):):):):) így a menü az ő reszortja. Mi a gyerekekkel már november végétől készülődünk, már most is készül az adventi koszorúnk :) Bence szokott már ajándékot is csinálni, tavaly mécseseket festett, idén is kitalálunk valamit amit ő is meg tud csinálni :)

Sütni pedig imádok így nálunk 3-4 féle süti is lesz, és idén a Benci kedvéért csinálok mézest is, hadd gyúrja, nyújtsa, formázza, díszítse :) Biztos nagyon fogja élvezni :)

25-én anyósomhoz megyünk, 26.-án az én családomhoz.

Fmariann, hogy csinálod a cukrozott narancshéjat? Én imádom, de nem tudom hogy kell :(

Nálunk tavaly aszalt szilvával, camembert sajttal töltött pulykamell volt a menü, ha valaki kedvet kap hozzá :) Idén lesz halászlé (mint mindig :twisted: :twisted: ) Borleves (mert nem akarok halászlét enni) a második valami különleges kajcsi lesz, amit máskor sosem eszünk, ebben még nem bírtunk megegyezni. Lesz mézeskalács, püspökkenyér (császárkalás) és 2 fajta krémes süti, ezt még nem tudom mi legyen.

Én még mindig a mandarin-mániámat élem, ma sem ettem mást, csak mandarint, és egy kaukázusi kefírt :) De milyen finom volt :)

És végre járok dolgozni :) Ha vki 18. kerületi, annak üzenem hogy holnap nyitjuk a boltot, ahol dolgozom :) Márkás használt gyerekruhák vannak, egész picitől :) Alig bírom megállni, de nekem nincs rá szükségem....

Na megyek, emrt vészhelyzet lesz :)

Zsu

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi

Zsuzsófi, elküldöm priviben...

Mariann
Kép

Kép
fmarian

Muszáj dicsekednem :)

Tudom elfogult vagyok, mint minden anya, de olyan gyönyörűűűű :)

(ovis kép)

Kép

(azért ilyen a minőség, mert a fotót fotóztam, és elég ratyira volt állítva a gép...)

ZSu

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi

Zsuzsó,

Tényleg, nagyon aranyos a kisfiad :) Te aztán szerencsés vagy, hogy a férjed szakécs.

Szösszenet,

Azt, hogy szénsavas üdítőt miért nem lehet inni, azt nem tudom, viszont a cola-ra azt mondják, hogy a koffein és a kátránytartalma miatt kerülendő a terhesség alatt :( Nos, lehet, hogy gáz, de én colán nőttem fel...Szerintem függő is vagyok A terhesség előtt a cigit simán letettem, viszont a kóláról, ill a szénsavas üdítőkről(fanta, traubi), sokkal nehezebb lemondanom. Ráadásul a párom is szereti a colát, úgyhogy nálunk mindig van otthon...

Kép
emi29

Mariann,
nekem is elküldöd a cukrozott narancshéj receptjét? Vagy akár ki is tehetnéd ide. Lehet, hogy másokat is érdekel :)

Kép
emi29

Sziasztok!

Engem is érdekelne a recept. :)

Hát annyit írtok, hogy bevallom, én mindig csak az utolsó oldalt tudom visszaolvasni.

Én eddig tök egészséges kajákat ettem, most viszont kezd előjönni belőlem a zabagép. Milka csoki hegyek, Cola, gumicukor, csoki puding. Próbálom azért mérsékelni a dolgokat, de valahogy nagyon édes szájú lettem. Pedig sose voltam az!

Én nagyon szeretem a karácsonyi készülődést, lakás díszítgetést, főzőcskézést, viszont a rokonlátogatásokat annyira nem. És nálunk sajnos vannak ilyen "kötelező körök". De azt elhatároztam, hogy jövőre a két pici babával nem megyünk sehova, ha valaki kiváncsi ránk jöjjön el hozzánk.

Na, én is túl vagyok az AFP-n meg a hepatitisen. Eredmény még nincs.

Kép

Kép
kamilla306

Zsu, nagyon aranyos a kisfiad, milyen komoly arcot vág :)

Én bevallom karácsonyi menüt soha nem főztem még :oops: Mindig szülőknél kaárcsonyozunk, és mindenhol felpakolnak minket jó kajával meg sütivel. Pedig egyébként nagyon szeretek főzni és szoktam is mindig, de ez valahogy eddig kimaradt. Ha meglesz Mazsi akkor sem tudom hogy hogy fog ez változni, mert nálunk a családi szentestének nagy hagyománya van. :)

Kép Kép
szõlõ

Szösszenet! Ha félsz az egyedülléttől a Szent Imrében, akkor organizáljunk magunknak egy közös szobát. :) Én szívesen szülnék 36 hétre. Ezt céloztam meg. Meg a fejenként 2kg-ot.

Ki a dokid? Vagy az titok?

Kép

Kép
kamilla306

Sziasztok!
Rengeteget írtatok!!! :shock: :shock: :shock: :shock:
Próbáltam visszolvasni, de nem voltam valami alapos!

Nuska és Zsuzsófi
Két éve én is nagyon gondolkodtam a Bajcsyn. Egy kicsit tartottam tőle, elég rossz volt a híre, de megtudtam, hogy az egész orvosi gárdát lecserélték és a kórházat is felújították, Én voltam szülőszoba látogatáson és nagyon meggyőző volt! Tehát mind szakmailag, mind a körülmények elég jók... egyedül ami nem tetszik, hogy adnak cukros vizet a babának, de talán ha mama kifejezetten kéri akkor talán nem és nem tudom, hogy van-e a rooming in.
Ha dokim oda menne boldogan követném, de most már ragaszkodnék hozzá mert nagyon meg voltam vele elégedve.

Cukrozott narancshéjat mi úgy szoktunk, hogy mindig amikor ennék egy narancsot, krumplipucolóval levágom a héját (a fehér rész nem jó mert keserű lesz) és egy nagy befőttesbe gyűjtöm, ami tele van vízzel. A vizet naponta tisztára cserélem rajta. Egy hét után kb amikor összegyűlt elég mennyiség, leöntöma vizet és sűrű cukorldatot készítek amibe beledobom főni, amikor már kicsit üveges, kiveszem és meghempergetem kistálycukorban és egy tálcára teszem száradni.

Ollem
A nővérednek kitartást! :(
A közösségünkben is van egy anyuka a harmadik gyerek szoptatása után derült ki... kapott kemoterápiát, sugarat... gyógyszereket és rengeteg imát. Mára gyógyultnak lehet tekinteni.
Amúgy anyum az Országos Onkológián dolgozik... nővéredet hol kezelik?

Cigizésről...
Emlékeztek pár hete kiakadtam az öcsémre... többek között azért mert a tüdőrákos haldokló oxigénpalackon levő apám, a várandós nővére és a másfél éves unokaöccse mellett úgy telefüstöli a lakást, hogy majd meg fulladok...
Tegnap este is dőlt ki a füst a szobából... :( meg van sértve ha merek szólni.

Hű mi volt még????

Karácsony már én is várom.. a vásárra van még egy csomó dolgom.... mézeseket is akarok sütni! Majd otthon teszek fel képet a a múlt évi mézesekről, és aki ki szeretné próbálni leírom ezt a nagyon jó receptet és adok tanácsokat a díszítésre! :wink:

Tegnap megvolt édesapám temetése. Nagyon szép volt...

Kép
Kép
Kép
mamacka

[quote="kamilla306"]S írta:kamilla306zösszenet! Ha félsz az egyedülléttől a Szent Imrében, akkor organizáljunk magunknak egy közös szobát. :) Én szívesen szülnék 36 hétre. Ezt céloztam meg. Meg a fejenként 2kg-ot.

Ki a dokid? Vagy az titok?

:lol: :lol: :lol:
A dokimat itt nem nevezném nevén :) majd priviben megbeszéljük, OK? ;)
Én április 9. körül kell szüljek .. vagyis kell császározzanak ..
Te mikorra vagy kiírva? Lusta vagyok keresni táblát :D
Amúgy én szívesen benne vagyok a közös szobába! :)

Kép
szösszenet

Ja és mégannyi, hogy dec 1. nyílik egy játék kállítás 14 órakor az Iparművészeti Múzeumban sajnos csak 3.-áig lesz látható. Három mesekönyvemet is kiállítják! :) állítólag az egyikkel harmadik díjat is kaptam de ez még nem biztos...

Kép
Kép
Kép
mamacka

[quote="emi29"]A írta:emi29zt, hogy szénsavas üdítőt miért nem lehet inni, azt nem tudom, viszont a cola-ra azt mondják, hogy a koffein és a kátránytartalma miatt kerülendő a terhesség alatt :( Nos, lehet, hogy gáz, de én colán nőttem fel...Szerintem függő is vagyok .... Ráadásul a párom is szereti a colát, úgyhogy nálunk mindig van otthon...

A Colát azt tudom miért kell kerülni ..
CSak konkrétan a szénsavat nem ... (de mindjárt olvasok tovább, hátha valaki megfejtette :D .. csak közben reagálok is)
Én is imádom sajnos a Colát .. ezért nem veszünk itthonra ..
Inkább akkor csúszik be, ha máshol eszünk, vagy benzinkútnál megállunk üdítőért .. akkor azonnal azt kérek :( :oops:
De nem iszom kávét és fekete teát, így a koffeinbevitelem miatt nem aggódok .. ezt meg sem érzi a Pici.
A kátrány-tartalom meg ... a heti egyszer egy pohár Cola nem hiszem, hogy gáz lenne ..
Persze legjobb lenne angyalnak lenni, és csakis egészséges alapanyagú természetes dlogokat enni-inni .. de se nem vagyok kecske, se nem mártír :lol: :lol: A normális kereteken belül vagyok, és mindent betartok, amit tudok :D

Most látom, ma vagyunk 20 hetesek!!! És ma megyünk UH-ra :) JAjj de jóóóóóóóóóóóóóóóó!!!!

Kép
szösszenet

[quote="mamacka"]m írta:mamackaézeseket is akarok sütni! Majd otthon teszek fel képet a a múlt évi mézesekről, és aki ki szeretné próbálni leírom ezt a nagyon jó receptet és adok tanácsokat a díszítésre! :wink:

Igen-Igen .. :) Engem érdekelnek a fortélyok :)

[quote="mamacka"]T írta:mamackaegnap megvolt édesapám temetése. Nagyon szép volt...

Biztos nagyon szép, és méltó búcsú volt :)

Nem láttalak a napokban, örülök, hogy jelentkeztél és minden rendben!
Most már világos, hogy a temetés miatt volt a csend.

Kép
szösszenet

Mamacka engem is érdekel a mézes recept.

Kép Kép
szõlõ

Szössz! Én pont egy hónappal később. Elvileg. Gyakorlatilag remélem, hogy április eleje-közepe.

Tud valaki olyan mézes süti receptet, ami nem keményedik meg miután kihűlt?

Kép

Kép
kamilla306

Mamacka,

engem is nagyon érdekel a mézes süti recije :)
Most már értem, hogy miért nem vagy jóban a tesóddal. Sajnálom. Eléggé tírpák (már bocs), hogy nem bírta ki dohányzás nélkül, vagy legalább nem volt képes kimenni a szobából.
Sajnos az én párom is dohányzik, de ő tök kultúráltan csinálja. A lakásban autóban mindig is tilos volt a pöfékelés, kint az udvaron pedig széles ívben elkerül, ha rágyújt. Mondjuk engem még így is zavar...

Szöszi,

Gratula a 20. héthez!!!!!!! :) :) :)

Kép
emi29

[quote="kamilla306"]
írta:
kamilla306Tud valaki olyan mézes süti receptet, ami nem keményedik meg miután kihűlt?

Igazából engem is ilyen süti éredeklne a legjobban!
Mert imádom a puha mézeskalács sütiket .. de sütés-főzésben még nem vagyok a toppon :lol: :lol:

Kép
szösszenet

Akkor majd előkeresem...

Kamilla szinte mind megkeményedik ezt a méz okozza, de ha kiteszed hidegre és onnan beviszed akkor megpuhul...
Tulajdonképen nem is jó ha nagyon puha mert ha a fára akarjuk tenni a cérna átszeli a sütit és lepotyognak.
Az én receptem nem olyan kemény, hogy beletörne az ember foga, pont jó. ..már keresem...

Szöszi
Gratula a 20 héthez!
Kezdődik a visszaszámlálás! :) :wink:

A szénsav, szerintem nem olyan amitől nagyon tartani kell, van akinek nem is bírja a gyomra a szénsavas italokban rengeteg a cukor én azért kerülöm a Colában meg nagyon sok vacak van amit nem jó bevinni ezért azt nem isszuk, de mi amúgy sem vagyunk rászokva. Ha egy pohár colába éjszakára beleteszel egy tejfogat reggelre megeszi... :(
Azért ritkán egy kicsi nem vészes! :)
Kicsi koffein nem árt... főleg ha valaki szokva van hozzá én a többi cucctól jobban tartok...

Én a nestea zöldteájára vagyok rácuppanva... annyira jól esik...

Bor
Nyugodtan lehet inni kicsi mennyiségben... én a 12. hétig nem ittam, nem is kívántam... mostanában ha vendégség van egy kicsi vörösbort, de csak minőségit ami szőlőből van
:wink:
Töményet nem szabad... a végén ha sokat keményedik a poci akkor lehet egy kevés töményet is pl egy egy szem konyakmeggyet... a kórházban is alkoholt adnak a keményedésre!

Kép
Kép
Kép
mamacka

Emi
Igaz, hogy csak a saját szobájában cigizett de onnan minden füst átömlött az egész lakásba... anyukám meg sem érezte már... majdhogynem védte az öcsémet, hogy ő nem is érzi :?

Kép
Kép
Kép
mamacka

Ha puhább ennivaló mézest szeretnétek akkor a receptbe kell még tenni egy kicsi vajat, de ha a fára akarjátok dísznek akkor nemszabad mert lepotyog.

Kép
Kép
Kép
mamacka

[quote="mamacka"]
írta:
mamackaTulajdonképen nem is jó ha nagyon puha mert ha a fára akarjuk tenni a cérna átszeli a sütit és lepotyognak.
Az én receptem nem olyan kemény, hogy beletörne az ember foga, pont jó. ..már keresem...

Én megenni szeretném :lol: :lol:
Viszont azt nagyon!!!!!!!! :D :D
Idén itthon valószínű nem lesz fa (mert 24-én anyumékhoz megyünk, aztán 30-áig vidéken vagyunk .. ezért felesleges megvenni egy szegény kis fát .. akit amúgy is sajnálok, mert kivágják :(
[quote="mamacka"]
írta:
mamackaSzöszi
Gratula a 20 héthez!

Köszi!!! :) Bizonyám!!!

Kép
szösszenet

[quote="mamacka"]
írta:
mamackaSzöszi
Gratula a 20 héthez!

Pont ezt akartam én is, te már kifelé mész belőle :wink:

Drukkk a délutáni UH-hoz!

Kép Kép
szõlõ

[quote]B írta:iztos nagyon szép, és méltó búcsú volt

Igen nagyon szép volt... olyan emberi ez a kicsi urnatemető a pici sírokkal...

A szeretetvendégségen meg vetítettünk apum életéből fotókat...

Kép
Kép
Kép
mamacka

[quote="szösszenet"]
írta:
szösszenetIdén itthon valószínű nem lesz fa (mert 24-én anyumékhoz megyünk, aztán 30-áig vidéken vagyunk .. ezért felesleges megvenni egy szegény kis fát .. akit amúgy is sajnálok, mert kivágják :(

Mi mindig szoktunk azért fát állítani, még ha nem is vagyunk itthon csak 24-én reggel meg 26-án estétől. A két ünnep között is olyan jó az ha ünnepi a hangulat. :)

Kép Kép
szõlõ

A kismama jóga

A kismama jógát több mint két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki két angol orvos: Dr. Francoise B. Freedman és Dr. Doriel Hall. A módszer ötvözi a jóga távolkeleti tudományát, és azokat a természeti népektől tanult mozdulatokat, amelyeket Francoise a Dél-amerikai antropológiai kutatásai alkalmával tanult meg az Amazonas-béli őslakosoktól.
Mára a módszer Birthlight néven vált ismertté a világon és főleg Európában. Angliában klinikai környezetben szülésznők és orvosok tanulják annak érdekében, hogy a szülés minél természetesebb és komplikációktól mentesebb lehessen.

Magyarországra 2001-ben jutott el ez az alternatív szülésfelkészítő módszer Toldy Csilla, magyar származású Írországban élő oktató révén, akik Francoise személyes tanítványa. Itthon a Padma Jógastúdió vállalta magára azt a nemes küldetést, hogy bevezesse és széles körben megismertesse a módszert, és Kismama Jóga néven terjedt el a köztudatban. Évente több száz nő szül már ennek a módszernek a segítségével. Azóta is rendszeresen vannak oktatóképzések. A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt, de ha bevonható a felkészülésbe, akkor a papát is a szülésre, a gyermek érkezésére. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség és edződik meg a koncentrációs kézség. Nagy hangsúlyt fektetünk a gátvédelemre, amelyet nem csak a gátizmok tréningje, de egy speciális gátmasszázs technika is segít.
A jóga gyakorlatok statikus elemei a kismama jógában átformálva, lágyítva jelennek meg. A felkészülés így teljes és harmonikus.

Gyakorlatok:

Kismama Jóga speciális gyakorlatait az első trimeszterben még annyira nem lehet tetten érni. Ennek oka az, hogy egyrészt túl korán kevesen veszik észre, hogy várandósokká lettek. Másrészt az első 8 hétben nem is igazán szükséges változtatni a korábban megszokott életvitel részét képező mozgásformán. Azonban a 8-12. hétig nem javasoljuk az intenzív mozgást vagy az olyan tevékenységeket, amikor az alhasi nyomás nő. Ilyenkor ágyazódik be a placenta és a statisztikailag ilyenkor a legkritikusabb a terhesség. Ebben az időszakban a következő gyakorlatok javasoltak:

Légzőgyakorlatok:
Fontos! A kismamaság ideje alatt nem szabad olyan légzőgyakorlatokat végezni, amikor visszatartjuk a légzést, mivel ez veszélyezteti a magzatot. A légzőgyakorlatnak könnyednek, akadálytalannak, természetesnek kell maradni.

Javasolt légzések:

Hasi légzés
A mellkas passzív ebben a légzésben. Belégzéskor a rekeszizommal lélegezve kidomborodik enyhén a has, majd a kilégzéssel visszasüllyed. A hasizmok lazák.

Mellkasi légzés
Itt a has passzív. Belégzéskor a mellkas alsó része kitágul és a közepe megemelkedik. A has a belégzéskor befelé mozdul, a kilégzéskor leereszkedik. Itt is lazák a hasizmok, a mellkas emelkedésével megnyúlnak.

Tüdőcsúcsi légzés
Belégzéskor a vállakat emeljük és csavarjuk hátra, majd ellazítjuk. A mellkas emelkedik a vállak után. A has itt is laza.

Teljes Jógalégzés
Itt összekapcsoljuk a három izolált légzést. Egy belégzésen belül először a rekesszel lélegzünk, majd amikor „megtelt” a has, a mellkas alsó részével folytatjuk tovább, ezután emeljük a vállakat és a belégzés „legtetején” hátracsavarjuk őket. Azután a kilégzésnél először a hasunkból „engedjük el a levegőt”, majd a mellkas alsó részéből, végül a vállakat lazítjuk el. A folyamat tehát: Has - Mellkas - Tüdőcsúcs. A belégzésnél és a kilégzésnél egyaránt

Javasolt testhelyzet: sarokülés vagy hátonfekvés a fej egy kis párnán legyen.

Érdekesség
A szülés utáni inkontinencia kialakulásának esélye a helyes légzés visszaállításával csökken. Ezért érdemes a teljes jógalégzést, ami a fiziológiailag leghelyesebb légzés, a szülés után is gyakorolni.

Relaxációs gyakorlatok:
A jógának van egy úgynevezett jóga nidrá nevű gyakorlata, ami tulajdonképpen egy kb. 45 perces relaxációs gyakorlat. Ennek során először testi, majd mentális relaxációt érünk el. Amikor testileg és lelkileg teljesen ellazultunk, akkor jön a szankalpa, ami tulajdonképpen egy jelen idejű, „én”-nyelven megfogalmazott pozitív kijelentés, ami a kismamaságra, annak kimenetelére vagy valami fontos dologra vonatkozik. Ezzel hangolhatja a kismama mentálisan is magát a szülésre és a belső egyensúly megtalálására.

Mentális gyakorlatok:
Egyrészt mentális gyakorlat az előbb említett jóga nidrá is. Ezen kívül azonban még egy érdekességet említünk. Ezt a gyakorlatot is be lehet illeszteni a jóga nidrá menetébe, de önállóan is végezhető:
Ülve vagy fekve a figyelmet a magzatra irányítjuk, majd gondolatban ellazítjuk a kis tagjait, testrészeit. Ezután elképzeljük, hogy egészséges elégedett és erős. A lehető legélénkebben képzeld ezt.

Mantrák:
A mantrák közül az első az OM, amit érdemes gyakorolni. Az OM valójában négy hangból áll.
A-U-M-_.
Az „M” mögötti csöndet Turjának nevezzük. Ezt a négy hangot kell helyesen kiejteni ahhoz, hogy a mantra a szervek saját rezgéseit egymásra hangolja. Ilyenkor a szervezet lényegesen kevesebb energiával sokkal hatékonyabban tud működni. A mantrát egy teljes jógalégzéssel kezdjük, majd amikor óvatosan elkezdjük kiejteni az „A”-hangot, a mellkast engedjük le először és csak utána a hasat. Épp fordítva, mint a teljes jógalégzés kilégzésénél. Így érhető el az a harmonizáló hatás, amit említettünk.

Más mantrákat is gyakorolhatsz, sőt magad is kitalálhatsz olyan pozítív mondatokat, mint amilyen a szankalpa is és ezt is mondogathatod magadban séta, ücsörgés közben vagy amikor akarod. Az ilyen mantrák pozitívan befolyásolják a nem tudatos működéseket.

Ezeket a gyakorlatok érdemes végezni a kismamaság 8-12 hetéig terjedő időben. Ezt követően elkezdődhet a Kismama Jóga 2. trimeszterének gyakorlati repertoárja.

Kép
kritta

Szöszi
Nálunk meg mindig megmarad, mert énn annyira nem szeretem... nem is tudom miért... az illatát nagyon meg dísznek... de én ritkán eszem pedig ez egy nagyon finom erdélyi recept. Mindenki nagyon szereti akinek ajándékozunk.

Nekünk is ágakól lesz a fa de arról nem mondanék le... úgy is állítottunk minden évben, hogy apósnál laktunk (reményeim szerint idén már a saját lakásban) és ő is állított, igaz az rettentő csúnya mindig, ráadásul ott éktelenkedik a lakásban majdnem Húsvétig :( :( :(

Kép
Kép
Kép
mamacka

Ha kérdésed van a gyakorlatokkal kapcsolatban: info@kismamajoga.hu

A 13. héttől már nem lehet a hétköznapi sport-mozgásokat végezni a kismamáknak. Ennek nem az az oka, hogy a kismamaság betegség lenne. Egyszerűen az, hogy a nők szervezete ilyenkor átalakul és ehhez az átalakuláshoz kell igazodni a mozgásnak is. Ez már a 2. trimeszter. A gyakorlatok zöme azokat az izomcsoportokat erősíti, amelyekre szükség van a kismamaság alatt, mint amilyen pl. a mellizmok és hátizmok, és azokat a területeket nyújtja, amelyek hajlékonysága, rugalmassága megkönnyíti a szülést. Ilyen terület pl. a csípő. Természetesen ebben az időszakban is tovább kell végezni a már az első trimeszterben megismert légzőgyakorlatokat és relaxációs gyakorlatokat.

Most lássunk néhányat a 2. trimeszter jellemző gyakorlatai közül:
Figyelem! Ezek a gyakorlatok abban az esetben végezhetők, ha különben nincs semmilyen jellegű orvosi tiltás. Mindeki a gyakorlatokat csak saját felelősségére végezheti!

Új légzőgyakorlatok

Váltott orrlyukas légzés - A váltott orrlyukú légzés lényege, hogy az orrnyílásokon váltakozva ki és beáramló levegő pozitívan befolyásolja az idegrendszeri működést, kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszert és az energiaáramokat. A magas és az alacsony vérnyomás helyreállításában is jól használható.

A gyakorlat kivitelezése: Ehhez a légzőgyakorlathoz a legkézenfekvőbb sarokülésbe vagy kényelmes törökülésbe helyezkedni egy párnán ülve. Nem szükséges semmilyen bonyolult kéztartást felvenni, de az egyik ajánlott kéztartásnál a mutató és a középső ujj a homlok közepén támaszkodik, a hüvelyk és a gyűrűs ujjal pedig el tudjuk végezni az orrnyílások zárását és nyitását.

Normál légzéssel lélegezve zárjuk le a kilégzés után a jobb orrnyílást, majd lélegezzünk be a szabadon maradt baloldalon. Ezután zárjuk le a baloldalt és lélegezzünk ki a jobb oldalon, majd belégzés a jobboldalon, azután lezárjuk a jobb oldalt és kilégzés a bal oldalon. Balon be - jobbon ki - jobbon be - balon ki. Ez egy kör. Ebből érdemes végezni 10-15 kört egyszerre, naponta kétszer - háromszor.

Javasolt Testgyakorlatok

Macskapóz: - Ez a gyakorlat kondicionálja a gerinc menti területet, mozgékonyabbá, rugalmasabbá teszi a gerincet, javítja az emésztést és a kismedence szerveinek működését.

A gyakorlat kivitelezése: Helyezkedjünk el térdelőtámaszban úgy, hogy a két kéz a váll alatt, a comb pedig függőleges. A két térd enyhén nyitva. A természetes légzést figyelve a kilégzéssel lágyan domborítjuk a hátat és orron keresztül fújjuk ki a levegőt, majd légzésszünet nélkül orron át belélegzünk és belégzés közben egyenesítjük a hátunkat. Ezt végezzük 10-szer.

Pillangó: - Ez a gyakorlat mozgékonyabbá teszi a csípőizületet és segíti a vizeletkiválasztást.

A gyakorlat kivitelezése: Helyezkedjünk el nyújtott ülésben, majd húzzuk be a lábakat olyan közel a gáthoz, amilyen közel erőlködés nélkül lehetséges. Ezután a természetes légzésritmushoz igazodva a belégzés közben emeljük a térdeket lágyan ameddig jólesik, majd lassan engedjük a talaj felé, amilyen mélyre csak lehetséges a kilégzés közben. Ebből lehet 10-20 kört végezni.

Nyújtott lábbal karkörzés: Ez a gyakorlat szintén emésztés segítő hatással rendelkezik, ugyanakkor az általános hajlékonyság megőrzésében vagy fejlesztésében is jó.

A gyakorlat kivitelezése: Helyezkedjünk el nyújtott ülésbe, majd az egyik lábat húzzuk fel úgy, hogy a talp a belső combhoz érjen. Ezután a nyújtott láb felöli kézzel fogjuk meg a lábfejet vagy a bokát, vagy ahol jólesik. A másik karral a belégzés közben lassan nyújtózzunk meg hátra, majd emeljük a kart magastartásba, ezután a kilégzéssel vezessük a kart előre a másik kéz irányába és lágyan hajoljunk rá a térdünkre. Ez egy kör, ebből lehet 10-et-10-et mindkét oldalra elvégezni.

Kötélhúzás: Ezzel a gyakorlattal megerősíthetők a kar, a váll és a hátizmok.

A gyakorlat kivitelezése: Törökülésben helyezkedünk el. Belégzésközben felemeljük függőlegesen az egyik karunkat. Kilégzés közben minden karizmot megfeszítve, ökölbe szorított kézzel, mintha egy kötelet húznánk lefelé, nagy erővel lehúzzuk a karunkat. Ezt ismételjük néhányszor, majd a másik oldalra is elvégezzük.

Háromszög tartás: Ez egy klasszikus jóga gyakorlat. Segít a gerinc oldalirányú rugalmasságát megtartani.

A gyakorlat kivitelezése: Helyezkedjünk el kis terpeszben. A lábfejek 45 fokban néznek kifelé. A térdek nyújtva, a medence hátrabillentve. A karokat oldalsó középtartásba helyezzük és lassan oldalra hajlunk úgy hogy közben a medence nem fordul el. Ha már nagy a pocak, akkor be lehet hajlítani a térdeket kicsit. Mind a két oldalra kétszer végezzük.

Lábak a falon: Ez a gyakorlat javítja a láb ereinek, főként a vénás keringésnek a minőségét. Úgy helyezkedünk el, hogy a lábakat a falra támasztjuk és az ülőgumók a falhoz érnek. Így maradunk néhány percig. Ebben a pozícióban lehet gyakorolni a hasi légzést.

Nagyterpesz a falon: Az előző pozícióból indulunk ki. Annyi a különbség, hogy itt olyan szélesre nyitjuk a lábakat, amilyen széles terpeszben jólesik tartani. Ez az előző gyakorlathoz képest lazítja a csípőt is.

Pihenőpóz: Ezek után jöhet a pihenőpóz. Ha még a trimeszter elején vagy, és jól is esik, akkor elhelyezkedhetsz hátonfekvésben kisterpeszben egy párnával a fej alatt. Azonban nagy pocakkal ez már nem ajánlott. Ilyenkor oldaltfekvést javaslunk. A pihenés közben a figyelmet végigvezetjük a testen a lábujjaktól a fejtetőig. 10-15 percig így maradunk.

Természetesen nem elég a kismamajóga helyes gyakorlásához ennek az oldalnak a tanulmányozása. Azt javasoljuk, hogy mindenki keressen egy tanárt, aki segít neki a gyakorlatok helyes kivitelezésében és aki ellátja azokkal a speciális tanácsokkal is, amelyeknek nem jutott tér ezen az oldalon. A fenti gyakorlatok egészen a 34-36.hétig végezhetők. Ezután rá kell térni a speciális 3. trimeszteres gyakorlatokra.

Íme, a 3. trimeszter. Ebben az időszakban már igen nagy a pocak. Mostmár sok dolgot nem lehet ugyanúgy csinálni, mint amikor az ember nem terhes. Pl. nagy többségben ilyenkor már nem szabad a relaxációs gyakorlatokat hátonfekvésben végezni, mivel a nagytömegű méh rányomódhat a hasi aortára és azt elnyomva esetleg koraszülést idézhet elő. Most a legtipikusabb harmadik trimeszteres gyakorlatok közül válogattunk, ezek a szülőpozíciók, vajúdótechnikák, amelyeket már kifejezetten a szülés idejére kell begyakorolni a kismamáknak. Ha ezek a gyakorlatok reflexszerűvé válnak, akkor a szülés extázisában is előjönnek és nagy hasznára lesznek mind a születendő gyermeknek, mind édesanyjának.

Kép
kritta

Szülőpozíciók

A szülés természetesebb és egészségesebb, ha a gravitáció erejét is igénybe vesszük hozzá. Ilyenkor a függőleges testhelyzetű szülőpozíciók kerülnek előtérbe. A függőleges testhelyzetben a baba súlya egyenletesen oszlik el a gáton, így kisebb az esélye a gát-szakadásnak, illetve lényegesen jobban tágul a gát. Ilyen függőleges testhelyzetű vajúdó gyakorlatok szerepelnek itt.

Szülőpozíció székkel:
Szemben helyezkedünk el a székkel nagy terpeszben és kezeinkkel megfogjuk a szék támláját. Azután a kilégzés közben lassan leguggolunk, majd így maradunk folyamatos légzés közben. Ebben a pozícióban kiválóan lehet gyakorolni a különböző vajúdó hangokat és légzéseket.

Papával:
A papa a székre ül és a mama elé helyezkedik szintén guggoló pozícióban háttal úgy, hogy karjait a papa combjára támasztja. Ebben a pozícióban szintén jól lehet gyakorolni a hangokat és légzéseket, de a papának alkalma nyílik arra is, hogy megmasszírozza a mama vállát, nyakát, mivel ezek a területek a vajúdás alatt igen befeszülhetnek.

Fallal:
Elhelyezkedünk szemben a fallal vagy az ágy szélével sarokülésben nyitott térdekkel és összekulcsoljuk a karokat, majd a fejünk fölé emelve a letámaszkodunk velük. Ez egyfajta pihenő pozíció is lehet a vajúdás ideje alatt.

Hangok

A légzőgyakorlatok fontossága nem elhanyagolható, mert a megnövekedett méh folyamatosan nyomja a hasi szerveket, így pusztán a légzés tud segíteni abban, hogy azok vérkeringése valamennyire kondicionálható legyen. A légzőgyakorlatok mellett a szülés közben egyes hangok tudnak még nagyon sokat segíteni a különféle szakaszokban. Lássuk milyen hangokról is beszélünk itt. Példaként kiemeljük az egyik hangot, ami a felkészítő foglalkozásokon a papáknak is nagyon szokott tetszeni. Ez a hang az „AHA” szócska különféle kiejtése.

A) ejtsük az „AHA” hangot néhányszor úgy, mintha épp fáradtan hazaérve levennénk a cipőnket. Ez nagyon jól relaxál.

B) ejtsük az „AHA” hangot úgy, mintha éppen rálelnénk a mindenhol keresett, de nem talált kocsikulcsunkra. Ez megerősít és frissít.

C) ejtsük az „AHA” hangot úgy, mintha egyetértenénk a férjünkkel abban, mit mond.

D) ejtsük az „AHA” hangot úgy, mintha kételkednénk abban, amit hallunk.

Ez csak egy ízelítő volt azokból a hangokból, amelyek segítenek a vajúdás alatt. De arra biztatjuk a kismamákat, hogy hagyatkozzanak az ösztöneikre és ne féljenek kiengedni a hangjukat úgy, ahogy éppen kikívánkozik.

Ha módjában áll, keresse meg Kismama jógatanárát, aki segíteni fog ezeknek a hangoknak a pontos elsajátításában.

Ami ezen kívül sokat segíthet a szülés közbeni komplikációk csökkentésében és a természetes és gyengéd szülésben az a gátmasszázs technika, amivel felkészítjük a gáti részt a szülés közben fellépő tágulásra.

Gátmasszírozás:

/Részlet Kolarovszky Gyöngyi előkészületben lévő Gátvédelemről szóló könyvéből. (LPI Kiadó)/

A szülés előtti rendszeres gátmasszírozás lecsökkentheti a gátrepedés, a fogós szülés és a vákuumos szülés szükségességét. A 34.-36. hétben kell elkezdeni és javasolt folytatni a szülésig. A masszírozandó felület a gát. A perineum masszírozása magában foglalja a hüvely bemenet és a végbélnyílás közötti területet. Ha veszünk egy tükröt és megnézzük a szeméremtájékot, a klitoriszt vegyük 12 óránál akkor a masszírozandó felület 3 és 9 óra közé, esik. Nem szabad masszírozni a húgycső felé, mert könnyű a fertőzés veszélye.

A gát masszírozásának a technikája a következő: mossuk meg a kezünket, természetesen rövid legyen a körmünk, hogy nehogy megsértsük az érzékeny területet. Leülünk egy kényelmes meleg helyen a lábakat szétnyitva, félig ülő helyzetben. Lehet állva is az egyik lábat felhúzva a fürdőkád szélére tenni vagy egy székre, esetleg guggolni a fallal szemben. Fontos, hogy kényelmesen hozzáférjünk a szeméremtájékhoz.

Tiszta olajat használjunk, a legalkalmasabb az orbácfű olaj mert izomlazító, vérzéscsillapító és fertőtlenítő hatása is van. Masszírozzuk ezt be a perineumba és a hüvely bejárata mögé kb. öt percig, különösen ügyelve a hegekre ha vannak. Majd helyezzük be az ujjakat a hüvelynyílásba a második körig. Vannak nők akik a hüvelykujjukat könnyebben tudják használni. Most nyújtsuk meg gyöngéden lefelé irányuló enyhe nyomással, amíg nem érzünk forróságot, majd ennél a pontnál folytassuk, amíg az égető érzés elmúlik.

Ha a hüvelykujjal végezzük a lazító mozdulatokat, akkor a hüvelykujjakkal lefelé, kifelé húzó mozdulatokat végzünk, masszírozzuk a perineum bőrét a hüvelykujj és az első ujjak között. Egy hétig végezzük a mozdulatokat napi rendszerességgel, ez idő alatt érezni lehet a változást a gáti izmoknál. Ha már be tudjuk illeszteni az 5 ujjunk hegyét, akkor elértük a 4 cm-t. ekkor is folytassuk tovább a gyakorlatot napi rendszerességgel, amíg elérjük a 7 cm-t, ami kétharmada annak, amire a baba fejének szüksége van. Ekkor elég kétnaponta masszírozzunk, hogy megtartsuk a gát rugalmasságát. Ekkor is elengedhetetlen a medencealapi izmok rendszeres tornáztatása.

Forrás: www.kismamajoga.hu

Kép
kritta

A módszer kidolgozója Francoise Barbira Freedman, a Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa, több évtizedes gyakorlattal rendelkező jógaoktató és négygyermekes anya. A módszer lényege a várandósság időszakának minél jobb kihasználása a babára való ráhangolódás és a kismama testi-lelki felkészülése szempontjából. A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza.

A várandóság időszakának foglalkozásai egyaránt tartalmaznak klasszikus jógaelemeket (ászanák, speciális légzések, szankalpás relaxáció, meditáció, testérzet figyelés), Freedman asszony Amazonas vidéki antropológiai kutatásai során, a természeti népek asszonyainál megfigyelt, és tőlük átvett mozgáselemeket, illetve a gátvédelem egyik alapelemeként ismert gátizomtornát. Bővebben az intimtornáról

Az ászanák (testhelyzetek) mindegyike a várandósság időszakában folyamatosan változó női szervezet szükségleteihez van igazítva. Így a várandós-jógában az ászanák nem kitartott testhelyzeteket, hanem folytonos, könnyed mozgásban végzett gyakorlatokat jelentenek. Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzéskapacitás növelését, a csípőízületek rugalmasítását célozzák. Ugyanakkor nagyon fontos szerepük van ezeknek a mozgásoknak a kismama fizikai kondíciójának és ezáltal jó közérzetének elérésében, megőrzésében.

A speciális légzések szerepe is sokoldalú, a helyes erőltetés-mentes légzés elsajátításától, az izmok egyidejű lazításán át, a hangokkal összekapcsolt légzések általi pszichikai lazításig terjednek.

A szankalpás relaxáció (szankalpa = pozitív kijelentő mondat, megerősítés, autoszuggeszió) egy vezetett, imaginatív technika, mely szintén a testi-lelki ellazulást, feltöltődést, a pozitív képekben való gondolkodást, ráhangolódást segíti. Gyakorlati tapasztalat, hogy azok a kismamák is tudnak ilyenkor pihentetően ellazulni, akik a várandósság bizonyos időszakában otthon már nem tudnak rendesen aludni.

A meditáció, melyhez vezető egyik módszer a testérzet figyelés, az események elfogadását, az azzal való együttműködést, a kismama saját testének megismerését és jelzéseinek magabiztos felismerését segíti.

A várandósság 34-36. hetétől kezdve külön szülőpozíciós foglalkozásokat is tartunk, melyre a papát, vagy a szülésnél jelen lévő más segítőt is szívesen látunk. Konkrét testhelyzeteket, légzéseket tanulunk, melyek nagy segítséget jelenthetnek a vajúdás és szülés alatt. Ezeken több alkalommal is hasznos részt venni, hogy jobban berögződjenek a tanult technikák.

Minden kismamát várunk szeretettel, várandóságának 14. hetétől kezdve!

Gyakran ismételt kérdések a kismamajóga órákkal kapcsolatban:

Mit mozoghatok az első 8 hétben?

Ha minden rendben van a babával, a hagyományos hatha jóga óráinkat javasoljuk.

A 8. és 13. hét között milyen mozgást javasoltok?

Mivel ebben az időszakban tapad meg véglegesen a placenta, ezért inkább pihentető, relaxációs, és meditációs óráinkat javasoljuk.

A 14. héttől a várandósság végéig járhatok kismamajógára?

Igen végig, kivéve ha a mozgást épp nem javasolta az orvosod.

Mire kell figyelnem a 30. hét után a kismama jóga órákon?

Háton ne feküdj, mert a 30. héttől ez már nem javasolt.

Mi tilos még végeznem a várandósság alatt?

Hasizom gyakorlatok, hátrahajlás, fordított testhelyzet, erős csavarás, ill. ikerterhességnél nagy terpesz. Minden más gyakorlatból csak annyit végezz, amennyi jól esik.

Mit hozzak magammal?

Kényelmes ruházatot, törölközőt a fejed alá (polifoam, párna van), meleg pulóvert (kivéve nyáron), fehér zoknit.

Kép
kritta

[quote]a írta:kit amúgy is sajnálok, mert kivágják

Amúgy ez a lényege... a fiatalon kivágott Jézus Krisztus szimbolizálja...
A fények meg a világosságot ami az ő életével, születésével a világba jött...

Ezt csak érdekességként írtam le hátha valaki nem tudja! :wink:

Kép
Kép
Kép
mamacka

Mamacka, Szőlő - Én imádom a mézeskalács sütit :) minden mennyiségben jöhet :D :D
Fát tavaly mi is állítottunk .. lehet idén sem álljuk meg - nem tudom még :) Díszeink vannak, hiszen ez lesz a 3. év, amikor együtt lakunk Karácsonykor :) Ha állítunk, akkor picikét .. csak jelképeset!
Viszont amint köztünk lesz a Picike kívül is, biztos plafonig érő fa lesz .. mint nekünk gyerekkorunkban :D
Mondjuk apuméknál még most is az van .. mert neki még most is gyerkőcök vagyunk Hugival :D :D

Kritta - Ezt a sok sok infot nem olvasom el .. biztos hasznos :)
Mondjuk én már a 12. héten túlvagyok :D
A főcímeket átfutottam - fontos dolgok.
Ahova én járok kismama jógára, ott is az első 15-20 perc légzésgyakorlat .. sok a nyújtás és lazítás .. nagyon szeretem!

Kép
szösszenet

[quote="mamacka"]N írta:mamackaekünk is ágakól lesz a fa de arról nem mondanék le... úgy is állítottunk minden évben, hogy apósnál laktunk (reményeim szerint idén már a saját lakásban) és ő is állított, igaz az rettentő csúnya mindig, ráadásul ott éktelenkedik a lakásban majdnem Húsvétig :( :( :(

:o Hű... Húsvétig?

Anyósoméknak műfenyő van, hát attól nekem sose lesz karácsonyi hangulatom :oops: Mondjuk első közös karácsonyunkon nekünk is az volt, de azért mert nem volt pénzünk még díszekre sem nemhogy fára.

Kép Kép
szõlõ

[quote="szösszenet"][ írta:szösszenetcolor=blue]Mamacka, Szőlő[/color] - Én imádom a mézeskalács sütit :) minden mennyiségben jöhet :D :D
Fát tavaly mi is állítottunk .. lehet idén sem álljuk meg - nem tudom még :) Díszeink vannak, hiszen ez lesz a 3. év, amikor együtt lakunk Karácsonykor :) Ha állítunk, akkor picikét .. csak jelképeset!
Viszont amint köztünk lesz a Picike kívül is, biztos plafonig érő fa lesz .. mint nekünk gyerekkorunkban :D
Mondjuk apuméknál még most is az van .. mert neki még most is gyerkőcök vagyunk Hugival :D :D

Ha nálunk ebben a lakásban plafonig érő lenne.. :roll: Be se tudnánk menni a szobába :lol: :lol:

Egyébként én is imádom a mézeskalács sütit. Meg a mézes zserbót is. Tudom ez nem ide tartozik, csak nagyim olyan isteni sima és mézes zserbót csinál, karácsonykor meg ipari mennyiségben nyami :D

Kép Kép
szõlõ

[quote]G írta:átmasszírozás:

/Részlet Kolarovszky Gyöngyi előkészületben lévő Gátvédelemről szóló könyvéből. (LPI Kiadó)/

A szülés előtti rendszeres gátmasszírozás lecsökkentheti a gátrepedés, a fogós szülés és a vákuumos szülés szükségességét. A 34.-36. hétben kell elkezdeni és javasolt folytatni a szülésig. A masszírozandó felület a gát. A perineum masszírozása magában foglalja a hüvely bemenet és a végbélnyílás közötti területet. Ha veszünk egy tükröt és megnézzük a szeméremtájékot, a klitoriszt vegyük 12 óránál akkor a masszírozandó felület 3 és 9 óra közé, esik. Nem szabad masszírozni a húgycső felé, mert könnyű a fertőzés veszélye.

A gát masszírozásának a technikája a következő: mossuk meg a kezünket, természetesen rövid legyen a körmünk, hogy nehogy megsértsük az érzékeny területet. Leülünk egy kényelmes meleg helyen a lábakat szétnyitva, félig ülő helyzetben. Lehet állva is az egyik lábat felhúzva a fürdőkád szélére tenni vagy egy székre, esetleg guggolni a fallal szemben. Fontos, hogy kényelmesen hozzáférjünk a szeméremtájékhoz.

Tiszta olajat használjunk, a legalkalmasabb az orbácfű olaj mert izomlazító, vérzéscsillapító és fertőtlenítő hatása is van. Masszírozzuk ezt be a perineumba és a hüvely bejárata mögé kb. öt percig, különösen ügyelve a hegekre ha vannak. Majd helyezzük be az ujjakat a hüvelynyílásba a második körig. Vannak nők akik a hüvelykujjukat könnyebben tudják használni. Most nyújtsuk meg gyöngéden lefelé irányuló enyhe nyomással, amíg nem érzünk forróságot, majd ennél a pontnál folytassuk, amíg az égető érzés elmúlik.

Ha a hüvelykujjal végezzük a lazító mozdulatokat, akkor a hüvelykujjakkal lefelé, kifelé húzó mozdulatokat végzünk, masszírozzuk a perineum bőrét a hüvelykujj és az első ujjak között. Egy hétig végezzük a mozdulatokat napi rendszerességgel, ez idő alatt érezni lehet a változást a gáti izmoknál. Ha már be tudjuk illeszteni az 5 ujjunk hegyét, akkor elértük a 4 cm-t. ekkor is folytassuk tovább a gyakorlatot napi rendszerességgel, amíg elérjük a 7 cm-t, ami kétharmada annak, amire a baba fejének szüksége van. Ekkor elég kétnaponta masszírozzunk, hogy megtartsuk a gát rugalmasságát. Ekkor is elengedhetetlen a medencealapi izmok rendszeres tornáztatása.

Ezt mi is végeztük férjem segítségével... (igaz nekem ez a leírás kicsit bonyolult... mi a hüvely nyílást maszíroztuk...) az orbáncfűolajat érdemes búzacsíraolajjal keverni... mindkettőt lehet később is használni... Orbáncfüvet a gátsebre (a horzsolásos sebekre is nagyon jó, fertőtlenít és segíti a sebgyógyulást), búzacsíraolaj a pocakra is jó, de meg lehet enni salátán is! :)
Én nem is repedtem (csak a hüvelyem de az amúgy is repedt volna) és nem is vágtak.
Még a 36. héttől érdemes málnalevélteát inni ez is lazító hatású!

De ezekre aktuális időben vissza kellene még térni, vagy ajánlom, hogy nyissatok egy könyvtárat a gépen babadolgok-szüléssel kapcsolatos dolgok címmel és oda el lehet kezdeni gyűjteni a fontos információkat!

Kép
Kép
Kép
mamacka

Nekünk Szerelmemmel január 19-én van a szülinapunk, így nálunk nagyjából addig tart a Karácsonyfa.. azon a héten szoktuk leszedni.
Utána magunkat ünnepeljük jó sokáig :lol: :lol: :mrgreen:

Kép
szösszenet

Ez tök jó hogy egy napon van a szülinapotok!! :D

Kép Kép
szõlõ

Szöszi
A 2006-os mamik között is van valaki aki egy napon született a férjével, de ők ráadásul ugyanabban az évben is! :lol: :lol: :lol:

A mézes zserbót én is szeretem...

Amúgy, hogy egy kicsit ünneprontó legyek elvileg kismamiknak nem nagyon javasoltak ezek a karácsonyi fűszerek... a fahéj, a szegfűszeg, gyömbér... egyebek szinte mind méhösszehúzó hatású... azért én ezt nem veszem ennyire szigorúan... de esetlega túlnagy bevitelre érdemes figyelmi, no meg arra, hogy okoz-e panaszokat...

Kép
Kép
Kép
mamacka

mamacka, szerintem ez inkább arra vonatkozik hogy mondjuk tea formájában ne nagyon fogyassza az ember, de azért a karácsonyi sütikben szerintem sem a mennyiség nem akkora, sem nem olyan tömény hogy gond lenne. Legalábbis reméljük :wink:

Kép Kép
szõlõ

[quote="szőlő"]m írta:szőlőamacka, szerintem ez inkább arra vonatkozik hogy mondjuk tea formájában ne nagyon fogyassza az ember, de azért a karácsonyi sütikben szerintem sem a mennyiség nem akkora, sem nem olyan tömény hogy gond lenne. Legalábbis reméljük :wink:

Honnan tudod, hogy én mennyit bírok megenni? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

A szülinap amúgy nagyon vicces - örülünk, hogy így alakult .. persze mi nagyon nem egy évben születtünk :D :D

Kép
szösszenet

Szerintem meg a sütiben elég sok... legalábbis mi jó illatosra szeretjük... biztos igaz ez a méhösszehúzó hatás, de én nem gondolom, hogy így ebben a formában ártalmas lehet... azért a kompótnak az aljára leült fahéjat nem hörpintettem fel...

Kép
Kép
Kép
mamacka

Kép

Ezt tegnap vettem szerintem marha édi és van lapos farka is!

Nekünk már elég sok rucink persze v.ki nem vesz babonából,de ez szerintem butaság.

Rajtam még ezért nem látszik Pucus,mert eddig se voltam kis db! :D

Kép
kritta

[quote="emi29"]K írta:emi29riszta,
egyébként honnan tudod ilyen biztosan, hogy fiú lesz?

Erre én is kíváncsi vagyok!
Megosztod velünk, Kriszti?

Amúgy a ruci cuki .. mi elkezdenénk vásárolni, ha tudnánk a nemét .. addig nem szeretnénk :)

Kép
szösszenet

Kritta,

nem is vagy nagy darab...

Rucit én sem vettem még a babónak, de most már lassan elkezdem a vásárolgatást. Nem számítok arra, hogy bárhonnan kapok.

Karácsonyfa. Mi egyik évben akkora fát vettünk, hogy le kellett vágni belőle másfél métert, hogy beférjen a lakásba (pedig 3,40 m volt a belmagasság). Amit levágtunk azt a szomszéd néni kapta meg. Nagyon boldog vol :)

Kép
emi29

Ha már a ruháknál tartunk mi nem bírtuk ezt otthagyni :D Ez még uniszex :wink:

Kép

Ez meg még az enyém volt és most mosásra meg Mazsira vár :D

Kép

Tényleg Kriszta, honnan tudod biztosan hogy kisfiú?

Kép Kép
szõlõ

Én fehérat-sárgát kéket vettem .

Tomi szerint azért fiú,mert ő kávézik .

Nem voltam rosszul mondjuk ez nem biztos azt jelenti. De a lány

néven vitatkozunk mondjuk nekem a Jázmin tetszik.

Áttörés! :P

Tomi mondta, h töltsek le nkei a netről h h kel a hasamat

massszírozni :roll:

szegény virtusból benn akar lenni szülésnél,de mikor mondtam

neki h van gátmetszés már a kifejezéstől rosszul lett. :wink:

Mondjuk túl vehemens vagyok vele az a gond :lol:

Kép
kritta

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: