kocska, éljenek a jó hírek! lány meg majd a következő lesz

fiúknak is nagyon vagány cuccokat lehet kapni. keress rá a vaterán/teszveszen a next márkára

drága, de nagyon jópofa, eredeti darabok vannak! és nagyon jó minőségű...
ildi, szupi, hogy jó a cukor eredmény! én ma nem mentem el. rájöttem, hogy nem szivatom magam meg, mert vasutassztrájk van, be kellene sétálni pestre, ami nem lenne még vészes, csak délben meg a gyerekekkel is meg kell tenni ezt az utat, nándit viszem a heim pálba bőrgyógyászatra, este meg dokinénihez,mondjuk oda már legalább autóval, és azt már nem tudom, hogy hogy bírnám. 23-án megyek helyette...
elfelejtettem vezetni. teljesen.ÍTünemény szokta írni a feledékenyésgeit, nekem nincs rá energiám, de sokkal rosszabb vagyok... elkezdem a mondatot, és elfelejtem, mit akartam mondani. ez naponta 5-10-szer is. na, és most vezetni. Mentem auchanba, és parkolni akartam, és megálltam az üres hely előtt, hogy hogy is kell oda beállni? aztán felidéztem a tanultakat, de végül csak beipszilonozni sikerült kb 3-adszorra. Ezt úgy, hogy múlt héten még simán ment a betolatás is, kb 200ezer km-t vezettem már, anyukámék cégénél árubeszereztem, és többször metnettem már meg az életünket szar helyzetekben, amibe mások sodortak. és most már teljesen vége. tegnap már a garázsból sem tudtam kiállni elsőre. azt már észrevettem, hgoy rosszul mérem fel a távolságokat, szerencsére óvatos vagyok, így ez inkább dudálásokat von maga után, hogy miért nem megyek már, de ez arculcsapás volt az agyam részéről. röhögve hívtam fel aztán a férjemet, de bajban leszünk, mert muszáj valamennyit vezetnem, főleg, ha réka végre állami oviba fog járni, mert az 4km-re van.
végre eldöntöttem, én miket fogok karácsonyra csinálni idén:
Fűszeres, karamellás cukorszirup
Fűszeres cukorszirupot készíteni annyira egyszerű, hogy nem is merem receptnek hívni, legyen mondjuk csak leírás. Mivel viszont kérték néhányan, így nem szégyenkezem miatta
Fűszeres cukorszirupot készíteni jó dolog. Először is mesebeli illat lengi be a lakást, ami nem utolsó hangulatot áraszt. Másodszor végtelenül egyszerű, mégis profi trükknek látszik, így jó szakácsnőnek tűnhet az ember, holott, hát, hümm. Harmadszor pedig nagyon finom! Menten leírom a felhasználási lehetőségeket is.
Egy kilónyi kristálycukrot tegyünk fel a tűzhelyre, vastag falú lábosban, lassú tűzre. Ez szépen, lassan elkezd melegedni, majd olvadni, aztán karamellizálódni. Legyünk résen, nehogy leégjen - kavargassuk gondosan. Amikor úgy a harmada, fele olvadozik és rózsaszín, akkor ne olvadjunk el mi magunk a gyönyörűségtől, hanem dobáljuk bele a fűszereket. Három fahéjrúd, hat-nyolc szegfűszeg, egy teáskanálnyi őrölt gyömbér és egy citrom reszelt héja kerüljön bele, és csavarjuk bele a citrom levét is. Én egy liternyi vízzel szoktam felönteni.
Ekkor a karamellizálódott részek sértődötten megdermednek, de mi ettől ne zavartassuk magnkat. A szép, lassú tűz felett át fog olvadni az egész. Főzzük addig, lassan, halk gyöngyözésben, amíg sűrű, majdnem krémes sziruppá nem válik. Két hétdecis üveget szokott megtölteni, ha leszűrtem.
Ez a szirup tea, kávé ízesítésére kiváló, főleg a téli időszakban. Fagylaltra is lehet önteni, aztán pirított dióval, mogyoróval vagy mandulával, esetleg pisztáciával megszórni. A likőröket is lehet ezzel édesíteni, ha mi magunk készítjük el a gyümölcslikőröket. Puncsba, forralt borba is tehetjük. És persze kimagozott, félbevágott gyümölcsöket (almát, körtét, barackot) lehet benne párolni, és mondjuk vaníliafagylalttal enni. Megéri a próbát.
Ja, és gyors utóirat: mézből is elkészíthető ám, ha épp egészségesen szeretnénk elhízni!
Bazsalikomos - fokhagymás pácolt sajt
undefined
Aki még nem szagolt bele egy csokor friss bazsalikomba, kihagyott egy olyan élményt ami nélkül lehet, de nem érdemes élni!...Újra elolvasva Aubergine felhívását a VKF! V. fordulójára rájöttem, hogy ezzel a recepttel mégsem pályázhatok, mert az egyik kedvencem, a bazsalikom zöldfűszer és ez kizáró ok…Így nincs más hátra, pályamű következik holnap, amikor is malachúst fogunk grillezni.
Hozzávalók:
semleges ízű sajt (én leggyakrabban mini mozarella golyókat, vagy fetát pácolok)
fokhagyma
egész bors
extra szűz olivaolaj
és friss BAZSALIKOM, a nagy kedvenc
Egy (csatos) üveg alját kibélelem friss bazsalikom levelekkel, rászóróm a kockákra vágott sajtot, pár gerezd fokhagymát, szemes fekete borsot. Következik újabb sor bazsalikom levél, sajt kocka, fokhagyma, bors, mindaddig, míg az üveg meg nem telik. Ekkor felöntöm a legjobb, saját magánimportból származó házi, extra szűz dalmát oliva olajammal, lezárom az üveget, beteszem a hűtőbe és úgy 3 napig rá sem nézek. A negyedik napon meg általában el is szokott fogyni némi olivabogyó, friss baguette és vörösbor társaságában.
A visszamaradt olaj újrahasznosítható egy újabb adag elkészítéséhez, vagy saláta öntethez.Ha sikerül olyan helyre pakolnom a hűtőben, hogy 2-3 hétre is "megfeledkezzek" róla, na akkor a legjobb! Bár 3-4 hétnél tovább még sosem bírta
(saját megjegyzésem: én bébiételes üvegben és kis befőttesekben csináltam, és mirelit bazsalikommal. szuperjól néznek ki!!!)
Aszaltszilva-likőr
Hozzávalók:
40 deka magozott aszalt szilva
20 + 20 deka méz
4 darabka fahéj
1 vaníliarúd
kb. 5 dl vodka
Elkészítés:
1. Alaposan kimosunk, majd megszárítunk egy csavaros tetejű 1 literes befőttesüveget. Beledobunk néhány szem aszalt szilvát, aztán rácsorgatunk egy kis mézet, majd megint szilva jön és újra méz.
2. Félúton, hogy a fűszerezéssel is törődjünk, beletesszük az üvegbe a fahéjdarabkákat és vaníliarudat, amelyet előtte keresztbe és hosszában is félbevágtunk. Most megint belekerül az üvegbe némi aszalt szilva, rá egy kevés méz, és így haladunk, amíg el nem fogy a gyümölcs, valamint a fele mennyiségű, azaz 20 dkg méz.
3. A mézes, fűszeres aszalt szilvát felöntjük annyi vodkával, amennyi ellepi majd lezárjuk, és 3-4 napig hűvös, sötét helyre állítjuk. Amikor eszünkbe jut, összerázzuk, mindössze ennyi a teendőnk vele.
4. Pár nap múlva, miután a szilvaszemek már megduzzadtaka mézes, vaníliás alkoholban, és már jól átadták az ízüket neki, a maradék 2o deka mézet kavargatva összefőzzük 2 dl vízzel. Ezután megvárjuk, hogy a mézes víz langyosra hűljön, aztán ráöntjük a szilvára.
5. Az egészet jól összekeverjük, és néhány gyógyszertári gézlapon keresztül átszűrve csinos, tiszta kicsi üvegekbe töltjük. Kézügyességünk függvényében szépen kidekoráljuk őket cimkével és masnival, majd hűtőbe tesszük, ahol több hétig is elállnak.
Megjegyzés: A vodkás szilvát a későbbiekben ugyanúgy használhatjuk sütikhez, fagyikhoz, vagy gyümölcssalátákhoz, ahogy például a rumos meggyet szokás.
7 dl lesz belőle.
és még tejkaramell szirupot, egy liter tej, egy kiló cukor, és óóóóóórákig a legkisebb lángon főzni főzni főzni...
meg ezen kívül mindenki kap még valami személyeset is. meg a nagyszülőknek a naptárak és képkeretek a gyerekektől.
hosszú hozzászólás.
szép napot.