A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 szeptemberi babák

Kata: csatlakozom Süti megrovó szavaihoz. Nemcsak együtt tudunk érezni, hanem örülni is annak, ha valahol minden OK. :wink: :wink: :wink: UH + vizsgálat, jó hallani azt, hogy ilyen is van. :D Nagy pusszantás Lőrincnek. :wink:

Süti: kávé nálam is megvolt. :wink: Most a napi tea-adagom ázik, már unom a víz ízét, és olyan kellemes teákra akadtam (nincs bennük feketetea).
Fogyás: eljön az is, ne aggódj, ez tényleg genetika ... és nem 100 kg-ról indulsz, szóval hamarosan és gyorsan újra a versenysúlyodnál leszel. :)

Vasárnap óraállítás, vhogy most nem hoz lázba, hogy többet alhatunk, mert sajnos a gyerekeket nem tudom visszatekerni 1 órával :? majd szép lassan átállnak. :wink:

Azt hiszem, ez az idő, amit nemcsak én, hanem Veronika sem szeret. Éjszaka nem volt gond, de mióta felkelt nyekereg, és csak a kezemben van el (most is egykezezek) ... hát, ez egy ilyen nap lesz.

KépKép
KépKép
madar

Mabe: akkor szép napot Nektek, talán a nap is kisüt. :D

KépKép
KépKép
madar

Mabe: ha még látod ... ez a 4 napja nincs kaki nem gond? Mit csináljak?

KépKép
KépKép
madar

Végletesen őrültek a pasik, apa most üzent, hogy megérkezett Ho-ba. Babcika Te jutottál az eszembe, Tied apa 2-kor kelt, amikor 10-re jött Bp-re, enyim apa 5-kor indult Gödöllőről Ho-ba. Nem noooomálisak!!! :?

KépKép
KépKép
madar

lányok ez most akkor hogyan van?
azt még megértem, hogy a front az minden babát nyom....
de lééétezik, hogy a front nem engedi kinyomni a kakit???:))
vaagy a holdnak a visszatartó ereje nagyobb mert nemtom éppen most hogyan áll fogy vagy dagad....

hogy lehet hogy eccerre nem kakilnak a babákok?:) de most komolyan.....hmmmmm lehet itten van valahol a létezés kulcsa....

jajj annyira édes minden babóca - imádom nézni a képeket (nehogy valaki is visszafogja magát képfelrakás ügyben:)))))

és a mintababósok se merészeljenek nem jönni... (tuom én írtam eccer, hogy elegem van azokból akiknek mintagyerekük van..:)))... de folytattam ám a mondatot és ott volt az is hogy....: ééés nem értik meg , hogy nem minden babó mintagyerek.
Szóval na... érezd magad nagyon szerencsésnek, mi meg sok puszit küldünk a kicsinyuszinak a karodban.. és gyere....oks?

jajj apátlananyákok!
http://www.youtube.com/watch?v=eNM8VBeecYU&feature=fvw

tettem fel picasara képet... csinálok dorki albumot.... (büszke vagyok rá mert fél kézzel időzárral készült amikor kicsi zsömi aludt.. és a tündérbogyoró hát nem kinyitotta a szemét:)))) és még aránylag éles is lett...

ja és ollllan nagyon ügyesek vagytok:)))))))))))) fotóügyileg... szóljatok ám ha kell segítség

és sieesetek mert nagyon nőnek babákok.... én most döbbentem rá a képeket nézve..... már nem azok az újszülött babákok:))) igazi kis legénykék leánykák már....
nemsoká majd hanyagoljuk a fórumot mert futunk a kismotor után egyfolytában:))))))

KépKép
dorkamartini

madar a kamillateát szokták ajánlani....

ja és mivel gyanúsan lázaska volt tennap dorki (az oltások után) megmértem a lázát...
Na most már értem a hőmérőzéses kakilást:))))))))))))
Betettem a hőmérőt és csak úgy kanyargott kifelé......:))))
szerintem teljesen kipucoltuk dorkit:))) mert amint betettem már jött is megint ki vmi....

na de ez a lázkúp, hogy mekkora nagy..... én babócám nagyon nehezményezte, hogy egy ekkora mizénak igaz csak a felét na de akkor is.....bele pici popójába.....

KépKép
dorkamartini

Timi: köszönöm a "gondoskodást" az apátlanok nevében :D :wink: :wink: :wink:
Megnéztem a képeket, csak ismételni tudom magam :oops: Dorka dönörűűűű, képek zseniálisak, tehát a fotós (is) szuper :wink:

a többire később reagálok, most nyöszörgés van ,...

KépKép
KépKép
madar

Jó "reggelt"!

Kataaaa, nehogymá ne tessék jönni!!!! Irgum-burgum!!! UH szuper!!!

Madar, tök jó kis progitok volt!!!! :D
Jó, h mondtad az órát, nekem eszembe sem jutott :) Bár akkor Apa egy órával még később jön ;) :lol: ááááááááááá minden ellenem van :lol:

Jelentem, kakkantottunk juhéééé, bár kellett hozzá sok-sok kamilla, meg még egy reggeli lázmérőzés! Anya is mennyugi ettől... Babó meg annyira, hogy teljes nyugalomban kétszer is szembe pisilt engem, ezek után Anya teljes generál...

A csoki amúgy foghatja a babót?

Kicsit gyorsabban mennek a napok most, mert kedden volt védőnéni, szerdán barátnő, ma barátnők, holnap barátnő, és remélem, vasárnap Apika... és szerintem, ha már úgyis őszi szünet lesz a sulikban, akkor behajtom rajta a mi őszi szünetünket, tartsanak még egy hétig edzést a helyettesítők... :wink:

Süti, még lógok a videjóval, bocsi… szívesen megnézem és lefordítgatom, de lehet, h egy jobb angolos hamarabb dűlőre jutna!

Nálatok is csufi ködös idő van????

Dorkatimi, köszi a videót!!!!
Nekem is eszembe jutott, hogy rohan az idő... meg is sirattam, hogy "mindjárt" nem baba lesz, hanem nagyfiú........

floranan

Hahóóóó! Mindenki hosszú hétvégézik és lazít? :)

floranan

Flora: nem, mi "dolgoztunk" ... eredmény kaki !!! :D :D :D :D és én ennek most annyira örülök ... no, majd délután még jövök, csak ezt akartam most megosztani Veletek. :oops: :oops: :oops:

KépKép
KépKép
madar

Sziasztok!

Nálunk nem játszik a front, tegnap kakicsúcsot döntöttünk, 1 kivételével minden pelusban volt kaksi (kb. 10 pelenka), ma már ágyhúzás is mert ismét derékig kakisak lettünk... :P :D Má mondtam Tomimnak, hogy meggyőzött, ő a kakibajnokság abszolút győztese!! :D :D :D

Floranan! Nagyon szuperek a képek, édes Ebano!!! Nekem a kint alvós a kedvencem, ahol be van csukva a szeme... :)

Babcika! Blanka nagyon szép!!

Lili! Fruzsikép szuperjó!!! Hogy milyen édes arcokat tud vágni már most!! :)

Kata! Lőrinc nagyon édes!! Sajnálom, h. még mindig be van gyulladva a melled!!

Móka! Köszi kérdésed, bocs, hogy csak most válaszolok. Szerintem már elmúlt a mellgyuszim, legalábbis már nem fáj, csak a bimbó, azt meg kenem kenőccsel, remélem használni fog!

Madár! Kávét lehet inni ezek szerint?? Én nagyon kis kávét iszom sok tejjel nagyon ritkán, csak így merem..

Peppino
Kép

Kép
peppino

Madar, de jó, kakiiii :D

Nálunk ugye reggel volt, még én is átöltöztem, utána még kora délután is volt, akkor újra babó átöltözött, még egy... akkor aztán csap alá.. elvagyunk :D
Levegőztünk is, szereti Babája és Anyája is, asszem többször megtesszük!!

Most megyek barátnőzni!! Mindjárt itt lesznek :D

Peppino, én minden reggel kávézom, és nem extra lightosan, rendes kávé... terhesség alatt többet is naponta, nyugodtan igyál, ha előtte is ittál!

floranan

Halihó!!

nya megjöttem,de a varodában voltunk......jót aludt a gépek monoton zajától.....majd kicsit nővéremék szórakoztatták,aztán elmentünk egy nagyot sétálni......szuper nap volt,apika porszívózott ,teregetett,mosogatott..én meg görög rakott krumplit főztem(knorr)....mindjárt vacsi,fürcsi.......aztán ha a babó is úgy akarja H.P.-t nézünk!!!!

nálunk is van kaki,de azé örülök,hogy mindenkinél mégha lázmérőzés miatt is, de kijött kakimanó!

kávé....reggel normál,délután ha megkívánom akkor csökkentett koff.tartalmú....és tejes...de laktózmentes,vagy rizstejjel :(

sutimano76

helló lányok.....

takonykor ellen tudtok vmit, ami nem okoz gondot a babának, ha anyatejjel átjut a szervezetébe? totál beteg vagyok.... :evil: :cry: :?

KépKép
Kép
scooper

Hűha rég ürült ki ennyire a topic!!!!!!!

Scoop......a forró citromos tea mézzel,talán a kamillás gőzölés!!!de majd Madar megmondja a tutit!!

sutimano76

[quote="sutimano76"]H írta:sutimano76űha rég ürült ki ennyire a topic!!!!!!!

Scoop......a forró citromos tea mézzel,talán a kamillás gőzölés!!!de majd Madar megmondja a tutit!!

köcce....akkor madar, lécci, mondj vmi jót :lol: szedem a c-vitamint, meg van szopogatósom amit lehet, de pl ami jó lenne, neo citránt kifejezetten nem lehet, talán a coldrex, mindjárt megnézem, de sztem azt sem........totál tanácstalan vagyok..és ráadásul attól félek, babám is elkapja :cry: az durva lenne..
tényleg jól eltűnt mindenki...végül is, hosszú hétvége, mindenki apázik-babázik... :cry: enyim apa melózik, majd csak vasárnap délelőtt jön haza
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára scooper 2009.10.23 19:36-kor.

KépKép
Kép
scooper

Scooper, én csak annyit tudok, h Algopyrint lehet, többet sajna nem...

Süti, de jó a kellemes délután!

csajok, olyan jót barátnőztem, csacsogtunk, sírva röhögtünk a régi sztorikon, teljesen feldobódtam :D kisori is elvolt, bealudt az ölemben

floranan

Scooper: betegség :? :( pontos tüneteket nem írtál, így én azt írom le, ami nekem a kórságra bevált (torkom fájt, orrom folyt, köhögtem, nem túl magas láz), ja és én homeos bogyókkal kezeltem magam. Oscillococcinum, homeogene 9, sok-sok citromos-mézes kamillateát ittam, öblögettem sósvízzel és Luffel orrsprayt használtam az orrfolyásra, ja meg volt a lándzsás útifű ...
Remélem, gyorsan rendbe jössz. Nagy gyógy simi Neked. :)

Süti: jó volt olvasni, hogy nagyon jól sikerült a napotok, még sok ilyet tessék :) ... és még nincs is vége a napnak. :wink: :wink: :wink:
H.P. valahogy az én életemből kimaradt, még soha egyetlen résznél sem éreztem azt, hogy meg kellene néznem, vagy el kellene olvasnom, nem tudom miért ... így most is kihagyom. :oops:

Flora: ahogy olvastam Nektek is szép napotok volt. :) Már csak két alvás (a kisgyerekek abban tudják számolni, értelmezni az idő múlását :wink: ) és együtt lesz a kiscsalád.

Erről jutott eszembe (időmúlás hány alvás), hogy van néhány szóhasználatuk a gyerekeknek, amit imádok. Julcsi pl. következetesen a holnapra azt mondja, hogy "ennek a nap után", a tegnap értelemszerűen "ennek a nap előtt" :lol:

Peppino: én ittam a várandóság alatt is és most is általában napi 1 kávét, nagyon ritkán még kora délután is becsúszott egy, de ez tényleg ritkán volt. A várandóság alatt tejeskávé volt, most igyekszem kerülni a tejtermékeket, így soyaitallal, vagy üresen iszom. Ezesetben ugye nem annyira élvezetes, viszont enélkül nem tudnék létezni. :oops:
Kakibajnokság :lol: :lol: :lol:

KépKép
KépKép
madar

Scooper: csak megnyugtatlak enyim baba semmit sem kapott el, pedig apja hozott haza mindenféle brutál vírust, én is beteg voltam és nem kapta el ... ki vannak ezek a manók találva, túlélőgépek :lol: :wink: Szóval mennyugi. :)

Flora: látod, így meg pláne gyorsan telik az idő. :)

KépKép
KépKép
madar

köszi a simit, már is jobb :lol: igazából csak az orrom folyik, de az kegyetlenül :? nem kapok levegőt, alig aludtam vmit az éjszaka. majd holnap elszaladok patikába, és veszek vmit. köcce az infót

flora: algopyrint én nem szivesen szedek még végső esetben is max felet de akkor már min 39 fölött van a lázam. nagyon kiszáradok tőle, több kárt csinál bennem, mint hasznot :?

KépKép
Kép
scooper

Scooper: akkor majd mi csacsogunk, mert enyim apa is dodoz ... ráadásul külföldön.
Ja, igen és C-vitamint nyomhatod bőven ilyenkor.

Minnyá töltök le meg utána fel :D képeket, hogy mit csináltunk ma.

KépKép
KépKép
madar

hát akkor rendben van.... lehet az anyatejtől van jó erős immunrendszerük...
na megpróbálok pihizni, ha hagy a manóm
jóéjt

KépKép
Kép
scooper

Jaj, télleg, Scooper, a paraszti eszem.. szóval forralj jó pár percig fokhagymát, citromot kockára vágva (vmi miatt karikára nem jó), vágj bele kis gyömbért, ha nincs, szórj őrölve, kis feketeborsot, idd meg amilyen melegen csak bírod!! Nagyon hatásos!!

Madar, igen, én is így szoktam számolni, és 2 alvás!! :D És remélem, h télleg, ma hívott, h vasárnap jön ekkor és ekkor... szóval van esély!!
Te Apikád tudja már, h mikor jön??

Manókám annyira alszik, hogy nem keltem fel fürcsizni... délután úgyis popómosás volt a csap alatt és tiszta ruha... ezt most elblicceljük, és reggel pancsi!

floranan

[quote="madar"][ írta:madarb]Scooper: akkor majd mi csacsogunk, mert enyim apa is dodoz ... ráadásul külföldön.
Ja, igen és C-vitamint nyomhatod bőven ilyenkor.

Minnyá töltök le meg utána fel :D képeket, hogy mit csináltunk ma.

ezek az apák :lol: de majd csak holnap, most totál kidőltem :? és ráadásul front front hátán, szóval Noncsi fél órákat alszik :?

KépKép
Kép
scooper

jesszus flora :shock: és ez használ??? megyek is, csinálok magamnak :lol: na most már tényleg jóéjt!! :lol: :oops:

KépKép
Kép
scooper

scooper, használ bizony! :wink:

jó éjt, neked és mindenkinek, én is pattantam!!

puszi

floranan

Na, akkor: volt ma kűzdelem a kakiért, de ezt nem fotóztam le :oops:
délután viszont csináltunk Julcsival töklámpást és sütöttünk csokis muffint, jobban mondva én instruáltam, Ő csinálta, szóval, amit a képen láttok az az én Julcsim alkotása. :)
Így készült a töklámpás: Kép ... és ilyen lett Kép
ez pedig Julcsi muffinja: Kép Kép
tesók :) Kép

KépKép
KépKép
madar

Scooper: pihenj nagyot és sokat. Remélem, reggelre jobban leszel. :)

Flora:
hogy Te miket tudsz??? :lol: Jó éjt Neked is.

Ez előbb biztos, szünet volt a H.P. alatt, azért volt itt Süti, most meg biztos nézi :wink: vagy apa ? ... na, jó, igazolt távollét. :) :wink:

Megyek én is, aludjon jól Mindenki. :D

KépKép
KépKép
madar

Móni... bocs, hogy nem nem írtam... banyek tök szita az agyam... :(
cumis üvegből itatom... és a kórházban azt tanították, hogy ahogy fogom az üveget úgy az egyik ujjammal folyamatosan simizzem az arcát... bejött... :wink: :wink: :wink: :)
vikiviktor

lányok...volt itt estiműszak!!!!

Madar,én ilyenkor tálcárakom,apa meg játszik a gépen....én meg úgy vettem észre,egyszer kiírja,hogy itt vagyok...máskor meg nem!!

akár lehetett volna jó éccakánk,ha manó 5-től(de az is lehet,hogy4-től......tök kóma vagyok))nem tekerget volna,és sírdogált volna....most is magamra kellett kötni,így elaludt!!! :oops: még arra sem emlékszem,hogy mikor kajált :oops: és kb mikor lenne a kövi :oops:

na akkor megpróbálom lerakni,és aludni még picit!!!

sutimano76

Reggelt!

Engem kiütött Barni hasfájása,kegyetlenül.Jól le is maradtam belőletek,rólatok.Nem tudom meddig tart,mert ugye 6 hetesen is elmúlhat,és riogatnak a 3 hónapos korral is.Passz.Nem használ semmi.Egy biztos,nagyon kész vagyok.Kaksi is nehezen megy,nálunk heti max kettő,amivel alapból még nem lenne baj,de vért izzadunk érte.Amikor van,akkor mennyiségre persze bepótoljuk a lemaradást.
A héten voltunk egészséges rendelésen,kiskrapek rendben van.

Itt jegyezném meg a fenntartásom,hasfájós babánál nem biztos,h jó az igény szerinti szoptatás.Eszik.Majdnem mindig kiüti az evés,elég sokáig tart,mire álmában kiimádkozunk belőle egy büfit.Ha ez elmarad,okozhat pocakfájást.Ha pedig 3 órán belül ébred,akkor csak telik,telik a pocak.Még 2 ilyen nem büfis szopi,és már kész is a puffadás.Amikor már fáj,tekereg,visít,ordít,anyának meg potyognak mellé a könnyei,akkor csak cicin nyugszik meg,és végre alszik.No,ekkor megint rászipkázik a még teli pocakra,gyakorlatilag olaj a tűzre.
Ezért gondolom,hogy ki kellene várni minimum a 3 órát,hogy a pocak kiürüljön.

Gondoltam arra is,hogy esetleg nem is a poci fáj,hanem éhes.Tegnap elmentünk sétálni,és utána itthon etetés után 4 órát aludt,utána pedig hármat,tehát tej van bőven,annál is inkább,mert egy ciciből eszik.

Most hajnali 4 óta műsorozunk,most sikerült elaltatni,de hulla a lelkem,a szemecskéi pedig már tök pirosak a sok sírástól.Szóval mi most itt tartunk,és majdnem minden nap ilyen,még napközben is.Csak kézben,és ordít.Remélem tényleg nem tart már soká.

Kép
v.andi

Kaptunk uncsitesótól kölcsön egy FP hintát,nekik már nem jó,mert nagy a gyermek.Hát,ha már alszik,akkor jót alszik benne,de eddig inkább csak nézelődött.Elaludni nem nagyon fog benne,mert Barni csak hason alszik,kivéve a hordozót.
Vagy, két pici pötty a cumira pillanatragasztóval,hogy ne essen ki,és akkor menni fog az alvás is :lol: :lol: :lol: :lol:

A mosolyt az álommanók csalták Barni arcára:

Kép
Kép

Kép
v.andi

Találtam megint egy jó cikket.Már meg is dőlt az elméletem a cikk szerint :lol: :lol: :lol:

Forrás: Születés Hete 2005 • Nyitónap • 2005. május 27.

Hasfájós kisbabák?

A kisbaba legfőbb tápláléka az anyatej. A kezdő kismamákban azonban rengeteg kérdés merül fel a helyes mellrehelyezés, a szoptatás gyakorisága és más hasonló témakörökben. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ. A cikk a Születés Hete 2005 budapesti rendezvényén elhangzott előadás alapján készült.

Igény szerinti szoptatás

Kérdező: A baba igénye szerint, vagy három-négy óránként szoptassunk? Egy barátnőm azt mondta, hogy csak háromóránként szoptassak, mert a gyerekem gyomorfájós lesz, és azért fog majd ordítani.

Schneiderné Diószegi Eszter: Ez nem igaz, ez bizony tévhit. Nagyon jó, amit fölvetettél, ugyanis valójában nem egyszerű a választás, hogy igény szerint szoptatok, vagy háromóránként. Mind a kettő egyformán jó, csak kinek ez, kinek az. Az időre szoptatással több probléma van. Az első az, hogy egyáltalán nem találkozik a kisbaba igényeivel. Ha az ember szívesebben hallgatja azt két órán keresztül, hogy ordít a gyereke, mint inkább leül a fotelba, és mellre teszi, akkor lehet, hogy beválik a háromóránkénti szoptatás, de különben nem valószínű. A tej mennyisége ugyanis az esetek 99 százalékában nem fog tudni lépést tartani a kisbaba igényeivel. A tej a kereslet-kínálat elve alapján termelődik, tehát minél többször kerül mellre a kisbaba, annál több tej lesz. Sőt, a tej nagyrészt a szoptatás alatt termelődik, akkor, mikor a baba mellen van. Nagyon fontos, hogy nem szoptatásról szoptatásra kell összegyűlnie, termelődnie – tehát az alatt a két, vagy három, vagy valahány óra alatt – a tejnek a mellben, hanem akkor, amikor ott van a baba a mellen. Így bármilyen gyakran tesszük mellre a kisbabát, lesz tej a mellben.

Természetesen, ha megmérnénk, azt látnánk, hogy a kisbaba, aki mondjuk hússzor szopizik egy nap, nyilván egy-egy alkalommal sokkal kisebbet szopizik, mint az a kisbaba, aki csak hatszor szopizik egy nap. De az összmennyiség biztos, hogy sokkal több és sokkal megfelelőbb lesz a többször szopizó kisbaba számára.

Az élettani adatok alapján a kisbabáknak sokkal jobban megfelel, hogy egyszerre kevesebbet, de sokszor vegyenek magukhoz, mint az, hogy bizonyos óránként 100-150-180, akárhány grammot. Ez az egész, „órára" szoptatás valójában a tápszeres táplálással jött be. A tápszeresen táplált kisbabáknak az evési szokásait próbálták meg visszafelé adaptálni a szoptatott kisbabákra. A tápszer nehezen emészthető valami, nagy túrógömböcöket képez a pocakban. Nagyon kemény munka, mire azt lebontja a kisbaba. Az anyatej nagyon könnyen emészthető valami: hogyha az ember a lefejt anyatejet állni hagyja egy darabig, akkor egy idő után fura, szappanszerű szaga lesz. Ez azért van, mert a zsírbontó enzimek elkezdik bontani az anyatejet. Tehát az anyatej könnyen emészthető és hamar kiürül a pocakból.

Váltott mellből?

A baba nemcsak azért szopizik, mert éhes, még csak nem is azért mert szomjas – bár nyilván melegebb időben jóval többször fog mellre kérezkedni a kisbabánk, mint hűvösebb időben – hanem azért, mert szopizni jó. Az anyatejben egy csomó olyan összetevő van, ami egyáltalán nem a kisbaba táplálásáért felelős, vagy legalábbis nem a teste táplálásáért, hanem megnyugtató, ellazító, vagy elaltató, vagy fájdalomcsillapító hatású anyag. Egy kisbaba akkor is szopizni kéredzkedik, ha fáj valamije, ha elmagányosodott, ha bánata van, ha álmos... és ez így van rendjén. Ez így van kitalálva.

A természeti népeknél, ahol a kisbabák abszolút igény szerint szopnak, és senki nem foglalkozik azzal, hogy mikor volt utoljára mellen, és mennyit kéne még várni, ismeretlen a hasfájás. A tévhit gyökere származhat abból, hogy a nagyon gyakran szopizó babák esetében, akiknek azonban mindig másik mellet kínáltak föl – tehát jobb cici, majd félóra múlva bal cici, majd félóra múlva megint jobb cici – előfordulhat, hogy a baba főként első tejet szopik. Az érett tej összetétele a szoptatás folyamán, egy-egy szoptatás alatt is változik. A szoptatás elején ürül az egészen vízszerűen átlátszó, híg első tej, a szoptatás végén pedig ürül a zsírdúsabb hátsó tej.

Ha a kisbaba nagyon rövid ideig van mellen, akkor előfordulhat az, hogy csak ezt az első tejet szopizza ki, ami zsírban szegény, de laktózban dús. A laktóztartalom átrohan a baba belein, és ez okozhat hasfájást, hasmenést, felfújja a babát, gáz képződik. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a kisbaba széklete vízszerűen híg, gyakorlatilag beissza a pelus, és fáj a baba hasa. Ekkor nem az a megoldás, hogy nem adunk neki annyiszor szopizni, hanem az, hogy több egymást követő szoptatás alkalmával ugyanarra a mellre tesszük vissza.

Ez a jelenség előfordulhat nagyon bő tejű édesanyák esetében: vannak olyan mamák, akiknek egyszerűen genetikailag rengeteg teje termelődik. A mamának, azért, hogy lecsökkentse a tejét, rá kell állnia, hogy többször egymás után ugyanarra a mellre tegye rá a kisbabát.

Ha egy mama rendszeresen fej, ezért-azért-amazért, akármiért, akkor fontos, hogy ne mindig szoptatás után fejjen. Ebben az esetben ugyanis a kisbaba kiszopizza az első tejet, majd az anya lefeji a zsírosat, és berakja a fagyasztóba. Ez nem szerencsés. A megoldás az, hogy az anya fele-fele arányban: szoptatás előtt és szoptatás után is lefeji azt a mennyiséget, amit szeretne. De fejésre igazából nincsen szükség. Ha valaki a saját babáját szeretné ellátni, akkor nem attól lesz elég teje, hogy fej (ugye még senki nem látott cica- vagy kutyamamát fejni?) A mi biológiánk, a mi tejtermelésünk alapjaiban ugyanaz, mint bármelyik emlősállaté. Attól lesz több teje a mamának, hogy mindig mellre teszi a kisbabáját, minden nyikkra. Ettől lesz elég teje. Nyilván, ha valaki tejadó édesanya szeretne lenni, vagy el kell mennie, és ezért tartalékot képez otthonra, vagy bármilyen probléma van (koraszülött a kisbabája, beteg a babája, és el van tőle különítve), akkor igen, akkor fejni kell, hogy fennmaradjon a tejtermelés.

Ha az első napokban igény szerint mellen van a kisbaba, nagyon sokat mellen van a kisbaba, jól van mellen a kisbaba, és még sincs elég a pelusban, mégsem gyarapszik minimum heti 10–12 dekát – ez a minimum elvárható súlygyarapodás az első hetekben –, akkor érdemes először szakemberrel megnézetni, hogy mi lehet a probléma. Előfordulhat, hogy egyszerűen az édesanya nem tud elég tejet termelni, akkor sem, ha a feje tetejére áll. Ekkor is vannak olyan szoptatásbarát pótlási módszerek, amikkel fenntartható a saját tejtermelés, és a kisbabánk megkaphatja azt a mennyiségű tejet, amit tudunk termelni. De az is lehet, hogy igazából nincsen semmi probléma, csak mi érezzük úgy – és ez az esetek többsége –, hogy valamiért kevés vagy nem elég a tejünk, mert mondjuk a kisbabánk extra sírós, vagy extra sokat szeretne mellen lenni, vagy egy idő után, ahogy mondtam, puhák lesznek az ember mellei, nem feszülnek úgy. Ezek nem annak a jelei, hogy nincsen elég tejünk. Ha a pelus tele van, akkor biztos, hogy a babába ment valami.

Teáztatás, utánpótlás

Még néhány szó a teáztatásról, illetve a víz, vagy a kiegészítő folyadék adásáról. Az igény szerint szoptatott babának nincsen szüksége kiegészítő folyadékra. Nyáron sem. Egy igény szerint szoptatott baba melegben irtó gyakran fog szopizni, és ezzel el is intézi magának a folyadékpótlást.

Miért ne adjunk inkább vizet? Azért, mert a kiegészítő folyadék adásának lehetnek hátulütői. Az egyik: ha cumisüvegben adjuk a babának, akkor cumizavart tudunk előidézni, akkor is, ha csak vizet adtunk a cumisüvegből, és nem anyatejet. A másik pedig: az anyatej bizonyos összetevői arra szolgálnak, hogy bevonják az éretlen bélfalat, anyatejes védőbevonatot képezzenek rajta. Ez azért szükséges, mert a kisbabák bélrendszerében a sejtek még nem szorultak teljesen egymás mellé, hanem kis rések vannak köztük, amin például a kórokozók meglehetősen akadálytalanul be tudnak jutni. Az anyatej ezeket a réseket eltömi, nem engedi át az ilyen anyagokat. Ha vizet vagy teát adunk a babának, akkor ezt a réteget lemossuk, és utána sok napba telik, amíg visszaáll.

Növekedési ugrások

Ami még nagyon fontos lehet az első hetekben, az az, hogy a kisbaba életében vannak úgynevezett növekedési ugrások. Ez azt jelenti, hogy a kisbaba olyan intenzív növekedési fázisba kerül, amikor egyik napról a másikra megnövekszik a tejigénye. Ilyenkor történik az, hogy a baba ismét nagyon gyakran akar szopizni. Ez általában három- és hathetes, illetve három és hat hónapos korban fordul elő. Nem véletlenül ezek azok az időszakok, amikor a legtöbb édesanya abbahagyja a szoptatást, illetve elkezd hozzápótolni, mert ilyenkor hajlamos megijedni, hogy elfogyott a tej, egész nap szopizni akar a kisbaba. Szükségtelenül pótol hozzá, mert nem azért szopik ennyit, mert a mamának nincs elég teje, hanem mert az anya valamiért úgy érzi, hogy nincsen elég teje. Ezután nagyon nehéz visszaállni a teljes anyatejes táplálásra. Ha ennyi idős a babánk, és azt tapasztaljuk, hogy állandóan mellen lenne pár napig, akkor ne ijedjünk meg, mert ez normális jelenség, és hamar elmúlik.

A hasfájás egy típusa

Ahogy nő a baba, úgy egyre rövidülnek a szopizási időszakok, egyre éberebb lesz, egyre jobban figyel a környezetére. Itt megemlíteném azt a bizonyos hasfájást is, amely néhány, a környezetéhez viszonylag nehezen alkalmazkodó babánál jelentkezik. Ahogy kikerül a pocakból a kisbaba, egy teljesen új világhoz kell alkalmazkodnia, és ez okozhat nehézséget.

Sok baba hasfájósan jelez délután és estefelé. Idézőjelben mondom, hogy hasfájós lesz, mert ez valójában nem hasfájás, hanem stresszes állapot. Ha azt tapasztaljuk, hogy a babánk délután csillapíthatatlanul sír, akár órákon át, és csak kézben hajlandó lenni, csak cicin van jól, de igazából ott sem, akkor tudhatjuk, hogy ez a stresszes jelenség lépett föl. Ennek oka a baba éretlen idegrendszere, amely nem képes megbirkózni azzal a töménytelen ingerrel, ami őt kívülről és belülről egyaránt bombázza, így egyszerűen kifárad.

Ha ilyen babánk van, akkor bármi segíthet rajta, ami a méhen belüli életre emlékezteti. Ha pucérra levetkőztetjük, összebújunk vele, ágyban mellre tesszük, ringatjuk, bebugyoláljuk, beül vele apa a kádba, ez mind megnyugtató hatással tud rá lenni. Hordozókendőbe lehet tenni és ringatni. Ezzel a típusú nyűgösséggel kapcsolatban az a rossz hír, hogy körülbelül 3-4 hónapos korig tart. Igazából megszüntetni nem lehet, csak kezelni, így napról napra. Meg fog szűnni, ezt viszont ki kell várni. Ha a kisbabánk ebben a kezdeti időszakban állandóan karban, kézben lenne vagy szinte csak ott van, az teljesen normális dolog. A babának ott van a helye. Az ember testén, a karján, a kezében. Erre választódtunk ki az evolúció során.

Az emberi csecsemő annyira védtelennek születik, hogy egyedül egyáltalán nem képes semmit csinálni, még lábra állni se. Egyet tud: torkaszakadtából ordítani, amíg valaki nem segít rajta. Ezzel a készséggel születik. Ha belegondolunk, a biológiai felépítésünk ugyanaz, mint volt az ősidőkben: ha egy ilyen kicsi babát leraktak, akkor gyakorlatilag halálra volt ítélve. Kihűlt, éhen halt, fölfalták a ragadozók. Ha lerakják, akkor az életösztöne miatt ordít, ahogy a torkán kifér, hogy valaki vegye föl, és legyen biztonságban.

Sokszor lehet hallani, hogy ezzel elkényezteti az ember, és soha többé nem lehet majd lerakni a gyereket. Bár nem tudom, az ilyen emberek láttak-e már olyan hatévest, akit csak kézben lehet tartani. Én nem hiszem. Ez egy időszak. Nagyon fontos időszak, és igazából azok a babák képesek később felfedezni a környezetüket, akiknek ebben a korai időszakban ki volt elégítve a biztonságigényük.

Ha az ember vesz egy kendőt, akkor akár magán is tarthatja a babát, és közben tud ezt-azt csinálni. Érdemes normálisnak felfogni, hogy kézben, vagy rajtunk van a baba, és nem azt, hogy a kiságyban, vagy valahol máshol. Eljön az az időszak, úgy 9-10 hónaposan, amikor a baba azért ordít, hogy tegyék már le. Akkor is, ha az utcán vagyunk, vagy a koszos orvosi rendelőben, vagy nem tudom én hol, ahol nem tudjuk lerakni. Ilyen helyen nem „négykézlábazhat", de ő vonaglik ki az ember kezéből. Szóval minden kornak megvan a maga sajátossága, mindennek megvan a helye és ideje, és mindig azt érdemes élvezni, ami épp van.

Kép
v.andi

Jó reggelt!

Viki:
semmi gond ... és köszönöm. :) Azért kérdeztem, mert próbálkozom ezzel is, azzal is, hogy hogy inna meg többet, de kanállal, pohárból, c.üvegből ugyanannyi megy, szóval az "ízét" bocsánat "ízetlenségét" utálja valszeg a szentem. :wink:

Süti: remélem alszol újra, meg még ... :)

Andi: nálunk 6 hetes korban nem szűnt meg, de sokat javult a helyzet, vagy csak kezelni tanultuk meg jobban :wink: azért ilyen szempontból várom én is a 3. hó végét, meglássuk, mi változik.
Kaki helyzet: hát, meg tudom érteni, egyszer már volt ilyen, de ez a mostani tényleg megijesztett engem is. :? Doki, védőnő javasolnak valamit, vagy van akinek ilyen, van akinek olyan, szokjunk hozzá?
Barnabs csúúúúúcs pasi! :lol: Imádom Őt is :D de csak halkan jegyzem meg, mert mindjárt jön az anyós és kapok. :wink:
Cikket kösz, majd délután elolvasom. Julcsi már ébren, Veronika még alszik, addig gyorsan öltözünk, reggeli. Majd este leírom, mit terveztem mára, hátha nem valósul meg. :wink:

KépKép
KépKép
madar

Andi: és még nagy simit, ölelést is küldök Nektek. Kitartás! A képet látva, és Te gyakrabban látod Barnabást :D megéri.
Minden korszaknak megvannak a maga gyönyörűségei és a maga "nehézségei" is. Amikor Julcsival várandós voltam, meg aztán születése óta is, mindig azt gondoltam, és tapasztalom, hogy nagyjából pont akkor van vége egy korszaknak, mielőtt az ember totál belefáradna annak nehézségeibe. Húúú, ezt jó zavarosan sikerült leírnom, lehet, hiányzik a KV, hogy normálisan tudjak fogalmazni. Azért talán megérted, mire gondoltam. Na, pussz, megyek. :wink:

KépKép
KépKép
madar

Madar Kép
Kaksira azt mondta a gyerekorvos és védőnő is,és gyakorló anyuka is,hogy csak anyatejet fogyasztó babáknál 1-10 nap alatt normális napi több kaki,de az időtartam alatt 1 is.Ebből a szempontból nem "aggódom",csak kínlódunk.Múlt héten kettő volt,nagy volt az öröm :)

Most volt kicsi időm olvasgatni,és tényleg érdekes dolgokat olvastam a "hasfájásnak" nevezett dologról.Lehet,kicsit én is megnyugszom,tudomásul veszem,és próbálok kicsit higgadtabb lenni,csak hát ugye nem kipihenten ez nehezebb.

Kíváncsi leszek a mai napotokra :wink:

Kép
v.andi

[quote="madar"][ írta:madarb]Andi: és még nagy simit, ölelést is küldök Nektek. Kitartás! A képet látva, és Te gyakrabban látod Barnabást :D megéri.
Minden korszaknak megvannak a maga gyönyörűségei és a maga "nehézségei" is. Amikor Julcsival várandós voltam, meg aztán születése óta is, mindig azt gondoltam, és tapasztalom, hogy nagyjából pont akkor van vége egy korszaknak, mielőtt az ember totál belefáradna annak nehézségeibe. Húúú, ezt jó zavarosan sikerült leírnom, lehet, hiányzik a KV, hogy normálisan tudjak fogalmazni. Azért talán megérted, mire gondoltam. Na, pussz, megyek. :wink:

Én erre egy lehet buta hasonlatot mondta a testvéremnek:
Pont olyan,mint a katonaság.A szép dolgokra emlékszünk :lol: :lol:

Danim is hasfájós volt,de semmire nem emlékszem.Tudom,hogy volt otthon gw,ennyi maradt meg belőle :lol: :lol:

Kép
v.andi

Andi: idézet Tőled: "csak hát ugye nem kipihenten ez nehezebb. " - ez is egy igazolás arra, hogy tényleg Rád fér egy kis pihenés. Bocsánat, de megmosolyogtam, mert ugye vagy arra gondoltál, hogy kialvatlanul nehezebb, vagy kipihenten könnyebb ... :wink: simi, simi, simi
Kaksi: akkor annyira én sem aggódom.
Csak a szépre emlékezünk? ... Azt hiszem, igazad van. Na, pussz, megyek, mert fehérnemüben rohangálok itt már több mint félórája.

KépKép
KépKép
madar

Andi, sajnálom a kaki gondot! Vajon mitől alakulhat ki anyatejes babánál?! :roll: Rossz lehet nézni mikor erölködik. A hinta tök jó és Barni nagyon szép!!

Madar, látom jól el voltatok tegnap Julcsival! :D Jó nagy tökötök volt! Muffinok is jól néznek ki!

Floran, megnéztelek volna téged kakisan. :lol: Apa végül mikor jön?

Süti, alszotok még?

Enyém gyerek tegnapelőtt egész nap szopizott, volt olyan h óránként. Tegnap hajnalban a fejős tehén lettem. :oops: És ezáltal egy evésre 140ml fölött evett (igen én mérem őt) tegnap egész nap.

Kép az arcáról, pöttyök múlóban, sudocremnek köszönhetjük.:

Kép

Kép
kata05

Kata,nagyon szépen meggyógyult Lőrinc pofija.
140 :shock: Aztaaaaa.Néha én is olyan kíváncsi lennék,mennyit eszik Barni.

Kép
v.andi

...
beszti

Andi!

Nekem tetszik ez a cikk, olyan jó megerősítő. A hasfájós babáknál sokszor tényleg először mindenki arra gondol, hogy nem szabadna annyira gyakran szoptatni. A másik meg, hogy szerintem itt a topikon is vannak, akinek a babája a második fajta "hasfájást" produkálja, azt, ami olyan napszakos, ezek szerint nem is biztos, hogy az...
Mondjuk én ennél okosabbat nem tudok írni, mint amit a cikk, nekem egyik gyerek sem volt hasfájós, pedig mind igény szerint szopizott (vagy épp ezért :D:D).

Kata!

A kevés kaki attól lehet, hogy a baba nagyon jól megemészti, nincs felesleg. Ez igaziból jó, nem? Csak az nem, ha egyébként szenvendnie kell a kakilással.
(Azt már csak zárójelben írom, nem azért, hogy megsértődj rajta, hogy a pöttyök lehet, hogy Sudocrem nélkül is elmúlnának... Dórin is volt, nem túl szépek, és mára gyönyörűen kitisztult a bőre, pedig nem kezeltem semmivel. :wink: )

Astrid

Kép
astrid

Astrid, dehogy sértődöm meg, én azért gondoltam arra mert előző nap még "lángolt" a kis pofija, másnap reggelre meg így lehalványult.
És a kakiban igazad van, csak olyan furi, hogy egyik baba napi 4-5 pelust teletesz, másik meg heti 2-öt (már ami a kakist illeti). Amúgy ezen logika alapján már értem hogy Lőrinc miért nem hízik olyan gyorsan. Neki napi 4-5 kakis pelusa biztos van.

Andi, én a bal cici miatt mérem (jobban mondva csak azokat az evéseket amit azzal kezd).

Nem is írtam nektek hogy az egy hós státuszon 4300 gramm és 60 centi volt. :D

Kép
kata05

Sziasztok!

Andi: Kitartás. Barni nagyon édes kispasi, nem csoda, hogy Süti egyből lecsapott rá :lol:
Kakival mi úgy vagyunk, hogy egy hónapja szedjük a laevolacot reggel 3 kis mokkáskanállal, így van két-három naponta kaki. Most próbáljuk, hogy csak kétnaponta adok szirupot, kíváncsi vagyok mit reagál. De ugye mi nem anyatejesek vagyunk, nálunk ez lehet a tápitól is.

Tegnap sétáltunk egy nagyot Katával meg Lőrinccel, közben jól kibeszéltük a pasikat :lol: Tök jó volt egy kicsit beszélgetni!
Köszi Kata! :D

Képzeljétek Marci második napja a gyerekszobában alszik a kiságyában. Este kicsit még nehezebben alszik el, kicsit többet ácsorogok az ágyánál, de éjfélkor, meg négykor evés után rögtön visszacsucsuzik. Anna sem ébredt fel, csak egyszer, úgyhogy remélem megszokják egymást. Reggel fél 8-ig aludt, én is aludthattam volna, Ha Anna nem ébreszt 6-kor, hogy öcsi meddig alszik? :lol: Magam mellé vettem őt, aztán beszélgettünk, de percenként nézte az órát. Olvasni szeretett volna az ágyában, de kértem, hogy a villanyt ne kapcsolja fel, míg alszik a tesó. Lehet, hogy nem zavarná, nem tudom.

Ma párom dolgozik, Annát elvitte apósom, ott a három unoka náluk. Úgyhogy egyedül vagyunk. Ebéd után megyünk sétálni egy nagyot.
Kata ha vagy még neten és olvasod, meg van kedvetek gyertek!

Szép hétvégét mindenkinek!

taranee[/url][
Kép
Kép
taranee

Szóval Ti mertek kávézni, igaz, ha már hozzászokott a babótok, már nem pörög tőle... :) :)

Madár! Nagyon klasszak a képek, Julcsi nagyon szép és édes nagylány és persze ügyes is! :)

Andi! Barni szupi aranyos kissrác!! :) Ezek a mosolyok!!! Az én Tomim is egyre többet mosolyog, és már nem csak álmában... olyan jó látni!! :D Köszi a hasfájós cikket!

Taranee!
Marci külön alszik tőletek?? Milyen ügyes!! :) Mi még nem merjük külön szobába rakni.. igaz, nekünk a dokim javasolta a légzésfigyelőt, talán ezért is...

Kata! Édes Lőrinc, ahogy alszik és tényleg szebb lett az arca!

Scooper! Jobbulást Neked!!

Peppino
Kép

Kép
peppino

sziasztok

nem maradok sokáig,mert nemsokára jönnek Moncsie-k

visszaolvasok....

sutimano76

Andi,
[quote]I írta:tt jegyezném meg a fenntartásom,hasfájós babánál nem biztos,h jó az igény szerinti szoptatás.Eszik.Majdnem mindig kiüti az evés,elég sokáig tart,mire álmában kiimádkozunk belőle egy büfit.Ha ez elmarad,okozhat pocakfájást.Ha pedig 3 órán belül ébred,akkor csak telik,telik a pocak.Még 2 ilyen nem büfis szopi,és már kész is a puffadás.Amikor már fáj,tekereg,visít,ordít,anyának meg potyognak mellé a könnyei,akkor csak cicin nyugszik meg,és végre alszik.No,ekkor megint rászipkázik a még teli pocakra,gyakorlatilag olaj a tűzre.
Ezért gondolom,hogy ki kellene várni minimum a 3 órát,hogy a pocak kiürüljön.

Ezzel teljesen egyetértek,sőt védőnénim és dokinénim is ezt mondta....

Andi,mégegy ilen kép és elrabolom......

sutimano76

hello...
enyim gyerek sikeresen elkapta tőlem a takonykórt :? úgyhogy szegénykém most köhög, folyik az orra, hál isten, láza még nincs, remélem, nem is lesz. Orrszívóm van, remélem, éjszaka fogunk tudni aludni.

Flora: Elindultam tegnap megcsinálni azt a kotyvalékot, amit írtál. Hát feketeborsom volt itthon :lol: Se fokhagyma, se citrom :lol: Szóval majd ma este....
Mennem kell megint orrot szívni :?

KépKép
Kép
scooper

hahó!

kibarátnőztem magam!
lányok, a fiam imádja a társaságot!! amíg itt van bárki, tök jól elvan!! megzabálom :D

nekünk pocifájás aránylag könnyebb már, infacol + szopi + torna + kamilla / kömény tea és minimális sírás van... és ha nem is alszik el hamar, sírás nincs... az elalvás még mindig nehezen megy, még ölben is, van, hogy 2-3 óra
éjjel mostanában fekve szoptatok, és mindketten szépen bealszunk rajta
de az éjjeleink nyugisak egyelőre (bocsi zombik :oops: )

Scooper, kotyvalék :lol:

Madar, nagyon helyes Julcsi a töklámpásal, és a muffinok csodásak... én nem tudok csinálni!

Andi, úúúúúú, szerintem együtt dolgozunk a kislányon, mármint ti együtt és mi együtt :lol: !!! hátha majdanán mi is szerencsét próbálunk nálatok, megküzdünk a vőért, kivel is?!!! Barni tündéri!!!!!!!!!!

Andi, Süti, nemalvásra simi simi

Kata, szerencsére én csak pisikét kaptam :D de van egy olyan érzésem, hogy nem sokáig leszek kakiszűz :D

mentem, ébredés van :D

floranan

Érdeklődést köszi,végül 7-12-ig egy fél10-es szopival aludtunk,utána gyors rendrakás,hogy Moncsiek ne a káoszt lássák a lakásban,majd gyerekek ettek egyet és utána sétáltunk egy nagyot....majd miután elmentek Moncsiék,át nővéremékhez ,mert itt vannak barátnőjéék és már tűkön ültek hogy láthassák babót...én is kajálni jöttem haza,most húzok vissza,majd jövök talán este....

pussz ,és bocsi az önzőségért...
Madar szupi lámpásokat csináltatok!!!!!...muffinból gondolom már nincs??? :wink:

sutimano76

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: