Mike: válaszolok, csak most pörgök a suli miatt. Ha kicsit lecsendesedett a lelkem, ígérem reagálok. DE: komolyan mondom, tesók a mi férjeink...
Na, akkor leírom mi a gond az oskolával.....
Nos, kicsit hosszan, de megpróbálom érzékeltetni mi a nagy gondom:
Nem vették fel a Danit az iskolába. Egy olyan suliba vették fel (átirányították helyhiányra hivatkozva), ami fényévekre van az óvodától. Szép lenne... A suli a házunktól fél órányira (autóval), az óvoda onnan még vagy 20 perc. Ahova meg irattuk a gyereket, az óvoda melletti épületben van....
Ez autóval még csak-csak... de busszal???!!! Képtelenség... két óra nem lenne elég mire a gyerekeket az iskolába és az óvodába eljuttatom. És miután az a szabály, hogy hivatásos anyukák gyerekét csak délelőttre veszi be az óvoda, illetve ha sok a gyerek akkor is, így számoljátok ki... mire ovi-suli transzportot lebonyolítom reggel, már indulhatok értük, mert hozni kell őket haza.... és mindezt két pici gyerekkel a nyakamban...
Megírtam a fellebbezést a jegyzőnek, de elutasított. De elharároztam, hogy nem hagyom annyiban!!!!
Elvileg végleges az elutsító határozat, már csak a bíróságon lehet fellebbezni.... de az úgyis elutasítana....
De felhívtam egy ismerősömet (eddig nem értem el a telcsiszámán, de most megszereztem végre a mobilját) és ő azt ígérte valamit kavar a jegyzőnél... hát most ebben bízom.
Az elutasító határoztatban az van, hogy amennyiben más gyerek kéri a felvételét az izbégibe, akkor a Danust átveszi a Barcsay, és értesítenek. Az izbégi iskola igazgatónője viszont azt mondta, hogy nincs rá reális esély. Ráadásul mivel az osztálylétszám 26 fő kéne h. legyen, itt meg jelenleg 20, így ha elengedi Danit akkor a norvatívát elveszti az iskola... ki van ez találva!!!! Szóval ha 20 alá csökken az oszt. létszám, akkor 50%-kal csökkentett támogatást kap az államtól az iskola.
Na, kínomban elmentem megnézni az óvodát, ami azzal az iskolával egy udvaron van, ahova elvileg járnia kellene Danusnak, vagyis az izbégi ovit. Mondom ha már úgyis ide vagyok kénytelen hozni a fiamat, akkor ne kelljen kétfelé rohannom naponta kétszer, legyenek egy helyen.
Hát..... valami borzalom! Fű nuku, van egy végig beton udvar, olyan 6-szor 10 méteres... ott egy homokozó, egy csúszda és egy faházikó a játékmotoroknak.... ja, meg egy pad az óvónéniknek.... és itt játszik 75 gyerek!!!! El tudjátok képzelni????!!!! Mert én nem! A csoportszoba kb. 15x3 méteres, ott alszik, eszik, játszik 26 gyerek! 51 gyerek jár 4 (!!!!!) wc-re!!!! A házról omlik a vakolat, dohos és sötét.
Nem mondom, hogy a mostani ovink tavaly lett felújítva... és van egy közel 200 négyszögöles füves udvar ahol rohangálhatnak a gyerekek!!!!! Nem utolsó sorban a kislány imádja az óvónéniket és szeret oda járni!
Na, mondom ide nem viszem a kicsiket, maradunk a mostani oviban, még ha macerás, akkor is. Ezzel az ovis dolog lezárva! Enikő és majdan Gergő marad a mostani oviban!!!!
Na, és akkor jött a másik arculcsapás: a fiam, nem a főépületben lenne, hanem egy külön kis kúriaszerű épületben, ami az iskolától olyan 1100-1200 méterre van, egy keskeny földút vezet oda. Buszmegálló kb. 800-1000 méterre tőle....
(Télen gumicsizmában (vinni kell a gyereknek)) mennek a gyerekek a főépületbe ebédelni, mert ott az ebédlő. Szép? Amúgy a ház aranyos, igaz régi, lepukkant, de legalább tényleg madárcsicsergés veszi körül.... de megközelíteni... gyalog.... négy gyerekkel.... hát köszi!!!!
Ráadásul másodiktól már a főépületbe teszik át a gyerekeket, az meg egy lepukkant, ótvar borzalom! Ott is kb. 100 m-t kell gyalogolni az ebédlőhöz kint a sárban, hóban, latyakban....
Normális udvara nincs, ez a régi szocreál beton..... Ja, és hab a tortán: egy régi temető van az iskolaudvar mellett telken a drótkerítés mögöt.... igazán hangulatos, gyerekeknek való környék!!!!
Oké, mondjuk túl sok fű az általam favorizált iskolának sincs, de három éve teljesen felújították.... nem dohos, nem omladozik..... és én is oda jártam általánosba...
Egyébként a fiam amióta megtudta, hogy nem a csoporttársaival kerül egy osztályba (sőt még iskolába sem!), azóta ismét minden éjjel bepisil... szorong.. nem tudok mit tenni! De nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy a gyereket tönkretegyék egy hülye normatíva miatt, amit az önkormányzat liheg túl.... és persze rám se kényszerítsék, hogy ezt végig csináljam két pici gyerekkel a karomon!!!!!
Az izbégi iskola (ahova felvették de nem szeretném vinni) igazgatónője közölte, hogy hiába viszek oda a Dani helyére egy gyereket, ő akkor sem engedi el (ezt figyeld: nem engedi el!!! ) a gyereket, mert a létszám már így is a minimum határon van, és így megvonják tőle a normatívát, és csak 50%-ot fog kapni.... Amúgy meg a Barcsay (ahova szeretném ha felvennék) egyébként sem fogja tudni fogadni, mert ott 26 fölé emelkedik az osztálylétszám, ami meg a megengedett határ fölött van, és így az iskolát megbüntetik, kvázi a normatívát tőlük is megvonhatják....
Ki van ez találva de k...ra!!!
Az persze működik, hogy tavaly úgy rugdosták a gyerekeket a Barcsayba, mert senki nem akart oda menni, hogy még Pilisszentkeresztről is felvettek oda gyerekeket, akik nem is Szentendrén laknak... és most persze a pilisszentkereszti gyerek tesóját felveszik a Barcsayba.... az én gyerekemet meg nem, mert ugye nincs hely????!!!! De a kilométerekkel arrébb lakó gyereket felveszik, az én csóri gyerekem meg menjen a tanyavilágba tanulni, én meg cipeljek két pici gyerket az ölemben egy kilométeren keresztül a busztól sárban, hóban, latyakban... lesz...ják! Az fontos, hogy a két testvér egy iskolába járjon, még ha nem is szentendrei lakosok!!!! De az én szentedrei gyerekeim nem okoznak szívfájdalmat nekik... mert valljuk be: olyan, mintha a kicsik is az iskolába járnának, hiszen a két épület egymás mellett van, kb 30 méterre... kerítésszomszédok..... kérdezem én: a keresztesi gyerekek hova tartoznak amúgy KÖRZETILEG?????? A BARCSAY ISKOLÁBA, UGYE?????
Ez a szabad iskolaválasztás!
Arra lennék kíváncsi, hogy mivel eltörölték a körzetesítést, akkor most hogy is van ez, hogy mégis van????!!!!
Tavaly amikor a szomszédunk be akarta iratni a gyerekét az izbégi suliba, ott azt mondták, hogy áááááá, nem ide tartozik körzetileg a gyerek...... milyen érdekes, hogy az én gyerekem most meg ide tartozik, pedig egy utcában lakunk????!!!!!
Ja, még egy szépség: a szomszédunk kisfia a Barcsayba jár (most járja ki az elsőt). Az osztálylétszám (az év folyamán elmentek gyerekek) 18-ra csökkent. És most mit akar az önkormányzat???? Szétosztani a 18 gyereket a másik négy osztályba.... Érdekes, hogy az nem zavar senkit, hogy akkor az osztálylétszám már ott is meghaladja a 26-ot????!!!! Vagy marad a 18 gyerek egy osztályban, de akkor nem éri el a minimum 20-at.....
Na és bármelyiket választják is, asszem joggal kérdem: az én gyerekem akkor miért nem fér el abban a rühes osztályban HUSZONHETEDIK gyereknek?????!!!! Ha másodikban túl lehet lépni a bűvös 26-ot, akkor az elsőben miért nem?????!!!! Ha meg marad a 18 fő a másodikban, akkor izbégen miért nem lehet 19????!!!!!
A Barcsay tudna indítani 5 első osztályt, az önkormányzat nem engedi, mert úgy döntöttek, hogy az izbéginek KELL három osztályt indítania.... Eddig is csak két osztállyal működött, nem értem hova ez a nagy fellángolás....
A Barcsayban lenne igény 5 osztályra, a feltételek adottak az igazgatónő szerint. Ő maga mondta, hogy az önkormányzat nem engedi...
Az izbégiben indítják a harmadik osztályt és úgy kell összeerőltetni a harmadik osztályt, mert a kutya nem akar odamenni!!!! Mondjuk az állapotokat látva nem csodálom.....
KOMOLYAN MONDOM, ŐRÍTŐ EZ A MAKACS, ÖNFEJŰ GONDOLKODÁS!!!! NEM A SZÜLŐKRŐL ÉS A GYEREKEKRŐL SZÓL EZ A TÖRTÉNET, AZ MÁR TISZTA.....