Nuk,
szerintem semmi baja nem lesz a gyerekednek attól, hogy néha belekortyol abba, amit isztok (ha az a valami nem alkohol v. kávé, vagy ilyesmi izé), úgyhogy nem kell rögtön megijedni! ha issza, hát igya. azért issza, mert tetszik neki. biztos a vizezett almalét is szeretné, majd próbáld ki.
a babateát sokan utálják (én szeretem a kamillát is meginni, de többen ettől kifutnának a világból), annál sokkal finomabb a gyümölcstea. persze anyukámat simán átverik a "barack ízű" teákkal, amik alapból feketék, csak valamivel ízesítik őket.
úgyhogy , ha ilyenre szánod magad, akkor olvasd el az összetevőket, általában csipkebogyó, hibiszkusz meg ilyenekből vannak, nagyon frankók és finomak. (tényleg jók üresen is)
ha már nádcukor, akkor nem olyan, mint amit a DM-ben lehet kapni (nádnak mondott kristálycukor), hanem van valami igazi barna por, én Matchban láttam a MOM-ban, ami tényleg az volt.(gondolom Indi is ilyet használ) viszont az jutott eszembe, hogy Johinál elég érdekes édesítőket lehet kapni, amelyik egyik se glükóz. (persze az agynak minden nap szüksége van cukorra, hisz annak hiányában a mája úgyis glükózt szintetizál, szóval ilyen történeteket, hogy mondjuk Angelina Jolie soha nem eszik szénhidrátot, nem kell elhinni

)
Johinál nézd meg, ott a sok melasz, meg ilyen izék. ezek is finomak lehetnek teába. a bodza tea tényleg kifejezetten finom cukorral/édesítővel/mézzel+citronnyal, ezt szerintem Réka is inná.
ha sok a savad a feketétől (nem csodálom), az a csersavtól van, lehet, hogy neked is vmi más fajtát kéne kipróbálnod, amit meg is szeretsz. (én a csersavtól hányok egy ideje, úgyhogy ...

)
na és végül a cukor hatásáról: hízlal. de mindegyik, nem csak a glükóz, hanem a hasonló koncetrációjú összes szénhidrát egyformán. a glükóz hirtelen megemeli a vér cukorszintjét, cukrosoknak/elővigyázatosoknak ezért jobb a fruktóz, ami kevésbé drasztikus. az édes íz (alkossa bármi) enyhe függőséget okozhat; ill. bánat esetén jól jön

. és persze cukor van a kekszekben, gyümölcslevekben, mindenben, még abban is, amiről nem is gondolnánk.
a csokoládéban meg van valami doppingszerű izé, ami Lencsét is felpörgeti, a szó szoros értelmében.
ám most olvastam egy anti cikket, amely leírja, hogy amúgy mennyire frankó a csoki erre meg arra (antioxidánsok, stb.). úgyhogy teljesen nem kell óvakodnunk tőle, max mi esszük meg a gyerek helyett.
(és hozzáteszem, ha betegen a ti teátokat issza [főként, hogy az tök híg], ne sajnáld tőle; csak hadd igya, jól jön neki egy kis cukor meg C vitamin---> hisz a szabály, hogy betegen mindent, amit megkíván és a józan ész nem tilt)