A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Állami Egészségügyi Központ

Sziasztok!

Nekem császárnál a 10. napon volt varratszedés, bár a dokim már hazamenetelkor ki akarta szedni (hétfő délutáni császárhoz képest pénteken), de látta, hogy én ettől nagyon lehidalok, így későbbre rendelt vissza :D

És csajok, nem szőrszálhasogatásból mondom, de az a cucc, amit betesznek a vénába, és amire időnként rákötik az infúziót, az a BRANÜL, aminek van egy része, amit kanülnek hívnak, de a többi verzió, amit használtatok, az nincs :wink:
Egyébként nekem is szinte azonnal betették, és akinek pozitív lett a streptococcusa, annak be is fogják, mert az 4 óránként intravénásan kapja az antibiotikumot a vajúdás alatt. (nekem egyébként elsőre eldurrantotta a vénámat a szülésznő, nem emlékszem pontosan, de vagy két hét alatt szívódott fel a hatalmas lila folt.) Én a 2. napon kérdeztem, hogy kiveszik-e végre, és valami eredménytől tették függővé, de aztán kivették.

Ildi, Lillu nagyon édi, ahogy menetel! :lol:

Iricc, Milos képei is jók! Szerintem nem lesz semmi gond, még ha műtét is lesz, ezek a porontyok mindent átvészelnek és legyűrnek!
danann

Igenis, Branül, értettem! :)

És hova teszik konkrétan? A kézfejedbe? Melyikbe?

Kép
sz.veronika

Nekem a könyökhajlatomnál tették a vénába, de ezt a cuccot lehet a kézfejbe is tenni, bár szerintem többször teszik a karba.
Az volt a gáz, hogy a jobb kezemen egy akkora szép véna van, hogy csak na, nehéz eltéveszteni, jártam véradni régen, szóval edzett is, de az ágynak a bal oldalán volt az infúziósállvány :? na ott meg alig lehetett megtalálni...
danann

Ó.

Én pl. kádas szülőszobát szeretnék, ha összejön és kádban szeretnék vajúdni, akkor hogy fogok tudni tőle???
Vagy akkor minek a kád, ha úgysem tudsz belemászni?

Kép
sz.veronika

Nem tudom, hogy ezzel be szabad-e mászni a kádba, de azért arra ne számíts, hogy biztos lesz kádad. Ha sokan lesznek, akkor nem válogathatsz. Akkor is teltház volt, amikor én voltam, és kérdés nélkül tettek be az egyik régi szobába. Ott csak labda volt, de az tuti van mindenhol.
danann

Veronika!

Kádas szülőszobát nehéz tényleg elcsípni, ha sokan vannak, márpedig az a ritka, ha nincsenek sokan! Amikor én 3 hete szültem, nem voltak sokan (mondjuk azért 6 baba született vagy 7, ebből 1 ikerpár császárral a 6 óra alatt)lett volna kádas, de nem tolongtam érte, mert már a szülőszobalátogatáson megmondták, hogy a kádas szülőszobánál előnyben részesítik az előszőr szülőket, mert ők valószínűleg hosszabb ideig vajúdnak és nagyobb szükségük van rá! Így aztán nekem nem sok esélyem lett volna! :lol: De, mivel gurulós állványra teszik az infúziót is, ha egyáltalán kapsz, szerintem nyugodtan mehetsz a kádba, főleg, ha nem áztatod a vízben a branülös kezedet! :lol:Ja, és le is tudnak kapcsolni az infúzióról! Én többször mentem ki a folyosóra, meg anyukámhoz, aztán az előkészítésre infúzió nélkül! 1x mentem ki pisilni gurulós-állványostul, hát az nagy élmény volt! Főleg, amikor át kellett emelni a küszöbön! És, ha elakad az ember vele, azt bizonny megérzi! Egyébként én a kézfejembe kaptam a branült, méghozzá a balba! Amikor a szülésznő kereste a vénámat, mondtam, hogy véradásnál jól működik, de azt mondta, ide extra jó kell, mert tartania kell neki!

Márti
borossné becz márta

Mi van, ha valakinek + a strepto, és császár lesz? Hogy kap a baba antibacit? :?
Huh, engem már a hideg rázogat, ahogy mesélitek ezt a vénakeresést. :oops: :lol:
Császárnál nem ugyanúgy 3 napot kell bent lenni? Én úgy számoltam, hogy ha kedd reggel megvan, pénteken már biztos hazaengednek. Vagy annyira ne legyek optimista? Véralvadásgátlót nem kell szurizni?

Kép

Kép
nikuc

Nikuc, ha programozott, akkor szerintem nem adnak, mert a fertőzést csak a szülőcsatornában szedheti össze a gyerek, császárnál meg nem jár arra. Szerintem, legalábbis, józan paraszti ésszel. Én kaptam, mivel nem császárra mentem, csak az lett belőle.
Igen, betöltött 72 óra után lehet hazamenni, nekünk azért volt pénteki hazamenetel a hétfői műtéthez képest, mert du.5kor volt, és így az a nap kvázi nem számít, de ha délelőtt van, akkor igen. Azt hiszem, mivel 2felé van a hazaengedés, így az a 'vízválasztó', de nem vagyok benne biztos.
Véralvadásgátló szerintem csak akkor kell, ha sokáig ágyhoz van kötve az ember (nekem akkor kellett, mikor volt egy hét fekvőgipszem), de császárnál a 12 óra még nem számít soknak. Aztán ki tudja, mi volt abban az infúzióban, amit kaptam, de nekem nem kellett szúrni magam, és a nővérek sem döftek.
danann

Köszönöm! Remélem, akkor jöhetek haza pénteken. Gondolom, ha reggel 7-re ott kell lenni, akkor délre megleszünk.
Jajj, annyira félek, és izgulok most már. :oops: :cry: Lehet, hogy jobb lett volna nem előre tudni a dolgot.
Én csak a természetes szülést kérdeztem valakitől, azt mondta, hogy ahhoz nem kell ez a trombózisgátló, mert baba mellett nem tud feküdni az ember. Csak gondoltam, hátha a császár az egy nagyobb seb, és amiatt kellhet.
:roll:
Én jobban örülnék, ha kapna a kisfiam antibiotikumot, mert a méhszájam nyitott. Elvileg a bacik fel tudnak menni ilyenkor, nem? Mintha valahol ezt olvastam volna. :oops: de nyilván azért van az orvos, mert Ő tudja.

Kép

Kép
nikuc

nikuc!

Ha du. 16h után szülsz, akkor nem 3, hanem 4 éjszakát töltesz a kórházban, de nemcsak ez számít! Ha a baba,10%-nál többet veszít a testsúlyából az első napokban vagy, ha túlságosan besárgul, esetleg antibiotikumozni kell valami miatt a születése után, akkor kitolódhat a hazamenetel időpontja!
A külső vagy a belső méhszájad nyitott? Mert, ha csak a külső, akkor nem fertőződik azon keresztül! És, amíg véd a magzatburok is, addig nincs sok esély a fertőződésre!

Márti
borossné becz márta

Sziasztok, jó reggelt!

Apa szüleinél aludtunk, mert apa osztálytalálkozón volt, én pedig nem akartam egyedül otthon lenni. :)

Márti nagyon jól leírta, sok mindentől függ, hogy mikor mehettek haza. Én például nagyon hamar hazajöttem, mert sem sárgák nem voltunk, súlyból sem vesztett sokat Kristóf én is fürge voltam, a hely meg kellett. Ahoz képest, hogy péntek este 18.13- kor született Kristóf, mi már hétfőn mentünk haza, igaz azt megigértették velem, hogy csak 17 óra után megyünk el, de amúgy 14 óra után lehet hazamenni.

Nekem is a kézfejembe szúrtak, próbálták a csuklómba is, de oda nem ment. Amúgy úgy van benned, hogy nem is érzed. Én a katétertől sokkal jobban féltem, és az nagyon car is volt, de nem okozott utólag semmilyen kellemetlenséget.

Én is járkáltam az állvánnyal, wc- n is voltam, tényleg kicsit fura és vicces vele közlekedni. :) Én úgy tudom, hogy 1 kádas szoba van, javítsatok ki ha tévedek.

Kép
Kép
susytunder

2 kádas van már! :lol:
borossné becz márta

Sziasztok!

Visszaolvasni nem tudom mikor lesz időm, de igyekszem. A time management még nem az igazi! :lol:

De legalább a szülésem történetét végre megírtam. Egy kicsit hosszú lett, bocsi (apával pont elletnétesek vagyunk ezügyben :D )!

Szabolcs születése - 2008. október 2. csütörtök

Életem legcsodálatosabb kalandját az azt megelőző nappal kell kezdenem.

A szerdai nap is ugyanúgy kezdődött, mint bármelyik. A reggeli szertartások után egy kis internetezés, levelek, fórum stb. Majd felkerekedtem, hogy elmegyek a West Endbe, megveszem az utolsó apróságokat is, ami a kórházi csomagba kell (WC fertőtlenítő kendő, papírülőke stb.) Épp jött a troli, „felpattantam” és jót mulattam magamban, hogy egy gimis kórú fiú megint úgy adta át a helyét, hogy „le tetszik ülni?” J Jót csatangoltam, beszereztem mindent, amit akartam, majd felcuccolva elindultam haza. Mivel a troli épp nem jött, hazasétáltam. Épp csak szusszantam egyet itthon és már indultam is a szerdai kismami tornára. Ági a szokásos jól megdolgoztatós formáját hozta, már ami kismama szinten annak mondható. J Utána gyors vérnyomásmérés, mert már többször is magasabb volt a héten a kelleténél. Megint, de nem vészesen. Mondtam áginak, hogy bár nagyon szeretek hozzájuk járni, nem bánnám, ha a jövő héten már nem kéne jönnöm. J Még jó, hogy az egyik nagyon kedve fórumos barátnőm (Pepitanna) felajánlotta, hogy elhozza nekem este a vérnyomásmérőjét, így tudom majd ellenőrizni napközben is. Este 6 körül meg is érkezett, én „leszaladtam” (de tényleg, fittebbnek éreztem magam, mint előtte bármikor). Csacsogtunk egy kicsit és még mondtam is, hogy egyáltalán nem érzem, hogy a közeljövőben történne valami. Éjjel úgy aludtam, mint akit fejbe vertek. Meglepően jól!

Reggel 8-kor Tomi keltett (a nap 1. meglepetése): „Lassan fel kéne kelned, mert nem villanyozzák meg a hasadat!” Fél 9-re volt időpontom ctg-re. Szokásos reggeli rutin, tisztasági betéten hirtelen valami sárgás trutyi (a nap 2. meglepetése). Mondtam is Tominak, hogy lehet, hogy hamarosan lesz valami. Betét csere, de mire felvettem valami folyt belőlem…haloványka rózsaszínes folyadék (a nap 3. meglepetése). Mondtam Tominak, hogy ilyet pisilni nem tudok… Gyorsan bekaptam pár szem pogit, megittam a kakaómat és elindultunk. Bementünk az ambulanciára az utolsó vérvételem eredményéért, majd fel a szülőszobára. Szerencsére a doki bácsim (dr. Spánik Gábor) épp ügyeletes volt aznap, mikor felhívták perceken belül ott volt. Mondtam neki, hogy szerintem a magzatvíz folyik, de nézze meg. Ok. Amint felmásztam az ágyra, rám nézett és közölte, hogy óóóó, hát ez egyértelműen az! Megvizsgált, 2 ujjnyira tág volt a méhszáj, de nagyon hátul (a nap 4. meglepetése). Na, azt előrehúzta, én meg csillagokat láttam. Tomi indult haza a táskáért, engem meg rákapcsoltak a ctg-re. Közben felhívtam a szüleimet, hogy úton van az unokájuk. Természetesen sokkoltam őket, gondolom ettől kezdve az ő vérnyomásukat se kellett volna mérni. J

A víz továbbra is szivárgott, de semmi fájás. Átestem az előkészítésen, és 9-kor már a 4-es szülőszoba ágyában landoltam hálóingben. Jól elviháncoltunk Tomival, telefonálgattunk és próbáltuk felfogni, hogy innen már csak 3-an megyünk ki. Doki bácsi többször is benézett, minden ok fájások semmi. A szülésznő (Gazsi Ildikó) is lótott futott a hatalmas zűrzavarban, ami az osztályon aznap volt. Nagyon kedves, alacsony, kis duci nő, abszolút megnyugtató stílussal. Bennem még mindig semmi félelem, max. egy kis izgalom. Fél 11-kor jött az osztályvezető főorvos, levizitált, majd mondta, hogy ha még mindig semmi, akkor gyorsítsunk. Oxitocin beköt. Délig kb. semmit sem éreztem, csak, hogy feszít a branül a kezemben. Aztán lassan csak hatott az oxi, elkezdtem szorongatni az infúziós állványt. Aztán ráültem a labdára, akkor már fájt rendesen. A kis pocaklakóm még mindig a rekeszizmomnál tartotta a lábikóját, ami minden fájásnál olyan érzés volt, mint amikor beszorul a levegő. Így elég nehéz volt, a tanult módon lélegezni, nagyon kellett koncentrálnom. Itt el is veszítettem az időérzékemet. Valamikor visszakerültem az ágyra, a ctg meg a hasamra. Akkor már fájt annyira, hogy egy szót se szóltam, csak nyomtam el magam oldalra, próbálva kiegyenesíteni azt az oldalamat, ahol a bébiláb van. Tomi elmondása szerint ez kb. 2 óra körül volt. Ő szegény csak ott állt vagy ült mellettem és sűrűn együtt érzett. Amikor a dokim újra visszatért, Ildikó épp vizsgált és megállapította, hogy elég tág vagyok, de a méhszáj még nem tűnt el. Én mondtam, hogy úgy érzem, már tudnék nyomi. Székelési inger? – kérdezték. Mondtam, hogy igen. Gyors méhszáj elsimítás, térd felhúz, doki pocakot megtámaszt és nyomás!!!! Háát, az első kettő tutira nem oda ment, ahova kellett volna, de hát ugye az oldalam is fájt még mindig és Szabi fejecskéje is elkezdett feszíteni odalent. Az első tolófájás után gyorsan jött a második, talán egy mély levegőt, ha vettem. Próbáltam koncentrálni, azt csinálni, amit mondanak. Tomi hősiesen tartotta az oxigénes csövecskét az orrom alá, és csodálta, hogy mennyire szót tudok fogadni. Közben lassult egy kicsit Szabi szívhangja, nem várhattunk sokáig. Még jó, hogy a harmadik fájás is ugyanolyan gyorsan jött és a negyedikre kint volt – a nap legcsodálatosabb meglepetése!

Odatették a hasamra, épp csak egy pillantást tudtam rá vetni és meg simizni, hogy ott van, finom puha, meleg, és nyöszörög. Még mindig levegő után kapkodtam…a pontos idő 15.10.

A köldökzsinórvérről majdnem megfeledkeztünk, így volt egy kis kapkodás, de Tomi elvágta végül és megfelelő mennyiségű vért is sikerült szerezni.

Innentől jött a legkellemetlenebb része, a varrás, tisztogatás. Tomi lement Szabival, nekem pedig meg kellett szülnöm a lepényt. Ezalatt sikerült maradandó élmény szerezni Ildikónak is egy nagy adag vérfröccsel. Nem vált le elég hamar, így Tomi már az ajtóban állt karjában a kisfiunkkal, amikor én még vérben, nyákban stb. Odatették Szabit a karomba, de alig láttam a kis pofijából valamit, úgy be volt bugyolálva. Rettenetesen fázott, így 10 perc múlva el is vitték őt melegedni inkubátorba. A 2 órás kis szeánszunknak így lőttek. A doki bácsi gyorsan dolgozott, én mégis nagyon szenvedtem tőle. A 2 óra hamar elröppent.

Mivel a gyerekágyas osztályon teltház volt, a nőgyógyászaton kaptam ágyat. Szerencsémre az épp előttem szülő Ancsa is ott volt, akinek nagyon sokat köszönhetek. Rengeteget segített a kórházi napok alatt.6 óra körül megérkeztek anyuék, hozták az ellátmányt, de én még órákig szédültem, a zuhanyzás, külön kihívás volt. Este 10 körül lettem annyira erős, hogy el merjek indulni Ancsával egy emelettel feljebb, hogy láthassam végre az én kis Macikámat. Gyönyörködtem benne, míg kijjebb nem tessékeltek a csecsemősök. Másnap reggel 7-kor megint ott voltam, bár szinte semmit sem aludtam az éjjel. Ezerszer pörgött végig a nap a fejemben!

Sajnos csak délután 3 körül ürült hely a gyerekágyon, addig nem lehettünk együtt és a szopival se igen próbálkozhattunk. Ez engem meglehetősen érzékenyen érintett. Nagyon vártam a vasárnapot, hogy hazajöhessünk, de az a fránya sárgaság!!!! Azóta is azt nyögjük. Szabi rettentő aluszékony, szinte lehetetlen felébreszteni. Így az etetés is külön tortúra, jó sok fejtörést és lelkizést okoz.

A kórházi személyzet változó lelkesedést mutatott, de ez abszolút érthető. Amíg 50 baba volt az osztályon, meglehetősen feszültek voltak, de amint kezdtünk kevesebben lenni, úgy váltak ők is egyre segítőkészebbé.

Összességében pozitív élményekkel és egy csodálatos ki emberkével jöttünk el, akit órákon át tudok nézegetni miközben alszik, nekem meg folynak a könnyeim

Kép Szabi alszik

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Bettyna: Megkönnyeztem a szülésedet. :cry: :) Nagyon ügyes voltál! És Szabi csodaszép kisbaba! Gratulálok Nektek, és sok boldogságot egymással! :)

Márta: Sajnos nem csak a külső van nyitva, hanem mind... :cry: Még az orvosomat felhívom, mert a kenetet levette, de már csak kedden találkozunk. Remélem, Ő hozza a leletet. :oops: Bár, ha nem, akkor meg biztos, ami biztos úgyis kezelni fogják ellene, úgy tudom.

Susy: Kézfejben nem volt nagyon kényelmetlen? Én is inkább oda kérném, ha lehet, mert a könyökhajlatban nagyon rossz vénáim vannak. Mindig vékony tűvel szúrják, és úgy is belilul az egész kezem vérvétel után.

Kép

Kép
nikuc

Betty!

Köszi a történetedet, jó volt olvasni, bár ez a méhszáj-előrehúzósdi vacak lehetett nagyon! álam már 2 szülésnél volt ez, hogy túl magasan és hátul volt, de a dokim megvárta, hogy szépen lejjebb jöjjön magától!
Gyönyörű Szabi!
Sajnálom, hogy a tömeg miatt nem lehettetek együtt az 1. perctől! De lényeg, hogy minden rendben Veletek!

Márti
borossné becz márta

bettyna, gyönyörű gyermek :)

KépKép Kép
mzsperx

Bettyna
Nagyon jó, hogy ilyen részletesen leírtál mindent. Szép és megható történet, és olyan jó, hogy mostmár ti is egy szép család vagytok, engem ezek a dolgok mindíg úgy elérzékenyítettek.
Szabi nagyon szép, büszkék lehettek rá, mégegyszer szívből gratulálok nektek!

Nikuc
Az, amikor beszúrták a kézfejembe picit olyan csípő érzés volt, de aztán tényleg nem éreztem semmit, hogy ott van, csak 2 nap múlva, amikor már kezdett begyulladni.

Kép
Kép
susytunder

Bettyna,még most is folyik a könnyem,gratulálunk a szép kisbabához és nagyon ügyes voltál,nagyon köszönjük,hogy ilyen részletesen le irtad nekünk a szülésedet.Még egyszer Köszönöm.
mimorex

Hú lányok, 1,5 napig nem jövök és 4 oldalt írtatok!

Betty!
Szabi gyönyörű baba! Gratulálok hozzá. Jó volt olvasni a szüléstörténetedet.

Danann írta:
[quote]N írta:ikuc, ha programozott, akkor szerintem nem adnak, mert a fertőzést csak a szülőcsatornában szedheti össze a gyerek, császárnál meg nem jár arra.

Márti is így írta, de rosszul tudjátok, a baba fertőződhet ebben az esetben is streptococcus B-vel. A gyermekorvosok kérésére, ha 1x kimutatták valakinél a streptot, akkor automatikusan kapja az antibiotikumot még akkor is, ha előző terhesség során volt Strepto fertőzött. (én is kaptam emiatt és örültem neki) Kérdezzetek rá, császárnál mi a gyakorlat.

rozsaag

Kép Kép
rozsaag

Iricc!
Sok kitartást kívánok neked! Nagyon drukkolok, hogy Milossal minden rendben legyen mire megszültetik és elkerülhető legyen a műtét. Hajdú Krisztina nagyon jó és alapos orvos, én is hozzá jártam az Istenhegyire.

Kép Kép
rozsaag

Betty, köszi a szüléstörténetet, jó ilyen szépet olvasni.
Szabi Baba nagyon édes a képen. :lol:

A szopi-keltegetés programhoz meg csak kitartást, nekem is 3 hét volt mire Lillu megtanult szopizni, aztán mégis 14 hónapot szopizott. :lol:

KépKép

KépKép
beneildi

Rózsaág!

Már nem így van! Én 2 szülésemnél is voltam Streptococcus-fertőzött, a mostani terhességem alatt nem, jól utánajártam, konkrétan Dr.Szentpétery Juditot, az újszülött-részlegvezetőt, a vezető szülésznőt és a saját orvosomat is megkérdeztem, mi a gyakorlat strepto-ügyben? Mind azt mondták, ha a mostani terhességem alatt 1x sem mutatták ki (a dokim legalább 3x nézte meg) a bacit, akkor nem kapok antibiotikumot!
Császárnál én nem tudom, hogy működik!

nikuc!

Ha a múlt héten levették a tenyésztésed, annak megvan már az eredménye, meg tudják nézni a számítógépen és így feleslegesen nem fognak antibiotikumot adni! Legalábbis ezt mondták az egyik előadáson!

Márti
borossné becz márta

betty: nagyon szépen írtad le, Szabolcs gyönyörű, gratulálok :)

Zsófi kedd este 17:55-kor született, és péntek délután már itthon voltunk :wink: Őt már reggel elengedték volna, én nem voltam tuti, hogy jöhetek :roll:
Vendég

Márta: Köszönöm a megnyugtatást. Nem tudom, hogy ha magánban vették le, akkor is be van-e írva, de gondolom, igen. :)

Van még egy viccesnek tűnő kérdésem: Más gerincérzéstelenítéses műtétnél szoktak adni valami stresszoldó, vagy hangulatjavító inekciót, hogy ne izguljon az ember.
Császárnál is van ilyen, vagy a baba miatt nem szabad? Jó lenne, ha nem izgulnám szét magam. :P

Kép

Kép
nikuc

Jajj, így utolsó pillanatban még annyi minden eszembe jut. Császár után mi a "menetrend". Tudom, hogy apuka megkapja a babát, engem 6-8 órára elvisznek valami őrzőbe, nekem csak egy kicsit a fejemhez teszik. Utána az őrzőbe jöhet az apuka, vagy mehet szépen hazafele? Este ha apukás félórára már az osztályon vagyok, bejöhet? Csak amiatt, hogy tervezzük a napot, menjen haza, vagy várjon, vagy mit kérhet, mit nem. :oops:
Köszönöm előre is!

Kép

Kép
nikuc

Nikuc
A császáros őrző az az osztályon van. Közvetlen a nővérpulttal szemben, hogy könnyen tudjanak rád figyelni. Miután kitolnak a műtőből egyenesen oda visznek. Nálunk apa annyira jöhetett be, hogy kipakolt egy két dolgot, aztán ki is hessegették, de nálunk este volt. A lányok, akik délelőtt szültek majd jönnek és segítenek.

Én meg most újra szenvedek. Valamiért nagyon megfájdult a spinális helye. Nekem ott valamit nagyon elfuseráltak, normális, ha időnként még mindíg fáj? És meg még rádolgoztam ma, kertészkedtem amig apa és Kristóf délután aludtak.

Kép
Kép
susytunder

Jajj még akartam írni, hogy előbb nosztalgiáztam. Nézegettem Kristóf újszülött képeit. Olyan rég volt már.... :lol:

Kép
Kép
susytunder

Akkor ha nekünk reggel lesz, van esélyünk, hogy utána apa bejöjjön a félórájában? Nagyon szeretném! Addigra már tuti felkelhetek.
A spinálisról nem tudok. Egy barátnőmet műtötték epidurállal már egy párszor, neki időjárásérzékeny, nyomásérzékeny, és állítólag el se fog múlni már. Pedig Ő majd két éve kapott utoljára szülésnél, előtte pedig azt hiszem kétszer. Nekem egyszer volt olyan, hogy nagyon brutálisan estem lépcsősarokra térddel. Ott is valami burok repedt meg. 1,5 évig érzékeny volt az időjárásra, és néha magától is megfájdult, de aztán elmúlt. Legalábbis már egy éve nem tűnt fel, hogy fájna.
Úgyhogy valószínű, halványulni fog a rossz érzés, de lehet, hogy évekbe telik. Ezek a nemtudommilyen burkok nagyon érzékenyek, és évekbe telik, mire helyrejönnek. Az erőltetésre mindenesetre könnyen megfájdulnak. Vigyázz rá, és majd egyszer Te is azt veszed észre, hogy elmúlt.
De jó Neked! :lol: Én MÁR nézegetném az újszülött képeket! :lol:

Kép

Kép
nikuc

Sziasztok!
Bettyna én is megkönnyeztelek. Nagyon ügyes voltál. Tényleg nagyon teltház volt szombat, vasárnap. Így volt olyan kismama, akit 3 nap után hzaküldtek, pedig császáros volt. Hétfőre lett jó a helyzet, akkor 13an mentek haza. A csecsemősökről még annyit, hogy ha normálisan szóltunk hozzájuk segítettek, akár 5x is. De sok kismama kicsapta a hisztit, mikor elvitték vizitre vagy fürödni a babákat. Az volt a baj, hogy miért akkor. De ténylge nem lehet 40 csecsemő igényeihez alkalmazkodni.

Az én szülésem története:2008.10.04re visszarendeltek vizsgálatra, így előtte péntek este romantikus vacsorára mentünk apával, szombat reggel pedig bekészítettem mindent,börönd, szatyor, fényképező. De úgy éreztem nem lesz semmi.Fél kilenckor mentem be a szülőszobára vizsgálatra, felraktak ctgre, magas volt a vérnyomásom, baba szíve nagyon vert.Aztán jött a dokim (Dr Zilahi Gábor), megvizsgált, 2 ujjnyi méhszáj. Tök vízes lábaim is voltak.
Fájások, csak jóslóak. Közölte, hogy akkor ma szülünk. Erre én nagyon el kezdetem nevetni, mondtam neki, hogy ez volt a kívánságom. Felvettek, kaptam kórházi hálóinget, közben párom felhozta a csomagjaimat a kocsiból, aztán előkészítettek. Volt beöntés és borotválsá is, aztán wc, aztán zuhany. Semmi rossz nem volt benne. 10kor burokrepesztés, ez sem fájt. Aztán még mindig semmi fájás, így kb 10.41kor indult az oxitocin. Na az hozta a fájásokat, de átültem a labdára, ahol nagyon jó volt. De a vérnyomásom ment felfele. Haladtunk, mert fél 3kor 3ésfél ujjnyi voltam, de 170/110es vérnyomás. Ekkor felajánlották az EDÁt, beszéltem a férjemmel, hogy fáradt is vagyok, behívtam dokimat is, megbeszéltük, hogy veszteni valóm nincs, mert ha műtét lesz akkor úgy is kell, és végül
bekötötték. Nagyon ügyesen, de amíg nem hatott, a falat kapartam. Bekötés után fél órával eltünt a méhszáj (16.00) és jött a neheze. Elhúzodó kitolás, a végén már gyerekorvos és 2 szülésznő is ott volt. Kaptam oxigént is, de már konzultáltak, hogy nem biztos, hogy sikerül megcsinálnom, ezt én nem hallottam. Végül 55 perces kitolás után kibújt Adél, aki nem vett levegőt, azonnal elvitték én megordítottam, hogy miért nem sír. De aztán felsírt, de lélegeztetni kellett. Jött még a méhlepény, vagyis nem jött. Dokim szedte ki kézzel, örültem, hogy még hatott az EDA. 18.00ra lettem kész.Kaptam antibiotikumot és további vérnyomás csökkentőket.
Éjfélkor kelhettem fel, lezuhanyoztattak, de pisilni nem tudtam. Majd 3kor ismét wc, de nem jött össze és 5kor ismét jöttek, hogy pisiljek, ki is mentem, de a zuhany alatt elájultam. Állítólag ilyen nem szokott lenni, hogy valaki a 3. felkelésnál ájul el. A császáros őrzben voltam és hétfőn költöztem át Bettyna helyére.
Mi is besérgultunk, igen nagyon, így 2 napi fényezték és gyógyszert is kapott. Még mindig aluszékony, de már kezd ügyesen szopizni, mellette kap cumiból is anyatejet.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Nikuc! Császár után a császáros őrzőbe kerülsz, ez a 304 és 305ös szoba a szülészeten. Odaadjék a babát és bejöhet és veled lehet a család is, egészen addig míg fel nem kelhetsz. Ha teltház van, nem tudom, hogy mi a menetrend. Kép Adél
Kép Alszom a francia ágyon

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

nikuc, én megkérdeztem ezt a császáros dolgot, és azt mondták, hogy a császárosokkal nem olyan szigorúak, elmnézik, ha apa ott téblábol egy darabig a szobában!

huhh, gabi, a te szülésed nem volt egyszerű menet :( tulképp a tünetek miatt megindították?

lányok, frissen szültek, majd írjatok a gyerekágyról is ;) pl mikor hogy viszik el a babákat. mikor van az a szűrés (pku?), oltás? orvosi vizit, fürdetés?

és a magam nyomora: hülye kérdésem van.
tegnap nekiláttunk a gátmasszázsnak, és ééérdekes felfedezést tettünk. fogalmam sincs, mi lehet ez, és hogy kell-e aggódni miatta
a hüvelyembe benyúlva nem egy üres csövet érzek, hanem benyomódnak oda valami szövetek a környező területről. én az előző gyerekeknél ilyesmire nem emlékszem... mindenesetre kissé aggódom, hogy normális-e ez. nincs-e túl lent a bébi vagy ilyesmi. szülni még nagyon korai lenne. vasárnap végképp nem hívnám fel ezért a dokit, hétközben sem vagyok biztos, de most nem tudom, merjek-e ugrálni? vagy valami tök banális dolog, mint a szeméremtest beödémásodása? tapasztalt valaki hasonlót? (megjegyzem, a szex már hetek óta nem gyó, mert egyszerűen kevés bent a hely :( legyen már 3 héttel később :) akkor már szülhetek nyugodtan, nem klee izgulni)

KépKép Kép
mzsperx

Sziasztok! Igen a szülést a tüneteim miatt indították, ott lebegett a toxémia, de sosem volt fehérje a vizeletemben, csak az összes többi tünet. A dokim tudta, hogy szülni szeretnék és ezért is sürgette a dolgokat, mert ha nem haladunk, tuti műtét lesz. Más is ezt mondta, hogy nem volt egyszerű menet, de én ezt nem így éreztem, valószínűleg tomboltak a hormonok. Branült amúgy a burokrepesztés után 45 perccel tették be, harmadjára sikerült jó helyen szúrni, könyökhajlatban, a kézfejen nem ment. Ez is durván hangzik, de nem éreztem az egészből semmit. Hétfőn vették ki, szombaton délután szültem.
Gyermekágy: babavizit 8.30-10.30ig 2 részletben viszik el a babákat, kapnak oltást, szűrnek PKUra, van koponya és hasi uh, és bilirubin szűrés. De kapsz erről egy több oldalas, részletes tájékoztatót. Fürdés este 8kor.
Hétköznap reggelente jön a védőnő és segít, illetve elindítja az anyakönyvezést, lakcímkártyát, taj számot.
Nem engednek haza: ha 10%nál többet fogy a baba, besárgul, nincs székleted. Utóbbival állandóan macerálnak, ha nem megy kaphatsz kúpot vagy hashajtót.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

gabi, köszi!

KépKép Kép
mzsperx

Betty, Gabi, nagyon ügyesek voltatok! Gratulálok mindkettőtöknek, a babák is nagyon szépek!
Csak egy megjegyzés Gabinak: a császárosokat alapból küldik haza 3 nap múlva, nem a teltház miatt! Ma már szinte sehol nem tartják bent őket tovább, már ha nincs probléma, persze. A dokim nekem végig azt mondta, amint a babát hazaengedik, én is mehetek.
danann

Jó reggelt!

Gabi
Nagyon szép Adél és örülök, hogy végül mindketten jól vagytok. Nem lehetett könnyű neked, de mostmár inkább csak előre nézz. Hiszen gyönyörű a kislányod!!! :)
Annyit említenék meg neked, hogy a cumival vigyázz, ilyen korban nagyon rákapnak a babák, mert abból az utolsó cseppig ugyanúgy jön a tejcsi. Tapasztalatból írom, nagyon megszenvedtünk mi is emiatt.

Mzsperx
Nem tudom mi lehet ez neked. Mi igazából nem használtuk csak egyszer a masszázs olajat, mert engem égetett, de apa többször mondogatta, hogy nem olyan vagyok belül, mint terhesség előtt, de én nem foglalkoztam vele, és már most semmi nincs. :roll:

Kép
Kép
susytunder

Susy: köszi, én nagyon cumiellenes voltam. Nem is vettünk. Apa rohant el via etetőrendszert venni szerdán. Remélem, hogy a sok kakis és pisis pelus azt jelenti, hogy eszik rendesen. Ma már 20 percet szopizott egyfolytában elég intezíven. Nem akarom nagyon méregetni, mert abba belebolondulok. Igyekszem 3 óránként kelteni és macerálni, hogy szopizzon. Próbálok kitartó és türelmes lenni hozzá.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Lányok az apaságit hol kell intézni? Az önkormánzytanál milyen osztályon? Milyen papírok kellenek hozzá? Pénzbe kerül?

Aki intézett már ilyet vagy tudja, annak nagyon megköszönném az infót!

Kép
dius87

Dius, itt egy link. A pénzt nem tudom, de szerintem ingyen van. Nem biztos, de lehet, hogy kell olyan papír is, hogy nem vagy férjnél, ezt a lakóhelyed szerint illetékes önkormányzat adja, de nem tudom pontosan. Szerintem hívd fel telefonon az anyakönyveseket, és kérdezz rá.
danann

dius anyakönyvezetőnél kell intézni. kelletek hozzá mindketten, és az én időmben még bármelyik anyakönyvi hivatalban meg lehetett csináltatni.
tulajdonképpen egy közös nyilatkozat, hogy ki a gyermek apja, és mi lesz a vezetékneve (ez azért kell, mert egyébként az anya vezetéknevére anyakönyvezik a bébit. házasságkötéskor pl nyilatkozni kell, hogy mi lesz a gyerek vezetékneve, abban az esetben az a mérvadó)

susy azért nem mondtam, mert úgy voltam vele, ha akkor szembesülnöm kellett volna a félelmeimmel. kicsit struccpolitika, belátom, de nem tudtam róla beszélni (írni).

nikuc Hajdú doktornő valóban szigorú jelenség, de pont ez az számomra, ami nagyon megnyugtató. a maga szigorúságában nagyon bátorító volt, és együttérző is. a férjem mondta is, mikor kimentünk, hogy ez a nő igazi harcos, bármikor vakon rábízná az életét, és a gyerekünk életét is.
én később azon gondolkodtam, hogy milyen rettenetes lehet kismamákkal olyan szörnyű hírt közölni, hogy beteg a babájuk.

branül: hát én nem félek tőle. év elején kórházban voltam, talán emlékeztek rá, egy influenza szövődménnyel. napi 3 infúzió volt, de a branüljeim 1-2 napnál tovább nem nagyon bírták, az összes vénámat szétcsinálták, annál rosszabb tuti nem lesz szülés közben sem, bőven hozzászoktattak már :D

kádas vajúdás: én biztos senki elől nem fogom elvenni a kádas szülőszobát :D amikor emmát szültem, otthon vajúdgattam a kádban, de hiába esett jól akkor, a víz minden erőmet kiszívta, alig bírtam kikecmeregni a kádból.
nekem legjobban egy stabil szekrény vált be, meg a szülőágy lábtartója, amibe kapaszkodhatok fájás közben, meg az, hogy békénhagyjanak, és ne kelljen fekve vajúdnom.
szóval nem vagyok nagy igényű, az alternatív megoldások nem hoznak lázba :D

Betty, Gabi hát nemsemmi szülések voltak, az biztos. gratulálok a gyönyörű csemetékhez mégegyszer :)

Kép
Kép
Kép
iricc

gabi: gratulálok mégegyszer :D Kicsit újraéltem a szülésemet, az is indított volt (bár más ok miatt), ugyanez a doki, és engem is ezzel beszélt rá az EDA-ra, amit nagyon nem bántam meg! :wink:
jaj de várom a tavaszt, hogy újra szülhessek :oops:
Vendég

Lányok, én már a jövő héten szülni akarok, elkezdek rá koncentrálni!

Már elegem van, sehogy se jó, se feküdni, se állni, se ülni, se mozogni, se aludni, se ébren lenni, se azon gondolkodni, hogy mi lesz, kééééééééééész vagyok, jöjjön ki mostmár a kis bébikém!

Kép
sz.veronika

Veronika!

Akkor lehet, hogy Noémi barátnőmmel együtt leszel bent! Ő is nagyon szülne már,pedig 24-re van kiírva! Azt mondja csütörtök lesz az Ő napjuk!

Márti
borossné becz márta

Frissen szült Anyukák!

Gratulálok! Nagyon szépek a csöppségek! És mindketten ügyesek voltatok.

Jó babázást!

Kép
becsengo

Márti :)

Akkor neki is kívánom a jövő hetet :)

Kép
sz.veronika

Gabi, nagyon ügyes voltál! :) és gratulálok a csodaszép kislányodhoz!

Köszönöm a sok segítséget is! Sokkal megnyugtatóbb tudni, mire számíthatok kb. :) Bár így is nagyon-nagyon félek, reménykedem, hogy megfordul a babám, és szülhetek. Ma valahogy furcsán érzem. Lehet, hogy meg kéne borotválkoznom este, hátha... Nagyon sokat pakoltam ma, és teljesen kipurcantottam magam. :oops:

Gabi, hogy bírod mérés nélkül? Én szeretnék mérleget bérelni, legalább az első időkre. Ha nem is minden etetés után, csak naponta, vagy hetente szeretném megmérni, hogy jól gyarapodik-e a súlya. :)

Veronika: gyere velem kedden! :lol: Intézünk közös szobát! :lol:

Kép

Kép
nikuc

Az értékeinkre mennyire kell vigyázni? Más kórházból hallottam rémhíreket, hogy gyakorlatilag mindent ellopnak, meg egyes nőknek ott az összes hozzátartozójuk, csatangolnak a szobákban, még ott is zuhanyzik a család.. Remélem, itt ilyen nincs!

Kép

Kép
nikuc

nikuc: én sem értem egyszer sem :wink: Szerintem felesleges, látszik a babán, hogy eszik-e eleget :lol:
Vendég

az érték vigyázás jó kérdés. akartam is már én is :)
van széf? ahogy nagydobra verték, hogy minden ágy mellett kötelező???

KépKép Kép
mzsperx

Sziasztok, jó reggelt!

Érték vigyázással kapcsolatban, nálunk nem volt gond. Pedig a fényképezőnk elég drága, de bátran kimertem menni akár látogatókhoz, akár zuhanyozni is. Összedolgoztunk a lányokkal, mi vigyáztunk egymás értékeire.

A tegnapi napunk nagyon szépen indult, majd valóságos rémálom lett. Reggel eldöntöttük, hogy összeszedelőzködünk, és kihasználva a szép időt elmegyünk kirándulni, Visegrádra esett a választásunk. Útban odafelé belement egy szempilla a szemembe, és sehogy nem akart kijönni. Ömlött a könny a szememből, ezáltal folyt az orrom is. Gondoltam majd pislogok sűrűn és kijön. Kicsivel később megálltunk, hogy kimossam a szemem egy kis vízzel, de semmi. Ugyanúgy szúrt tovább. Apa visszaakart fordulni, de én úgy gondoltam hogy nehogy már egy szempilla elrontsa a napunkat. Aztán odaértünk, felmentünk a várba, nagyon szép volt. Meleg volt, Kristóf nagyon jól érezte magát. Csináltunk sok képet is. Aztán olyan 2 órával később már nem bírtam, mert a szemem ugyanúgy szúrt és könnyezett, az orromat már annyit fújtam, hogy elfogyott a zsebkendőnk és úgy fájt at orrom, mint amikor náthás az ember és kidörzsöli a sok törölgetéstől az orrát, úgyhogy azt mondtam menjünk orvoshoz. Elmentünk a Bajcsi kórházba, azt mondták ott van szemészeti ügyelet, de miután félórát várakoztunk közölték, hogy Kistarcsára kell menni, mert mégsincs ügyelet. Na ekkor kiborultam, mert már a fejem is iszonyúan megfájdult, sírtam. Még szerencse, hogy Kristóf végig jól viselkedett. Mentünk Kistarcsára, útközben dugóba kerültünk, azt hittem sosem érünk oda. Aztán Kistarcsán nagyon kedvesek voltak. Kaptam érzéstelenítőt a szemembe, kifordították és kiszedték. Jól összekarcolta a szaruhártyát, mert feltapadt a felső szemhéj alá. Bekrémezték és leragasztották. Ma reggel vettem le a kötést róla, azt mondták még 2 napig fog fájni. Sajnálom, hogy így elromlott a tegnapi nap, már csak tavasszal fogunk szerintem kirándulni.
Ja! És még egy kis plusz. A babakocsi szélére tettem a hajcsattomat, amit Kristóf leszedett és 2 fogát megevett. Lehet ettől baja? 2 db. kb. fél centis darabról van szó.

Kép
Kép
susytunder

Sziasztok!

Azta Susy hát nem semmi nap! Egy kis szempilla milyen galibát tud okozni, multkor nekem is a kocsiba ment bele a szemembe és ömlött a könnyem és nagyon szúrt de nekem a párom sikeresen kiszedte.

Tegnap 2órát beszélgettem egyik barátnőmmel a szülésről, neki 6 gyereke van, kicsit meg is nyugodtam de ettől a vénaszúrástól én is nagyon félek. A vérvételek elött is majdnem elájultam de itt az SZTKba van egy nagyon mogorvának látszó hölgy de olyan szépen szúr hogy meg se lehet érezni azóta csak hozzá megyek ha vérvételre kell mennem. De sajnos ő nem lessz ott hogy betegyen egy olyan izéét a karomba. :)

Hétvégén megint vásárolgattunk vettünk megint pelust, pelus mániám van :) Már van 11 csomaggal kisebb nagyobb kiszerelésben de most a popsitörlőkre is rákaptam :) Az újszülött méretes pelust meddig tudom ráadni?Nehogy túl sokat vegyek aztán ne menjen rá. :) Meg vettünk ilyen Aventes cumisüveg készletet hallottam hogy azok nagyon jók.

Keresztlányom olyan édes 15hónapos. Megtanítottuk neki hogy baba van a pocakomba és simogatja meg puszit ad neki meg itatja a pocimat a cümisüvegéből :) Aztán mikor kérdeztük hogy hol a baba a pocimra mutatott, eddig. Mostmár húzza fel a polóját és mutatja hogy az ő pocijában is van baba :)
És olyan érdekes mert mindíg néz a hasam alá meg vetkőztet hátha meglátja a babát :))

Kép
dius87

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: