Sztem ha tejet is iszik már Lencsi, akkor azzal (ill az esti ágybani iszogatás helyett egy tartalmas vacsorával) lassan kiválthatod a tápit. Attól ne félj, hogy ezek után nem alussza át az éjszakát vagy éhes marad, vagy hogy netán nem kap annyi vitamint meg ásványi anyagot, mert majd szépen beszerzi másból.
A fogmosás nélküli elalvás ebben a korban sztem még nem olyan tragikus, ha egyébként se kap cukrosakat a gyermek, és esetleg cukormentes tápot is választhattok.
Én is izgulok néha emiatt, mert Isti nagyon kis béndzsó a fogmosásban, erőszakoskodni meg nem akarok vele folyton, attól félek, azzal csak megutáltatnám.
Azzal vígasztalom magam, hogy a védőnő, az olvasmányaim és az általam megkérdezett fogdokik szerint ebben a korban még úgysem lehet a tökéletes fogmosást megvalósítani, elég, ha megszerettetjük a gyerekkel és a napirendje részévé tesszük a szájápolást, és anya kicsit besegít a dörzsiben, dehát ugye ez még nem az igazi.
Ha a gyerek nem nassol (túl sokat), és csak ivásra használja a folyadékot (többnyire tiszta vizet) és nem lóg a szájában folyton a teás/gyümölcsleves cumi, meg sok rágással és nyers gyümölccsel tisztítja a fogacskáit, akkor nem lehet nagy baj... legalábbis most még nem. Aztán remélem idővel Istipók is megtanul fogat mosni, dehát ő még enni se tud egyedül...
(a nappali nyugtató-cumit szokák még mumusnak mondani a fogdokik, hogy ha már cumizik a gyerek, legalább gyakran fertőtlenítsük)
Persze azért kell is és jó is az a fogmosás, de ha majd változik idővel a napirendetek, és Lencsi nem iszik este az ágyban (ez már pl. a szobatisztaságra szoktatásnál fontos lesz), hanem vacsizik és aztán fürdik/fogatmos/lefekszik, legkésőbb akkor ez is meg lesz oldva.