Beber77: szívünk szerint már most belekezdtünk volna a következőbe, de a 3 heti fekvés, meg a sok progeszteron miatt csak kevés tüsző aktiválódott, így nincs értelme. Sebaj, legalább meglesz a 90 napos szünet, így megint az OEP fizet. Addig bevesszük a jógát a programba, de marad a futás is, aztán január elején meglátjuk, hogy hogy állunk tüszőileg.
Miciona: igen, a Jónás módszerre gondoltam. Őszintén szólva sosem foglalkoztam komolyabban asztrológiával (bár vallom, hogy jellegzetes vízöntő vagyok

), de ha a Hold sok, a Földön végbemenő folyamatra nagy hatással van, így például a születésekre is, miért ne lehetne valamilyen összefüggés a termékenység és a Hold állása között? Még abszolút kezdők vagyunk a témában, de máris pozitív csalódás ért minket. Az az elv, miszerint a termékenység akkor a legnagyobb, amikor a Holdciklus ugyanaz, mint születéskor, nálunk megmagyarázná a programok sikertelenségét, illetve a 2. alkalommal a relatív sikert. Általában nem hiszünk a jóslatokban, de ha utólag valami stimmel, akkor bizony elgondolkodunk a dolgon. Most éppen családi adatokat gyűjtünk, hogy volt-e még ilyen egybeesés, mert ha igen, akkor lehet valami ebben a módszerben...
Kovácsné Kati: mi is gondolkodtunk ezen, de lebeszéltük magunkat. Tudom, hogy az IVF-programban részt vevőknek is ajánlják, de legyünk őszinték: mindenkinek ajánlják. Amikor olvasgattunk a módszerről, először minket is megfogott a dolog, de később elbizonytalanodtunk. Egyrészt a mai napig nem értem, hogy miért kell a hasznos bacikra immunizálni, másrészt a módszert terjesztő, igen idős hölgyemény előzetesen vizsgál is és egy "áldozata" érdekes élménybeszámolót tartott erről. Állítása szerint ilyen durva vizsgálattal, ráadásul bunkó stílussal megspékelve még sosem találkozott, ami elgondolkodtató. A dokinő eredetileg mérnök, talán jobb lett volna, ha a vonalzónál marad. Én biztos vagyok benne, hogy ha a páromat is megkínozná, szó nélkül lenyomnám a torkán a kacsát, majd szétnyitnám. Éppen elég kellemetlenséggel jár a lombikolás anélkül is, hogy egy szakbarbár valamilyen, kétes eredményű módszer kapcsán felesleges, rossz élményekkel "gazdagítaná" bármelyikünket. Visszatérve a szurira: szerintem lehet hatása olyan esetekben, amikor a meddőség mögött állandósuló, gyulladásos állapotok állnak, de ez nem túl gyakori. Végülis semmit sem veszítesz, ha kipróbálod, de "Mengelénét" feltétlenül kerüld el, vagy ha őt nem is lehet kihagyni, a vizsgálatot ne engedd! Éppen eleget vizsgálgattak már, ráadásul Dévai ebből a szempontból kimagaslóan jó. Semmi szükség egy felesleges kolposzkópiára, meg a kétujjas tipitapira. A szokásos, hüvelyi UH, meg Dévais rákszűrés mellett ezeknek a diagnosztikai jelentősége gyakorlatilag nulla. Persze lehet, hogy semmi szükség a nővel való találkozásra és a háziorvos is felírhatja a szurit, de ezt Melánia biztosan jobban tudja nálam...
Gmelcsi: engem az idegesít a legjobban, hogy a világ nagyon rossz irányba megy, már ami a problémánkat illeti. (Amúgy is, de ezt most inkább hagyjuk.) Én azt látom, hogy - megpróbálok finoman fogalmazni - az egyszerű életvitelt folytató embereket kevésbé érinti ez a probléma, amíg az ösztönlényi szintnél egy kicsit többre vágyó emberek egyre kevésbé termékenyek. A nyomorban tengődő, szaporodást tekintve kihívásokkal a legkevésbé sem küzdő népcsoportok sem táplálkoznak egészségesen, szűrésekre sem járnak, ők is használnak mobilt, ők is ki vannak téve a környezeti ártalmaknak, még sincs ilyen problémájuk. Ha jobban belegondolunk, csak a stressz az, amiből sokkal több jut nekünk, de hát hogy a fenébe ne lenne így, amikor egész életünkben tanulni és dolgozni kell azért, hogy egyről a kettőre jussunk? Egy francia tanulmány szerint évente 3%-kal csökken a spermaszám, ami annyit jelent, hogy alig pár évtized múlva az érintett, aktív népesség nagy része már csak a lombikprogramban bízhat. Dévai mesélte, hogy 20 éve évente egy olyan, a huszas éveiben járó nő kereste fel, akinél már kimerült a petefészek, most meg havi gyakorisággal találkozik egy-egy ilyen esettel és 23 éves nőnek is kellett már a szemébe mondania, hogy elérte a klimax és semmi esélye. Ez ijesztő...
Modrooka: érdekes, amit a progeszteronról írtál. Talán csak azért mondta ezt Iron, mert nem olyan rossz a hormonszint és nem igazán van értelme a csillagos égig felnyomni, ha nincs feltétlenül szükség erre. Amúgy nem olyan vészes a szuri, én is magam adom be a páromnak. Egy visszaszívás kell, hogy megnyugodjatok az erek elkerülését illetően, ezen kívül semmivel sem bonyolultabb, mint a bőr alá adandó szurik. Amúgy jó pár kellemetlen élmény miatt lettem én a "házi orvos". Volt olyan nővér, aki a Gonalt sem merte beadni, mert "nem képezték ki erre". Olyan ügyeletes orvos is volt, aki szintén nem akarta beadni és feljelentéssel fenyegetőzött, amikor elmondtuk neki, hogy volt olyan kollégája, aki szó nélkül beadta. A legagyamentebb eset egy kórházban történt. A Cetrotide ugyebár allergiás reakciókat válthat ki, ezért az elsőt egészségügyi intézményben kell beadatni. A hölgyemény közölte, hogy a Forgács Intézet pácienseinek is adott már ilyet, ennek ellenére hosszasan olvasgatta a betegtájékoztatót, majd hangosan kiemelte azt a részt, hogy 45-90 fokban kell a bőr alá szúrni, de "ez a tű már eleve ilyen szögben hajlított, így csak be kell szúrnia". Az igazság az, hogy ő hajlította el, amikor nem sikerült elsőre leszednie a műanyag kupakot a tűről. Ennyit a "hozzáértő" nővérekről...

Ez volt az utolsó olyan eset, amikor "segítséghez" folyamodtunk. Egyre inkább meggyőződésem, hogy a párom nagyobb biztonságban van a kezeim között, mint amikor egy fehér köpenyes "szakember" közelít hozzá...