2008.01.13 16:11
Szerző: 1zizi
Tehát a fentiek fényében, ha valakit érdekel az én véleményem, íme:
Anyatej:
a tudomány mai állása szerint az anyatejben található immunanyagok nem állíthatók elő mesterségesen. De ettől még nem kell rögtön beleugrani a Dunába, ha valaminek kevés van, vagy nincs. Ha kevés, akkor szerintem az a legfontosabb, hogy senkinek ne higgyétek el, hogy tehettek róla (mert ettől csak ideges lesz az ember, és még kevesebb teje lesz). Ez genetikai dolog. Egy kedves orvos ismerős véleménye szerint, ha már napi 1 étkezést meg lehet oldani anyatejjel, azzal a baba megszerzi a szükséges védettséget. Érdemes összehasonlítani a mama és a baba tömegét, és megnyugszunk. Ha pedig egyáltanlán nincs, vagy nem kaphat a baba anyatejet (pl. galaktóz-érzékenység...), az sem a mama hibája. Ilyenkor egy picit jobban kell vigyázni a picire, mert van azért neki saját immunrendszere is, csak még "nem tapasztalt" annyi mindent, mint a mamájáé. Emiatt picit könnyebben támadható a vírusok meg bacik számára. Célszerűen a "beteges" időszakokban, pl. enyhe ősz, enyhe tél kicsit korlátozni kell a látogatók számát, és ha lehet, a jogait is: mindenképp kézmosás, és ne puszilgassák, vagy legalább a kezét ne, amit a szájába vesz. Nekem megnyugtatóbb a túlzott óvatosság, még ha az ismerősök egy része esetleg meg is sértődik. (Így jártak...)
Normális élelmiszer:
Nem tudom, mikor lehet elkezdeni. Botonddal úgy történt, hogy feküdt a babakocsiban, én pedig álltam mellette, és simogattam a fejét, közben egy banánt ettem. Nem tudom konkrétan, milyen gesztussal, de látszott rajta, hogy megkívánta. Természetesen megkínáltam. Az ujjam hegyéről lenyalta, és nagyokat cuppogott. Ez valamikor decemberben lehetett - azaz nem volt 3 hónapos... Hát bocs. Többet persze nem mertem adni neki, de legközelebb megkérdeztem a doktornőt, hogy el lehet-e esetleg kezdeni, és meséltem neki a sztorit. Onnan vagyok benne biztos, hogy ez decmber volt, mert még nevetett is, hogy Szilveszterkor nagy bulit csap majd Botond almából. Nos, a buliból -mint már írtam- nem lett semmi, mivel a fiatalember utálja az almát, azóta se vette a szájába. Sőt. Annyira nem, hogy mostmár semmilyen gyümölcsöt nem eszik meg. Eleinte nagyon bejöttek a narancssárga dolgok, pl. a sütőtök, és a sárgabarack. Meg persze a banán. Aztán egyik napról a másikra csak banán, aztán hirtelen az se. De olyan hirtelen, hogy egyik nap evett másfelet, aztán soha többet egy karikát se. Namost lehetne éheztetni egy pár napig, miközben inni is csak vizet kap, és biztosan megenné a gyümölcsöt (vagy bármit). Ezzel viszont szerintem olyan folt esne a kapcsolatunkon, amit nem kívánok magunknak. Így marad a 100%os gyümölcslé. Nem verem át. A fasírozottat zsömle helyett kelkáposztával csinálom és ez nem titok, látja, mikor beleteszem. Nagyon szereti. Ha magában kínálom, pl főzelékként, hajlandó megnyalni, ha megkérem, de nem eszi meg. Lehet, hogy csak faxni. Nem tudom. Mindenesetre ez van. Hozzá kell tenni, hogy ha gyógyszert kell bevenni, akkor sem kell bűvészkednem. Arról is megmondjuk neki, hogy nagyon vacak, és nagyon keserű, de szeretnénk, ha meggyógyulna. Sose ellenkezett, maximálisan bízik bennünk. Így, ha valakinek köpköd otthon a gyerkőc, annak leginkább azt javasolnám, hogy másféle étellel próbálkozzon. Vagy ahogy írtátok, "felhigítva" az ízt egy már ismerősebb ízzel. Persze, ez magánvélemény.
Bio zöldség:
A mai értelemben használt bioélelmiszer szó hitkérdés. Bocsánat, akinek a lelkébe gázolok. Megintcsak magánvélemény, de a "bioélelmiszer" fikció. Véleményem szerint földi körülmények között nem lehet előállítani. Igen, lehet, hogy nem locsolják vgyszerekkel. De pl. mi számít ebben az értelemben vegyszernek? A konyhasó? Vagy ha az nem, akkor a réz-szulfát miért? Vagy ha tényleg nem is nyúlunk hozzá a növényhez, akkor is marad a kérdés, hogy mi van a talajban? És az esővízben? És a levegőben? Ha én biogazdaságot csinálnék, akkor szükség volna egy minden oldalról (azaz 6!!! mert alulról is!) zárt üvegházra, egy artézi kútra a locsoláshoz, és nagyon komoly automatikára, ami vezérli a locsolást (hogy ne kelljen bemenni), és akár a levegőt is cseréli - leginkább vegyi úton. Na püff. Jó, a tisztító egység akkor legyen kívül, úgy OK. Ekkor már csak egy problémám marad: honnan szerzek vegyszermentes földet(ami nem látott még piszkos esővizet, meg levegőt) ? Hacsak nem tisztítom azt is vegyi úton, hihihi...
Bio hús:
Elvileg olyan állat kellene legyen, ami nem ehet mást, csak vegyszermentes növényt. És vizet se, csak valahonnan a FÖld gyomrából származót. Ez sem annyira kivihető.
Hamisítás:
Mivel van egy elég jelentős fogyasztói réteg, aki bármit megad azért, hogy ne etessék mindenfélével, amiről azt se tudja, mi: sokan akarnak ezen meggazdagodni. Így nagyon magas áron sokszor ugyanazt az élelmiszert lehet megvásárolni. Hátrányt jelenthet még, hogy nem akkora a kereslete pl. a bio tojásnak 100Ft-ért, mint a normálisnak 20ért, így kapásból állott, romlott kaját vehetünk, ha nem figyelünk nagyon.
"Bio" cuccok előnyei:
Leginkább az a biztos, ha tudjuk, milyen körülmények között élt, amit meg akarunk enni - akár állat, akár növény. Ha a kertben nő a karfiol, még akkor sem lehet kivédeni az esőt, meg a talajba máshonnan belemosódó vegyszert. De hátha kevesebb... A vegyszerek közül én egyébként nem is a növényvédő szerektől félek a legjobban, hanem a növesztő hormonoktól. Látta már valaki a Bábolnás csirketápok reklámját? Tojásból vágnivaló csirke 5 hét alatt? Nonsense. A szerencse, hogy ezek a vegyületek kiürülnek a szervezetből egy idő után, úgy, hogy még nyomokban sem mutathatók ki - gondoljunk csak a doppingoló sportolókra! Mindenki szed ugyanis un. "vitaminkészítményeket", a kérdés csak az, hogy el tudják-e találni azt a pillanatot, amikor a teljesítményük még jobb a többiekénél, a szer pedig már nem mutatható ki. Én ezért azt találtam ki, hogy igyekszem ellenőrizni, mi kerül bele a csirkébe, amit utána meg akarok enni. Húsként már nem tudok vele mit csinálni, de ha vágnivaló csirkét veszek élve, és nem vágom le, hanem tartom még 2-3 hétig, akkor ezek az anyagok már nagyrészt kikerülhetők. (Akit érdekel: az átlagos felezési idő 5-10 nap körül van.) Nem tökéletes megoldás, de egy kicsivel mégis jobb, mint a közel- és távolkeletről importált, nagyáruházakban beszerezhető hús. Ne is említsük az un. "tanyasi tojást", aminek a sárgája olyan narancssárga, mint a felmosóvödrünk, és még az sem biztos, hogy nem ugyanattól a vegyülettől...
Mindenesetre reményeimet szeretném kifejezni, hogy a "bio" élelmiszer legalább kevesebb káros anyagot tartalmaz. Ellenőrizni sajnos nem áll módunkban. Így mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit tud áldozni arra, hogy legalább nyugodtan aludjon.
Csapvíz:
A problémám a víztisztítás technológiájával van, ami nagyrészt üllepítést jelent. Jajj... na, ma sem vacsorázom... inkább ne gondoljatok bele. Azért a végén még nekiuszítanak pár baktériumtörzset, hogy szerves anyag hátha nem marad benne, meg egy kis klórt valamilyen formában. Mi meg jól megisszuk... Ugyanakkor egyre több allergiás ember van, meg sok nő, aki nem tud teherbe esni, vagy még a legelején rögtön el is vetél. Meg egy csomó impotens pasi. Bocs, ez tény, és egyre többen vannak... Hát erről nekem a teljesen magánvéleményem, amit semmilyen kutatási eredménnyel nem tudok alátámasztani a következő: az ok a fogamzásgátlókban keresendő, amit a társadalomnak jelentős hányada szed, és pisil ki. Én ugyan csak 6 évig tanultam kémiát, de ezalatt az idő alatt azt a benyomást szereztem, hogy oldott anyagok üllepítéssel nem szedhetők ki az oldószerből (vízből). És mint már említettem: mi meg jól megisszuk...
Vízszűrők:
nagyon sokféle rendszerű van, legtöbbjét úgy kell elképzelni, mint pl. egy rendes teaszűrőt, csak kicsit kisebbek a "lyukak". Hogy mit szűr ki, vagy mit nem ,nem tudom, de nem vagyok nagyon optimista. Számomra nagyobb kérdés hogy mennyit ártanak a víznek azzal, hogy a "csap" részén, ahol kijön a víz, mennyire marad ott egy vízcsepp, esetleg egy kis kosszal együtt, ami már kiváló táptalaj valami bacinak... amit aztán megintcsak jól megiszunk, pedig nem akartam magam ismételni. A bölcsiben volt üveges víz, meg PI-víz. Én megtiltottam, hogy adjanak belőle a gyerekemnek, fenti meggondolások alapján. A PI-vizet ugyanis hozták valahonnan, kannából üvegekbe, üvegből kancsóba öntötték, meg tudomisén, mit pancsoltak még vele össze-vissza... nem volt bizalmam a dologhoz.
Bolti babatápok:
valaki azt kérdezte, hogy annyi mindent tesznek-e beléjük. Nem. Nem tehetik meg. A nagy márkáknál tutira az van benne, amit az apróbetűben leírnak. Muszáj ugyanis ráírja, és annyit, és azt, ami tényleg. Gond itt csak 2 lehet: mi van benne eredetileg is a kajában, amiből csinálják (lásd feljebb) vagy ha mégse írják rá. Utóbbi eset márkás termékeknél nem állhat fenn, mert nem kockáztatnak, inkább csak nagyon olcsó noname cuccoknál, vagy külföldről (román, szlovák, lengyel, ukrán, stb...) származó szintén noname cuccoknál fordulhat elő. (Bár hallottam már Nestlés bébikaja botrányról, viszont renoméjukat féltve azt a TVben is bemondták, és be is vonták azt a szállítmányt. Kérdés, hogy előtte suttyomban már mennyit adtak el belőle, míg kiderült... Persze erről nincsenek adatok, és nem biztos, hogy úgy volt, de én nagyon-nagyon rosszindulatú vagyok...)
CSak vélemény!
Fentiekben a legjobb indulat mellett írott véleményem szerepel. Nagyon szívesen vitázom ezekről a dolgokról bárkivel, de nem szeretném, ha a vitát összetévesztenénk a veszekedéssel. Győzzetek meg másról, ha akartok, nyitott vagyok, és gondolkodom... néha kicsit túlzottan sokat is... bocs.
Üdv
zizi