Új privát üzeneted érkezett!

Erika!

Én kenyérsütő formában sütöm, de pl. van aki virágcserépben. Kép


Kanga!
Hogy nincs semmi baja a kenyerednek, nem csúnya az egyáltalán.
- viz + meleg Kép
ott volt a mosolyi is, ne hogy mán valami rosszat magadra vegyél te!, mert megbubollak.

Küld mán át légyszi a briós receptedet, mert egy kis cukros kalácsra éhezünk. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Köszi Jamina,
asszem összeszedem magam és megpróbálkozom ezzel a technikával én is.
Még kerek jénait is találok itthon talán.... Kép
Erika
kerika
 
 


Kata, ez az a forma, amiről anno írtad, hogy valahol ráakadtál, és teljesen bevált?

Erika
kerika
 
 

 
 

Tegnap rozsosat sütöttem. Már csak egy kicsi volt a zacskóba, na mondom menjen az is bele, ne maradjon már meg. Igen ám, de így túlléptem a 30%-ot.
Szép lett, kicsit nehezebb töményebb mint a fehér kenyér, de a héja nagyon nagyon finom ízűa rozs aromájától. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kata!
Dehogy bántódtam meg!Kép
Több vizet nem vonok meg tőle! És itt van a gép szobában 30fokon. És hát ennyi vízzel szépen feljön a tűzhelyben. Meghát jobban élvezem így!
Megfogadtam Melinda tanácsát és a tészta progin kelesztettem és dagasztottam. Hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Sziasztok!

Ti szoktatok kovászos kenyeret sütni? Én szoktam és szerintem úgy még finomabb!

Kanga örülök, hogy a tippel segíthettem Neked. Én a dagasztó programon szoktam a pizza tészát és az olyan sütemények tésztáját készíteni amit keleszteni kell. Gyorsan csak be rakom ő pedig dolgozik addig én tudok mást csinálni.

üdv. Melinda
szokolka
 
 


Erika!

Igen, az egyiket Bécsbe vettem, az a püspök kenyér formára hasonlit, de nagyobb, mert kb 70-80 dkg kenyér lesz belőle. A másikat Német o.-ból hozta a férjem, az "teleszkopos", mert állítható a mérete. Én nem nagyon szoktam húzogatni egyszer beállítottam egy kilós kenyérre és most úgy van. Kb. félkilóstól másfélkilós kenyérig férne bele kenyér tészta.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kanga! Kép Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Melinda!
Pizzára és élesztősre én ois ezt használtam eddig!Kép

Katám!
Hogy gondoltad , hogy megorrolok pont Rád?!

Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kanga!

Elfelejtettem mondani a telefonban, Kép enném a brióst. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Nem egészen kenyér, de akár kenyértésztából is jó lehet: anyu újabban töltött lángost csinál gyakran. Lángostészta, sütés előtt rápakol ezt-azt (dinsztelt hagymás virslikarika, vagy paradicsomos hal, ízlés szerint akármi); kettéhajtja, széleit összenyomkodja és úgy süti ki.
Az én elmélkedésem szerint ez kenyértésztából sem elképzelhetetlenKép Mit gondoltok?
jamina
 
 


Jamina,
hasonló az olasz calzone is, nem? Gyakorlatilag az is kenyértésztából van, és hasonló technikával készül, mint anyukád csinálja.

Erika
kerika
 
 


Erika,
szégyenszemre nemtom, hogy az milyen Kép
jamina
 
 


Jamina,
nahát ilyet Kép Kép
Ezek olyan kis töltött kenyérkék, aminek az alaptésztája lisztből, élesztőből, sóból, cukorból, folyadékból áll, és amelyet megtöltve sütünk. Tudod, kerek formákat vágunk belőle, tetszőleges finomságokat teszünk rá, majd félbehajtjuk, és szépen benyomkodjuk, összesodorjuk a szélét. Kicsit bevagdossuk a tetejét és kisütjük.
Szerintem fini!

Erika
kerika
 
 


Jamina!

A pizza tésztájából szoktak ilyet csinálni.
De miutána pizza is kenyértészta, Kép Kép valószínű abból is jó lesz Kép Kép.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Katám!
Csak nem kívánós vagy???
Na akkor tessék :
60 dkg liszt
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárga
kb 3,5 dl tej

és én még szoktam citromhéjat is beletenni.
Lehet simán csigába csavarni , csavart kiflinek és klasszikus brióssá formálni.
Jó étvágyat! Ja és egésztojással kell megkenni egyszer kelesztés előtt egyszer sütés előtt.Nekem 16 db szokott lenni.Van amikor megszórom kristálycukorral.
És a kenyérgépben készítem a tésztát.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kanga,
és ezt is a kelesztő programon csinálod? Kiveszed, formázod, kened, keleszted, kened és sütöd?
Bocsi, de most felkeltetted az érdeklődésemet, ráadásul nálunk a fiúk szeretik a brióst.

Erika
kerika
 
 


Kanga!

Köszi! Kép Azért tőled kértem, mert te már kipróbáltad ez a recept biztos jó.
Aha, kívánós vagyok pedig nem is...Kép

Klasszikus briós alatt mit értesz?
A francia brióst, amikor a nagy gömbbe beleültetnek egy kisgömböt?

Én a tekerősre szeretném meg cukrosra. Így szeretjük minden. Kép


bigacsiga Kata


ui: sütöttél grahammal?
Majd, ha megszereted és többször veszel, figyeld meg, hogy nem mindegy, hogy Graham vagy teljekiőrlésű.
A Graham durvábbra van őrölve sokkal korpásabb jobb vele dolgozni, a teljekiőrlésű finomabbra van őrölve kevésbé korpás és ragacsosabb mint a Graham.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Hát már nehogy ne próbáljam ki ezt a calzone-t! Hétvégén meglátjuk, mi lesz belőle Kép
jamina
 
 


Erika!
Igen gépben. Aztán átgyúrom , formázom , tepsire teszem (sütőpapirosra , mert akkor könnyű leszedni) megkenem ,kelesztem , megkenem és esetleg cukrozom és be a forró sütőbe. Kb 200 fokon kb 20 perc.

Kata!
Nem francián , hanem fonva.
Igen tegnp két graham is készült kiskonyhámban!!!Nagyon fini lett.Barátnőm is kapott egyet , de ő csak ma kostólja meg , tegnap csak boldogan szagolgatta.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Ja és ezzel a receptel csináltam hamburger puffancsot , csak jóval kevesebb cukrot tettem bele és kihagytam a citromhéjat.
Felét megszórtam szezámmaggal (párom nem csípi).
Kerti grillen sütöttük hozzá a husit. GallaiMagdit meglehet kérdezni milyen volt!KépPont akkora volt a buci , mint a husi és kinézetre is nagyon kis csoda volt ahogy tele volt minden jóval.
Na tessék most meg éhenhalok!
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Sziasztok, kenyérsütők! Kép Meg tudnátok SOS mondani, hogy ha pizzatésztát csinál az ember, melyik fázisában lehet betenni a hűtőbe és ott parkoltatni? Illetve hogy a szárazélesztővel hogy kell bánni? Tudom, hogy rá van írva, elolvastam, de nem igazán értem Kép Köszi!

Márti
márti
 
 


Szerintem még kelesztés előtt kell a hűtőbe tenni.
A szárazélesztővel ugyanúgy kell alkotni.
Ez az én véleményem.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Én a szárazélesztőt egy kicsi langyos vízbe szoktam tenni úgy negyed órára, és utána ugyanúgy használom, mint a rendeset.
Pizzatészta: sztem úgy érdemes, hogy megcsinálod rendesen, egy icipicit elősütöd, és így üresen teszed be a mélyhűtőbe.
De ha a hűtős kenyértésztát kérdezed és nem lefagyasztani akarod, akkor sajnos nem ugyanaz a receptünk Kép
jamina
 
 


Márti!

Mi a párommal egymást szktuk überelni kenyérsütéskor. Kép
Ő arra esküszik, hogy akármelyik élesztőt (friss, szárított) felfuttaja, majd utána közli, hogy azért lett szép a kenyere. Én meg nem vacakolok vele, zsupsz bele a lisztbe. Kép

HA a lángost egy hétig lehet tartani rendes hűtőben, akkor a kész pizza is elállhat addig. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kanga!

Megsütöttem a brióst! Kép
A recept jó és finom. Kép
Elsőre nem sikerült olyan boltisra, de mind a 16 elfogyott, úgy hogy rossz nem lehetett. Kép
A bolti az olyan foszlósabb. Csak tudnám mitől?

Legközelebb megpróbálom kevesebb tejjel, mert a csigák egy kicsit összekeltek.
Csináltam csigába is meg úgy is, hogy egy negyed három negyed részre osztottam egy adag tésztát. A nagyból egy nagy gombocót gyúrtam, a kicsiből egy kicsit, és azt ráültettem a nagy tetejére.

Ebből a tésztából buktát is lehet csinálni.
Diós, túrós, mákos, lekváros vagy akár milyen töltelékkel is.

Köszi még eygszer.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


köszi az élesztős dolgokat Kép okosabb nem lettem, de majd próbálkzom én is mindenfélével Kép a pizza amúgy igen jó lett - azonnal megsütöttem, nem várakoztattam hűtőben Kép

márti
márti
 
 


Kanga!

Ehhez mit szólsz? KépKép
(Nem a tészta, ha nem, hogy szilvás) Kép

http://www.origo.hu/noilapozo/receptek/20030918muveszkedes.html?pIdx=1

Szilvás briós

Hozzávalók: 1,5 dkg élesztő, 1,7 dl tej, 5 db tojás sárgája, 22 dkg liszt, 20 dkg kisebb (Besztercei) nem túl érett szilva, 6 dkg cukor, 15 dkg vaj, 12 db fogvájó

A tej harmadát megmelegítjük, felolvasztjuk benne a cukrot. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, összekeverjük 4 evőkanál liszttel, így készítjük a kovászt, amit meleg helyre rakunk. Mikor már kétszeresére megnőtt, belekeverjük 3 tojás sárgáját. A maradék lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a langyos tejet, és a kovászt a sárgákkal. Tésztává gyúrjuk, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz. 10 dkg vajat folyósra olvasztunk, hozzáöntjük a tésztához, és beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg újra hólyagos lesz. A tésztát letakarjuk, meleg helyre tesszük. Addig kelesztjük, míg kétszeresére nő. Közben 12 db linzerkosárformát kikenünk vajjal. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt tésztából gyengén olajos kézzel 12 db mogyorónyi nagyságú golyót formázunk. A többi tésztába belegyúrjuk a szilvát, 12 egyenlő részre osztjuk, és belehelyezzük a formákba. Mindegyik tetejére egy-egy golyócskát teszünk. Fogvájóval átszúrjuk, hogy kelés közben ne mozduljon el. Két tojás sárgát elkeverünk egy evőkanál tejjel, és megkenjük vele a nyers briósok tetejét. Megszórjuk kristálycukorral, majd pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2200 kJ/483 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Villányi Kékoportó

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Képek a kenyérfesztiválról:
KépKépKépKépKép

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


És képek a saját teljeskiőrlésümről :
KépKép
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kata!
Jó kis recept egy hibája van úúúútálom a szilvát!!!Kép
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kanga,
gyönyörűek a kenyérfesztiválos képek! Kép A kenyeredhez meg mit tudok még hozzáfűzni? Komolyan írtam, hogy vennék tőled. Kép

Virág
virág78
 
 


Szívesen sütök Neked béármikor!!!Kép
Ma megyünk Peléékhez és az övé most ébredezik a melegben.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Tudom, hogy mentek. Kép Akkor majd megbeszéljük, mikor és mennyiért veszem át a sok kiló kenyeret. Kép

Virág
virág78
 
 


Jamina,
ma (illetve tegnap este) megsütöttem a calzone-t, a fiúk (Gábor és barátai) azt (is) vitték az útra (Genfbe mentek). Nagyon fini lett. Töltelékként virslit, sajtot, kolbászt és "zöldet" kapott.

Erika
kerika
 
 


Erika,
én meg még nem próbáltam ki Kép
De hamarosan!!!Kép
Ügyes vagyKép
jamina
 
 


SziasztokKép
Esteleg tudna nekem valaki graham kenyér receptet kenyér sütögéphezKép
Kösszike Ildikó
ildikó_4
 
 


Ildikó!
Én 25 dkg Kenyérlisztet 25 dkg gramamliszttel keverek. Hozzáadok kb 1/3-ad élesztőt , 2,5 dkg vajat 1,5 teásk. cukrot , 1,5 tk. sót és 3 dl tejet .
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


KangaKép
Kösszike kiprobálomKépKépJa és milyen programon?
Ildikó
ildikó_4
 
 


Ildikó!

Én meg 1/3- 2/3 arányban keverek graham liszet és sima lisztet.
Vagy 1/3 rész, sima, 1/3 kenyér és 1/3 graham liszt és vizzel csinálom.
És ugyan ezt csinálom rozsliszttel is, de nem a teljeskiőrlésűvel, ami 190 hanem a 125-el.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Szia lányok!

Én a gépi táborba tartozom, de föleg idöhiányilag, ezért leggyakrabban a kész keverékeket vágom be a gépbe és alázuttyintok 1 bögre vizet, és slussz. Sajnos a "poén" az az, hogy itt (Mo.) állati drágák ezek a keverékek. Elfogyott a betárazott lisztkeverék, naivan beslattyogtam a bioboltba, majd felébredtem az 500 valahány forint/kilós áron. Németéknél egy aldijellegü boltban, asszem Lidl, nincs fél euró egy kiló. És állati fini kenyérkék lesznek, egy csomó fajta keverék van. De így most többet forgatom a receptgyüjteménykémet. És lisztnyilvántartást vezetek. Nem vicc. Mert képtelen vagyok már fejben tartani, hogy milyenek vannak. Most kábé 16 féle lisztem van itthon.De van olyan, amit seholse találok. Pl. 110-es búzalisztet. Találkozott vele már valaki? Van 55, 80, teljes kiörlésü, biobúza csírával, vitaliszt, univerzális búza, graham búza, de ezt a fránya 110-est nem láttam még sehol.
Ha kerestek valamilyen receptet, írjatok, megnézem megvan-e.
Sziasztok. Cseri
cseribogi
 
 


Szia CseribogiKép
Én már kérdeztem a lányokat hogy nem e tudnak valamilyen graham kenyér receptetKép
Esteleg te tudsz akkor segiteni ha van recepted szivesen elolvasomKépKép
De ha tudsz akkor zsömle és kifli recept is érdekelneKépKépKép

Kösszike Ildikó
ildikó_4
 
 


Sziasztok!

Az archivált üzik között olvastam egy nagyon szimpi receptet, amit szívesen kipróbálnék, csak lenne néhány kérdésem: meddig ehetők ezek a házilag sütött kenyerek ha például zacsiba tárolom őket? Ezt csak avégett szeretném tudni, hogy ne az legyen, hogy sütök egy kilót, aztán nem fogy el :-) A másik kérdés az lenne, hogy - kenyérforma híján - ha tepsiben sütöm, akkor milyen fokozaton süssem? Előre is köszi mindenkinek, aki válaszol:

Calabria

C'é chi ottiene l'amore facilmente, c'é chi piange e soffre. C'é chi puó dimenticare facilmente e c'é chi muore perché puó amare veramente.
calabria
 
 


Sziasztok!

Emlékeztek én anno kukoricalisztes kenyeret szerettem volna, valamilyen bevált kenyérsütőben is használható recepttel. Senki nem sütött még ilyet?
Ha igen, kérlek segítsen....

Graham kenyér a mi gépünk receptgyűjteményéből:
Leírom a másfél fontos kenyeret, az kb 70 dkg, nekünk ez a bevált méret.
2 decis mérőpohárral:
víz 1 és 1/8-ad mérőpohár
lefölözött tejpor 2 evőkanál
vaj 2 evőkanál
barnacukor 2 és 1/2 evőkanál
só 1 és 1/4 kávéskanál
erős graham liszt 3 mérőpohár
Élesztő (száraz) 1 és 1/4 kávéskanál
5-ös program, részletei:Pihentetés 30 perc, 1.dagasztás 6 perc, 2.dagasztás 26 perc, 1 kelesztés 76 perc/32 fok, gyúrás 10perc/32fok, pihentetés 30 perc 32fokon, 1.formázás 3perc, 2. f. 10 perc, 3. f. 5 perc, 2. kelesztés 57 perc 32 fokon, sütés 60 perc 115 fokon.
Még nem próbáltam, de amit eddig próbáltam, az jó volt.

Jó sütést!
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Calabria!

Nálunk ha lassan esszük egy hétig is kitart és élvezhető ízű állagú marad.
Arra vigyázz, hogy ne penészedjen meg.

Tepsiben 170-180 fokon szoktam sütni kb. háromnegyed vagy egy órát.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Snoopy!

A teljes liszt mennyiség bizonyos %-át helyettesítheted kukorica liszttel, de nem célszerű sokat bele tenni, mert írtó száraz morzsálódos kenyeret kapsz belőle.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Graham-kenyér

Hozzávalók: 1 kg Graham-liszt, 30 dkg fehérliszt, 4 dkg élesztő, 10 dkg napraforgóolaj, kb. mokkáskanál őrölt kömény (ízlés szerint), 2 dkg só, 1,2 1 víz.

Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig pihentetjük, előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A süt&őben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen.


Graham-kenyér burgonyával

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 50 dkg Graham-liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg burgonyapehely vagy 25 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 3-4 dl tej, tojássárgája, a tetejére lenmag.

A megszitált langyos liszt közepébe mélyedést képezünk, és beleöntjük a langyos vízben feloldott élesztőt, majd letakarjuk és 60 percig kelni hagyjuk. Ha jó a kovász, akkor ráöntjük a burgonyapelyhet, a sót, a maradék lisztet, az olvasztott vajat és tejjel jól összedolgozzuk. Ezután a tésztát letakarjuk, 60 percig kelni hagyjuk. Ez idő (eltelte után átgyúrjuk, négy részre osztjuk és kisebb vekniket formázunk belőle, kizsírozott tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával bekenjük, lenmaggal megszórjuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük.



Graham-kenyér búzacsírával
Hozzávalók: 1 kg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabpehely, 1 dkg élesztő, 1 dkg só, 1 l langyos víz, 1 evőkanál lenmag, 5 dkg napraforgóolaj, 1 dkg méz.

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára : kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kárst (szegénykenyér)

Hozzávalók: 1 kg kukoricaliszt, 25 dkg búzaliszt, 3 szem kockacukor, 3 dkg éleszt&ő, kevés só, 3 ev&őkanál napraforgóolaj, langyos víz.

Az élesztőt langyos, cukros vízben megkelesztjük. A kukoricalisztet átszitáljuk és mély tálba öntjük. A megkelt élesztőt, a sót, a búzalisztet összekeverjük és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tészta kidolgozása közben adjuk hozzá a napraforgóolajat. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a kézről és a tálról egyaránt le nem válik. Ezután kiolajozott tepsibe tesszük és 60 percig kelesztjük. A megkelt tésztát előmelegített sütőben, közepes tűzön 60 percig sütjük.


Magokkal ízesített kukoricakenyér

Hozzávalók: 80 dkg finomliszt, 20 dkg kukoricaliszt 4 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 4 dl tej és víz 3:1 arányú keveréke, 1 dkg só, 2 kávéskanál zellermag, 1 kávéskanál zsálya, 1 mokkáskanál majoránna, kevés vaj.

Az éleszt&őt, langyos, mézes, tejes vízben megkelesztjük. A liszteket átszitáljuk, a zellermagot, a zsályát, majoránnát és a sót hozzákeverjük. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, és a maradék tejes vízzel kemény tésztát dagasztunk. Ha kész, cipót formázunk belőle, és kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez idő letelte után olvasztott vajjal bekenjük, éles késsel három helyen bevágjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, közepes tűzön 40-50 percig sütjük. Közben 2-szer vagy 3-szor vízzel bepermetezzük.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Házi kenyerek - kenyérsütőgéppel!
http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=12364

Házi kenyerek - kenyérsütőgéppel!

Milyen sok boldog kenyérsütőgép tulajdonos van közöttetek! És próbálkoztok, kísérleteztek, nem adjátok fel! Ez a beszéd! A könnyebb tájékozódás kedvéért összeszedtük a receptjeiteket...




Rozsos kenyér
10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt
35 dkg sima liszt (BL55 )
2,5 kávéskanál só
4 dl langyos víz
A gép 1. programja, szín - közepes
Gyöngyfűző receptje

Kukoricás kenyér
8 dkg magkeverék
10 dkg rozsliszt
10 dkg kukoricaliszt
40 dkg sima liszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál sovány tejpor
3,5 dkg élesztő
5 dl langyos víz
A gép 3. programja, szín - közepes
Gyöngyfűző receptje


Kuglóf
1 mérő pohár tej (kb 300 ml)
4 tojás sárgája (ezt a tejjel jól elkeverem)
50 dkg liszt (sima és rétes)
10 dkg vaj (kissé olvasztott)
10 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő (ez fontos, hogy ne legyen több, mert kifut)
Ez a sorrend a berakásnál is. Édeskenyér-program (2,5 óra)
Áztatott mazsolát is rakhatunk az első dagasztás után.
Ha megsült, kiveszem, fél deci langyos tejben egy evőkanál porcukrot elkeverek, és ezzel meglocsolom. Ettől lesz foszlós és fényes. Nagyon finom.
EDO receptje


Finom kenyér
145 gr teljes őrlésű tönkölybúza (ez lehet más, pl. rozsliszt is)
255 gr rétesliszt (Komáromi)
200 gr sima liszt (Komáromi)
300 ml víz
2 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
Én lenmagot - előtte 5-6 órát áztatom - is teszek bele, az első dagasztás után. Lehet 3-5 gerezd fokhagymát, reszelt sajtot. Ezeket én már mind kipróbáltam. Normál program. (3 óra). Csodálatos, formás, nem tölcsér tetejű kenyér a végeredmény.
EDO receptje

Kenyér teljes őrlésű lisztből
Víz: 1 1/8 pohár
Vaj: 2 nagy adagolókanál
Búzaliszt: 2 1/2 pohár
Teljes őrlésű liszt: 1/2 pohár
Tejpor: 2 nagy adagolókanál
Cukor: 2 nagy adagolókanál
Só: 1 1/2 kis adagolókanál
Élesztő: 3 kis adagolókanál
Normál fokozaton sütöm.
Vejitto receptje

Teljes őrlésű vegyes rozskenyér
Víz: 400 ml (1 1/3 pohár)
Búzaliszt: 300g (2 pohárnál kicsit kevesebb)
Teljes rozsliszt: 300g
Cukor: 1 kis adagolókanál
Só: 1 1/2 kis adagolókanál
Kovász: 3 nagy adagolókanál
Élesztő: 2 kis adagolókanál (2/3 zacskó)
Vejitto receptje


Gluténmentes kenyér 1.
Hozzávalók:
50 dkg Mantler gluténmentes liszt,
1 dkg só,
5 dkg élesztő,
1 dkg cukor,
1,25 dl víz.
Alap- vagy gyorsprogramon sütjük.

Gluténmentes kenyér 2.
Hozzávalók:
20 dkg Femini liszt,
15 dkg Mantler gluténmentes liszt,
1 tojás,
4 kávéskanálnyi instant élesztő,
2 kiskanálnyi cukor,
2 kiskanálnyi só,
3,3 dl tej.
Alap- vagy gyorsprogramon, azonnal süssük. (A tej és tojás miatt tilos késleltetni!)
Vejitto receptje


Pikáns sonkás kenyér
500 g vegyes liszt
2,5 dkg élesztő
1/8 l tej
1/8 l tejföl (ha kevés a folyadék, akkor tej vagy víz pótlása)
1 evőkanál cukor
2-3 gerezd fokhagyma törve
15 dkg füstölt sovány sonka (húsvéti a legjobb)
5 dkg füstölt sajt (ezeket apró kockákra vágva)
egy marék snidling vagdalva.
Sütés normál fokozaton.
EDO receptje


Foszlós kalács
50 dkg fehér liszt
250 ml tej
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
2 dkg élesztő
Sütés: édes kenyér (laza tészta)
Sütés után langyos cukros tejjel meglocsolom, ettől lesz igazán foszlós.
EDO receptje

Kakaós kalács
2,5 dl víz
1 enyhén felvert tojás
40 dkg finomliszt,
20 dkg porcukor (elnézve a receptet kristálycukrot tettem ,de így is sikerült)
1/2 mokkás kanál só,
1 evőkanál tejpor,
7 dkg kakaópor
5 dkg puha margarin
1/2 csomag friss élesztő (lehetne 7 g szárítottal is)
Az én gépembe (Nethaus) alulra kell a folyadékot, rá a lisztet (3., - 7., elkeverve), aztán a margarint és végül az élesztőt.
Yvette receptje


800 g-os kenyér
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g sima fehér tönkölyliszt
500 g kevert Komáromi liszt
250 ml víz
1/4 élesztő
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
most figyelj! egy fél kupica pálinka
Ettől még jobban megkel, és finomabb a kenyér.
1-es program és közepes sütés.
Jó próbálkozást. Egyébként én úgy szoktam kezdeni az egészet, hogy vásárolok liszteket, persze több félét. Fehérből csak Komáromi lisztet veszek.
EDO receptje


Szép, domború kenyér
1000 gramm kevert lisztből nagyon szép kenyér:
- 500 gramm sima fehér liszt
- 300 gramm fehér tönkölyliszt
- 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 nagy főtt burgonya, kihűlve, összetörve
- 1 nagy mércés cukor
- 2 1/4 kismércés só
- 1/3 élesztő (egy csomag élesztő három felé elosztva)
- kb. 3 dl hideg víz, ez azért kb mert ezzel szoktam variálni, ha az első összekeverésnél nem tudja teljesen egyneművé összeállítani, akkor szoktam még hozzá csepegtetni, ha viszont mindjárt az elején több vizet teszek bele akkor magasabbra kell, de a sütés megkezdésekor behorpad. Vagyis akkor esik be, ha több a víz benne, ezért érdemes az első összekeverésnél ott állni és figyelni, hogyan dolgozza össze. Inkább keményebb legyen akkor biztos a siker.
EDO receptje

Tejszínes kuglóf Svédországból
30 dkg liszt,
1 tojás,
kb. 2 dl langyos tejszín,
2 evőkanál kristálycukor,
1/2 tasak szárított élesztő,
cukrozott narancs,
citromhéj,
mazsola,
kardamom,
egy kis rum (ezek mind ízlés szerint)
3,30-as időre és közepes sütésre állítottam, isteni lett, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Próbáljátok ki, megéri.
Razeva receptje

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Tegnap, ezt sütöttem, nagynon nagyon finom. Kép

BARCHES (Kalács)

hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
2 kockacukor
1 dl langyos víz
75 dkg sima búza liszt
1 közepes nagyságú főtt burgonya
1 db egész tojás
1 púpos teáskanál só
3 dkg margarin
2,5 - 3,5 dl langyos víz

1 evőkanál darálatlan mák a tetejére

elkészítés:
Az élesztőt fél deci langyos vízben simára keverjük, hozzáadjuk a kockacukrot és hagyjuk felolvadni.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még melegen áttörjük.
Egy mély nagy tálba beleöntjük a lisztet, közepébe mélyedést csinálunk és a meleg, áttört burgonyával együtt az összes hozzávalót beletesszük, majd a langyos vízzel és a felfutattott élestővel addig gyúrjuk amíg formázható nem ragacsos tésztát nem kapunk.
Cipóvá formáljuk és lisztezett deszkán, langyos helyen, konyharuhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztjük. Kb. egy óra.
A kelés után mégegyszer lazán átgyúrjuk, majd kölönböző fonatokat készítünk belőle. A tetejét sűrűn beszórjuk mákkal még egy fél órát kelni hagyjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk és kb. 180 fokon a fonatok nagyságától függően 20-40 percig sütjük.
_________________
bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet: