Kőbaltás kismama - Édes élet cukor nélkül 1.

Sokan kérdezik, hogyan lehet élni édességek nélkül. Szerintem nem kell, csak át kell rendezni a fejünkben és a konyhapolcokon a dolgokat. Ebben szeretnék segíteni ezzel a sorozattal, amiben azokat az alternatívákat szeretném megmutatni, amikkel teljessé válik a cukormentes élet is.

Nekem az egyik kedvencem a teljesen természetes eredetű stevia. Közép- és Dél-Amerikában már évszázadok óta őshonos növény. Magyar neve jázminpakóca. A sima levele harmincszor édesebb a kristálycukornál, a kivonatai pedig még intenzívebbek, így nagyon kis mennyiségre van belőle szükség a megszokott édes íz eléréséhez. Emellett lassú a felszívódása is.

Hátrányaként említik a keserű utóízt, de én ezt csak nagy mennyiségnél találtam bántónak, illetve szerintem van, amihez kifejezetten passzol. Ilyen a limonádé, a kávéban is finom, illetve azok a sütemények, turmixok, amelyek savanykásabb gyümölccsel készülnek. Viszont kifejezetten nem szeretem csokis édességekhez.

A stevia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kapható, a szárított stevia levelet elsősorban teakészítésre használják. De ha sűrű teát főzünk belőle, akkor úgy tudjuk használni, akár a cukor szirupot. Sütemények készítésénél nagyon jól használható, mert más, mesterséges édesítőkkel szemben, amelyek 70-80 fokon elvesztik az édesítő hatásukat, a stevia a sütés után is megőrzi. Magas C és A-vitamin, valamint cink-, vas-, magnézium-tartalma miatt is az egészséges édesítők közé sorolható.

Miért a stevia?

  • Kalóriatartalma nulla, vagyis egyáltalán nem hízlal.
  • Candida-diétán élőknek sem kell lemondani az édes ízekről, hiszen a stevia lúgosító hatással rendelkezik, így elpusztítja a Candida-gombát, mert annak éppen a savas közeg a legmegfelelőbb a szaporodáshoz.
  • Ugyanezen okból nem okoz fogszuvasodást sem, mert lúgos kémhatásának köszönhetően nem szolgál táplálékul a szájban levő baktériumoknak sem.
  • A steviának nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a vércukorszintet nem emeli meg, erősíti a jóllakottság-érzést és csökkenti a cukor utáni vágyat. Emellett erősíti a hasnyálmirigy működését is, ami szintén előnyös a cukorbetegek számára is.
  • A magas vérnyomásban szenvedőknek is nagy segítség, hiszen csökkenti a vér nyomását és normalizálja. Az enyém mondjuk inkább alacsony, gondolom a kismamáknak általában.
  • A dél-amerikai indiánok is már nagyon régen használják a növény leveleit sebgyógyításra, hiszen megakadályozza a varasodást és meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. A stevia antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. Ami a babavárás alatt nagyon jól jön, mert sokkal könnyebben megtalálnak bennünket ilyen fertőzések. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
  • Teaként fogyasztva a stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet, ami a kismamáknak nagyon hasznos tulajdonság.
  • Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigén ellátását.
  • Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
  • Segít a vashiányos állapotokban, amelyben én is vagyok mostanában.
  • Biztosítja a stressz-ellenes, májvédő és gyulladás gátló hatásokat.
  • Visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését.
  • És nem utolsó sorban serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.

Még a Coca-cola szerint is jó!

2008-ban a Coca-Cola és a Cargill kísérleteket végzett a stevia mellékhatásait illetően. Május 15-én a Food and Chemical Toxicology szaklapban kijelentették, hogy a „rebiana - a tiszta rebaudioside, mely a steviából származik - használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél” Az Európai Élelmiszer Bizottság is hasonló megállapításra jutott: 2010-ben több vizsgálat után megállapították, hogy a stevia kivonata adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.

Tehát a steviát bátran használhatjuk sütésre-főzésre, édesítésre, hiszen semmilyen károsodást nem okoz, ugyanakkor rendkívül sok pozitív hatása révén még jót is tesz, ami a finomított cukrokról nem mondható el.

És még egy ok, amiért az egyik favoritom: az őszirózsafélék családjába tartozó, évelő növény, tehát akár a kertben, akár az erkélyen, balkon ládában nyugodtan termeszthető otthon is.

És akkor a végére jöjjön egy nagyon finom desszert, ami nem is annyira édes: amarántos piskóta bazsalikomos citromkrémmel.

Egészségetekre!

Horváth Susa

Kőbaltás kismama

2013. április 22.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(10 hozzászólás) 

2013 04 22. 16:34
Kedves Susa,
hol lehet kapni magát a növényt? / hogy aztán termeszthessem/?
Gondolom, a többi formájában nem olyan nehéz beszerezni manapság.
→ válasz erre
2013 04 23. 09:19
Én termelői vagy biopiacon láttam tavaly. De itt találtam két helyet www.steviashopping.hu, illetve sieberz.hu
→ válasz erre
2013 04 23. 21:00
Én az orchidea-kiállításon vettem tavalyelőtt, asszem hatszáz forint volt. Nem használtam végül... édesíteni nem szoktam se ételt, se italt, csokis édességhez meg, ahogy írtad, nem jó :-( Ráadásul hashajtó hatása van, ami nekem nagyon nem jön be. Úgyhogy marad a gyümölcscukor. Igen, rohadt sok kalória van benne. De legalább ihatok kakaót valahogy :-(
→ válasz erre
2013 04 24. 09:31
Ennek nincs hashajtó hatása, maximum a xilitnek, de én azt sem tapasztaltam sose. A gyümölcscukor pedig a paleo elvek közé nem fér bele, majd írok erről is.
→ válasz erre
2013 04 24. 14:10
@susainthekitchen: Köszönöm!
→ válasz erre
2013 04 24. 14:14
Én a xilitet nem tudom használni a hashajtó hatása miatt, hiába próbáltam fokozatosan, ez nem nyert, ezért vagyok kíváncsi a steviára, remélem, az bejön. A fruktózt már én sem használom, megtudtam, hogy az sem jó :( A nádcukorról mi a vélemény?
→ válasz erre
2013 04 24. 19:42
@jucc33: Attól függ, mire vagy kíváncsi. Aki IR-es, vagy cukorbeteg, annak tilos a nádcukor, a méz, a szőlőcukor... A paleo szerinti besorolására én is kíváncsi vagyok :-)
→ válasz erre
2013 04 25. 13:09
A nádcukor nem megengedett a paleoban. Ugyanazok miatt, mint a répacukor. Ugyanúgy hintáztatja a vércukorszintet. ha valami különbséget szeretnénk találni, az annyi, hogy szerintem finomabb az íze és a nyers, bio nádcukorban talán van valamennyi ásványi anyag, de az elenyésző a hátrányaihoz képest.
→ válasz erre
2013 04 25. 13:22
Nekem az a bajom a steviával, hogy vettem belőle tablettát, amin az szerepel, hogy 1 tabletta:2 mokkáskanál cukornak felel meg. Én a kávét kb 3 mokkáskanál cukorral ittam régen, a steviából 3 tablettát teszek bele, ha nem is keserű, nem adja azt az ízt, amit a cukor, vagy az édesítőtabletta. 3 tabletta egy kávéba viszont elég drága, így félek sütni vele. :(
→ válasz erre
2013 04 25. 22:46
Köszi a válaszokat! Sajnálom a nádcukrot, én szeretem, kár, hogy azt sem lehet :(
→ válasz erre
X
EZT MÁR OLVASTAD?