Gomba és zöld tea Harc az emlõrák ellen

Lényegesen kevesebb az emlõrák azoknál a kínai nõknél, akik gombát fogyasztanak, és hozzá zöld teát isznak. Még akiknél elõ is fordul a mellrák, azoknál is sokkal enyhébb lefolyású a betegség.

Lényegesen kevesebb az emlőrák azoknál a kínai nőknél, akik gombát fogyasztanak, és hozzá zöld teát isznak – állapították meg ausztrál kutatók. Még akiknél elő is fordul a mellrák, azoknál is sokkal enyhébb lefolyású a betegség.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói Min Csang vezetésével több, mint kétezer nőt vizsgáltak meg 2004-2005-ben a dél-kínai Hangcsou városából. A nők felének volt emlőrákja.

Kiderült, hogy akik több gombát fogyasztottak, azoknál számottevően csökkent az emlőrák előfordulása. A gomba és a zöld tea együttes fogyasztása tovább mérsékelte a kockázatot. A friss és a szárított gombának egyformán kedvező volt a hatása. Min szerint már napi 10 gramm, azaz egy szem gomba is csökkenti a rák kockázatát.

Azoknál a nőknél, akik a legtöbb friss gombát fogyasztották, kétharmaddal kevesebb volt az emlőrák, mint azoknál, akik egyáltalán nem ettek gombát. Min a gomba és a zöld tea együttes hatásával magyarázza azt, hogy a kínai nők körében ötször ritkább az emlőrák, mint a fejlett országokban – adta hírül a Független Hírügynökség.

 
 
 
Címkék:  

hír

X
EZT MÁR OLVASTAD?